KNIP-PATRONEN
als sinaasappels. Vitaminen E. komen voor
in volkorenbrood, eidooiers, palmolie, bo
ter, sojaboonen, pinda's en in enkele
vleeschsoorten, groene groenten en sla, als
mede in banenen, gerst, haver en in (ge
ringe mate) in melk. Over de werking van
vitaminen K. is minder bekend; alleen
weet men, dat 'ij o.a. voorkomen in hen
nepzaad, eidooiers, tomaten, kool, varkens
lever en groene groenten. Vitaminen F
v:ndt men in dierlijk melk en vet.
In Amerika houdt de wetenschap zich
bij voorduring bezig met het nemen van
proeven in zake de vitaminenleer, waar
omtrent nog veel duister is en opheldering
vereischt. Om klaarheid te verkrijgen om
trent de werking van vitaminen E. heeft
Zwarbwitf
een veel toege
paste combinatie
men zich van 1922—1350 onvermoeid
proeven genomen. Het gehalte aan
vitaminen (de verschillende soorten
geeft een bijzondere voedingswaarde aan
vetten en daarom kan met minder volstaan
worden, dan veelal gedacht wordt.
Wat wij moeten eten.
Jarenlang onderzoek en groote ervarin
gen van bekende specialisten als Lakmann,
Bircher Benner, Just, Ragnar Berg,
Hindhede e.a. hebben aangetoond, dat de
hoofdvoeding moet bestaan uit groenten
deels in ongekookten toestand aard
appelen, vruchten, noten cn volkoren
brood. Wie belang stelt in de moderne
voedings- en vitaminenleer kan van boven
genoemde en andere wetenschappelijk
onderlegde lectuur te over vinden, welke
den weg wijst naar een betere en gezonde
voeding. De moderne voeding is niet uit
den nood der tijden geboren, doch geba
seerd op meer dan veertig jaren lange,
ernstige studie. Hindhede, de bekende
Zweedsche onderzoeker, heeft pioniers
werk op het gebied der moderne voedings
leer verricht. Een door Martine Wittop
Koning bewekt kookboek, dat Hindhede
opdraagt aan „de zuinige huisvrouw", zal
vooral in deze tijd van groot practisch nut
blijken te zijn.
Slechts een gezonde voeding kan er toe
bijdragen, een gezond en daardoor geluk
kig geslacht te vormen. Dit wordt helaas
maar al te vaak vergeten.
Practisch en onmisbaar
bij het strijken van ver
schillende kleedingstuk-
ken o.a. voor mouwen is
het mouwenplankje, dat
zich ook leent voor kin
dergoed. Goede hulpmid
delen vergemakkelijken het
werk èn sparen tijd. i
D
/essous en nachfcklee-
ding zijn evenals japon
nen aan mode onderhevig
en de eersten passen zich
in de hoofdlijnen zelfs aan
de lijn der mode aan.
Nauwsluitende japonnen
stellen hooge eischen aan
dessous, die een uitste
kende coupe moeten heb
ben, onverschillig of deze
van zijden tricot, wol of
zijden weefsels gemaakt
zijn, terwijl Voor onder
jurken de voorkeur wordt
gegeven aan den de Ame-
rikaansche modellen, die
een goeden pasvorm heb
ben. Langen tijd hébben
pyama's gezegevierd over
de nachtjaponnen, alhoe
wel deze natuurlijk nooit
geheel en al op den ach
tergrond zullen treden.
Men heeft wel eens be
weerd, dat pyama's min
der vrouwelijk kleeden,
doch een model als op de
ze schets is aangegeven,
weerspreekt dit ongetwijfeld. Als materiaal
is een flanellen ruit verwerkt, terwijl de
mouwen en de onderkant van den panto-
lon met een gebreid boord zijn afgewerkt,
hetgeen vooral 's winters heerlijk warm
in het dragen is. De pantalon omsluit de
heupen door figuurnaden, terwijl het lan
ge, aansluitende bovendeel met punligcn
hals en split, afgewerkt is met een -uche,
die machinaal gefestonneerd is
Bij deze pyama behoort een cape var
dezelfde stof met glad schouder- en rug
stuk, waaraan een klokkend ondergedeelte
is gezet, dat eveneens gefestonneerd wordt.
