Stadsberichten.
Telegrafische Berichten.
verordeningregelende den werk
kring van de vaste raadscommissie
voor de gemeentelijke gasfabriek te
Alkmaar.
STAND.
Arrondissements-Rechtbank te Alkmaar
BURGERLIJKE
nalatenschap veilig kan geschat worden, een aardig buiten
kansje is voor de ruim 100 achter-achter neefjes en nichtjes,
die, zooals begrijpelijk is, allen uit verschillende oorden
zijn opgekomen.
De barometerstand alhier, was '8 morgens te 8 aur
als volgt: den 13: 778.1; den 14 776.7.
Badhuis Witte Kruis.
In de-week van 5 tot 12 Maart zijn in het bad
huis van het »Witte K r u i s" genomen 46 kuipbaden,
71 regenbaden le klas, 125 regenbaden 2e klas, totaal
242 baden.
Opvoedingsgesticht.
Den 13 werden te Purmerend door de politie onder
die gemeente aangehouden 5 jongens. Bij onderzoek
bleek, dat zij uit het Rijksopvoedingsgesticht voor jongens
alhier waren ontvlucht.
Ambachtsschool.
Den 14 werd de Ambachtsschool bezocht door den
burgemeester van 's-Hertogenbosch, vergezeld van den
secretaris, den directeur van gemeentewerken en eene
commissie uit het bestuur der Koninklijke School voor
nuttige en beeldende kunsten. Het bezoek staat in ver
band met reorganisatie-plannen betreffende het vak-on
derwijs daar ter stede.
Zuivel en zuivelbereiding.
Maandag, den 13, 's morgens, was op uitnoodiging
van de afdeeling Alkmaar van de Holl. Maatschappij van
landbouw een vrij talrijk gehoor aanwezig op de bovenzaal
van het Café Central, om te luisteren naar de
voordracht over zuivel en zuivelbereiding.
De onder-voorzitter der afdeeling, de heer jhr. mr. P.
van Foreest, opende de vergadering en gaf het woord aan
den heer W. Heestra, zuivelconsulent in deze provincie.
De beer W. Keestra begon zijne voordracht met de
opmerking dat men bij het woord zuivelbereiding ge
woonlijk denkt aan het maken van boter en kaas. Dit
moet echter z. i. in veel ruimer beteekenis worden opge
vat en op de boerderij zou men daarvan wel overtuigd
zijn. Het moet beteekonenhet geheele bedrijf;
want anders zou men al heel veel over het hoofd moeten
zien. In bet algemeen was dit in twee deelen te
splitsen, n.l. zuivel maken en die omzetten in handelswaar.
Het eerste, dit moest ieder toegeven, was eene lijdelijke
handeling, want dit doen de dieren zelf. De.hoofdKwestie
is daarbijwat men aan de dieren aan goedkoop voedsel
verstrektten einde dit met zooveel mogelijk winst
om te zetten. Om in dit opzicht de voordeeligste dieren
te onderscheiden, zegt spr. is het noodig, dat men ze
nauwkeurig nagaat en dit is in ons land wel wat moeielijk.
omdat men ze niet altijd onder zijn bereik heeft. In
andere landen, b.v. Denemarken, is dat gemakkelijker,
daar staan ze een geheel jaar op stal maar bij ons loopen
zij 's zomers buiten en dan gaat zelfs met den besten wil
soms de controle verloren. Daarbij dient niet alleen
gelet op de hoeveelheid melk, maar ook op de hoedanig
heid ten opzichte van het zuivel; en een belangrjjke
factor is dat het vermogen om meer of minder op te
brengen erfelijk is. Verder zij ten sterkste aanbevolen
de zorg voor de weilanden. De landman moet woekeren
met zijne gekochte of gehuurde oppervlakte weiland
en daarom zorgen voor goede afwateringgoede
bemesting en eene stipte verwijdering van alle onkruid,
's Winters wordt hier gevoederd met hooi en dus ook
daaraan dient de noodige zorg besteed. Het moet
niet te vroeg en niet te laat gemaaid als het kan goed
gedroogdbijtijds gekeerd of bij ongunstig weer door
op hoopjes zetten tegen schadelijken invloed van weer
en wind beveiligd worden. Is het hooi niet voldoende
dan wordt gewoonlijk bijgevoederdmaar het is natuur
lijk niet onverschillig waarmede en in welke hoeveel
heid. Sommigen geven dan daarbij maïs, maar dit moet
spr. afraden; want de voedende bestanddeelen zijn, zoo
als bekend is eiwitstof, koolhydraten en vetten en nu
bevatten hooi en maïs toevallig beiden veel koolhydraten,
terwijl ze ook het gemis aan eiwitstoffen gemeen hebben.
