DE VPOUV NWUWS- EN ADVERTENTIEBLAD VOOR WtBRINQEN EN OMSTREKEN OM ZELF TE MAKEN! MODE-TIPS. EERSTE BLAD. DINSDAG 28 NOVEMBER 1933 No. 0^- aWIERINGER COURANT EENVOUDIGE GROENTEN IN EEN NIEUW KLEED. We hebban al zoo lang- kool gegeten en wortelen er» koolraap en bleten en uien. lederen winter beginnen we er met frisschen moed weer aan -- verlangen we er zelfs naar! maai' als de eerste wintermaan den voorbij zön, ia het nieuwtje er geheel af en beginnen de klachten over de eentonig heid der wintergroenten van voren af aan. Dat ia jammer, want de eetlust gaat er daardoor zeker niet op vooruit. En wat méér zegt, de waarde van juist deze wintergroen ten hun gehalte aan bepaalde minerale st-offen stempelt ze tot producten, die iets beters verdienen dan de algemeene min achting. We willen eens probeeren de wintergroen ten eenige ervan tenminste in een nieuw kleed te steken, er gerechten van te maken die aan smakelijkheid een hooge voedingswaarde paren; zóó zelfs, dat in eèn middagmaal waar zulke gerechten een plaats vinden zonder bezwaar het vieesch achterwege kan blijven. Passen we die metbode één- of tweemaal per week toe, dan besparen we op ons huishoudgeld, zonder dat de gezondheid van de aan onze zorgen toevertrouwde gezinsleden er ook maar eenigszins door In 't gedrang zal komen, in tegendeel! GERECHT VAN WINTERWORTELEN MET GROENE ERWTEN. (4 personen.) 1 K.G. winterwortelen, 500 Gr. (1 pond) groene erwten, 80 Gr. (4 lepels) boter, 3 theelepels aroma of soja, 1 volle eetlepel fijngehakte peterselie. Begin met een dag van te voren de erw- ten te wasschen en ln ruim water gedurende den nacht te weeken; zet ze den volgenden dag met hetzelfde water op en kook ze, onder toevoeging van wat zout, zachtjes gaar (ongeveer 1% uur). Zet, als de erwten een uur gekookt heb ben, de gesnipperde wortelen op met een klein bodempje water; laat ze op een zéér zacht vuur gaar worden (ongeveer uur) en vul als het noodig mocht zfln, het water op den bodem wat aan (echter steeds zóó, dat de wortelen tegelijk gaar en droog kun nen zijn). Schep met een schuimspaan de erwten over in de wortelpan, voeg er <ie boter £>ij en .-laat de groente nog een oogeriblik stoven. Schud er tenslotte de gehakte peterselie en de aroma of soja door en doe het gerecht in oen groenteschaal. Geef er bij voorkeur een schaal aardappelpurée bij en laat voor dezen maaltijd het vieesch vervallen. (Het allereenvoudigst stellen we het ge recht samen, als we een rest erwten gebrui ken. die we den vorigen dag b.v. tijdig uit schepten van de in wording verkeerende erwtensoep: het gebruik van twee pannen voor het ééne gerecht wordt dan overbodig •n de gasbesparing is vifl aanzienlijk.) I INGEMAAKTE SNLJROONEN MET WITTE BOONEN. (4 personen.) 1 K.G. «nijboonen uit 'tzout, 500 Gr. (1 pond) witte boonen, 80 Gr. (4 lepels) reuzel of boter, 4 theelepels aroma of soja. .Zorg er voor, dat de witte boonen afkom stig z#n van een boonenmaal van den vori gen dag; kook ze, als dit niet mogelijk is, af zonderlek gaar in het water, waarin ze een nacht geweekt hebben. Zet de snyboonen met zeer ruim water op, verversch dit water eenige malen, tót de boonen niet meer te zout zijn; reken als kooktijd ongeveer 1J£ uur. Schep dan de witte boonen met een schuimspaan bij de afgegoten snij boonen. voeg er het vet of de boter bij en laat de groente nog even stoven. Maak ze ten slotte af me de aroma of soja en geef er bij voor keur aardappelpurée bij. KNOLSELDERIJ MET GROENE ERWTEN OF WITTE BOONEN. (4 personen.) 