De koemelk als ToeÈpiiËel. ivi zich tot de hoenderteelt bij uitstek leenen, omdat de huur of aankoop van die gronden geen groot kapitaal eischt, terwjjl de dieren er gedurende een groot gedeelte van het jaar grootendeels hun voedsel zelve kunnen vin den en dus weinig aan onderhoud kosten. Waar nog zoo vaak wordt uitgezien naar bronnen van bestaan, dient dit niet over het hoofd te" worden gezien Behalve de eierenproductie moet ook da vleeschproductie niet over het hoofd worden gezien. In Frankrijk, Dnitsch- land en België, waar veel meer hoendervleesch wordt ge bruikt dan bij ons te lande, vormt het fokken en mesten van jong slachtgevogelte een niet te versmaden tak van bedrijf, vooral van winterkuikens. Zoo worden b.v.b. in het dorp Ramelalah in Dnitschland jaarlijks 400.000 win terkuikens gefokt, die van af het oogenblik dat zij uit gebroed zijn, terstond voor de slacht worden groot ge bracht en op een leettjjd van 5 tot 7 weken als zooge naamde Hamburger H&hnlein voor den gemid delden prijs van 60 cent per stuk, altijd gretige koopers vinden. Daar de kuikens aan voeder en groot brengen ongeveer 40 cent gekost hebben, leveren zij een winst op van 80.000 gulden. Dit bedrijf wordt binnenshuis uitgeoefend door werklieden enz., die 's winters weinig werk hebben, of wel d or de vrouwen en kinderen. De geheele verzorging bestaat in het voederen met een ge schikt vetmakend voedsel en het onderhouden van de grootste zindelijkheid, zonder welke de diereu niet zouden tieren en de woningen onbewoonbaar werden. Iets der gelijks, maar op nog grooter schaal heeft in Frankrijk plaats in het departement Seine-et-Oise en vooral in het dorp Haudan. Ook in ons land zou zoo iets mogelijk zijn, vooral wanneer men in Hötels, Restaurants en bij Poeliers een geregelden afzet wist te vindenonze Kraai- kop, die bij de fijnproevers als Bredaasche Kapoen wel bekend is, zou zich daartoe uitstekend leenen, terwijl de Wyandotten, Mechelsche Koeken, Plymont-Rucks enz. op betrekkelijk jeugdigen leeftijd reeds slachtkuikens van een kilogrsm en daarboven leveren, met een fijn, blank en sappig vleesch. Br is dan nog veel te doen, en voor menigeen nog een goed stuk brood te verdienen. A. NÜIJENS. Slot. De gevaren aan het gebruik van melk, afgeroomde melk en karnemelk verbonden, kunnen tot een minimum worden teruggebracht door ze eenigen tijd flink te laten doorkoken of zo te pasteuriseeren. Het is duidelijk, dat de melk enz. dan gebruikt moet worden, voordat zij in de gelegenheid is ziektekiemen op te nemen. Pasteuriseeren is echter niet meer voldoende, als de koemelk zal dienen voor de voeding van zuigelingen en als de melk uit de fabriek, waar zij dit proces ondergaat, naar elders vervoerd zal worden. Bij het pasteuriseeren worden de sporen of kiemen van bepaalde bacteriesoorten niet gedood. Komen deze later met de melk te verkeeren onder omstandigheden, die voor hun uitgroeiing tot bac teriën gunstig zijn, en hiertoe behooren zoogenaamde ge middelde temperaturen (kamertemperatuurpl.m. 16° C. tot broed warmte 37 k 40° C.), dan gaan zjj over in den vegetatieven vorm, den vorm, waarin zij hun gevreesde werking uitoefenen. Met het oog hierop tracht men dan de melk kiemvrij, steriel te maken en daarom heet de bewerking, die de melk alsdan ondergaat, steriliseeren. Dit kan alleen gebeuren bij temperaturen van 102 en meer graden Celsius en zooals wij weten, brengen deze temperaturen hun eigenaardige bezwaren mede met be- M (IhlÉIMMIiJBWBMBWIBMB» Hl Hi IIMIW I WilHKIIIill ilH' ■iltilnlUU «6388»- .