Ingezonden stukken.
Kookcursussen.
KAMER van KOOPHANDEL en FABRIEKEN.
9H
Met vrijmoedigheid mijnheer de Redacteur neem ik
de vrijheid iets mede te deelen, omtrent de plannen van
't bestuur der Amsterdamsche Huishoudschool om bij
"voldoende deelname oen tijdelijken kookcursus te houden
in Alkmaar. Met vrijmoedigheid. Want zeker zal t den
lezers der Alkmaarsche Courant niet ongevallig zijn, iets
te vernemen omtrent die school, die na een éénjarig be
staan zoo in omvang is toegenomenvele leerlingen
kunnen met September niet geplaatst worden en moeten
wachten, tot een volgende cursus begint. Zeker voorziet
ook de Amsterdamsche Huishoudschool in eene dringende
behoefte, tal van nteisjes komen iederen dag om de ver
schillende lessen bij te wonen, die er gegeven worden.
Maar mijn doel is niet een overzicht te geven van t
geheele onderwijs op die schoolhiervoor wil ik wijzen
op 't stuk, getiteld: .Amsterdamsche Huishoudschool
voorkomende in de Huisvrouw, verschenen 9 Juli j.l.,
want behalve kookonderwijs wordt hier ook nog les ge
geven in 't strijken en in huishoudkunde, theoretisch en
practisch, dat voor eene volledige beschrijving hier niet
geschikt is. Mijn doel is alleen te.wijzen op 't kook
onderwijs dat dit een voornaam deel uitmaakt van t
geheele onderwijszal iedereen gemakkelijk begrijpen
het ligt daarom in de bedoeling van het bestuur dezen
tak zooveel mogelijk te verspreiden, door ook in andere
plaatsen waar door het kleiner aantal inwoners nog
geen vaste kookschool gevestigd zou kunnen zijn, tijdelijke
cursussen te geven bij genoegzame deelname.
»En waarom is nu kookonderwijs nuttig vraagt ge
misschien.
Laten wij eens samen een kijkje nemen op de Am
sterdamsche Huishoudschoolwanneer eene kookles aan
den gang ison gij zult het antwoord op uwe vraag
dadelijk zelf kunnen geven. Eerst eens op oen Woens
dagmiddag, wanneer onderwijs wordt gegeven aan meisjes
uit den burgerstand en daarna wanneer ge er pleizier
in hebtgaan wij eens op een morgen om te zien hoe
de jonge dames bezig zijn aan een arbeid die zoo zeer
voor hen past.
Wanneer ge dus op een Woensdagmiddag de flinke,
ruime keuken binnen komt, zijt ge al dadelijk verwonderd
over de keurige netheid, die er heerscht, over de oplet
tendheid van de meisjes over alles wat de onderwijzeres
hun vertelt. Allen staan aandachtig te luisteren want
een half uurtje gaat de practische les voorafwaarin
hun het een en ander wordt medegedeeld omtrent ge
zondheid en voedingsleer op zoo min mogelijk geleerde
wijze. De meisjes, die hier les krijgen, zijn allen 1216
jaar oud, dus juist in een tijdperk, waarin ze veel kunnen
leeren, om naderhand het geleerde in practijk te kunnen
brengen in hun eigen of anderer woning; wij zullen de
huisvrouwen niet meer zoo hooreu klagen over de on
handigheid en de domheid hunner dienstboden, waarover
wij nog thans zooveel hooren. De meisjes leeren denken
bij hun werk en hot machinale handelen wordt geheel
verhinderdzij leeren de prijzen der voedingsmiddelen
kennen en de kunst om voor weinig geld een gezond en
lekker maal te bereiden.
Nadat de recepten voor dieD dag ziju voorgelezen
beginnen allen aan den arbeid twee beginnen aardap
pels te schillen en ziet ge wel hoe handig en dun ze
't doen Ze weten 't ook wel, dat 't meeste voedsel
juist onder de schil is anderen beginnen groenten schoon
te maken en weer anderen zijn bezig om 't noodige af
te wegen. En wanneer ge nu 't geheele huis eens door
gewandeld hebt om getuige te zijn van de bedrijvigheid
op zolder en in de kamers en ge komt de keuken weer
binnen om te zien of 't maal reeds gereed is, dan ziet
ge de tafel gedekt en de meisjes allen bezig om op 't
bord aan de muur uit te rekenen hoeveel 't maal kost,
dat zij zelf hebben bereid en zoo straks gaan gebruiken.
Na een poosje ziet ge ook allen smullen van de gereed
gemaakte spijzenge gaat voldaan naar huis en hebt
het antwoord op uwe vraag, waarom kookonderwijs nut
tig is, reeds lang zelf gekregen.
