KNIP-PATRONEN als sinaasappels. Vitaminen E. komen voor in volkorenbrood, eidooiers, palmolie, bo ter, sojaboonen, pinda's en in enkele vleeschsoorten, groene groenten en sla, als mede in banenen, gerst, haver en in (ge ringe mate) in melk. Over de werking van vitaminen K. is minder bekend; alleen weet men, dat 'ij o.a. voorkomen in hen nepzaad, eidooiers, tomaten, kool, varkens lever en groene groenten. Vitaminen F v:ndt men in dierlijk melk en vet. In Amerika houdt de wetenschap zich bij voorduring bezig met het nemen van proeven in zake de vitaminenleer, waar omtrent nog veel duister is en opheldering vereischt. Om klaarheid te verkrijgen om trent de werking van vitaminen E. heeft Zwarbwitf een veel toege paste combinatie men zich van 1922—1350 onvermoeid proeven genomen. Het gehalte aan vitaminen (de verschillende soorten geeft een bijzondere voedingswaarde aan vetten en daarom kan met minder volstaan worden, dan veelal gedacht wordt. Wat wij moeten eten. Jarenlang onderzoek en groote ervarin gen van bekende specialisten als Lakmann, Bircher Benner, Just, Ragnar Berg, Hindhede e.a. hebben aangetoond, dat de hoofdvoeding moet bestaan uit groenten deels in ongekookten toestand aard appelen, vruchten, noten cn volkoren brood. Wie belang stelt in de moderne voedings- en vitaminenleer kan van boven genoemde en andere wetenschappelijk onderlegde lectuur te over vinden, welke den weg wijst naar een betere en gezonde voeding. De moderne voeding is niet uit den nood der tijden geboren, doch geba seerd op meer dan veertig jaren lange, ernstige studie. Hindhede, de bekende Zweedsche onderzoeker, heeft pioniers werk op het gebied der moderne voedings leer verricht. Een door Martine Wittop Koning bewekt kookboek, dat Hindhede opdraagt aan „de zuinige huisvrouw", zal vooral in deze tijd van groot practisch nut blijken te zijn. Slechts een gezonde voeding kan er toe bijdragen, een gezond en daardoor geluk kig geslacht te vormen. Dit wordt helaas maar al te vaak vergeten. Practisch en onmisbaar bij het strijken van ver schillende kleedingstuk- ken o.a. voor mouwen is het mouwenplankje, dat zich ook leent voor kin dergoed. Goede hulpmid delen vergemakkelijken het werk èn sparen tijd. i D /essous en nachfcklee- ding zijn evenals japon nen aan mode onderhevig en de eersten passen zich in de hoofdlijnen zelfs aan de lijn der mode aan. Nauwsluitende japonnen stellen hooge eischen aan dessous, die een uitste kende coupe moeten heb ben, onverschillig of deze van zijden tricot, wol of zijden weefsels gemaakt zijn, terwijl Voor onder jurken de voorkeur wordt gegeven aan den de Ame- rikaansche modellen, die een goeden pasvorm heb ben. Langen tijd hébben pyama's gezegevierd over de nachtjaponnen, alhoe wel deze natuurlijk nooit geheel en al op den ach tergrond zullen treden. Men heeft wel eens be weerd, dat pyama's min der vrouwelijk kleeden, doch een model als op de ze schets is aangegeven, weerspreekt dit ongetwijfeld. Als materiaal is een flanellen ruit verwerkt, terwijl de mouwen en de onderkant van den panto- lon met een gebreid boord zijn afgewerkt, hetgeen vooral 's winters heerlijk warm in het dragen is. De pantalon omsluit de heupen door figuurnaden, terwijl het lan ge, aansluitende bovendeel met punligcn hals en split, afgewerkt is met een -uche, die machinaal gefestonneerd is Bij deze pyama behoort een cape var dezelfde stof met glad schouder- en rug stuk, waaraan een klokkend ondergedeelte is gezet, dat eveneens gefestonneerd wordt. Sluiting met koord én pompons. Een warm geheel, dat vooral in een tijd, dat de kans op luchtalarm niet uitgesloten is, zeer prac tisch is. DE BASIS VOOR EEN G^^,1DE VOLKS VOEDING: GROENTE^ tARDAPPELEN EN V0LK0REN1V7^ ^VETTEN EN Nu de levensmiddelenvoorziening .n vele landen moeilijkheden oplevert, dient bijzondere aandacht besteed te worden aan het voedselvraagstuk Alhoewel wij in di- gelukkige omstandigheid verkeeren, d=ii slechts enkele voedingsmiddelen gedistri bueerd worden, is het toch de plicht var. ons. huisvrouwen, om zuinig met alle levensmiddelen om te gaan voorai ver dient dit onder de aandacht gebracht t, worden van degenen, die niet op ae klein '.jes behoeven te letten en bestellen, wat zij meenen noodig te hebben. Menigmaal zou het de gezondheid der gezinsleden meer ten goede komen, indien mei minder volstaan werd, want op het gebied der voeding wordt nog maai al te vaak ge zondigd Vet, koolhydraten en eiwitten be noorden volgens de oude voedingsleer tot de meest onmisbare bestanddeelen, ter wijl men meende, dal slechts een groot aantal calorieën het organisme in stand kon houden. 