Kerstpuzzel 2003
il
r
m
1
Maak eenvoudig een écht
Amerikaans kerstdiner met kalkoen
Stoombraden met de kerst
Kerstmis in Amerikaanse sferen
Puzzel mee en win een vun de zes prijspakketten!
Het pakket bestaat uit een cadeaubon van winkelhof (t Loo t.w.v.
12,- en het Straatnamenboek van Heiloodoor Henk Oostendorp,
t. w. v. 15,-. De prijzen worden u aangeboden door de ondernemers
van winkelhof 't Loo en drukkerij de Uitkijkpost.
UITKIJKPOST -19 DECEMBER 2003 - PAGINA 15
Horizontaal:
1. klont; 5. plakband; 8. aarden wal;
10. vragend voornaamwoord; 13.
bars; 17. bijna; 22. slot; 23. natuur; 24.
kort puntbaardje; 26. zwemvogel; 28.
bloem; 30. vleesgerecht; 31. een zeke
re; 32. stel; 33. Griekse letter; 34.
netto; 36. vruchtennat; 38. hoffeest;
40. keukengerei; 41. technische
dienst; 42. Spaans schilder; 43.
Europeaan; 44. slingerplant; 45.
moed; 47. Europeaan; 49. bijbeldeel;
50. larve; 52. vaartuig; 54. plaats in
Duitsland; 55. welpenleidster; 57.
overschot van een maaltijd; 60. rivier
in Schotland; 61. Oriënt Express; 62.
zwak; 64. boomvrucht; 66. meterton;
67. eikenschors; 69. en volgende; 71.
muuropening; 73. vanaf; 75. hoofd
deksel; 77. gesteente; 78. militaire
politie; 79. deel van een schip; 80. uit
roep; 81. edel; 83. heimelijk; 86.
speelgoed; 88. vrouwelijke landbou
wer; 90. samentrekking van te der; 91.
knap; 93. huiveren; 94. proberen; 96.
mopperen; 97. zandheuvel; 98. veel
meer dan een; 100. emeritus; 101.
kortstondig lichtverschijnsel103.
Archi Episcopus; 104. beestje na een
feestje; 106. kaartspel; 107. tarif nor-
mal; 108. duw; 109. plakmiddel; 111.
maanstand; 113. edelsteen; 115. zelf
kant; 116. kiem; 117. in ontvangst
nemen; 118. plaats in België; 120.
onderofficier; 122. keukengerei; 124.
plumbum; 126. deel van een etmaal;
128. bijwoord; 130. Frans lidwoord;
131. jongensnaam; 134. helium; 135.
tijdperk; 137. erg; 138. Gare du Nord;
139. omroep zonder leden; 141.
geliefde van Zeus; 142. plaaggeest;
144. van de; 145. nooit; 146. masker;
148. kreunen; 151. bar; 153. hande-
lingsbekwaam; 154. uitroep; 155. dun;
157. met een ar rijden; 158. spellei-
ding; 160. koordans; 161. voegwoord;
162. wijze van spelen tegen een ande
re speler; 165. Engels telwoord; 166.
romanschrijver; 169. de onbekende;;
170. slee; 171. plus; 172. maand; 174.
huid; 175. lidwoord; 176. voorzetsel;
177. zetel; 179. aantal bij elkaar
geplaatste productiebedrijven; 180.
bedrijver; 182. selenium; 183. voor
zetsel; 185. grondsoort; 186. aanwij
zend voornaamwoord; 187. persoon
lijk voornaamwoord; 188. id est; 190.
reeds; 192. een bronskleur geven; 196.
garnituur; 198. in kleine stukjes snij
den; 202. de oudste; 203. gestold
vleesnat; 205. kweken; 206. begroten;
208. deel van een viool; 209. berg op
de Filippijnen; 210. kosmos; 212.
mak; 213. zend- en ontvangdraad;
215. ampère; 216. vrouwelijk paard;
217. ik (Latijn); 218. vloerbedekking;
220. pour félicité; 221. stekje; 222.
eerwaarde heer; 223. deel van het
hoofd; 224. opperwezen-/225. Frans
lidwoord; 227. vis; 230. Votre
Excellence; 232. stannum; 233. godin
van de vrede; 236. neon; 237. op grote
afstand; 239. Chinese munt; 240.