4 Kleine selderijknollen of 2 groote, 500 Gr. (1 pond) groene erwten of witte boonen, 80 Gr. (4 lepels) boter, 2 theelepels aroma of soja. Zorg bij voorkeur voor een rest erwten of boonen van den vorigen dak: kook, als deze niet beschikbaar is, de erwten of boonen in ruim water gaar, nadat ze eerst een nacht geweekt zijn. Snijd de selderijknollen in plakken, schi! ze, wasch ze en snijd ze in reepjes; zet ze op met een bodempje water en een ietsje zout en laat ze op een zeer zacht vuur gaar worden (ongeveer V2 uur). Zorg ervoor, dat de groente niet aanbrandt en vul dus het water op den bodem wat aan zoodra dit noodig blijkt. Schep met een schuimspaan de erwten of de boonen bij de selderij, veeg er de boter b\J en laat het gerecht nog een oogenblik stoven. Roer er ten slotte de aroma of door en dien de groente liefst op met aard appelpurée. STAMPPOT VAN BOERENKOOL (met worst). 1 1*4 K.G. boerenkool, 2 K.G. aard appelen (ook wel 1 K.G. aardappelen en 300 Gr. of 3 ons van te voren gaai- gekookte groene erwten), pl.m. 15 Gr. (iy2 afgestreken eetlepel) zout 300 Gr. (3 ons) rookworst, 30 Gr. (iy2 afge streken eetlepel) boter of vet. Maak de kool schoon, wasch ze flink en zet ze op met een bodempje water; laat ze uur koken. Leg op de kool de geschilde aardappelen en de in lauw water gewasschen worst; vul het water op den bodem wat bij, echter steeds zóó weinig, dat later geen vocht be hoeft te worden weggegoten; laat alles samen zachtjes doorkoken, tot het gaar is (nog ongeveer V2 uur). Neem de worst uit de pan, stamp de kool met de aardappelen en het vet door elkaar en voeg wat water toe, als het mengsel te droog blijkt te worden. Roer, wanneer gedeeltelijk aardappelen, gedeeltelijk groene erwten worden gebruikt, de erwten eerst n a het stampen door het mengsel, voeg er in dat geval, ter verhoo ging van den smaak, ook 4 theelepels aroma of soja bij. EEN KRUISSTEEK PATROON. Van verschillende zijden werd ons het verzoek gedaan om een aardig kruissteekmotief voor kussens, kleedjes, enz. Thans hebben we aan dit verzoek voldaan. De hier afgebeelde teekening geeft een randmotief, dat, in ver schillende kleuren gewerkt, bijzonder zal voldoen. We behoeven dit motief echter niet in zyn geheel te ge bruiken; we kunnen er ook de details uitlichten en die apart gebruiken. Zoo bijvoorbeeld de molen, die buitengewoon aardig is om op kinderkleertjes te werken. We kunnen een aardig theekleed maken met een enkelen rozenrand, terwijl de bijpassende vingerdoekjes een rand hebben van de kleine bloempje». We kunnen ook, zoo als hier is afgebeeld, een rand maken met afwisselend een roos en een kleine bloem. Enfin, er zijn genoeg mogelijkheden. We hopen U hier eenige bruikbare aanwijzin gen te hebben gege ven. En nu is het woord, pardon hst werk, aan U, me vrouwtje! MARIAN B. VERANDERINGEN. Bijgaande afbeelding toont U één der nieuwste modellen namiddagjurkenHeel apart en... kostbaar ziet het eruit. Toch kan het heel gemakkelijk vervaardigd worden van onze zijden middagjurk van verleden jaar. Het bovendeel wordt vervangen door een breed :n pas van zware witte zijde, V. i-UHWiwiÉ JiVVftïtHgfc fratUfet De kleine volant aan de bovenmouw doet zien, dat de draagster zeer „up-to-date" is. De mantel la eveneens van verleden jaar; maar zoo met bont bewerkt dat men zou gelooven een Parijsche creatie te zien. De hoedjes, die hierbij gedragen worden zijn uitgesproken vrouwelijk. Er onder uit kijken heel coquet de kleine kruUstje». r- -T. T*- es o» EEN NIEUWE ZWITSERSCHE HUISINDUSTRIE. In Oost-Zwitserland en speciaal in het Rijndal begint zich onder leiding van de daar gevestigde fabrikanten een nieuwe in dustrie te ontwikkelen, die in navolging der mode, filet-tafelkleeden, vitrages, enz. ver