Stadsberichten. Telegrafische Berichten. verordeningregelende den werk kring van de vaste raadscommissie voor de gemeentelijke gasfabriek te Alkmaar. STAND. Arrondissements-Rechtbank te Alkmaar BURGERLIJKE nalatenschap veilig kan geschat worden, een aardig buiten kansje is voor de ruim 100 achter-achter neefjes en nichtjes, die, zooals begrijpelijk is, allen uit verschillende oorden zijn opgekomen. De barometerstand alhier, was '8 morgens te 8 aur als volgt: den 13: 778.1; den 14 776.7. Badhuis Witte Kruis. In de-week van 5 tot 12 Maart zijn in het bad huis van het »Witte K r u i s" genomen 46 kuipbaden, 71 regenbaden le klas, 125 regenbaden 2e klas, totaal 242 baden. Opvoedingsgesticht. Den 13 werden te Purmerend door de politie onder die gemeente aangehouden 5 jongens. Bij onderzoek bleek, dat zij uit het Rijksopvoedingsgesticht voor jongens alhier waren ontvlucht. Ambachtsschool. Den 14 werd de Ambachtsschool bezocht door den burgemeester van 's-Hertogenbosch, vergezeld van den secretaris, den directeur van gemeentewerken en eene commissie uit het bestuur der Koninklijke School voor nuttige en beeldende kunsten. Het bezoek staat in ver band met reorganisatie-plannen betreffende het vak-on derwijs daar ter stede. Zuivel en zuivelbereiding. Maandag, den 13, 's morgens, was op uitnoodiging van de afdeeling Alkmaar van de Holl. Maatschappij van landbouw een vrij talrijk gehoor aanwezig op de bovenzaal van het Café Central, om te luisteren naar de voordracht over zuivel en zuivelbereiding. De onder-voorzitter der afdeeling, de heer jhr. mr. P. van Foreest, opende de vergadering en gaf het woord aan den heer W. Heestra, zuivelconsulent in deze provincie. De beer W. Keestra begon zijne voordracht met de opmerking dat men bij het woord zuivelbereiding ge woonlijk denkt aan het maken van boter en kaas. Dit moet echter z. i. in veel ruimer beteekenis worden opge vat en op de boerderij zou men daarvan wel overtuigd zijn. Het moet beteekonenhet geheele bedrijf; want anders zou men al heel veel over het hoofd moeten zien. In bet algemeen was dit in twee deelen te splitsen, n.l. zuivel maken en die omzetten in handelswaar. Het eerste, dit moest ieder toegeven, was eene lijdelijke handeling, want dit doen de dieren zelf. De.hoofdKwestie is daarbijwat men aan de dieren aan goedkoop voedsel verstrektten einde dit met zooveel mogelijk winst om te zetten. Om in dit opzicht de voordeeligste dieren te onderscheiden, zegt spr. is het noodig, dat men ze nauwkeurig nagaat en dit is in ons land wel wat moeielijk. omdat men ze niet altijd onder zijn bereik heeft. In andere landen, b.v. Denemarken, is dat gemakkelijker, daar staan ze een geheel jaar op stal maar bij ons loopen zij 's zomers buiten en dan gaat zelfs met den besten wil soms de controle verloren. Daarbij dient niet alleen gelet op de hoeveelheid melk, maar ook op de hoedanig heid ten opzichte van het zuivel; en een belangrjjke factor is dat het vermogen om meer of minder op te brengen erfelijk is. Verder zij ten sterkste aanbevolen de zorg voor de weilanden. De landman moet woekeren met zijne gekochte of gehuurde oppervlakte weiland en daarom zorgen voor goede afwateringgoede bemesting en eene stipte verwijdering van alle onkruid, 's Winters wordt hier gevoederd met hooi en dus ook daaraan dient de noodige zorg besteed. Het moet niet te vroeg en