gemetselde toegang; 242, hevige
wind; 244. Japans bordspel; 245.
insectendodend middel; 247. bloem;
249. rijksmerk; 251. bijbelse figuur;
253. godin van de dageraad; 254. lui
tenant-generaal; 255. op stang jagen;
257. ijzeren staaf; 259. als boven; 261.
vol rafels; 264. uitroep; 265. bijbelse
figuur; 267. rekening; 269. geste; 271.
mist; 272. eveneens; 274. brompot;
276. stierenvechtersroep; 277. strook
zand langs de zee; 279. baal; 281.
emmeren; 283. elektrotechnisch inge
nieur; 284. Eminentie; 285. sprookjes
figuur; 286. reverende domine; 287.
toiletgerei; 289. kledingstuk; 291.
zangnoot; 292. Nederlands
Astmafonds; 294. autosymbool voor
Tunesië; 295. drank; 296. gesneden
stier; 297. pijnlijke spiersamentrek-
king; 299. gewis; 301. anno currente;
302. spoedig; 304. overdreven enthou
siasme; 306. vis; 308. persoon van
rang en stand; 310. eens; 312. riviertje
in 's-Hertogenbosch; 314. georgani
seerd overleg; 315. deel van een uur
werk; 317. vis; 318. ziekte; 320.
Europees; 321. alkachtige zwemvo
gel; 322. Royal Society; 324. etcetera;
326. antilope; 328. deel van het oor;
330. tot en met; 331. vrucht; 332.
Spaanse provincie; 333. arts in oplei
ding; 334. ontkenning; 336. werpan
ker; 338. drinkgerei; 340. voorzetsel;
341. bladzenuw; 342. uiting van blijd
schap; 343. kweken; 344. appartement;
345. met ingang van; 346. eveneens;
347. Spanjaard; 348. Egyptische koning.
Verticaal:
1. lawaai; 2. boom; 3. een (Frans); 4.
hetzelfde; 5. moeilijk breekbaar; 6.
arrondissement; 7. per dag; 8. projec
tieplaatje; 9. merk in weegwerktui
gen; 11. onder andere; 12. priem; 14.
bijbeldeel; 15. lichaamsdeel; 16.
morsdoekje; 18. Amsterdams Peil;
19. grappig dier; 20. vieze geur; 21.
kampeergerei; 23. mestvocht; 24. lijn;
25. deel van een boom; 27. nestei;
29. plaats; 32. woning van een vorst;
33. verharde huid; 34. boonvormige
klier; 35. vruchtbare plaats; 37. deel
van Limburg; 39. zonder anderen; 42.
Europeaan; 43. geluid van een ezel;
46. florijn; 48. smalle sloep; 51. met
dank; 52. pui; 53. plan; 55. stad in
Duitsland; 56. nauwelijks; 58. maan
stand; 59. dier; 63. ex tempore; 65. in
loco; 68. rivier in Frankrijk; 70. huid;
72. schuifknoop; 74. allemaal; 76.
riskeren; 78. kers; 79. Algerijnse
munt; 80. stamper van de stratenma
kers; 82. zeebocht; 84. eigenaar; 85.
bijbelse figuur; 86. vis; 87. jongens
naam; 88. halsbont-, 89. veerkracht;
90. plaats in Italië; 92. vogel; 94.
peetoom; 95. tamelijk; 97. maat
schappelijke discussie; 99. bijwoord;
101. gemeend; 102. lettertype; 105.
hoogste punt; 107. zenuwtrek; 108.
zoon; 110. persoonlijk voornaam
woord; 112. melkleverancier; 114.
pinda; 116. oor (Engels); 117. item;
119. deel van een Franse ontkenning;
121. heerlijk; 123. opbergplaats; 125.
geschrift in de vorm van een medede
ling; 126. grappenmaker; 127. vork
heftruck; 129. betaling; 132. overleg-
ruimte; 133. gekweekt; 134. vast-
stampen; 136. vriend (Frans); 137.
verzoek; 139. wreed keizer; 140.
wond; 143. eeuwige stad; 144. voor
malig Oost-Duitsland; 146. kerel;
147. slag; 149. ten afscheid; 150.