«WH» achtereen mijn plicht heb gedaan, van het oogenblik af dat ik als kadet in dienst trad alsof 't mij niet vrij stond als officier te gaan of te bljj en. Indertijd, toen ik mij in Westindië het eerst onderscheidde, heeft hij mij de hand toegestoken ten aanzien van al de kameraden en het scheepsvelk en mjj trotsch gemaakt met zijn lof. En nn zulk een afscheid I Als de militaire tucht mij niet zoo lang ingepompt was geworden, zou ik op dat zelfde oogen blik tegen hem zijn uitgevaren. Ik was immers niet meer in dienst en hij niet meer mijn chef. Maar ik had daar een harde school doorgemaakt en mijn les goed geleerd. Hij was mijn kapitein geweest en zoo beet ik de tanden opeen en zweeg, maar ik heb 'them tot op dit uur niet vergeven.'' »En bij jou ook niet!" viel Koen hier in. «Evenmin als je oom Hohenfels 1" Bernhard's oogen schoten stralen, 't Was nog de oude haat, die daaruit flikkerde, evenals toen de knaap voor de eerste maal de ijzeren hand voelde, die hem in bedwang hield. »Mijn oom herhaalde hij. Ja, die beschouwde 't ook als een doodzonde. »Ik had 't hem wel gezegd, dat ik mij ten koste van eiken prijs zou vrijmaken, zoodra hij niets meer over mij te zeggen had, maar hij meende mij voor goed onder den duim te hebben gebracht met zijn op voeding, omdat ik had geleerd te zwijgen en te wachten. Hjj meende, dat ik den jaren langen strijd tusschen ons had vergeten, waarin hij mij altijd weer opnienw dwong om toe te geven maar hij heeft zich vergist 1 Zóó iets vergeet men levenslang niet! Hij en Werdeck Dat zjjn me de ware vertegenwoordigers van het hooggeroemde systeem in je Dnitschland Gehoorzamen en maar altijd weer gehoorzamen en zich laten tiranuiseeren door alle mogelijke plichten Niemand heeft eenig begrip, wat 't beteekend zjjn eigen meestor en vrij te zjjn. Wat weten die daar eigetlijk van vrijheid over het algemeen 't Was een bittere, hartstochtelijke uitbarsting, en toch waren de vkluisters" nu verbroken en was zijn »onbeperk- te vrjjheid" nn verzekerd. Koen scheen er anders over te denken, want hg ant woordde droogjes: »Nn, in hun kring zijn zij ten minste heer en meester. Als wij daar ginds op de zee dobberon, behoort onze »Vineta" met alles wat daarop is slechts aan éen persoon den kapitein. En oom Hohenfels staat nu aan het roer van staat en kommandeert het geheele schip.'t Is de moeite waard een poos te gehoorzamen, als men 't later zoover brengt. Gij had 't misschien gekund. Werdeck ten minste heeft je daartoe in staat geacht, en daarom was bij zoo woedend, toen gij zoo op eens een eind aan je carrière maakte t." trekking tot den smaak der melk en de verteerbaarheid van sommige harer bestanddeelen. Bij voorkeur past men dan ook toe de zoogenaamde gefractionneerde sterilisatie, eigenlijk een herhaald pas teuriseeren. Met verhit de melk dan bijv. gedurende twee nren tot 68° C' en geeft vervolgens de sporen gelegenheid zich te ontwikkelen door de melk eenige dagen bij oen tempe ratuur van 37 40° te bewaren. Dan pasteuriseert men weder bij een temperatuur van pl.m. 68° C., waardoor de uit de kiemen ontstane vegetatieve vormen gedood worden. Wordt dit proces enkele keeren herhaald, dan kan de melk steriel gemaakt worden. Hoewel deze wijze van handelen boven de gewone te verkiezen is, bezit zjj toch ook nadeelen, on dat de melk ook daarbij veran deringen ondergaat, die de verteerbaarheid van sommige verbindingen benadeelen, Dan bomt er nog bij,dat de ge fractionneerde sterilisatie zeer omslachtig en tijdroovend is. Behalve pathogene (ziekteveroorzakende) bacteriën bevat de melk ook zulke, die bij zuigelingen gevreesde inge