Stukje Italië in Heiloo
'Meneer, heeft u moestuintjes? Mag ik ze?'
'Nee, sorry, ik spaar ze zelf.'
CiRoPack wil dak vol zonnepanelen
BEDRIJF
BELICHT
5
van gezelligheid, gastvrijheid en de meest smakelijke gerechten
Tuindiner.nl is een beproefd en voor de gasten altijd weer verrassend
concept van Remco en Ylenia Borsato, die beiden zijn opgegroeid in
Italië. In de omgeving van het Gardameer brachten zij hun jeugd door,
en daarmee ook talloze uren in de keuken van het ouderlijk huis. De
liefde voor de wereldwijd befaamde Italiaanse keuken werd hen met de
paplepel ingegoten. "Zodoende beschouw ik mezelf als passiekok", ver
telt Remco Borsato, wanneer hij samen met Ylenia uitlegt waar het met
tuindiner.nl allemaal om draait. "Om een voor iedereen onvergetelijke
avond in een unieke ambiance."
Crowdfunding project via GreenFund Holland
l«T* £tèHÏi
UITKIJKPOST
2 9 MAART 2 0 17
In deze rubriek wordt wekelijks een ander bedrijf in het
verspreidingsgebied van de Uitkijkpost belicht. De kosten voor
Bedrijf Belicht zijn 225 euro ex btw. Online doorplaatsen is
mogelijk. Voor aanmelding Ken nemerstraatweg 464, 1851 NG
Heiloo. Of per e-mail: redactie@uitkijkpost.nl. In de aanmelding
graag duidelijk uw gegevens vermelden.
Ylenia en Remco Borsato: onvervalste Italiaanse passie.
Aangeleverde foto
Tuindiner.nl, Kapellaan 140, 1851 PE Heiloo
Info: tel. 06-52308740, info@tuindiner.nl, www.tuindiner.nl
HEILOO - Een zomeravond in bourgondische sferen genieten
op een bijzondere locatie. Waarbij alles wat ter tafel komt bio
logisch is en zo veel mogelijk uit de authentieke Italiaanse keu
ken komt. Dat zijn de voornaamste ingrediënten van Tuindiner
(.nl), dat komende zomer maar liefst 27 keer plaatsvindt bij
Jack Zoon Tuincreaties. Op die unieke avonden is daar de oran-
gerie omgetoverd tot een stukje Italië op Heiloose bodem.
Biologisch Italiaans
De eerste geslaagde gastronomische avonden die Remco en Ylenia
verzorgden, vonden zeven jaar geleden plaats op een kunstenaarseve
nement in de Schermer. "Bezoekers misten er nogal het nodige op eet-
gebied, waarna wij iets hebben opgezet om in die behoefte te voorzien",
vervolgt Remco. "Dat vormde de basis van ons huidige concept, dat zich
kenmerkt door onder meer twee lange eettafels in een mediterraanse
entourage, een diversiteit aan gasten die gezellig bij elkaar aanschuiven
om een avondlang culinair te worden verwend door een enthousiast
team van medewerkers, waarbij bijna al het geserveerde biologisch én
Italiaans van aard is."
Idyllisch
Waren de eerste twee jaar in de Schermer nog twintig gasten per
avond, is dat inmiddels uitgebreid tot vijftig personen en dat 27 avon
den lang en voor het derde jaar in Heiloo. "In de idyllische orangerie
van Jack Zoon Tuincreaties beschikken we over een gedroomde plek
om onze gasten een hele avond culinair te laten genieten", zegt Ylenia.
"Ieder krijgt een vijfgangen-verrassingsmenu geserveerd, door onszelf
bereid met de Italiaanse passie voor koken zoals ooit thuis geleerd. Het
geheim van de kok, die alle dagverse producten betrekt van bedrijven
als Ecoplaza Heiloo, De Groene Slager in Alkmaar, Mercato Italiano in
Heerhugowaard en kakelverse vis uit IJmuiden."
