springlevendig meeneem-meubel 19 Elementen, waarmee kunt kombineren en wonen. DEGO STOFFEN VOORDEEL 2 IZ BLEEKER B.V. RENAULT DEALER m 16 Buroplaat met voor het komplete woongebeuren - w» VLM Sinterklaas- en Kerstkado's bij de Dierenbescherming z Vv autoshop de enige echte in Heiloo il Sinterklaas een handje helpen Autoshop ner V rïiv^ efde voor de mens gaat by het schaap )or de maag lands Zuivelbureau Packy is het meubel-programma dat men naar believen kan variëren. Packy past overal in, is modern in design en sterk verwerkt. Het opbouwen is werkelijk kinderspel. Packy is het springlevendig meeneemmeubel om uit te pakken en te wonen. ;7| STATIONSCENTRUM 83 BADSTOF TRICOT gestreept geschikt badjas kleuren meter 1 kleine sokkel O grote sokkel 45 x 10 x 30 cm 90 x 10 x 30 cm hoogte- I maatelement ^element element met 3 laden met legplank 45 x 34 x 36 cm 45 x 62 x 36 cm 5 element met platenindeling W 45 x 62 x 36 cm 45 x 62 x 36 cm 17,- 79,- 96,- ;gen f element met 1 deur, 1 legplank 45 x 62 x 36 cm 8 element met 1 glasdeur en 1 legplank 45 x 62 x 36 cm 9 element met 1 legplank 90 x 62 x 36 cm element XVJ met platenindeling 90 x 62 x 36 cm 1 IX kleerkast met legplank XO en kleerstang 90 x 168 x 57 cm U element met 2 deuren en 1 legplank 90 x 62 x 36 cm element met klapdeur 90 x 62 x 36 cm kleerkast met legplank en kleerstang mmt 90 x 197 x 57 cm 345,- H kofferbed (Voor matras 90 x 200) 203 x 95 x 32 cm onderbouwelement 160 x 76 x 55 cm 7] Z i wandrek 1 95 x 24 x 17 cm 1 bedkast-element X«j 95x72x36 cm AA ledikant 90x200 Buro 110 x 76 x 55 cm 180,- losse planken 4 etage's woonple- zier Westerweg 261, Heilóo.Tel. Q72-331738 Vrijdag koopavond en heeft daarom voor hem wat ideeën op een rijtje gezet, zoals: Brandblussers Prullenbakjes Reservelampsets Mistlampsets Verbandtrommels Kinderzitjes Voetpomp m. manometer Sneeuwkettingen Wintersets Zonneklepsets Stuurhoezen Panoramische spiegels Gezellig winkelen dus bij: Kennemerstraatweg 95 Telefoon 072-330595 Heiloo Ook bij ons vrijdagavond koopavond Tot ziens dus. 1978 1978 1977 1974 1976 prnzen Iedere streek zijn eigen ras Red een verwenteld schaap! een boer die schapen houdt mee kunt TTÏf Uaf I11611W6 kookboek VSH1 Het NC(lCÏ« Kaassoufflé Venkelsalade Warme vijgen met roomijs 18 NOVEMBER 1981 EMBE iJKPOST 21,- 54,- 155,- alex n wij ee i - v.o.n 100,- 156,- 105,— 139,— De prachtig getekende DB-kalender 1982 en vele andere leuke artikelen kunt u kopen bij: Mw. I. van Beek, Slimpad 9, 332759 en Mw. H. Dekker, Ringweg 11, 332879. TELEFOON 331133 - 337080 - WESTERWEG 226 156,— 310,— 139,— rII 1977 1979 6-77-78 1975 1976 1979 1974 1978 1979 1980 1979 1974 '6-77-78 1976 1976 1977 1977 1977 1977 1979 1978 1977 1976 1977 1979 1974 1979 1977 1977 158,- 164,— 59,— 149,— 203 x 95 x 46 cm 87 x 44 x 1,6 cm 29,50 met 'US- eien onze huisdieren staat het schaap vooraan wat aanhankelijkheid, heid, schoonheid of stemgeluid be- Waarom zijn er dan toch een ard schapen op deze aarde? Waar en ze eigenlijk vandaan en waar it men ze voor en wat voor leuke ;en zijn er aan een schaap te zien, al als je ze wat beter kent? schaap heeft een lange geschiedenis er de rug, in het boerenbedrijf zelfs er dan de koe en veel langer dan het d. tienduizend jaar geleden schakel jagers heel ver hier vandaan, in de osbergen van Noord-Irak en Iran, op een nieuwe vorm van bestaan, j^egonnen wilde tarwe te verbouwen iiten en schapen te houden. Het een hele opgave geweest zijn om „de, snelle schapen die op de grens [yteppe en bergen voorkwamen, te vangen en te temmen, wilde schapen, die de voorouders van onze tamme, hebben zware horens en bovendien hebben ze geen wol maar kort haar. Onder dat haar hebben ze heel korte wol en pas veel later traden er onder de tamme schapen dieren op waarbij de onderwol veel langer was en daar heeft men mee doorgefokt. De kleur van de wilde schapen is heel anders dan die van onze tamme dieren. De wildkleur is als van ons haas of ree of zoals van een moeflon, een wild schaap van Corsica dat bij ons op de Veluwe is uitgezet. Bij de tamme schapen heeft men doorgefokt met bijzondere kleuren. Vooral toen er wolschapen ontstonden, was witte wol erg in trek, want die kon je het makkelijkst verven. Waarom ging men er in de oudheid toe over schapen te houden? In de eerste plaats om het vlees. Al spoedig moet men gemerkt hebben dat een schaap ook gemolken kan worden, bijvoor beeld als het net geboren lam dood gaat. In warme streken kon je melk niet lang goed houden, maar