^spmgl
Verrukkelijke Asperge weken van De Groenteman
H E I L O O
Aspergeagenda
Test uw aspergekennis en win!
31
Gewokte asperges
De gouden regels
van asperges
Aspergeseizoen
Oogsten is handwerk
Dik of dun?
Lekker en gezond
Bereidingswijze:
Tip: Lekker met een verse salade van veldsla en risotto of een ander rijst
gerecht
Hollandse asperges met eieren en ham
zout
Bereidingswijze:
Asperges met een Spaans tintje
100 cl witte wijn
Bereidingswijze:
Kopen
Bewaren
Schoonmaken
Geschilde asperges
Lekker kookwater
Kooktip
^eóertantf/^
U I T KI J K P O ST
19 MAART 200
Volop genieten van asperges
Door Wilma van Hoeven
Vanaf half april kunt u weer volop genieten van de mooiste Hollandse
groente: asperges! Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste witte
asperges van eigen bodem, die volgens kenners tot de lekkerste van de
wereld behoren. 3e koopt asperges natuurlijk 't lekkerst bij De Groenteman.
Dus kom langs bij De Groenteman in de winkel of op de markt tijdens de
Verrukkelijke Aspergeweken van 5 t/m 17 mei. Test dan meteen uw asper
gekennis en maak kans op een culinair weekendarrangement of een van de
andere smakelijke aspergeprijzen.
Asperges zijn nog echt een seizoens
groente, die van half april tot en met
24 juni (Sint Jan) verkrijgbaar zijn.
Voor de liefhebbers betekent dit een
oprecht verlangen naar het moment
dat de eerste asperges in de winkel
liggen. En daarmee passen ze perfect
in de jongste culinaire trend 'puur en
eerlijk genieten van authentieke pro-
Ook dit jaar worden er rondom de
asperge weer tal van activiteiten
georganiseerd, die garant staan
voor een gezellig, leerzaam én
lekker dagje uit!
10 april
Nationale opening aspergeseizoen
20 april
Aspergemarkt Gemert
24 april
Aspergedag bij ToverlandSevenum
1 mei
Aspergemarkt in Arcen
Open dag bij diverse aspergetelers
in Noord-Brabant
27 mei
Aspergemarkt in Grubbenvorst
31 mei
Open dag Sallandse aspergetelers
in Overijssel
Kijk voor meer informatie op
www.aceera.nl
ducten in de oogsttijd'. Want juist dan 5
zijn ze optimaal van kwaliteit en van J
smaak.
Het oogsten van asperges is nog echt j
handwerk, de asperges worden met de
hand uit de grond gestoken. Alleen de
asperges die de aarde boven zich weg
duwen, mogen geoogst worden. De
andere, nog niet volgroeide asperges
van dezelfde plant mogen daarbij niet
beschadigd worden. Na de oogst wor
den de asperges gesorteerd op lengte,
dikte, kleur en kwaliteit. Alleen ge
lijkmatige en kaarsrechte asperges
.met een gesloten kop liggen bij de
groenteman als Klasse 1-A tot AA.
Wanneer kies je nu voor dikke en wan
neer voor dunne asperges? Dikke,
rechte asperges worden als beste
kwaliteit gezien. Maar veel mensen
kiezen liever de dunnere 'slierasper-
ges'. Dat heeft vaak met prijsverschil
te maken en dat is jammer. In een
soep kun je prima dunne asperges ge
bruiken, omdat die lekker veel kopjes
opleveren en je van de dunne stelen -
een lekkere soep kunt koken. Maar wie
echt wil genieten van de pure smaak
van verse asperges kan beter voor de
dikkere exemplaren kiezen.
Er is geen groente die zo weinig calo
rieën levert en zo veel vitamines en
vitamine C en vitamine E. De stof 'as-
paragine' kan een gunstige uitwerking
hebben op een lage bloeddruk, nier-
functiestoornissen^ hartkloppingen en
leverkwalen. Asperge werkt verder ook
bloedzuiverend en kan als vochtafdrij-
vend middel gebruikt worden bij blaas-
en nierfunctiestoornissen.
Zin in een culinair weekendarrangement? Of
kans maken op een aspergepakket? Doe dan
mee met de aspergeprijsvraag en maak
kans op een van de 50 smakelijke asper
geprijzen. Ga tijdens de Verrukkelijke
Aspergeweken naar uw groenteman en
vraag om de actiekaart.
Vul de aspergeprijsvraag in op de actie-
kaart of doe mee via internet. En wie
weet qeniet u binnenkort van een
culinair weekendarrangement rondom Je koopt't .ekkerst bij De Groenteman.
asperges. Of bent u de winnaar van een handig kookboekje met daarin aller
lei wetenswaardigheden, tips én recepten met die heerlijke asperge!
