i Ambachtsschool Bezuiniging in üe keuken. F K U 1 L L K T 0 N. Honderd en Negentiende Jaargang. Zaterrin? 10 Februari voor Alkmaar on Omstreken 23© Meeval At-. jï». vm. zal plaats hebben op «11e werkdagen der' week, behalve SEiiierdjigsxildilMg», van M FEimiAKI tot en met 7 MAAKT, gedurende de »«'li •«►luren, in de vakken TIMMEREN, SMEDEN, SCHILDEREN, MEUBELMAKEN. METSELEN en KLEER- M\KEN. i)*- ZIE AANPLAKBILJETTEN. De koude een historische winter Siberische temperaturen het ijs vermaak. Het mee»t belangrijke, althans dat, wat de grootste ptaais inneemt in de koiommtn dei buitenianuscne Maden, gewijd aan ue loca.e toesianuen, is nog sveeüs de koude, weikt op vciscnillende plaatsen records van jaren geleden veibeiert. Zoo in Engeland, waar, vooral wat de Zuidenjkfe districten en landen betreft, strenge winters zeldzaamheden zijn en waar men nu al weken achtereen schaat- senrijdt en zelfs wedstrijden gaat organisee- ren, welk laatste ook al een groote uitzonde ring is. Veel van de schaatsenrijoerij en de wintersport in de Entente-landen kunnen we ectiter niet vertellen, want met de verzending van de Fransche en Engelsche couranten is het weder allertreurigst gesteld, als natuur lijk gevoig van het bijna geheel stopzetten van de scheepvaart wegens de Duitsche blok kade En zoo zijn we weer bijna geheel op de Berlijnsche bladen aangewezen. Nu, wal de koude betreft, zeggen die ook meer oan genoeg. De temperaturen, die in Berlijn ai zijn voorsteden genaaid" worden, doen on willekeurig ritien. In het centrum van de stad 22 graden, en in Potsdam met mindei dan 33 onder nul! Een koude, die zootang ais de meteorologische stations in die 8it den bestaan, nog met geregistreerd is. De ze temperatuur kwam Maandag 5 Febsuar. voor, de zon, die overdag aan den klaren vrieshemel stond, kon er bijna niets aan af doen, een grootere „warmtedan 17 graden beneden het vriespunt werd er dien genee- len dag in Beriijn niet bereikt! Over den kolennood schrijven de bladen niet veel meer. Alleen wordt er een bepaling van de overheid vermeld en toegejuicht, waarbij wordt aangedrongen op het zoo spoedig mogetijk ontladen van de kolenwagons door de geadresseerden. Doen zij dit niet, dan wordt tot inbeslagneming van de steenkool overgegaan. Op deze wé hoopt men aan de verkeersbezwaren de voornaamste oorzaak van den nood tegemoet te komen. Een nood, of b.ter een te veel, waar wèl hard over geklaagd wordt, is de sneeuw vracht, die onlangs weer op Berlijn is neer gedaald, en ailenei moeilijkheden aan het verkeer in den weg legt, zoodat zelfs Hagen beek zijn olifanten beschikbaar stelde, om zware vrachten langs de straten der hoofd. Stad te transporteeren, daar zeds de beste spannen paarden daarvoor in krachten te kort schoten. De sneeuwlaag, weike aan dt straten is vastgevroren, krijgt men zoo gauw niet weg ook, voorat daar natuurlijk de stadsreiniging niet aan overmaat van perso- 1 neet lijdt. De gymnasiasten en andere scho lieren, die voor het opruimingswerk gemo biliseerd zijn kunnen op verre na de sneeuw massa s met wegwerken, zoodat de overheid nu er toe is overgegaan, voor te schrijven, 1 dat ieder er voor heeft te zorgen, dat de sneeuw voor z'n eigen huis wordt opge ruimd, wat wel ten gevolge zal hebben, dat Roman uit liet laatst der lbe eeuw, naar 't Engelsen vau KAFAèi. SAÖAiCINL 70) „Daar zal zeker geen sprake meer van Zljti /ai ue eottiti' „De getuigentS Vm. (Jmiaviuuwe Ui/öc.mulle aneeu moei voldoen t.iv. zijn, ais u,e zen» nog veiusuu Woiut.' „ja i /lijn niisuaueü tegen Uod en de mcuoenen /.