Courgettesoufflé Aspergetaart Chocoladetaart Vrolijk Pasen met bloemto t als Kerst is ook Pasen een heus familiefeest waar de nodige aandacht aan besteed wordt. Het is echt zo'n moment om gezellig met familie of vrienden te ontbijten of brunchen. En daarna ouderwets eieren zoeken! Voor het interieur zijn er tal van mogelijk heden om het huis in de juiste Paassfeer te brengen. Bij Pasen past ook de lente. Dit betekent naast de Paashaas, geschilderde eieren en paastakken, van die leuke bloeiende bolletjes-op-pot. Gele narcissen of tul pen maken de paassfeer aan de ontbijttafel compleet. Vrolijk pasen! m is de paaskleur eigenlijk geel? Het ei is in veel Ituren een symbool van oneindigheid en vruchtbaar heid. Vandaar dat (ei)geel de symbolische paaskleur is. Naast eieren zijn er diverse andere symbolen van toe passing op het Paasfeest. Zoals Paasbrood, kronkel- en palmtakken, kuikentjes en lentebloeiertjes. Ook de paas haas past in de symboliek van vruchtbaarheid, lente en nieuw leven. De haas zelf legt uiteraard geen eieren. Vogels gebruiken echter soms een verlaten hazenleger als nest. Kinderen gaan al generaties lang op zoek naar deze 'paashaaseieren'. Frans, voorgerecht, 6 pers., hartige taarten Ingrediënten: 3 eieren, 25 g boter, 2 eetlepels bloem, 200 ml melk, 1 courgette, grofgeraspt, 75 g pittige kaas (bijv. pecorino), fijngeraspt Materialen: 6 muffinvormpjes/soufflévormpjes, ingevet Bereiden: Verwarm de oven voor op 200 °C. Splits de eieren: doe de eiwitten in een kom en roer het eigeel los in een andere kom. Smelt de boter op laag vuur en roer de bloem erdoor tot die geheel is opgenomen. Laat even doorgaren. Schenk al roerend met een garde de melk bij het bloemmengsel. Laat het 2-3 minuten doorgaren en roer door met een garde. Draai het vuur uit en roer het eigeel erdoor. Klop de eiwitten stijf met een mespunt zout. Schep de courgetterasp en kaas door het melk-bloemmengsel, breng op smaak met zout en peper en spatel de eiwitten erdoor. Schep het beslag in de muffinvormpjes en bak de souflés in 30 minuten bruin. Open de oven-niet eerder, want dan zakken ze in. Serveer direct. Wijnadvies: Milde, zachte roséwijnen Wereldkeuken, hoofdgerecht, 4 pers., hartige taarten Ingrediënten: 5 vellen fillobladerdeeg (diepvries), 100 g Hollandse geitenkaas, 1 kg witte asperges, 25 g boter, 1 zakje verse basilicum (15 g), 125 ml slagroom, 3 eieren versgemalen vierseizoenenpeper Materialen: staafmixer of keukenmachine, rechthoeki ge ovenschaal of quichevorm (20 x 25 cm), ingevet Voorbereiden: Fillodeeg in verpakking in 2 uur laten ontdooien. Geitenkaas ontkorsten en raspen. Asperges schillen en in ca. 15 min. beetgaar koken. Afgieten en in vergiet goed laten uitlekken. Bereiden: Oven voorverwarmen op 200 °C. (In magne tron) boter smelten. Fillodeeg voorzichtig uitvouwen en vellen met boter bestrijken. Ingevette ovenschaal of quichevorm losjes met deeg bekleden. In keukenmachi ne of met staafmixer basilicum met slagroom pureren. Eieren, kaas en zout en peper naar smaak erdoor men gen. Mengsel op deegbodem schenken en asperges met kopjes om en om erin leggen. Taart in oven in 20- 25 min. goudbruin en gaar bakken. Wijnadvies: Lichte, frisse, fruitige witte wijnen Wereldkeuken, hapje, 12 pers., gebak Ingrediënten: 3 x 100 g pure chocolade, in kleine stukjes, 100 g witte chocolade, 200 g boter, op kamertemperatuur 100 g suiker, 3 eieren, 2 bastognekoeken, verbrokkeld, 150 g zelfrijzend bakmeel, 200 ml sinaasappelmarmelade 75 ml slagroom Materialen: keukenmachine, bakpapier, springvorm door snede ca. 20 cm, ingevet, versieringen (cacao, discodip, gekleurde paasmunten) Bereiden: Verwarm de oven voor op 175 °C. Smelt 200 gram pure chocolade in de magnetron (begin met 1 minuut en voeg telkens 10 seconden toe). Strijk de chocolade dun uit over een vel bakpapier van 20 x 40 centimeter. Laat hard worden. Smelt de witte chocolade in de magnetron. Meng in de keukenmachine de boter en suiker. Voeg de eieren, witte chocolade, koek en het bakmeel toe. Schep het beslag in de ingevette springvorm en bak de taart in 50-55 minu ten gaar. Laat afkoelen. Snijd de pure chocolade met een nat, heet mes in stukken. Verwarm de marmelade 1 minuut in de magnetron. Snijd de taart horizontaal doormidden en bestrijk de binnenkant met marmelade. Leg de bovenste helft er weer op. Verwarm de room en smelt hierin de rest van de pure chocolade. Bestrijk de zijkant van de taart met het roommengsel, laat dat wat afkoelen en plak de stukken chocolade er tegenaan. Bestrooi de taart met versieringen. asen is een echt lentefeest en het symbool van nieuw ieven. Wanneer je iets extra's in het interieur wilt doen, dan passen lentebloeiertjes daar perfect bij. Denk daar bij ook eens aan het 'Kievitseitje' (Fritillaria meleagris). Dit elegante bloeiende bolletje is een verrijking van het Paasinterieur en dankt haar Nederlandse naam aan het gespikkelde blad. Bolletjes-op-pot zijn in de Paasperiode ook vaak kant en klaar verkrijgbaar in potten die de vorm hebben van een eierschaal of paashaas. Ook kunt u heet eenvoudig zelf een Paassfeer creëren met een sfeervolle schaal, bloeiende bolletjes en wat takken uit de tuin. Hou je niet van een overdadige Paassfeer, zet dan alleen-.een schaal gele lentebloeiertjes neer, voor een subtiel accent.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 2007 | | pagina 61