wandsziekten in het leven kunnen roepen. Vele deskun digen beweren, dat de temperaturen, waardoor de sporen vau deze lagere organismen gedood worden, in geen enkel s'eriliseer-apparaat voor kiodermelk bereikt wordt. Onder de organismen, die bij temperaturen boven 95° in leven blijven, behooren zoowel znlke, die bij aanwezigheid van vrije zuurstof kunnen leven als zulke, die in en buiten zuurstof bevattende lucht kunnen bljj ven bestaan. Onder de laatste bevinden zich de meest gevreesde, de zooge naamde peptoniseerende bacteriën. Öoder de eerste zijn er, welke volgens proeven van Flügge en Botkin in het lichaam van muizen en marmotten gebracht, deze dieren doen sterven. Gelukkig bomen ze niet dikwijls in de melk voor en wordt huu aanwezigheid door een aan rotting herinnerenden smaak der melk verraden. Vermoe delijk zijn het dan ook niet deze microben, die de veel bij zuigelingen voorkomende ingewandsziekten veroor zaken. De peptoniseerende bacteriën zetten de caseïne om in peptonen, waardoor de melk een bitteren, scherpen smaak aanneemt. Ook doen ze een deel der caseïne stremmen. Hun sporen kunnen zeer hooge temperaturen wederstaan, want zij blijven hun kiemvermogen behouden, zelfs al kookt men de melk zes uren achtereen. Met sterilisatie kan men dus tegen deze organismen niets uitrichten. Het best is door kortstondig koken alle vegetatieve vormen on de gemakkelijk te dooden kiemen te vernietigen en verder de melk,, totdat zij gebruikt wordt, te bewaren bg een temperatuur beneden 20" C. om de ontwikkeling der sporen tegen te gaan, waarbij dan gezorgd moet worden, dat de behandelde melk niet ge ïnfecteerd wordt. Blijft ons nog over de beantwoording der vraag »Kan de koemelk bjj zeer jonge kinderen de moedermelk ge heel vervangen Het spreekt vanzelf, dat de moedermelk het voedsel voor het kind is bij uitnemendheid. Alleen waar dezr ontbreekt mag dit laatste »kunstvoedsel" ontvangen. Maar dit moet in samenstelling en karakter zooveel mo gelijk met de moedermelk overeenkomen. Daar de samenstelling van de melk der moeder is aan gepast aan de behoeften van haar kind tenminste als do moeder gezond is, spreekt hot bjjna vanzelf, dat het onmogelijk is een »kindervoedsel" te maken, dat met be trekking tot zjjn samenstelling in de behoeften van alle zuigelingen kan voorzien. Maar waar het ideaal onbereikbaar is, moet men zich tevreden stellen met datgene, wat het ideaal het meest nabij komt. Het staat zoo goed als vast, dat de algemeen ver breide meening als zou de moedermelk veel minder vet bevatten dan koemelk, onjuist is. In de koemelk komen dezelfde verbindingen voor als in dp vrouwenmelk, doch er bestaat verschil in hoeveel heid en eigenschappen. In 't algemeen bevat de laatste »'t Kon mij niets schelen I" riep Bernhard driftig. »Maar gij, Koen, hebt 't mij toen ook lastig genoeg gemaakt. Ge waart op het punt mij daarom de vriend schap op te zeggen, en hebt 't mij ook nu nog niet vergeven." »Neen!'' zeide de jonge zeeman koel en ernstig. Bernhard beet zich op de lippen. Nu zwegen beiden, en eerst na een poos begon Koen opnienw »Mij dunkt, wij moeten dat punt maar voor goed lateu rusten, 't Was het eerste groote verschil tusschen ons, en 't scheelde werkeljjk niet veel, dat 't ons op onze vriendschap was komen te staan. We willen dat gevaar niet meer uitlokken. Maar nog eens, Bernhard zeg toch niet altijd »Bij jullie daarginds", en »In je hooggeroemde Dnitschland" en zoo Dat'et niet om aan te hooren Dat gij je daaraan onttrokken hebt, moet ge zelt weten, ge hebt nooit tot ons willen behooren, maar ik ben