Courgettesoufflé
Aspergetaart
Chocoladetaart
Vrolijk Pasen met bloemto
t als Kerst is ook Pasen een heus familiefeest waar
de nodige aandacht aan besteed wordt. Het is echt
zo'n moment om gezellig met familie of vrienden te
ontbijten of brunchen. En daarna ouderwets eieren
zoeken! Voor het interieur zijn er tal van mogelijk
heden om het huis in de juiste Paassfeer te brengen.
Bij Pasen past ook de lente. Dit betekent naast de
Paashaas, geschilderde eieren en paastakken, van die
leuke bloeiende bolletjes-op-pot. Gele narcissen of tul
pen maken de paassfeer aan de ontbijttafel compleet.
Vrolijk pasen!
m is de paaskleur eigenlijk geel? Het ei is in veel
Ituren een symbool van oneindigheid en vruchtbaar
heid. Vandaar dat (ei)geel de symbolische paaskleur is.
Naast eieren zijn er diverse andere symbolen van toe
passing op het Paasfeest. Zoals Paasbrood, kronkel- en
palmtakken, kuikentjes en lentebloeiertjes. Ook de paas
haas past in de symboliek van vruchtbaarheid, lente en
nieuw leven. De haas zelf legt uiteraard geen eieren.
Vogels gebruiken echter soms een verlaten hazenleger
als nest. Kinderen gaan al generaties lang op zoek naar
deze 'paashaaseieren'.
Frans, voorgerecht, 6 pers., hartige taarten
Ingrediënten: 3 eieren, 25 g boter, 2 eetlepels bloem,
200 ml melk, 1 courgette, grofgeraspt, 75 g pittige kaas
(bijv. pecorino), fijngeraspt
Materialen: 6 muffinvormpjes/soufflévormpjes, ingevet
Bereiden: Verwarm de oven voor op 200 °C. Splits de
eieren: doe de eiwitten in een kom en roer het eigeel
los in een andere kom. Smelt de boter op laag vuur en
roer de bloem erdoor tot die geheel is opgenomen.
Laat even doorgaren. Schenk al roerend met een garde
de melk bij het bloemmengsel. Laat het 2-3 minuten
doorgaren en roer door met een garde. Draai het vuur
uit en roer het eigeel erdoor. Klop de eiwitten stijf met
een mespunt zout. Schep de courgetterasp en kaas
door het melk-bloemmengsel, breng op smaak met
zout en peper en spatel de eiwitten erdoor. Schep het
beslag in de muffinvormpjes en bak de souflés in 30
minuten bruin. Open de oven-niet eerder, want dan
zakken ze in. Serveer direct.
Wijnadvies: Milde, zachte roséwijnen
Wereldkeuken, hoofdgerecht, 4 pers.,
hartige taarten
Ingrediënten: 5 vellen fillobladerdeeg (diepvries), 100
g Hollandse geitenkaas, 1 kg witte asperges, 25 g
boter, 1 zakje verse basilicum (15 g), 125 ml slagroom, 3
eieren
versgemalen vierseizoenenpeper
Materialen: staafmixer of keukenmachine, rechthoeki
ge ovenschaal of quichevorm (20 x 25 cm), ingevet
Voorbereiden: Fillodeeg in verpakking in 2 uur laten
ontdooien. Geitenkaas ontkorsten en raspen. Asperges
schillen en in ca. 15 min. beetgaar koken. Afgieten en
in vergiet goed laten uitlekken.
Bereiden: Oven voorverwarmen op 200 °C. (In magne
tron) boter smelten. Fillodeeg voorzichtig uitvouwen
en vellen met boter bestrijken. Ingevette ovenschaal of
quichevorm losjes met deeg bekleden. In keukenmachi
ne of met staafmixer basilicum met slagroom pureren.
Eieren, kaas en zout en peper naar smaak erdoor men
gen. Mengsel op deegbodem schenken en asperges
met kopjes om en om erin leggen. Taart in oven in 20-
25 min. goudbruin en gaar bakken.
Wijnadvies: Lichte, frisse, fruitige witte wijnen
Wereldkeuken, hapje, 12 pers., gebak
Ingrediënten: 3 x 100 g pure chocolade, in kleine stukjes,
100 g witte chocolade, 200 g boter, op kamertemperatuur
100 g suiker, 3 eieren, 2 bastognekoeken, verbrokkeld, 150
g zelfrijzend bakmeel, 200 ml sinaasappelmarmelade
75 ml slagroom
Materialen: keukenmachine, bakpapier, springvorm door
snede ca. 20 cm, ingevet, versieringen (cacao, discodip,
gekleurde paasmunten)
Bereiden: Verwarm de oven voor op 175 °C. Smelt 200
gram pure chocolade in de magnetron (begin met 1 minuut
en voeg telkens 10 seconden toe). Strijk de chocolade dun
uit over een vel bakpapier van 20 x 40 centimeter. Laat hard
worden. Smelt de witte chocolade in de magnetron. Meng
in de keukenmachine de boter en suiker. Voeg de eieren,
witte chocolade, koek en het bakmeel toe. Schep het beslag
in de ingevette springvorm en bak de taart in 50-55 minu
ten gaar. Laat afkoelen. Snijd de pure chocolade met een
nat, heet mes in stukken. Verwarm de marmelade 1 minuut
in de magnetron. Snijd de taart horizontaal doormidden en
bestrijk de binnenkant met marmelade. Leg de bovenste
helft er weer op. Verwarm de room en smelt hierin de rest
van de pure chocolade. Bestrijk de zijkant van de taart met
het roommengsel, laat dat wat afkoelen en plak de stukken
chocolade er tegenaan. Bestrooi de taart met versieringen.
asen is een echt lentefeest en het symbool van nieuw
ieven. Wanneer je iets extra's in het interieur wilt doen,
dan passen lentebloeiertjes daar perfect bij. Denk daar
bij ook eens aan het 'Kievitseitje' (Fritillaria meleagris).
Dit elegante bloeiende bolletje is een verrijking van het
Paasinterieur en dankt haar Nederlandse naam aan het
gespikkelde blad. Bolletjes-op-pot zijn in de Paasperiode
ook vaak kant en klaar verkrijgbaar in potten die de
vorm hebben van een eierschaal of paashaas. Ook kunt
u heet eenvoudig zelf een Paassfeer creëren met een
sfeervolle schaal, bloeiende bolletjes en wat takken uit
de tuin. Hou je niet van een overdadige Paassfeer, zet
dan alleen-.een schaal gele lentebloeiertjes neer, voor
een subtiel accent.