Kerstpuzzel 2003 il r m 1 Maak eenvoudig een écht Amerikaans kerstdiner met kalkoen Stoombraden met de kerst Kerstmis in Amerikaanse sferen Puzzel mee en win een vun de zes prijspakketten! Het pakket bestaat uit een cadeaubon van winkelhof (t Loo t.w.v. 12,- en het Straatnamenboek van Heiloodoor Henk Oostendorp, t. w. v. 15,-. De prijzen worden u aangeboden door de ondernemers van winkelhof 't Loo en drukkerij de Uitkijkpost. UITKIJKPOST -19 DECEMBER 2003 - PAGINA 15 Horizontaal: 1. klont; 5. plakband; 8. aarden wal; 10. vragend voornaamwoord; 13. bars; 17. bijna; 22. slot; 23. natuur; 24. kort puntbaardje; 26. zwemvogel; 28. bloem; 30. vleesgerecht; 31. een zeke re; 32. stel; 33. Griekse letter; 34. netto; 36. vruchtennat; 38. hoffeest; 40. keukengerei; 41. technische dienst; 42. Spaans schilder; 43. Europeaan; 44. slingerplant; 45. moed; 47. Europeaan; 49. bijbeldeel; 50. larve; 52. vaartuig; 54. plaats in Duitsland; 55. welpenleidster; 57. overschot van een maaltijd; 60. rivier in Schotland; 61. Oriënt Express; 62. zwak; 64. boomvrucht; 66. meterton; 67. eikenschors; 69. en volgende; 71. muuropening; 73. vanaf; 75. hoofd deksel; 77. gesteente; 78. militaire politie; 79. deel van een schip; 80. uit roep; 81. edel; 83. heimelijk; 86. speelgoed; 88. vrouwelijke landbou wer; 90. samentrekking van te der; 91. knap; 93. huiveren; 94. proberen; 96. mopperen; 97. zandheuvel; 98. veel meer dan een; 100. emeritus; 101. kortstondig lichtverschijnsel103. Archi Episcopus; 104. beestje na een feestje; 106. kaartspel; 107. tarif nor- mal; 108. duw; 109. plakmiddel; 111. maanstand; 113. edelsteen; 115. zelf kant; 116. kiem; 117. in ontvangst nemen; 118. plaats in België; 120. onderofficier; 122. keukengerei; 124. plumbum; 126. deel van een etmaal; 128. bijwoord; 130. Frans lidwoord; 131. jongensnaam; 134. helium; 135. tijdperk; 137. erg; 138. Gare du Nord; 139. omroep zonder leden; 141. geliefde van Zeus; 142. plaaggeest; 144. van de; 145. nooit; 146. masker; 148. kreunen; 151. bar; 153. hande- lingsbekwaam; 154. uitroep; 155. dun; 157. met een ar rijden; 158. spellei- ding; 160. koordans; 161. voegwoord; 162. wijze van spelen tegen een ande re speler; 165. Engels telwoord; 166. romanschrijver; 169. de onbekende;; 170. slee; 171. plus; 172. maand; 174. huid; 175. lidwoord; 176. voorzetsel; 177. zetel; 179. aantal bij elkaar geplaatste productiebedrijven; 180. bedrijver; 182. selenium; 183. voor zetsel; 185. grondsoort; 186. aanwij zend voornaamwoord; 187. persoon lijk voornaamwoord; 188. id est; 190. reeds; 192. een bronskleur geven; 196. garnituur; 198. in kleine stukjes snij den; 202. de oudste; 203. gestold vleesnat; 205. kweken; 206. begroten; 208. deel van een viool; 209. berg op de Filippijnen; 210. kosmos; 212. mak; 213. zend- en ontvangdraad; 215. ampère; 216. vrouwelijk paard; 217. ik (Latijn); 218. vloerbedekking; 220. pour félicité; 221. stekje; 222. eerwaarde heer; 223. deel van het hoofd; 224. opperwezen-/225. Frans lidwoord; 227. vis; 230. Votre Excellence; 232. stannum; 233. godin van de vrede; 236. neon; 237. op grote afstand; 239. Chinese munt; 240. gemetselde toegang; 242, hevige wind; 244. Japans bordspel; 245. insectendodend middel; 247. bloem; 249. rijksmerk; 251. bijbelse figuur; 253. godin van de dageraad; 254. lui