Zelf een
ïgfr
urant runnen
„.Vj.yi^caféis^ v®11 a"c
Het bruine care
itif
Vooriaarsedilie Uitkijkpost Voorjaarseditie Uitkijkpost Voorjaars^^^itkiikpost Vooriaarseditie Uitkijkpost Voorjaarseditie Uitkijkpost Vo
Multicultureel
tafelen
Boeiende
bakens langs
de kust
Lente Salades: superlekker!
„riek om
Heel «MS» l»°«« "S"*
gezonde variatie
«n de
Een Oudhollands gezegd
zegt: "Wat de boer niet
kent, dat vreet hij niet!
Natuurlijk is een oer-
Hollandse stamppot erg
lekker, maar ook uit andêre
landen of werelddelen komen
de heerlijkste gerechten. Zo eten
we al massaal broodjes kebab, of babi
pangang van de Chinees. Ook
Italiaanse pizza's, Griekse giros en
Spaanse tapas hebben een plek
veroverd in het vocabulaire van de
meeste Hollanders.
Daarnaast zijn er veel gerechten die wij
de Nederlandse keuken eigen hebben
gemaakt. Zo kregen we specerijen uit
Azië, koffie uit Turkije en de aardappel
uit Zuid-Amerika. Hieruit blijkt dat wat
wij nu als puur Nederlands opeten,
waarschijnlijk een stuk exotischer is, dan
wij denken. We laten het ons goed
smaken. Deze invloeden van buitenaf
worden steeds meer versterkt,
aangezien de maatschappij van
vandaag een ware smeltkroes is
geworden van culturen.
Een culinair gevolg hiervan is de
'wereldkeuken'. Hier vind je recepten
uit alle werelddelen zoals Zuid-Amerika,
Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
Maar ook keukens dichter bij huis zoals
de Griekse, Russische en Ierse keuken.
Zij laten ons kennismaken met
exotische recepten uit den vreemde.
Een ander gevolg van onze smeltkroes
is fusion; gebaseerd op het huwelijk
tussen kooktechnieken en kooktradities
uit Oost en West. Een kooksensatie
gebaseerd op de innige versmelting van
ingrediënten uit Noord en Zuid. De kok
die aan fusion begint, moet goed
kunnen proeven en scherpe zintuigen
hebben. Een goede smaak hebben,
creatief zijn en boordevol inspiratie
zitten, zijn andere vaardig
heden, die hij of zij
zeker moet bezitten.
Het is bij fusion
niet de bedoeling
om Italiaanse
lasagne te
combineren
met exotische
vruchten. Dit
mag dan wel
een fusie zijn van
ingrediënten uit
iV verschillende
werelddelen, maar bij
fusion gaat het meer om een
creatieve combinatie en niet om een
ratjetoe. Hollandse aardappelen gecom
bineerd met shoarmavlees is geen
fusion, evenmin als een portie Vlaamse
Friet met Duitse braadworst, ook al kan
dat overheerlijk zijn.
Typisch fusion zijn Japanse tempura's
met Belgische kaas, Noordzeevis met
kerrie, wild in Oosterse marinades of
bijvoorbeeld brik met een Mexicaanse
vulling. Geniet dus van een typische
wereldkeuken of een combinatie van
verschillende keukens. Want wat is er
nou leuker, dan eens op culinaire ont
dekkingsreis te gaan bij een Ghanees,
Mongools of Zuid-Afrikaans restaurant?
Of onderga de eetsensatie van een
Koerdische, Turkse, Marokkaanse of
Iraanse keuken. Heb je al eens in een
Surinaams eethuisje een Baka Bana of
Faja Lobi Kousenband gegeten? Of wat
dacht je van een Indiaanse Kitcherie of
een Thung Thong van de Thai? Doe het
eens, laatje niet alleen verrassen, maar
vooral verwennen door de exotische
keukens in ons land...
In de week van 15 tot en met
19 maart vindt de Speciale
Pannenkoekenweek plaats.
De Vereniging van Erkende
Pannekoekenrestaurants
(VEP) en de Landelijke
Vereniging voor Zeer Moeilijk
Lerenden (ZML) organiseren
de week om ZML-kinderen
op een leuke manier kennis
te laten maken met de pan-
nenkoekenhoreca. Ze krijgen
een onvergetelijke dag voor
geschoteld. De leerlingen van
ZML-scholen (in de leeftijd
van 12 tot 18 jaar) runnen
dan namelijk voor één dag
zelf een pannenkoekenrestaurant.