niet te laat gemaaid als het kan goed gedroogdbijtijds gekeerd of bij ongunstig weer door op hoopjes zetten tegen schadelijken invloed van weer en wind beveiligd worden. Is het hooi niet voldoende dan wordt gewoonlijk bijgevoederdmaar het is natuur lijk niet onverschillig waarmede en in welke hoeveel heid. Sommigen geven dan daarbij maïs, maar dit moet spr. afraden; want de voedende bestanddeelen zijn, zoo als bekend is eiwitstof, koolhydraten en vetten en nu bevatten hooi en maïs toevallig beiden veel koolhydraten, terwijl ze ook het gemis aan eiwitstoffen gemeen hebben. Dieren die veel melk moeten of zullen geven, moeten eiwitstofhondend voedsel hebben. Ten slotte houde men dit in het oog: eene koe, die veel geven moet, mag voor haar omzet wel wat meer voedsel hebben alleen dan wordt het vee op zijn voordeeligst gebruikt. En hoe gaat het op den stal Meestal worden allen gelijk gevoederd blijkbaar dus eene fout. Ook vindt spr. dat de goede geefsters recht hebben op eene zorgvuldige, meer oor deelkundige verpleging. Na eene kleino pauze vervolgde spreker zijne rede. Zooals reeds aangemerkt is, is de rol van den zuivel- bereider eigenlijk eone lijdende of afhankelijke. Hij dient nu te beginnen, met voor de te maken kaas goede melk te bezigen d. i. melk zonder reuk of bjjsmaak geen nieuwe melk maar ook niet te oud. Door proeven of koken, veronderstelt hij, zal elk zich van de deugdelijk heid weten te overtuigen. De bereiding van het zuivel, dit wil spr. slechts herinneren, is eigenlijk overgelaten aan de bacteriën. Zij leven er in, hebben voedsel noodig, nemen dit op en scheiden dat gedeeltelijk in anderen vorm afdeze werking zien wij ook bjj het z. g. kaas- rijpen, want ieder weet dat een kaas na eenigen tijd er anders uitziet en anders smaakt dan bij de wording. Men zou dus hier kunnen spreken van nuttige bacteriën, dat zijn zij, welke noodig zijn en de schadelijke, dip oor zaak zijn van gebreken. Het geheele bedrijf berust dos Op het aankweekeu van de nuttige en het vernietigen van de schadelijke bacteriën. Ten opzichte van den boter weet men reeds de nuttige te kweeken, maar dit is helaas nog onbekend bij de kaasbereiding. Hier weet men nog slechts iets negatiefsn.l. welke men niet moet hebben en soms waar ze vandaan komen. Voor vrjj- waring moet met dus in de eerste plaats zorgen voor eene oordeelkundige melkbereiding en gezond vee. De zoogenaamde knijpers en rijzers b.v., dit heeft men reeds gevonden, hebben hare oorzaak in gebrek aan zindelijkheid, die in ons «zindelijke Holland'', soms nog veel te wenschen overlaat. Den uier zou hij steeds willen gereinigd hebben vóór het melken, al was het met een drogen doek, zoo goed als de handen en de kleeren; de melk moet men z. i., zoodra men thuis komt, teemen of door een doek gieten, opdat stof en daarin schuilende schadelijke bacteriën geen gelegenheid tot uitbreiding hebben. Ouk dient men zoo zindelijk mogelijk te zijn op de gereedschappen en ze als 't kon te reinigen met gekookt water en niet met sloot water of regenwater, dat somtijds niet minder onzuiver is. Ook dient men te letten op de dieren of ze niet alleen geheel ziek maar somtijds gedeeltelijk onklaar zijn, want b.v. eene uierontsteking veroorzaakt bacteriën, die rijzing der kaas tengevolge hebben. Om de schadelijke bacteriën te verwijderen, heeft men voorgesteld de melk te