H
a
Een palmpaasstok
Vaste paasdatum?
Eierpuntjes
Materialen
Eieren uitblazen
Taai taaipoppenverf
BENODIGDHEDEN: 6 gekookte en gepelde
eierende rasp van 1 sinaasappel1 sherryglas
sinaasappelsap, 1 potje crème fraiche, 3 eetle
pels cashew noten, zout en peper, paprikapoeder
sneetjes wit brood. 9
Snijd de eieren in stukken doe ze in een kom.
Houd de sinaasappel onder de warme kraan en
droog hem daarna af. Voeg de sinaasappelrasp bij
de eieren. Voeg daar de crème fraiche bij en het
sinaasappelsap. Maak er met een (staaf)mixer
een zachte pasta van. Breng deze op smaak met
een beetje zout en peper. Maal de noten fijn en
roer deze door de pasta. Rooster sneetjes wit
brood en bestrijk deze rijkelijk met het eier-
mengsel. Strooi er nog wat paprikapoeder over.
Eierschaaltjes
Bijna iedereen heeft als kind wel eens in een
palmpaasoptocht meegelopen. Als ouder wil
je dat natuurlijk ook je kinderen laten mee
maken. Het is zelfs leuk om zelf met de kin
deren de broodhaantjes te bakken die op de
top moeten worden gestoken.
De palmpaasstok wordt volgehangen met
lekkers, slingers, uitgeblazen eieren en ande
re paassnuiste-rijen. Hoe maken we zo'n
kunstwerk?
We onderscheiden twee hoofdtypen palmpaasstokken.
Die met de lange stok waarin allerlei lekkernijen, als
mandarijntjes, noten, vijgen en dergelijke worden
opgehangen en de palmpaas met de broodkrans in
vlechtvorm, die horizontaal of verticaal op de stok
wordt gedragen.
Het eerste type maken we van twee (bamboe) stokken
van circa 45 en 64 cm. Maak een kruis met tape of
touw en omwikkel de stokken met gekleurd papier.
Fruit is het gemakkelijkst te bevestigen door er (bij
een tuincentrum verkrijgbaar) geplastificeerd ijzer-
draad voor te gebruiken. Uitgeblazen eieren zijn
prachtig in een palmpaasstok. Ze zijn bovendien niet
zwaar ook. Maak de palmpaasstok niet te zwaar, voor
al voor de kleintjes. Hij mag zeker niet topzwaar wor
den.
Het uitblazen van eieren is geen moeilijk maar wel
een precies werkje. Op de eerste plaats moet het voor
zichtig gebeuren. Prik met een beetje dikke naald
boven en onder een gaatje. Draai de naald voorzichtig
rond tot hij door de schaal heen is. Maak de gaatjes
wat groter tot ongeveer een halve centimeter en blaas
dan voorzichtig de struif door het onderste gaatje naar
buiten. Spoel het ei schoon en laat het eerst goed
drogen voor u het gaat beschilderen. Breek een stukje
van een lucifer en knoop daar een draadje om. Steek
het stukje lucifer in het gaatje en hang het ei met het
draadje in uw palmpaasstok.
Ook van brood kunnen versieringen gebakken wor
den. Deze zijn ook niet zwaar. Er zijn pakken brood
mix in de handel waar u alleen maar water bij hoeft te
doen. Van dat deeg kunt u allerlei figuren (ook eivor
mig) maken en deze even bakken. Ook deze figuurtjes
kunnen natuurlijk worden geverfd. Als u ze eetbaar
wilt houden kunt u ze beschilderen met de verf die
ook voor taaitaaipoppen wordt gebruikt.
BENODIGDHEDEN: 8 eieren, 1/8 liter room,
geraspte oude kaas, 1 eetlepel citroensap, 2 eet
lepels droge witte wijn, 1 theelepel mosterd, 2s
eetlepels boter2 eetlepels gebakken paneermeel,
zout en peper.
Wrijf vier ovenschaaltjes in met boter. Doe de
room, geraspte kaas, citroensap, wijn, mosterd,
zout en peper naar smaak in een kom. Maak hier
een dik vloeibaar mengsel van. Breek in elk
ovenschaaltje twee eieren. Verdeel,de saus over
de eieren. Bak het paneermeel voorzichtig op in
wat boter en strooi dit over de saus. Verwarm de
oven voor tot 175°C. Zet een braadslede met
heet water in de oven en plaats hier de oven
schaaltjes in. Laat de eieren in ongeveer een
kwartier gaar worden.
Eieren augratin
BENODIGDHEDEN: 8 eieren, 250 gram
cham-pignons, 2 eetlepels boter, 100 gram ach
terham, 1 pakje kruidensaus, 1 klont boter, 200
gram oude geraspte kaas, verse of diepvries tuin
kruiden naar keuze.
Kook de eieren hard, pel ze en hak ze grof. Snijd
de champignons in plakjes, bak deze in twee eet
lepels boter goudbruin en maak ze op smaak met
een beetje zout en peper. Snijd de ham fijn en
voeg ze bij de champignons. Maak de saus vol
gens de gebruiksaanwijzing op het pakje en voeg
er een lekkere klont boter aan toe. Doe er dan
het champignon-hammengsel en de verse tuin
kruiden bij en roer dit goed door elkaar. Verdeel
dit mengsel over vier ovenschaaltjes. Strooi er de
kaas over en laat die onder de gril goudbruin
worden.