Pannenkoeken bakken, bestek inrollen,
drankjes inschenken, pannenkoeken
uitserverenhet hoort er allemaal bij.
Uiteraard mogen ze na al het harde
werken hun eigen pannenkoeken zelf
Langs de Nederlandse kust staan 23
vuurtorens, fier en rechtop in d e wind.
Niets of niemand brengt ze van h un stuk.
Dag in d ag uit d oen zij h un werk.
Sommigen lijken op elkaar, maar van
dichtbij zijn ze toch weer er g ver
schillen d. Maak eens een uitstapje n aar
de kust en on tdek waarom vuurtorens zo
bijzonder zijn. W elke vuurtoren is bij
voorbeeld h et h oogst? Waarvindjede
vuurtoren die het oude briefje van 250
gulden si erde? In welk e vuurtor en kun je
overnachten? Welke vuurtoren staat bijn a
in zee? Het antwoord op deze vragen en
nog veel m eer leuke weten swaardigheden
j staan verzam eld op
j www.holland.com/nl/kust/vuurtor ens.
I Op de site staat ook veel over m usea di e
j wat over d eze vuurtorens, de lichtbakens
I in barre tijd en, vertellen. M et deze ten-
toonstellingen en exposities krijg je een
lekker opeten. Aan het einde van de
dag krijgen alle pannenkoekenbakkers
een heus diploma en nog een leuk
presentje mee naar huis. De Speciale
Pannenkoekenweek wordt jaarlijks
prachtig beeld van de
vuurtoren toen en nu. Een
leuke manier om je licht
op te steken! Als je dan toch naar het
strand gaat, kijk dan ook eens om je heen
in zo'n kustplaatsje. Je kunt er gezellig
winkelen en lekker eten. Wat dacht je van
een heerlijk broodje haring of een zalige
zalmmoot, want vis eten h oort eigenlijk
wel bij de zee. Of maak eens een stran
dwandeling van het ene dorp naar het
andere plaatsje. Rustgevende inspanning.
En als je dan bij de volgende vuurtoren
bent, lekker uitrusten met een kopje
koffie met een appelpunt, of een uit
smijter bij het strandpaviljoen. Daarra
moet je wel weer teruglopen, of de bus of
taxi terugnemen. Voor nog meer of hele
andere inspiratie om er eens lekker
tussenuit te knijpen, kijk dan op
wwwlekkerweg.nl. Voor even een
weekendje weg. Voor tips om te genieten
ver weg van alle dagelijkse beslom
meringen of toch dicht bij h uis. Voor al
die leuke, gezellige en gastvrije tips om
te overnachten, te eten en vooral om te
beleven!
georganiseerd door de Vereniging van
Erkende Pannekoekenrestaurants. Bij
deze vereniging zijn 85 pannenkoeken
restaurants aangesloten. De ambach
telijke bereiding, de sfeervolle
aankleding en de kwaliteit van de echte
pannenkoek, bereid met zelfgemaakt
beslag van eigen receptuur, staan
centraal bij de aangesloten pannenkoe
kenrestaurants. De leukste pannen
koekenhuizen van Nederland zijn
gebundeld in het boekje "Waar
Pannenkoek Eten?" Zelfs als je een
voedselallergie hebt, vind je in dit
boekje adressen van pannenkoeken
restaurants waar je lekker kunt
smikkelen.
"Waar Pannenkoek Eten?" is gratis te
bestellen bij de Vereniging van Erkende
Pannekoekenrestaurants,
telefoonnummer 0348 - 489 560
of op de website
www.pannenkoekenrestaurants.nl
Lentesalade
Ingrediënten:
150 gram veldsla, 150 gram
friséesla, 3 stengels bleek
selderij, 1 bos radijsjes, 1 bos
lenteui, een halve bos bos-
peentjes, 1 blik kikkererw
ten, i di olijfolie extra vergi-
ne, 3 eetlepels citroensap, 2
theelepels mosterd,
citroensap, half bosje met
takjes peterselie, zout,
peper.