-ju u gioot, om iemand Ooit ie- ciun ie geven aan mijn goed reent ie twijie t.r werd aan de deur geklopt en Sir John's HjImI ecul kwam bniilen met ue booüatnap, uai j ouai i ouwe Koadinuuue fiem uiingeuu Wen Ye.nie te spreken. ,,/nj zaï venangend zijn naar bericht van hem prestoot bir John, en hij sieunue. ,,/nijn Li'od! Hoe moet ik het haar zeggen r ilaar in netzelfue oogenbnk van naar oeviij duig met zutk nieuws te moeien verplette ren! Was' er ooit wreeder ironie?hij keerde ziciv om en liep naar de deur. Daai hieid hij stél „Gij zult tot het einde bij htm b, venp' beval hij den dokter op vra- genaen toon. lorna1- ooo^g. „Natuurlijk, Sir John." En hij voegae er ibij„Het zaï met lang du ren." Sir John wier p nog een blik op Lionel een blik tot afscheid. „God geve hem rust", zei hij heesch en ging heen. In het middenschip stond hij even stil, wendde zich tot eenige matrozen en gelastte hun cest»v j» over de ra te werpen en den renegaa vier Trcsilian uit zijn gevange nis te halen. Toen - hij met l angzamen, zwaren stap en ng b 'aarder heart naar het achterdek 1 >e pas -pgekomen i on scheen in een lich ten gouden nevel over een zee, gerimpeld door dar frisschen morgenwind,. Ver weg ua bakboord zag men een zwakke, uevel- :.«l9r zeil Z*a «gen dm zal hebben rL> te 1 knappen, omdat net gilde der sneeuwschep pers door den oonog vrijwel tot nihil is ge reduceerd. Ook de berichten uit het overige gedeelte van Dm, rilland geven er blijk van, hoe een ernstige stagnatie in het, toen al zoo zwak staanae, economiscne leven de sneeuw oraent; het is te hopen, dat we in ons tand voor een pak als daar viel het bereikte op verschalende p-saisai een dikte van 40 tot j0 c M. gespaard mogen blijven. Intusschen vumaakt zich üe Duitsche jeugd nog lustig met schaatsenrijden en de loto's, die de biaden brengen, toonen aan, dat 't er vroolijk toegaat. De Müggeisee, een van de meeren van ae Spree, de rivier waar aan Berlijn ligt, is de geliefkoosde uitgang voor al wat in Berlijn schaatsen heeft en het korte spoorreisje kan bekostigen. Op de groote, goed onderhouden ijsvlakte, in een schilderachtige omgeving gelegen, is 't dan ook heerujk rijden. Als er wat wind staat, wordt veel gedaan aan ijszcilen, niet alleen met ijsschuitjes, doch vooral ook op schaat sen. Met een groot zeil, het beste te vergelij ken met een wat lang gerekt wherry-zeil, schuin op den rug zwiert men met 'n groote malheid over hei bevroren meer en het ver- eisriit heel wat handigheid en manoeuvreer kunst cm te zorgen dat men steeds goed jvereind op de smalle ijzers blijft staan. II. Onze aardappel. Een paar maanden geleden spoorde ik in mijn botkje „Wat zullen we eten?' de huis vrouw aan tot zuinigheid,met haar aardappe- .en, ook al was er dan nog n et dadelijk spra ke van „aardappelnood"thans kan ik het punt, dat ik toen alleen terloops behandelde, met niet genoeg nadruk onder u aller aan dacht brengen, immers de aardappelnood dreigt niet slechts, de aardappelnood bestaat. In één opzicht maakt dit feit mijn taak ge makkelijker: met deze zekerheid voor oogen kan niemand zich meer verschuilen achter de redeneering „dat 't misschien nog wel niet zoo erg zal worden," of, dat er op 't oogenblik nog voldoende te krijgen is en dat we dan la- ier wel verder zullen zien." We moe.en nu verder zien, we hebben ons van dit oogenblik af stipt te houden aan de maatregelen, die kunnen meewerken om de bestaande voorraden zoo lang mogelijk en zoo goed mogelijk te doen strekken. Ik wil beginnen met een beroep