Dnitscher en marine officier en wil dien toon niet verdragen. Kunt gij je dien niet afwennen, dan blijf ik niet hier, dan ga ik dadelijk weer heen.'' Bernhard sprong op, en 't scheen een oogenblik, dat hij verwoed hiertegen wilde opkomen. Hij beheerschte zich echter en antwoordde niets, maar zijn voorhoofd stond geweldig bewolkt. Geen van de twee jonge mannen had nu zin het ge sprek weer op te vatten. In de vreugde van het weer zien was een wanklank gekomen. De weg, die het laatste half uur steil was opgeloopen, had nu zijn hoogste punt bereikt, van waar men het uit zicht op de fjord in al hare uitgestrektheid genoot. Onder in do diepte lag de waterspiegel, onbeweeglijk en in vollen zonneglans, maar naar alle kanten openden zich diepe inhammen, strekten zich nauwe daleu uit, allen bijna geheel gevuld door den vloed. Op de smalle oevers daartusschen stonden enkele boerenhofsteden en kleine huizen, eenzame woningen, waar 's winters doodsche stilte heerschte. Slechts in het noorden, waar de fjord eindig de, bood een breed on vooruitstekend stuk land ruimte voor een grooter vlek, dat zich daar verhief. Ondanks den nog verren afstand, kon men duidelijk de kerk, de omliggende huizen en afzonderlijke boerderijen in den omtrek onderscheiden. Vlak achter de nu groene wei landen rezen de bergen weer op, en heel in de hoogte schitterden de gletschers van het hooggebergte, die met hun grootsche omtrekken den achtergrond begrensden. Wordt vervolgd. Koemelk Vrouwenmelk Gemiddeld minder eiwit, terwijl het melksuikergehalte hooger is. Het asch of zoutgehalte is echter weder lager. Hieronder geven wij een overzicht van de samenstel ling der vrouwenmelk opdat men die kunne vergelijken met de gemiddelde samenstelling der koemelk men zal ook zien, dat de eerste nog al sterk afwisselt. Water. Vet. Eiwit. Melksuiker. Zouten. pCt. pCt. pCt. pOt. pCt. 88.2 3 3.5 4.6 0.7 87.1 3.9 2.5 6.0 0.5 89.1 3.3 1.8 5.38 0.42 87.24 4.32 1.9 5 98 0.26 87.8 3.84 2 5.75 0.39 Met room, afgeroomde melk, water en melksuiker kan oen mengsel bereid worden, dat in samenstelling met vrouwenmelk van gemiddelde samenstelling overeenkomt, maar het verschil in eigenschappen tusschen vrouwenmelk en koemelk wordt daardoor niet opgeheven. Do caseine der eerste en die der laatste verschillen nog al veel. Onder de inwerking van het maagsap stremt de eerste in fijDe vlokjes, om later in een grootere hoeveel heid van dit vocht volkomen op te lossen. De koemelk- caseïne echter stremt in grootere, meer samenhangende, hardere vlokken, die veel minder gemakkeljjk oplossen. Volgens Dogiel en Viet zou dit een gevolg zijn van het lagere zoutgehalte der vrouwenmelk. Andere onderzoekers, zooals Soxhlet en Hammarsten geven hiervoor andere verklaringen. Vele moeders, die niet zelf hnn kind kunnen of o, schande niet willen voeden, verdunnen eenvoudig de koemelk met water en voegen er daarna wat suiker bij. Kinderen, di8 dit surrogaat goed verdragen, behoo ren niet tot de zwakkelingen. Want het mengsel voldoet volstrekt niet aan de eischen, die er aan gosteld mogen worden. Als men koemelk met water en suiker (bij voorkeur melksuiker) vermengt, dan kan men het caseïne- en sui kergehalte van het mengsel eenigszins met dat van koe melk doen overeenstemmen, maar het zoutgehalte blijft dan te hoog en het vet- en albuminegehalte worden te laag. Een mengsel van water, koemelk en suiker voldoet alleen dan als het kind een sterke constitutie heeft. We eindigen met den wensch, dat wij iets mogen hebben bijgedragen tot meerdere waardeering van de koemelk als voedingsmiddel en tot