springlevendig
meeneem-meubel
19 Elementen, waarmee kunt kombineren en wonen.
DEGO STOFFEN VOORDEEL
2
IZ
BLEEKER B.V.
RENAULT
DEALER
m
16 Buroplaat met
voor het komplete woongebeuren
- w»
VLM
Sinterklaas- en
Kerstkado's
bij de Dierenbescherming
z
Vv
autoshop
de enige echte in Heiloo
il Sinterklaas een handje helpen
Autoshop
ner
V
rïiv^
efde voor de mens gaat by het schaap
)or de maag
lands Zuivelbureau
Packy is het meubel-programma dat
men naar believen kan variëren.
Packy past overal in,
is modern in design en sterk verwerkt.
Het opbouwen is werkelijk kinderspel.
Packy is het springlevendig meeneemmeubel
om uit te pakken en te wonen.
;7|
STATIONSCENTRUM 83
BADSTOF TRICOT
gestreept
geschikt
badjas
kleuren
meter
1 kleine sokkel O grote sokkel
45 x 10 x 30 cm 90 x 10 x 30 cm
hoogte-
I maatelement
^element
element met 3 laden
met legplank
45 x 34 x 36 cm 45 x 62 x 36 cm
5 element met
platenindeling W 45 x 62 x 36 cm
45 x 62 x 36 cm
17,-
79,-
96,-
;gen
f element
met 1 deur,
1 legplank
45 x 62 x 36 cm
8 element
met 1 glasdeur
en 1 legplank
45 x 62 x 36 cm
9 element
met 1 legplank
90 x 62 x 36 cm
element
XVJ met platenindeling
90 x 62 x 36 cm
1 IX kleerkast met legplank
XO en kleerstang
90 x 168 x 57 cm
U element met 2 deuren
en 1 legplank
90 x 62 x 36 cm
element met klapdeur
90 x 62 x 36 cm
kleerkast met legplank
en kleerstang mmt
90 x 197 x 57 cm
345,- H
kofferbed (Voor matras 90 x 200)
203 x 95 x 32 cm
onderbouwelement
160 x 76 x 55 cm
7]
Z
i wandrek
1 95 x 24 x 17 cm
1 bedkast-element
X«j 95x72x36 cm
AA ledikant 90x200
Buro
110 x 76 x 55 cm
180,-
losse planken
4 etage's
woonple-
zier
Westerweg 261, Heilóo.Tel. Q72-331738
Vrijdag koopavond
en heeft daarom voor hem wat ideeën op een rijtje gezet, zoals:
Brandblussers
Prullenbakjes
Reservelampsets
Mistlampsets
Verbandtrommels
Kinderzitjes
Voetpomp m. manometer
Sneeuwkettingen
Wintersets
Zonneklepsets
Stuurhoezen
Panoramische spiegels
Gezellig winkelen
dus bij:
Kennemerstraatweg 95
Telefoon 072-330595
Heiloo
Ook bij ons vrijdagavond koopavond
Tot ziens dus.
1978
1978
1977
1974
1976
prnzen
Iedere streek zijn eigen ras
Red een verwenteld schaap!
een boer die schapen houdt mee kunt TTÏf Uaf I11611W6 kookboek VSH1 Het NC(lCÏ«
Kaassoufflé
Venkelsalade
Warme vijgen met roomijs
18 NOVEMBER 1981
EMBE iJKPOST
21,-
54,-
155,-
alex
n wij ee i
- v.o.n
100,-
156,-
105,—
139,—
De prachtig getekende DB-kalender 1982 en vele
andere leuke artikelen kunt u kopen bij:
Mw. I. van Beek, Slimpad 9, 332759 en
Mw. H. Dekker, Ringweg 11, 332879.
TELEFOON 331133 - 337080 - WESTERWEG 226
156,—
310,—
139,—
rII
1977
1979
6-77-78
1975
1976
1979
1974
1978
1979
1980
1979
1974
'6-77-78
1976
1976
1977
1977
1977
1977
1979
1978
1977
1976
1977
1979
1974
1979
1977
1977
158,-
164,—
59,—
149,—
203 x 95 x 46 cm
87 x 44 x 1,6 cm
29,50
met
'US-
eien
onze huisdieren staat het schaap
vooraan wat aanhankelijkheid,
heid, schoonheid of stemgeluid be-
Waarom zijn er dan toch een
ard schapen op deze aarde? Waar
en ze eigenlijk vandaan en waar
it men ze voor en wat voor leuke
;en zijn er aan een schaap te zien,
al als je ze wat beter kent?
schaap heeft een lange geschiedenis
er de rug, in het boerenbedrijf zelfs
er dan de koe en veel langer dan het
d.
tienduizend jaar geleden schakel
jagers heel ver hier vandaan, in de
osbergen van Noord-Irak en Iran,
op een nieuwe vorm van bestaan,
j^egonnen wilde tarwe te verbouwen
iiten en schapen te houden. Het
een hele opgave geweest zijn om
„de, snelle schapen die op de grens
[yteppe en bergen voorkwamen,
te vangen en te temmen,
wilde schapen, die de voorouders
van onze tamme, hebben zware
horens en bovendien hebben ze geen
wol maar kort haar. Onder dat haar
hebben ze heel korte wol en pas veel
later traden er onder de tamme schapen
dieren op waarbij de onderwol veel
langer was en daar heeft men mee
doorgefokt.
De kleur van de wilde schapen is heel
anders dan die van onze tamme dieren.
De wildkleur is als van ons haas of ree
of zoals van een moeflon, een wild
schaap van Corsica dat bij ons op de
Veluwe is uitgezet. Bij de tamme
schapen heeft men doorgefokt met
bijzondere kleuren. Vooral toen er
wolschapen ontstonden, was witte wol
erg in trek, want die kon je het
makkelijkst verven.