tenant-generaal; 255. op stang jagen; 257. ijzeren staaf; 259. als boven; 261. vol rafels; 264. uitroep; 265. bijbelse figuur; 267. rekening; 269. geste; 271. mist; 272. eveneens; 274. brompot; 276. stierenvechtersroep; 277. strook zand langs de zee; 279. baal; 281. emmeren; 283. elektrotechnisch inge nieur; 284. Eminentie; 285. sprookjes figuur; 286. reverende domine; 287. toiletgerei; 289. kledingstuk; 291. zangnoot; 292. Nederlands Astmafonds; 294. autosymbool voor Tunesië; 295. drank; 296. gesneden stier; 297. pijnlijke spiersamentrek- king; 299. gewis; 301. anno currente; 302. spoedig; 304. overdreven enthou siasme; 306. vis; 308. persoon van rang en stand; 310. eens; 312. riviertje in 's-Hertogenbosch; 314. georgani seerd overleg; 315. deel van een uur werk; 317. vis; 318. ziekte; 320. Europees; 321. alkachtige zwemvo gel; 322. Royal Society; 324. etcetera; 326. antilope; 328. deel van het oor; 330. tot en met; 331. vrucht; 332. Spaanse provincie; 333. arts in oplei ding; 334. ontkenning; 336. werpan ker; 338. drinkgerei; 340. voorzetsel; 341. bladzenuw; 342. uiting van blijd schap; 343. kweken; 344. appartement; 345. met ingang van; 346. eveneens; 347. Spanjaard; 348. Egyptische koning. Verticaal: 1. lawaai; 2. boom; 3. een (Frans); 4. hetzelfde; 5. moeilijk breekbaar; 6. arrondissement; 7. per dag; 8. projec tieplaatje; 9. merk in weegwerktui gen; 11. onder andere; 12. priem; 14. bijbeldeel; 15. lichaamsdeel; 16. morsdoekje; 18. Amsterdams Peil; 19. grappig dier; 20. vieze geur; 21. kampeergerei; 23. mestvocht; 24. lijn; 25. deel van een boom; 27. nestei; 29. plaats; 32. woning van een vorst; 33. verharde huid; 34. boonvormige klier; 35. vruchtbare plaats; 37. deel van Limburg; 39. zonder anderen; 42. Europeaan; 43. geluid van een ezel; 46. florijn; 48. smalle sloep; 51. met dank; 52. pui; 53. plan; 55. stad in Duitsland; 56. nauwelijks; 58. maan stand; 59. dier; 63. ex tempore; 65. in loco; 68. rivier in Frankrijk; 70. huid; 72. schuifknoop; 74. allemaal; 76. riskeren; 78. kers; 79. Algerijnse munt; 80. stamper van de stratenma kers; 82. zeebocht; 84. eigenaar; 85. bijbelse figuur; 86. vis; 87. jongens naam; 88. halsbont-, 89. veerkracht; 90. plaats in Italië; 92. vogel; 94. peetoom; 95. tamelijk; 97. maat schappelijke discussie; 99. bijwoord; 101. gemeend; 102. lettertype; 105. hoogste punt; 107. zenuwtrek; 108. zoon; 110. persoonlijk voornaam woord; 112. melkleverancier; 114. pinda; 116. oor (Engels); 117. item; 119. deel van een Franse ontkenning; 121. heerlijk; 123. opbergplaats; 125. geschrift in de vorm van een medede ling; 126. grappenmaker; 127. vork heftruck; 129. betaling; 132. overleg- ruimte; 133. gekweekt; 134. vast- stampen; 136. vriend (Frans); 137. verzoek; 139. wreed keizer; 140. wond; 143. eeuwige stad; 144. voor malig Oost-Duitsland; 146. kerel; 147. slag; 149. ten afscheid; 150. école navale; 151. water in Utrecht; 152. sterkedrank; 155. de mensen; 156. roer met kleppen; 158. vleesge recht; 159. Economische Controledienst; 162 bende; 163. het genieten; 164. van lei gemaakt; 166. vermindering van straf; 167. elk; 168. Frans beeldhouwer; 170. plaats in Frankrijk; 173. aalt; 174. prul; 177. honingdrank; 181. hoofddeksel; 184. harde kern; 187. gereformeerd; 189. kloosterling; 191. Franse naam