Ingezonden stukken. Kookcursussen. KAMER van KOOPHANDEL en FABRIEKEN. 9H Met vrijmoedigheid mijnheer de Redacteur neem ik de vrijheid iets mede te deelen, omtrent de plannen van 't bestuur der Amsterdamsche Huishoudschool om bij "voldoende deelname oen tijdelijken kookcursus te houden in Alkmaar. Met vrijmoedigheid. Want zeker zal t den lezers der Alkmaarsche Courant niet ongevallig zijn, iets te vernemen omtrent die school, die na een éénjarig be staan zoo in omvang is toegenomenvele leerlingen kunnen met September niet geplaatst worden en moeten wachten, tot een volgende cursus begint. Zeker voorziet ook de Amsterdamsche Huishoudschool in eene dringende behoefte, tal van nteisjes komen iederen dag om de ver schillende lessen bij te wonen, die er gegeven worden. Maar mijn doel is niet een overzicht te geven van t geheele onderwijs op die schoolhiervoor wil ik wijzen op 't stuk, getiteld: .Amsterdamsche Huishoudschool voorkomende in de Huisvrouw, verschenen 9 Juli j.l., want behalve kookonderwijs wordt hier ook nog les ge geven in 't strijken en in huishoudkunde, theoretisch en practisch, dat voor eene volledige beschrijving hier niet geschikt is. Mijn doel is alleen te.wijzen op 't kook onderwijs dat dit een voornaam deel uitmaakt van t geheele onderwijszal iedereen gemakkelijk begrijpen het ligt daarom in de bedoeling van het bestuur dezen tak zooveel mogelijk te verspreiden, door ook in andere plaatsen waar door het kleiner aantal inwoners nog geen vaste kookschool gevestigd zou kunnen zijn, tijdelijke cursussen te geven bij genoegzame deelname. »En waarom is nu kookonderwijs nuttig vraagt ge misschien. Laten wij eens samen een kijkje nemen op de Am sterdamsche Huishoudschoolwanneer eene kookles aan den gang ison gij zult het antwoord op uwe vraag dadelijk zelf kunnen geven. Eerst eens op oen Woens dagmiddag, wanneer onderwijs wordt gegeven aan meisjes uit den burgerstand en daarna wanneer ge er pleizier in hebtgaan wij eens op een morgen om te zien hoe de jonge dames bezig zijn aan een arbeid die zoo zeer voor hen past. Wanneer ge dus op een Woensdagmiddag de flinke, ruime keuken binnen komt, zijt ge al dadelijk verwonderd over de keurige netheid, die er heerscht, over de oplet tendheid van de meisjes over alles wat de onderwijzeres hun vertelt. Allen staan aandachtig te luisteren want een half uurtje gaat de practische les voorafwaarin hun het een en ander wordt medegedeeld omtrent ge zondheid en voedingsleer op zoo min mogelijk geleerde wijze. De meisjes, die hier les krijgen, zijn allen 1216 jaar oud, dus juist in een tijdperk, waarin ze veel kunnen leeren, om naderhand het geleerde in practijk te kunnen brengen in hun eigen of anderer woning; wij zullen de huisvrouwen niet meer zoo hooreu klagen over de on handigheid en de domheid hunner dienstboden, waarover wij nog thans zooveel hooren. De meisjes leeren denken bij hun werk en hot machinale handelen wordt geheel verhinderdzij leeren de prijzen der voedingsmiddelen kennen en de kunst om voor weinig geld een gezond en lekker maal te bereiden. Nadat de recepten voor dieD dag ziju voorgelezen beginnen allen aan den arbeid twee beginnen aardap pels te schillen en ziet ge wel hoe handig en dun ze 't doen Ze weten 't ook wel, dat 't meeste voedsel juist onder de schil is anderen beginnen groenten schoon te maken en weer anderen zijn bezig om 't noodige af te wegen. En wanneer ge nu 't geheele huis eens door gewandeld hebt om getuige te zijn van de bedrijvigheid op zolder en in de kamers en ge komt de keuken weer binnen om te zien of 't maal reeds gereed is, dan