En nu gaan wij eens op een morgen de kookschool
bezoeken om ons ook eens te overtuigen van de nuttig
heid en gezelligheid der jonge damescursus. Om half
10 begint de les en de practische les wordt weer vooraf
gegaan door een theoretisch gedeelte, waarin duidelijk
en klaar alles wordt uitgelegd, hetgeen noodig is te we
ten om met kennis en overleg het maal te bereiden voor
een huisgezin. Want is niet een eerste vereischte te
weten, wat noodig is voor iemand, of hij gezond of wel
ziek is, of hij jong of oud is; hoe wij bijv. de verschil
lende levensmiddelen moeten bewaren, die tegen den
winter worden opgedaan. Men kan zeggen, dat de wijze
van voeden en 't toebereiden van het voedsel eene maat
staf is voor de beschaving van een volk en zeker hoe
meer de beschaving toeneemtdes te wetenschappe
lijker, des te practischer zal gekookt worden. Wat al
nieuwe uitvindingen in den laatsten tijd en hoeveel zijn
wij nog te wachten, die nu nog voor ons oog verborgen
zijnWij behoeven maar te denken aan 't koken van
onze melk zoo leert men op eene kookles dat 't niet
voldoende is, voor het verkrijgen van nagenoeg bacte-
riën-vrije-melk, om haar even te koken, maar dat het
noodig is om haar 20 min. lang te koken zoodat alle
schadelijke bacteriën gedood zijn, terwijl hetgeen verkookt
is, met zuiver water kan worden aangevoerd. Voortsonzege
ëmailleerde pannen, die zooveel gemak in eene huishouding
opleveren; men heeft ze in den laatsten tijd weten te maken
zonder lood, zoodat zij geen bezwaar voor de gezondheid op
leveren. De nieuwe bussen voor 't conserveeren van groenten,
vruchten, vleesch en andere levensmiddelen mogen niet ver
geten wordende sluiting geschiedt geheel zonder sol
deersel zoodat van uadeelige oxyden geen sprake kan
zijn. Men ziet aldusdat 't theoretische onderwijs, ofschoon
't populair behandeld wordt, toch op de wetenschap berust.
Wanneer wij nu 't verdere gedeelte der les volgen
en wel 't practische, dan zien wij iedereen ijverig
bezig; de ééne met vleesch braden, de ander mot
groenten koken een derde maakt de eene of andere
pudding. Hoe uitgebreid of eiken keer 't menu ook is
toch blijven de gewone schotels 't voornaamste deel ervan
uitmaken, zooals ook in een huisgezin geschiedt; de fijne
schotels, daar zij niet mogen ontbreken, maken een on
derdeel ervan uit. Op 't einde der les zijt ge verbaasd
over de heerlijke vleeschgerechten en puddings, over de
aardig gegarneerde schotels en de goed toebereidde groen
ten die dan tegen kostende prijs door de meisjes worden
gekocht. Eenige dames blijven om de beurt na, om de gebruik
te borden en schalen weder om te wasschenzoodat de keu
ken er na de les even netjes uitzietals toen de les be
gon. En zijt ge nu niet tevreden over hetgeen ge gehoord
en gezien hebt en hoopt ge ook nietdat een dorgolijke
curcus in Alkmaar gegeven zal worden?
»Maar," zult ge wellicht zeggen: »hoe zult ge
zoo'n tijdelijke cursus inrichten waar, bijv. zult ge een
geschikt lokaal vinden, welke inventaris moet ge gebrui
ken Ik geloof dat vele bezwaren aan zoo'n curcus ver
bonden zullen zjjn".
Zooveel mogelijk zal ik trachten deze bezwaren uit den
weg te ruimen en doen zieu, dat 't plan zeer goed uit
voerbaar is.
Voor alles hebben wij eene flinke keuken noodig nu,
ik geloof, dat die niet zoo heel moeielijk te vinden zal zijn,
in Alkmaar zal wel 't een of andere gebouw zijn, dat
voor bepaalde tijden eene keuken beschikbaar heeft en
wat ons fornuis betreft, een smid zal nog wel te vin
den zijndie ons fornuis verhuren wil. Voorts heb
ben wij natuurlijk eene inventaris noodigdie zal
aangeschaft moeten worden, maar, mag dit een be
zwaar wezen Na de cursus zou alles weder kunnen
worden verkochtdaar 't toch zeer goed onderhon
den wordt en voorwerpen zjjn van dagelijksch gebruik.