voor de stad luik; 193. bijbelse figuur; 194. visgerei; 195. belemmering; 196. stukjes vlees aan een stokje; 197. kraam; 199. meisjesnaam; 200. hoofddeksel; 201. gelijk; 202. ver spieder; 204. pausennaam; 206. radon; 207. de onbekende; 209; boos; 211. laboratorium; 213. riool; 214. koning der blinden; 216. Chinese ver micelli; 219. hoeveelheid; 223. medi sche specialisatie; 226. Griekse letter; 228. houding; 229. Socialistische Partij; 231. aan het genoemde; 232. zich recht verheffend; 233. in memo- riam; 234. ei (Engels); 235. naam van concertgebouwen; 237. stadsgracht; 238. meisjesnaam; 241. oosterlengte; 243. rijschool; 245. bezittelijk voor naamwoord; 246. uniform; 248. nauwe doorgang; 250. deel van een jaar; 252. snedig; 254. zit en douche- bad; 255. kerkelijk hoogfeest; 256. vis; 258. jongensnaam; 260. onder dompeling; 262. hoofddeksel; 263. Nederlandse rivier; 264. persoonlijk vóórnaam woord; 265. meisjesnaam; 266. Afrikaanse stinkhagedis; 268. boom; 270. scheur; 273. bijbelse pro feet; 275. Regie van Telegrafie en Telefonie; 277. heester; 278. mannet jeskip; 280. luchtig gebak; 282. achteraf; 285. uit Finland; 287. ontvangen; 288. lengtemaat; 289. per soonlijk voornaamwoord; 290. helder ,en kalm;. 293. schroefboortje; 295. bazige vrouw; 297. biet; 298. wijns oort; 299. zeer soepel, zacht leer; 300. groot mens; 303. aan zee; 304. amendement; 305. watervogel; 307. ondernemingsraad; 309. ijverig insect; 311. iridium; 312. hardhorend; 313. dopheide; 314. plaats in België; 316. mand; 321. bedehuis; 323. uit- gaanswijk in Londen; 325. klein ver trek; 327. achtervoegsel; 329. jong schaap; 331. ondiepe kist; 332. onderricht; 333. bloeiwijze; 335. voorzetsel; 337. bevel; 339. onmeet baar getal; 340. voortgezet onderwijs; 341. achter; 342. schuifbak. 207 208 229 230 282 283 293 294 Oplossing: Oplossing Als de hele puzzel hebt opgelost, kunt u aan de hand van de cijfers ook de onderste balk invullen. Daar ont staat dan de uiteindelijke oplossing. Vul de oplossing, samen met uw naam en adresgegevens in op de antwoord- strook en stuur deze vóór 9 januari op naar de Uitkijkpost, De Hoefsmid 5, 1851 PZ in Heiloo, of per e-mail: redactie@uitkijkpost.nl. De winaars worden in de Uitkijkpost van woens dag 14 januari bekend gemaakt. Naam: Adres Telefoonnummer: De gezelligste dagen van het jaar. De bomen zijn schoon geblazen en de oostenwind legt een dun laagje ijs op de sloten. Soms zonnig, koud en schraal, dan weer winderig en nat: de gezelligste dagen van het jaar komen er aan. Kerst. Het zijn dagen om met de familie door te brengen, om samen te eten en te drinken, aan een feestelijk gedekte tafel, bij de lampjes van de boom. Maar ieder jaar is het weer lastig te bedenken wat er op tafel moet komen. Een suggestie uit Amerika: heerlijke kalkoen. De Amerikaanse keuken Hamburgers, instant pizza's en kipnug- gets? De Amerikaanse keuken heeft veel meer te bieden dan u denkt: Chicken fried steak en Fried okra in het zuiden; Jambalaya en gebakken alligator in Louisiana met zijn Cajun en Creoolse invloeden, de Ierse en Italiaanse gerechten uit het noord oosten, de taco's en enchillada's in het Zuidwesten. Wat overal op tafel komt, van Oregon tot Florida en van Californië tot Maine is kalkoen- met Thanksgiving maar ook met kerstmis. Recept voor