ziet ge de tafel gedekt en de meisjes allen bezig om op 't bord aan de muur uit te rekenen hoeveel 't maal kost, dat zij zelf hebben bereid en zoo straks gaan gebruiken. Na een poosje ziet ge ook allen smullen van de gereed gemaakte spijzenge gaat voldaan naar huis en hebt het antwoord op uwe vraag, waarom kookonderwijs nut tig is, reeds lang zelf gekregen. En nu gaan wij eens op een morgen de kookschool bezoeken om ons ook eens te overtuigen van de nuttig heid en gezelligheid der jonge damescursus. Om half 10 begint de les en de practische les wordt weer vooraf gegaan door een theoretisch gedeelte, waarin duidelijk en klaar alles wordt uitgelegd, hetgeen noodig is te we ten om met kennis en overleg het maal te bereiden voor een huisgezin. Want is niet een eerste vereischte te weten, wat noodig is voor iemand, of hij gezond of wel ziek is, of hij jong of oud is; hoe wij bijv. de verschil lende levensmiddelen moeten bewaren, die tegen den winter worden opgedaan. Men kan zeggen, dat de wijze van voeden en 't toebereiden van het voedsel eene maat staf is voor de beschaving van een volk en zeker hoe meer de beschaving toeneemtdes te wetenschappe lijker, des te practischer zal gekookt worden. Wat al nieuwe uitvindingen in den laatsten tijd en hoeveel zijn wij nog te wachten, die nu nog voor ons oog verborgen zijnWij behoeven maar te denken aan 't koken van onze melk zoo leert men op eene kookles dat 't niet voldoende is, voor het verkrijgen van nagenoeg bacte- riën-vrije-melk, om haar even te koken, maar dat het noodig is om haar 20 min. lang te koken zoodat alle schadelijke bacteriën gedood zijn, terwijl hetgeen verkookt is, met zuiver water kan worden aangevoerd. Voortsonzege ëmailleerde pannen, die zooveel gemak in eene huishouding opleveren; men heeft ze in den laatsten tijd weten te maken zonder lood, zoodat zij geen bezwaar voor de gezondheid op leveren. De nieuwe bussen voor 't conserveeren van groenten, vruchten, vleesch en andere levensmiddelen mogen niet ver geten wordende sluiting geschiedt geheel zonder sol deersel zoodat van uadeelige oxyden geen sprake kan zijn. Men ziet aldusdat 't theoretische onderwijs, ofschoon 't populair behandeld wordt, toch op de wetenschap berust. Wanneer wij nu 't verdere gedeelte der les volgen en wel 't practische, dan zien wij iedereen ijverig bezig; de ééne met vleesch braden, de ander mot groenten koken een derde maakt de eene of andere pudding. Hoe uitgebreid of eiken keer 't menu ook is toch blijven de gewone schotels 't voornaamste deel ervan uitmaken, zooals ook in een huisgezin geschiedt; de fijne schotels, daar zij niet mogen ontbreken, maken een on derdeel ervan uit. Op 't einde der les zijt ge verbaasd over de heerlijke vleeschgerechten en puddings, over de aardig gegarneerde schotels en de goed toebereidde groen ten die dan tegen kostende prijs door de meisjes worden gekocht. Eenige dames blijven om de beurt na, om de gebruik te borden en schalen weder om te wasschenzoodat de keu ken er na de les even netjes uitzietals toen de les be gon. En zijt ge nu niet tevreden over hetgeen ge gehoord en gezien hebt en hoopt ge ook nietdat een dorgolijke curcus in Alkmaar gegeven zal worden? »Maar," zult ge wellicht zeggen: »hoe zult ge zoo'n tijdelijke cursus inrichten waar, bijv. zult ge een geschikt lokaal vinden, welke inventaris moet ge gebrui ken Ik geloof dat vele bezwaren aan zoo'n curcus ver bonden zullen zjjn". Zooveel mogelijk zal ik trachten deze bezwaren uit den weg te ruimen en doen zieu, dat 't plan zeer goed uit voerbaar is. Voor alles hebben wij eene