1 gr. vet geeft b.v. 9.3 calo rieën of warmte eenheden, 1 gr. kool hydraten 4.1, evenals 1 gr. eiwit. Een voe dingsleer, die de energie-waarde van de voeding afmeet naar het verbrandings proces. dus naar de calorieën, moet aan vetten dus een groote plaats toekennen. De moderne voedingsleer stelt evenwel minder prijs op een zuiver kwantitatieve beschouwing en schenkt meer aandacht aan de kwaliteit der voedingsmiddelen. Wetenschappelijke onderzoekingen heb ben aangetoond, dat men met een veel minder groot aantal calorieën kan volstaan dan eertijds noodig geacht werd. De tot dusverre gevolgde voedingsmethode om tot 30 vet te gebruiken is evenwel ver keerd, Waartoe dient het vet in onze voeding? Waaruit valt ue noodzakelijke behoefte aan vet te verklaren? De vitaminen A. D. E. F. en R. komen in de eerste plaats voor in bepaalde vetten, doch zijn ook in an dere bestanddeelen onzer voeding aan wezig Bu de afwezigheid van deze vitami nen kunnen sloornissen ontstaan, waar tegen het organisme op den duur niet be stand zal blijken te zijn. Van groot belang voor het organisme is de vetslofwisseling De vetvorming in het menschelijk lichaam is niet alleen afhankelijk van den ioevoc: van vet door middel van de voeding, doch ook van de werking der inwendige klieren De hormonen van de thymusklier, van de gesiachts-, schild- en buikspeekselklier regelen de vetstofwisseling. Wanneer de voedselopname grooter is dan het energie verbruik, ontstaat een overschot in den vorm van vet, hetgeen ook het geval is wanneer de voedselopname dezelfde blijf', doch het verbruik van energie vermindert Wordt het lichaam gedurende langeren tijd op deze wijze beïnvloed, dan kan ten slotte een storing in de werking der invver. dige klieren het gevolg hiervan zijn. het geen proefondervindelijk bewezen is. De lever produceert vet-beslanddeele:i eti ontleent deze, behalve aan vetten, oos aar. brood, aardappelen en groenten. Vita minen D. kunnen in het lichaam gevormd worden, zonder dat deze aan voedings middelen worden ontleend. Dan is het evenwel noodig, dat de huid m de gelegen heid gesteld wordt, de ultraviolette zonne stralen op zich in te 'aten werken (zonne baden). Het komt er ten slotte op aan, ul de vitaminen A. D. E. F. en K. die in vet voorkomen, niet tevens op andere wijze opgenomen kunnen worden, ingeval hier aan gebrek zou kunnen ontstaan, zooals thans reeds in verschillende landen het geval is. Vitaminenrijke voedings middelen. In melk bevinden zich vitaminen A., ook in boter, doch de hoeveelheid houdt ver verband met de voeding, s Zomers, wan neer het vee met groen voeder gevoederd kan worden, zijn er meer vitaminen A. in aanwezig dan m de wintermaanden, wan neer men op hooi is aangewezen. Het z.g. krachtvoer geeft melk. die vrijwel vita- minenloos is Hel voer, dat aan varkens wordt toegediend, bevat in den regel na genoeg geen vitaminen, terwijl het vleeseh dezen dieren ze eveneens mist. In ver schillende groenten en vruchten komen vitaminen A. voor, vooral in wortelen, die dan ook buittengewoon geschikt zijn om rauw geraspt te eten. Voorts zijn vita mineil A. aanwezig m tomaten en sterk- gekleurde vruchten, in groene groenten vcoral in sla en voorts in spinazie en groe ne kool. ook m erwten en bnonen. Het is zeer begrijpelijk, dat aan de bereiding van deze en andere - groenten groote zorg be •ïtleed moet worden en van ..afkoken" geen sprake mag zijn. Liefst laat men groenten gaar sloomen en van andere wordt het kookwater aangewend voor het maken van soepen en sausjes. Vitaminen D. bevinden zich in eidooieis iet ertraan, melk, gist, lever, haring sprot e.a, voedingsmiddelen, terwijl zij slechls in geringe mate aanwezig zijn in groene groenten en tomaten; deze laatste bevatten evenwel de onmisbare vitaminen C., even- A 646 SUCCESPATROON A 647 Prijs 40 cent is een manteltje, dat gemaakt kan worden van een voorjaarsmantel, die niet meer ge dragen kan worden. De sluiting is naar het midden gebracht en vindt plaats door mid del van drie knoopen. Afwerking van den kraag met zijden