gevulde kalkoen: anders, lekker en makkelijk. Hoofdgerecht voor acht personen. Bereidingstijd vulling: circa 45 minu ten. Bereidingstijd kalkoen: circa 3,5 uur. De vulling kunt u daags te voren bereiden worden. De kalkoen wordt gevuld, vlak voor hij in de oven gaat. Ingrediënten: Een kalkoen van circa 5 a 6 kilo lOOOg kastanjes 8 ons verse broodkruimels snufje geraspte nootmuskaat snufje suiker geraspte schil van een citroen zout en peper bouillon een paar scheuten olijfolie en wat boter twee tenen knoflook aluminiumfolie Bereiding Was de kastanjes, maak er een kleine inkeping in met een scherp mesje, laat ze 20 minuten koken en pel ze terwijl ze nog warm zijn. Laat ze in de bouillon gaar sudderen en pureren. Meng de rest van de ingrediënten erdoor en laten afkoelen. De kalkoen - Verwarm de oven voor op 260 graden. - Smelt de boter en vermeng met de olie. - Spoel de kalkoen af en dep het vel met keukenpapier. - Wrijf de binnenkant van de kalkoen in met zout, peper en verse, geplette knoflook. - Doe de vulling in de kalkoen, plaats de kalkoen met de borst naar boven in een braadslee en smeer de buitenkant in met de olie en de gesmolten boter. - Plaats de kalkoen in de voorverwarm de oven tot het vel lekker knapperig is (ongeveer 20 minuten). - Haal de kalkoen uit de oven en bedek de kalkoen met de aluminiumfolie. - Zet de oven nu op 180 graden, plaats de kalkoen erin, laat de kalkoen in drie uur gaar worden. - Haal de kalkoen opnieuw uit de oven en verwijder de folie en plaats de kal koen voor nog eens vijftien minuten in de over. Soms worden aardappelen meegebak- ken in het vet dat uit de kalkoen druipt, maar u kunt ook aardappelen schoon schrobben, in folie pakken en in de oven gaar laten worden. Erg lekker erbij is cranberrycompote. Hiervoor 500 gram cranberries (veenbessen) met een theekopje water opzetten, een half uurtje laten kokenen met suiker op smaak brengen. Dit gerecht kunt u zowel warm als koud eten. Stoombraden is een gezonde, lichte en vetvrije bereidingswijze, vooral ge schikt voor groot vlees. Het vlees blijft in de oven heerlijk mals en smaakt extra lekker dankzij het kruidenstoom bad. De bereiding vergt weinig voorbe reidingstijd en ook tijdens het garen heb je er geen omkijken naar. Boven dien biedt stoombraden oneindig veel variatie en blijft de oven mooi schoon. Hoe gaat het stoombraden in zijn werk? Vul een ovenvaste schaal met een inhoud van minimaal 2 liter met warm vocht, groenten en kruiden. Verwarm de oven met de schaal erin voor op 250°C tot het water kookt. Plaats het gekruide vlees vervolgens op een oven rooster boven de schaal en temper de oven tot 170°C. Laat het vlees volgens gedurende de in het recept aangegeven tijd garen. Haal vervolgens het vlees uit de oven, zout het en laat het ca. 10 minuten ingepakt in aluminiumfolie rusten. Snijdt het vlees met een scherp, niet gekarteld mes in plakken. Stoombraden is bij uitstek geschikt voor varkensvlees, maar je kunt het ook goed toepassen op rund-, lam- en kalfsvlees. Kijk op www.vlees.nl voor de verschillende 'stoombaden' per vleessoort én om de gratis receptenfol der met nieuwe stoombraadrecepten aan te vragen! Filetrollade met honing-cranberrysaus en verse tijm Hoofdgerecht: 4-6 personen Voorbereidingstijd: 40 minuten, berei dingstijd: 90 