'AMEÏ> RUBRIEK ■tevss DE MODE ONZE GOEDKOOPE PATRONEN. Patronen van In deze rubriek voorko mende genummerde modeiien zijn op aan vraag te verkrijgen bij .Het Practisch Mo deblad" Postbus 36. Uen Haag Postreke ning 2U32U3 De prijs dei patronen bedraagl ji.dien niet anders staat aangegeven, Ü.58 Betaling reeds vooruit, in postzegels, per giro of per postwissel. brengt modellen voor ieder figuur Het is nu eenmaal een feit, dat men niet eeuwig jong kan blij ven en met het klimmen der jaren verliest de lijn der messle dames veel aan haar slankheid. De meeste harer krijgen meer ronde vormen en zullen bijzon dere aandacht aan haar kleeding moeten wijden. Lang niet altijd zal men met alle grillen der mode mee kunnen doen, doch, ook hierin is voorzien en vele leenen zich dan ook speciaal voor deze typen. Aangezien Mevrouw Mode geen voor keur aan den dag legt voor jonge, oudere of oude dames, is er een groote verschei denheid van modellen, kleuren en weefsels, zoodat aan ieders behoeften tegemoet ge komen kan worden. Iedere vrouw, die zich onder de niet-slanke typen moet rang schikken weet, dat zij zich niet aan de nieuwe modellen moet wagen, omdat het eenvoudig een fiasco zou beteekenen in dien zij zomer-plissé's of zestienbaans rok jes ging dragen, die niet meer dan een ihandsbreedte over de knieën reiken. Gelukkig zijn er modellen van rokken, die veel gematigder zijn, trouwens zoolang men nog bestaande japonnen heeft kan men er niet aan denken een modegril te volgen over de geheele linie. Een troostrijke gedachte is het dan ook, dat men alles ziet dragen en dat hier door een groote variatie ontstaat. Heeft men eventueel een japon, die wat al te nauw blijkt te zijn, dan komt de mode ook hier aan tegemoet en maakt het mogelijk, dat deze op zeer geschikte wijze gemoderni seerd wordt. Rechts ziet men een ontwerp van een effen wollen japon, die een middenstuk heeft van bedrukte zijde, hetgen zear apart werkt. Men kan een dergelijke modernisee ring ook op andere wijze doen plaats vin den b.v. door een effen zijden baan in de kleur der stof te nemen, eventueel kan men ook wollen kantstof aanwenden. De rok kan middenvoor een eenigszins klokkend baantje krijgen, waardoor aan de moderne eischen tegemoet gekomen wordt. Kant stof en afgewerkte kant worden als garnee- rir.g op effen wollen en zijden japonnen toegepast, die bij voorkeur met V-vormige hals worden afgewerkt voor gezettere fi guren. Een afkleedend model ziet men links aan gegeven. De bedrukte zijden zomerjaponnen bren gen ongetwijfeld een fleurige noot aan het modebeeld en staan aardig onder donkere voorjaarsmantels, waarvan de voorpanden niet over, doch tegen elkander sluiten en bij' het loopen vaneen vallen. Mantels van m complets worden meermalen met bedruk te zijde gevoerd, waarvan dan tevens de blouse of de garneering der japon wordt gemaakt. Kiest men effen voering, dan kunnen mantels met neutrale kleuren op alle ja ponnen gedragen worden, hetgeen natuur lijk een groot voordeel is. De meeste zomermantels zijn kraagloos en de dunnere weefsels leenen er zich toe, dat men behalve aansluitende mouwen ook andere modellen ziet dragen, waarvan de ruimte aan den pols met een recht man chetje afgewerkt. Schouderpassen werken meermalen een goede coupe in de hand en vormen soms een geheel met de mouwen, zooals links te zien is. Beide mantels kl'ee- den af, alhoewel de modellen zeer ver schillend zijn. Men ziet, dat de onderkant slechts even klokt, waardoor een on-modern effect voorkomen wordt. Sober is de gar neering van het linker model met inge haald lint of tres, waardoor voorkomen wordt, dat de voorpanden te eentonig wer ken. Waar men op den