vis, lekker makkelijk!!
O
WOENSDAG T/M ZONDAG
OOK OVERDAG GEOPEND!
HAASJE REPJE NAAR BAKKERIJ PUTTER
Paasdagen
1e en 2e paasdag geopend
voor lunch en diner
3-gangen keuze menu 19,50
of
Envelopje van geitenkaas met honing en tijm
Crème brülée met een bolletje vanille-roomijs
Bijpassend wijnarrangement 9,50
Restaurant Brasserie Oosterzij, Lagelaan 8, 1851 PC Heiloo, 072-5051423
Zoveel Handgemaakte Chocolade Paaseieren heeft u nog nooit
gezien, ze zijn allemaal verschillend, héél mooi en erg lekker..,
*Moscovische- en *Krententulbanden,
*Broodhaantjes,*Luxe opgemaakte Paasspijs
broden, *Duivekaters, *Paasbrood, Oudhollandse
Putter Tulband, *Paas- en *Krentenhaantjes,*Paas-
advocaat-snit, *Duo-boltaartje, *Crême-rol, *Paastaarten,
*Schuimkuikens, *Petit-fours, *Bonbons, etc.
Tilapia
zalm
Wij wensen u vrolijke
Haring
Restaurant
Limmen
Brasserie
Carpaccio met pesto, oude kaas en pijnboompitten
Scholfilet gevuld met zalm, pasta en bieslook-roomsaus
of
Rib-eye, met een oogje vet, gemengde groenten en aardappelrozetten
Hogeweg 159
Akersloot, Julianaweg 17
Uitgeest, Langebuurt 55, tel. 0251-312342
Schuin tegenover Golden Tulip Heiloo. Volg de gele borden met golfbaan Oosterzij vanaf de Kennemerstraatweg.
7 Dagen per week geopend voor lunch en diner, ook voor koffie met gebak, uitsmijter of ciubsandwich.
wordt in de kwekerijen precies
nagebootst.
Gegratineerde penne met zalm
2 blikken (rode) zalm van ca. 200 g
300 g penne rigate
300 g broccoli, in kleine roosjes
zout, versgemalen zwarte peper
3 bosuitjes
4 tomaten
200 g hüttenkase
2-3 eetlepels (verse of diepvries)
basilicum, fijngehakt
75 g geraspte kaas
Verwarm de oven voor op 200 gra
den C. Kook de penne en broccoli
in ruim kokend water met wat
zout in 10-12 minuten beetgaar.
Snijd intussen de bosuitjes in
dunne ringetjes en de tomaten in
stukjes. Giet de zalm af en verwij
der de velletjes en graatjes.
Verdeel de zalm in stukjes. Giet de
pasta met broccoli af en meng de
zalm, uiringetjes, tomaat, hüt
tenkase en basilicum erdoor.
Breng op smaak met peper en
zout. Doe dit mengsel over in een
lage ovenschaal en strooi de kaas
erover. Schuif de schaal in de oven
en laat de penne met zalm in 15
minuten door en door warm wor
den en laat de kaas smelten.
Lekker met een salade van lams
oren of zeekraal. Dit gerecht is
ook lekker met tonijn uit blik.
Vervang dan eventueel de hüt
tenkase door een kruidige toma
tensaus. Vervang de bosui door
dunne ringetjes prei en roerbak
deze eerst 2-3 minuten tot ze
beetgaar zijn.
Om onder meer de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen, zou
den Nederlanders vaker (vette) vis moeten eten. Als je makkelijk
wilt eten kies je voor vis. Want vis is lekker, gezond en bovendien
heel snel klaar. Vis klaarmaken hoeft ook helemaal niet zo moei
lijk te zijn. Nog niet overtuigd? Probeer de volgende recepten
eens. Succes gegarandeerd voor elk moment van de week!
Tilapia komt oorspronkelijk uit tro
pisch Afrika en het Midden Oosten.
Veel Indische Nederlanders kennen
de tilapia uit de koloniale tijd.