te doen op 'de gevoelens van naastenliefde en van solida riteit, die in onze eeuw feitelijk beschouwd moeten worden als de toets voor onze zedelij ke ontwikkeling, en die zich uiten, even goed, in onze houding ten opzichte van de schijn baar banale aardappelvoeding als in een aan melding voor Roode-Kruiswerk of een ruime inschrijving op een ondersteuningslijstmet des te meer resultaat misschien, omdat het eenvoudige offer, dat hier van u gevraagd wordt, in ieders bereik ligt en zonder financi- eele of lichamelijke inspanning door ieder in eigen kring kan worden gebracht. Het geldt slechts een kleine atwijking hier en daar van onze oude gewoonten, een beet je goede wil, wat doorzettingsvermogen en tegenover onze huisgenooten misschien wat overredingskracht. Want wat is het geval? De aardappel die bij ons Hollanders lang zamerhand een vaste plaats is gaan bezetten in het middagmaal, heeft die plaats te dan ken aan enkele bizondere eigenschappen, die men meent tevergeefs te zullen zoeken bij an dere voedingsmiddelen. De aardappel is neutraal van smaak en laat zich daarom uitstekend samenvoegen met allerlei andere spijzen (vleesch, visch, groen te, enz)de aardappel is droog en geeft dus aan den Hollander die bizonder op zijn jus gesteld ts, ruimschoots gelegenheid om van dit geliefkoosde vetmengsel te gebruiken; de aardappel „voedt," dw z. geeft een gevoel van verzadiging, dat we anders niet zoo gemak kelijk zouden bereiken en dat vooral in het ar beidersgezin van niet geringe waarde is; de aardappel helpt flink mre om ons de ver- eischte hoeveelheid koolhydraten dagelijks te leveren, en d'at wel in een vorm, die niet zoo gauw verveelt a's b.v. de zoetere kool'hydra- jchtige grenslijn, de kust van Spanje. Sir Jouii s iaug, mager geiaat siuiid bui tengewoon eruoug, torn bij1 ae hut binnen- aau, waar KoaUiuuiiue hun wachtte, hij uoog met eruotige notfelijKneid, nam zijn uoeu ai tn Wieip uien op ten stoel. De laat- oie vijt jat ui iiduuai wiJie strepen in zijn aiK, iwiiu waar geuracm, en aan de slap ui ooiai was net /.ter gnjs, waaiüoor hij ten aejaaid uuerujk nact, uat u„g vernoogu .vexu uuof ue uitpe rintpeis tn zijn voot- noold. Hij traü op haar toe, toen zij op- aionu, om uem te ontvangut. „Kosaiuunue, .ittjti neve", zei Hij zacm, en hij nam haar otiue handen. Hij zag met leed en zorg .iddi naar oieek, opgewonucn gezicht. „Zijl ^e voiuoeiide ungeiust, kinü?" „Ungetusi hei naaide zij op een toon /au veiouzmg, dat hij zoo leis kou veronuu- ateilen. „Ann schaap, arm schaap 1" mompelde nij, zooals een moeder zou gedaan heooen, ui nij trok haar naar zich toe en streeiae .laar gianzend goudkleurig haar. „We zul- .en met voile zeilen naar Engeland terug gaan. Houd maar moed, en...." Maar zij viel hem ongeduldig in de rede, en trok zich terug onder het spreken en zijn tiart zonk bij de gedachte aan hetgeen zij vragen zou „Ik hoorde zoo juist een matroos tot een ander zeggen, dat het uw bedoeling was Sir Javier '1 ressilian nu onmiddellijk, vanmor gen, te laten ophangen." Hij begreep naar geheel verkeerd. „Wees gerust", zei hij. „Mijn recht zal snel zijn, „lijn wraak zeker. De ra is reeds voorzien van het touw, waaraan hij tot zijn eeuwige straf bengelen zal." Zij hieid haar adem in en legde de hand op haar boezem, als om haar ontroering te bedwingen. „En op welken grond?" vroeg zij uitda gend, hem recht in de oogen ziende, „zijt ge voornemens dit te doen?" „Op welken grond?" stojterdfe hij. Hij keek en fronste het voorhoofd, in de war ge bracht door haar vraag en den toon, waarop Wn-vcedsdls zouden doen; de aerdappei Iaat zich ten slotte op gemakkelijke wijze tot sma kelijke gerechten bereiden, hij smaakt ons uit stekend, onverschillig of we hem gekookt, ge bakken dan wel als purée gebruiken, hij stelt ons in staat tot het klaarmaken van onzen echt Hollandschen stamppot, die zonder den aardappel de gewenschte „smeuigheid" zou missen. 