'AMEÏ> RUBRIEK
■tevss
DE MODE
ONZE GOEDKOOPE PATRONEN.
Patronen van In deze rubriek voorko
mende genummerde modeiien zijn op aan
vraag te verkrijgen bij .Het Practisch Mo
deblad" Postbus 36. Uen Haag Postreke
ning 2U32U3 De prijs dei patronen bedraagl
ji.dien niet anders staat aangegeven, Ü.58
Betaling reeds vooruit, in postzegels, per
giro of per postwissel.
brengt modellen
voor ieder figuur
Het is nu eenmaal een feit, dat
men niet eeuwig jong kan blij
ven en met het klimmen der
jaren verliest de lijn der messle
dames veel aan haar slankheid.
De meeste harer krijgen meer
ronde vormen en zullen bijzon
dere aandacht aan haar kleeding
moeten wijden. Lang niet altijd zal men met
alle grillen der mode mee kunnen doen,
doch, ook hierin is voorzien en vele leenen
zich dan ook speciaal voor deze typen.
Aangezien Mevrouw Mode geen voor
keur aan den dag legt voor jonge, oudere
of oude dames, is er een groote verschei
denheid van modellen, kleuren en weefsels,
zoodat aan ieders behoeften tegemoet ge
komen kan worden. Iedere vrouw, die zich
onder de niet-slanke typen moet rang
schikken weet, dat zij zich niet aan de
nieuwe modellen moet wagen, omdat het
eenvoudig een fiasco zou beteekenen in
dien zij zomer-plissé's of zestienbaans rok
jes ging dragen, die niet meer dan een
ihandsbreedte over de knieën reiken.
Gelukkig zijn er modellen van rokken,
die veel gematigder zijn, trouwens zoolang
men nog bestaande japonnen heeft kan
men er niet aan denken een modegril te
volgen over de geheele linie.
Een troostrijke gedachte is het dan ook,
dat men alles ziet dragen en dat hier
door een groote variatie ontstaat. Heeft men
eventueel een japon, die wat al te nauw
blijkt te zijn, dan komt de mode ook hier
aan tegemoet en maakt het mogelijk, dat
deze op zeer geschikte wijze gemoderni
seerd wordt.
Rechts ziet men een ontwerp van een
effen wollen japon, die een middenstuk
heeft van bedrukte zijde, hetgen zear apart
werkt. Men kan een dergelijke modernisee
ring ook op andere wijze doen plaats vin
den b.v. door een effen zijden baan in de
kleur der stof te nemen, eventueel kan men
ook wollen kantstof aanwenden. De rok
kan middenvoor een eenigszins klokkend
baantje krijgen, waardoor aan de moderne
eischen tegemoet gekomen wordt. Kant
stof en afgewerkte kant worden als garnee-
rir.g op effen wollen en zijden japonnen
toegepast, die bij voorkeur met V-vormige
hals worden afgewerkt voor gezettere fi
guren.
Een afkleedend model ziet men links aan
gegeven.
De bedrukte zijden zomerjaponnen bren
gen ongetwijfeld een fleurige noot aan het
modebeeld en staan aardig onder donkere
voorjaarsmantels, waarvan de voorpanden
niet over, doch tegen elkander sluiten en
bij' het loopen vaneen vallen. Mantels van
m
complets worden meermalen met bedruk
te zijde gevoerd, waarvan dan tevens de
blouse of de garneering der japon wordt
gemaakt.
Kiest men effen voering, dan kunnen
mantels met neutrale kleuren op alle ja
ponnen gedragen worden, hetgeen natuur
lijk een groot voordeel is.
De meeste zomermantels zijn kraagloos
en de dunnere weefsels leenen er zich toe,
dat men behalve aansluitende mouwen ook
andere modellen ziet dragen, waarvan de
ruimte aan den pols met een recht man
chetje afgewerkt. Schouderpassen werken
meermalen een goede coupe in de hand en
vormen soms een geheel met de mouwen,
zooals links te zien is. Beide mantels kl'ee-
den af, alhoewel de modellen zeer ver
schillend zijn. Men ziet, dat de onderkant
slechts even klokt, waardoor een on-modern
effect voorkomen wordt. Sober is de gar
neering van het linker model met inge
haald lint of tres, waardoor voorkomen
wordt, dat de voorpanden te eentonig wer
ken.
