DOE GEWOON
A G A-
HEUSEVEEDÏo.
OM UIT TE KNIPPEN!
Dienstregeling n.v. Atborata
KOORN's THEE
DEKKLEEDEN
RUBBER
LAARZEN
OLIEGOEDEREN
I!
AGA - FORNUIS
HEUSEVELDT N.V.
INGAANDE VRIJDAG 9 AUGUSTUS 1940.
RECEPTEN.
INMAAK IN GEKURKTE FLES
SC HEN.
Wijdmorösche flesschen leenen
zich uitziekend voor het beware i
\;in sommige producten, die dan
niet gesioiiliseerd behoeven te
worden
Als GROENTEN komen hier
voor in aanmerking postelein,
rabarber, zuring door de eigen
zuurgraad van deze groenten
wordt bederf tegengegaan.
De gare, warme groenten wor
den in de zorgvuldig schoonge
maakte flesschen gedaan er
wordt, wat sla-olie op gegoten en
de flesschen worden met een uit
gekookte kurk gesloten. Als sla
olie niet beschikbaar is, kan men
ook aan de buitenkant de poreu
ze kurk sluiten door ze te dompe
len in gesmolten paraffine.
Als VRUCHTEN komen in aan
merking onrijpe kruisbessen de
flesschen worden gevuld met de
rauwe vruchten, bijgevuld met
gekookt en weer afgekoeld water
tot boven de vruchten. Verder
voorzien van kurk en paraffine.
ZUURKOOL. Hiervoor nemen
wij gedeeltelijk witte- en gedeelte
lijk savoyekool, gewoonlijk 2 x
zooveel wite- als savoyekool. De
kool wordt in fijne snippers ge
schaafd en per Kg. worden 2 eet
lepels (20 gr.) zout genomen. De
geringe hoeveelheid zout dient om
voldoende vocht aan de kool te
onttrekken, zoodat men na het
snijden, doorkneden en aanstam
pen, de kool in het vat onder de
pekel ziet. komen.
Tijdens deze bewerking voegen
wij aan de koolsnippers wat pe
perkorrels en jeneverbessen toe
ter bevordering van het spoedig
zuur worden ook wel een scheutje
karnemelk. Op de zuurkool leg
gen wij een schoon doekje met
plankje en steen, zoodat de kool
onder het vocht blijft.
De pot wordt op een frissclic
vorst vrije plaats gezet en gedu
rende de eerste weken telkens na
gekeken de kim wordt verwij
derd en doekje, steen en plankje
worden in heet water schoonge
maakt.
INMAAK IN HET ZOUT.
Als groenten komen hiervoor
in aanmerking gesneden snijboo-
nen, gesnipperde andijvie en
even opgewede, maar daarna vol
komen koud geworden slaboo-
nen. Op 10 kg. groente wordt 3 Ivg.
zout genomen. De groente wordt
laag om laag met zout in de stee-
nen pot gepakt, zij wordt stevig
aangestampt, zoodat zich dade
lijk voldoende pekel vormt. Om
de groente onder de pekel te hou
den, wordt er 'n doekje met een
plankje en een steen opgelegd.
VRUCHTENMOES IN GEKURK
TE FLESSCHEN.
Hiervoor komen in aanmerking
rijpe tomaten, pruimen, bramen,
bosschbessen. De gewasschen
vruchten worden met aanhangend
water tot. een dik moes gekookt.
Dit wordt door een paardeharen
zeef gewreven, zoodat schillen en
pitten achterblijven.
De schoongemaakte flesschen
worden er mee gevuld en tegen
de kook aan, 20 minuten, gesteri
liseerd de flesschen worden met
een uitgekookte kurk gesloten en
gelakt of in gesmolten paraffine
gedompeld.
DRIEHONDERD WAGONLADINGEN
MUNITIE ONTPLOFT.
Grootc schade.
In de zuid-Fransche stad Miramas bij
Marseille heeft zich een explosie-onge
luk voorgedaan.
Thans zijn, naar de U. P. meldt eeni-
ge officieele bijzonderheden over dezen
ramp medegedeeld.
Volgens officieele mededeelingen ston
den vijf minuten na de eerste ontplof
fing 300 wagonladingen munitie in
vlammen.
Door de voortdurende nieuwe ontplof
fingen werd de bevolking van Miramas
in paniek ..rcht en moest worden
geëvacueerd
Na veel m«j®ifelukte het den brand
onder controNSpfkrijgen. Het werd den
bewoners van de stad weer toegestaan1
terug te keeren, doch dat deel van Mi-1
ramas, dat het zwaarste door de explo-'
sies heeft geleden, is nog steeds afgezet.'
Daar de spoorweg volkomen vernield
is, moeten alle treinen worden omgeleid.'
