■nik e ene kerststol is de andere niet Kerstmis betekent niet alleen voor de middenstand een drukke tftd. Gelet op alle aanbiedingen en advertenties in de kranten zou je byna de ware be tekenis van het feest - de herdenking van de geboorte van Jezus Christus - vergeten. Mensen, die die betekenis nooit zullen veronachtzamen zyn de pastoren en dominee's. Voor hen be ginnen de voorbereidingen op het kerstfeest nog eerder dan die van de middenstand, namelyk al in septem ber. Iet is in om lekker uit eten te gaan Mensen houden ook veel van bloemen Wijnjaar 1983: geheim nog in de fles ager en poelier starten vroegtijdig ïun voorbereiding op de Kerstdagen Een pilsje is lekker, maar probeer »ok eens een ander, feestelijk bier Een fles cognac met drie sterren is niet per definitie ook drie jaar oud Sinterklaas en het kerstmannetje wièêèêmèkêêkêêêêèêèèêêêêêêêêêë^ i n i t§, |1 H éH. ^-JS [KIJKPOST 21 DECEMBER 1983 lel beste brood legt men voor het venster'. Een oud gezegde, hetgeen betekent (men z'n beste beentje voor wil zetten. Voor de warme bakkers gaat deze zegs- ze in de maand december wel in het bijzonder op. Al voor Sinterklaas buigt bakker zich over de vele bakrecepten en bedenkt wat hij voor de Kerst zoal gaan maken. De drie weken tussen de twee grote december-feesten zijn voor m maar kort dag. Planning is de enige manier om goed te werken. broodprodukten voor Kerstmis bben een zeer traditioneel karakter, mensen willen dat ook: de kerst duivekater, kerstkransjes, tul- d, krentemik en ook het stokbrood Hen zeer goed in de smaak. Maar er brood en brood. De ene kerststol de andere niet. De smaak verschilt bakker tot bakker. ,,Vers, smake- en een goede kwaliteit", zegt bak- t Hemmer, ..zijn belangrijke fac- ien. Want of je nu uit de kerk of je bed komt, het kerstontbijt moet led zijn. Dat is de plicht van een war- jbakker". valiteit vraagt tijd. Vandaar dat in ood vele nachtelijke uurtjes ver holen zijn. En dat kan je proeven. mensen zijn enorm verwend. Zo kan er uit 60 soorten brood gekozen wor den, waaronder vele luxe soorten. Om die allemaal even smakelijk te presenteren, moet'er door de bakkers hard gewerkt worden. Maar, een warme bakker is trots op z'n werk. Het is dan ook een schit terend gezicht, wanneer de eerste kerststollen uit de oven komen, om over de geur maar te zwijgen. ,,Je moetje hart er in leggen", zegt Hem mer. Hebben alle klanten op 24 decem ber hun brood in huis, dan is de bakker uitgeteld, maar ook voldaan. De twee vrije dagen heeft-ie hard nodig. Im mers, in de nacht an 26 op 27 december moet hij weer z'n bakkerij in om de klanten de volgende ochtend weer vers brood te kunnen leveren. rood is er in vele soorten. Vooral voor de Kerst doen de warme bakkers extra unbest, zoals op de foto te zien is. Jet dank aan bakkerij Hindriks). Stille, heilige èn drukke nacht In die maand gaat pastoor Harte op zoek naar een koor, dat tijdens de Kerstmis wil zingen. Erg moeilijk is dat niet. De koren - hoe kan het ook an ders! - willen graag zingen en de kerk wil ze graag hebben: elkaar vinden is dan niet lastig. Kerstliederen zijn vanaf de tiende eeuw bekend, maar hun populariteit nam met name toe in de 15e en 16e eeuw. Ver scheidene liederen uit die tijd zijn vandaag de dag nog bekend, andere zijn uit later tijd. Een voorbeeld daar van is het vooral in protestantse kringen over de hele wereld bekende „Stille Nacht. Heilige Nacht". De tekst werd in 1818 gedicht door de Oosten rijkse kapelaan Josef Mohr, de muziek werd door diens organist, Franz Gruber, gecomponeerd. Advent De laatste zondag van november be gint de advent: een periode van 4 weken, die aan Kerstmis voorafgaat. Het hoofdmotief van de advent is de