laatstgenoemden man tel eenige ruimte aan de schouders heeft aangebracht, is dit niet het geval met het model, dat wij rechts hebben aangegeven, dat geheel strak en aansluitend is voor zoo ver het bovendeel betreft. Als garneering kan men een vest nemen van geribde zijde in wit of in de kleur van den mantel, af hankelijk van den persoonlijken smaak. Boven en rokdeelen zijn in de taille ver bonden, terwijl een smalle ceintuur de naad onzichtbaar maakt. De geschulpte lijn van het vest werkt bijzonder flatteus. Aan vrijwel alle mantels kan men een verbreede schouderlijn waar nemen, die echter zeer gunstig werkt ten opzichte van het figuur, 'omdat zij de heu pen smaller doet lijken. Wollen georgette, effen of met een re- lief geweven streepje, worden zeer veel verwerkt, doch ook andere weefsels komen in aanmerking o.a. moiré en gladde man telzijde. Tailleurs blijven zich bij voortduring in de gunst der mode verheugen en men brengt aan de klassieke modellen slechts kleine wijzigingen aan. Hoofdzakelijk wor den deze gevonden in vorm van revers, hooge of lage sluiting en vorm van zakjes. Zoowel effen als gestreepte weefsels wor den verwerkt en het doet ons niets vreemd aan, indien men zelfs deze strenge model len van beide materialen gemaakt ziet dra gen. Wat is de mode? Op deze vraag een af doende antwoord te geven is bijna niet mogelijk, want men kan alles dragen voor zoover dit niet iri strijd is met een goeden smaak. Het komt er tenslotte slechts op aan, dat de totaalindruk die men maakt ge slaagd mag heeter, want dit zegt alles! Goed strijken is een kunst Niet zelden komt het voor, dat een of ander stuk wasch- goed door het strijken bederft. Meestal is de oorzaak te vin den in htt feit, dat men zich geen rekenschap heeft gege ven van de eischen, die het materiaal stelt. Wol, kunstzijde, katoen en andere weefsels reageeren verschilt er d op de hitte van bet ijzer en daarom is het ge- wenscht dat men hiermede rekening houdt. Het minst pretentieus is de witte wasch, voor zoover het althans ongesteven goed betreft. Zoodra bepaalde stukken met ge kookte stijfsel behandeld zijn moet men er op letten, dat ze volkomen droog zijn en eerst daarna vocht men ze met lauw water in. Alle stukken waschgoed worden eerst gerecht, daarna ingevocht, terwijl banden enz. eerst uitgestreken worden. Aan de strijkplank moet als eisch ge steld worden, dat hij met een wollen of moltonnen deken, liefst meerdere lagen, bekleed is en een afneembare katoenen dek heeft. Een weinig zacht oppervlak maakt, dat men niet alleen minder prettig, doch ook niet mooi strijkt. Katoenen tricotages worden met een warm ijzer gestreken wanneer he goed nog klam aanvoelt. Aanbeveling verdient het de kleedingstukken vooraf in den ge- wenschten vorm te rekken. Aan pyama's, beerenhemden enz. worden eerst de dub bele deelen gestreken als mouwen, man chetten, pas en halskoord, daarna vóór- en rugpanden. Dubbele stof wordt aan twee kanten gestreken. Wollen kleedingstukken worden steeds over een vochtigen doek ge streken, aangezien de weefseldraden niet tegen hitte bestand zijn. Het ijzer mag warm, doch niet heel zijn. Kunstzijde en kunstwol worden vochtig gestreken, nadat de kleedingstukken in den vorm gerekt zijn. Vóór het wasschen worden steeds maten genomen teneinde te voorkomen, dat een kleeling stuk te groot of te klein zal zijn. Schuine banen worden steeds in de rich ting der lengtedraden gestreken. Crêpe achtige weefsels zijn moeilijk aan huis te behandelen, omdat zij door het wasschen krimpen en daarom verdient stoomen aan beveling. Men geeft aan geld uit, doch dit staat niet in verhou ding tot een eventueel bedorven kleeding- stuk. Zuivere zyde