bescherming der zui gelingen, die maar al te dikwijls worden volgepropt met allerlei onmogelijke voedsels en besluiten ons opstel met een aanhaling uit een werkje van A. A. ter Haar, Leer- aar o. a. in zuivelbereiding aan de Rijkslandbouwwin- terpchool te Goes Hoeveel kinderen kwijnen niet langzaam weg, vaak aan een uitmergelende diarrhee zonder dat een arts wordt geroepen vóórdat het kind reddeloos verloren of reeds dood is, vooral ouder de minder beschaafde klassen Wie kan zich een begrip vormen van het ljjden, dat de hulpelooze wichten doorstaan hebben, als ze steeds met voedsel volgeladen, betrekkelijk nog van honger sterven 1 Wie heeft ze niet gezien, de zuigelingen, die in plaats van snel in gewicht toe te nemen (naar verhouding veel sneller dan een kind op lateren leeftjjd) dagelijks in ge wicht afnamen, zoodat de huid in rimpels om de dunne beenderen hing. Wie h eft niet meermalen uit den mond der baker gehoord het spreekwoord »Spijende kinderen zijn djjende kinderen." Wie weet niet, dat men het kind maar laat schreeu wen tot het afgemat in slaap valt. »Het had immers maar pijn in 't buikje en zal wel overgaan." Zeker, die gaat wel over en als ze niet overgaat, dan gaat ze t o c h over, want er breekt wellicht een tijd aan, dat het kind niets meer voelt, dus ook bnikpyn niet. Moeders, be schouwt de bakers, de enkele goede niet te na gesproken, toch slechts als loontrekkende dienstboden, maar niet als adviesgeefsters in zaken, die de behandeling der moeder voor en de behandeling van deze en haar kind n a de geboorte betreffen. Betaalt ze een groot loon, mest ze vet met de lekker- beetjes, voor de kraamvronw bestemd, geeft ze desnoods brandewijn met suiker of »zoete borreltjes" zooveel ze lasten, laat uw vriendinnen haar den zak spekken, als deze op kraamvisite komen, dat alles is ergerlijk, doch te overkomen, als ze maar geen succès hebben met de verhalen van haar ondervinding, haar kennis, haar methode van voeden en verplegen." Flanelette. (Kene waarschuwing.) Er is vroeger, al eens gewezen op het gevaar welke de stof voor ondergoed, die onder den naam van flanelette verkocht wordt, oplevert wegens de gemakkelijkheid waar mee ze in brand vliegt. Thans worden nit Engeland weer twee gevallen vermeld van verbranding met doodelijken afloop. >Tbe Lancet" geeft daarom den raad aan de verkoopers de verplichting op te leggen de stof met woord »braud- baar" of een andere waarschuwing te merken. Uolendamp. Te Spaarndam is het gezin van P. E. aan een groot gevaar ontsnapt. In den vroegen morgen, toen zij ontwaakten, waren allen zoo bedwelmd, dat zij bij het opstaan onmiddellijk neervielen; de jongste (10-jarige) zoon wist de buitendeur te openen waardoor allen wel dra weer tot bewustzijn kwamen. Kolendamp nit de kachel had het ongeval veroorzaakt. Te Rotterdam zijn 4 werklieden die in eeu kelder werk verrichten waarbij zij een kolenvuur noodig hadden door den damp bewusteloos geworden. Bij twee slaagde men er vrij spoedig in de levensgeesten weder op te wekker, maar de toestand van de beide anderen was zoo ernstig, dat men dacht dat zij reeds overleden waren. Gelukkig echter gelakte het in het ziekenhuis het bewnstzija te doen wederkeeren en zijn de mannen» thans buiten gevaar. Paardenmarkt. De voorjaarspaardenmarkt vanwege de »Hollandsehe Maatschappij van Landbouw" zal te Sloten gehouden worden op 3 Maart a.s. mazelen. In een'ge dorpen op Texel heerschen de mazelen in hevige mate. Te Den Hoorn is de openbare schooi tgdeljjk gesloten.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1903 | | pagina 6