■nik
e ene kerststol is de andere niet
Kerstmis betekent niet alleen voor de
middenstand een drukke tftd. Gelet op
alle aanbiedingen en advertenties in
de kranten zou je byna de ware be
tekenis van het feest - de herdenking
van de geboorte van Jezus Christus -
vergeten. Mensen, die die betekenis
nooit zullen veronachtzamen zyn de
pastoren en dominee's. Voor hen be
ginnen de voorbereidingen op het
kerstfeest nog eerder dan die van de
middenstand, namelyk al in septem
ber.
Iet is in om lekker uit eten te gaan
Mensen houden ook veel van bloemen
Wijnjaar 1983: geheim nog in de fles
ager en poelier starten vroegtijdig
ïun voorbereiding op de Kerstdagen
Een pilsje is lekker, maar probeer
»ok eens een ander, feestelijk bier
Een fles cognac met drie sterren is
niet per definitie ook drie jaar oud
Sinterklaas en het kerstmannetje
wièêèêmèkêêkêêêêèêèèêêêêêêêêêë^ i n i t§,
|1 H éH. ^-JS
[KIJKPOST
21 DECEMBER 1983
lel beste brood legt men voor het venster'. Een oud gezegde, hetgeen betekent
(men z'n beste beentje voor wil zetten. Voor de warme bakkers gaat deze zegs-
ze in de maand december wel in het bijzonder op. Al voor Sinterklaas buigt
bakker zich over de vele bakrecepten en bedenkt wat hij voor de Kerst zoal
gaan maken. De drie weken tussen de twee grote december-feesten zijn voor
m maar kort dag. Planning is de enige manier om goed te werken.
broodprodukten voor Kerstmis
bben een zeer traditioneel karakter,
mensen willen dat ook: de kerst
duivekater, kerstkransjes, tul-
d, krentemik en ook het stokbrood
Hen zeer goed in de smaak. Maar er
brood en brood. De ene kerststol
de andere niet. De smaak verschilt
bakker tot bakker. ,,Vers, smake-
en een goede kwaliteit", zegt bak-
t Hemmer, ..zijn belangrijke fac-
ien. Want of je nu uit de kerk of
je bed komt, het kerstontbijt moet
led zijn. Dat is de plicht van een war-
jbakker".
valiteit vraagt tijd. Vandaar dat in
ood vele nachtelijke uurtjes ver
holen zijn. En dat kan je proeven.
mensen zijn enorm verwend. Zo kan
er uit 60 soorten brood gekozen wor
den, waaronder vele luxe soorten.
Om die allemaal even smakelijk te
presenteren, moet'er door de bakkers
hard gewerkt worden.
Maar, een warme bakker is trots op
z'n werk. Het is dan ook een schit
terend gezicht, wanneer de eerste
kerststollen uit de oven komen, om
over de geur maar te zwijgen. ,,Je
moetje hart er in leggen", zegt Hem
mer. Hebben alle klanten op 24 decem
ber hun brood in huis, dan is de bakker
uitgeteld, maar ook voldaan. De twee
vrije dagen heeft-ie hard nodig. Im
mers, in de nacht an 26 op 27 december
moet hij weer z'n bakkerij in om de
klanten de volgende ochtend weer
vers brood te kunnen leveren.
rood is er in vele soorten. Vooral voor de Kerst doen de warme bakkers extra
unbest, zoals op de foto te zien is.
Jet dank aan bakkerij Hindriks).
Stille, heilige èn drukke nacht
In die maand gaat pastoor Harte op
zoek naar een koor, dat tijdens de
Kerstmis wil zingen. Erg moeilijk is
dat niet. De koren - hoe kan het ook an
ders! - willen graag zingen en de kerk
wil ze graag hebben: elkaar vinden is
dan niet lastig.
