Kleine wenken
KNIP-PATRONEN
WinteHycaenten
De nieuwe bepalingen ten aanzien van
de aanschaffing van nieuwe kleeren maken
het noodig, dat men bestaande stukken
met behulp van ander materiaal zal moeten
moderniseeren. Niet ieder kan twee klee-
dingstukken inleveren en ook niet ieder
schikt het om thans, nu de prijzen zooveel
hooger zijn, een nieuwen mantel te koo-
pen, hetgeen grootendeels het gevolg is
van de zeer verhoogde bontprijzen. Bont
komt dus op dit oogenblik minder in aan
merking om aan een reeds meerdere jaren
gedragen mantel een nieuw aanzien te ver-
Behandeling van visch
Wanneer men visch klaar maakt wil men.
deze niet slechts smakelijk toebereiden,
doch tevens zoo voordeelig mogelijk. Be
vroren visch mag nimmer in warm water
ontdooid worden, doch men legt ze op een
schaal in de verwarmde keuken, wacht tot
dat het ijs ontdooid is, waarna men schel-
visch b.v. kan fileeren of in haar geheel
stoven of koken. De visch wordt voor de
bereiding niet van de huid ontdaan, aan
gezien hierdoor te veel voedingsstoffen
verloren zouden gaan uitzonderingen
daar gelaten. Visch wordt met weinig wa
ter toebereid en dit kan behalve voor soep
ook voor de saus gebruikt worden. Voor
vischsoep kan men de koppen aftrekken
en er wellicht, indien er een groote hoe
veelheid noodig is, nog enkele goedkoope
vischjes bijvoegen. Kleine visch wordt
steeds van onder naar boven open gesne
den om schoon te maken en met een en
kele handbeweging verwijdert men de in
gewanden. Het afschrappen der schubben
geschiedt gemakkelijker, indien men met
de linkerhand een vork door den staart
steekt, waardoor men de visch steviger vast
kan houden, met de rechterhand wordt het
mes gehanteerd, dat men zoo vlak mogelijk
moet houden.
smeuïg is, hetgeen in de eerste plaats be
reikt wordt door de aardappelen met zoo
veel water op te zetten, dat er niets van
afgegoten behoeft te worden en ze eenigs-
zins stuk kunnen koken, daarna worden ze
gestampt en met rauwe groenten ver
mengd. Toevoeging van groentenfcouillon,
waaraan eventueel een jusblokje wordt
toegevoegd of van taptemelk, maakt de
stamppot eveneens minder droog. De be
schikbare hoeveelheid boter kan men bruin
laten worden, daarna door de stamppot
roeren, dat geeft een meer piltigen smaak.
leenen, tenzij men nog een ouden bontjas
heeft hangen, waarvan de deelen, die het
minst aan slijtage onderhevig zijn geweest,
dan in aanmerking komen. Een uitstekend
hulpmiddel biedt geweven bontstof, waar
mede evenwel een klein puntenoffer ge
moeid is. Men dient deze evenwel in een
goede kwaliteit te koopen, aangezien men
dan minder de kans loopt, dat, de teekening
verloren gaat, indien zij nat geweest is.
Onze schets geeft een gemoderiseerden
mantel te zien, waarvan de sluiting oor
spronkelijk opzij is geweest, doch thans
naar het midden is gebracht. Eventueel
kunnen de afgeknipte deelen aangewend
worden om aan den onderkant een meer
klokkende lijn te geven en wel door het
tussehenstikken van godets.
Onze schets geeft een gemoderniseerden
worden twee smalle reepen bontstof aan
gebracht, die naar den zoom toe aanmer
kelijk smaller zijn. Sluiting met haken en
oogen. Opstaande kraag met omgeslagen
punten, spits toeloopende manchetten en
kleine zakjes in halvemaan-vorm.
Een mantel, die men bovendien nog war
mer zou wenschen, kan met een laag wat
ten die men per meter koopt gevoerd
worden. De zijden voering wordt losge
tornd, ook zij- en schoudernaden, uitge
streken en op de watten uitgelegd. Pa-
troondeclen naknippen, op elkander rijgen
en met behulp van kleermakerskrijt ruiten
aangeven op de zijde, die doorgestikt wor
den. Tenslotte naait men de voering weer
in den mantel, die niet alleen warmer is
geworden, doch waarvan binnen- en bui
tenkant een geheel nieuw aspect hebben
gekregen.