is evenals alle weefsels, die van dierlijke oorsprong zijn, zeer gevoelig tegen de inwerking van warme ijzers en wordt daarom met zorg gestreken en wel op den verkeerden kant en liefst eenigszins vochtig. Het weefsel verkrijgt hierdoor een appretuurachtige vastheid zonder evenwel te veel te glinsteren. Fluweel en pluche worden niet gestre ken doch stoomt men van den verkeerden kant af met waterdamp, waarna men deze weefsels met een zachte borstel opborstelt. Voorjaarscostuums voor JONGE DAMES Men behoeft zijn keus ditmaal niet te bepalen op een klassiek mantelpak, jn- a;en men de werking hiervan wat al te sti-eng vindt, want de mode brengt een buitengewone veelheid van fantasie ont werpen, die tevens gekleed zijn. Men tracht oi-or goed gekozen panden aan mantels stieds nieuwe modellen te brengen, ter wijl stiksels het effect accentueeren. De meeste mantels sluiten aan en bevorderen ten afkleedende lijn, hetgeen meer dan tot dusverre noodig is, in verband met de veel wijdere rokken, die men ziet dragen. De mode heeft ons wel zeer verrast zoo niet overvallen door deze zeer ge wij- z'gde rokken, die inderdaad zoo'n geheel ander silhouet aangeven. Toch zal het mo debeeld zich niet eensklaps kunnen wij zigen, want iedere vrouw zal hare bestaan de garderobe niet om der wille van een modegril afdanken. Men zal dan ook rok ken zien dragen, die zeer verschillend van wijdte zijn en die der costulms volstaan over het algemeen met ingezette opge stikte of groepen plooien en behouden ais geheel hun sportieve karakter. Man teltjes zijn over het geheel iets langer en worden met rokken van hetzelfde mate riaal zoowel als van volkomen andere weefsels gedragen. Enkele nieuwe costu- mes geeft bijgaande schets, waarvan no. 1 gedragen wordt met geruite rok, doch uit practische overwegingen verdient het aan beveling en ook een bij te nemen van de slof der mantel, hetgeen weinig kosten met i.;ch brengt. De beide andere manteltjes zijn kraagloos, doch zeer gekleed door de gar- r.eering yan stiksels (midden) en van ver ticale nervures (rechts). Effen en bedrukte shawls worden in harmonieerende kleuren in de halsopening gedragen. BEHANDELING VAN VET HAAR Indien het haar al te spoedig na het was schen vet wordt, is dit een gevolg van een te sterke werking der vetkliertjes. De da- sflijksche voeding kan een oorzaak zijn van de groote vetuitscheiding der huid, zoo wel van hoofd als gelaat en lichaam. In den regel zal men bemerken, dat menschen met haar, dat spoedig vet is, tevens een vette gtlaatshuid hebben. Vette spijzen en het tien van gebakken gerechten, zoete pud dingen, gebak, koek chocolade, vet vleesch, vette jus moeten alle ontraden worden. Het is slechts een kwestie van gewoonte en een xilein offer brengen, doch wanneer men zich hieraan eenmaal gewend heeft, zal men de goede werking erkennen. De ge laatstint zal tevens veel frisscher worden en puistjes en vetwurmpjes verdwijnen. Indien men een groot deel van de spijzen, CJe men gewoon is te eten van het voe- djfigslijstje schrapt, moeten hiervuor andere dmgen in de plaats komen Veel groenten sla, tomaten, komkommer en versche en gekookte vruchten geven een dieet, dat ooeindig veel beter is voor de constitutie. Sla, aangemaakt met citroensap ter ver vanging van azijn. Gedroogde vruchten kunnen b.v. 24 uur geweekt worden en worden zonder toevoeging van suiker ge geten. Gestoomde en gekookte groenten zonder veel boter zijn gewenscht. Tot zoover het dieet, doch ook een uit wendige behandeling van hoofd- en ge- ia&tshuid is noodzakelijk. Waar men bij eer. te droge huid moet masseeren met aJijfolie, resp. crème, moet men in het tegenovergestelde geval niets doen, dat