BEREIDINGSWIJZE:
Was alle sla. Snijd de frisee
in stukjes. Maak de bleek
selderij schoon en snijd de
stengels in plakjes. Maak
de radijsjes schoon en hal
veer ze. Maak de lente-uien
en de wortels schoon. Snijd
de ui in ringen en de wor
tel in plakjes. Laat de
kikkererwten uitlekken.
Mix in de keukenmachine
een dressing van de mos
terd, citroensapen peterse
lie. Voeg langzaam al
mixend de olie toe. Breng
op smaak met zout en
peper. Meng de ingrediën
ten door elkaar tot een lek
kere luchtige salade.
Besprenkel de salade met
de dressing.
Spinaziesalade
Ingrediënten:
150 gram spinazie, 200
gram tahoe, 11/2 eetlepel
ketjap of tamari, 3 eetlepel
olijfolie, 4 hardgekookte
eieren, 200 gram belegen
kaas, 4 eetlepel slagroom, 2
eetlepel mayonaise, 2 eet
lepel citroensap, zout en
peper
Bereidingswijze:
Was de spinazie en maak
ze goed droog. Snijd de
tahoe in blokjes en mari
neer ze in de ketjap of
tamari. Verhit de olie in
een pan en bak ze goed
bruin. Laat ze uitlekken op
een stukje keukenpapier.
Hak drie eieren in stukjes.
Het andere ei is voor de
garnering. Maak de saus
met slagroom, mayonaise,
itroensap, zout en peper en
schep door het sausje de
eieren en de kaas. Leg de
spinazie in een schaal hier
op de saus met de andere
ingrediënten en plakjes
overgebleven ei.
Roodlofsalade
INGREDIËNTEN:
1 krop roodlof, 1/2 knol
venkel in reepjes,i bosje
tuinkers.
Voor de dressing: 2 eetlepel
(wijn) azijn, zout en peper, 1
teentje knoflook uit de
knijper, 1 theelepel mos
terd, 6 eetlepels olijfolie, 15
blaadjes dragon.
Bereidingswijze:
Maak de sla schoon en
snijd deze fijn. Vermeng dit
met de knolvenkel en tuin
kers. Maak een dressing en
meng deze door de salade.
#V» §;1;*
en om van een stevig maal te
I i_ -i Uiar nn?
het stam-, buurt-, hebben
idcafé geïntroduceerd J»V;"eeuwen0ude herberg. Oyer een ypK zjlverzand 0p de vloer,
|ie in de betreffende
plaatsen wonen en werken
In den vreemde heeft het
bruine café een veel
belangrijkere sociale functie
dan in Nederland. "Kom
naar de kroeg!" is dan ook
een uitdrukking, die nooit
meer uit onze samenleving
zal verdwijnen. Mensen
willen elkaar blijven
ontmoeten endaaris he
café een uitstekende plaats
voor.
Nederlander s moeten v eel
gezonder gaan eten en
genieten, zodat w e minder
vaak ziek w orden. In de
landen r ond de Middellandse
Zee eten ze daar om volgens
een vast patr oon eens per
week gevogelte, één keer
vis, één dag rundvlees en de
rest v an de w eek v ege-
tarisch. V egetariër s
schijnen namelijk minder
vaak ziek te zijn.
Weinig vlees dus. Veel
belangrijker is het gebruik
van olijfolie. Ook in ons land
gebruilen steeds meer koks
deze gezonde, plantaardige
olie. In de meeste oliën
zitten ongezonde verzadgde
vetten. Olijfolie bevat veel
gezonde onverzadgde
vetten, die we nodig
hebben voor erergie en de
opname van bepaald vitamines. In
olijfolie kun je prima baklcn en het is
heerlijk in een dessing.
Wat ook zo lekler van olijfolie is, dat je
er lekler in kunt dippen. Neem een
stukje stokbood of Italiaans brood en
doop het in de olie en zet er ook een
schaaltje met wat balsamco azijn bij.
Vraag dan aan de gastheer of gastvrouw
of ze ook nog wat graene en zwarte
olijven hebben en tapperade of pesto
om op het brood te smeren. Gezond en
verantwoori snacken, heerlijk! 0 f
Eigenlijk zouden alle keuken- e
prinsen en prinsessen alleen
nog maar olijfolie moeten
gebruilen in de bereiding
van hun gerechten.
"i
COLOFON
contact: reacties@gastheervandesamenleving.nl
redactie: Koninklijk Horeca Nederland
m ri U '4