flinke keuken noodig nu, ik geloof, dat die niet zoo heel moeielijk te vinden zal zijn, in Alkmaar zal wel 't een of andere gebouw zijn, dat voor bepaalde tijden eene keuken beschikbaar heeft en wat ons fornuis betreft, een smid zal nog wel te vin den zijndie ons fornuis verhuren wil. Voorts heb ben wij natuurlijk eene inventaris noodigdie zal aangeschaft moeten worden, maar, mag dit een be zwaar wezen Na de cursus zou alles weder kunnen worden verkochtdaar 't toch zeer goed onderhon den wordt en voorwerpen zjjn van dagelijksch gebruik. Ook zou de geheele inventaris overgenomen kunnen wor den door andere steden waar naderhand kookcursussen gehouden zullen worden. En nu de gereed gemaakte spij zen, ik twijfel nietof de dames, die ze bereid hebben, zullen ze tegen den kostenden prijs gaarne mede naar huis nemen. Wat de spijzen betreftdie de meisjes uit den burgerstand hebben bereid, 't zou in Alkmaar kun nen gaan evenals in Amsterdam, wanneer 't maal gereed is, kunnen ze den tafel dekken en 't maal zelf nuttigen. Een cursus zou evenals hier in Amsterdam 4 maanden kunnen duren twee lessen per week. De onderwijzeres zal natuurlijk moeten kunnen rekenen op eene billijke vergoeding, die verkregen moet worden uit de leergelden. Vormen zich nu enkele dames tot eene commissie en wordt er dan een waarborgfondsje bijeen gebrachtdan komt .bij eeu voldoend aantal leerlingen, de zaak tot stand, wat de ondergeteekende zeer aangenaam zou zijn daar zij door 't bestuur der Amsterdamsche Huishoudschool is aangewezen om de cursussen in Alkmaar te leiden. Dit kleine overzicht van do wijze van werken moge er toe medewerken om bij velen den lust op te wekken om zich voor eenen cursus aan te melden. 't Is niet te betwijfelen of andere steden zullen 't voor beeld van Alkmaar volgen, zoodat ook hior weder gezegd kan worden »Van Alkmaar begint do Victorie Amsterdam, 19 Juli 1892. GEERTRUIDA VAN MAARSEVEEN. Gediplomeerd door de Amsterdamsche Huishoudschool. Vergadering op Woensdag, ÏO Juli 1892, des avonds half 8 uur. Voorzitterde heer T. L. Koorn. Aanwezig zijn alle leden. De Voorzitter opent de vergadering. De notulen der vorige vergadering worden gelezen, goedgekeurd en geteekend. De uitgegane stukken worden gelezen. Ingekomen zijn 1. Verslagen der Kamers te Winschoten Formerend on Amersfoort, welke zullen worden rondgezonden bij de leden 2. bulletin international des douanes, toegez. door Min. van W. H. en N.; 3. missive van dien Min. van 22 Juni j.l. no. 149 afdeeling Waterstaat, waarbij aan de Kamer wordt toegezonden een afdruk van de in de Staatscourant van 12, 13 en 21 Juni j.l. opgenomen kennisgeving omtrent het nieuwe reglement ter voorkoming van aanvaring. Bij dat nieuwe reglement, dat met 1 September a.s. in werking zal tre den is verandering gebracht in het voorschrift omtrent de lantaarns, die stoomschepen voor de binnenvaart, zoo lang zij onder stoom zijn moeten voeren. Was bij het kon. besluit van 13 Juni 1875 Stbl. 119 verplichtend gesteld het voeren van eeu groen licht aan den voorsten mast en van een rood licht aan den achtersten mast of aan den vlaggenstok met 1 September a.s. moeten de stoomschepen voeren le eeu w i t licht aan of voor don fokkenmast, op minstens de breedte van het vaartuig en in geen geval lager dan 3 meter boven den romp2e een groen licht aan stuurboordzijde3e een rood licht aan bakboordzijde. Het witte toplicht moet op een afstand van minsten 2 zeemijlen 3704 meter, de zij lichten op een afstand van minstens 1 zeemijl 1852 metor zichtbaar zijn. Daarenboven moet ieder stoomvaar- tuig gedurende het