Sluiting met koord én pompons. Een warm
geheel, dat vooral in een tijd, dat de kans
op luchtalarm niet uitgesloten is, zeer prac
tisch is.
DE BASIS VOOR EEN G^^,1DE VOLKS
VOEDING: GROENTE^ tARDAPPELEN
EN V0LK0REN1V7^ ^VETTEN EN
Nu de levensmiddelenvoorziening .n
vele landen moeilijkheden oplevert, dient
bijzondere aandacht besteed te worden aan
het voedselvraagstuk Alhoewel wij in di-
gelukkige omstandigheid verkeeren, d=ii
slechts enkele voedingsmiddelen gedistri
bueerd worden, is het toch de plicht var.
ons. huisvrouwen, om zuinig met alle
levensmiddelen om te gaan voorai ver
dient dit onder de aandacht gebracht t,
worden van degenen, die niet op ae klein
'.jes behoeven te letten en bestellen, wat
zij meenen noodig te hebben. Menigmaal
zou het de gezondheid der gezinsleden
meer ten goede komen, indien mei minder
volstaan werd, want op het gebied der
voeding wordt nog maai al te vaak ge
zondigd Vet, koolhydraten en eiwitten be
noorden volgens de oude voedingsleer tot
de meest onmisbare bestanddeelen, ter
wijl men meende, dal slechts een groot
aantal calorieën het organisme in stand
kon houden. 1 gr. vet geeft b.v. 9.3 calo
rieën of warmte eenheden, 1 gr. kool
hydraten 4.1, evenals 1 gr. eiwit. Een voe
dingsleer, die de energie-waarde van de
voeding afmeet naar het verbrandings
proces. dus naar de calorieën, moet aan
vetten dus een groote plaats toekennen.
De moderne voedingsleer stelt evenwel
minder prijs op een zuiver kwantitatieve
beschouwing en schenkt meer aandacht
aan de kwaliteit der voedingsmiddelen.
Wetenschappelijke onderzoekingen heb
ben aangetoond, dat men met een veel
minder groot aantal calorieën kan volstaan
dan eertijds noodig geacht werd. De tot
dusverre gevolgde voedingsmethode om
tot 30 vet te gebruiken is evenwel ver
keerd,
Waartoe dient het vet in
onze voeding?
Waaruit valt ue noodzakelijke behoefte
aan vet te verklaren? De vitaminen A. D.
E. F. en R. komen in de eerste plaats voor
in bepaalde vetten, doch zijn ook in an
dere bestanddeelen onzer voeding aan
wezig Bu de afwezigheid van deze vitami
nen kunnen sloornissen ontstaan, waar
tegen het organisme op den duur niet be
stand zal blijken te zijn. Van groot belang
voor het organisme is de vetslofwisseling
De vetvorming in het menschelijk lichaam
is niet alleen afhankelijk van den ioevoc:
van vet door middel van de voeding, doch
ook van de werking der inwendige klieren
De hormonen van de thymusklier, van de
gesiachts-, schild- en buikspeekselklier
regelen de vetstofwisseling. Wanneer de
voedselopname grooter is dan het energie
verbruik, ontstaat een overschot in den
vorm van vet, hetgeen ook het geval is
wanneer de voedselopname dezelfde blijf',
doch het verbruik van energie vermindert
Wordt het lichaam gedurende langeren
tijd op deze wijze beïnvloed, dan kan ten
slotte een storing in de werking der invver.
dige klieren het gevolg hiervan zijn. het
geen proefondervindelijk bewezen is.