Waar men op den laatstgenoemden man
tel eenige ruimte aan de schouders heeft
aangebracht, is dit niet het geval met het
model, dat wij rechts hebben aangegeven,
dat geheel strak en aansluitend is voor zoo
ver het bovendeel betreft. Als garneering
kan men een vest nemen van geribde zijde
in wit of in de kleur van den mantel, af
hankelijk van den persoonlijken smaak.
Boven en rokdeelen zijn in de taille ver
bonden, terwijl een smalle ceintuur de
naad onzichtbaar maakt.
De geschulpte lijn van het vest werkt
bijzonder flatteus. Aan vrijwel alle mantels
kan men een verbreede schouderlijn waar
nemen, die echter zeer gunstig werkt ten
opzichte van het figuur, 'omdat zij de heu
pen smaller doet lijken.
Wollen georgette, effen of met een re-
lief geweven streepje, worden zeer veel
verwerkt, doch ook andere weefsels komen
in aanmerking o.a. moiré en gladde man
telzijde.
Tailleurs blijven zich bij voortduring in
de gunst der mode verheugen en men
brengt aan de klassieke modellen slechts
kleine wijzigingen aan. Hoofdzakelijk wor
den deze gevonden in vorm van revers,
hooge of lage sluiting en vorm van zakjes.
Zoowel effen als gestreepte weefsels wor
den verwerkt en het doet ons niets vreemd
aan, indien men zelfs deze strenge model
len van beide materialen gemaakt ziet dra
gen.
Wat is de mode? Op deze vraag een af
doende antwoord te geven is bijna niet
mogelijk, want men kan alles dragen voor
zoover dit niet iri strijd is met een goeden
smaak. Het komt er tenslotte slechts op
aan, dat de totaalindruk die men maakt ge
slaagd mag heeter, want dit zegt alles!
Goed strijken is een kunst
Niet zelden komt het voor,
dat een of ander stuk wasch-
goed door het strijken bederft.
Meestal is de oorzaak te vin
den in htt feit, dat men zich
geen rekenschap heeft gege
ven van de eischen, die het
materiaal stelt.
Wol, kunstzijde, katoen en
andere weefsels reageeren
verschilt er d op de hitte van
bet ijzer en daarom is het ge-
wenscht dat men hiermede
rekening houdt.
Het minst pretentieus is de witte wasch,
voor zoover het althans ongesteven goed
betreft. Zoodra bepaalde stukken met ge
kookte stijfsel behandeld zijn moet men er
op letten, dat ze volkomen droog zijn en
eerst daarna vocht men ze met lauw water
in. Alle stukken waschgoed worden eerst
gerecht, daarna ingevocht, terwijl banden
enz. eerst uitgestreken worden.
Aan de strijkplank moet als eisch ge
steld worden, dat hij met een wollen of
moltonnen deken, liefst meerdere lagen,
bekleed is en een afneembare katoenen
dek heeft. Een weinig zacht oppervlak
maakt, dat men niet alleen minder prettig,
doch ook niet mooi strijkt.
Katoenen tricotages worden met een
warm ijzer gestreken wanneer he goed nog
klam aanvoelt. Aanbeveling verdient het
de kleedingstukken vooraf in den ge-
wenschten vorm te rekken. Aan pyama's,
beerenhemden enz. worden eerst de dub
bele deelen gestreken als mouwen, man
chetten, pas en halskoord, daarna vóór- en
rugpanden. Dubbele stof wordt aan twee
kanten gestreken. Wollen kleedingstukken
worden steeds over een vochtigen doek ge
streken, aangezien de weefseldraden niet
tegen hitte bestand zijn. Het ijzer mag
warm, doch niet heel zijn. Kunstzijde en
kunstwol worden vochtig gestreken, nadat
de kleedingstukken in den vorm gerekt zijn.
Vóór het wasschen worden steeds maten
genomen teneinde te voorkomen, dat een
kleeling stuk te groot of te klein zal zijn.
Schuine banen worden steeds in de rich
ting der lengtedraden gestreken. Crêpe
achtige weefsels zijn moeilijk aan huis te
behandelen, omdat zij door het wasschen
krimpen en daarom verdient stoomen aan
beveling. Men geeft
aan geld uit, doch dit staat niet in verhou
ding tot een eventueel bedorven kleeding-
stuk.