Het D.N.B. meldt dat twintig personen
voor het meerendeel spoorwegbeambten,1
werden gedood. De brand ontstond in1
een legen wagon, waaruit plotseling'
vlammen sloegen. Het spoorwegpersoneel
trachtte zooveel mogelijk munitiewagens'
uit de nabijheid van het brandende rij- J
tuig te halen, maar de vlammen grepen'
zoo snel om zich heen, dat het ongeluk'
niet kon worden voorkomen. De eene'
munitiewagen na de andere ontplofte.
Gedurende den heelen ochtend en een
deel van den middag klonken de explo
sies.
De materieele schade is zeer aanzien
lijk.
Op Uw KOFFIE- en THEEBONS kunt U bij de distri
butie bij Uw winkelier KOORN's Koffie en Thee krijgen als altijd
Daar onze geheel ongeschonden voorraad is ingekocht lang voor
de moeilijkheden kunnen wij U geheel dezelfde qualiteit garandee
ren als steeds, bovendien kunnen wij onmiddellijk leveren.
Koorn's Koffie
Met 'n Loodje
Groen Merk
Bruin Merk
pakje
52 ct.
40 ct.
31 ct.
van 29 tot 40 ct.
per ons.
VRAAGT UW WINKELIER KOORN's KOFFIE EN THEE.
WELKE BONNEN ZIJN THANS
GELDIG.
BROOD.
Bons 91 tot en met 100. (Broodbonb
Geldig van 5 Aug. tot en met 11 Aug.
a.s. (niet gebruikte tot en met 15 Au
gustus) rechtgevende op 2500 gram rog
gebrood of 2000 gram ander brood.
THEE OF KOFFIE.
Bon 53 (algem. distributieboekje.)
Geldig tot en met 30 Aug. rechtgevende
op half pond koffie of half ons thee.
SUIKER.
Bon 66 (algem. distributieboekje).
Geldig tot en met 23 Aug. rechtgeven
de op één kg. suiker.
PETROLEUM.
Petroleumzegel „Periode III
voor hen, die over geen andere kookge
legenheid beschikken dan petroleum.
Geldig tot en met 11 Augustus" rechtge
vende op 2 liter.
BOTER.
Bons 01 tot en met 04 (boterkaart).
Op elke bon 1 v pond boter van 29 Juli
tot en met 23 Augustus.
VET.
Bons 01 en 02 (vetkaart) Op elke
bon een '/a pond margarine of gesmolten
vet of boter van 29 Juli tot en met 23
Augustus.
VET.
Bons 03 en 04 (vetkaart) elke bon
een Vs pond boter met 10 cent reductie
per Va pond, van 29 Juli tot en met
23 Augustus.
RIJST OF RIJSTEMEEL.
Bon 95 (algem. distribulieboekje).
Geldig tot en met 11 Augustus, recht
gevende op half pond rijst of rijste-
meel.
HAVERMOUT, ENZ.
Bon 100 (algem. distributieboekje.)
Geldig tot en met llAugustixs, rechtge
vende op half pond havermout of ha
vervlokken of gort of grutten.
MAÏZENA, ENZ.
Bon 105 (algem. distributieboekje.)
Geldig tot en met 11 September, recht
gevende op 1 ons maizena of griesmeel
of pudding poeder.
MACARONI, ENZ.
Bon 110 (algem. distributieboekje).
Geldig tot en met 11 September, recht
gevende op 1 ons macaroni of vermi
celli.
KOLEN enz.
Tot 30 Septmber kan men bij hande
laren koopen 20% van het verbruik
van April 1939 tot en met Maart 1940.
Alle maten.
P. JONGKIND,
Een Zweedsche uitvinding
van het allerbeste Zweeds
Materiaal, waarvan nog
slechts
ENKELE EXEMPLAREN
LEVERBAAR.
Een greep uit de vele factoren
die het
a G a -
W0NDERF0RNU1S
thans zoo aantrekkelijk ma
ken.
Geen ongemakken van de
Brandstofrantsoenering
dank zij het minimaal brand
stofverbruik.
Een ENORM COMFORT
en GERIEF
voor de huisvrouw, daar het
fornuis dag en nacht op con
stante temperaturen gereed
staat en zich zelf regelt.
Een grote besparing aan
geld, tijd en moeite daar het
fornuis en het pannen-ma
teriaal slechts een minimaal
onderhoud vereisen.
9 WARM WATER
VOORZIENING
door het gehele huis voor
BAD. WASTAFELS.
KEUKEN, enz.
9 GROTE LEVENSDUUR
en blijvende
HANDELSWAARDE
dank zij het onverslijtbaar
materiaal waarvan dit fornuis
is vervaardigd.
0 HET TOTALE
BRANDSTOF - VER
BRUIK
van dit fornuis bedraagt
slechts f 25.— tot maximaal
f 35.per JAAR.»