Dieren die veel melk moeten of zullen geven, moeten
eiwitstofhondend voedsel hebben. Ten slotte houde men
dit in het oog: eene koe, die veel geven moet, mag voor haar
omzet wel wat meer voedsel hebben alleen dan wordt
het vee op zijn voordeeligst gebruikt. En hoe gaat het
op den stal Meestal worden allen gelijk gevoederd
blijkbaar dus eene fout. Ook vindt spr. dat de goede
geefsters recht hebben op eene zorgvuldige, meer oor
deelkundige verpleging.
Na eene kleino pauze vervolgde spreker zijne rede.
Zooals reeds aangemerkt is, is de rol van den zuivel-
bereider eigenlijk eone lijdende of afhankelijke. Hij dient
nu te beginnen, met voor de te maken kaas goede melk
te bezigen d. i. melk zonder reuk of bjjsmaak geen
nieuwe melk maar ook niet te oud. Door proeven of
koken, veronderstelt hij, zal elk zich van de deugdelijk
heid weten te overtuigen. De bereiding van het zuivel,
dit wil spr. slechts herinneren, is eigenlijk overgelaten
aan de bacteriën. Zij leven er in, hebben voedsel noodig,
nemen dit op en scheiden dat gedeeltelijk in anderen
vorm afdeze werking zien wij ook bjj het z. g. kaas-
rijpen, want ieder weet dat een kaas na eenigen tijd er
anders uitziet en anders smaakt dan bij de wording.
Men zou dus hier kunnen spreken van nuttige bacteriën,
dat zijn zij, welke noodig zijn en de schadelijke, dip oor
zaak zijn van gebreken. Het geheele bedrijf berust dos
Op het aankweekeu van de nuttige en het vernietigen
van de schadelijke bacteriën. Ten opzichte van den boter
weet men reeds de nuttige te kweeken, maar dit is
helaas nog onbekend bij de kaasbereiding. Hier weet
men nog slechts iets negatiefsn.l. welke men niet
moet hebben en soms waar ze vandaan komen. Voor vrjj-
waring moet met dus in de eerste plaats zorgen voor
eene oordeelkundige melkbereiding en gezond vee. De
zoogenaamde knijpers en rijzers b.v., dit heeft men reeds
gevonden, hebben hare oorzaak in gebrek aan zindelijkheid,
die in ons «zindelijke Holland'', soms nog veel te wenschen
overlaat. Den uier zou hij steeds willen gereinigd hebben
vóór het melken, al was het met een drogen doek, zoo
goed als de handen en de kleeren; de melk moet men z. i.,
zoodra men thuis komt, teemen of door een doek gieten,
opdat stof en daarin schuilende schadelijke bacteriën geen
gelegenheid tot uitbreiding hebben. Ouk dient men zoo
zindelijk mogelijk te zijn op de gereedschappen en ze als
't kon te reinigen met gekookt water en niet met sloot
water of regenwater, dat somtijds niet minder onzuiver
is. Ook dient men te letten op de dieren of ze niet alleen
geheel ziek maar somtijds gedeeltelijk onklaar zijn, want
b.v. eene uierontsteking veroorzaakt bacteriën, die rijzing
der kaas tengevolge hebben.
Om de schadelijke bacteriën te verwijderen, heeft men
voorgesteld de melk te pasteuriseeren. Het heeft spr. be
vreemd dat op het Tuberculosen-congres te Parijs die
eisch is uitgesproken, want de melk inist dan alle eigen
schappen voor kaasbereidinghij twijfelt niet of men
zal dit spoedig inzien en dien eisch weer laten varen.
Spr. gaf hierna eone verklaring over het verkrijgen
en de toepassingen van lange en korte wei.
Als hoofdzaak noemde spr. nogmaals het hebben van
melk met normale eigenschappen, dus melk met zooveel
mogelijk nuttige bacteriën maar tevens gaf hij de ver
zekering, dat er middelen bestonden om de minder goede
melk voor het leven van de nuttige bacteriën meer ge
schikt te maken. Hij gaf eenige nuttige wenken bij het
stremmen, om de kaasstof zooveel mogelijk vrij van vocht
te maken, o.a. goed bewerken, de kaasstof vastheid geven
het vocht afscheiden wat ook geschiedt door het zooge
noemde nawarmen.
