Kerstflora: fleurige traditie Zorg voor een feestelijk geurtje Houd de camera paraat Menu De Navidad Kerstfeest in Ierland Parfum tips Champagne hoort erbij iMgif Spaans Kerstmenu Puzzelen voor parfum kijki'o Traditiegetrouw presenteert het bloembollenvak zich op de eei ste grote bolbloemententoonstelling van het aanstaande winte seizoen: de Kerstflora. Dit evenement, dat van woensdag 23 ti en met maandag 28 december a.s. plaats vindt in het Bloembol lencentrum te Hillegom, trok vorig jaar 12.500 bezoekers. Aangezien men wat de bloeierij betreft van het jaar tot bloei kan dwingen Lelies Aftershave Nee, een „white X-mas" is in Ierland een uitzondering; sneeuw valt er zelden. Maar wat denkt u van een geurend turfvuur, een met guinness bereide plumpudding en „turkey en ham" op z'n Iers? „Hamper" Wrenboys Kerstkaars Tot de beroemdste dranken, die er op aarde bestaan, hoort onge twijfeld champagne. Deze sprankelende goud-gele godendrank maakt iedere maaltijd tot een waar feest. Niet voor niets noemt men champagne wel de „koningin der wijnen". Kerst en Oud en-Nieuw vormen een uitgelezen gelegenheid eens een fles champagne te ontkurken. Hoewel echte wijnkenners direct zul len opmerken, dat de vette oliebollen van Oudejaarsavond de de licate smaak van de champagne kunnen verknallen. Nou, dan la ten we de oliebollen toch gewoon even staan? Serveren We doen allemaal ons best om tijdens de feestdagen zowel innerlijk als uiterlijk goed voor de dag te komen. We haalden de kleding ,voor speciale gelegenheden' uit de kast en vereren de kapper met een bezoek. Familieleden, vrienden en kennissen nemen u waar met elk van hun vijf zintuigen. Een feestelijk .luchtje' mogen we daarom niet vergeten. We geven u een paar luchtige tips. We nemen daarbij een kijkje bij de vijf beste Franse parfumhuizen. Degenen die 'n parfum, eau de toilette of aftershave onder de Kerstboom vinden, kunnen zich nog op tijd wapenen tegen de kruitdampen van het vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Drie vragen >VSy%Z///S-' weinig problemen verwacht, staat het vast dat er vele tienduizenden tulpen, narcissen en hyacinten voor het voet licht worden gebracht. Voorts zijn er nieuwe variëteiten Hippeastrums te zien, naast een magnifieke collectie cyclamen. Niet alleen hoofdgewassen maken de komende Kerstflora tot een fleurig schouwspel, ook heerlijk geu rende freesia's, anemonen, zephyrant- hes en een interessante verzameling te- colote-ranonkels worden er tentoonge steld. Nog niet zo lang geleden waren lelies op de Kerstflora een uiterst schaars arti kel. Er komen evenwel steeds meer rassen, die men in de (innkpi-sto maand vendien krijgen de kwekers wat ren men, koelen en programmeren betre de vingers er steeds beter achter, zoekers kunnen tijdens deze manife tatie dan ook een mooie collectie lelii waaronder een aantal nieuwighede aantreffen. Naast de bloeiende bolgewassen omv! de expositie ook andere sierteeltpn dukten, zoals orchideeën en bromelii ceeën. Tijdens de Kerstflora wordt er tevei op bepaalde tijden een demonstrati „bloemschikken" gegeven. Openingstijden: dagelijks van 10 ut tot 17.30 uur. Borden wijzen de m naar de Kerstflora. Busreizigers moe ten bij de halte „Treslong" (bus 50) uit stappen. Magie Noire van Lancóme is een exquis parfum. De Bulgaarse roos en het gal- banum uit Iran geven de parfum in het begin iets bloemigs. De wierook voegt nog wat mysterie toe. Ceder, sandel hout en