DE VPOUV
NWUWS- EN ADVERTENTIEBLAD VOOR
WtBRINQEN EN OMSTREKEN
OM ZELF TE MAKEN!
MODE-TIPS.
EERSTE BLAD.
DINSDAG 28 NOVEMBER 1933
No. 0^-
aWIERINGER COURANT
EENVOUDIGE GROENTEN IN EEN
NIEUW KLEED.
We hebban al zoo lang- kool gegeten en
wortelen er» koolraap en bleten en uien.
lederen winter beginnen we er met frisschen
moed weer aan -- verlangen we er zelfs
naar! maai' als de eerste wintermaan
den voorbij zön, ia het nieuwtje er geheel af
en beginnen de klachten over de eentonig
heid der wintergroenten van voren af aan.
Dat ia jammer, want de eetlust gaat er
daardoor zeker niet op vooruit. En wat méér
zegt, de waarde van juist deze wintergroen
ten hun gehalte aan bepaalde minerale
st-offen stempelt ze tot producten, die iets
beters verdienen dan de algemeene min
achting.
We willen eens probeeren de wintergroen
ten eenige ervan tenminste in een
nieuw kleed te steken, er gerechten van te
maken die aan smakelijkheid een hooge
voedingswaarde paren; zóó zelfs, dat in eèn
middagmaal waar zulke gerechten een
plaats vinden zonder bezwaar het vieesch
achterwege kan blijven. Passen we die
metbode één- of tweemaal per week toe, dan
besparen we op ons huishoudgeld, zonder
dat de gezondheid van de aan onze zorgen
toevertrouwde gezinsleden er ook maar
eenigszins door In 't gedrang zal komen, in
tegendeel!
GERECHT VAN WINTERWORTELEN
MET GROENE ERWTEN.
(4 personen.)
1 K.G. winterwortelen, 500 Gr. (1
pond) groene erwten, 80 Gr. (4 lepels)
boter, 3 theelepels aroma of soja, 1
volle eetlepel fijngehakte peterselie.
Begin met een dag van te voren de erw-
ten te wasschen en ln ruim water gedurende
den nacht te weeken; zet ze den volgenden
dag met hetzelfde water op en kook ze,
onder toevoeging van wat zout, zachtjes
gaar (ongeveer 1% uur).
Zet, als de erwten een uur gekookt heb
ben, de gesnipperde wortelen op met een
klein bodempje water; laat ze op een zéér
zacht vuur gaar worden (ongeveer uur)
en vul als het noodig mocht zfln, het water
op den bodem wat aan (echter steeds zóó,
dat de wortelen tegelijk gaar en droog kun
nen zijn).
Schep met een schuimspaan de erwten
over in de wortelpan, voeg er <ie boter £>ij en
.-laat de groente nog een oogeriblik stoven.
Schud er tenslotte de gehakte peterselie en
de aroma of soja door en doe het gerecht in
oen groenteschaal. Geef er bij voorkeur een
schaal aardappelpurée bij en laat voor dezen
maaltijd het vieesch vervallen.
(Het allereenvoudigst stellen we het ge
recht samen, als we een rest erwten gebrui
ken. die we den vorigen dag b.v. tijdig uit
schepten van de in wording verkeerende
erwtensoep: het gebruik van twee pannen
voor het ééne gerecht wordt dan overbodig
•n de gasbesparing is vifl aanzienlijk.)
I
INGEMAAKTE SNLJROONEN MET
WITTE BOONEN.
(4 personen.)
1 K.G. «nijboonen uit 'tzout, 500 Gr.
(1 pond) witte boonen, 80 Gr. (4
lepels) reuzel of boter, 4 theelepels
aroma of soja.
.Zorg er voor, dat de witte boonen afkom
stig z#n van een boonenmaal van den vori
gen dag; kook ze, als dit niet mogelijk is, af
zonderlek gaar in het water, waarin ze een
nacht geweekt hebben.
Zet de snyboonen met zeer ruim water op,
verversch dit water eenige malen, tót de
boonen niet meer te zout zijn; reken als
kooktijd ongeveer 1J£ uur.
Schep dan de witte boonen met een
schuimspaan bij de afgegoten snij boonen.
voeg er het vet of de boter bij en laat de
groente nog even stoven. Maak ze ten slotte
af me de aroma of soja en geef er bij voor
keur aardappelpurée bij.
KNOLSELDERIJ MET GROENE ERWTEN
OF WITTE BOONEN.
(4 personen.)