Met ansjovis
BENODIGDHEDEN: 4 eieren, 4 ansjovisfilets,
1 theelepel kappertjes, 1 pakje witte saus, 2 eet
lepels boter, fijngehakte peterselie, peper en
paneermeel, boter.
Kook de eieren, laat ze afkoelen en snijd ze over
langs door. Haal de dooiers eruit en maak er een
smeuïge massa van samen met de ansjovis, fijnge
hakte peterselie en de kappertjes. Maak de saus
volgens de gebruiksaanwijzing op het pakje maar
zorg wel dat de saus goed dik blijft. Laat hem
eventueel weer wat inkoken. Roer het eiermeng-
sel door de saus. Leg de lege eiwitten in een inge
vette ovenschaal. Verdeel nu de dikke massa over
de lege eierhelften. Strooi hier wat paneermeel
over en leg daarop weer een klontje boter.
Verwarm de oven voor tot 180°C en zet er de
schaal ongeveer 10 minuten in tot de zaak door
en door warm is en het paneermeel goudkleurig.
Jaren geleden heeft de Wereld-raad van Kerken
in een brief aan alle aangesloten kerken
gevraagd of zij zich wilden bezinnen op het
instebleit van een vaste datum voor Pasen. Een
voorstel was om Fasen elk jaar te vieren op de
zondag die tussen de 10de en de 16de april valk
Dit impliceert dan, dat Pinksteren *vast* komt te
liggen tussen de 29ste mei en de 4de juni. Komt
het in de toekomst tot invoering van een vas-te
datum voor Fasen, dan zal daarmee het laatste
restje heerschappij van de maan over onze kalen
der verdwijnen. Tot nu toe valt Pasen op de eer
ste zondag na de eerste volle maan na het begin
van de lente
Dit is zo vastgesteld door het concilie van Nicaea
(Klein-Azie) in het jaar 325. De koppeling van
het paasfeest aan de schijngestalte van de maan
had het grote praktische vobrdeel dat de pel
grims die op weg waren voor de viering van het
paasfeest, zeker zouden zijn van verlichte nach
ten.
Het gevolg hiervan is echter, dat de paasdatum
tot op de dag van vandaag op een grillige manier
heen en weer schuift in onze kalender. Öhs
kalenderjaar van 365 dagen (eens in de vier jaar
366) telt namelijk niet èen geheel aantal z.g.
synodische maanomlopenEen synodische maan-
omloop is de tijd die de maan nodig heeft om
weer dezelfde schijngestalte te bereiken. Deze
tijdsduur bedraagt gemiddeld 29.5306 middelbare
zonnedagen. j
De toevoeging 'synodisch' is nodig omdat er ook
andere defi-nities van het begrip maanomloop
bestaan, zoals b.v. de 'siderische"; dit is de tijd die
de maan nodig heeft om. uitgaande van een
bepaalde positie tussen de sterren, dit punt
opnieuw te bereiken. Dat duurt gemiddeld
27.3217 middelbare zonnedagen.
Maand speling
Deze afhankelijkheid van de maan leidt er toe
dat de paasdatum kan variëren tussen 22 maart
en 25 april, een periode van 35 dagen, in onze
moderne tijd hebben we de maan niet meer
nodig als bron van verlichting tijdens nachtelijke
reizen. Het lag dus voor de hand dat er voorstel
len zouden komen om Pasen los te koppelen van
de schijngestalte van de maan en een (min of
meer) vaste paas-datum in te voeren. Geheel vast
kan deze echter niet worden, althans niet zolang
wij de in gebruik zijnde kalender blijven hante
ren. In deze Gregoriaanse kalender valt een
gegeven weekdag elk volgend jaar op een andere
datum.
Wereldkalender
Een werkelijk vastliggende paasdatum zou er pas
kunnen komen na een vrij ingrijpende hervor
ming van de kalender, bijvoorbeeld in de zin van
het ontwerp dat ooit op tafel heeft gelegen bij de
Verenigde Naties. Dit ontwerp verdeelde het jaar
in vier kwartalen van onderling gelijke duur (elk
91 dagen, samen dus 364) met aan het einde een
dag-zonder-datum, een z.g. blanco dag. In schrik
keljaren zou een soortgelijke blanco dag worden
ingelast na de laatste zaterdag van juni. In dit
ontwerp begint elk nieuw jaar op een zondag en
ook elke nieuw kwartaal (91 is namelijk een veel
voud van 7, zodat elk kwartaal een geheel aantal
weken telt). De eerste maand van elk kwartaal
krijgt 31 dagen, de twee volgende elk dertig.
Afwijkingen
Op die manier ontstaat er een gelijkmatig ritme
(31-30-30, vier maal herhaald) waarin elke datum
voortaan steeds op dezelfde weekdag valt
(Kerstmis bijvoorbeeld voorgoed op maandag en
dinsdag!)- Er leven echter bij verscheidene gods
dienstige groe-peringen ernstige bezwaren tegen
dit ontwerp, omdat het met zijn 'blanco dagen'
het door velen als heilig beschouwde zevendaag
se ritme verstoort. Ihssen de laatste zondag van
het oude jaar en de eerste van het nieuwe komen
dan zeven dagen te lig-gen in plaats van zes zoals
nu. Voorlopig zal de paasdatum dus toch nog blij
ven schuiven.