Kerstliederen zijn vanaf de tiende eeuw
bekend, maar hun populariteit nam met
name toe in de 15e en 16e eeuw. Ver
scheidene liederen uit die tijd zijn
vandaag de dag nog bekend, andere
zijn uit later tijd. Een voorbeeld daar
van is het vooral in protestantse
kringen over de hele wereld bekende
„Stille Nacht. Heilige Nacht". De tekst
werd in 1818 gedicht door de Oosten
rijkse kapelaan Josef Mohr, de muziek
werd door diens organist, Franz
Gruber, gecomponeerd.
Advent
De laatste zondag van november be
gint de advent: een periode van 4
weken, die aan Kerstmis voorafgaat.
Het hoofdmotief van de advent is de
verwachting van de komst des Heren in
de viering van Kerstmis. „De eerste 2
zondagen is het moeilijk met de men
sen over Kerstmis te beginnen," zegt
pastoor Harte hiervan. „Ze zijn nog te
veel met Sinterklaas bezig. Maar de
laatste 2 zondagen zijn we er gericht
mee bezig."
Zo nadert stap voor stap de Kerstnacht.
In deze nacht, van 24 op 25 december
worden in de Moeder Godskerk 3 mis
sen opgedragen. Op Kerstochtend
volgt nog een dienst voor kinderen, de
zogenaamde „herdertjesmis". Ook
vóór le Kerstdag worden er voor en
samen met kinderen kerstvieringen ge
houden. Zij hebben daarbij een eigen
inbreng, bijvoorbeeld in de vorm van
muziek, een kerstspel of het voor
dragen van gedichten. Ook de Kerst-
samenzang behoort tot de voorberei
dingen op het Kerstfeest.
Uiterlfjk
Niet alleen inhoudelijk, maar ook ui
terlijk heeft Kerstmis een geheel ei
gen karakter. Zo hebben de Kérst-
dagen een eigen liturgische kleur:
wit. Overigens, elke christelijke feest
dag heeft z'n eigen kleur. De aankle
ding van de kerk, het opstellen van de
kerststal naast het altaar en het versie
ren van het altaar zelf met bloemen
worden door de koster gedaan.
Het opstellen van de kerststal gaat
terug op Franciscus van Assisi, die de
arme stal van Bethlehem trachtte na
te bootsen. Daarna is dit een kerstge
bruik geworden, dat zowel in de kerk
als in woonhuizen wordt uitgevoerd.
Een ander oud gebruik wordt gevormd
door de vaak door kinderen opgevoerde
kerstspelen. Vanaf de 11e eeuw wer
den de scènes uit de geboorteverhalen
opgevoerd, oorspronkelijk in of voor de
kerken. Na de Reformatie zijn ze in
protestantse streken verdwenen en zijn
pas in de jongste tijd weer opgekomen.
Pastoor Harte vindt overigens niet, dat
het kerstfeest alleen maar bestaat uit
kerstgebruiken. „Je moet wel een beet
je reëel blijven en bijvoorbeeld niet
allemaal verkleinwoordjes gebruiken.
Dan gaat het niet meer over het leven.
God is mens geworden, ook nu nog. Dat
moet blijken uit de houding van de
mensen, ook in 1983. Het is geen feest
van vroeger; het gaat om het heden en
om morgen," aldus de pastoor.
Eenvoudig
De vorm van de Kerstdienst bij de pro
testanten is veel eenvoudiger dan die
bij de katholieken. De kerk is versierd
met een kerstboom en in de Kerstnacht
wordt één dienst gehouden. Toch be
reidt men zich goed voor op het kerst-
gebueren. „Uit het oude testament,"
aldus dominee Kruit, „vanuit de voor
zeggingen van de profeet, worden de
mensen in de 4 advent-zondagen naar
het Kerstfeest toegeleid. Er zit een lijn
in, die doorloopt tot Pasen."