uitoefenen van eenigen sleepdienst behalve genoemde lichten een tweede wit toplicht voeren. Alle andere vaartuigen, die onder zeil of drijvende zijn of ge sleept, gejaagd, geroeid, geboomd of getrokken worden moe ten een helder wit licht voeren van den grooten top, of bij gestreken mast ter hoogte van minstens 3 meter boven den romp. Bij vaartuigen, die onder zeil zijn of gesleept worden moet het licht ten minste 1 zeemijl zichtig zijn. Visschersvaartuigen, in span aan do netten liggende, moeten een helder wit licht aan den voorsteven voeren. Ns. 2 en 3 voor kennisgeving aangenomen. 4. Provinciaal blad van Noordholland no. 31, houden de mededeeling van een overzicht van den loop der be volking in elke gemeente der provincie Noordholland toegezonden door den Commissaris der Koningin in deze provincie. Voor kennisgeving aangenomen. 5. Circulaire van den Nederlandschen Bond ter be strijding van overdreven zondagsrust, waarbij deze bond overlegt de door hem gevoerde correspondentie met den min. v. W., H. en N. ter zake van uitbreiding der diensturen van post.- en telegraafkantoren op christelijke feestdagen. De minister heeft te kennen gegeven dat de geringe toeloop van het publiek aan de post- en telegraafkantoren op christelijke feestdagon geen grond goeft, om te onderstel len dat er behoefte zou bestaan aan de vermeerdering van diensturen der kantoren. De genoemde Bond wil thans een algemeene beweging op touw zetten, wanneer hjj steun vindt bij de Kamers van Koophandel en Han del en Nijverheids vereenigingen in Nederland. Daarom wordt verzocht de mededeeling of de Kamer bereid is het opnieuw te richten verzoek aan den minister tot uit breiding van den post- en telegraafdienst op de genoemde dagen te steunen. Na eenige bespreking wordt met algemeene stemmen besloten de gevraagde adhaesie niet te verkenen. 6. Circulaire van de Kamer te Winschoteu van 27 Juni j.l. verzoekende om den steun der Kamer voor het adres, door eerstgenoemde Kamer gericht aan den mi nister van financiën tot afschaffing van het quitantieze- gel. Besloten wordt dien steun niet te verleenon. 7. Circulaire van den algemeenen secretaris der plaat selijke comité's tot bevordering van do aansluiting van Nederland aan de middeneuropeescho tijdregeling en die der Kamer te Haarlem, bevattende haar antwoord aan die comité's. Deze zaak is in de vorige vergadering aangehouden. Besloten wordt de adressen voor kennisgeving aantenemen. 8. Circulaire van de Kamer van Koophandel te Londen, waarbij een afschrift wordt gezonden van het door haar aan de Tweede Kamer der Staten Generaal gericht adres, waarin de bezwaren zijn geformuleerd tegen het aanhan gig wetsvoorstel nopens het nederlanderschap en hot in gezetenschap, verzoekende om een adres van instemming. Besloten wordt zulk een adres tot do Tweede Kamer te richten, terwijl de bezwaren der Kamer te Londen aller- zins gegrond worden geacht. 9. Na rondvraag wordt de vergadering gesloten. AMSTERDAM. pCt. 21 Juli 20 Juli- Nederland Cert. N. W Schuld2* ditodito3 dito, dito3* dito, Oblig3} Italië, Inschrijving 1862/816 Oostenrijk, Obl. in pap. fl. 1000 Mei-Nov. 5 dito, dito Febr.-Aug. 5 dito, zilver Jan.-Juli. 5 ditodito April Oct. 5 Portugal, Obl. Buit. 1853/843 dito, 1888/89 4 Rusland, Oostersche Leening, 2e serie 5 dito, 1880 gecons. Z.R.125-625 13 Mei-Nov. 4 dito, 1889 leen 2e ser.l Jan. lAp.l Juli/lOct. 4 dito, 1867/69 20-100 Mei-Nov4 dito, 18893 dito, in goud 1883. Juni. Dec6 dito, dito 1884. 13 Jan. 13 Juli5 Spanje, Obl. Buit. Perpetuele4 Turkije, gepriv. Conv.leening4 ditoDouane Obl5 dito, Geconverteerde Ser. D en C Egypte, Obl. leening 18764 Mexico, Obligatiën geconvert. 