vaardigt. Dergelijke filet-handwerken werden voor dien tijd ook reeds vervaardigd door enkele kunstnyvere personen; maar nooit in groote hoeveelheden op de markt gebracht. Nu is het echter gelukt deze producten in groote hoeveelheden te leveren en om ze te onderscheiden van de buitenlandsche hand werken dragen ze het handboog-teeken. Deze nieuwe industrie is uitsluitend een huis-industrie, en wordt in het bijzonder be oefend door de bergbewoners. Vele huis-ar beidsters vonden een nieuwe broodwinning en er zijn erby, die dagelijks tweemaal een weg van twee uren gaans loopen, om het werk in ontvangst te nemen. Het werk wordt op zoogenaamde filet- stopstoelen gemaakt. De eerste pogingen werden ondernomen in het Rijndal; maar langzamerhand breid-de zich dit gebied uit, zoodat het nu een industrie is, die in geheel Oost-Zwitserland beoefend wordt. ...tullen gordijnen onbrandbaar zijn te maken en wel door ze te spoelen in een op lossing van 1 Liter water en M K.G. ammo nium phosfaat en daarna uit te wringen!? Het uiterlijk van de gordijnen verandert niet door deze bewerking. er rook in de kamer komt, bij het aan maken van de kachel, wanneer de schoor steen koud ls!? En wanneer dan ten over vloede turf gebruikt wordt bij het aan maken, kan het gebeuren, dat heele rook wolken door de kamer dwarrelen, zoodat men deuren en ramen tegen elkaar open moet zetten, om den toestand een beetje dragelijk te maken. Zorgt men er echter voor, dat de schoorsteen vóórverwarmd wordt, dan heeft men van rook zoo goed als geen last. Een gemakkelijke manier is het verbranden van kranten- of ander papier in de kachel. De ééne krant voor, de andere na, zoo'n stuk of acht. Dat is meestal vol doende om het afvoerterrein van den rook, dde zich straks by het aanmaken van de kachel ontwikkelen zal, geschikt te maken. ...een goede kwaliteit zilverkant, die dof of geel geworden is, weer „als nieuw" te maken is, door ze eenige malen te dompe len in een sterk, lauw zeepsopje!? Dan na spoelen en spannen of voorzichtig strijken. ...wijnvlekken uit zyde te verwijderen zijn met behulp van absolute alcohol, spiritus of eau de cologne! Het is goed wijnvlekken zoo mogelijk dadelijk met zout te bestrooien, daar een gedeelte van de vloeistof dan in het zout trekt. Het is altijd zaak, de proef eerst op een klein lapje van de stof te nemen, om te zien of het leere weefsel tegen de behandeling k&ue&d is. v DE WEDUWE VAN DEN HINDOE. De vroeger zoo beruchte weduwen-ver branding in Indië is tegenwoordig natuurlijk door de wet verboden. Het lot van een Hin doevrouw, die het ongeluk had haar man te verliezen, is daardoor in wezen echter niet beter gewerden. Iedere Hind-oe beschouwt een weduwe als een vloekwaardig wezen, dat, door een misdaad in haar vroeger leven begaan, den dood van den man op haar ge weten heeft. En of de echtgenoot nu 50 jaar ouder is (wat zeer vaak voorkomt), dat ver andert niets aan deze zienswijze. De, door alle bloedverwanten vervloekte weduwe is gedwongen een erbarmelijk leven van boete doening te voeren en wel tot aan haar dood toe, daar een tweede huwelijk uitgesloten is. De Indische weduwen mogen maar een maal per dag eten en dan nog maar de ge ringste spijzen. Zoo groot is de verachting voor hen, dat ze wordende moeders uit den weg moeten gaan; want hun aanzien zou de kinderen kunnen schaden. Een voor weinige jaren ge leden gedane telling bracht aan het licht, dat er in Indië 26.834.838 weduwen waren, die een dergelijk menschonwaardig bestaan leidden. Misschien is het de Indische weduwen een verlichting, dat geen van hen deze behan deling van hun medemenschen een onrecht