Er zijn, zegt spr., in Holland zeker wel ongeveer 15
verschillende methoden van kaasmaken in gebruik en ik
zou het niet gaarne wagen, vooreerst nog een methode
als de beste of als voorbeeld aantegeven. De methode
toch dient in overeenstemming te zijn met de eigenaar
dige omstandigheden der boerderij en den invloed van de
bewaarplaatsen van het zuivel. Nog een andere vraag is:
zou aan ieder dezelfde kaas bevallen dus zou de handel
er mede gebaat zijn
Spr. zou alleen willen, dat men moer methodisch te werk
ging, b.v. niet zoo van het land af stremmen en rekening
houden met de temperatuur of het weer in verschillende
jaargetijden, die toch van onmiskenbaren invloed is,
acht geven op alles, op het gevolg van stremmen, kleuren,
verwerken enz. Daarbij zou men aanteekening moeten
houden op de manier, aangegeven door de Vereeniging
tot bevordering van zuivelbereidingmaar dan altjjd
nauwkeurig. Verder zou men, zoo de boor meer gebruikt
werd vooraf weten hoe zijn product is uitgevallen
iets wat de boer nu helaas niet zelden eerst op de markt
van den koopman te weten komt.
Van de gelegenheid om vragen te doen of inlichtingen
te verzoeken werd gebruik gemaakt o. a.: le hoe de kanker
de kaas ontstaan kan. Spr. wijt dit aan te sterk
drogen en dientengevolge barsten van de korst. 2e Is 't
wel goed de melk te teemen verdeelt of verwijdert men
dan niet de vetballetjes en wordt voor fabrieken de con
trole op de melk daardoor niet lastiger. Het eerste ont
kende spreker geheel daar de balletjes zoo klein zijn
dat ze nog door de fijnste mazen van oen dunnen doek
makkelijk heengaan en als men met een minder eer
lijken leverancier te doen heeftzal die ons evengoed
kunnen misleiden zelf bezoeken en onderzoeken vindt
spr. in dezen alleen een radicaal middel. Een andere
vraag waarom een der aanwezigen niet in de noodige
lange wei blijven konzou spreker liever niet beant
woorden maar gaarne persoonlijk onderzoeken. Hij gaf
hem nog den raad de wei te pasteuriseeren en met een
gedeelte de goede te kweeken dan bleef hij er z. i. zeker
maar in het belang van den vrager bleet hij persoonlijk
onderzoek aanbevelen. Na nog een enkele vraag omtrent
de voedingswaarde van sommig bijvoeder bij het hooi,
werd de vergadering onder dankzegging aan den gewaar-
deerden spreKer en de belangstellende toehoorders gesloten.
Land houwcredlet.
Den 14 had alhier eene vergadering plaats van aan
deelhouders in de naamlooze vernootschap «Noordhol-
landsch Landbouw-Orediet" onder leiding van den vice-
voorzitter van commissarissen den heer jhr. mr. P. van
Foreest.
Goedgekeurd werd behoudens koninklijke goedkeuring,
eene wijziging in de statutenin hoofdzaak ten doel
hebbende: 1° het doen vervallen van de tot heden van
crediettrekkende leden gevorderde storting van 10°/0 in
het waarborgfonds; 2° uitbreiding der zaken van de
vennootschap in Zuidholland mogelijk te maken.
In verband met deze laatste bepaling werden het
kapitaal gebracht op f 1.000.000, waarvan drie seriën ge
plaatst, het aantal commissarissen met twee vermeerderd
en als zoodanig benoemd de heeren S. C. Korteweg,
's-Gravenhage en Jhr. P. J. J. Repelaar, Dubbeldam.
P. M., Bovenkarspel, verduistering van geld, gevangen
genomen, 9 maanden gev.
P. K., Grootebroek, mishandeling, f 3 boete, subs. 3
dagen hecht.
J. D., Bovenkarspel, gedetineerd, vernieling, 3 maanden
gev.