école navale; 151. water in Utrecht;
152. sterkedrank; 155. de mensen;
156. roer met kleppen; 158. vleesge
recht; 159. Economische
Controledienst; 162 bende; 163. het
genieten; 164. van lei gemaakt; 166.
vermindering van straf; 167. elk; 168.
Frans beeldhouwer; 170. plaats in
Frankrijk; 173. aalt; 174. prul; 177.
honingdrank; 181. hoofddeksel; 184.
harde kern; 187. gereformeerd; 189.
kloosterling; 191. Franse naam voor
de stad luik; 193. bijbelse figuur;
194. visgerei; 195. belemmering;
196. stukjes vlees aan een stokje;
197. kraam; 199. meisjesnaam; 200.
hoofddeksel; 201. gelijk; 202. ver
spieder; 204. pausennaam; 206.
radon; 207. de onbekende; 209; boos;
211. laboratorium; 213. riool; 214.
koning der blinden; 216. Chinese ver
micelli; 219. hoeveelheid; 223. medi
sche specialisatie; 226. Griekse letter;
228. houding; 229. Socialistische
Partij; 231. aan het genoemde; 232.
zich recht verheffend; 233. in memo-
riam; 234. ei (Engels); 235. naam van
concertgebouwen; 237. stadsgracht;
238. meisjesnaam; 241. oosterlengte;
243. rijschool; 245. bezittelijk voor
naamwoord; 246. uniform; 248.
nauwe doorgang; 250. deel van een
jaar; 252. snedig; 254. zit en douche-
bad; 255. kerkelijk hoogfeest; 256.
vis; 258. jongensnaam; 260. onder
dompeling; 262. hoofddeksel; 263.
Nederlandse rivier; 264. persoonlijk
vóórnaam woord; 265. meisjesnaam;
266. Afrikaanse stinkhagedis; 268.
boom; 270. scheur; 273. bijbelse pro
feet; 275. Regie van Telegrafie en
Telefonie; 277. heester; 278. mannet
jeskip; 280. luchtig gebak; 282.
achteraf; 285. uit Finland; 287.
ontvangen; 288. lengtemaat; 289. per
soonlijk voornaamwoord; 290. helder
,en kalm;. 293. schroefboortje; 295.
bazige vrouw; 297. biet; 298. wijns
oort; 299. zeer soepel, zacht leer;
300. groot mens; 303. aan zee; 304.
amendement; 305. watervogel; 307.
ondernemingsraad; 309. ijverig
insect; 311. iridium; 312. hardhorend;
313. dopheide; 314. plaats in België;
316. mand; 321. bedehuis; 323. uit-
gaanswijk in Londen; 325. klein ver
trek; 327. achtervoegsel; 329. jong
schaap; 331. ondiepe kist; 332.
onderricht; 333. bloeiwijze; 335.
voorzetsel; 337. bevel; 339. onmeet
baar getal; 340. voortgezet onderwijs;
341. achter; 342. schuifbak.
207 208
229 230
282 283
293 294
Oplossing:
Oplossing
Als de hele puzzel hebt opgelost,
kunt u aan de hand van de cijfers ook
de onderste balk invullen. Daar ont
staat dan de uiteindelijke oplossing.
Vul de oplossing, samen met uw naam
en adresgegevens in op de antwoord-
strook en stuur deze vóór 9 januari op
naar de Uitkijkpost, De Hoefsmid 5,
1851 PZ in Heiloo, of per e-mail:
redactie@uitkijkpost.nl. De winaars
worden in de Uitkijkpost van woens
dag 14 januari bekend gemaakt.
Naam:
Adres
Telefoonnummer:
De gezelligste dagen van het jaar. De
bomen zijn schoon geblazen en de
oostenwind legt een dun laagje ijs op
de sloten. Soms zonnig, koud en
schraal, dan weer winderig en nat: de
gezelligste dagen van het jaar komen er
aan. Kerst. Het zijn dagen om met de
familie door te brengen, om samen te
eten en te drinken, aan een feestelijk
gedekte tafel, bij de lampjes van de
boom. Maar ieder jaar is het weer lastig
te bedenken wat er op tafel moet
komen. Een suggestie uit Amerika:
heerlijke kalkoen.