4 Kleine selderijknollen of 2 groote,
500 Gr. (1 pond) groene erwten of
witte boonen, 80 Gr. (4 lepels) boter,
2 theelepels aroma of soja.
Zorg bij voorkeur voor een rest erwten of
boonen van den vorigen dak: kook, als deze
niet beschikbaar is, de erwten of boonen in
ruim water gaar, nadat ze eerst een nacht
geweekt zijn.
Snijd de selderijknollen in plakken, schi!
ze, wasch ze en snijd ze in reepjes; zet ze
op met een bodempje water en een ietsje
zout en laat ze op een zeer zacht vuur gaar
worden (ongeveer V2 uur). Zorg ervoor, dat
de groente niet aanbrandt en vul dus het
water op den bodem wat aan zoodra dit
noodig blijkt.
Schep met een schuimspaan de erwten of
de boonen bij de selderij, veeg er de boter
b\J en laat het gerecht nog een oogenblik
stoven. Roer er ten slotte de aroma of
door en dien de groente liefst op met aard
appelpurée.
STAMPPOT VAN BOERENKOOL
(met worst).
1 1*4 K.G. boerenkool, 2 K.G. aard
appelen (ook wel 1 K.G. aardappelen
en 300 Gr. of 3 ons van te voren gaai-
gekookte groene erwten), pl.m. 15 Gr.
(iy2 afgestreken eetlepel) zout 300 Gr.
(3 ons) rookworst, 30 Gr. (iy2 afge
streken eetlepel) boter of vet.
Maak de kool schoon, wasch ze flink en
zet ze op met een bodempje water; laat ze
uur koken.
Leg op de kool de geschilde aardappelen
en de in lauw water gewasschen worst; vul
het water op den bodem wat bij, echter
steeds zóó weinig, dat later geen vocht be
hoeft te worden weggegoten; laat alles
samen zachtjes doorkoken, tot het gaar is
(nog ongeveer V2 uur).
Neem de worst uit de pan, stamp de kool
met de aardappelen en het vet door elkaar
en voeg wat water toe, als het mengsel te
droog blijkt te worden.
Roer, wanneer gedeeltelijk aardappelen,
gedeeltelijk groene erwten worden gebruikt,
de erwten eerst n a het stampen door het
mengsel, voeg er in dat geval, ter verhoo
ging van den smaak, ook 4 theelepels
aroma of soja bij.
EEN KRUISSTEEK PATROON.
Van verschillende zijden werd ons het verzoek gedaan
om een aardig kruissteekmotief voor kussens, kleedjes,
enz. Thans hebben we aan dit verzoek voldaan. De hier
afgebeelde teekening geeft een randmotief, dat, in ver
schillende kleuren gewerkt, bijzonder zal voldoen. We
behoeven dit motief echter niet in zyn geheel te ge
bruiken; we kunnen er ook de details uitlichten en die
apart gebruiken. Zoo bijvoorbeeld de
molen, die buitengewoon aardig is om
op kinderkleertjes te werken.
We kunnen een aardig theekleed
maken met een enkelen rozenrand,
terwijl de bijpassende vingerdoekjes
een rand hebben van
de kleine bloempje».
We kunnen ook, zoo
als hier is afgebeeld,
een rand maken met
afwisselend een roos
en een kleine bloem.
Enfin, er zijn genoeg
mogelijkheden. We
hopen U hier eenige
bruikbare aanwijzin
gen te hebben gege
ven. En nu is het
woord, pardon hst
werk, aan U, me
vrouwtje!
MARIAN B.
VERANDERINGEN.
Bijgaande afbeelding toont U één der
nieuwste modellen namiddagjurkenHeel
apart en... kostbaar ziet het eruit. Toch kan
het heel gemakkelijk vervaardigd worden
van onze zijden middagjurk van verleden
jaar. Het bovendeel wordt vervangen door
een breed :n pas van zware witte zijde,
V. i-UHWiwiÉ JiVVftïtHgfc fratUfet
De kleine volant aan de bovenmouw doet
zien, dat de draagster zeer „up-to-date" is.
De mantel la eveneens van verleden jaar;
maar zoo met bont bewerkt dat men zou
gelooven een Parijsche creatie te zien.
De hoedjes, die hierbij gedragen worden
zijn uitgesproken vrouwelijk.
Er onder uit kijken heel coquet de kleine
kruUstje».
r- -T. T*- es o»
EEN NIEUWE ZWITSERSCHE
HUISINDUSTRIE.