Ook zou de geheele inventaris overgenomen kunnen wor
den door andere steden waar naderhand kookcursussen
gehouden zullen worden. En nu de gereed gemaakte spij
zen, ik twijfel nietof de dames, die ze bereid hebben,
zullen ze tegen den kostenden prijs gaarne mede naar
huis nemen. Wat de spijzen betreftdie de meisjes uit
den burgerstand hebben bereid, 't zou in Alkmaar kun
nen gaan evenals in Amsterdam, wanneer 't maal gereed
is, kunnen ze den tafel dekken en 't maal zelf nuttigen.
Een cursus zou evenals hier in Amsterdam 4 maanden
kunnen duren twee lessen per week. De onderwijzeres
zal natuurlijk moeten kunnen rekenen op eene billijke
vergoeding, die verkregen moet worden uit de leergelden.
Vormen zich nu enkele dames tot eene commissie en
wordt er dan een waarborgfondsje bijeen gebrachtdan
komt .bij eeu voldoend aantal leerlingen, de zaak tot stand,
wat de ondergeteekende zeer aangenaam zou zijn daar
zij door 't bestuur der Amsterdamsche Huishoudschool is
aangewezen om de cursussen in Alkmaar te leiden.
Dit kleine overzicht van do wijze van werken moge
er toe medewerken om bij velen den lust op te wekken
om zich voor eenen cursus aan te melden.
't Is niet te betwijfelen of andere steden zullen 't voor
beeld van Alkmaar volgen, zoodat ook hior weder gezegd
kan worden
»Van Alkmaar begint do Victorie
Amsterdam, 19 Juli 1892.
GEERTRUIDA VAN MAARSEVEEN.
Gediplomeerd door de Amsterdamsche Huishoudschool.
Vergadering op Woensdag, ÏO Juli 1892,
des avonds half 8 uur.
Voorzitterde heer T. L. Koorn. Aanwezig zijn
alle leden.
De Voorzitter opent de vergadering.
De notulen der vorige vergadering worden gelezen,
goedgekeurd en geteekend. De uitgegane stukken worden
gelezen. Ingekomen zijn
1. Verslagen der Kamers te Winschoten Formerend
on Amersfoort, welke zullen worden rondgezonden bij de
leden 2. bulletin international des douanes, toegez. door
Min. van W. H. en N.; 3. missive van dien Min. van
22 Juni j.l. no. 149 afdeeling Waterstaat, waarbij aan
de Kamer wordt toegezonden een afdruk van de in de
Staatscourant van 12, 13 en 21 Juni j.l. opgenomen
kennisgeving omtrent het nieuwe reglement ter
voorkoming van aanvaring. Bij dat nieuwe
reglement, dat met 1 September a.s. in werking zal tre
den is verandering gebracht in het voorschrift omtrent
de lantaarns, die stoomschepen voor de binnenvaart, zoo
lang zij onder stoom zijn moeten voeren. Was bij het
kon. besluit van 13 Juni 1875 Stbl. 119 verplichtend
gesteld het voeren van eeu groen licht aan den voorsten
mast en van een rood licht aan den achtersten mast of
aan den vlaggenstok met 1 September a.s. moeten de
stoomschepen voeren le eeu w i t licht aan of voor don
fokkenmast, op minstens de breedte van het vaartuig en
in geen geval lager dan 3 meter boven den romp2e
een groen licht aan stuurboordzijde3e een rood
licht aan bakboordzijde. Het witte toplicht moet op een
afstand van minsten 2 zeemijlen 3704 meter, de zij
lichten op een afstand van minstens 1 zeemijl 1852
metor zichtbaar zijn. Daarenboven moet ieder stoomvaar-
tuig gedurende het uitoefenen van eenigen sleepdienst
behalve genoemde lichten een tweede wit toplicht voeren.
Alle andere vaartuigen, die onder zeil of drijvende zijn of ge
sleept, gejaagd, geroeid, geboomd of getrokken worden moe
ten een helder wit licht voeren van den grooten top, of bij
gestreken mast ter hoogte van minstens 3 meter boven
den romp. Bij vaartuigen, die onder zeil zijn of gesleept
worden moet het licht ten minste 1 zeemijl zichtig zijn.
Visschersvaartuigen, in span aan do netten liggende,
moeten een helder wit licht aan den voorsteven voeren.
Ns. 2 en 3 voor kennisgeving aangenomen.
4. Provinciaal blad van Noordholland no. 31, houden
de mededeeling van een overzicht van den loop der be
volking in elke gemeente der provincie Noordholland
toegezonden door den Commissaris der Koningin in deze
provincie. Voor kennisgeving aangenomen.