vaardigheid vindt, want ze zijn alle in het geloof grootgebracht, dat ze hun lot ver dienen. Vele van hen plegen zelfmoord-, door hun kJeeren met petroleum te begieten en dan aan te steken. De Ergelschen noemen deze aan de oude weduwen-verbranding herinne rende dood „suttee". Gandhi en eenige voor- loopers hebben getoond, by de bestrijding der vooroordeelen tegen weduwen bijna machteloos te zijn. Er zijn verscheiden tehuizen opgericht door de Britsche regeering, waar de bewoon sters een dragelijk leven kunnen leiden; maar deze zijn in verhouding tot het reus achtige aantal weduwen absoluut ontoe reikend. Dr, DE CR. B0KSLES. HET MENU VOOR DE HEELE WEEK. Zondag: tapiocasoepbiefstuk, anctyvie, gekookte aardappelen; warme appelpud ding. I a a n d a g roastbeef, bloemkool, ge kookte aardappelen; vanillepudding met Dinsdag: kerriesoep; kalfslappen, wor teltjes, gekookte aardappelen;' fruit.' Woensdag: gevulde .selderijknollen, aardappelpurée; flensjes. Donderdag tomatensoepkarbonaden, witte boontjes, gekookte aardappelen, bitterkoekjespudding. Vrijdag: schelvisch, zure eiersaus, ge kookte aardappelen; rijst met gember Zaterdag: gehakt, gestoofde uien, ge kookte aardappelen; wentelteefjes Tapiocasoep. Benoodigd: 75 Gram geweekte of geblancheerd* tapioca, 2 L. bouillon, peterselie, peper, noot. zout, een paar lepels room, ei, mergballetjes. Bereiding: de tapioca 1% k 2 uur koken in de bouil lon, de soep afmaken met de peterselie, peper, noot, zout, de room en het ei. Gir- neeren met mergballetjes. ONS WEKELIJKSCH KNIPPATROON Een speciale aanbieding. Hoewel onze knippatronen zeer goedkoop zijn, hebben wij gemeend onze lezeressen een ipeciale aanbieding te moeten doen, ten einde hen zooveel mogelijk in de gelegenheid te stellen kennis te maker, met onze uitste kende modellen. We hebben daarom het volgende bedacht*, we geven eens in de twee maanden een patroon tegen den buitengewoon lagen van 0.35 cents per stuk. Dit patroon is dan echter slechts in één maat te verkrijgen en wei de volgende: bovenwijdte: 102 c.M. taillewijdte: 82 c.M. fft heupwydte: 107 c.M Dit is de maat, die ongeveer tusschen de confectiematen 44 en 46 ligt. Een normaal gezet figuur dus. Het werken met dit patroon behoeft in het geheel geen moeilijkheden op te leveren; j ,5 •U weert de slagen goed af!" -Nog al glad, Na achttien ^a§rg$trp^y,'d Ste. omdat we het voor ons eigen figuur ge schikt kunnen maken, door liet al of niet aanknippen van nadien. Voor het eerste „standaard-patroon1*1 kozen we bijgaand modelletje: No. 198, Het wordt vervaardigd van een soepel green wollen stofje; de garneering bestaat uit c.n vestje van geruite zijde, terwijl ook de man chetten hiermee afgebiesd worden. Het model is er speciaal op berekend onze niet zoo slanke lezeressen toch de gewensciite modelijn te doen hebben. Benoodigd. materiaal: 3 Meter stof van 130 c.M. breedte en 40 c.M. zijde van 90 c.M, breed. We herhalen nogeens: het patroon ia slechts ln boven vermelde maat te verkre gen tégen den prijs van 0.35 ets. by de ,,Af- deeling Knippatronen" van d-e Uitgevers maatschappij „De Mijlpaal',' postbox 175 te Aunsterdam, Toezending zal geschieden na ontvangst van het bedrag, dat kan worden overge maakt per postwissel, in postzegels of wel per postgiro 41632. De lezeressen worden vriendelijk verzocht by bestelling niet alleen het nummer op ta geven; maar tevens er bij te zetten: „Een speciale aanbieding". Gelieve verder naam en adres duidelijk te vermelden. Men voorkomt daarmee on- noodige vej trading ip d£ op£tujip£.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Wieringer courant | 1933 | | pagina 1