VOOR KOUDE DAGEN
Wanneer de thermometer steeds meer
daalt en een gure wind de wateren doet
bevriezen, wanneer de sneeuw de straten
dagen lang met een witte en veelal gladde
laag bedekt, dan zien we blond- en don-
kergelokte vrouwenhoofden met wollen ka
bouter- en andere modellen van mutsen
omlijst. Bontmantels en moffen worden
meer dan ooit op prijs gesteld en we spre
ken van een echten winter. De jeugd haalt
sleden en schaatsen voor den dag en ook
de ouderen zwieren met jeugdig vuur over
het gladde ijsvlak. Naast vele winterge-
neugten, ziet een groot deel der mensch-
heid zich op koude winterdagen evenwel
voor moeilijke problemen gesteld en het is
in menig geval de huisvrouw, van wie men
verwacht, dat zij deze tot een goede oplos
sing zal weten te brengen. Wanneer man
of kinderen veel last hebben van „ijsvoe-
ten", dan zal een laagje courantenpapier
in de schoenen dit euvel voorkomen en
beter werken dan dikke inlegzolen. Öok
in de woning bewijst courantenpapier goede
dienster., b.v. ingeval de grond erg koud
optrekt legt men onder het vloerkleed een
laag couranten, terwijl tochtende ramen
voorzien worden van reepen courantenna
pier. Tocht brengt een groote afkoeling
in kamers en maakt, dat men veel harder
moet stoken en.dus meer brandstoffen ver
bruikt.
Deuren, die kieren aan den onderkant te
zien geven, moeten van tochtlatten voor
zien worden, beter nog is om ze door den
timmerman in orde te laten brengen. Voor
al in tijden van vorst zal bijzondere aan
dacht aan de levensmiddelen besteed die
nen te worden.
Indien mogelijk zal men alles, wat bevrie
zen kan uit den kelder naar een vorstvrij
vertrek overbrengen. Wat te doen, indien
eieren, vleesch. vruchten of aardappelen
bevroren zijn, voor alle levensmiddelen
geldt, dat men deze in bevroren toestand
nooit aan warmte moet blootstellen. Hoe
paradoxaal het ook moge klinken, koud
water is voor vele levensmiddelen het beste
middel om ze te ontdooien. Vruchten, die
men in een verwarmde kamer op een
fruitschaal legt, bederven spoedig, vruch
ten kan men ontdooien in koud water met
zout evenals eieren, terwijl vleesch in wa
ter gelegd wordt. Melk moet men in een
koude kamer zetten totdat het ijs gesmol
ten is en eerst daarna langzaam aan de
kook brengen.
EEN GEZONDEN GEEST IN EEN GEZOND LICHAAM
Van lucifersdoosjes wordt
voor de kleintjes een spoor
trein gemaakt. De locomotief
bestaat uit een met zand ge
vuld doosje, het achtergedeel
te, waar de machinist staat is
het binnendeel van een doos
je, dat gedeeltelijk uitgeknipt
zie fig. 2, en tegen het eerste
doosje aangeplakt wordt. De
schoorsteen is gemaakt van
een rolletje papier, dat op het
doosje geplakt wordt. Men
kan hiervoor b.v. een leeg
rolletje van stikzijde gebrui
ken. Afb. 1 geeft te zien hoe
men de wielen bevestigt;
door de gaatjes komt metaal
draad, dat door de ronde
schijfjes karton gaat en om
gebogen wordt. Fig. 4 geef'
de koppelingen aan, die van
haarspelden gemaakt en me'
een stukje papier aan den on
derkant vastgeplakt worden
De omgebogen haakjes der
wagens haken in elkander.
De eerste wagen, die achter
de locomotief volgt is aan de
zijkanten eenigszins wegge
sneden.
.5*3 '-*■
Zingende begeven de jongens zich naar het sportveld.
in gAoute.
u^lcfieidenAeid
Wanneer men eenige aandacht schenkt
aan hetgeen de groentenhandelaar op zijn
wagen of in den winkel heeft, dan zal men
gaarne toegeven, dat er ook 's winters een
rijke voorraad van groenten en radijs, an
dijvie en veldsla, knolrapen en knolletjes,
verschillende koolsoorten, waaronder boe
ren- en zuurkool een groote plaats inne
men. Brusselsch lof, schorseneeren, prei,
wortelen, bieten enz. maken afwisseling
van het menu mogelijk. Zeer zeker zijn al
deze wintergroenten, waar af en toe ook
spinazie aan toegevoegd kan worden niet
te versmaden, mits zij smakelijk toebereid
worden. Rauwe groenten zullen als aan
vulling kunnen dienen, zoowel van ondij-
vie, als Brusselsch lof leenen zich voor
slaatjes, doch ook geraspte winterpeen is
smakelijk evenals rauwe zuurkool, waaraan
men geraspte appel toevoegt. Een ruim
gebruik van gehakte groene kruiden als
toevoegsel aan soep en sausjes is aan te be
velen, ook over aardappelen en verschil
lende groenten kan peterselie gestrooid
worden. Zeer gezond zijn voorts uien en
knoflook, het laatste slechts in geringe
male toegevoegd, terwijl knolselderij op
verschillende manieren toebereid kan wor
den.