't Zal daarom niet zoo héél gemakkelijk val len om den aardappel te vervangen, vooral niet als dit een dagelijkschen maatregel zou moeten zijn. Daarom zou ik als bemiddelingsvoorstel een dergelijk plan in overweging willen geven als feitelijk bij de gasbesparing wordt uitgevoerd: men beperke in ieder gezin het aardappelverbruik tot een zekeren grens, la ten we aannemen tot b.v. 50 pet. van de ge woonlijk gebruikte hoeveelheid, en men houde zich a?- dien maatregel, ook al wordt ze niet van overheidswege dus met dwang in gevoerd. Als de huisvrouw uit den gegoeden stand aan dit plan wil meewerken, de huisvrouw, die met haar ontwikkeling en haar kennis zonder veel moeite andere middelen zal vin den om den aardappel te vervangen dan maakt ze, zonder zware offers voor zichzelf, de taak voor de huisvrouw in het arbeidersge zin gemakkelijker, omdat wat zij uitspaart en uitsparen kan ter beschikking blijft voor de minder bedeelde, die véél lastiger uit deze voor haar werkelijk zeer groote moeilijkheid een uitweg zal vinden. Wat we er óók door zouden kunnen berei ken is, dat tot aan den nieuwen aardappel oogst (Juli dus ongeveer), de aardappel op onze tafel zou blijven, terwijl we voortgaande zooals we thans gewend zijn, einde April voor een paar maanden geheel van dit voed sel zullen moeten afstand doen. Als met de uitvoering van het plan dus vlug wordt be gonnen, is de verwezenlijking nog juist moge lijk; immers de voorraad, die nu nog 2M maand (half Febr—eind April) zou strekken, wordt dan uitgerekt tot 2M maand verder, dat is tot half Juli. Op welke wijze nu kunnen we ons plan ver wezenlijken? Ten eerste door voor den aardappel andere levensmiddelen in de plaats te stellen, die er, wat de verschillende bovengenoemde eigen schappen betreft niet al te veel van verschil len, dus: rijst, erwten en boonen, die alle drie naar men ons van zeer bevoegde zijde verze kert, in voldoende hoeveelheid voorradig zijn verder ook macaroni voor zoover die niet al te duur verkrijgbaar is. Uit een oogpunt van voedingswaarde komt 'n gekookte portie rijst met een even groote hoeveelheid gekookte aardappelen vrij wel overeenmen kan zonder eenig bezwaar 1 Li ter (750 G aardappelen vervangen door 200 G. (2 ons of 2 theekopjes) rauwe rijst en men kan niet alleen zonder bezwaar maar zelfs met groot voordeel voor de voeding de aardappelen vervangen door erwten of boonen als men in plaats van 1 Liter (750 G.) aardappelen neemt 4 d.L. of 300 G. (3 ons) erwten of boonen. Over de voedingswaarde behoeven we ons dus niet angstig te maken. Maar er is een tweede factor, die wel de gelijk moet meetellen, en dat is: de smakelijk heid. Kunnen we evenveel succes verwachten van onze gerechten met rijst en met peul vruchten als van onze maaltijden met aard appelen Laat ik beginnen met de gemakkelijkste en reeds overbekende voorbeelden aan te halen van gevallen waarin we den aardappel best kunnen missen. In de eerste plaats: erwtensoep, een stevige erwtensoep, niet maar zoo'n bordje dunne soep vooraf. Wanneer we hiervan per per soon een paar flinke borden rekenen en we geven als nagerecht b.v. rij3t met bessensap, appelmoes of