pasteuriseeren. Het heeft spr. be vreemd dat op het Tuberculosen-congres te Parijs die eisch is uitgesproken, want de melk inist dan alle eigen schappen voor kaasbereidinghij twijfelt niet of men zal dit spoedig inzien en dien eisch weer laten varen. Spr. gaf hierna eone verklaring over het verkrijgen en de toepassingen van lange en korte wei. Als hoofdzaak noemde spr. nogmaals het hebben van melk met normale eigenschappen, dus melk met zooveel mogelijk nuttige bacteriën maar tevens gaf hij de ver zekering, dat er middelen bestonden om de minder goede melk voor het leven van de nuttige bacteriën meer ge schikt te maken. Hij gaf eenige nuttige wenken bij het stremmen, om de kaasstof zooveel mogelijk vrij van vocht te maken, o.a. goed bewerken, de kaasstof vastheid geven het vocht afscheiden wat ook geschiedt door het zooge noemde nawarmen. Er zijn, zegt spr., in Holland zeker wel ongeveer 15 verschillende methoden van kaasmaken in gebruik en ik zou het niet gaarne wagen, vooreerst nog een methode als de beste of als voorbeeld aantegeven. De methode toch dient in overeenstemming te zijn met de eigenaar dige omstandigheden der boerderij en den invloed van de bewaarplaatsen van het zuivel. Nog een andere vraag is: zou aan ieder dezelfde kaas bevallen dus zou de handel er mede gebaat zijn Spr. zou alleen willen, dat men moer methodisch te werk ging, b.v. niet zoo van het land af stremmen en rekening houden met de temperatuur of het weer in verschillende jaargetijden, die toch van onmiskenbaren invloed is, acht geven op alles, op het gevolg van stremmen, kleuren, verwerken enz. Daarbij zou men aanteekening moeten houden op de manier, aangegeven door de Vereeniging tot bevordering van zuivelbereidingmaar dan altjjd nauwkeurig. Verder zou men, zoo de boor meer gebruikt werd vooraf weten hoe zijn product is uitgevallen iets wat de boer nu helaas niet zelden eerst op de markt van den koopman te weten komt. Van de gelegenheid om vragen te doen of inlichtingen te verzoeken werd gebruik gemaakt o. a.: le hoe de kanker de kaas ontstaan kan. Spr. wijt dit aan te sterk drogen en dientengevolge barsten van de korst. 2e Is 't wel goed de melk te teemen verdeelt of verwijdert men dan niet de vetballetjes en wordt voor fabrieken de con trole op de melk daardoor niet lastiger. Het eerste ont kende spreker geheel daar de balletjes zoo klein zijn dat ze nog door de fijnste mazen van oen dunnen doek makkelijk heengaan en als men met een minder eer lijken leverancier te doen heeftzal die ons evengoed kunnen misleiden zelf bezoeken en onderzoeken vindt spr. in dezen alleen een radicaal middel. Een andere vraag waarom een der aanwezigen niet in de noodige lange wei blijven konzou spreker liever niet beant woorden maar gaarne persoonlijk onderzoeken. Hij gaf hem nog den raad de wei te pasteuriseeren en met een gedeelte de goede te kweeken dan bleef hij er z. i. zeker maar in het belang van den vrager bleet hij persoonlijk onderzoek aanbevelen. Na nog een enkele vraag omtrent de voedingswaarde van sommig bijvoeder bij het hooi, werd de vergadering onder dankzegging aan den gewaar- deerden spreKer en de belangstellende toehoorders gesloten. Land houwcredlet. Den 14 had alhier eene vergadering plaats van aan deelhouders in de naamlooze vernootschap «Noordhol- landsch Landbouw-Orediet" onder leiding van den