patchoeli vermengen zich met amber, dat warmte en sensualiteit geeft. Ook als eau de toilette. Ted Lapi- dus komt met het nieuwe parfum En- vol. De korte naam betekent ideeën- en gedachtenvlucht, geestelijke verrui ming. De verfijnde, typisch Franse geur is een bloemige, kruidige en oos terse compositie. Het parfum heeft een concentratie van 22%. Verkrijgbaar in '/20z en '/40Z. Voor de eau de toilette is een matglazen flacon gecreëerd die goed combineert met de amberkleurige inhoud. Fidji van Guy Laroche behoort tot de meeste verkochte en gewaardeerde wereldparfums. Een nieuwtje van Guy Laroche is de Fidji parfum stick. De niet-vette, stift is zonder alcohol en trefzeker als 'n lippenstift. Daar de al- Envoi een nieuwe geur van het Franse parfumhuis Ted Lapidus. cohol ontbreekt is het geschikt voor de meest gevoelige huidtypen. De stift is onbreekbaar en smelt niet bij warmte. De gebruiksduur bij 5 keer opbren gen per dag bedraagt ongeveer 4 maan den. Een aardig geschenk voor onder de Kerstboom. De geurfasen van Fidji zijn: aan het begin: fris en bloemig door galbanum en jasmijn; daarna lopen de frisse tonen over in bloemtonen van wege o.a. tuberoos, Bulgaarse roos en Florentijnse lis. Het kruidenakkoord wordt ontwikkeld door de amber; ten slotte, komen sandelhout en patchouli langzaam op en zorgen voor de hout achtige geuren. Tibetaanse muskus en Arabische balsems geven een muskus achtige akkoord.. De man besteedt de laatste jaren wat meer aandacht aan het geurtje van zijn aftershave. De variatie aan aftersha ves is al bijna, net zo groot als die van parfums en eau de toilettes voor de vrouw. Verschillende ,mannenluchtjes' zijn er zowel in de vorm van aftershave vindt u een luchtje onder de kerst boom dan bent u gewapend tegen de kruitdampen van het vuurwerk als eau de toilette verkrijgbaar. We la ten twee feestelijke mannen-geuren de revue passeren. Balafre komt uit het huis van Lancóme. Hesperiden geven deze geur in eerste instantie iets fris, waarna de geur hout/chypre-achtig wordt door toevoeging van o.a. vetyver en patchouli. Muskus en grijze amber vervolmaken de geur en geven deze warmte, terwijl kruidnagel, kamille, basilicum en salie deze aromatisch ma ken. Balafre vinden we terug in eau de toilette, aftershave, scheerschuim, deo dorant en zeep. Guy Laroche heeft voor de man Drak- kar ontwikkeld. Hesperiden en citrus vruchten geven de frisse toon. De geur wordt hout/chypre-achtig door toe voeging van o.a. vetyvert en eikenmos. Ook de muskustoon ontbreekt niet. De cinbinatie van kaneel, rozemarijn en tijm is te rug te vinden als slotakkoord. Voor een definitieve keuze kunt u de geuren altijd even proberen bij uw dro gist/parfumeur en/of warenhuis. Zijn er dan nog twijfels dan neemt u ge woon een kennismakingscoffret. Hier in zitten vijf verschillende geurtjes. De lege flesjes doen het aardig in de letter bak. Fidji komt met een handige parfum- stift Gezelligheid kent geen tijd. Toch komt er aan ieder feest, hoe gezellig ook, een keer een eind. Gelukkig maken foto's het mogelijk later nog eens te kunnen te rugblikken. Met een camera, die „direkt-klaar" foto's fabriceert, kunt u tijdens het gezellig samenzijn al direct de hoogtepunten van de avond opnieuw beleven. Evenals bijvoorbeeld de lekkere hapjes en de flessen met diverse soorten drank, hoort daarom ook de kant-en-klaar camera tot de ingrediënten, die bij geen en kel feest mogen ontbreken. Zelfs vóór de