Voor Kerstmis wordt er voor de preek
een passende tekst, altijd rond één van
de evangeliën, gezocht. Dit jaar zal dat
het evangelie van Johannes zijn. Tij
dens de dienst worden door het koor
„De Cantorij" kerstliederen gezongen.
Kerstmis is een hoogtepunt. Christus
wordt geboren en dat is in 1983 nog zo.
Dominee Kruit: „Je wilt de mensen wel
toeroepen: 'Laat je niet klemzetten, er
is een God, die je wat anders aan
geeft'. Mensen moeten ook opnieuw
geboren kunnen worden," zo meent
dominee Kruit.
Feest in de pot
Kerstmis is een feest, waarbij lekker
gegeten wordt. Op de vraag hoe het
vele eten, ja zelfs zich te buiten gaan
aan spijs en drank, te rijmen is met het
geloof, antwoordt pastoor Harte:
„Ach, feest bij God, feest in de pot".
Toch zullen vele mensen blij zijn als
Kerstmis weer achter de rug is. Pas
toor Harte is er daar één van. Vier mis
sen in 1 etmaal is niet niks. Als alles
goed gaat, zal hij moe, maar voldaan
kunnen genieten van de le Kerstdag.
Dat geldt ook voor dominee Kruit. Hij
gaat op Kerstavond in Limmen een
oecumenische dienst voor, waar ieder
een, van welk geloof dan ook, van harte
welkom is.
Na oudejaarsavond, wanneer er ook
nog een dienst gehouden wordt, volgt
voor de dominee's en pastoren een rus
tiger tijd, misschien zelfs een leegte na
de zeer drukke decembermaand. Die
leegte betreft dan niet de kerken zelf;
die zijn doorgaans in het kille januari
beter gevuld dan in de weken voor
Kerstmis gewoon was. Veel mensen
nemen zich op oudejaarsavond voor
toch wat vaker naar de kerk te gaan.
Ie Horeca heeft het de laatste jaren tijdens de Kerst veel drukker gekregen. De
iele advertenties van kerstdiners in allerlei prijsklassen, geven daarvan een indi-
itie. De grote restaurants maken er veel werk van. Ruim van tevoren worden de
oorbereidingen gestart: welk menu zal de mensen aangeboden worden en hoe
al dat menu bereid gaan worden. Gebruikt men bepaalde buitenlandse artikelen
lan moeten deze al vroegtijdig worden besteld.
zijn een kerststukje op tafel en een
kerstboom bij de deur al voldoende om
een gezellige sfeer te scheppen.
:en grote post op de kerstbegroting
tan een restaurant vormt de aankleding
,an het geheel: bomen, versiering,
aarten, etcetera. De heer Le Loux van
lotel Heiloo houdt zich daar intensief
bezig. „De showtafels worden
oor een groot deel door onszelf ge
laakt."
[erstmis betekent hoogtij voor de hore-
Er- is veel personeel nodig, de zaak
loet er op z'n „paas"best uitzien. De
i iensen moeten het gevoel hebben echt
lit te zijn en. verwend te worden. De
gee». onbe-
en
rant
gaan, hoeft beslist niet minder ge
uit eten te gaan. Kleine restau-
hebben vaak iets intiems. Daar
Chinees
Chinese restaurants blijven met Kerst
niet achter bij hun „buitenlandse"
kollega's. De heer Wong van restau
rant Lotus vertelde dat er veel mensen
zijn, die met Kerstmis graag chinees
eten. Alleen, men komt niet snel een
maaltijd afhalen, maar neemt er nu
eens goed de tijd voor. Overigens, in
sommige dclsn van China wordt het
Kerstfeest ook gevierd.
Maar, waar men ook besluit Kerstmis
te vieren - thuis, bij familie of in een
restaurant, de ware kerstsfeer zal toch
altijd door de mensen zelf gemaakt
moeten worden.