iets dergelijks, dan zal niemand zich verongelijkt gevoelen, omdat er geen aardappe'en op tafel zijn geweest. Hetzelfde kan gelden voor een dikke bruine boonensoep dik door de fijngekookte boonen, wel te verstaan, niet door het binden met wat meel men kan er, zooals dat trouwens bij de erwtensoep natuurlijk óók mogelijk is, zelfs wat vleesch in koken (balletjes gehakt, stuk jes poulet), maar ook zonder deze toevoeging zal men zich zeer voldaan voelen, wanneer zij die deed. „Op welken grond?" herhaal de hij bijna dwaas in zijn ontzettende verba zing. Toen keek hij haar aandachtiger aan, en de wo,estheid van haar blik gaf hem ein delijk een' verklaring van haar woorden, die hij eerst onbegrijpelijk had gevonden. „Ik zie hetzei hij op een toon van onein dig medelijden; want hij was tot het besluit gekomen, dat haar hersens geheel in de war waren na al de gruwelen, die zij doorge maakt had. „Ge moet rust nemen", zei hij zacht, „en niet over deze dingen denken. Laat die aan mij over en ge kunt heel zeker zijn, dat ik u naar behooren zal wreken." „Sir John, ge begrijpt me verkeerd geloof ik. Ik verlang niet, dat ge me wreekt, ik iteb u gevraagd, op weiken grond gij dit doen wilt en gij hebt mij niet geantwoord." in toenenv nde verbazing bieef hij haar aanstaren. Hij had het dus mis. /.ij was volkomen goed bij haar verstand. En toen in plaats van teedere vragen naar Lionel, die nij gevreesd had, kwam dit verbijsterend vragen naar zijn redenen, om zijn gevangene op te hangen „Moet if u van alle menschen de misdaden jpnoemen, welke die schurk be derven heeft?" vroeg hij, daarmede de vraag opwerpend, die hij zich zelf deed. „Gij moet mij zeggen", antwoorddte zij, „met welk recht gij u zelf als zijn rechter en beul opwerpt; met welk recht gij1 hem op deze willekeurige wijze in den dood zendt zonder rechtsgeding." Haar optreden was zoo streng alsof zij met al het gezag vaneen rechter bekleed was. „Maar gij", stamelde hij in steedh klim mende verbazing, „gij, Rosamunde, tegen wie liij zoo zeer misdaan heeft, gij moest wel de laatste zijn om mij zulk een vraag te stellenHet is mijn plan met hem te hande len zooals het de gewoonte op zee is, te doen met alle schurken, die gevangen geno men zijn zooals Olivier Tressilian. Zoo gij genadig jegens hem gestemd zijt wat ik, bij God, niet begrijpen kan bedenk dan dat dit de grootste genade is, die hij ver wachten kan." als nagereeïrt -weer de een of andere voedzame meelspijs wordt gekozen, zooals: trommel koek, pannekoeken, wentelteefjes, rijstkoekjes, gort met pruimen, enz. enz. Een dikke „huiselijke" groentesoep met stuk jes runderpoulet (ook door blokjes schapen- vieesch te vervangen) en balletjes gehakt, zóó, dat per persoon b.v. gerekend wordt op 150 G. (1 Vi ons) vleesch, kan in eenigszins duurderen vorm als derde voorbeeld dienen ook bier kan men na de paar borden soep ge rust „vleesch, groente, aardappelen," uitscha kelen en dadelijk overgaan tot een nagerecht met flink wat koolhydratenrijst met boter en suiker, rijstschoteltje, drie in de pan, gebak ken boekweite grutjes of ook een van de hier boven reeds genoemde meelspijzen 't Kan, dunkt me, niet ais straf beschouwd worden, als men een paar keeren per week tot zulk een maaltijd wordt veroordeeld! In de tweede plaats, om nog even bij de eulvruchten te blijven, zouden we af en toe ruine boonen of grauwe erwten kunnen ge ven, die dan bij het gebraden vleesch de rol hebben te vervullen van groente en aardappe len tegelijk. Of wel, we kunnen hun alleen de rol van