boter, kaas en yoghurt wel. Als je in Nederland wandelt of fietst, tien tegen één dat je witte schapen tegenkomt. Dat is niet altijd zo geweest maar we weten niet veel af van de alleroudste schapen die al zesduizend jaar geleden met de eerste boeren in Limburg kwamen. Iets meer weten we van de tijd zo'n 150 jaar geleden. Iedere streek had toen zijn eigen ras of type schaap. De arme heidestreken hadden kleine, vaak gehoornde schapen en de vette kleipolders hadden zwaarde re schapen zonder horens. Veel schapen waren zwart of bont en zelfs de witte hadden gekleurde of gespikkelde kop pen en benen. Het doel van de schapehouderij was ook erg verschillend. De heideschapen waren erg belangrijk voor de mest. Deze mest werd gebruikt voor de roggeak- kers. De heidschapen werden daarom 's nachts in de schaapskooi opgesloten. In de kooi werden heideplaggen gegooid en de schapen trapten de mest er doorheen. Zo nu en dan werd het mengsel naar de akkers gebracht. De grote Frieschemelkschapen werden voor de melk gehouden. Zij stonden bekend om hun vruchtbaarheid en kregen zelfs wel vier lammetjes. Er zijn er nu nog maar weinig over en je kunt ze herken nen aan hun roze snoet en hun dunne staart. Op het eiland Texel werd veel zorg aan de schapefokkerij besteed en daar ont stond een schaap dat veel vlees levert. Zo werd dit ras, de Texelaar, het belangrijkst voor de boer. De lammeren worden bijvoorbeeld veel naar Frank rijk verkocht. Schapen zijn niet zo erg aanhankelijk als een hond, maar zij vinden je wel aardig als je ze regelmatig schapebiks brengt. Biks is een geperst veevoeder, allemaal kleine staafjes zo dik als een potlood. Schapen zijn er dol op en komen hard aanrennen, vooral als je met een emmer biks rammelt. De liefde voor de mens gaat bij het schaap door de maag of eigenlijk door de magen, omdat het een herkauwer is. Het heeft zo'n ingewikkeld systeem omdat gras zo moeilijk verteert. Als je buiten woont of als je vaak naar buiten gaat zijn er twee dingen waar je helpen. Als je in een weiland een schaap W op de rug ziet liggen, probeer dan bij de eerste de beste boerderij hulp te halen. Een schaap dat op zijn rug ligt met de vier poten in de lucht kan vaak niet meer overeind komen. Het heet dan een verwenteld schaap en als het niet geholpen wordt, gaat het dood. Het tweede is: laat nooit je hond loslopen als er ergens schapen in het weiland zijn! Ook als je hond de schapen niet bijt en er alleen maar achteraan rent, raken de schapen in paniek. Ze lopen zomaar de sloot in en omdat hun wol dan zwaar wordt, verdrinken ze maar al te gemakkelijk. Ook kunnen de lam metjes dood geboren worden als er een hond achter de ooien heeft aangerend. En zoiets zou je deze zachtaardige beesten natuurlijk niet toewensen. 60 g. boter, 60 g. bloem, 141. melk, zout, peper, nootmuskaat, 4 eieren, 100 gr. geraspte oude kaas. Smelt 50 gr. boter. Voeg de bloem toe en vervolgens beetje bij beetje de melk, zodat een gladde saus ontstaat. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat en voeg de rest van de boter toe. Splits de eieren en klop de eierdooiers los. Voeg van het vuur af al roerend enkele lepels van de saus bij de eierdoo iers en schenk dit mengsel al roerend door de saus. Doe de geraspte kaas erbij en spatel alles voorzichtig door de zeer stijfgeklopte eiwitten. Breng de massa over in een beboterde ovenvaste schotel en zorg dat deze maar voor tweederde is gevuld. Bestrooi hem met wat achtergehouden kaas. Plaats de schotel middenin een op 150 C voorverwarmde oven en laat de soufflé in ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin worden. Dek de soufflé zodra deze uit de oven komt met een warm deksel af en dien hem direct op. 2 venkelknollen, 1 citroen, 400 gr. jonge Goudse kaas, 2 eetlepels yoghurt, zout, peper, venkelgroen, paprikapoe der. Snijd de schoongemaakte venkelknollen in dunne plakjes. Giet hierover het sap van de citroen. Snijd de kaas in kleine blokjes. Maak een sausje van yoghurt, zout en peper. Hak het venkelgroen fijn. Vermeng alle ingrediënten met elkaar. Garneer de salade met wat paprikapoe der. Geef er stokbrood bij. 8 gedroogde vijgen, Vi 1. droge sherry, sap van 1 citroen, stukje citroenschil, 3 eetlepels suiker, 4 bolletjes roomijs. Wel de vijgen met sherry, citroensap, citroenschilletje en suiker gedurende 30 minuten. Kook ze vervolgens tien minu ten zachtjes in. Serveer de vijgen warm bij het ijs.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 1981 | | pagina 15