advent intreedt, is de Ier se familie al druk in de weer met de voorbereidingen voor de feestdagen. Met volle overgave worden, reeds 7 we ken voor de kerst, de traditionele plum- en christmas-pudding bereid. Des te ouder en vooral ronder de plum pudding is, des te lekkerder. Het is dan ook niet verwonderlijk als u achter die met adventkrans versierde voordeur in de gang in een grote witte zak de plum pudding ziet hangen. Zo wordt hij im mers rond. Niet alleen de Ierse huisvrouw heeft haar specifieke taken in deze periode, ook vader draagt het zijne bij, zij het dan op een iets andere wi'jze. Hij schrijft zich in voor. de zgn. „card school" (kaartjescompetitie) of dingt mee in de „dartcompetition" (pijltjes gooien), die in de lokale pub worden ge organiseerd. Met het inleggeld van deze wedstrijdjes kan de Ierse pubeigenaar de „hamper" samenstellen. De hamper; die op een strategische plaats in de pub wordt neergezet is niet minder dan een royale mand met daarin een selectie drank, kerstkoekjes, een kerstcake en natuurlijk een „turkey" (kalkoen) en de daarbij behorende ham. Waarbij vermeld dient te worden, dat de kaste lein de hamper natuurlijk niet op één dag laat winnen want er moeten heel wat punten yerzameld worden. Eerste Kerstdag is trouwens één van de twee dagen per jaar dat de Ierse pubs geslo ten zijn. Een echt Iers volksgebruik is ook het rondtrekken door de stadjes en dorpjes van de „Wren-boys". Verkleed en op gesmukt als narren trekken ze van huis tot huis en maken muziek met hun doe delzakken, trommen, mandolines en fluiten, met als doel geld in te zamelen om arme mensen wat gezelligheid met 'de Kerstdagen te kunnen geven. Over de oorsprong van dit volksge bruik is weinig bekend. Het heeft te maken met de jacht op de „wren", het zomerkoninkje, een jacht die ook in Engeland, Wales en Frankrijk plaats vond. Men neemt dan ook aan dat het gebruik uit de oude Keltische tijd stamt. De optocht zou in vroeger tijden zijn georganiseerd om gëld op te halen voor de begrafenis van het vogeltje. Enkele tientallen jaren geleden ving men inderdaad nog een wren. Als be wijs van de vangst droeg een van de wrenboys een tak met enkele veertjes van de vogel erop. En wat de kerstboom betreft, hoe gro ter het gezin, hoe groter de kerstboom; zo hoort het nu eenmaal. Maar hoe groot of klein de kerstboom ook is, één attribuut moet zeker groot zijn en dat is de kerstkaars voor het raam van elke woning. Immers, Maria en Jozef moes ten langs een onverlichte weg naar Bethlehem reizen... Wrenboys in aktie Gedurende de komende feestdagen ge bruiken we weer heel dat luchtjes. Hoe komt de parfum nu het beste tot zijn recht? We geven wat handige parfum- tips. Parfum kunnen we het beste bewa ren op een koele en donkere plaats. Een eenmaal geopend flesje blijft niet lan ger dan een jaar goed. Verstuif parfum niet in de hals, als u zelf lang van de geur wilt genieten. De hals ligt namelijk dicht bij uw neus zo dat uw reukvermogen al na korte tijd is verzadigd. Behalve uw kleding en uzelf is het ook aardig om bed- of linnengoed, te parfumeren. De parfum werkt het beste, als u het op de polsen aanbrengt, bij de slagade ren. Niet op het haar verstuiven! Om uw parfum in de loop van de dag op te halen, gebruikt u het beste eau de toilette van dezelfde geur. Gebruik nooit twee verschillende parfums over elkaar. Wilt u de familie of uw gasten met de kerstdagen 'ns iets aparts voorschote len, dan