aardappelen opdragen en bij wijze van groente er nog appelmoes of gedroogde pruimen bij presenteere'n, een aanvulling die vooral bij gebraden varkensvleesch zeer in den smaak zal vallen. Het nagerecht kan ge kozen worden uit de reeds genoemde voor beelden het zou echter ook uit een melkspijs kunnen bestaan, zooals rijstenbrij, havermout, karnemelk met gort, griesmeelpap. Groene erwten leenen zich tot een dergelijk gebruik minder goed. Toch gelukte het ons wel, zonder aardappelen een smakelijk ge recht te bereiden, dat in de verte doet denken aan den Franschen „pot au feu" en dat be staat uit vleesch (rund-, varkens- of scha pen-), groene erwten, winterwortelen en uien. Dit alles wordt met elkaar in dezelfde pan ge kookt, wortelen en uien natuurlijk wat korter dan hét vleesch en de erwten; het vleesch wordt dan op een schotel gelegd, de groenten worden uit het vocht geschept en er omheen geschikt, en de overblijvende bouillon wordt gebonden en er in een sauskom bij gepresen teerd. Wat gehakte peterselie over de groenten gestrooid, voltooit den schotel. Men zou ook de groene erwten door witte boonen kunnen vervangen als die niet juist dit jaar zoo bizonder schaarsch waren; ook kan men in plaats van wortelen met uien ook als groenten kiezen knolselderij met prei of koolraap met prei, met dit verschil dat èn de selderij èn de prei op 't oogenblik heel duur zijn. In de derde plaats hebben we dan nog over rijst te beschikken. Deze leent zich eigenlijk veel beter tot ver vangingsmiddel van aardappelen, omdat haar weinig uitkomende smaak zich aan biju na alle andere voedingsmiddelen goed aan past. Dat b.v. rijst bij gebraden vleesch door ve len geprefereerd wordt boven aardappelen, is bekend genoeg; trouwens de jus van het vleesch (gehakt, bietstuk, lapjes, enz.) vormt ook voor de rijst een even smakelijk toevoegsel als voor den aardappel, en bijna elke groente laat zich even goed bij de op deze wijze op gediende rijst gebruiken als bij de aardappe len. Echter kunnen we ook de jus vervangen door de een of andere saus en de rijst b.v. dan geven met haché, met kerrysaus, met tomaten saus, met kaassaus; de meeste groenten, die zelf zonder saus worden bereid, passen daar bij uitstekend (spruitjes, slaboonen, snijboo- nen, raapstelen, savoye kool enz), terwijl men er koud vleesch bij zou kunnen presenteeren of ook wel het in Holland minder bekende .gekookte vleescB," dat - dan met dezelfde saus bij de rijst wordt gebruikt (poulet, lams- vleesch, mager varkensvleesch). Ik zou hier te veel vervallen in het geven van louter recepten, als ik wilc(e wijzen op de zéér vele smakelijke, meestal in Holland nog weinig bekende rijstgerechten, die op soortge lijke wijze de., aardappel kunnen vervangen 't lijkt mij voor het duidelijke overzicht beter, wanneer ik in een volgend artikel enkele van die proefjes bespreek, en m'j nu bepaal tot het voltooien van onze maatregelen tot aard- appdbesparing. We zijn daan zijn daarmee reeds zóó ver, dat we 3 h „Gij spreekt van genade en wra.ik in één adem, Sir John." Zij werd kalm, haar ont roering was bedaard en een strakke ernst trad er voor in de plaats. Hij maakte een ongeduldig gebaar. Waar toe zou het dienen, hem mee naar Engeland te nemen?" vroeg hij. „Hij moet daar te recht staan en de uitslag is dezelfde. Het is niet noodig hem langer te pijnigen." „De uitslag kon wel eens anders zijn ■jan ge denkt", antwoordde zij. „En dat Ats- geding is zijn recht." Sir John liep de hut op en neer; h j was geheel in de war. Het was ongerijmd, dat