^spmgl Verrukkelijke Asperge weken van De Groenteman H E I L O O Aspergeagenda Test uw aspergekennis en win! 31 Gewokte asperges De gouden regels van asperges Aspergeseizoen Oogsten is handwerk Dik of dun? Lekker en gezond Bereidingswijze: Tip: Lekker met een verse salade van veldsla en risotto of een ander rijst gerecht Hollandse asperges met eieren en ham zout Bereidingswijze: Asperges met een Spaans tintje 100 cl witte wijn Bereidingswijze: Kopen Bewaren Schoonmaken Geschilde asperges Lekker kookwater Kooktip ^eóertantf/^ U I T KI J K P O ST 19 MAART 200 Volop genieten van asperges Door Wilma van Hoeven Vanaf half april kunt u weer volop genieten van de mooiste Hollandse groente: asperges! Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste witte asperges van eigen bodem, die volgens kenners tot de lekkerste van de wereld behoren. 3e koopt asperges natuurlijk 't lekkerst bij De Groenteman. Dus kom langs bij De Groenteman in de winkel of op de markt tijdens de Verrukkelijke Aspergeweken van 5 t/m 17 mei. Test dan meteen uw asper gekennis en maak kans op een culinair weekendarrangement of een van de andere smakelijke aspergeprijzen. Asperges zijn nog echt een seizoens groente, die van half april tot en met 24 juni (Sint Jan) verkrijgbaar zijn. Voor de liefhebbers betekent dit een oprecht verlangen naar het moment dat de eerste asperges in de winkel liggen. En daarmee passen ze perfect in de jongste culinaire trend 'puur en eerlijk genieten van authentieke pro- Ook dit jaar worden er rondom de asperge weer tal van activiteiten georganiseerd, die garant staan voor een gezellig, leerzaam én lekker dagje uit! 10 april Nationale opening aspergeseizoen 20 april Aspergemarkt Gemert 24 april Aspergedag bij ToverlandSevenum 1 mei Aspergemarkt in Arcen Open dag bij diverse aspergetelers in Noord-Brabant 27 mei Aspergemarkt in Grubbenvorst 31 mei Open dag Sallandse aspergetelers in Overijssel Kijk voor meer informatie op www.aceera.nl ducten in de oogsttijd'. Want juist dan 5 zijn ze optimaal van kwaliteit en van J smaak. Het oogsten van asperges is nog echt j handwerk, de asperges worden met de hand uit de grond gestoken. Alleen de asperges die de aarde boven zich weg duwen, mogen geoogst worden. De andere, nog niet volgroeide asperges van dezelfde plant mogen daarbij niet beschadigd worden. Na de oogst wor den de asperges gesorteerd op lengte, dikte, kleur en kwaliteit. Alleen ge lijkmatige en kaarsrechte asperges .met een gesloten kop liggen bij de groenteman als Klasse 1-A tot AA. Wanneer kies je nu voor dikke en wan neer voor dunne asperges? Dikke, rechte asperges worden als beste kwaliteit gezien. Maar veel mensen kiezen liever de dunnere 'slierasper- ges'. Dat heeft vaak met prijsverschil te maken en dat is jammer. In een soep kun je prima dunne asperges ge bruiken, omdat die lekker veel kopjes opleveren en je van de dunne stelen - een lekkere soep kunt koken. Maar wie echt wil genieten van de pure smaak van verse asperges kan beter voor de dikkere exemplaren kiezen. Er is geen groente die zo weinig calo rieën levert en zo veel vitamines en vitamine C en vitamine E. De stof 'as- paragine' kan een gunstige uitwerking hebben op een lage bloeddruk, nier- functiestoornissen^ hartkloppingen en leverkwalen. Asperge werkt verder ook bloedzuiverend en kan als vochtafdrij- vend middel gebruikt worden bij blaas- en nierfunctiestoornissen. Zin in een culinair weekendarrangement? Of kans maken op een aspergepakket? Doe dan mee met de aspergeprijsvraag en maak kans op een van de 50 smakelijke asper geprijzen. Ga tijdens de Verrukkelijke Aspergeweken naar uw groenteman en vraag om de actiekaart. Vul de aspergeprijsvraag in op de actie- kaart of doe mee via internet. En wie weet qeniet u binnenkort van een culinair weekendarrangement rondom Je koopt't .ekkerst bij De Groenteman. asperges. Of bent u de winnaar van een handig kookboekje met daarin aller lei wetenswaardigheden, tips én recepten met die heerlijke asperge! Kijk voor meer informatie op