biedt het hierna vermelde Spaanse kerstmenu de gelegenheid van de kerstmaaltijd een tongstrelende ge beurtenis te maken. Ook tijdens het natafelen maakt deze maaltijd onge twijfeld nog de tongen los. Het menu bestaat uit vijf gangen: voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht, dessert en koffie met een „after dinner drink" toe. MENU DE NAVIDAD (KERSTMENU) Melon con Jamón (meloen met ham) Filetes de lenguado (tongfilets) Cordero asado (geroosterde lamsbout) Natillas (eiervla) Café y copa (koffie met likeur) Natuurlijk begint een geslaagd kerst diner, al ruim van te voren, met een ge zellig aperitiefje. Dat kan een flonke rend glas wijn zijn, een ouderwetse borrel of een speciaal voor deze gele genheid gecomponeerde „cocktail mai- son". Bij dit echt Spaanse kerstmenu past een goede sherry uiteraard even eens uitstekend. Wijnen: droge witte wijn uit Catalonië of Valdepenas bij voorgerechten, b.v. Perelada of Priorato. Rode wijn: Rioja tinto (uit de „alta" Rioja), een goede volle Rioja wijn bij het hoofdgerecht uit b.v. 1970 (een ex cellent wijnjaar) of uit 1973,1974 of 197! (goede wijnjaren). Hieronder volgen de recepten van hoofd- en nagerecht: Cordero Asado 4 personen) Benodigdheden: 1 ontbeende en opge bonden lamsbout of -schouder van 1,2 kg.; 50 g. boter; zout; versgemaler zwarte peper; 1 laurierblad; 1 glas dro ge witte wijn; 1 teentje knoflook; 2. ee' lepels fijngesneden peterselie; w; runderbouillon. De lamsbout inwrijven met boter bestrooien met zout en peper. Ovei voorverwarmen op 230 C. en de bout II min. in een braadslede laten roostere; dan omdraaien en nog eens 10 min. a; de andere kant. Oven op 175 C. zette; Glas witte wijn en laurierblad toevi gen en 75 a 80 min. laten roosteren. Uit de oven het vlees eerst een kwartier 0] een plank laten rusten, het braadnat zeven en in een kom doen. Eén lepel va; het overgebleven vet in een sauspa; doen. De fijngesneden knoflook en pe-| terselie hierin fruiten, het overgebli ven braadnat toevoegen met wat run derbouillon (net zoveel dat er ongevee; 1 kop met saus is) en dit 5 min. laten! sudderen. Het vlees in flinke plakken snijden e; op een voorverwarmde schaal leggenj Gedeelte van de saus over vlees doen ei rest apart serveren. Opdienen met gebakken aardappeltje en sla. Natillas: benodigdheden: 3 kopje melk; 2 kaneelstokjes; 4 eieren; 2 eier dooiers; kopje suiker; 6 lange vin gers; kaneel. Verwarm de melk met de kaneelstok-] jes in een stevige steelpan tot het bijn; kookt. Pan van vuur halen. De eiere; kloppen met de eidooiers en suiker, kloppende hier de hete melk bijdoen. Dit mengsel in de steelpan doen en o] een laag vuurtje zetten. Constant blij ven roeren en vooral niet laten koke; Als de vla licht aan de lepel blijft kle-; ven, kan het vuur uit. Af laten koele; tot kamertemperatuur. Voor het opdie nen versieren met een lange vinger e; wat kaneel erover strooien. Tip voor een leuk bijgerecht tijdens een kerstmenu: salade met kip en sinaasap pel. Bij parfum en eau de toilette zijn vaak bijpassende zeep, badschuim, talc en bodymilk verkrijgbaar. Prettige feestdagen en een gelukkig 1982! parfum hoort bij een vrouw zoals champagne bij verliefdheid. Zorg dat de parfum goed tot zijn recht komt. voor mannen zijn er ook heel wat geurtjes te krijgen (Foto Drakkar). Voor de mensen die één dezer dagen nog een bezoek brengen aan hun dro gist/parfumeur het volgende: u kunt 1982 goed(koop) beginnen door mee te