Lokale samenwerking
Afgelopen december werd Tuindiner.nl onderscheiden met de In De
Kijkerprijs van de Rabobank, via Ondernemend Heiloo. "Een kroon op
ons werk, waar we enorm dankbaar om zijn. Dit jaar voegen we nóg
meer lokale elementen toe, door bijvoorbeeld samen te werken met
plaatselijke B&B's, muzikanten en het eigen Heiloose bierlabel. Zo ver
sterk je elkaar en is het voor iedereen alle avonden een feestje."
Tekst: Arjan Hoogvorst
HEILOO - Wist u dat... Joyce
Bierman uit Heiloo bij Albert
Heijn medeverantwoordelijk
voor de moestuintjes? Kinderen
staan weer in de rij bij Albert
Heijn om moestuintjes te
bemachtigen: de doosjes met
zaadjes om groenten, kruiden en
dit jaar ook bloemen te kweken.
Razend populair bij kinderen én
bij grote mensen. Zo'n vijfen
veertig miljoen van die doosjes
gaan de komende weken over de
toonbank.
Joyce Bierman vertelt dat Albert
Heijn elk jaar een spaaractie heeft
voor kinderen. Bij het verzinnen van
iets nieuws werd twee jaar geleden
aangehaakt bij het lesprogramma
'ik eet het beter' over gezond eten
dat de supermarktketen voor scho
len heeft en dat elk jaar tweehon
derdvijftigduizend kinderen volgen.
"Kinderen denken dat tomaten uit
een fabriek komen. Zij hebben geen
enkel benul waar eten vandaan
komt en wat er allemaal bij komt
kijken. Tja, en dan ontstaat al brain
stormend over een spaaractie iets
dat uiteindelijk de actie 'moestuin
tjes' is geworden."
dat negenenveertig procent ook
echt gespaard heeft? De deelne
mers vinden het leuk om bezig te
zijn, ook als het oogsten niet lukt.
Uiteindelijk heeft veertien procent
alles geoogst."
Succesvolle oogst
Een cynicus merkte ooit op dat
de spaaractie een cursus 'omgaan
met teleurstellingen' is. Het berei
ken van een succesvolle oogst valt
inderdaad niet altijd mee. Bierman:
"Gebleken is dat groot en klein
behoefte heeft aan extra informatie
over het kweekproces. We hebben
daarom dit jaar als nieuwtje een
moestuin-app waar de kweker zijn
eigen kweekplan kan invoeren en
dan krijgt hij in alle fases van het
groeiproces tips. Het Instituut voor
Natuureducatie en Duurzaamheid
geeft via de AH Community zestien
weken advies. Er staan filmpjes op
YouTube. Nieuw is ook dat met de
zaden combinaties gemaakt kun
nen worden die elkaar versterken
bij het aantrekken van bijen of het
afstoten van slakken of insecten."
Lachend: "Ja, het helpt inderdaad
dat mijn vader een bloembollenbe-
drijf heeft."
nen het bedrijf verantwoordelijk
voor de marketing van alle eigen
merken - niet meer kwijt dan 'het
trekt extra mensen naar onze win
kels'. Maar er is meer: "Uiteraard
spelen we in op een trend onder de
consumenten, maar bij Albert Heijn
vinden wij ook dat het onze maat
schappelijke rol is om gezonder
eten en leven te bevorderen. Ook
om kinderen bewuster te laten wor
den over eten. Om bij te dragen aan
het op een prettige manier ouder
worden. In onze reclame - gericht
op kinderen - ligt het accent juist
op de gezonde producten en niet
op de slechte. Het gaat langzaam,
maar in onze eigen producten zit
steeds minder zout, suiker en vet.
In onze recepten in Allerhande wor
den groenten steeds belangrijker.
In dat proces van bewuster eten en
leven passen de moestuintjes. Niet
langer alleen voor kinderen, maar
voor iedereen die het leuk vindt om
zelf te ervaren wat er allemaal bij
komt kijken voordat je een groente
kunt oogsten. Mijn kinderen hebben
ervan geleerd en waren hartstikke
trots en blij met hun acht worteltjes
en twee aardbeien. Ze staan te trap
pelen om weer te beginnen."