vice- voorzitter van commissarissen den heer jhr. mr. P. van Foreest. Goedgekeurd werd behoudens koninklijke goedkeuring, eene wijziging in de statutenin hoofdzaak ten doel hebbende: 1° het doen vervallen van de tot heden van crediettrekkende leden gevorderde storting van 10°/0 in het waarborgfonds; 2° uitbreiding der zaken van de vennootschap in Zuidholland mogelijk te maken. In verband met deze laatste bepaling werden het kapitaal gebracht op f 1.000.000, waarvan drie seriën ge plaatst, het aantal commissarissen met twee vermeerderd en als zoodanig benoemd de heeren S. C. Korteweg, 's-Gravenhage en Jhr. P. J. J. Repelaar, Dubbeldam. P. M., Bovenkarspel, verduistering van geld, gevangen genomen, 9 maanden gev. P. K., Grootebroek, mishandeling, f 3 boete, subs. 3 dagen hecht. J. D., Bovenkarspel, gedetineerd, vernieling, 3 maanden gev. BURGEMEESTER en WETHOUDERS van Alkmaar brengen ter algemeene keunis, dat in het gemeenteblad van Alkmaar No. 97 is opgenomen het besluit van den Raad dezer gemeente van 1 Maart 1899 No. 2, waarbij is vastgesteld eene Welke verordening, heden afgekondigd, gedurende drie maanden voor een ieder ter lezing is nedergelegd ter gemeente-secretarie van des voormiddags 9 tot des na middags 2 ure en aldaar tegen betaling van 10 cents in afdruk is verkrijgbaar gesteld. Burgemeester en Wethouders voornoemd, Alkmaar, A. MACLAINE PONT, Voorz. 9 Mrt. 1899. O. D. DONATH, Secretaris. BURGEMEESTER en WETHOUDERS van Alkmaar brengen ter algemeene kennis, dat aan hen vergunning is gevraagd door H. SLENTERS, wed: JOH. PAULEN wonende te Alkmaar, tot het voortzetten van den verkoop van sterken drank in het klein in het perceel aan de Boterstraat, wijk A Ns. 16/17, welke vergunning thans ten name staat van JOH. PAULEN. Burgemeester en Wethouders voornoemd Alkmaar, A. MACLAINE PONT, Voorzitter. 14 Mrt. 1899. C. D. DONATH, Secretaris. en Geertje van den Zitting van 14 Maart 1899. J. W. S., Alkmaar, mishandeling van een paard, vrij gesproken. J. A. V., C. S. en G. B., Helder, diefstal, de le en 2e ieder 6 weken gev., de 3e 2 weken gev. C. R., Obdam, beleediging, 4 dagen gev. ONDERTROUWD. 11 Mrt. Jacob de Rover, alhier, Kommer, te Heiloo. GEBOREN. 11 Mrt. Johannes Laurentins, z. van Johannes Laurentius Konijn, en Guurtje Ooijevaar. Jan Bernardus, z. van Jacob Buis en Vrouwtje van Herwerden. OVERLEDEN. 11 Mrt. Theodores Joseph, z. van Joseph Kestens en Alberdina Maria Dekker, bijna 6 m. 13 Gerardus Cloeck, 64 j. en bijna 9 m. 14 Bernardus Silvester Al, 50 j. 's-Gravenhage, 14 Maart 1899. TWEEDE KAMER. De adressen betreffende de ongevallenwet werden aan de regeering verzonden. Het verzoek van den uitgever Bogaerts te Bokstel, om schadevergoeding wegens uitgifte van portretten der Koningin door de Regeering werd voor kennisgeving aangenomen. De motie van den heer Ketelaar tot vermindering van het traktement van den Gouverneur-Generaal van Oost-Indië tot f 100.000 werd verworpen met 40 tegen 21 stemmen. AMSTERDAM. 13 Mrt. 14 Mrt. Gert. pCt. Nederland, N. W. Schuld.... 2} ditodito3 dito, Oblig3 Italië, Inschrijving 1862/815 OostenrijkObl. in pap. fl. 1000 Mei-Nov. 5 ditodito Febr.-Aug. 5 dito, zilver Jan.-Juli.. 5 ditodito April-Oct.5 Portugal Obl. Buit. 1853/84 met ticket.... 