Prettige Kerstdagen
Een kerstfeest zonder planten of bloemen is nauwelijks voorstelbaar. Iedere bloe
mist speelt daarom op zyn eigen wyze in op het internationale feest. Zo gaat de
één half oktober reeds naar Boskoop om bij de vele boomkwekerijen, die daar
zijn, te kijken naar bijzondere groensoorten en kerstbomen. HU is er dan zeker
van voor de Kerst zijn klanten iets speciaals aan te kunnen bieden. Een andere
bloemist betrekt z'n kerstbomen van een grossier, die aan de deur komt, en con
centreert zich op andere artikelen. Bij voorbeeld kerststerren en hyacinten, waar
van de aanvoer reeds half november begon.
Behalve kerstbomen en kerststerren
is er natuurlijk ook veel vraag naar
kerststukjes. Het maken hiervan is een
leuke, maar bovenal arbeidsinten
sieve bezigheid, die veel creativiteit
van de bloemist vraagt. Henk Scholten
maakt ze allemaal zelf. „Je moet ze in
alle kleuren maken", zegt hij ervan,
„want de één wil een kerststukje
in het wit, terwijl een ander een bont
gekleurd stukje op tafel neer wil zet
ten".
De specifieke kerstartikelen vormen
natuurlijk een groot bestanddeel van
de planten- en bloemenverkoop in de
ze dagen.
Maar - en zeker de laatste
week voor de Kerst - de winkels staan
ook vol met bloeiende planten, zoals
cyclamen, azalea's, kaapse viooltjes,
begonia's en kerstrozen. Er wordt
bijna geen groene plant verkocht. Een
drukke, maar fleurige tijd voor de
..bloemisten.
tijdens' het gistingsproces in alcohol
is omgezet;
- witte wijn: deze kan zowel droog als
zoet zijn. Het suikergehalte wordt
bepaald door de hoeveelheid rest-
suikers, dat in de wijn na de gisting
overblijft;
- rosé: eveneens droog of zoet. -De
smaak en kleur van rosé wordt bepaald
door het aantal dagen, dat de druive-
schillen aan de gisting meedoen:
- moeserende wijn: koolzuur-houdende
wijn. Bij deze wijn worden na een jaar
de gistcellen weer actief, produceren
uit de aanwezige suikers koolzuur en
alcohol. Men laat de koolzuur niet ont
snappen. Bij andere wijnen, waarbij
ook een tweede gisting optreedt, ge
beurt dat wel. Een voorbeeld: cham
pagne; en
- versterkte wijnen: hiertoe behoren on
der andere port en sherry. Deze droge
of zoete wijnen worden bijvoorbeeld
tijdens de gisting 'versterkt' door al
cohol toe te voegen,
By de maaltyd
Een glas wijn bij het eten. Dat verhoogt
het genot, dat aan de maaltijd beleefd
wordt. Maar, welke wijn drinkt u bij
welk gerecht? In principe moet de
keuze van de wijn afhangen van het
gerecht. Daarop zijn natuurlijk uit
zondering, maar dat heb je met elke
regel. Een klein voorbeeld. Rode
wijn drink je gechambreed, op kamer
temperatuur. Maar in de zomer heb
je een grote kans in Zuid-Frankrijk een
glas gekoelde rode wijn gepresenteerd
te krijgen.
Wilt u weten welke wijn het beste
bij een bepaald recept geschonken kan
worden, dan kunt u zich door de wijn
verkoper laten informeren. Ook kunt u
in de Openbare Bibliotheek eens een
wijnencyclopedie openslaan. Maar
bedenkt u altijd, dat je aan smaak niet
kan twisten. De enige reële maatstaf
is - om met Van Buren te spreken -.
„Als U van wijn hoofdpijn krijgt, dan
heeft U een verkeerde keuze ge
maakt".