In Oost-Zwitserland en speciaal in het
Rijndal begint zich onder leiding van de
daar gevestigde fabrikanten een nieuwe in
dustrie te ontwikkelen, die in navolging der
mode, filet-tafelkleeden, vitrages, enz. ver
vaardigt.
Dergelijke filet-handwerken werden voor
dien tijd ook reeds vervaardigd door enkele
kunstnyvere personen; maar nooit in groote
hoeveelheden op de markt gebracht.
Nu is het echter gelukt deze producten in
groote hoeveelheden te leveren en om ze te
onderscheiden van de buitenlandsche hand
werken dragen ze het handboog-teeken.
Deze nieuwe industrie is uitsluitend een
huis-industrie, en wordt in het bijzonder be
oefend door de bergbewoners. Vele huis-ar
beidsters vonden een nieuwe broodwinning
en er zijn erby, die dagelijks tweemaal een
weg van twee uren gaans loopen, om het
werk in ontvangst te nemen.
Het werk wordt op zoogenaamde filet-
stopstoelen gemaakt. De eerste pogingen
werden ondernomen in het Rijndal; maar
langzamerhand breid-de zich dit gebied uit,
zoodat het nu een industrie is, die in geheel
Oost-Zwitserland beoefend wordt.
...tullen gordijnen onbrandbaar zijn te
maken en wel door ze te spoelen in een op
lossing van 1 Liter water en M K.G. ammo
nium phosfaat en daarna uit te wringen!?
Het uiterlijk van de gordijnen verandert niet
door deze bewerking.
er rook in de kamer komt, bij het aan
maken van de kachel, wanneer de schoor
steen koud ls!? En wanneer dan ten over
vloede turf gebruikt wordt bij het aan
maken, kan het gebeuren, dat heele rook
wolken door de kamer dwarrelen, zoodat
men deuren en ramen tegen elkaar open
moet zetten, om den toestand een beetje
dragelijk te maken. Zorgt men er echter
voor, dat de schoorsteen vóórverwarmd
wordt, dan heeft men van rook zoo goed als
geen last. Een gemakkelijke manier is het
verbranden van kranten- of ander papier in
de kachel. De ééne krant voor, de andere
na, zoo'n stuk of acht. Dat is meestal vol
doende om het afvoerterrein van den rook,
dde zich straks by het aanmaken van de
kachel ontwikkelen zal, geschikt te maken.
...een goede kwaliteit zilverkant, die dof
of geel geworden is, weer „als nieuw" te
maken is, door ze eenige malen te dompe
len in een sterk, lauw zeepsopje!? Dan na
spoelen en spannen of voorzichtig strijken.
...wijnvlekken uit zyde te verwijderen zijn
met behulp van absolute alcohol, spiritus of
eau de cologne! Het is goed wijnvlekken
zoo mogelijk dadelijk met zout te bestrooien,
daar een gedeelte van de vloeistof dan in het
zout trekt.
Het is altijd zaak, de proef eerst op een
klein lapje van de stof te nemen, om te zien
of het leere weefsel tegen de behandeling
k&ue&d is. v
DE WEDUWE VAN DEN HINDOE.
De vroeger zoo beruchte weduwen-ver
branding in Indië is tegenwoordig natuurlijk
door de wet verboden. Het lot van een Hin
doevrouw, die het ongeluk had haar man te
verliezen, is daardoor in wezen echter niet
beter gewerden. Iedere Hind-oe beschouwt
een weduwe als een vloekwaardig wezen,
dat, door een misdaad in haar vroeger leven
begaan, den dood van den man op haar ge
weten heeft. En of de echtgenoot nu 50 jaar
ouder is (wat zeer vaak voorkomt), dat ver
andert niets aan deze zienswijze. De, door
alle bloedverwanten vervloekte weduwe is
gedwongen een erbarmelijk leven van boete
doening te voeren en wel tot aan haar dood
toe, daar een tweede huwelijk uitgesloten
is. De Indische weduwen mogen maar een
maal per dag eten en dan nog maar de ge
ringste spijzen.
Zoo groot is de verachting voor hen, dat
ze wordende moeders uit den weg moeten
gaan; want hun aanzien zou de kinderen
kunnen schaden. Een voor weinige jaren ge
leden gedane telling bracht aan het licht,
dat er in Indië 26.834.838 weduwen waren,
die een dergelijk menschonwaardig bestaan
leidden.
Misschien is het de Indische weduwen een
verlichting, dat geen van hen deze behan
deling van hun medemenschen een onrecht
vaardigheid vindt, want ze zijn alle in het
geloof grootgebracht, dat ze hun lot ver
dienen.