Belgen kennen de vis uit de tijd dat
Kongo bij België hoorde. De vis
wordt dan ook op bescheiden
schaal in België en Nederland
.gekweekt. Hetlovemrote deel van
het aanbod komt nog wel rechtst
reeks uit Afrika. Na filering is de vis
binnen 24 uur irvEuropa, versheid is
gegarandeerd. Tilapia is een vis die
zowel in zoet, zout als brak water
kan leven en veel weg heeft van de
baars.
Tilapiacurry met broccoli
500 g tilapiafilet
300 g broccoli, in kleine roosjes
zout, versgemalen zwarte peper
3 bosuitjes
1 rode peper
1 eetlepel milde kerriepoeder
2-3 el olie
200 ml kokosmelk
Kook de broccoliroosjes in een pan
met ruim kokend water en wat
zout in 3-4 minuten beetgaar.
Spoel ze in een vergiet af onder
koud stromend water en laat ze
uitlekken: Snijd het wit en het
groen van de bosuitjes in stukken
van 4 cm. Halveer de peper, verwij
der de zaadjes en snijd de peper in
heel 'dunne reepjes. Snijd de tila-
pilffiet in stukken van 3-4 cm en
kruid ze met zout en kerriepoeder.
Verwarm de wok en schenk de olie
erin. Laat de olie zo heet worden
dat er een lichte damp afkomt. Leg
de stukken vis in de olie en bak ze
2-3 minuten, schep ze af en toe
voorzichtig om. Schep de broccoli,
bosui en peperreepjes erdoor en
bak deze 1-2 minuten mee. Voeg
dan de kokosmelk toe en warm het
gerecht nog even door. Bfeng de
curry op s maak met zout en peper.
Lekker met (basmati)rijst en wor
telsalade met verse koriander.
Vervang de tilapiafilet door meer
valfilet, pangasiusfilet of dikke
kabeljauwfilets. Vervang de broc
coliroosjes door 150 g sugarsnaps
en 1 kleine mango in blokjes.
Over het algemeen is alle zalm die
gerookt en vers verhandeld wordt,
afkomstig uit kwekerijen. De zalm
wordt in een rivier geboren en
trekt daarna naar zee. Hier blijft hij
het grootste deel van zijn leven. Als
de zalm wil paaien, trekt hij naar
zijn geboorterivier toe. Anadroom
wordt dit genoemd. Deze situatie
li
Om Hollandse Nieuwe te mogen
heten, moet de haring op de tradi
tionele Hollandse manier gekaakt,
gerijpt, gezouten en gefileerd zijn.
Bij het kaken worden de kieuwen,
ingewanden en de keel van de
haring verwijderd. De alvleesklier
blijft zitten. Deze klier produceert
enzymen die ervoor zorgt dat de
haring rijpt. Haring wordt bijna het
hele jaar door gevangen, maar niet
alle haring is geschikt voor maatjes
haring of Hollandse Nieuwe.
Gedurende het jaar verandert
namelijk het vetgehalte van de
haring. Met de verschillende vet-
stadia van de haring.
Tot slot een gezond lunchrecept
met deze oerHollandse lekkernij:
Boerensandwich met
haring en radijs
4 zoute haringen
0,5 - 1 eetlepel geraspte mieriks
wortel (uit een potje)
150 g zuivelspread light (met bies
look)
1 bosje radijs
1 klein donker volkoren vloerbrood
2-3 eetlepels bieslook, fijngeknipt
Snijd de haringen in repen van 3
cm breed. Meng de mierikswortel
door de zuivelspread. Snijd de
radijsjes in dunne plakjes. Snijd 8
dikke sneden van het brood en
bestrijk ze met mierikswortelspre
ad. Leg op vier borden een snee
brood en verdeel de radijsjes en
repen haring erover. Strooi de bies
look erover en dek af met de laat
ste sneden brood met de besmeer
de kant naar beneden.
Vervang de mierikswortel door
grove mosterd en het bieslook
door