De Amerikaanse keuken
Hamburgers, instant pizza's en kipnug-
gets? De Amerikaanse keuken heeft
veel meer te bieden dan u denkt:
Chicken fried steak en Fried okra in
het zuiden; Jambalaya en gebakken
alligator in Louisiana met zijn Cajun en
Creoolse invloeden, de Ierse en
Italiaanse gerechten uit het noord
oosten, de taco's en enchillada's in het
Zuidwesten. Wat overal op tafel komt,
van Oregon tot Florida en van
Californië tot Maine is kalkoen- met
Thanksgiving maar ook met kerstmis.
Recept voor gevulde kalkoen: anders,
lekker en makkelijk.
Hoofdgerecht voor acht personen.
Bereidingstijd vulling: circa 45 minu
ten. Bereidingstijd kalkoen: circa 3,5
uur. De vulling kunt u daags te voren
bereiden worden. De kalkoen wordt
gevuld, vlak voor hij in de oven gaat.
Ingrediënten:
Een kalkoen van circa 5 a 6 kilo
lOOOg kastanjes
8 ons verse broodkruimels
snufje geraspte nootmuskaat
snufje suiker
geraspte schil van een citroen
zout en peper
bouillon
een paar scheuten olijfolie en wat boter
twee tenen knoflook
aluminiumfolie
Bereiding
Was de kastanjes, maak er een kleine
inkeping in met een scherp mesje, laat
ze 20 minuten koken en pel ze terwijl
ze nog warm zijn. Laat ze in de
bouillon gaar sudderen en pureren.
Meng de rest van de ingrediënten
erdoor
en laten afkoelen.
De kalkoen
- Verwarm de oven voor op 260 graden.
- Smelt de boter en vermeng met de
olie.
- Spoel de kalkoen af en dep het vel
met keukenpapier.
- Wrijf de binnenkant van de kalkoen
in met zout, peper en verse,
geplette knoflook.
- Doe de vulling in de kalkoen, plaats
de kalkoen met de borst naar boven in
een braadslee en smeer de buitenkant
in met de olie en de gesmolten boter.
- Plaats de kalkoen in de voorverwarm
de oven tot het vel lekker knapperig is
(ongeveer 20 minuten).
- Haal de kalkoen uit de oven en bedek
de kalkoen met de aluminiumfolie.
- Zet de oven nu op 180 graden, plaats
de kalkoen erin, laat de kalkoen in drie
uur gaar worden.
- Haal de kalkoen opnieuw uit de oven
en verwijder de folie en plaats de kal
koen voor nog eens vijftien minuten in
de over.
Soms worden aardappelen meegebak-
ken in het vet dat uit de kalkoen druipt,
maar u kunt ook aardappelen schoon
schrobben, in folie pakken en in de
oven gaar laten worden. Erg lekker
erbij is cranberrycompote. Hiervoor
500 gram cranberries (veenbessen) met
een theekopje water opzetten, een half
uurtje laten kokenen met suiker op
smaak brengen. Dit gerecht kunt u
zowel warm als koud eten.
Stoombraden is een gezonde, lichte en
vetvrije bereidingswijze, vooral ge
schikt voor groot vlees. Het vlees blijft
in de oven heerlijk mals en smaakt
extra lekker dankzij het kruidenstoom
bad. De bereiding vergt weinig voorbe
reidingstijd en ook tijdens het garen
heb je er geen omkijken naar. Boven
dien biedt stoombraden oneindig veel
variatie en blijft de oven mooi schoon.
Hoe gaat het stoombraden in zijn
werk?
Vul een ovenvaste schaal met een
inhoud van minimaal 2 liter met warm
vocht, groenten en kruiden. Verwarm
de oven met de schaal erin voor op
250°C tot het water kookt. Plaats het
gekruide vlees vervolgens op een oven
rooster boven de schaal en temper de
oven tot 170°C. Laat het vlees volgens
gedurende de in het recept aangegeven
tijd garen. Haal vervolgens het vlees uit
de oven, zout het en laat het ca. 10
minuten ingepakt in aluminiumfolie
rusten. Snijdt het vlees met een scherp,
niet gekarteld mes in plakken.
Stoombraden is bij uitstek geschikt
voor varkensvlees, maar je kunt het
ook goed toepassen op rund-, lam- en
kalfsvlees. Kijk op www.vlees.nl voor
de verschillende 'stoombaden' per
vleessoort én om de gratis receptenfol
der met nieuwe stoombraadrecepten
aan te vragen!