doen aan het Lancóme puzzelspel. U maakt kans op één van de 2800 Magie noire prijzen, waaronder 1000 flacons van 1 oz parfum (winkelwaarde 135,-) Op het deelnameformulier, verkrijg baar bij uw Lancöme-dépositaire, staat wat u moet doen om voor de prij zen in aanmerking te komen. De for mulieren moeten wel voor 31 december '81 worden ingestuurd. Om voor de prijzen in aanmerking te komen moet u een puzzel invullen, de goede parfum- naam bij het juiste flesje zetten en een rijmpje maken. Vooral dat laatste moet zo vlak na 5 december weinig proble men geven. Wat maakt champagne zo bijzonder, hoe komen die belletjes in de wijn en waarom is champagne altijd zo'n stuk duurder dan een gewone wijn? Drie vragen, die we kort beantwoorden. Champagne komt uit de gelijknamige streek, een gebied in Noord-Frankrijk met Reims en Epernay als belangrijk ste steden. De grond bestaat er uit pure kalk, eigenlijk de bodem van een pre historische binnenzee. Hier, en dan nog uitsluitend binnen de al tientallen ja ren nauwkeurig afgebakende grenzen groeien de wijndruiven, die straks de bruisende champagne opleveren. De koolzuurbelletjes, populair gezegd de „prik", ontstaat bij de tweede gisting van de champagnedruiven. Bij „stille", dus niet-mouserënde wijnen, laat men het koolzuurgas dat bij de gisting ont staat, ontsnappen. Bij champagne „vangt" men dit gas juist zorgvuldig in de fles. En champagne is zo duur omdat de „Méthode Champénoise", waarbij de edele champagne ontstaat, bijzon der omslachtig, arbeidsintensief en langdurig is. Champagne is een heel speciaal produkt, dat door zijn bijzon dere bereidingsmethode gewoon niet goedkoop kan zijn. door de druk van het gas uit de flesse- hals wordt geduwd. Vervolgens draaie men met korte, voorzichtige bewegin gen de kurk langzaam helemaal uit de fles. Houd hierbij bijvoorbeeld uw duim stevig op de kurk om een onver wachte „lancering" te voorkomen. Is de fles ontkurkt, dan direct de gereed staande glazen vullen. Champagne moet langzaam worden uitgeschonken in hoge, niet te wijde glazen, liefst van het fluit- of kelkmodel. Dit type glazen houdt de geur vast. Bovendien komt het mousserende karakter van de champagne het best tot z'n recht met Hjet „eindeloos opborrelen van door zichtige parels, die zachtjes uiteenspat ten aan de oppervlakte van de vloei stof", zoals Maurice Hollander schreef in zijn „Kennis van de Champagne". Champagne is een wijn van hoge kwa liteit, 'n edele drank, die het ten volle verdient om met- zorg en eerbied te worden behandeld. Goed bewaard en óp dé juiste, manier geserveerd, betoont champagne zich zijn reputatie ten volle waard. Wat is de juiste manier om cham pagne te serveren? Champagne drinkt u koel, op een tem peratuur van 6 tot 8 graden Celsius. Te koude champagne verliest zijn geur, te lauw wordt het een zware wijn en het schuim slaat neer. Champagne moet zo langzaam mogelijk worden gekoeld, eventueel in de koelkast; maar nooit in de freezer of ijsbak. Het best is echter om champagne in een ijsemmer - ook wel champagne-koeler genaamd - te zetten, die gevuld is met een mengsel van water en ijs. Bij het openen van een champagnefles denken velen aan spectaculaire knal len en wegspuitende kurken. Dit is evenwel niet de juiste wijze om de champagnefles te ontkurken. Daartoe verwijdere men eerst voorzichtig het ijzerdraad, dat voorkomt dat de kurk

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 1981 | | pagina 14