minuten. Ingrediënten: 750 g varkensfiletrollade, mespunt cajunpeper, 2 eetl. honing, 1 eetl. citroensap, 2 eetl. cranberrycom pote, 10 takjes tijm, 2 eetl. olie, cranber- rysap Voor stoombraden: 1 bouquet garni (prei, wortel, selderij, ui, handje cran berry's water en cranberrysap) Bereidingswijze: 1. Verwarm de oven voor op 250 °C. Doe alle ingrediënten voor het stoom bad in een flinke schaal met 1,5 liter water (of 1,25 liter water en een flesje bokbier). Zet de schaal in de oven tot het vocht kookt. 2. Ma^k een mengsel van honing, cran berrycompote, olie, cajunpeper en citroensap. Smeer de filetrollade in met dit mengsel. 3. Steek takjes tijm rondom in de rolla de. Schuif de rollade op het rooster boven de schaal in de oven. Temper de oven tot 170 graden. Braad het vlees in 80 minuten gaar en bruin (bij een door snede van 10 cm en 60 minuten bij een doorsnede van 8 cm). 4. Laat het vlees na het braden tenmin ste 10 min. rusten onder aluminium folie. 5. Zeef het vocht en laat het op hoog vuur inkoken tot de helft. Bind de saus met de room en breng op smaak met cranberrysap, zout en peper. Snijd hét vlees in plakken en schep de saus erover.. Lekker met aardappel wafeltjes en prei- en wortellinten. 'Bredele' of Kerstkoeken Een recept voor het kerstdiner heeft u waarschijnlijk al uitgezocht. Daarom op deze plaats maar eens geen recept voor een voor- of hoofdgerecht, maar een recept voor een 'Bredele' of wel een Kerstdoek. Het recept is uit de Elzasser keuken. U kunt het resultaat als dessert opdienen, maar ook bij de middagthee smaakt deze koek uitste kend. Schenk er dan meteen een glas Elzasser Gewürztraminer bij. Dat is een kruidige, maar zeer smaakvolle Elzasser witte wijn. Het wijnadvies heeft u dus al. Nu nóg het recept. Benodigdheden: 500 gram meel, 250 gram poedersui ker, 250 gram boter, 3 eieren, 1 theele pel kaneelpoeder, 1 eigeel voor het bedekken van de bovenkant en de schil van een onbespoten citroen (bij voorbeeld uit de natuur- c.q. reform winkel). Bereiding: - doe het meel in een kom en maak in het midden een kuiltje; - vervolgens daarin de (zachte en in kleine stukjes gesneden) boter depo neren; - kaneel, suiker, de geraspte citroen schil en de eieren toevoegen en kne den tot een stevig deeg is verkregen. Mocht het deeg te droog zijn, dan kan nog een vierde ei worden toegevoegd; - het aldus verkregen deeg 12 uur op koele plaats (koelkast) laten rusten; - het deel op een met meel bestrooide ondergrond uitrollen tot een dikte van ongeveer een halve centimeter; - koeken uitsnijden (gewoon vierkant, driehoekjes, harten, kerst-ster ren. of wat u maar wilt) en op een ingevet bakblik plaatsen en vervolgens met penseel en eigeel de bovenkant insmeren om een mooie goudgele kleur te krijgen: - in een voorverwarmde oven circa 15 minuten laten bakken. En vergeet dus niet het glaasje Gewürztraminer. Prettige kerstdagen en smakelijk eten. Vooral geniet ervan en wees niet haastig! 252 33 76 268 35 292 77 9 287 155 301 39 57 117 63 288 228 236 245 1 58 113 3 299 167 116 1171 105 74 169 226 201 195 273 55 164 85 264 9 152 327 283 139 174 249 214 336 151 27 259 194 132 188 207 42 131 271 96 162 108 65 280 134 279 263 129 ©Van Besouw Productions, Heerlen

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 2003 | | pagina 15