Lunch van leerlingen De Zuidwester Hulp bij de paddentrek ELKE WEEK duurzaam Jubileum GP Groot Honderd jaar Heiloo 7 HET LAATSTE NIEUWS DE MOOISTE AANBIEDINGEN DE LEUKSTE COLUMNS HEEL VEEL INFORMATIE OVER SPORT REGIO GEMEENTE NIEUWS CULTUUR UITGAAN VOOR OUD EN JONG Tas met medische gegevens gestolen MISSCHIEN WEL IETS TEVEEL... HEILOO - De familie Steenhuisen verloor vrijdag op het GGZ- terrein een tas met belangrijke medische gegevens die absoluut bewaard moeten blijven. Dit heeft direct te maken met de controle op het hart. "Mede daarom is het zo belangrijk de tas spoedig terug te krijgen", vertelt meneer Steenhuisen. Verder bevatte de tas een portemonnee, een pinpas, een rijbewijs, een Europese ver zekeringspas, een leesbril en een agenda. De familie Steenhuisen verloor de tas vrijdag rond 14.30 uur op de Strandwal op het GGZ-terrein in Heiloo. De tas ver dween ergens tussen de nummers 28 en 32. Heeft u de tas gevonden of heeft u tips, bel dan naar de familie Steenhuisen via 072 533 77 55. Een e-mail sturen mag ook. Dit kan via hgfsteen@xs4all. nl. Hubert Tervoort en zijn jonge 'leerlingen' in actie. Foto: Marcel Keet HEILOO - Fijn dat u er bent. Loopt u even mee, dan breng ik u naar uw tafel." Leerlingen van groep 7 van basisschool De Zuidwester in Heiloo trak teerden woensdagmiddag hun ouders en/of grootouders en andere bekenden op een over heerlijke lunch in Brasserie In 't Groen. Zij smulden van hun broodje gezond, huisgerookte zalm, tonijn salade of tomatensoep en warme en koude dranken. Tegelijkertijd werkten de leerlingen in groepjes in de keuken, aan de bar en in de bediening. De eigenaren Hans Kok en Hubert Tervoort en hun team zorgden hierbij voor de nodige begeleiding. Hans Kok: "We leren kinderen hoe het is om in een res taurant te werken door het zelf te ervaren. Allereerst leerden wij hen vorige week op school bijvoorbeeld over het belang van hygiene: het is belangrijk om regelmatig je handen te wassen en in de keuken een koks muts op te zetten. Ook lieten wij hen weten voorzichtig te zijn met het aanpakken van scherpe messen. We ontvingen de kinderen vandaag in het restaurant. Vragen waren: wat staat er op de menukaart en welke producten heb je hiervoor nodig? Waarom kost een glas melk 2 euro terwijl je voor datzelfde geld in de supermarkt een heel pak melk kunt afrekenen? Ook dit kwam aan bod. Verder: hoe maak je een menukaart, hoe dek je te tafels en op welke manier ontvang je de gasten? Hoe neem je bestellingen op en hoe reken je af bij de kassa? Daarbij is uiteraard goed samenwerken van groot belang. De leerlingen leerden echt veel en brachten dit alles keu rig in de praktijk. Ik heb in de keu ken drie pleisters moeten uitdelen, verder ging het vlekkeloos. Wij zijn trots op deze leerlingen!" Noor is actief in de keuken. "We werken hier in vier groepjes van twee, elk groepje maakt een gerecht. Dat is soms best druk: vaak zijn we bezig met meerdere bor den tegelijk." De leerling beleefde een leuke dag maar wil later toch maar niet in de horeca werken. "Liever word ik modeontwerper." Haar tevreden klas- en keukenge- noot Kasper werkt hard. "Er komen steeds maar briefjes met bestellin gen uit het apparaat in de keuken. Ook moet je goed in de gaten blijven houden of alle ingrediënten bijvoor beeld op het broodje zitten. Verder mag je niet teveel zout gebruiken. Wel bijzonder dat je hier in de keu ken alles zelf moet doen. Natuurlijk had ik soms wat vragen. Of ik zelf thuis wel eens kook? Eigenlijk wil ik dat vaker gaan doen. Hoewel: ik bak