Waarom ging men er in de oudheid toe
over schapen te houden? In de eerste
plaats om het vlees. Al spoedig moet
men gemerkt hebben dat een schaap
ook gemolken kan worden, bijvoor
beeld als het net geboren lam dood gaat.
In warme streken kon je melk niet lang
goed houden, maar boter, kaas en
yoghurt wel.
Als je in Nederland wandelt of fietst,
tien tegen één dat je witte schapen
tegenkomt. Dat is niet altijd zo geweest
maar we weten niet veel af van de
alleroudste schapen die al zesduizend
jaar geleden met de eerste boeren in
Limburg kwamen. Iets meer weten we
van de tijd zo'n 150 jaar geleden.
Iedere streek had toen zijn eigen ras of
type schaap. De arme heidestreken
hadden kleine, vaak gehoornde schapen
en de vette kleipolders hadden zwaarde
re schapen zonder horens. Veel schapen
waren zwart of bont en zelfs de witte
hadden gekleurde of gespikkelde kop
pen en benen.
Het doel van de schapehouderij was
ook erg verschillend. De heideschapen
waren erg belangrijk voor de mest. Deze
mest werd gebruikt voor de roggeak-
kers. De heidschapen werden daarom 's
nachts in de schaapskooi opgesloten. In
de kooi werden heideplaggen gegooid
en de schapen trapten de mest er
doorheen. Zo nu en dan werd het
mengsel naar de akkers gebracht. De
grote Frieschemelkschapen werden voor
de melk gehouden. Zij stonden bekend
om hun vruchtbaarheid en kregen zelfs
wel vier lammetjes. Er zijn er nu nog
maar weinig over en je kunt ze herken
nen aan hun roze snoet en hun dunne
staart.
Op het eiland Texel werd veel zorg aan
de schapefokkerij besteed en daar ont
stond een schaap dat veel vlees levert.
Zo werd dit ras, de Texelaar, het
belangrijkst voor de boer. De lammeren
worden bijvoorbeeld veel naar Frank
rijk verkocht.
Schapen zijn niet zo erg aanhankelijk
als een hond, maar zij vinden je wel
aardig als je ze regelmatig schapebiks
brengt. Biks is een geperst veevoeder,
allemaal kleine staafjes zo dik als een
potlood. Schapen zijn er dol op en
komen hard aanrennen, vooral als je
met een emmer biks rammelt. De liefde
voor de mens gaat bij het schaap door
de maag of eigenlijk door de magen,
omdat het een herkauwer is. Het heeft
zo'n ingewikkeld systeem omdat gras zo
moeilijk verteert.
Als je buiten woont of als je vaak naar
buiten gaat zijn er twee dingen waar je
helpen. Als je in een weiland een schaap W
op de rug ziet liggen, probeer dan bij de
eerste de beste boerderij hulp te halen.
Een schaap dat op zijn rug ligt met de
vier poten in de lucht kan vaak niet
meer overeind komen. Het heet dan een
verwenteld schaap en als het niet
geholpen wordt, gaat het dood. Het
tweede is: laat nooit je hond loslopen
als er ergens schapen in het weiland
zijn! Ook als je hond de schapen niet
bijt en er alleen maar achteraan rent,
raken de schapen in paniek. Ze lopen
zomaar de sloot in en omdat hun wol
dan zwaar wordt, verdrinken ze maar al
te gemakkelijk. Ook kunnen de lam
metjes dood geboren worden als er een
hond achter de ooien heeft aangerend.
En zoiets zou je deze zachtaardige
beesten natuurlijk niet toewensen.
60 g. boter, 60 g. bloem, 141. melk,
zout, peper, nootmuskaat, 4 eieren, 100
gr. geraspte oude kaas.
Smelt 50 gr. boter. Voeg de bloem toe
en vervolgens beetje bij beetje de melk,
zodat een gladde saus ontstaat.
Breng de saus op smaak met zout, peper
en nootmuskaat en voeg de rest van de
boter toe.
Splits de eieren en klop de eierdooiers
los. Voeg van het vuur af al roerend
enkele lepels van de saus bij de eierdoo
iers en schenk dit mengsel al roerend
door de saus. Doe de geraspte kaas erbij
en spatel alles voorzichtig door de zeer
stijfgeklopte eiwitten.
Breng de massa over in een beboterde
ovenvaste schotel en zorg dat deze maar
voor tweederde is gevuld.
Bestrooi hem met wat achtergehouden
kaas.
Plaats de schotel middenin een op
150 C voorverwarmde oven en laat de
soufflé in ongeveer 25 minuten gaar en
goudbruin worden. Dek de soufflé
zodra deze uit de oven komt met een
warm deksel af en dien hem direct op.
2 venkelknollen, 1 citroen, 400 gr.
jonge Goudse kaas, 2 eetlepels yoghurt,
zout, peper, venkelgroen, paprikapoe
der.
Snijd de schoongemaakte venkelknollen
in dunne plakjes. Giet hierover het sap
van de citroen. Snijd de kaas in kleine
blokjes. Maak een sausje van yoghurt,
zout en peper. Hak het venkelgroen
fijn.
Vermeng alle ingrediënten met elkaar.
Garneer de salade met wat paprikapoe
der. Geef er stokbrood bij.
8 gedroogde vijgen, Vi 1. droge sherry,
sap van 1 citroen, stukje citroenschil, 3
eetlepels suiker, 4 bolletjes roomijs.
Wel de vijgen met sherry, citroensap,
citroenschilletje en suiker gedurende 30
minuten. Kook ze vervolgens tien minu
ten zachtjes in.
Serveer de vijgen warm bij het ijs.