Vele van hen plegen zelfmoord-, door hun
kJeeren met petroleum te begieten en dan
aan te steken. De Ergelschen noemen deze
aan de oude weduwen-verbranding herinne
rende dood „suttee". Gandhi en eenige voor-
loopers hebben getoond, by de bestrijding
der vooroordeelen tegen weduwen bijna
machteloos te zijn.
Er zijn verscheiden tehuizen opgericht
door de Britsche regeering, waar de bewoon
sters een dragelijk leven kunnen leiden;
maar deze zijn in verhouding tot het reus
achtige aantal weduwen absoluut ontoe
reikend.
Dr, DE CR.
B0KSLES.
HET MENU VOOR DE HEELE WEEK.
Zondag: tapiocasoepbiefstuk, anctyvie,
gekookte aardappelen; warme appelpud
ding.
I a a n d a g roastbeef, bloemkool, ge
kookte aardappelen; vanillepudding met
Dinsdag: kerriesoep; kalfslappen, wor
teltjes, gekookte aardappelen;' fruit.'
Woensdag: gevulde .selderijknollen,
aardappelpurée; flensjes.
Donderdag tomatensoepkarbonaden,
witte boontjes, gekookte aardappelen,
bitterkoekjespudding.
Vrijdag: schelvisch, zure eiersaus, ge
kookte aardappelen; rijst met gember
Zaterdag: gehakt, gestoofde uien, ge
kookte aardappelen; wentelteefjes
Tapiocasoep.
Benoodigd:
75 Gram geweekte of geblancheerd*
tapioca, 2 L. bouillon, peterselie,
peper, noot. zout, een paar lepels
room, ei, mergballetjes.
Bereiding:
de tapioca 1% k 2 uur koken in de bouil
lon, de soep afmaken met de peterselie,
peper, noot, zout, de room en het ei. Gir-
neeren met mergballetjes.
ONS WEKELIJKSCH KNIPPATROON
Een speciale aanbieding.
Hoewel onze knippatronen zeer goedkoop
zijn, hebben wij gemeend onze lezeressen een
ipeciale aanbieding te moeten doen, ten
einde hen zooveel mogelijk in de gelegenheid
te stellen kennis te maker, met onze uitste
kende modellen.
We hebben daarom het volgende bedacht*,
we geven eens in de twee maanden een
patroon tegen den buitengewoon lagen
van 0.35 cents per stuk. Dit patroon is dan
echter slechts in één maat te verkrijgen en
wei de volgende:
bovenwijdte: 102 c.M.
taillewijdte: 82 c.M. fft
heupwydte: 107 c.M
Dit is de maat, die ongeveer tusschen de
confectiematen 44 en 46 ligt. Een normaal
gezet figuur dus.
Het werken met dit patroon behoeft in
het geheel geen moeilijkheden op te leveren; j
,5
•U weert de slagen goed af!"
-Nog al glad, Na achttien ^a§rg$trp^y,'d
Ste.
omdat we het voor ons eigen figuur ge
schikt kunnen maken, door liet al of niet
aanknippen van nadien.
Voor het eerste „standaard-patroon1*1
kozen we bijgaand modelletje: No. 198,
Het wordt vervaardigd van een soepel green
wollen stofje; de garneering bestaat uit c.n
vestje van geruite zijde, terwijl ook de man
chetten hiermee afgebiesd worden. Het
model is er speciaal op berekend onze niet
zoo slanke lezeressen toch de gewensciite
modelijn te doen hebben.
Benoodigd. materiaal: 3 Meter stof van
130 c.M. breedte en 40 c.M. zijde van 90 c.M,
breed.
We herhalen nogeens: het patroon ia
slechts ln boven vermelde maat te verkre
gen tégen den prijs van 0.35 ets. by de ,,Af-
deeling Knippatronen" van d-e Uitgevers
maatschappij „De Mijlpaal',' postbox 175 te
Aunsterdam,
Toezending zal geschieden na ontvangst
van het bedrag, dat kan worden overge
maakt per postwissel, in postzegels of wel
per postgiro 41632.
De lezeressen worden vriendelijk verzocht
by bestelling niet alleen het nummer op ta
geven; maar tevens er bij te zetten: „Een
speciale aanbieding".
Gelieve verder naam en adres duidelijk
te vermelden. Men voorkomt daarmee on-
noodige vej trading ip d£ op£tujip£.