soms wel een taart." Opbrengst voor school Fiene werkte in de bediening en loopt regelmatig vol verve heen en weer van de keuken naar haar gasten. "Toen ik vanmiddag met dit werk begon, vond ik het best spannend om te praten tegen men sen die ik niet ken. Later gelukkig niet meer." Een stukje verderop staat Vince in de bar. "Het is super leuk hier, maar hard werken op het moment dat meerdere mensen tegelijkertijd gaan bestellen." Zijn collega Micha is zelfs zo tevreden over zijn barwerkzaamheden dat hij wel in de horeca wil werken als hij later groter is. "Maar dan wel hier in Brasserie In 't Groen. Het is hier mooi en zo groot." Wethouder Fred Dellemijn was een van de gasten. Hij liet de leerlingen en de gasten aan tafel weten blij te zijn met de uitnodiging en lekker te hebben gegeten. Ook ging hij even met de kinderen in gesprek over hun hore- ca-ervaring. Brasserie In 't Groen organiseert dit horeca-project dit jaar voor de vierde keer. Hans Kok: "De eer ste twee jaar met leerlingen van basisschool De Duif en de laat ste twee jaar met leerlingen van De Zuidwester. Die keuze is gemaakt, omdat ik connecties heb met De Duif en omdat mijn doch ter op de Zuidwester 'zit'." De leer lingen kijken terug op een zeer leerzame en leuke dag. Net als een week eerder op woensdag: toen was de andere helft van groep 7 in Brasserie In 't Groen op dezelfde wijze actief. En met succes! De opbrengst van de lunch is bestemd voor de school. Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser HEILOO - U heeft ze vast wel eens langs de weg zien staan, de verkeersborden met daarop een afbeelding van een kikker of een pad. Soms met de toevoe ging 'paddentrek' of zelfs met een tijd eronder. Het bord geeft aan dat deze amfibieën in een bepaalde periode van land naar water trekken om zich voort te kunnen planten. Vaak steken ze over op plekken met veel verkeer en kunnen ze wat hulp van de mens gebruiken. In heel Nederland zijn honderdvijfentwintig paddenwerkgroepen actief om bij te dragen aan het in stand houden van de populatie salamanders, kikkers en padden. Ook in het dorp Heiloo is een groep vrijwilligers actief. Paddenwerkgroep Heiloo Els Meurs is al vanaf het begin, negenentwintig jaar geleden, betrokken bij de werkgroep in Heiloo. Ze vertelt: "Om welke dier het ook gaat, het is treurig te consta teren dat veel diersoorten in de knel raken. Als je de tijd hebt, waarom zou je als mens dan niet iets doen om ze daarin tegemoet te komen?" Sinds 1988 is in Heiloo jaarlijks een team van zo'n dertig personen actief om in deze periode maatregelen te treffen en te helpen. Els vertelt: "Soms denken mensen dat er door onze paddenhulp teveel padden en kikkers komen, maar we zien dat de populatie op zich jaarlijks rede lijk gelijk blijft. Er is een goed even wicht. Dit komt omdat de natuur uiteraard ook zijn gang gaat. Het ene dier eet het andere, het is eten en gegeten worden. Van de tweedui zend eitjes die een pad legt, berei ken maar twee padden uiteindelijk de geslachtsrijpe leeftijd van drie jaar." Padden en kikkers eten insec ten en door hun aanwezigheid in de natuur worden ook veel vogels aan getrokken omdat zij op hun beurt weer de amfibieën eten. De diversi teit aan dieren neemt dus toe. Lees verder op pagina 3 Niels op de Zandersloot. Foto: Gerda Reus GEEN ll jtkiiMp&C ONTVANGEN? BEL DONDERDAG TOT 15.00 UUR: 0226 33 10 20 (rODI VERSPREIDING BV) KIJK OOK OP WWW.UITKIJKPOST.NL Voor het mee st actuele nieuws

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 2017 | | pagina 1