Direkt na het Sinterklaas-feest begint de slager met de voorbereidingen op Kerst-
nis. Rond die dagen is er veel vraag naar fijn vlees, zoals lenden, biefstuk, osse-
laas, rollades, enzovoort. Planning is van essentieel belang. Gelukkig kan tegen-
roordig dankzij moderne hulpmiddelen, bijvoorbeeld diepvries en vacuum, vri
iraeg begonnen worden met de bereiding van vleeswaren.
froeger was dat wel even anders. Sla-
jet Hans Brink weet nog goed dat zijn
'.ader de week voor Kerstmis z'n bed
liet zag; het maken van hammen en
torsten nam erg veel tijd in beslag,
landaag de dag is dat anders. Dankzij
lieuwe technieken moest Hans Brink
ïorige week „slechts" 3. dagen de
lorstmakerij in om 300 pond worst, 25
lammen én pekelvlees te maken,
toch blijft het druk tot de zaterdag voor
ïerst. Het klaarmaken van de vele be-
itellingen -' de mensen kopen door-
jaans meer en duurder vlees, waarbij
loge eisen aan de kwaliteit worden ge
teld - is enorm arbeidsintensief.
Wild
Ie poelier bereidt zich weer anders
oor op Kerstmis. Er wordt dan veel
'ild gegeten. In september, wanneer
het jachtseizoen wordt geopend, gaan
de liefhebbers het wild uitproberen om
precies te weten te komen wat op de
Kerst-dis het meest smakelijk zal zijn.
Het valt poelier Lute op, dat ouderen
meer wild eten dan jongeren. De laat-
sten vinden het vaak eng, maar als ze
het eenmaal geproefd hebben, komen
ze graag eens bij de poelier terug.
Voor de Kerst is kalkoen een zeer ge
liefde vleessoort, evenals haas, duin
en tam konijn. Deze soorten zijn volop
verkrijgbaar. Groot wild, reerug en
wild zwijn bijvoorbeeld, kan alleen op
bestelling geleverd worden. Opvallend
is dat na Kerstmis bijna geen wild meer
wordt gegeten, terwijl het toch het ge
hele jaar te koop is. Over de bereiding
van een wildschotel zal de poelier
zijn klanten op verzoek altijd van advies
dienen.
Kerstmis. Voor velen nog altyd een belangryk feest.
Op Kerstavond naar. de Kerstmis. Op eerste Kerstdag
met gezin, familie of kennissen uit eten. Er wordt weken
lang naar uitgekeken. En is het feest aangebroken dan is
het altyd veel te snel weer voorby. Op 27 december moet
er weer gewerkt worden en hervat de dageiykse gang van
zaken haar vertrouwde ritme.
Voor de jeugd duurt het verlof langer. Twee weken hoeven
zü niet naar school. Maar toch, Kerstmis is ook voor
hen iets om naar uit te zien; was het feest er niet, dan zou
den zy wellicht niet eens vakantie hebben.
Wy, de directie, het personeel en de redactie van de Uit-
kykpost, wensen onze lezers en lezeressen prettige en
bovenal vreedzame Kerstdagen toe. En voor het kerst
diner, waarvan hierboven op de foto een luxe uitvoering is
afgebeeld: smakelyk eten.
[Met dank aan Motel Akersloot).
Cognac met een sigaar. Daarmee wordt traditioneel een uitgebreide maaltyd be
sloten. Maar de ene cognac is de andere niet. De uit wyn gedistilleerde drank is by
voorbeeld zeer streekgebonden. En net als by wyn het geval is, spreekt de leeftyd
een flink woordje mee. By de meest gedronken, jonge cognac wordt de leeftyd met
sterren aangegeven. Drie sterren betekent dat de cognac driejaar oud is. ,,Maar
zo vertelt de heer Zuidinga van Siytery Mallevoort, „het is vaak nog jongere cog
nac". Gerommel rond de mate van geryptheid komt nauwelyks voor by oude en
dure cognac. Die wordt dan ook alleen by speciale gelegenheden - zoals Kerstmis -
gedronken.