5. Circulaire van den Nederlandschen Bond ter be
strijding van overdreven zondagsrust, waarbij deze bond
overlegt de door hem gevoerde correspondentie met den min.
v. W., H. en N. ter zake van uitbreiding der diensturen van
post.- en telegraafkantoren op christelijke feestdagen. De
minister heeft te kennen gegeven dat de geringe toeloop
van het publiek aan de post- en telegraafkantoren op
christelijke feestdagon geen grond goeft, om te onderstel
len dat er behoefte zou bestaan aan de vermeerdering
van diensturen der kantoren. De genoemde Bond wil
thans een algemeene beweging op touw zetten, wanneer
hjj steun vindt bij de Kamers van Koophandel en Han
del en Nijverheids vereenigingen in Nederland. Daarom
wordt verzocht de mededeeling of de Kamer bereid is
het opnieuw te richten verzoek aan den minister tot uit
breiding van den post- en telegraafdienst op de genoemde
dagen te steunen.
Na eenige bespreking wordt met algemeene stemmen
besloten de gevraagde adhaesie niet te verkenen.
6. Circulaire van de Kamer te Winschoteu van 27
Juni j.l. verzoekende om den steun der Kamer voor het
adres, door eerstgenoemde Kamer gericht aan den mi
nister van financiën tot afschaffing van het quitantieze-
gel. Besloten wordt dien steun niet te verleenon.
7. Circulaire van den algemeenen secretaris der plaat
selijke comité's tot bevordering van do aansluiting van
Nederland aan de middeneuropeescho tijdregeling en die
der Kamer te Haarlem, bevattende haar antwoord aan die
comité's. Deze zaak is in de vorige vergadering aangehouden.
Besloten wordt de adressen voor kennisgeving aantenemen.
8. Circulaire van de Kamer van Koophandel te Londen,
waarbij een afschrift wordt gezonden van het door haar
aan de Tweede Kamer der Staten Generaal gericht adres,
waarin de bezwaren zijn geformuleerd tegen het aanhan
gig wetsvoorstel nopens het nederlanderschap en hot in
gezetenschap, verzoekende om een adres van instemming.
Besloten wordt zulk een adres tot do Tweede Kamer te
richten, terwijl de bezwaren der Kamer te Londen aller-
zins gegrond worden geacht.
9. Na rondvraag wordt de vergadering gesloten.
AMSTERDAM. pCt. 21 Juli 20 Juli-
Nederland Cert. N. W Schuld2*
ditodito3
dito, dito3*
dito, Oblig3}
Italië, Inschrijving 1862/816
Oostenrijk, Obl. in pap. fl. 1000 Mei-Nov. 5
dito, dito Febr.-Aug. 5
dito, zilver Jan.-Juli. 5
ditodito April Oct. 5
Portugal, Obl. Buit. 1853/843
dito, 1888/89 4
Rusland, Oostersche Leening, 2e serie 5
dito, 1880 gecons. Z.R.125-625 13 Mei-Nov. 4
dito, 1889 leen 2e ser.l Jan. lAp.l Juli/lOct. 4
dito, 1867/69 20-100 Mei-Nov4
dito, 18893
dito, in goud 1883. Juni. Dec6
dito, dito 1884. 13 Jan. 13 Juli5
Spanje, Obl. Buit. Perpetuele4
Turkije, gepriv. Conv.leening4
ditoDouane Obl5
dito, Geconverteerde Ser. D en C
Egypte, Obl. leening 18764
Mexico, Obligatiën geconvert. 18906
dito, Subsidiebonds6
Venezuela, Obligatiën 18814
Nederland, Cult. Maatseh. d. Vorstel. Aand.
dito, dito WInst-Aandeelen
dito, Koloniale Bank Aandeelen.
dito, dito Oblig5
dito, Ned. Ind. Haudelsb. Aand....
N. W. Pac. Hyp. Pdbr 5
Nederland,N.Centr. Spoorw. Aand. f250..
dito, dito gestemp. Obligatiën f 250
Nederl.-Zuid-Afr. Spw4
Italië. Spoorwegleening 1887/893
dito, Zuid-Ital. Spoorweg Obl3
Polen, Wars.-Weenen Aandeel
Rusland, Gr. Sp.-Maatseh.-Aand5
dito, Hypoth. Obligatiën4*
dito, id3
dito, Baltische Spoorw. Aand3
dito. Fastowo Spw. Mij., dito5
dito. Iwang. Dombr. Oblig4*
dito. Orel.-Vitebsk. Obl5
dito, Poti-Tiflis Oblig. f 10005
dito, Transcaus. Spoorweg Oblig3
dito, Z.-W. Spoorw. Aand. 1001000.. 5
dito, dito Oblig4
Zweedsch—Noorweegsche Spoorwegen.... 5
Amerika, Cleveland, Akron Shares
dito, Denv. Rio Grande dito
dito, Illinois Centr. Cert. v. Aand
dito, Louisv. en Nashv. Cert. v. Aand..
dito, Miss. Kans. Texas Adn. ex 2e. Hyp.
dito, dito, le Hyp4
dito, N.-York. Erie West. Sp. Aand....
dito Wabash St. L. en Pac. Ct. v. Aand.