www.degroenteman.nl mineralen bevat als asperges. Per 100 gram leveren asperges namelijk maar 16, kCal, maar dan natuurlijk wel ge meten zónder boter of botersaus! Bovendien zijn asperges rijk aan kali um, calcium, fosfor, magnesium, koper, seleen, zink en vitamines van het B- complex (BI, B2, B6 en Nicotinezuur), Hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten: 1 kg witte asperges (geschild) 100 cl olie 1 üi 1 teentje knoflook 1 theelepel kerriepoeder Maak de asperges schoon volgens de gouden regels. Snijd de asperges in gelijke schuine stukjes van circa 2 cm. Snijd de ui fijn en pers de knof look. Verhit de olie. Fruit de ui en de knoflook, voeg de kerrie toe. Laat de kerrie goed doorverwarmen. Voeg de aspergestukjes toe en wok deze tot ze beetgaar zijn. Hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten: 2 kg witte asperges 8 eieren 120 gram roomboter 200 gram beenham Bereid de asperges volgens de gouden regels. Kook de eieren S minuten, laat ze schrikken, pel en halveer ze. Smelt de boter in een pan, maar laat deze niet bruisen. Verdeel de asperges over de borden. Lepel de gesmolten boter over de asperges. Leg op elk bord mooie toefjes ham en de halve Hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten: 700 gram asperges 300 gram Serrano ham 50 gram gezouten roomboter peterselie (vers) bieslook (vers) versgemalen peper Maak de asperges schoon zoals in de gouden regels omschreven staat. Serranoham in stukjes snijden. Peterselie en bieslook fijnsnijden. Leg de asperges in een ruime pan en voeg water toe tot de asperges net onder water komen te staan. Voeg zout en een schepje suiker toe. Doe er een flinke scheut witte wijn en een klontje roomboter bij. Breng het geheel aan de kook en laat de asperges 3 tot 4 minuten goed doorkoken. Neem de asperges van het vuur en laat deze, met de deksel op de pan, nog zeker 15 tot 20 minuten nagaren in het hete kookwater. Ondertussen in een klein pannetje de rest van de roomboter smelten. Serranoham, pe terselie en bieslook met de roomboter mee verwarmen. Op smaak bren gen met vers gemalen zwarte peper. Asperges afgieten en op een schaal Koop asperges liefst op de dag van eten. Uw groenteman heeft ze al tijd vers in huis. Kies dikke asper ges voor een hoofdgerecht of wan neer u volop van de fijne smaak wilt genieten. Gebruik dunne (re) asperges voor een aspergesoep of roerbakgerecht. Reken per persoon voor een voorgerecht op 200-250 gram asperges en voor een hoofd gerecht op 500 gram asperges. Wilt u asperges toch nog even be waren, wikkel ze dan in een voch tige theedoek en bewaar ze maxi maal 2-3 dagen in de groentela van de koelkast. Leg de asperges 20-30 minuten voor het schillen in een bak met koud wa ter, zodat ze zich vol kunnen zuigen. Gebruik een dunschiller of speciale aspergeschiller en schil de asperges van boven naar beneden. Begin 2 cm onder het kopje van de asperges en schil ze 2 keer rond, zodat er geen vezelachtige stukjes achterblijven. Snijd van de onderkant een stukje van 1,5 cm af, dat kan houterig zijn. Leg de asperges tot de bereiding op nieuw in koud water. Wist u, dat u bij uw groenteman ook geschilde asperges kunt ko pen? Dat scheelt u veel tijd! Voor extra lekker kookwater voor uw asperges kunt u de aspergeschillen gebruiken: zet ze op met ruim water en voeg 1 theelepel zout, 1 theele pel suiker en een stukje foelie toe. Kook het water 20 minuten. Zeef de schillen uit de 'aspergebouillon'. Leg de asperges in een ruime pan, zodat ze goed op de bodem passen. Schenk er water (of de 'asperge bouillon') op en breng dit aan de kook. Laat de asperges 3 tot 4 mi nuten goed doorkoken. Neem de asperges van het vuur en laat deze, met de deksel op de pan, nog zeker 15 tot 20 minuten nagaren in het hete kookwater. Zo worden ze mooi gaar en blijven ze stevig. Kijk voor meer tips en lekkere recepten op: www.degroenteman.nl en www.aspergerecepten.nl www.asperge.nl Dit logo staat garant voor een kwali-

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 2008 | | pagina 31