Ondernemend leren met
eigen fruitkraam
Hoge toren middelpunt van
vernieuwd Slotkwartier
15
Goed uitgerust op pad; eerst nog
even langs Pauw recreatie
Bak'm; Natuurlijk met aandacht
Geopend vanaf 18 juli
REGIO
UITKIJKPOST
26 JULI 2017
Aangeleverde foto.
HEERHUGOWAARD - Eindelijk,
de scholen hebben dit weekend
hun deuren gesloten. Daarmee
is de vakantieperiode echt van
start gegaan. Voor veel kam
peerders staat, nu of binnen
enkele weken, een vertrek naar
zonniger oorden op het pro
gramma.
Ook op de camping is een goede
en complete uitrusting gewenst. Dat
betekent de juiste zomerkleding en
badkleding meenemen en ook alle
kampeerzaken in en rondom de
tent, caravan of camper mogen dus
weer worden aangevuld. Vergeet
ook niet een paar comfortabele
wandelschoenen of misschien een
multifunctionele gasbarbecue.
Bij Pauw recreatie in Heer-
hugowaard vindt u al dat soort
artikelen te kust en te keur. Naast
1001 kampeeraccessoires kunt in
het 12.000 vierkante meter grote
'kampeerwinkelcentrum' terecht
voor outdoorartikelen, wandel
sportartikelen en een zeer uitge
breide collectie zomer-, strand- en
zwemkleding. Daarnaast bent u er
voor de aankoop van een nieuwe
kampeertent, vouwwagen of cara
van natuurlijk op het juiste adres.
Wij heten u graag van harte wel
kom op de Caravanboulevard in
Heerhugowaard.
Zie ook www.pauwrecreatie.nl.
CASTRICUM - Na de zomerva
kantie heeft basisschool Visser
't Hooft in Castricum een eigen
fruitkraam. Leerlingen kunnen
voor hun '10-uurtje' vers fruit
kopen. Op de laatste schooldag
voor de vakantie konden de
leerlingen en hun ouders alvast
voorproeven. De meloenen en
mango's vlogen de kraam uit en
werden met veel smaak opgege
ten.
Ondernemend leren
Directeur Els Kok-van Dam ver
telt enthousiast over dit project: "De
leerlingen leren met het opzetten
van de fruitkraam het ondernemen
meteen in praktijk te brengen. De
kinderen gaan ondervinden hoe ze
het fruit het beste kunnen verkopen,
welk fruit populair is en hoe het
fruit het beste gesneden kan wor
den, en wat voor een betaalsysteem
er het beste kan worden opgezet."
Ze gaat verder: "Ook wordt er van
de leerlingen verwacht creatief te
zijn in hun verkoop en respectvol
met hun klanten om te gaan. Hun
talenten worden echt aangespro
ken om een succes te maken van
de fruitverkoop", vervolgt de heer
Hafez, de fruitleverancier. De fruit-
verkoop sluit aan bij de kernwaar
den van Visser 't Hooft: Creatief,
Talentontwikkeling, Ondernemend
leren en Respect, waarmee wij onze
leerlingen hun eigen CREATOR
laten zijn. Want als CREATOR kun
je ontdekken wie je bent en wat je
kunt!"
Bron en foto: basisschool Visser 't Hooft
Kraam van Bak'm op jubileum van De Oude Keuken.
Foto: aangeleverd
CASTRICUM - Bak'm is de nieu
we ambachtelijke bakker op
landgoed Duin en Bosch. Bak'm
maakt brood, koek en taart, met
liefde en aandacht. Er wordt
gewerkt met natuurlijke grond
stoffen en een eigen desem.
Klanten kunnen over de schou
ders van de bakkers mee kijken.
Alle producten worden op loca
tie gemaakt. Bak'm neemt ook
de tijd: voor het lange rijspro-
ces, voor de klanten en de men
sen met wie ze werkt.
Sinds 18 juli is Bak'm geopend
van dinsdag tot en met zaterdag
van 7.30 uur tot 17.00 uur. De geur
van vers gebakken brood, koek en
taart verspreidt zich dan al vroeg in
de ochtend over het landgoed. Voor
de bewoners en bezoekers op het
landgoed en ook voor inwoners van
Bakkum is het een mooie en vooral
lekkere aanvulling op de bestaande
voorzieningen.
Bak'm is een voortzetting van de
succesvolle dagactiviteit Bakk'm
van Reakt, specialist in maatschap
pelijke participatie. Hierbij maken
cliënten van Reakt, GGZ Dijk en
Duin en daarbuiten onder begelei
ding van vrijwilligers en Annemie
Kolgen (Reakt) koek en taart terwijl
zij werken aan hun herstel en ont
wikkeling.
In de nieuwe opzet gaat
Dominique Omes samenwerken met
Reakt. Dominique gaat zich vooral
bezighouden met het ondernemers-
deel en het bakken van brood en
Reakt krijgt daardoor meer tijd voor
de begeleiding van de cliënten. Voor
de cliënten ontstaan er meer afwis
selende werkzaamheden.