verwachting van de komst des Heren in de viering van Kerstmis. „De eerste 2 zondagen is het moeilijk met de men sen over Kerstmis te beginnen," zegt pastoor Harte hiervan. „Ze zijn nog te veel met Sinterklaas bezig. Maar de laatste 2 zondagen zijn we er gericht mee bezig." Zo nadert stap voor stap de Kerstnacht. In deze nacht, van 24 op 25 december worden in de Moeder Godskerk 3 mis sen opgedragen. Op Kerstochtend volgt nog een dienst voor kinderen, de zogenaamde „herdertjesmis". Ook vóór le Kerstdag worden er voor en samen met kinderen kerstvieringen ge houden. Zij hebben daarbij een eigen inbreng, bijvoorbeeld in de vorm van muziek, een kerstspel of het voor dragen van gedichten. Ook de Kerst- samenzang behoort tot de voorberei dingen op het Kerstfeest. Uiterlfjk Niet alleen inhoudelijk, maar ook ui terlijk heeft Kerstmis een geheel ei gen karakter. Zo hebben de Kérst- dagen een eigen liturgische kleur: wit. Overigens, elke christelijke feest dag heeft z'n eigen kleur. De aankle ding van de kerk, het opstellen van de kerststal naast het altaar en het versie ren van het altaar zelf met bloemen worden door de koster gedaan. Het opstellen van de kerststal gaat terug op Franciscus van Assisi, die de arme stal van Bethlehem trachtte na te bootsen. Daarna is dit een kerstge bruik geworden, dat zowel in de kerk als in woonhuizen wordt uitgevoerd. Een ander oud gebruik wordt gevormd door de vaak door kinderen opgevoerde kerstspelen. Vanaf de 11e eeuw wer den de scènes uit de geboorteverhalen opgevoerd, oorspronkelijk in of voor de kerken. Na de Reformatie zijn ze in protestantse streken verdwenen en zijn pas in de jongste tijd weer opgekomen. Pastoor Harte vindt overigens niet, dat het kerstfeest alleen maar bestaat uit kerstgebruiken. „Je moet wel een beet je reëel blijven en bijvoorbeeld niet allemaal verkleinwoordjes gebruiken. Dan gaat het niet meer over het leven. God is mens geworden, ook nu nog. Dat moet blijken uit de houding van de mensen, ook in 1983. Het is geen feest van vroeger; het gaat om het heden en om morgen," aldus de pastoor. Eenvoudig De vorm van de Kerstdienst bij de pro testanten is veel eenvoudiger dan die bij de katholieken. De kerk is versierd met een kerstboom en in de Kerstnacht wordt één dienst gehouden. Toch be reidt men zich goed voor op het kerst- gebueren. „Uit het oude testament," aldus dominee Kruit, „vanuit de voor zeggingen van de profeet, worden de mensen in de 4 advent-zondagen naar het Kerstfeest toegeleid. Er zit een lijn in, die doorloopt tot Pasen." Voor Kerstmis wordt er voor de preek een passende tekst, altijd rond één van de evangeliën, gezocht. Dit jaar zal dat het evangelie van Johannes zijn. Tij dens de dienst worden door het koor „De Cantorij" kerstliederen gezongen. Kerstmis is een hoogtepunt. Christus wordt geboren en dat is in 1983 nog zo. Dominee Kruit: „Je wilt de mensen wel toeroepen: 'Laat je niet klemzetten, er is een God, die je wat anders aan geeft'. Mensen moeten ook opnieuw geboren kunnen worden," zo meent dominee Kruit. Feest in de pot Kerstmis is een feest, waarbij lekker gegeten wordt. Op de vraag hoe het vele eten, ja zelfs zich te buiten gaan aan spijs en drank, te rijmen is met het geloof, antwoordt pastoor Harte: „Ach, feest bij God, feest in de pot". Toch zullen vele mensen blij zijn als Kerstmis weer achter de rug is. Pas toor Harte is er daar één van. Vier mis sen in 1 etmaal is niet niks. Als alles goed gaat, zal hij moe, maar voldaan kunnen genieten van de le Kerstdag. Dat geldt ook voor dominee Kruit. Hij gaat op Kerstavond in Limmen een oecumenische dienst voor, waar ieder een, van welk geloof dan ook, van harte welkom is. Na oudejaarsavond, wanneer er