BURGEMEESTER en WETHOUDERS van Alkmaar
brengen ter algemeene keunis, dat in het gemeenteblad
van Alkmaar No. 97 is opgenomen het besluit van den
Raad dezer gemeente van 1 Maart 1899 No. 2, waarbij
is vastgesteld eene
Welke verordening, heden afgekondigd, gedurende drie
maanden voor een ieder ter lezing is nedergelegd ter
gemeente-secretarie van des voormiddags 9 tot des na
middags 2 ure en aldaar tegen betaling van 10 cents in
afdruk is verkrijgbaar gesteld.
Burgemeester en Wethouders voornoemd,
Alkmaar, A. MACLAINE PONT, Voorz.
9 Mrt. 1899. O. D. DONATH, Secretaris.
BURGEMEESTER en WETHOUDERS van Alkmaar
brengen ter algemeene kennis, dat aan hen vergunning
is gevraagd door H. SLENTERS, wed: JOH. PAULEN
wonende te Alkmaar, tot het voortzetten van den verkoop
van sterken drank in het klein in het perceel aan de
Boterstraat, wijk A Ns. 16/17, welke vergunning thans
ten name staat van JOH. PAULEN.
Burgemeester en Wethouders voornoemd
Alkmaar, A. MACLAINE PONT, Voorzitter.
14 Mrt. 1899. C. D. DONATH, Secretaris.
en Geertje van den
Zitting van 14 Maart 1899.
J. W. S., Alkmaar, mishandeling van een paard, vrij
gesproken.
J. A. V., C. S. en G. B., Helder, diefstal, de le en
2e ieder 6 weken gev., de 3e 2 weken gev.
C. R., Obdam, beleediging, 4 dagen gev.
ONDERTROUWD.
11 Mrt. Jacob de Rover, alhier,
Kommer, te Heiloo.
GEBOREN.
11 Mrt. Johannes Laurentins, z. van Johannes Laurentius
Konijn, en Guurtje Ooijevaar. Jan Bernardus,
z. van Jacob Buis en Vrouwtje van Herwerden.
OVERLEDEN.
11 Mrt. Theodores Joseph, z. van Joseph Kestens en
Alberdina Maria Dekker, bijna 6 m.
13 Gerardus Cloeck, 64 j. en bijna 9 m.
14 Bernardus Silvester Al, 50 j.
's-Gravenhage, 14 Maart 1899.
TWEEDE KAMER.
De adressen betreffende de ongevallenwet werden aan
de regeering verzonden. Het verzoek van den uitgever
Bogaerts te Bokstel, om schadevergoeding wegens uitgifte
van portretten der Koningin door de Regeering werd
voor kennisgeving aangenomen. De motie van den heer
Ketelaar tot vermindering van het traktement van den
Gouverneur-Generaal van Oost-Indië tot f 100.000 werd
verworpen met 40 tegen 21 stemmen.
AMSTERDAM.
13 Mrt. 14 Mrt.
Gert.
pCt.
Nederland, N. W. Schuld.... 2}
ditodito3
dito, Oblig3
Italië, Inschrijving 1862/815
OostenrijkObl. in pap. fl. 1000 Mei-Nov. 5
ditodito Febr.-Aug. 5
dito, zilver Jan.-Juli.. 5
ditodito April-Oct.5
Portugal Obl. Buit. 1853/84 met ticket.... 3
dito, 1888/89, a frs. 500 met id4}
Rusland, Binnenlandsebe 18944
dito, 1880 gecons. Z. R-125-62513 Mei-Nov. 4
dito, 1889 1« 2eser. 1 Jan. 1 Apr. 1 Juli lOct. 4
dito, 1894, Donetz-Spoorw4
dito, 1867/69 -20-100 Mei-Nov4
dito, 18893
dito, in goud, 1884, 13 Jan. 13 Juli5
Spanje, Obl. Buit. Perpetuele4
Turkije, gepriv. Conv. leening4
dito, Douane Obl5
dito, Geconverteerde Serie D
Egypte, Obl. leening 18764
Mexico, Obl. Binn. Sch. aflosb. oblig5
dito, Buit. Geconv. 18906
Venezuela, Obligatiën 18814
N. V. Noord-Holl. Grond-Crediet. Pandbr.. 3$
N. W. Pac. Hvp. Pdbr3}
Nederland, Cult. Maatsch. d. Vorstel. Aand.
dito, Koloniale Bank Aandeelen
dito, Ned. Ind. Handelsb. Aand
dito, Kon. Ned Mij. t. expl. petr. br.A.
dito, Petr. Mij. Sumatra-Palembang A.
dito, Aand. Ned. Ind.Expl.Mij
dito, Expl. St. Spw. Aand
dito, Ned. Centr. Spoorw. Aand. f 250
dito, dito, gestemp. Obligatiën f 250...
dito, Ned.-Zuid-Afr 18894
dito, N.-Brab. Boxtel.W. Aand 1875/80 gest.