Meer weten? Kijk op de website:
www.bakm.nl of stuur een e-mail
met uw vraag naar info@bakm.nl.
EGMOND AAN DEN HOEF -
Een achtentwintig meter hoge
toren op de fundamenten van
Slot Egmont in Egmond aan den
Hoef wordt de grootste blikvan
ger van het Slotkwartier na een
grootschalige herstructurering.
Althans, dat is het plan van een
raadsbrede werkgroep, bestaan
de uit alle raadspartijen.
Deze projectgroep wil de komen
de jaren de historie van de vroege
re middeleeuwse burcht voor een
groter publiek onder de aandacht
brengen, evenals andere historische
verhalen uit de Egmonden en direc
te omgeving. Dat moet gebeuren in
meer expositieruimtes dan nu het
geval is, zoals in de nieuwe toren.
Deze museumtoren - die binnen drie
jaar van hout kan worden gemaakt
en over acht tot tien jaar van steen
- krijgt op vier of vijf verdiepingen
exposities over de historie van het
Slot. Daarnaast komen er een twee
de ophaal- of draaibrug (afsluitbaar)
op de Slotruïne en een permanente
historische tentoonstelling in het
voormalige schoolgebouw tegen
over het Slot. Dit als aanvulling op
historische informatievoorziening in
het naastgelegen Huys Egmont. Het
schoolgebouw krijgt overigens ook
een VVV-functie.
Van horeca tot dierenweide
Verder zet de projectgroep in op
nieuwe horeca. Plan is om in het
gebouw van museumhoeve Overslot
een slow-food-restaurant in middel
eeuwse sferen te creëren. "Voor de
voorstellingen van Stichting Hafre
die nu nog in Overslot plaatsvinden,
gaan we samen met Hafre zoeken
naar andere mogelijkheden binnen
en buiten het Slotkwartier. Zij kun
nen hun activiteiten nog zeker drie
of vier jaar continueren, tot het
restaurant er is", laat D66-raadslid
Marcel Halff weten. Daarnaast
verrijzen er achter de gebouwen
aan de Slotweg kruidentuinen in
de sfeer van de vroegere hofste-
des en komen er een boomgaard,
een terras en een kas voor biologi-
sche groenten. Verder staan op het
wensenlijstje een baristabar en een
proeflokaal voor de nieuwe bier
brouwerij Sancti Adalberti, evenals
een muziekpodium op de Slotruïne,
een kinderboerderij, speeltoestellen
en gebiedseigen beplanting in het
Slotpark.
Met de herstructurering - gekop
peld aan een goede verkeersafwik
keling - wil de werkgroep meer
mensen verleiden dit gebied te
bezoeken en de cultuurhistorische
informatie op te snuiven. Raadslid
Marcel Halff: "Dat is nodig: mensen
bezoeken de Slotruïne maar kort,
omdat ze niet meteen zien waar
ze meer informatie kunnen krij
gen. Daarnaast zijn er geen voor
zieningen in de buurt om mensen
langer vast te houden. Daarom kie
zen we voor onder andere horeca.
Bijkomend voordeel is dat com
merciële partijen ons in staat stellen
de gebouwen aan de Slotweg op te
knappen."
'Verhouding is zoek'
Martijn Mulder van Stichting
Historisch Egmond reageert kritisch
op de plannen. "De toren wordt
wel heel erg hoog, het verandert
het aangezicht van het dorp. Als
de toren de helft korter wordt, dan
zou dat ook kunnen. Verder komt
er veel horeca, terwijl het project
in dienst zou moeten staan van het
historische verhaal. De verhouding
is echt zoek."
'Voor recreanten en inwoners'
De gemeentelijke projectgroep
baseerde het plan op ideeën van
gebruikers van het gebied, onder
nemers en bewoners. "We kozen
voor elementen die elkaar het best
versterken en goed zijn voor zowel
recreanten als inwoners", bena
drukt Halff. Volgens de werkgroep
is het plan 'meer dan richtingge
vend' en wordt het 'raadsbreed
gedragen'. Toch kunnen de details
en de fasering van de plannen nog
wijzigen. De werkgroep presen
teerde het plan eerder deze maand
aan iedereen die input leverde, de
inwoners en aan de raads- en com
missieleden. Ook komt er een infor
matieavond voor alle bewoners
van Egmond aan den Hoef. Zij kun
nen reageren op het plan door een
zienswijze in te dienen. De besluit
vorming over het plan geschiedt in
januari of februari 2018.
Zie voor een uitgebreider verhaal
www.uitkijkpost.nl
Tekst: EJVMediaproducties/Evert Visser
De toekomstige toren op de Slotruïne.
Bron foto: gemeente Bergen
Foto: Anne-Marie Sjardin