Nederland, Stad Amsterdam f 1003
Hongarije, Theiss Loten4
Oostenrijk, Staatsl. 18544
dito, dito 18605
dito, dito 1864
dito, Stad Weenen 1874
Rusland, Staatsleening 1864 Loten5
dito, dito 1866. Dito5
Turkije, Spoorwegleening
Transvaal le. Ned. Tr. Ooudm. Mij. Aand.
79
94%
101-,%
101|
85 J
79*
79
79%
79%
23*
30%
62i
891
90%
94*
65%
981
97%
57*
80%
86
20
961
S3*
47*
35*
76i
15*
781
102*
88J
100
30*
85*
86
52%
55%
116*
122*
98*
74
01%
664
96
101*
103*
72*
69%
89*
18*
29*
16*
100
70
14*
79*
25*
25
113
115*
120
119*
154
131#
142
131*
19%
2
79*
94*
101*
101*
85*
80
79*
79*
23*
30*
62*
90*
94*
65*
984
97*
58*
80*
97*
76}
80|
88*
100
85*
86
52*
55*
U6*
121*
98*
62*
66*
94*
102
72*
70*
87*
18*
29*
16*
70*
79*
112*
U4|
119*
2*
AMSTERDAM 20 Juli. Aardappelen: Katwijker zand
f 1,90, a 2,30, Andijker muisjes f 2,20 a 2,50 West-
landsche klei-manden f 1,90 a 2,dito losse f 1,70,
dito klei muisjes f 2,10 a 2,30, Geldersche kralen f 2,10 a
2,20, dito muizen f 1,75 a f 2,Rijnsburgers f 1,90 a 2,10.
20 Juli. Petroleum vaster met meer zaken, Amerik.
loco f 6,50 Sept. Dec. f 6,60 E.
Raapkoeken f 65 a 85. Lijnkoeken f 8,a 12,50.
20 Juli. Aangevoerd 184 vette kalveren f 0,55 a 0,75
per P., 31 nucht. dito f 6 a 9 168 vette varkens 45
a 50 ets. per P,
ENKHD1ZEN 20 Juli. Aangevoerd 34 stapels kaas,
f 29,per 100 P. Karwijzaad f 9,62 a 10,25, Mos
terdzaad f 19,a 20,Maanzaad f 18 a 19,Grauwe
erwten f 19,a 20,Bruine boonen f 9,75 a 10,50,
Gerst f 5,a 5,50, Haver f 3,50 a 3,75.
HAARLEM 20 Juli. Aangevoerd 76 stapels kaas, uit
makende 10290 stuks, weg. 19565 P. Hoogste prijs f 28.
Aangevoerd 7 koeien f 240 a 150 18 nuchtere
kalveren f 11 a 8, 22 schapen f 14 a 10, 2 lammeren
f 13 a - biggen f per stuk.
SNEEK 19 Juli. Boter, le soort 43,50. Vereeniging
te soort f 43 a 44, 2e soort f 42, 3e soort f 41,
4e soort f 40. Aangevoerd 962 vierde en 46 achtste
vaten. SamenP.
SCHIEDAM 20 Juli. Moutwijn f 8,Jenever f 12,
idem Amsterdamsche proef f 13,50.
SCHAGEN 21 Juli. Aangevoerd 5 paarden f 100 a
200, os f ,2 stieren f 100 a f 140, 72 geldekoeien f 90 a
280 12 kalfkoeien f 190 a 2403 vaarzen f 80 a
105, 15 nuehlere kalveren f 6 a 16, 366 schapen f 4 a
22, 90 lammeren f 53 a 75, 15 magere varkens f 13 a
16, 25 biggen f 7 a9 boter per kop f 0,473 a 0,52s,
kipeieren f 2,75 a f 3,25, eenden dito 3,20 a 3,30, beide
per 100 stuks.
PER TELEGRAAF.
HOORN 21 Juli. Kleine kaas 1 3U commissie f 28,50.