ook nog een dienst gehouden wordt, volgt voor de dominee's en pastoren een rus tiger tijd, misschien zelfs een leegte na de zeer drukke decembermaand. Die leegte betreft dan niet de kerken zelf; die zijn doorgaans in het kille januari beter gevuld dan in de weken voor Kerstmis gewoon was. Veel mensen nemen zich op oudejaarsavond voor toch wat vaker naar de kerk te gaan. Ie Horeca heeft het de laatste jaren tijdens de Kerst veel drukker gekregen. De iele advertenties van kerstdiners in allerlei prijsklassen, geven daarvan een indi- itie. De grote restaurants maken er veel werk van. Ruim van tevoren worden de oorbereidingen gestart: welk menu zal de mensen aangeboden worden en hoe al dat menu bereid gaan worden. Gebruikt men bepaalde buitenlandse artikelen lan moeten deze al vroegtijdig worden besteld. zijn een kerststukje op tafel en een kerstboom bij de deur al voldoende om een gezellige sfeer te scheppen. :en grote post op de kerstbegroting tan een restaurant vormt de aankleding ,an het geheel: bomen, versiering, aarten, etcetera. De heer Le Loux van lotel Heiloo houdt zich daar intensief bezig. „De showtafels worden oor een groot deel door onszelf ge laakt." [erstmis betekent hoogtij voor de hore- Er- is veel personeel nodig, de zaak loet er op z'n „paas"best uitzien. De i iensen moeten het gevoel hebben echt lit te zijn en. verwend te worden. De gee». onbe- en rant gaan, hoeft beslist niet minder ge uit eten te gaan. Kleine restau- hebben vaak iets intiems. Daar Chinees Chinese restaurants blijven met Kerst niet achter bij hun „buitenlandse" kollega's. De heer Wong van restau rant Lotus vertelde dat er veel mensen zijn, die met Kerstmis graag chinees eten. Alleen, men komt niet snel een maaltijd afhalen, maar neemt er nu eens goed de tijd voor. Overigens, in sommige dclsn van China wordt het Kerstfeest ook gevierd. Maar, waar men ook besluit Kerstmis te vieren - thuis, bij familie of in een restaurant, de ware kerstsfeer zal toch altijd door de mensen zelf gemaakt moeten worden. Prettige Kerstdagen Een kerstfeest zonder planten of bloemen is nauwelijks voorstelbaar. Iedere bloe mist speelt daarom op zyn eigen wyze in op het internationale feest. Zo gaat de één half oktober reeds naar Boskoop om bij de vele boomkwekerijen, die daar zijn, te kijken naar bijzondere groensoorten en kerstbomen. HU is er dan zeker van voor de Kerst zijn klanten iets speciaals aan te kunnen bieden. Een andere bloemist betrekt z'n kerstbomen van een grossier, die aan de deur komt, en con centreert zich op andere artikelen. Bij voorbeeld kerststerren en hyacinten, waar van de aanvoer reeds half november begon. Behalve kerstbomen en kerststerren is er natuurlijk ook veel vraag naar kerststukjes. Het maken hiervan is een leuke, maar bovenal arbeidsinten sieve bezigheid, die veel creativiteit van de bloemist vraagt. Henk Scholten maakt ze allemaal zelf. „Je moet ze in alle kleuren maken", zegt hij ervan, „want de één wil een kerststukje in het wit, terwijl een ander een bont gekleurd stukje op tafel neer wil zet ten". De specifieke kerstartikelen vormen natuurlijk een groot bestanddeel van de planten- en bloemenverkoop in de ze dagen. Maar - en zeker de laatste week voor de Kerst - de winkels staan ook vol met bloeiende planten, zoals cyclamen, azalea's, kaapse viooltjes, begonia's en kerstrozen. Er wordt bijna geen groene plant verkocht. Een drukke, maar fleurige tijd voor de ..bloemisten. tijdens' het gistingsproces in alcohol is omgezet; - witte wijn: deze kan zowel droog als zoet zijn. Het suikergehalte wordt bepaald door de hoeveelheid rest- suikers, dat in de wijn na de gisting overblijft; - rosé: eveneens droog of zoet. -De smaak en