Kijk voor meer informatie op www.degroenteman.nl
mineralen bevat als asperges. Per 100
gram leveren asperges namelijk maar
16, kCal, maar dan natuurlijk wel ge
meten zónder boter of botersaus!
Bovendien zijn asperges rijk aan kali
um, calcium, fosfor, magnesium, koper,
seleen, zink en vitamines van het B-
complex (BI, B2, B6 en Nicotinezuur),
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten:
1 kg witte asperges (geschild)
100 cl olie
1 üi
1 teentje knoflook
1 theelepel kerriepoeder
Maak de asperges schoon volgens de gouden regels. Snijd de asperges in
gelijke schuine stukjes van circa 2 cm. Snijd de ui fijn en pers de knof
look. Verhit de olie. Fruit de ui en de knoflook, voeg de kerrie toe. Laat
de kerrie goed doorverwarmen. Voeg de aspergestukjes toe en wok deze
tot ze beetgaar zijn.
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten:
2 kg witte asperges
8 eieren
120 gram roomboter
200 gram beenham
Bereid de asperges volgens de gouden regels. Kook de eieren S minuten,
laat ze schrikken, pel en halveer ze. Smelt de boter in een pan, maar laat
deze niet bruisen. Verdeel de asperges over de borden. Lepel de gesmolten
boter over de asperges. Leg op elk bord mooie toefjes ham en de halve
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten:
700 gram asperges
300 gram Serrano ham
50 gram gezouten roomboter
peterselie (vers)
bieslook (vers)
versgemalen peper
Maak de asperges schoon zoals in de gouden regels omschreven staat.
Serranoham in stukjes snijden. Peterselie en bieslook fijnsnijden. Leg de
asperges in een ruime pan en voeg water toe tot de asperges net onder
water komen te staan. Voeg zout en een schepje suiker toe. Doe er een
flinke scheut witte wijn en een klontje roomboter bij. Breng het geheel
aan de kook en laat de asperges 3 tot 4 minuten goed doorkoken. Neem
de asperges van het vuur en laat deze, met de deksel op de pan, nog
zeker 15 tot 20 minuten nagaren in het hete kookwater. Ondertussen in
een klein pannetje de rest van de roomboter smelten. Serranoham, pe
terselie en bieslook met de roomboter mee verwarmen. Op smaak bren
gen met vers gemalen zwarte peper. Asperges afgieten en op een schaal
Koop asperges liefst op de dag van
eten. Uw groenteman heeft ze al
tijd vers in huis. Kies dikke asper
ges voor een hoofdgerecht of wan
neer u volop van de fijne smaak
wilt genieten. Gebruik dunne (re)
asperges voor een aspergesoep of
roerbakgerecht. Reken per persoon
voor een voorgerecht op 200-250
gram asperges en voor een hoofd
gerecht op 500 gram asperges.
Wilt u asperges toch nog even be
waren, wikkel ze dan in een voch
tige theedoek en bewaar ze maxi
maal 2-3 dagen in de groentela van
de koelkast.
Leg de asperges 20-30 minuten voor
het schillen in een bak met koud wa
ter, zodat ze zich vol kunnen zuigen.
Gebruik een dunschiller of speciale
aspergeschiller en schil de asperges
van boven naar beneden. Begin 2 cm
onder het kopje van de asperges en
schil ze 2 keer rond, zodat er geen
vezelachtige stukjes achterblijven.
Snijd van de onderkant een stukje
van 1,5 cm af, dat kan houterig zijn.
Leg de asperges tot de bereiding op
nieuw in koud water.
Wist u, dat u bij uw groenteman
ook geschilde asperges kunt ko
pen? Dat scheelt u veel tijd!
Voor extra lekker kookwater voor uw
asperges kunt u de aspergeschillen
gebruiken: zet ze op met ruim water
en voeg 1 theelepel zout, 1 theele
pel suiker en een stukje foelie toe.
Kook het water 20 minuten. Zeef de
schillen uit de 'aspergebouillon'.
Leg de asperges in een ruime pan,
zodat ze goed op de bodem passen.
Schenk er water (of de 'asperge
bouillon') op en breng dit aan de
kook. Laat de asperges 3 tot 4 mi
nuten goed doorkoken. Neem de
asperges van het vuur en laat deze,
met de deksel op de pan, nog zeker
15 tot 20 minuten nagaren in het
hete kookwater. Zo worden ze mooi
gaar en blijven ze stevig.
Kijk voor meer tips en
lekkere recepten op:
www.degroenteman.nl en
www.aspergerecepten.nl
www.asperge.nl
Dit logo staat garant voor een kwali-