Zuivere zyde is evenals alle weefsels, die
van dierlijke oorsprong zijn, zeer gevoelig
tegen de inwerking van warme ijzers en
wordt daarom met zorg gestreken en wel op
den verkeerden kant en liefst eenigszins
vochtig. Het weefsel verkrijgt hierdoor een
appretuurachtige vastheid zonder evenwel
te veel te glinsteren.
Fluweel en pluche worden niet gestre
ken doch stoomt men van den verkeerden
kant af met waterdamp, waarna men deze
weefsels met een zachte borstel opborstelt.
Voorjaarscostuums voor
JONGE DAMES
Men behoeft zijn keus ditmaal niet te
bepalen op een klassiek mantelpak, jn-
a;en men de werking hiervan wat al te
sti-eng vindt, want de mode brengt een
buitengewone veelheid van fantasie ont
werpen, die tevens gekleed zijn. Men tracht
oi-or goed gekozen panden aan mantels
stieds nieuwe modellen te brengen, ter
wijl stiksels het effect accentueeren. De
meeste mantels sluiten aan en bevorderen
ten afkleedende lijn, hetgeen meer dan tot
dusverre noodig is, in verband met de
veel wijdere rokken, die men ziet dragen.
De mode heeft ons wel zeer verrast
zoo niet overvallen door deze zeer ge wij-
z'gde rokken, die inderdaad zoo'n geheel
ander silhouet aangeven. Toch zal het mo
debeeld zich niet eensklaps kunnen wij
zigen, want iedere vrouw zal hare bestaan
de garderobe niet om der wille van een
modegril afdanken. Men zal dan ook rok
ken zien dragen, die zeer verschillend van
wijdte zijn en die der costulms volstaan
over het algemeen met ingezette opge
stikte of groepen plooien en behouden
ais geheel hun sportieve karakter. Man
teltjes zijn over het geheel iets langer en
worden met rokken van hetzelfde mate
riaal zoowel als van volkomen andere
weefsels gedragen. Enkele nieuwe costu-
mes geeft bijgaande schets, waarvan no. 1
gedragen wordt met geruite rok, doch uit
practische overwegingen verdient het aan
beveling en ook een bij te nemen van de
slof der mantel, hetgeen weinig kosten met
i.;ch brengt. De beide andere manteltjes zijn
kraagloos, doch zeer gekleed door de gar-
r.eering yan stiksels (midden) en van ver
ticale nervures (rechts). Effen en bedrukte
shawls worden in harmonieerende kleuren
in de halsopening gedragen.
BEHANDELING VAN
VET HAAR
Indien het haar al te spoedig na het was
schen vet wordt, is dit een gevolg van een
te sterke werking der vetkliertjes. De da-
sflijksche voeding kan een oorzaak zijn van
de groote vetuitscheiding der huid, zoo
wel van hoofd als gelaat en lichaam. In den
regel zal men bemerken, dat menschen met
haar, dat spoedig vet is, tevens een vette
gtlaatshuid hebben. Vette spijzen en het
tien van gebakken gerechten, zoete pud
dingen, gebak, koek chocolade, vet vleesch,
vette jus moeten alle ontraden worden. Het
is slechts een kwestie van gewoonte en een
xilein offer brengen, doch wanneer men
zich hieraan eenmaal gewend heeft, zal
men de goede werking erkennen. De ge
laatstint zal tevens veel frisscher worden
en puistjes en vetwurmpjes verdwijnen.
Indien men een groot deel van de spijzen,
CJe men gewoon is te eten van het voe-
djfigslijstje schrapt, moeten hiervuor andere
dmgen in de plaats komen Veel groenten
sla, tomaten, komkommer en versche en
gekookte vruchten geven een dieet, dat
ooeindig veel beter is voor de constitutie.
Sla, aangemaakt met citroensap ter ver
vanging van azijn. Gedroogde vruchten
kunnen b.v. 24 uur geweekt worden en
worden zonder toevoeging van suiker ge
geten. Gestoomde en gekookte groenten
zonder veel boter zijn gewenscht.
Tot zoover het dieet, doch ook een uit
wendige behandeling van hoofd- en ge-
ia&tshuid is noodzakelijk. Waar men bij
eer. te droge huid moet masseeren met
aJijfolie, resp. crème, moet men in het
tegenovergestelde geval niets doen, dat de
kliertjes tot overmatig werken kan prik
kelen. Het haar moet niet te vaak en niet
ce hard geborsteld worden en in geen ge-
jüi moet men een massageborstel gebrui
ken. Men moet het haar iedere tien dagen
wasschen, volstrekt niet meer, aangezien
het haar er niet droger door wordt, inte
gendeel.