18906 dito, Subsidiebonds6 Venezuela, Obligatiën 18814 Nederland, Cult. Maatseh. d. Vorstel. Aand. dito, dito WInst-Aandeelen dito, Koloniale Bank Aandeelen. dito, dito Oblig5 dito, Ned. Ind. Haudelsb. Aand.... N. W. Pac. Hyp. Pdbr 5 Nederland,N.Centr. Spoorw. Aand. f250.. dito, dito gestemp. Obligatiën f 250 Nederl.-Zuid-Afr. Spw4 Italië. Spoorwegleening 1887/893 dito, Zuid-Ital. Spoorweg Obl3 Polen, Wars.-Weenen Aandeel Rusland, Gr. Sp.-Maatseh.-Aand5 dito, Hypoth. Obligatiën4* dito, id3 dito, Baltische Spoorw. Aand3 dito. Fastowo Spw. Mij., dito5 dito. Iwang. Dombr. Oblig4* dito. Orel.-Vitebsk. Obl5 dito, Poti-Tiflis Oblig. f 10005 dito, Transcaus. Spoorweg Oblig3 dito, Z.-W. Spoorw. Aand. 1001000.. 5 dito, dito Oblig4 Zweedsch—Noorweegsche Spoorwegen.... 5 Amerika, Cleveland, Akron Shares dito, Denv. Rio Grande dito dito, Illinois Centr. Cert. v. Aand dito, Louisv. en Nashv. Cert. v. Aand.. dito, Miss. Kans. Texas Adn. ex 2e. Hyp. dito, dito, le Hyp4 dito, N.-York. Erie West. Sp. Aand.... dito Wabash St. L. en Pac. Ct. v. Aand. Nederland, Stad Amsterdam f 1003 Hongarije, Theiss Loten4 Oostenrijk, Staatsl. 18544 dito, dito 18605 dito, dito 1864 dito, Stad Weenen 1874 Rusland, Staatsleening 1864 Loten5 dito, dito 1866. Dito5 Turkije, Spoorwegleening Transvaal le. Ned. Tr. Ooudm. Mij. Aand. 79 94% 101-,% 101| 85 J 79* 79 79% 79% 23* 30% 62i 891 90% 94* 65% 981 97% 57* 80% 86 20 961 S3* 47* 35* 76i 15* 781 102* 88J 100 30* 85* 86 52% 55% 116* 122* 98* 74 01% 664 96 101* 103* 72* 69% 89* 18* 29* 16* 100 70 14* 79* 25* 25 113 115* 120 119* 154 131# 142 131* 19% 2 79* 94* 101* 101* 85* 80 79* 79* 23* 30* 62* 90* 94* 65* 984 97* 58* 80* 97* 76} 80| 88* 100 85* 86 52* 55* U6* 121* 98* 62* 66* 94* 102 72* 70* 87* 18* 29* 16* 70* 79* 112* U4| 119* 2* AMSTERDAM 20 Juli. Aardappelen: Katwijker zand f 1,90, a 2,30, Andijker muisjes f 2,20 a 2,50 West- landsche klei-manden f 1,90 a 2,dito losse f 1,70, dito klei muisjes f 2,10 a 2,30, Geldersche kralen f 2,10 a 2,20, dito muizen f 1,75 a f 2,Rijnsburgers f 1,90 a 2,10. 20 Juli. Petroleum vaster met meer zaken, Amerik. loco f 6,50 Sept. Dec. f 6,60 E. Raapkoeken f 65 a 85. Lijnkoeken f 8,a 12,50. 20 Juli. Aangevoerd 184 vette kalveren f 0,55 a 0,75 per P., 31 nucht. dito f 6 a 9 168 vette varkens 45 a 50 ets. per P, ENKHD1ZEN 20 Juli. Aangevoerd 34 stapels kaas, f 29,per 100 P. Karwijzaad f 9,62 a 10,25, Mos terdzaad f 19,a 20,Maanzaad f 18 a 19,Grauwe erwten f 19,a 20,Bruine boonen f 9,75 a 10,50, Gerst f 5,a 5,50, Haver f 3,50 a 3,75. HAARLEM 20 Juli. Aangevoerd 76 stapels kaas, uit makende 10290 stuks, weg. 19565 P. Hoogste prijs f 28. Aangevoerd 7 koeien f 240 a 150 18 nuchtere kalveren f 11 a 8, 22 schapen f 14 a 10, 2 lammeren f 13 a - biggen f per stuk. SNEEK 19 Juli. Boter, le soort 43,50. Vereeniging te soort f 43 a 44, 2e soort f 42, 3e soort f 41, 4e soort f 40. Aangevoerd 962 vierde en 46 achtste vaten. SamenP. SCHIEDAM 20 Juli. Moutwijn f 8,Jenever f 12, idem Amsterdamsche proef f 13,50. SCHAGEN 21 Juli. Aangevoerd 5 paarden f 100 a 200, os f ,2 stieren f 100 a f 140, 72 geldekoeien f 90 a 280 12 kalfkoeien f 190 a 2403 vaarzen f 80 a 105, 15 nuehlere kalveren f 6 a 16, 366 schapen f 4 a 22, 90 lammeren f 53 a 75, 15 magere varkens f 13 a 16, 25 biggen f 7 a9 boter per kop f 0,473 a 0,52s, kipeieren f 2,75 a f 3,25, eenden dito 3,20 a 3,30, beide per 100 stuks. PER TELEGRAAF. HOORN 21 Juli. Kleine kaas 1 3U commissie f 28,50.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1892 | | pagina 3