kleur van rosé wordt bepaald door het aantal dagen, dat de druive- schillen aan de gisting meedoen: - moeserende wijn: koolzuur-houdende wijn. Bij deze wijn worden na een jaar de gistcellen weer actief, produceren uit de aanwezige suikers koolzuur en alcohol. Men laat de koolzuur niet ont snappen. Bij andere wijnen, waarbij ook een tweede gisting optreedt, ge beurt dat wel. Een voorbeeld: cham pagne; en - versterkte wijnen: hiertoe behoren on der andere port en sherry. Deze droge of zoete wijnen worden bijvoorbeeld tijdens de gisting 'versterkt' door al cohol toe te voegen, By de maaltyd Een glas wijn bij het eten. Dat verhoogt het genot, dat aan de maaltijd beleefd wordt. Maar, welke wijn drinkt u bij welk gerecht? In principe moet de keuze van de wijn afhangen van het gerecht. Daarop zijn natuurlijk uit zondering, maar dat heb je met elke regel. Een klein voorbeeld. Rode wijn drink je gechambreed, op kamer temperatuur. Maar in de zomer heb je een grote kans in Zuid-Frankrijk een glas gekoelde rode wijn gepresenteerd te krijgen. Wilt u weten welke wijn het beste bij een bepaald recept geschonken kan worden, dan kunt u zich door de wijn verkoper laten informeren. Ook kunt u in de Openbare Bibliotheek eens een wijnencyclopedie openslaan. Maar bedenkt u altijd, dat je aan smaak niet kan twisten. De enige reële maatstaf is - om met Van Buren te spreken -. „Als U van wijn hoofdpijn krijgt, dan heeft U een verkeerde keuze ge maakt". Direkt na het Sinterklaas-feest begint de slager met de voorbereidingen op Kerst- nis. Rond die dagen is er veel vraag naar fijn vlees, zoals lenden, biefstuk, osse- laas, rollades, enzovoort. Planning is van essentieel belang. Gelukkig kan tegen- roordig dankzij moderne hulpmiddelen, bijvoorbeeld diepvries en vacuum, vri iraeg begonnen worden met de bereiding van vleeswaren. froeger was dat wel even anders. Sla- jet Hans Brink weet nog goed dat zijn '.ader de week voor Kerstmis z'n bed liet zag; het maken van hammen en torsten nam erg veel tijd in beslag, landaag de dag is dat anders. Dankzij lieuwe technieken moest Hans Brink ïorige week „slechts" 3. dagen de lorstmakerij in om 300 pond worst, 25 lammen én pekelvlees te maken, toch blijft het druk tot de zaterdag voor ïerst. Het klaarmaken van de vele be- itellingen -' de mensen kopen door- jaans meer en duurder vlees, waarbij loge eisen aan de kwaliteit worden ge teld - is enorm arbeidsintensief. Wild Ie poelier bereidt zich weer anders oor op Kerstmis. Er wordt dan veel 'ild gegeten. In september, wanneer het jachtseizoen wordt geopend, gaan de liefhebbers het wild uitproberen om precies te weten te komen wat op de Kerst-dis het meest smakelijk zal zijn. Het valt poelier Lute op, dat ouderen meer wild eten dan jongeren. De laat- sten vinden het vaak eng, maar als ze het eenmaal geproefd hebben, komen ze graag eens bij de poelier terug. Voor de Kerst is kalkoen een zeer ge liefde vleessoort, evenals haas, duin en tam konijn. Deze soorten zijn volop verkrijgbaar. Groot wild, reerug en wild zwijn bijvoorbeeld, kan alleen op bestelling geleverd worden. Opvallend is dat na Kerstmis bijna geen wild meer wordt gegeten, terwijl het toch het ge hele jaar te koop is. Over de bereiding van een wildschotel zal de poelier zijn klanten op verzoek altijd van advies dienen. Kerstmis. Voor velen nog altyd een belangryk feest. Op Kerstavond naar. de Kerstmis. Op eerste Kerstdag met gezin, familie of kennissen uit eten. Er wordt weken lang naar uitgekeken. En is het feest aangebroken dan is het altyd veel te snel weer voorby. Op 27 december moet er weer gewerkt worden en hervat de dageiykse gang van zaken haar vertrouwde ritme. Voor de jeugd duurt het verlof