nij juist met Rosamunde over zoo iets praten moest, en toch dwong zij hem er toe tegen zijn wil en zelfs tegen het gezond verstand. „Als hij et op aandringi, zullen wij het hem niet weigeren", zei hij eindelijk, om haar tevreden te stellen. „Wij zullen hem mee terug nemen naar Engeland, als hij dit vraagt, en hem daar terecht laten staan Maar Olivier Tressilian weet te goed, wat hem daar wacht, om zulk' een vraag te doen." Hij hield stil voor haar, en stak smeekend de handen uit. „Kom, Rosamun de, lieve! Je bent ontsteld, je „Ik ben inderdaad ontsteld, Sir John", antwoordde zij, en nam de handen, die hij uitstak. „O, heb medelijden I" riep zij met hartstochtelijke voorspraak. „Ik smeek u, medelijden te hebben!" „Welk medelijden kan ik je betoonen, kind? Spreek slechts...." „Het is geen medelijden met mij, maar met hem. dat ik u afsmeek." „Met hem?" riep hij, het voorhoofd weer fronsend. „Met Olivier Tressilian." Hij liet haar handen los en trad terug. „God bewaar me!" riep hij. „Je vraagt om medelijden met Olivier Tressilian, met dien renegaat, dien1 vreeselijken duivel? O, je bent gek!" raasde hija ,„Gek!" en hij ging von haai weg, zijn armen zwaaiend. „Ik neb hem lief", zei zij eenvoudig. Dii antwoord maakte hem onmiddellijk stil. Onder den schok ervan staarde hij haar 4 dagen pet r week den aardappel schrappen, n.l.: één dag, orndat we er een voedzame soep voor in de j ïlctats stellen één dag, i midat we ons met bruine boonen, capucijners o J groene erwten „behelpen"; één a tweu; dagen, omdat we tot een rijst gerecht onze toeviuent nemen. We kunnen i het nóg verder brengeH Uit onzen .„stamppot" den aardappel ge héél weglatei t, lijkt mij niet gewensdit: het eigenaardige samenhangende van het gerecht zou daardoor t<e veel verloren gaanwèl ech ter kunnen we de portie aardappelen tol op de helft vermix Kieren, 'n hoeveelheid, die nog voldoende het „smeuige" aan den stamppot geeft. De andt ue helft wordt dan vervangen door een daan "nee gelijkstaande hoeveelheid groene erwten, bruine (of witte) boonen of rijst; m.a.w. we stellen voor eiken Liter (750 G.) aardappelt m in de plaats 300 (3 ons) erwten (of boon en) of 200 G. (2 ons rijst, al les rauw gewog en. Op deze wijze bereiden we savoye kool met rijst of met boon- ert, koolrapen met rijst of met boonen, hutspot niet rijst of met groene erw ten, boerenkool i net groene erwten, uien met rijst, met boonen cï ,met groene erwten, inge maakt snij- en ft) aboonen met boonen, zuur kool met boonen, 't Is misschien niet overbodig, hier nog even te herhalen, dat i 'ijst volkomen gelijk staat in voedingswaarde .niet de anders gebruikte aardappelen, dat p .ehter de boonen en de erw ten belangrijk hon ger staan en dat men door die te gebruiken n net succes ook op het anders meestal bij den s tamppot gebruikte vleesch kan bezuinigen. 't Mes snijdt hie'-" dus aan twee kanten. Onze aardappe lbeisparing in stamppot gesteld, dat we dit gerecht tweemaal per week gebruiken zou (lus neerkomen op 2 halve dagen of 1 heelen dag, waardoor ons over zicht nu wordt 4 a 5 dagen geen; aardappelen, 2 S 3 dar gen de gewone hoe' veelheid. Ten slotte dan nc»g iets over die „aardap- peldagen," iets wat' trouwens ook voor ae „halve aardappeldag tn" mag gelden. We geven er ons ii gewone tijden geen re kenschap van, hoevetïl we verliezen door de aardapoelen te schil'len; 'tis in dezen tijd wel eens goed dit te weten: we verliezen in de geschilde aardappelen een zevende meer dan in de met schil gekvekte en daarna gepelde aardappelen. Met