de kliertjes tot overmatig werken kan prik kelen. Het haar moet niet te vaak en niet ce hard geborsteld worden en in geen ge- jüi moet men een massageborstel gebrui ken. Men moet het haar iedere tien dagen wasschen, volstrekt niet meer, aangezien het haar er niet droger door wordt, inte gendeel. Een ei-shampoo is het beste voor vet haar, deze bereikt men op de volgende rranier. Men klopt twee eierdooiers met twee eetlepels water en voegt er één eet lepel rum aan toe, giet dit mengsel over het haar en wrijft het er goed in, terwijl men de huid luchtig masseert. De nacht vóórdat men het haar wascht, masseert men de huid met warme olijfolie, hetgeen men doet om de huidschilvers los te ma ken, die anders door borstelen verwijderd worden. De olie voedt tevens de haarwor tels. Men bindt een doek om het hoofd en wascht het haar 's morgengs met de genoemde ei-shampoo. Een vette huid zal meer schil vers vormen dan een zeer droge er door olie-behandeling houdt men een gladde huid. Vooral niet met zeep nawas- schen, aangezien de shampoo, waaraan rum is toegevoegd uitstekend werkt. De eiwitten kan men voor een of ander toetje gebruiken, zoodat het geenszins een kost baar haarwaschmiddel wordt, dat wij aan geven. Men moet de proef met onzen raad eens 'nemen en deze natuurlijk geruimen tijd voortzetten. Het succes zal dan niet uitblijven. UIT HET „KEUKENRIJK" Thans nu de eieren goedkoop zijn, kun nen we bezuinigen door deze aan den mid- dagdisch op te dienen ter vervanging van het veel duurdere vleesch. Verschillende groenten smaken uitstekend met eieren en wel vooral spinazie, doch ook verschillen de slaatjes. Men kan den maaltijd comple teer en met aardappelpurée of gebakken aardappelen. Kerry eieren. 6 eieren - 1 uitje 1 eetlepel kerry (afgestreken) 1/2 L. melk of bouillon (water met 2 blok jes bouillon) 1 appel en een half lepel tje citroensap. Eieren hard koken, schillen en in de leng te in vieren snijden. Boter smelten en uitje gaar smooren, bloem en kerry toevoegen en de melk of het sausje roerende eenige minuten doorlaten koken. Peper en zout naar smaak. Appel schillen van het klok huis ontdoen en fijn hakken, aan de saus toevoegen evenals het citroensap en alles nog een minuut of vijf zachtjes door laten koken en over de eieren gieten. Ons Païronentioekje SPORTIEF MANTELCOSTUME 3332. Prijs 35 cent. Dit mantelcostume draagt aan. de voor zijde het karakter van een tailleur, doch is aan de achterzijde met rugstuk en binnen- waartsche plooi gemaakt, terwijl er van naad tot naad eer ceintuurtje is gemaakt. De naden aan de voorzijde given een aan sluitende lijn. Vierbaans rokje. Men kan dit costume van dezelfde stof maken of zóó dat rok en mantel van af stekend materiaal worden gekozen, b.v. ef fen en gestreept. Ben. materiaal 3 M. 130 breed. Patronen in de maten 384042 44. MEISJES BLOUSE EN ROKJE. Succespatroon 3457. Prijs 30 cent 5 ct. voor porto en omzetbelasting. Blouse met opgestikte stofreepen aan schouders en midden voor; sluiting met rits of knoopen. Aardige halslijn. Vierbaans roKje, dat naar den zoom toe in klokken valt. Opgestikte smalle ceintuur. Ben. stof voor blouse 1.50 M. Voor rok 2 X hoogte. Patronen 1416 en 1618 jaar. BON T VOOR GOEDKOOPE PATRONEN Op te zenden aan „Het Practisch Mode» blad" Postbus 36 Den Haaf, giro 203203. NAAM STRAAT PLAATS Patroon NoMaat Hierbij ingesloten aan postxegelf» Indien u tevens het laatste nummer van „Het Practische Modeblad" wenscht te oat» vangen gelieve u 10 cent extra in te slid» ten. i (Postzegels liefst van 11/2, 3. IA ei 121/2 cent, doch niet van 6 cent).

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Wieringer courant | 1939 | | pagina 6