langer. Twee weken hoeven zü niet naar school. Maar toch, Kerstmis is ook voor hen iets om naar uit te zien; was het feest er niet, dan zou den zy wellicht niet eens vakantie hebben. Wy, de directie, het personeel en de redactie van de Uit- kykpost, wensen onze lezers en lezeressen prettige en bovenal vreedzame Kerstdagen toe. En voor het kerst diner, waarvan hierboven op de foto een luxe uitvoering is afgebeeld: smakelyk eten. [Met dank aan Motel Akersloot). Cognac met een sigaar. Daarmee wordt traditioneel een uitgebreide maaltyd be sloten. Maar de ene cognac is de andere niet. De uit wyn gedistilleerde drank is by voorbeeld zeer streekgebonden. En net als by wyn het geval is, spreekt de leeftyd een flink woordje mee. By de meest gedronken, jonge cognac wordt de leeftyd met sterren aangegeven. Drie sterren betekent dat de cognac driejaar oud is. ,,Maar zo vertelt de heer Zuidinga van Siytery Mallevoort, „het is vaak nog jongere cog nac". Gerommel rond de mate van geryptheid komt nauwelyks voor by oude en dure cognac. Die wordt dan ook alleen by speciale gelegenheden - zoals Kerstmis - gedronken. Een andere gedistilleerde drank, die een behoorlijke populariteit heeft, is whisky. Soorten zijn er legio. Meest be kend zijn natuurlijk de Schotse en Ierse merken, maar ook de Amerikaanse en Canadese whisky (bourbon) zijn zeer geliefd. De grootste whisky-distilleer derij staat overigens in geen van deze landen, maar in Japan. De Japanse whisky wordt nauwelijks geëxporteerd Likeuren zijn niet aan grenzen ge bonden. Elke streek heeft zijn eigen drank. Likeur wordt gekenmerkt door het hoge suikergehalte en wordt ge maakt door allerlei natuurprodukten, bij voorbeeld pitten, kruiden, vruchten en schillen, te laten trekken op alcohol. De laatste 5 jaar geniet likeur een toe nemend aantal drinkers, mede door een aantal nieuwe soorten. Maar ook de „oudjes" zijn nog verkrijgbaar. Enke le oude Hollandse likeuren: „Juffertje in het Groen, Naveltje Bloot, Hoe Langer Hoe Liever, Hempje Licht Op, Eau de ma Tante en Roosje zonder Doornen. Ieder met z'n eigen histo rische achtergrond. Zo werd Naveltje Bloot gedronken, wanneer een op han den zijnde geboorte werd aangekon digd. Hoe de wyn van 1983 zal uitpakken is nog een geheim. Zeker is dat er by de vele kerstdiners en - dineetjes de nodige flessen ontkurkt zullen worden. Wat voor wyn is een open vraag. Enige zekerheid hierby is dat er geen slechte wyn bestaat. Wyn is immers een na- tuurprodukt. Maar, smaken verschil len en dus zal de één een Jasnières uit de Loire-streek drinken, de ander een Volnay uit de Bourgongne. Er zyn zoveel verschillende wynsoorten dat er voor iedereen wel één te vinden is, die by haar of zyn smaak past. Of een wijnjaar 'goed' is, kan niet zo maar gezegd worden. Het hangt af van allerlei omstandigheden. Zelfs be schermde wijngebieden, waarin onder andere de soort druif, de op brengst per hectare, de grondsoort en de bereidingswijze zijn vastgelegd, komen geen jaar met dezelfde wijn op de markt. Eén hagelbui in het voor jaar kan de smaak van het eindprodukt, de wijn, beïnvloeden. Bovendien, ook in een 'slecht' wijnjaar kunnen er zeer goede wijnen geproduceerd worden. Toename De laatste tien jaar zijn steeds meer mensen wijn gaan drinken. Belang rijkste oorzaak: op vakantie naar het buitenland. Wijn is al lang geen eliteprodukt meer. Iedereen gaat wel eens buitenshuis eten. Bij familie of in een restaurant. Vaak wordt er dan een fles wijn op tafel gezet. Het is zoals wijnimporteur C. P. van Buren uit Heiloo zegt: „Wijn drinken moet je leren net als alle andere goede dingen in het leven. Bovendien krijgen de mensen steeds meer aardigheid in het vinden van een fles