Filetrollade met honing-cranberrysaus
en verse tijm
Hoofdgerecht: 4-6 personen
Voorbereidingstijd: 40 minuten, berei
dingstijd: 90 minuten.
Ingrediënten: 750 g varkensfiletrollade,
mespunt cajunpeper, 2 eetl. honing, 1
eetl. citroensap, 2 eetl. cranberrycom
pote, 10 takjes tijm, 2 eetl. olie, cranber-
rysap
Voor stoombraden: 1 bouquet garni
(prei, wortel, selderij, ui, handje cran
berry's water en cranberrysap)
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 250 °C.
Doe alle ingrediënten voor het stoom
bad in een flinke schaal met 1,5 liter
water (of 1,25 liter water en een flesje
bokbier). Zet de schaal in de oven tot
het vocht kookt.
2. Ma^k een mengsel van honing, cran
berrycompote, olie, cajunpeper en
citroensap. Smeer de filetrollade in met
dit mengsel.
3. Steek takjes tijm rondom in de rolla
de. Schuif de rollade op het rooster
boven de schaal in de oven. Temper de
oven tot 170 graden. Braad het vlees in
80 minuten gaar en bruin (bij een door
snede van 10 cm en 60 minuten bij een
doorsnede van 8 cm).
4. Laat het vlees na het braden tenmin
ste 10 min. rusten onder aluminium
folie.
5. Zeef het vocht en laat het op hoog
vuur inkoken tot de helft. Bind de saus
met de room en breng op smaak met
cranberrysap, zout en peper. Snijd hét
vlees in plakken en schep de saus
erover..
Lekker met aardappel wafeltjes en
prei- en wortellinten.
'Bredele' of
Kerstkoeken
Een recept voor het kerstdiner heeft u
waarschijnlijk al uitgezocht. Daarom
op deze plaats maar eens geen recept
voor een voor- of hoofdgerecht, maar
een recept voor een 'Bredele' of wel
een Kerstdoek. Het recept is uit de
Elzasser keuken. U kunt het resultaat
als dessert opdienen, maar ook bij de
middagthee smaakt deze koek uitste
kend.
Schenk er dan meteen een glas
Elzasser Gewürztraminer bij. Dat is
een kruidige, maar zeer smaakvolle
Elzasser witte wijn. Het wijnadvies
heeft u dus al. Nu nóg het recept.
Benodigdheden:
500 gram meel, 250 gram poedersui
ker, 250 gram boter, 3 eieren, 1 theele
pel kaneelpoeder, 1 eigeel voor het
bedekken van de bovenkant en de
schil van een onbespoten citroen (bij
voorbeeld uit de natuur- c.q. reform
winkel).
Bereiding:
- doe het meel in een kom en maak in
het midden een kuiltje;
- vervolgens daarin de (zachte en in
kleine stukjes gesneden) boter depo
neren;
- kaneel, suiker, de geraspte citroen
schil en de eieren toevoegen en kne
den tot een stevig deeg is verkregen.
Mocht het deeg te droog zijn, dan kan
nog een vierde ei worden toegevoegd;
- het aldus verkregen deeg 12 uur op
koele plaats (koelkast) laten rusten;
- het deel op een met meel bestrooide
ondergrond uitrollen tot een dikte
van ongeveer een halve centimeter;
- koeken uitsnijden (gewoon vierkant,
driehoekjes, harten, kerst-ster ren. of
wat u maar wilt) en op een ingevet
bakblik plaatsen en vervolgens met
penseel en eigeel de bovenkant
insmeren om een mooie goudgele
kleur te krijgen:
- in een voorverwarmde oven circa 15
minuten laten bakken.
En vergeet dus niet het glaasje
Gewürztraminer. Prettige kerstdagen
en smakelijk eten. Vooral geniet ervan
en wees niet haastig!
252
33
76
268
35
292
77
9
287
155
301
39
57
117
63
288
228
236
245
1
58
113
3
299
167
116
1171
105
74
169
226
201
195
273
55
164
85
264
9
152
327
283
139
174
249
214
336
151
27
259
194
132
188
207
42
131
271
96
162
108
65
280
134
279
263
129
©Van Besouw Productions, Heerlen