tiridere woorden, als we van de hoeveelheid, idie we laten schillen da- ijks 1/7 afnemen, dan is aan 't einde der week juist een portie voor één dag bijeenge- aard en men ziet dail bij elkaar wat anders ij gedeelten in schilletunand of vuilnisemmer zou verdwijnen. Als men 't zóó bekij'jct, is het dan niet nog wel de moeite waard om er „het pellen op h bord" voor over te hebben? Trouwens, al komt tie bereidingswijze van ongeschilde aardappelen niet zoo heel veel in de Hollandsche keuken voor, toch zijn er in ons land wel streken te vinden, waar de me thode bekend genoeg js. Ik herinner aan een deel van Friesland, waar men spreekt van het „koppen en plassen" dar aardappelen. d.w.z. het wegnemen van een klein stukje schil aan de beide uiteinden, zoodat het zout uit het war ter in de aardappelen kan trekken. Een ander gebruik ,'s, de aardappelen in ongezouten water te koken door ae onge schonden schil n.l. trekt tóch niets naar bin nen) en er dan later op het bord wat tafel zout bij te nemen. Als bezwaar zal tegen, -deze bereidingswij zen waarschijnlijk wel wo rden aangevoerd het „lastige" en „tijdroovenclé" van het zelf-pel- len. Mag ik hier even opimerken, dat dit toch maar voor een groot deal neerkomt op onge- Witte boonen zouden, wat kleur betreft, in vele van deze gerechten meer op hun plaats zijn, als ze maar niet zoo duur waren. Toch valt de kleur van de bruine boonen in deze stamppotten erg me.e en ziet het gerecht er veel minder vreemd uit dan men opper vlakkig zou denken. Een aardig, praktisch middel om de bruine boonen tot witte te maken- bestaat in het pel len der geweekte boonen, die zfch op de wijze van am indelen gemakkelijk uit hun schilletje laten doppen. opnieuw met open mond aan. „Je hebt hem lief!" zei hij eindelijk zacht. „Je hebt hem lief. Je hebt1 een man lief, die een zeeroover, een afvallige;, de ontvoerder van je zelf en van Lionel ia, den man, die je broeder vermoordde?" „Dat deed hij niet." Zij loochende het heftig. „Ik heb de waarheid omtrent die zaak gehoord." „Van zijn lippen, veronderstel ik?" zei Sir John, en hij kon een spotlach niet onder drukken. „En je hebt hem geloofd?" „Ja in Algiers, op den avond dat wij daar landden. Als ik hem niet gelooid had, zou ik niet met hem getrouwd zijn." „Met hem getrouwd?" Zijn verbijstering veranderde nu in- afschuw. Kwam er dan geen eind aan die merkwaardige onthullin gen? Hadden zij nu hun toppunt berart, vroeg hij zich af, of moest er nog meer ko men? „Heb je dien gemeeneu schim ge trouwd?" vroeg hij, met toc-nlooze stem. Hij stond haar aan te gapen ale iemand, die geen tien kan tellen. Plotseling barstte hij los „Hetiis genoeg!" brulde hij m schudde zijn gebalde vuist tegen de lage zoldering van de kajuit. „Het is genoeg, zoo waar God mijn getuige is. Als er geen andere re den was, om hem op te hangen, dan is dit reden te over. Ge kunt er op' rekenen, dat ik binnen een uur een einde aab dit schandelij ke huwelijk maken zal." „Ach. als ge maar naar mij' wildet luiste ren!" pleitte zij. „Naar je luisteren?" Hij hield stil bij de deur, waarheen hij in zijn woede geloopen was, van plan er onmiddellijk een eind aan te maken, Olivier Tressilian V oor zich te la ten komen, hem zijn vonnis aam te kondigen en het oogenblikkelijk te lat-en uitvoeren. „Naar je luisteren?" herhaalde hij met toorn en woede in zijn stem. „Ik heb al meer dan genoeg gehoord!" (Wordt vervolgd). I ieil Uili IK kol iC lUellcU Ulct ltelU geinuain lied

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1917 | | pagina 5