goede wijn. En dat is niet per definitie een dure fles! Zoals gezegd, er zijn bijna zoveel wij nen als er smaken zijn. Toch kan je wijn in een aantal hoofdgroepen in delen volgens enkele van de voornaam ste kenmerken. Dat zijn: - rode wijn: droge wijn, daar de suiker Foto's: F. Huizer, R. Freriks en R. Alphenaar. Met dank aan: Pastoor Harte, Dominee Kruit, Motel Akersloot Bakkerij Hemmer en de heren C. P. van Buren, Zuidinga, H. Ou- dejans, H. Brink, Lute, Le Loux, Wong en H. Scholten. Ithteloos steekt de café-bezoeker drie vingers.op. De kroegbaas knikt, loopt naar nbierpomp en tapt vaardig drie glazen pils in. Een doodnormale zaak. Maar het lin ook anders. Bier is niet meer dan een verzamelnaam, evenals brood. Bierbrou- <en en broodbakken zyn overigens 2 oeroude menselyke verworvenheden, die an elkaar verwant zyn. Bovendien kunnen beiden een dagelyks terugkerend ge negen zyn. Colofon Deze Kerstpagina werd samen gesteld door G. Bos en J. W. van der Horst. Het kerstmannetje is pas in de twin tigste eeuw in de folklore van het kerstfeest verschenen. Hy stamt af van Sinterklaas. Dit feest werd door de Nederlandse kolonisten meegenomen naar de Verenigde Staten. De naam Sinterklaas veranderde in het begin van de negentiende eeuw geieidelyk in Santa Claus, een naam waaronder het kerstmannetje nog steeds bekend is. Zijn activiteiten vonden aanvankelijk plaats rond de jaarwisseling. Pas la ter verschoven ze naar Kerstmis en Kerstavond in het bijzonder. Santa Claus wordt meestentijds afgebeeld in een slee, die door rendieren wordt getrokken. Naast het kerstmannetje Santa Claus is ook de veel oudere kerstman, in Engeland als Father Christmas, in Frankrijk als Père Noël, bekend. Deze kerstman wordt ook in Nederland tegenwoordig steeds vaker 'ten tonele gevoerd'. in de Verenigde Staten gebrouwen. Heineken is de 4e brouwer ter wereld. De grootste brouwerij staat in Japan. feren pils zijn geen synoniemen. Pil sner, zoals de officiële naam luidt, is Kt beroemdste bier ter wereld. Het i afkomstig uit de Tsjechische plaats 'ilsen. Pils valt onder de laaggegiste «soorten: bier dat op lagere tempe ruur het gistingsproces ondergaat hierdoor helder blijft en niet zuur 'ordt. Daarnaast zijn er hooggegiste iersoorten, zoals trappist en oud- min. Een derde soort is tarwebier, bij- •orbeeld Geuze Lambik. 'e beste bierdrinkers wonen achter- Snvolgend in West-Duitsland, België, 'sjechoslowakije, Australië en Nieuw- feland. Nederland is „slechts" veer- iendeJ een Nederlander drinkt per jaar Kgniet de helft van wat een Westduit- 't aan bier door zijn keelgat giet '3om 147 liter). Het meeste bier wordt Feestelyk Niet bij elke gelegenheid is het Hol landse pilsje het aangewezen bier. Bijvoorbeeld na de kerstmaaltijd, een veelal feestelijke gebeurtenis, wanneer de familie zich rond de open haard schaart, zijn lekkerder bieren denk baar. Je kiest daarvoor een feestelijk bier. Dat zijn bijvoorbeeld de 5 trappis tenbieren (Orval, Sint Sixtus van West- vleteren, Westmalle, Chimay en Rochefort) en andere kloosterbieren. Het is zwaar bier, dat wil zeggen een hoge concentratie van de ingrediën ten. Dit houdt niet in, dat het per defi nitie ook sterk bier (alcoholpercentage) is. Met het oog op Kerstmis worden met name in België kerstbieren geprodu ceerd. Dit is bier, dat normaal de naam Scotch draagt: een zeer donker, romig bier. Onder de naam Christmas Ale wordt een Scotch gebrouwen met een iets hogere concentratie dan normaal. Rond de kerstdagen zal Hans Oudejans in zijn d'Oud Inn een kerstbier tappen. Op kamertemperatuur geschonken komt Christmas Ale het meest tot zijn recht. I

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 1983 | | pagina 11