Radijs in. zeer dunne plakjes gesneden is
al even smakelijk als ramenas, terwijl de
kleine groene blaadjes van radijs eveneens
gegeten dienen te worden, aangezien ook
deze vitaminen bevatten. Eventueel kan
men ze zeer fijn hakken en over de dun
gesneden radijs strooien. Geraspte rame
nas aan kwark toegevoegd is eveneens een
goede broodbelegging. Andijviesla is be
kend en kan in plaats van met slaolie aan
gemaakt worden met een fijngewreven of
geraspte aardappel, die met wat melk ver
dund is;- azijn naar smaak. Bij visch of
eieren is gemengde andijviesla, waaraan
o.m. zeer kleine blokjes aardappel, appel,
biet, uitjes en augurkjes toegevoegd wor
den, zeer smakelijk, terwijl men onder toe
voeging van de noodige, gekookte en ge
stampte aardappelen een voedzame stamp
pot kan maken, het geen ook met rauwe
andijvie, die men zeer fijn snijdt, mogelijk
is. Aan stamppot van rauwe andijvie en
aardappelen kan een fijngehakte ui cn wat
azijn en peper toegevoegd worden. Seeds
moet gezorgd worden, dat zoo'n' stamppot
vaa aardappelen met rauwe groenten
Succespatroon No. A 791.
Prijs 0.40.
Verkrijgbaar in de maten; 42
44 en 46.
Japon van twee verschillende
kleuren stof.
Het lijfje sluit aan den voorkant
hoog tegen den hals cn heeft aan
den achterkant knoopsluiting'.
De rok is in drie banen geknipt.
De manier, waarop dc twee kleu
ren stof met elkaar verbonden
worden, staat hiernaast aangege
ven.
Ben. stof: 2.25 c.M. a 90 breed.
1.30 c.M. a 90 breed.
van restjes
katoen gemaakt
Patronen 25 cent.
Pop Lijsje is gemaakt van gekleurd
katoen of rose zijden tricot, terwijl zij
opgevuld wordt met houtwol, met
kleine snippers stof of met aan smalle
reepjes geknipte oude kousen. Ze is
geheel en al naar de eischen der mode
gekleed en draagt een overgooier van
bedrukt katoen met een blouse.
Broekje van de stof der jurk.
Haar lichaam wordt geknipt vol
gens het patroon fig. 4, na
den van dubbele stof. De ge-
-breken lijn geeft de vouwen
aan, in het midden achter
komt oen split. Na het dicht-
stikken en het naaien van de
naden, die over de breedte
o aan de beenen zijn aangege-
2 ven voor de knieën, voeten en
handen, wordt de romp ge
vuld. Polsen en enkels wor
den ingerimpeld. Men kan het
hoofd eveneens van stof ma
ken, de haren bestaan dan uit
draden donkere wol, oogen worden met
blauwe wol en mond rood aangegeven.
Desgewenseht kan men een kop koopen in
een speelgoedwinkel; deze zijn in verschil
lende maten verkrijgbaar.
Fig. II geeft een vierde deel van de blouse
aan. Fig. III de helft van hei broekje, ter
wijl men voor het hangertje twee recht
hoekige lappen noodig heeft, die aan de zij
kanten worden dichtgestikt. Bovenkant in-
rimpelen en met rechten band afwerken;
vervolgens schouderbanden aanstikken.
fep-onp
Succespalroon.
No. A 790.
Suiovol
BR6ÜKD,
HElfty KOKJE
/v BLOU&t
f jV '1: Sm Verkrijgbaar voor den leef-
1 y tijd van 810 en 1012 jaar.
0-l'r II Meisjesmantel, die uit een
irTT'l ouden heerenjas gemaakt kan
1 11 I worden. De mantel heeft een
-JWJl, raglan-model en sluit met 4
~:==^c~ groote lcnoopen.
Het achterpand is voorzien van een diepe
plooi. De steekzakken, zoowel als de kraag
en de manchetten zijn op 1 y2 c.M. van den
rand af nog eens doorgestikt.
Ben. stof: 2 M. a 1,30 breed.
van deze modellen
zijn legen aangegeven prijs verkrijgbaar
bij het practiscb modeblad, postbus 36 Den
Haag. Cetaüng steeds vooruit per giro
postrekening 208203), per postwissel oï
in postzegels, mits deze een v aarde heb
ben van 1 1/2, 3 of 7 1/2 cent,
rt£L#r y**
BROEKJE