3 dito, 1888/89, a frs. 500 met id4} Rusland, Binnenlandsebe 18944 dito, 1880 gecons. Z. R-125-62513 Mei-Nov. 4 dito, 1889 1« 2eser. 1 Jan. 1 Apr. 1 Juli lOct. 4 dito, 1894, Donetz-Spoorw4 dito, 1867/69 -20-100 Mei-Nov4 dito, 18893 dito, in goud, 1884, 13 Jan. 13 Juli5 Spanje, Obl. Buit. Perpetuele4 Turkije, gepriv. Conv. leening4 dito, Douane Obl5 dito, Geconverteerde Serie D Egypte, Obl. leening 18764 Mexico, Obl. Binn. Sch. aflosb. oblig5 dito, Buit. Geconv. 18906 Venezuela, Obligatiën 18814 N. V. Noord-Holl. Grond-Crediet. Pandbr.. 3$ N. W. Pac. Hvp. Pdbr3} Nederland, Cult. Maatsch. d. Vorstel. Aand. dito, Koloniale Bank Aandeelen dito, Ned. Ind. Handelsb. Aand dito, Kon. Ned Mij. t. expl. petr. br.A. dito, Petr. Mij. Sumatra-Palembang A. dito, Aand. Ned. Ind.Expl.Mij dito, Expl. St. Spw. Aand dito, Ned. Centr. Spoorw. Aand. f 250 dito, dito, gestemp. Obligatiën f 250... dito, Ned.-Zuid-Afr 18894 dito, N.-Brab. Boxtel.W. Aand 1875/80 gest. Italië, Spoorwegleening 1887/89 3 dito, Zuid-Ital. Spoorweg-Obl3 Polen, Wars.-Weenen Aandeel Rusland, Gr. Sp.-Maatsch. Oblig4 dito, id. a R 1253 dito, Iwang. Dombr. Oblig4$ dito, Transcaus. Spoorweg-Oblig3 dito, Wladik. a Z. R. 625 Oblig4 dito, Zuid-W. Sp. Oblig. a R 6254 Amerika, Atchison Topeka Cert. v. Aand... dito, Alg. Hyp. Obl4 dito, Central Pacific Aand dito, Denv. Rio Grande dito dito, Florida C. Pen. C. v. gew. A. dito. Illinois Cert. v. Aand dito, Louisv. en Nashv. Cert. v. Aand... dito, Miss. Kans Texas Adn. ex 2e Hyp. dito, dito, le Hyp4 dito, Oregon Calif, goud le hyp5 dito, Wabash St. L. en Pac. Ct. v. Aand. Nederland, Stad Amsterdam f 1003 Hongarije, Theiss Loten4 Oostenrijk, Staatsl. 18544 dito, dito 18605 dito, dito 1864 dito, Stad Weenen 1874 Rusland, Staatsleening 1864 Loten5 dito dito 1866. Dito5 Turkije, Spoorwegleening 87 i 96}} 96} 90 83 84A 84}» 83 H 26} 36 A 64} 97} 97} 95} 101} 82} 103} 56 A 93} 95} 23" 107 37} 101}} 36} 98 99} 65} 49} 85 147} 82} 115 113} 34} 92} 100} 95} 56i-J 59}} 163 100 87 86} 96} 96}} 89} 84A 84A 83} 26} 36} 64} 98A 102A 103} 54} 93} 95} 23A 37} 101} 36} 99} 66 85 150 85 98} 99} 21} 99} 50} 81A 16A 114} 63} 13} 92} 103 22 110} 118}} 143 118A 165 149} 186} 177 29} 56} 59} 99} 99} 21A 99} 49} 21} 16} 114} 63 13} 102} 110 178 29} Alkmsar 13 Mrt. Aangevoerd 0 Paarden f a 16 koeien_ en ossen f 140 a 2125, 123 vitte kalveren f 35 a 110.per pond 70 a 100 ct., 148 nuchtere kalveren f5 a 14, 4 magere schapen f 10,a 21, 0 vette id. f a 228 vette varkens per P. f 0.34 a 0.36, 43 magere id. f 12 a 14, 0 bokken en geiten f OafO. Amsterdam, 13 Mrt. Friescbe Dokkumer Jammen f 2.30 a 2.50, id. Franeker 1 0.a 0.Zaaiers fl.50 a 1.60, Zeenwsche Spnische Jammen f3.30 a 3.50, Poters f 0. a 0.Flakkeesche f 2.40 a 3.blauwen f2.80 a 3.10, Geld. Blauwen f2.90 a 3.10, Pruisische Hamburgers f 2.80 a 3.40, Rooden f 0.a 0.—, IJpolder Jammen f 0.a 0.Westlandsche Zand f 0.aO.per H.L., Nieuwe Malta 6.a 9 ct. per Kg. Petroleum, onveranderd. Amsterdam 13 Mrt. Aangevoerd 416 rundereu vette le qual. f 0.58 a 0.61, 2e id. f 0.55, 3e id. f 0.50 per K.G., 120 melk- en kalfkoeieu f 90 a 210, vette kalveren J 0.a 0.a 0.per P. 0 Gras id., f a per stuk 190 nuchtere kalveren f 7 a 9, 13 scha pen f al515 vette varkens f 0.33 a 0.35 per P., 0 lammeren f a Leiden 11 Mrt. Boter. Prijs le qnal. f 50.a 58.2e qual. f 42.— a 48.— Aangevoerd 271 achtste en 48 zestiende deelen, tezamen 59100 stukken.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1899 | | pagina 3