Het kostte ruim een jaar aan voor- Over het commerciële resultaat
bereiding: hoe past het in de stijl van voor Albert Heijn wil Bierman - bin- Tekst: Berend Izaks
Albert Heijn, hoe maak je het span
nend, welke zaden, verpakkingen
en teksten kies je, welke leverancier
van de zaadjes en doosjes neem je
(uiteindelijk een Nederlandse), de
inpassing in het winkelassortiment
en in het maandblad Allerhande,
de reclame enzovoorts. "Een hele
klus, waar tientallen mensen in het
geheim mee bezig zijn geweest, en
nog, al gaat het nu wat makkelij
ker", aldus Joyce Bierman.
"De moestuintjes waren en zijn
voor een deel nog op kids gericht,
maar wat ons verrast heeft - behalve
het enorme succes - is dat volwas
senen minstens zo enthousiast zijn.
Op social media werd de laatste
weken al gevraagd wanneer de
spaaractie dit jaar zou beginnen.
Weet u dat negentig procent van
de Nederlanders die boodschap
pen doet de moestuintjes kent en
HEILOO - Milieubewust bezig
zijn is voor CiRoPack uit Heiloo
- de totaalleverancier van ver
pakkingen en verpakkingsma
terialen - een vanzelfsprekend
heid.
Op een duurzame en zuinige
manier met de leefomgeving
omgaan én toepassen binnen de
bedrijfsvoering is voor eigenaar
Rob van der Wal een logisch gevolg.
"Ons hele pand is goed geïsoleerd
en voorzien van LED-verlichting,
ons kantoorpand heeft vloerver
warming, we recyclen en het vol
ledige wagenpark rijdt elektrisch."
De CO2-uitstoot van CiRoPack is
hiermee met 20% gereduceerd. Nu is
het tijd voor een volgende grote en
duurzame stap: een dak vol zonne
panelen! Eigenaar Rob van der Wal:
"Duurzaam, milieubewust én maat
schappelijk verantwoord onderne
men is voor ons belangrijk. Ik heb
kinderen en wij willen de aarde
goed voor hen achterlaten", legt hij
uit.
Groene stroom
Rob: "Wij verbruiken per jaar
circa 50.000 kW. Als wij het platte
dak van ons bedrijfspand vol leg-
gen met zonnepanelen dan levert de
installatie zo'n 90.000 kW. Dat bete
kent dat wij zo'n 40.000 kW per jaar
aan groene stroom terug kunnen
leveren." CiRoPack heeft al investe
ringen gedaan in de technische aan
passing van het dak en een sedum
dakbedekking. Om de extra kosten
voor de zonnepanelen te financie
ren is CiRoPack een crowdfunding-
project gestart. Rob verduidelijkt:
"Ik wil collega's triggeren om ook
milieubewust te denken en doen.
Duurzaam ondernemen betaalt zich
terug, zowel economisch gezien als
in een betere toekomst voor onze
kinderen."
Crowdfunding
"Dankzij de SDE+ subsidie voor
een duur van vijftien jaar is de
elektriciteitsprijs hiervoor gega
randeerd. Het complete systeem
levert een jaarlijkse inkomsten
stroom van zo'n 10.000 euro op.
Hiermee wordt tien jaar lang
de rente en aflossing aan de
deelnemers betaald", vertelt Rob
van der Wal. Dit is een interessant
moment om aan deze crowdfun-
ding deel te nemen. Het crowdfun-
ding project loopt via GreenFund
Holland, voor klimaatsparen met
dubbel rendement. Het leningbe
drag voor CiRoPack is 70.000 euro
met een looptijd van 120 maan
den en 2,20% rente. Dit project is
geopend voor deelname tot 16 april
2017 tot 9 uur. Rob: "Na aanmel
ding bij GreenFund Holland is te
zien hoeveel rendement het ople
vert. Niet alleen in geld, maar ook in
bespaarde CO2-uitstoot, duurzaam
opgewekte energie of besparing van
afval."
Interesse in het crowdfun-
dingproject? Kijk op www.
greenfundholland.nl bij 'projecten'
en vind CiRoPack. Meer weten over
CiRoPack? Zie www.ciropack.nl.
Aangeleverde foto
Joyce Bierman, samen met Huub van twee jaar. Foto: Stip Fotografie