De lever produceert vet-beslanddeele:i
eti ontleent deze, behalve aan vetten, oos
aar. brood, aardappelen en groenten. Vita
minen D. kunnen in het lichaam gevormd
worden, zonder dat deze aan voedings
middelen worden ontleend. Dan is het
evenwel noodig, dat de huid m de gelegen
heid gesteld wordt, de ultraviolette zonne
stralen op zich in te 'aten werken (zonne
baden). Het komt er ten slotte op aan, ul
de vitaminen A. D. E. F. en K. die in vet
voorkomen, niet tevens op andere wijze
opgenomen kunnen worden, ingeval hier
aan gebrek zou kunnen ontstaan, zooals
thans reeds in verschillende landen het
geval is.
Vitaminenrijke voedings
middelen.
In melk bevinden zich vitaminen A., ook
in boter, doch de hoeveelheid houdt ver
verband met de voeding, s Zomers, wan
neer het vee met groen voeder gevoederd
kan worden, zijn er meer vitaminen A. in
aanwezig dan m de wintermaanden, wan
neer men op hooi is aangewezen. Het z.g.
krachtvoer geeft melk. die vrijwel vita-
minenloos is Hel voer, dat aan varkens
wordt toegediend, bevat in den regel na
genoeg geen vitaminen, terwijl het vleeseh
dezen dieren ze eveneens mist. In ver
schillende groenten en vruchten komen
vitaminen A. voor, vooral in wortelen, die
dan ook buittengewoon geschikt zijn om
rauw geraspt te eten. Voorts zijn vita
mineil A. aanwezig m tomaten en sterk-
gekleurde vruchten, in groene groenten
vcoral in sla en voorts in spinazie en groe
ne kool. ook m erwten en bnonen. Het is
zeer begrijpelijk, dat aan de bereiding van
deze en andere - groenten groote zorg be
•ïtleed moet worden en van ..afkoken" geen
sprake mag zijn. Liefst laat men groenten
gaar sloomen en van andere wordt het
kookwater aangewend voor het maken
van soepen en sausjes.
Vitaminen D. bevinden zich in eidooieis
iet ertraan, melk, gist, lever, haring sprot
e.a, voedingsmiddelen, terwijl zij slechls
in geringe mate aanwezig zijn in groene
groenten en tomaten; deze laatste bevatten
evenwel de onmisbare vitaminen C., even-
A 646
SUCCESPATROON A 647
Prijs 40 cent
is een manteltje, dat gemaakt kan worden
van een voorjaarsmantel, die niet meer ge
dragen kan worden. De sluiting is naar het
midden gebracht en vindt plaats door mid
del van drie knoopen. Afwerking van den
kraag met zijden tres; glad tweebaans
rokje.
Patronen in de maten 44 46 en 48.
KNIPPATRONEN VAN DEZE
MODELLEN
zijn tegen den aangegeven prijs verkrijg
baar bij Het Practisch Modeblad, Postbus
36, Den Haag.
Betaling steeds vooruit per giro (post
rekening 203203), per postwissel of in post
zegels, mits deze een vaïriïe bobben van
VA, 3 of V/2 ct.
Smalle biezen in afstekende kleur vroo-
iijken een zwarte japon op, eventueel kan
men er ook tresband voor verwerken, dal
zich goed naar het model laat rekken. Aan
den bovenkant van zakken gestikte eindjes
lint worden geknoopt (rechtsboven) ter
wijl een schoudergarneering van lint een
aardige noot verleent aan meisjesjurken
(links boven).
Een gekleede garneering vormen de
bladmotieven, die van dubbele stof ge
maakt zijn (beneden links). Een aparte
garneering vormt de piqué kraag rechts
met bijpassende breede manchetten die
zich vooral goed leenen voor wijde mou
wen.
