Yde Bonte
X boel 'J
Uw ADRES voor:
en Ze Paasdag
1* er) 2e Paasdag A la carte
Spaanse Tonijnkroketjes
Eetkafé De West
Eetkafé De West
X
n
m 1e Paasdag paasbrunch
Een mediterraans recept uit de
keuken van Eetkafé de West
Feestavonden
Tfreïv>a-avond en
KraaX*par\\jeï)
Hh7b Tea
Buffetten
finery
Zet de lente op tafel!
®-©®'©®'©©'©
of
of
of
of
Uitkijkpost vooriaarseditie Uitkijkpost UooriaatsfTl'itkiikpost Uoorjaarsedilie Uitkijkpost
Kinderfeest/es
Brunch
(van 11.00 lol 13.30 uur)
Informatie op aanvraag. Reserveren gewenst
Restaurant 'dc Bonte Boel
Heereweg 284, 1873 CC Groet/Schoorl
Koken met
tuinkruiden
mmi
l/ooraerecht
Meloen/ en/ ^erunnxyharv
CanpcMxiuoychotet met
PundrrcarpaccLo
ZcdAnx^arpciccio
PoUoTovuxato
Hoofdgerecht
PantyryüAyyfilet uit des oven/ met
een/ petto- wotenlcecegjes
Kip Tajisnes wiet tomaat, courgettes,
koreander en/pir0-piri/
Puttus Sulmones
Nagerecht
Honingyogurt met vijgen/ en/ cunundelypgy
TirctmitrU/
SBB685gl8a8iia®8igS&B»il»
Dagelijks geopend van l 7.00 - 24.00 uur. Zondag vanaf l 2.00 uur.
Reserveren? Bel 072-5092227 06-22328292
of mail: info@debonteboel.nl
Kroketten zijn erg geliefd in de mediterrane keukendaarom heb ik dit recept
als mijn favoriet In principe heeft u een dikke bechamelsaus nodig met een
vulling van vis. Dat wordt door bloem gerolddoor geklopt ei en paneermeel
gewenteld en dan gefrituurd, je kunt ze in elke gewenste grootte en vorm
makeni, van rond tot vierkanten van pijpjes tot eivormig. Ze vormen een
heerlijk voorgerechtmaar ook een heerlijke tapas.
Zorg wanneer je ze frituurt dat je eerst de vulling een poos in de koelkast
bewaartanders kunnen ze in de hete olie uit elkaar vallen
Het basismengsel:
100 gram boter
85 gram bloem
5 deciliter vloeistof
een helft melk en een helft
visbouillon
Voor de vulling:
225 gram uitgelekte tonijn
uit blik
1 /2 eetlepel paprikapoeder
peper en zout
Voor de panade:
4 eetlepels bloem
4 eiwitten
5 eetlepels paneermeel
peper en zout
Maak voor de basissaus de boter warm in een steel
pan en roer de bloem erdoor (moet een beetje schui
men, maar mag niet bakken!) Laat het zachtjes enkele
minuten pruttelen en roer dan langzaam de vloeistof
erdoor.
Breng al roerend aan de kook tot de saus bindt. Kook
nog enkele minuten door en voeg de tonijn toe. Giet
de saus in een ondiep bord om af te koelen en op te
stijven. Laat minstens 3 uur of liever een nacht staan!
Rol vervolgens balletjes of worstjes van het mengsel,
ongeveer twee dozijn in totaal.
Zet de ingrediënten voor de paneer in een rijtje klaar
in kommen: eerst de bloem, dan de met melk geklop
te eiwitten en tot slot het paneermeel, gekruid met
zout en peper. Wentel de rolletjes er in dezelfde volg
orde door en koel ze dan minstens een uur.
Frituur ze in een laag olie van 2 1/2 centimeter tot ze
goudbruin zijn. Probeer er niet te veel tegelijk te bak
ken. Laat ze uitlekken op keukenpapier en eet ze kort
daarna.