Een ei-shampoo is het beste voor vet
haar, deze bereikt men op de volgende
rranier. Men klopt twee eierdooiers met
twee eetlepels water en voegt er één eet
lepel rum aan toe, giet dit mengsel over
het haar en wrijft het er goed in, terwijl
men de huid luchtig masseert. De nacht
vóórdat men het haar wascht, masseert
men de huid met warme olijfolie, hetgeen
men doet om de huidschilvers los te ma
ken, die anders door borstelen verwijderd
worden. De olie voedt tevens de haarwor
tels. Men bindt een doek om het hoofd
en wascht het haar 's morgengs met de
genoemde ei-shampoo. Een vette huid zal
meer schil vers vormen dan een zeer droge
er door olie-behandeling houdt men een
gladde huid. Vooral niet met zeep nawas-
schen, aangezien de shampoo, waaraan
rum is toegevoegd uitstekend werkt. De
eiwitten kan men voor een of ander toetje
gebruiken, zoodat het geenszins een kost
baar haarwaschmiddel wordt, dat wij aan
geven. Men moet de proef met onzen raad
eens 'nemen en deze natuurlijk geruimen
tijd voortzetten. Het succes zal dan niet
uitblijven.
UIT HET „KEUKENRIJK"
Thans nu de eieren goedkoop zijn, kun
nen we bezuinigen door deze aan den mid-
dagdisch op te dienen ter vervanging van
het veel duurdere vleesch. Verschillende
groenten smaken uitstekend met eieren en
wel vooral spinazie, doch ook verschillen
de slaatjes. Men kan den maaltijd comple
teer en met aardappelpurée of gebakken
aardappelen.
Kerry eieren.
6 eieren -
1 uitje
1 eetlepel kerry (afgestreken)
1/2 L. melk of bouillon (water met 2 blok
jes bouillon) 1 appel en een half lepel
tje citroensap.
Eieren hard koken, schillen en in de leng
te in vieren snijden. Boter smelten en uitje
gaar smooren, bloem en kerry toevoegen
en de melk of het sausje roerende eenige
minuten doorlaten koken. Peper en zout
naar smaak. Appel schillen van het klok
huis ontdoen en fijn hakken, aan de saus
toevoegen evenals het citroensap en alles
nog een minuut of vijf zachtjes door laten
koken en over de eieren gieten.
Ons Païronentioekje
SPORTIEF MANTELCOSTUME
3332.
Prijs 35 cent.
Dit mantelcostume draagt aan. de voor
zijde het karakter van een tailleur, doch is
aan de achterzijde met rugstuk en binnen-
waartsche plooi gemaakt, terwijl er van
naad tot naad eer ceintuurtje is gemaakt.
De naden aan de voorzijde given een aan
sluitende lijn. Vierbaans rokje.
Men kan dit costume van dezelfde stof
maken of zóó dat rok en mantel van af
stekend materiaal worden gekozen, b.v. ef
fen en gestreept.
Ben. materiaal 3 M. 130 breed.
Patronen in de maten 384042 44.
MEISJES BLOUSE EN ROKJE.
Succespatroon 3457.
Prijs 30 cent 5 ct. voor porto
en omzetbelasting.
Blouse met opgestikte stofreepen aan
schouders en midden voor; sluiting met rits
of knoopen. Aardige halslijn.
Vierbaans roKje, dat naar den zoom toe in
klokken valt. Opgestikte smalle ceintuur.
Ben. stof voor blouse 1.50 M. Voor rok
2 X hoogte.
Patronen 1416 en 1618 jaar.
BON T
VOOR GOEDKOOPE PATRONEN
Op te zenden aan „Het Practisch Mode»
blad" Postbus 36 Den Haaf, giro 203203.
NAAM
STRAAT
PLAATS
Patroon NoMaat
Hierbij ingesloten aan postxegelf»
Indien u tevens het laatste nummer van
„Het Practische Modeblad" wenscht te oat»
vangen gelieve u 10 cent extra in te slid»
ten. i
(Postzegels liefst van 11/2, 3. IA ei
121/2 cent, doch niet van 6 cent).