Italië, Spoorwegleening 1887/89 3
dito, Zuid-Ital. Spoorweg-Obl3
Polen, Wars.-Weenen Aandeel
Rusland, Gr. Sp.-Maatsch. Oblig4
dito, id. a R 1253
dito, Iwang. Dombr. Oblig4$
dito, Transcaus. Spoorweg-Oblig3
dito, Wladik. a Z. R. 625 Oblig4
dito, Zuid-W. Sp. Oblig. a R 6254
Amerika, Atchison Topeka Cert. v. Aand...
dito, Alg. Hyp. Obl4
dito, Central Pacific Aand
dito, Denv. Rio Grande dito
dito, Florida C. Pen. C. v. gew. A.
dito. Illinois Cert. v. Aand
dito, Louisv. en Nashv. Cert. v. Aand...
dito, Miss. Kans Texas Adn. ex 2e Hyp.
dito, dito, le Hyp4
dito, Oregon Calif, goud le hyp5
dito, Wabash St. L. en Pac. Ct. v. Aand.
Nederland, Stad Amsterdam f 1003
Hongarije, Theiss Loten4
Oostenrijk, Staatsl. 18544
dito, dito 18605
dito, dito 1864
dito, Stad Weenen 1874
Rusland, Staatsleening 1864 Loten5
dito dito 1866. Dito5
Turkije, Spoorwegleening
87 i
96}}
96}
90
83
84A
84}»
83 H
26}
36 A
64}
97}
97}
95}
101}
82}
103}
56 A
93}
95}
23"
107
37}
101}}
36}
98
99}
65}
49}
85
147}
82}
115
113}
34}
92}
100}
95}
56i-J
59}}
163
100
87
86}
96}
96}}
89}
84A
84A
83}
26}
36}
64}
98A
102A
103}
54}
93}
95}
23A
37}
101}
36}
99}
66
85
150
85
98}
99}
21}
99}
50}
81A
16A
114}
63}
13}
92}
103
22
110}
118}}
143
118A
165
149}
186}
177
29}
56}
59}
99}
99}
21A
99}
49}
21}
16}
114}
63
13}
102}
110
178
29}
Alkmsar 13 Mrt. Aangevoerd 0 Paarden f a
16 koeien_ en ossen f 140 a 2125, 123 vitte kalveren
f 35 a 110.per pond 70 a 100 ct., 148 nuchtere kalveren
f5 a 14, 4 magere schapen f 10,a 21, 0 vette id.
f a 228 vette varkens per P. f 0.34 a 0.36,
43 magere id. f 12 a 14, 0 bokken en geiten f OafO.
Amsterdam, 13 Mrt. Friescbe Dokkumer Jammen f 2.30
a 2.50, id. Franeker 1 0.a 0.Zaaiers fl.50 a 1.60,
Zeenwsche Spnische Jammen f3.30 a 3.50, Poters f 0.
a 0.Flakkeesche f 2.40 a 3.blauwen f2.80 a 3.10,
Geld. Blauwen f2.90 a 3.10, Pruisische Hamburgers
f 2.80 a 3.40, Rooden f 0.a 0.—, IJpolder Jammen
f 0.a 0.Westlandsche Zand f 0.aO.per H.L.,
Nieuwe Malta 6.a 9 ct. per Kg.
Petroleum, onveranderd.
Amsterdam 13 Mrt. Aangevoerd 416 rundereu vette
le qual. f 0.58 a 0.61, 2e id. f 0.55, 3e id. f 0.50
per K.G., 120 melk- en kalfkoeieu f 90 a 210, vette
kalveren J 0.a 0.a 0.per P. 0 Gras id., f
a per stuk 190 nuchtere kalveren f 7 a 9, 13 scha
pen f al515 vette varkens f 0.33 a 0.35
per P., 0 lammeren f a
Leiden 11 Mrt. Boter. Prijs le qnal. f 50.a
58.2e qual. f 42.— a 48.— Aangevoerd 271 achtste
en 48 zestiende deelen, tezamen 59100 stukken.