Een andere gedistilleerde drank, die
een behoorlijke populariteit heeft, is
whisky. Soorten zijn er legio. Meest be
kend zijn natuurlijk de Schotse en Ierse
merken, maar ook de Amerikaanse en
Canadese whisky (bourbon) zijn zeer
geliefd. De grootste whisky-distilleer
derij staat overigens in geen van deze
landen, maar in Japan. De Japanse
whisky wordt nauwelijks geëxporteerd
Likeuren zijn niet aan grenzen ge
bonden. Elke streek heeft zijn eigen
drank. Likeur wordt gekenmerkt door
het hoge suikergehalte en wordt ge
maakt door allerlei natuurprodukten,
bij voorbeeld pitten, kruiden, vruchten
en schillen, te laten trekken op alcohol.
De laatste 5 jaar geniet likeur een toe
nemend aantal drinkers, mede door een
aantal nieuwe soorten. Maar ook de
„oudjes" zijn nog verkrijgbaar. Enke
le oude Hollandse likeuren: „Juffertje
in het Groen, Naveltje Bloot, Hoe
Langer Hoe Liever, Hempje Licht Op,
Eau de ma Tante en Roosje zonder
Doornen. Ieder met z'n eigen histo
rische achtergrond. Zo werd Naveltje
Bloot gedronken, wanneer een op han
den zijnde geboorte werd aangekon
digd.
Hoe de wyn van 1983 zal uitpakken is
nog een geheim. Zeker is dat er by de
vele kerstdiners en - dineetjes de
nodige flessen ontkurkt zullen worden.
Wat voor wyn is een open vraag. Enige
zekerheid hierby is dat er geen slechte
wyn bestaat. Wyn is immers een na-
tuurprodukt. Maar, smaken verschil
len en dus zal de één een Jasnières
uit de Loire-streek drinken, de ander
een Volnay uit de Bourgongne. Er zyn
zoveel verschillende wynsoorten dat
er voor iedereen wel één te vinden is,
die by haar of zyn smaak past.
Of een wijnjaar 'goed' is, kan niet zo
maar gezegd worden. Het hangt af van
allerlei omstandigheden. Zelfs be
schermde wijngebieden, waarin
onder andere de soort druif, de op
brengst per hectare, de grondsoort en
de bereidingswijze zijn vastgelegd,
komen geen jaar met dezelfde wijn
op de markt. Eén hagelbui in het voor
jaar kan de smaak van het eindprodukt,
de wijn, beïnvloeden. Bovendien,
ook in een 'slecht' wijnjaar kunnen
er zeer goede wijnen geproduceerd
worden.
Toename
De laatste tien jaar zijn steeds meer
mensen wijn gaan drinken. Belang
rijkste oorzaak: op vakantie naar het
buitenland. Wijn is al lang geen
eliteprodukt meer. Iedereen gaat wel
eens buitenshuis eten. Bij familie of in
een restaurant. Vaak wordt er dan een
fles wijn op tafel gezet. Het is zoals
wijnimporteur C. P. van Buren uit
Heiloo zegt: „Wijn drinken moet je
leren net als alle andere goede dingen
in het leven. Bovendien krijgen de
mensen steeds meer aardigheid in het
vinden van een fles goede wijn. En dat
is niet per definitie een dure fles!
Zoals gezegd, er zijn bijna zoveel wij
nen als er smaken zijn. Toch kan je
wijn in een aantal hoofdgroepen in
delen volgens enkele van de voornaam
ste kenmerken. Dat zijn:
- rode wijn: droge wijn, daar de suiker
Foto's: F. Huizer, R. Freriks en
R. Alphenaar.
Met dank aan: Pastoor Harte,
Dominee Kruit, Motel Akersloot
Bakkerij Hemmer en de heren C.
P. van Buren, Zuidinga, H. Ou-
dejans, H. Brink, Lute, Le
Loux, Wong en H. Scholten.