tres; glad tweebaans rokje. Patronen in de maten 44 46 en 48. KNIPPATRONEN VAN DEZE MODELLEN zijn tegen den aangegeven prijs verkrijg baar bij Het Practisch Modeblad, Postbus 36, Den Haag. Betaling steeds vooruit per giro (post rekening 203203), per postwissel of in post zegels, mits deze een vaïriïe bobben van VA, 3 of V/2 ct. Smalle biezen in afstekende kleur vroo- iijken een zwarte japon op, eventueel kan men er ook tresband voor verwerken, dal zich goed naar het model laat rekken. Aan den bovenkant van zakken gestikte eindjes lint worden geknoopt (rechtsboven) ter wijl een schoudergarneering van lint een aardige noot verleent aan meisjesjurken (links boven). Een gekleede garneering vormen de bladmotieven, die van dubbele stof ge maakt zijn (beneden links). Een aparte garneering vormt de piqué kraag rechts met bijpassende breede manchetten die zich vooral goed leenen voor wijde mou wen. SUCCF.SPATROON A 646 Prijs 40 cent Geeft een vlot ensemble te zien, dat ge maakt is van een coupon donkere stof, die met een ruil gecombineerd is Noodig is voor de effen stof lengte van den mantel vanal den uas gemeten Voor pas en mou- men is eb: ruil recht en voor den rok in schuine richting geknipt. Hel geheel kleedt vlot en vraagt een zeer gei ing punten- offer. aangezien coupons tot 90 c.M vrij zijn en men voor rok, pas en mouwen slechts weinig stof behoeft. Patronen in de maten 40 42 44. Naarmate de dagen langer worden en de zon zich minder schuil zal houden, zullen wij onze kleeding gaarne wat gaan op- frisschen. We zullen in de naaste toekomst niet zonder meer naar een winkel kunnen gaan om ons iets nieuws aan te schaffen, de puntenkaart zal een stem in het kapit tel hebben en nog wel een, die een beslis send oordeel zal kunnen vellen. Gelukkig komt Mevrouw Mode ons de behulpzame hand reiken en brengt zij al lerlei aardige garneeringen, die veelgedra- gen japonnen geheel en al weten op te fleuren. Zwart-wit is zeer modern, terwijl men met zwart als hoofdkleur een ongelooflijke aantal mogeleden kan verkrijgen, die steeds een gelaagd effect zullen geven. Nijlgroen, chartreus, olijfgroen, rood in al" nuanceeringen, sprekend blauw, bleu, licht ei. Madonnablauw, grijs, beige, paars deze kleuren leenen er zich toe om met zwart gecombineerd te worden. schillende kleuren en verschillende materi alen. Coupons dienen als aanvulling, waar door een geringer stofverbruik mogelijk is en tevens een zeer apart effect verkregen kan worden. Een aardig idee wordt onder K 8914 aan gegeven. Deze japon is gemaakt van don kere wollen stof en heeft lange, naar den onderkant aanmerkelijk wijder wordende mouwen, die met zijde in opstekende kleur zijn tegen gevoerd. De laatsten kunnen worden omgeslagen, zooals de teekening dit te zien geeft, zoodat het effect dezer japon volkomen verandert en den indruk gewekt wordt, dat men een bolero met korte mouwen over de donkere japon heeft aangeschoten. K 8957. Sportieve japon, die aan mou wen en onder de armen gesleten was en gedeeltelijk vernieuwd is met behulp van fantasie stof. pxactiójcfu (udóuiouw 1(1] weet taad.. r J 4\ Twee-kleurige K8913 V) combinaties sparen punten De mode legt uit practische overwegin gen het accent op combinaties van ver- Rechts een vlot jurkje met schouder stuk. mouwen en kraag alsmede ceintuur van effen materiaal. Garneering met stof- overtrokken knoopen. Nieuw, maar niet steeds even flatteus w een nieuw detail, dat de mode ons brengt, n.1. de kleine schortjes, die met een cein tuur om het middel gedragen worden en nu eens een gedeeltelijk van den voor baan, dan weer van den achterbaan der japon te zien geven en in sterk contras teerde kleur of van bedrukte zijde gedra gen worden. Wij zagen o.m. een zwarte avondjapon in prinsesse model met een ruime strook van zt 45 c.M. lengte, van Schotsche zijde, die aan een ceintuur gezel was en bij wijze van „schortje" gedragen werd. Een nieuwe modegril, die niet steeds even flatteus is en lang niet bij ieder fi guur past. Moderniseeren is aan de orde van den dag. met behulp van coupons kunnen wij allerlei klecdingstukken omtooveren, die er dan weer volkomen nieu\ uitzien. Effen en geruite weefsels vormen in het voorjaar eer. combinatie, die veel toepassing zal vinden.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Wieringer courant | 1941 | | pagina 8