Namens Karin en het team van Eetkafé de West: smakelijk eten!
De bossen ontwakende bomen beginnen weer te bloeien
en de dieren worden wakker uit een lange winterslaap.
Ook bij u op de ontbijttafel is het lente. Bij deze twee
leuke ideeën om de lente op tafel te zetten.
Boterboompje
in het gras
Snijd uit een plak (room)
boter de boomstam. Leg
deze op een bordje. Snijd
met een goed mes een
plak boter uit. Haal hier de
blaadjes uit, met behulp
van uitsteekvormpjes. Dit
gaat het makkelijkst als u
de vormpjes eerst even in
heet water dompelt. Zo
smelt het vormpje snel
door de boter. Leg de
boterblaadjes even in de
koelkast, zodat de boter
weer helemaal hard wordt.
Leg de blaadjes dan
bovenop de boomstam
(gebruik er zoveel als u
wilt).
De boom is nu bijna klaar.
Leg aan de voet van de
boom nog wat tuinkers;
het lijkt nu net of de
boom in het voorjaars
groen staat.
Egeltje van peer
amandelsnippers
Schil een peer en snijd
deze in de lengte door
midden. Een peer wordt
na het schillen altijd snel
bruin.
Om dit te voorkomen kunt
u hem besprenkelen met
wat citroensap of hem
pocheren.
Leg de peerhelften met de
platte kant op een bordje
en steek er in het dikke
gedeelte amandelsnippers
in. Het ruggetje is dan al
klaar.
Om het snoetje wat spre
kender te maken, maakt u
twee gaatjes in de peer.
Hierin steekt u twee rozijn
tjes voor de ogen.
Sinaasappelmandje
Van een sinaasappel kunt
u een mandje maken. Dat
is niet alleen heel eenvou
dig om te doen, het staat
nog gezellig ook.
Bovendien kan zo'n sinaas
appelmandje heel goed
worden gevuld met allerlei
lekkernijen.
U gaat als volgt te werk:
snijd eerst van de onder
kant een stukje af, zodat
de sinaasappel goed blijft
staan. Vervolgens snijdt u
van de bovenkant twee
hoeken af, waardoor er
een hengsel in doorsnede
ontstaat. Met een lepel
verwijdert u voorzichtig
het vruchtvlees in de
sinaasappel. Het mandje is
klaar.
Een leeg mandje is mis
schien leuk ter decoratie.
Maar het kan ook worden
gevuld met bijvoorbeeld
een waldorfsalade of met
verse vruchten. Dit is,
zowel om te zien als om te
eten, de perfecte combi
natie op een ontbijttafel in
het voorjaar.
Er zijn veel verschillende
soorten kruiden die ook
in ons land goed groeien
en zeker in een warme
zomer zijn ze sterk van
geur en smaak.
Verse kruiden zijn in de
zomer goed te verkrijgen
als plant in een potje of
in een bosje (apart of ge
mengd) en daarmee kun
nen de eenvoudigste
gerechten een heerlijke
geur en smaak krijgen.
Een aantal verse kruiden
kunt u ook invriezen.
Basilicum, peterselie, sel
derij en dille kunt u na
wassen en uitlekken in z'n
geheel in een plastic zakje
of bakje invriezen. Dit is
gemakkelijk als u een
bosje verse kruiden niet
binnen een aantal dagen
op gebruikt.
Een aantal kruiden die u
vers kunt gebruiken: dille
topjes zijn heerlijk in sala
des, sauzen, bij de vis en
met nieuwe aardappelen.
De dillezaadjes worden
onder andere veel
gebruikt voor het inma
ken van augurken.
Koriander wordt vooral in
zuidelijke landen vers ge
bruikt in salades, door
gehakt en de couscous
(graan product). Roze
marijn, tijm, oregano en
majoraan zijn kruiden die
in Proven^aalse kruiden
mengsels zitten. Heerlijk
zowel vers als gedroogd
in warme gerechten.
®©®©®-©®©