Een
SOLIDE GELDBELEGGING
met een gegarandeerd
GROOT JAARLIJKS
RENDEMENT.
Het Fornuis is steeds bij ons
in gebruik te bezichtigen.
Vraagt ons nadere inlichtin
gen of zendt onderstaande
coupon nog heden aan
Langestraat 24 ALKMAAR.
Zendt mij GRATIS uw bro
chure over het
Naam
Adres
Woonpl
ALKMAAR.
Technische Afdeling
Voorloopig goedgekeurd dd. 6 Augustus 1940 door de Rijksverkeersinspectie te Haarlem.
Dir. H. H. J. NAASTEPAD SPOORBUURT - A. PAULOWNA.
TRAJECT DEN HELDER ANNA PAULOWNA DEN OEVER, vice versa.
Den Helder
7.40
9.40 13.—
13.40
16.15
16.45
18.—
20.10
5 De Kooy
*7.55
9.55 13.15
13.55
16.30
17.—
18.15
20.25
10 Breezand
*3.02
10.02
14.02
16.37
18.22
20.32
15 Station Anna Paulowna
8.10
10.10
14.10
16.45
18.30
20 40
Treinen van Alkmaar
8.16
10.16
14.16
16.16
18.16
20.16
Station A. Paulowna
6.05
6.15
8.20
10.20
14.20
16.50
18.35
20.45
2 Kleine Sluis
6.10
6.19
*8.24
10.24
14.24
16.54
18.39
20.49
6 van Ewijcksluis
6.15
6.25
*8.30
10.30 13.25
14.30
17.—
17.10
18.45
20.55
10 Westerland
6 .20
6.32
*8.37
10.37 13.32
14.37
17.07
17.17
18.52
21.02
14 Hippolytushoef
6.25
6 40
o.45
10.45 13.40
14.45
17.15
17.25
19—
21.10
20 Den Oever
6.55
*9.—
10.55 13.55
14.55
17.30
19.15
21.10
Den Oever
7.—
10.55 11.55
14.55
15.40
18.55
19.15
21.25
6 Hippolytushoef
6.30
7.-15
11.10 12.10
15.10
15.55
17.25
19.10
10 Westerland
*6.38
7.22
11.18 12.18
15.18
16.03
17.30
19.18
14 van Ewijcksluis
6.45
7.30
11.25 12.25
15.25
16.10
17.35
19.25
18 Kleine Sluis
7.36
11.31
15.31
19.31
20 Station A. Paulowna
7.40
11.35
15.35
19.35
19.45
21.45
Treinen van Alkmaar
16.16
Treinen naar Alkmaar
7.48
11.48
15.48
19.48
A.Z.
Station A. Paulown a
7.45
11.40
15.40
16.20
19.40
5 Breezand
7.53
11.48
15.48
16.28
19.48
10 De Kooy
*7.—
8.
11.55 12.35
15.55
16.20
17.45
16.35
19.55
15 Den Helder
7.15
8.15
12.10 12.50
16.10
16.35
18.—
16.50
20.10
Niet op Zondag. A. Z. Alleen op Zondag.
TRAJECT DEN HELDER
ANNA PAULOWNA - NIEUWE SLUIS vice versa.
Den Helder
5 De Kooy
6.40
6.55
14.—
14.15
21.30
21.45
10 Breezand
7.02
14.22
19.32
21.52
15 Station Anna Paulowna
7.10
14.30
19.40
22.—
Treinen van Alkmaar
10.16
12.16
14.16
20.16
Treinen naar Alkmaar
7.48
19.48
Station Anna Paulowna
5.20
7.10
10.20
12.20
14.30
17.15
20.20
22.—
2 Kleine Sluis
524
7.14
10.24
12.24
14.34
17.19
20.24
22.04
6 Wieringerwaard
5.31
7.21
10.31
12.31
14.41
17.26
20.31
22.11
8 Nieuwe Sluis
5.35
7.25
10.35
12.35
14.45
17.36
20.35
22.15
Nieuw Sluis
5.35
7.25
11.25
13.05
15.25
17.55
20.35
22.15
2 Wieringerwaard
5.39
7.29
11.29
13.09
15.29
17.59
20.39
6 Kleine Sluis
5.47
7.36
11.36
13.16
15.36
18.06
20.46
8 Station Anna Paulowna
5.51
7.40
11.40
13.20
15.40
18.10
20.50
22.30
Treinen van Alkmaar
18.16
20.16
Treinen naar Alkmaar
7.48
11.48
13.48
15.48
Station Anna Paulowna
5.51
13.20
18.20
20.50
5 Breezand
5.58
13.28
18.23
20.58
10 De Kooy
6.06
13.35
21.05
15 Den Helder
6.20
13.50
21.20