SUCCF.SPATROON A 646
Prijs 40 cent
Geeft een vlot ensemble te zien, dat ge
maakt is van een coupon donkere stof, die
met een ruil gecombineerd is Noodig is
voor de effen stof lengte van den mantel
vanal den uas gemeten Voor pas en mou-
men is eb: ruil recht en voor den rok in
schuine richting geknipt. Hel geheel kleedt
vlot en vraagt een zeer gei ing punten-
offer. aangezien coupons tot 90 c.M vrij
zijn en men voor rok, pas en mouwen
slechts weinig stof behoeft.
Patronen in de maten 40 42 44.
Naarmate de dagen langer worden en
de zon zich minder schuil zal houden, zullen
wij onze kleeding gaarne wat gaan op-
frisschen. We zullen in de naaste toekomst
niet zonder meer naar een winkel kunnen
gaan om ons iets nieuws aan te schaffen,
de puntenkaart zal een stem in het kapit
tel hebben en nog wel een, die een beslis
send oordeel zal kunnen vellen.
Gelukkig komt Mevrouw Mode ons de
behulpzame hand reiken en brengt zij al
lerlei aardige garneeringen, die veelgedra-
gen japonnen geheel en al weten op te
fleuren.
Zwart-wit is zeer modern, terwijl men
met zwart als hoofdkleur een ongelooflijke
aantal mogeleden kan verkrijgen, die
steeds een gelaagd effect zullen geven.
Nijlgroen, chartreus, olijfgroen, rood in al"
nuanceeringen, sprekend blauw, bleu, licht
ei. Madonnablauw, grijs, beige, paars
deze kleuren leenen er zich toe om met
zwart gecombineerd te worden.
schillende kleuren en verschillende materi
alen. Coupons dienen als aanvulling, waar
door een geringer stofverbruik mogelijk is
en tevens een zeer apart effect verkregen
kan worden.
Een aardig idee wordt onder K 8914 aan
gegeven. Deze japon is gemaakt van don
kere wollen stof en heeft lange, naar den
onderkant aanmerkelijk wijder wordende
mouwen, die met zijde in opstekende kleur
zijn tegen gevoerd. De laatsten kunnen
worden omgeslagen, zooals de teekening
dit te zien geeft, zoodat het effect dezer
japon volkomen verandert en den indruk
gewekt wordt, dat men een bolero met
korte mouwen over de donkere japon heeft
aangeschoten.
K 8957. Sportieve japon, die aan mou
wen en onder de armen gesleten was en
gedeeltelijk vernieuwd is met behulp van
fantasie stof.
pxactiójcfu
(udóuiouw
1(1] weet taad..
r J 4\ Twee-kleurige
K8913 V) combinaties
sparen punten
De mode legt uit practische overwegin
gen het accent op combinaties van ver-
Rechts een vlot jurkje met schouder
stuk. mouwen en kraag alsmede ceintuur
van effen materiaal. Garneering met stof-
overtrokken knoopen.
Nieuw, maar niet steeds even flatteus w
een nieuw detail, dat de mode ons brengt,
n.1. de kleine schortjes, die met een cein
tuur om het middel gedragen worden en
nu eens een gedeeltelijk van den voor
baan, dan weer van den achterbaan der
japon te zien geven en in sterk contras
teerde kleur of van bedrukte zijde gedra
gen worden. Wij zagen o.m. een zwarte
avondjapon in prinsesse model met een
ruime strook van zt 45 c.M. lengte, van
Schotsche zijde, die aan een ceintuur gezel
was en bij wijze van „schortje" gedragen
werd. Een nieuwe modegril, die niet steeds
even flatteus is en lang niet bij ieder fi
guur past.
Moderniseeren is aan de orde van den
dag. met behulp van coupons kunnen wij
allerlei klecdingstukken omtooveren, die
er dan weer volkomen nieu\ uitzien. Effen
en geruite weefsels vormen in het voorjaar
eer. combinatie, die veel toepassing zal
vinden.