Ithteloos steekt de café-bezoeker drie vingers.op. De kroegbaas knikt, loopt naar
nbierpomp en tapt vaardig drie glazen pils in. Een doodnormale zaak. Maar het
lin ook anders. Bier is niet meer dan een verzamelnaam, evenals brood. Bierbrou-
<en en broodbakken zyn overigens 2 oeroude menselyke verworvenheden, die
an elkaar verwant zyn. Bovendien kunnen beiden een dagelyks terugkerend ge
negen zyn.
Colofon
Deze Kerstpagina werd samen
gesteld door G. Bos en J. W. van
der Horst.
Het kerstmannetje is pas in de twin
tigste eeuw in de folklore van het
kerstfeest verschenen. Hy stamt af
van Sinterklaas. Dit feest werd door de
Nederlandse kolonisten meegenomen
naar de Verenigde Staten. De naam
Sinterklaas veranderde in het begin
van de negentiende eeuw geieidelyk
in Santa Claus, een naam waaronder
het kerstmannetje nog steeds bekend
is.
Zijn activiteiten vonden aanvankelijk
plaats rond de jaarwisseling. Pas la
ter verschoven ze naar Kerstmis en
Kerstavond in het bijzonder. Santa
Claus wordt meestentijds afgebeeld
in een slee, die door rendieren wordt
getrokken.
Naast het kerstmannetje Santa Claus
is ook de veel oudere kerstman, in
Engeland als Father Christmas, in
Frankrijk als Père Noël, bekend.
Deze kerstman wordt ook in Nederland
tegenwoordig steeds vaker 'ten tonele
gevoerd'.
in de Verenigde Staten gebrouwen.
Heineken is de 4e brouwer ter wereld.
De grootste brouwerij staat in Japan.
feren pils zijn geen synoniemen. Pil
sner, zoals de officiële naam luidt, is
Kt beroemdste bier ter wereld. Het
i afkomstig uit de Tsjechische plaats
'ilsen. Pils valt onder de laaggegiste
«soorten: bier dat op lagere tempe
ruur het gistingsproces ondergaat
hierdoor helder blijft en niet zuur
'ordt. Daarnaast zijn er hooggegiste
iersoorten, zoals trappist en oud-
min. Een derde soort is tarwebier, bij-
•orbeeld Geuze Lambik.
'e beste bierdrinkers wonen achter-
Snvolgend in West-Duitsland, België,
'sjechoslowakije, Australië en Nieuw-
feland. Nederland is „slechts" veer-
iendeJ een Nederlander drinkt per jaar
Kgniet de helft van wat een Westduit-
't aan bier door zijn keelgat giet
'3om 147 liter). Het meeste bier wordt
Feestelyk
Niet bij elke gelegenheid is het Hol
landse pilsje het aangewezen bier.
Bijvoorbeeld na de kerstmaaltijd, een
veelal feestelijke gebeurtenis, wanneer
de familie zich rond de open haard
schaart, zijn lekkerder bieren denk
baar. Je kiest daarvoor een feestelijk
bier. Dat zijn bijvoorbeeld de 5 trappis
tenbieren (Orval, Sint Sixtus van West-
vleteren, Westmalle, Chimay en
Rochefort) en andere kloosterbieren.
Het is zwaar bier, dat wil zeggen een
hoge concentratie van de ingrediën
ten. Dit houdt niet in, dat het per defi
nitie ook sterk bier (alcoholpercentage)
is.
Met het oog op Kerstmis worden met
name in België kerstbieren geprodu
ceerd. Dit is bier, dat normaal de naam
Scotch draagt: een zeer donker, romig
bier. Onder de naam Christmas Ale
wordt een Scotch gebrouwen met een
iets hogere concentratie dan normaal.
Rond de kerstdagen zal Hans Oudejans
in zijn d'Oud Inn een kerstbier tappen.
Op kamertemperatuur geschonken
komt Christmas Ale het meest tot zijn
recht.
I