i VT Kippen en Konijneti. rj~nT WECKEN. En nu voor de huisvrouwen, die zoo geluk- kig zijn er een Weck-toestel op na te houden, eerst wat algemeene adviezen zooals deze door Week zelf zijn voorgeschreven. Week raadt af om groenten in het zout in te maken. Zij bevatten betrekkelijk weinig voedsel (t. w. eiwit, vet en koolhydraten), doch veel voedingszouten. Door de pekel, die door het zouten ontstaaty worden deze zou- ten uitgeloogd, en blijft er dus vrij waarde- loos voedsel over, terwijl dit bovendien niet erg lekker smaakt. En niet alle groenten kan men in zout in maken. Ook de overige inmaak-methoden juicht Week natuurlijk niet toe. Behandeling met chemicalien kan gevaarlijk wezen; er komt bijv. wel salicylzuur in voor. Toevoeging van te veel suiker geeft fruit een naar zoeten smaak en bederft absoluut de oorspronkelijke aroma van de vrucht. Ook gedroogde groenten en vruchten sma- ken na het opkoken lang zoo lekker niet als versch. Wie echter weckt, houdt wat zij in- maakt, versch en frisch, zooals het in de glazen kwam. Er kan hier geen bederf bij ko- men. Jaren lang houdt men ze zoo goed en nooit verliezen zij hun voedingswaarde. Wanneer u al deze dingen overdenkt, dan is het geen wonder, dat het wecken het hart van vele huisvrouwen stal. Het aanschaffen is duur, maar bent u daar eenmaal overheen, dan kunt u uw gqzin den winter door voor denzelfden prijs als's zomers stevig en sma- kelijk voedsel geven. Ook is het veel waard, dat u hierdoor afwisseling in uw menu's kunt brengeniets, dat gunstig prikkelend op iden eeflust werkt en dus eveneens de gezond- heid ten goede komt. Ook voor zieken is het gesteriliseerde voed sel zoo uitstekend, vooral wanneer u het ge- ,weckt heeft. U weet dan precies de kwaliteit van de door u zelf gekochte vruchten, groen ten, sappen, vleeschsoorten en melk, en u weet ook, dat alle bacterien zijn gedood. Immers: juist bij zieken moet u heel voorzichtig met het eten wezen. Het moet hen zooveel moge- lijk versterken en mag in geen geval schade- lijkzijn. St el: u krijgt plotseling in den winter een koortspatient in huis; u woont buiten en hij is zoo dorstig. Naar het dorp gaan kunt u niet en bovendien: daar zijn nu geen andere vruchten als sinaasappelen te krijgen. Op zoo'n oogenblik is „de inmaak" een reddende engel. U heeft er glazen met kersjes, perzi- ken, ananas en peertjes. U heeft vruchtensap en zachte asperges, versch vleesch, bouillon, ja; wat niet al, en het staat er zoo maar voor het grijpen Dat zijn dan oogenblikken, ik verzeker het u dat u uw inmaakmoeiten en -kosten driedubbel zegent en alien last, dien het iWecken u gaf, vergeet. Want al is het een heel pleizierige manier van werken met dit toestel, het neemt toch natuurlijk uw tiid geducht in beslag. U kunt 't niet zoo eventjes tusschen de druppels door doen. U moet er uren, ja dagen aan besteden, t. m. als u het goed in orde hebben wilt. Zoo af en toe moet u de Week controleeren. Wanneer u alle voorschriften precies heeft opgevolgd, is bederf of loslaten van de dek- sels onmogelijk; maar toch is geregeld nakij- ken zeer aan te bevelen. Als uw inmaak klaar is en ieder glas van een etiket met naam en datum voorzien (sommige dames zeiten daar ook op bij wien vij den iphoud kochten, omdat zij het dan iweten voor het volgend jaar en het van den smaak af laten hangen of zij zich weer tot dat adres zullen wenden), zet u ze alle op een koele, droge, luchtige, maar donkere plaats. Sommige levensmiddelen veranderen n.l. van kleur, \vanneer zij te veel aan licht zijn blootgesteld. 'Wanneer u de bewaarplaats met een don- ker gordijn afsluit, staan de glazen luchtig en toch niet te licht. Temperatuur controlee ren door een thermometer bij de glazen op te hangen is heel verstandig. Groote koude is stecht voor den inmaak. Zet de glazen naast niet op elkaar, dan kunt u gemakkelijker na- gaan of alle deksels goed klemmen; is er on- verhoopt een los gegaan, onderzoek dan of het ingemaakte nog goed is; controleer kleur en smaak. Is er geen kwestie van bederf, ge bruik den inhoucl dan maar meteen; gooi hem anders weg. De Week wordt dikwijls gebruikt voor overzee. Het ingemaakte kan jaren lang goed blijven. Vruchten en sappen winnen zelfs aan geur en zijn 2 a 3 maanden na het inmaken het lekkerst. Is een glas losgegaan of gebruikt u niet alles in een keer, dan kunt u, als de inhoud absoluut in orde is, nogmaals steriliseeren, al is er nog maar weinig over in het glas. Is het vanzelf opengegaan, dan is er mis- schien een fout met het steriliseeren gernaakt en moet u het nog eens overnieuw doen. Sluit het glas al dadelijk niet, als de in houd dus nog versch is, dan moet u eerst delcsel, ring en rand van het glas controlee ren misschien is daar iets aan beschadigd en is dat dan oorzaak van het mislukken. Is er iets niet in orde aan glas of delcsel, doe ze clan weg. Zoo kunt u ze toch niet gebruiken. Als u vruchten wecken wilt, moeten zij rijp maar piet overrijp zijn.. Met bessen moet u heel voorzichtig wezen; zij gaan zoo licht ka- pot of verliezen hun mooien, ronden verm. Steenvruchten moet u alleen ontpitten als de steen gemakkelijk los laat; anders mishan- deld u de vrucht en wordt deze onooglijk. Be- halve kleine peersoorten, die men in hun ge- heel of in de helft doorgesneden met schil en al inmaakt, schilt men de meeste pitvruchten. Als de vruchten goed schoon zijn gemaakt kunt u van de schillen sap trekken of gelei maken. Van zure appelen b.v. gaat' dat uit stekend. Recepten: Aalbessen. Gebruik alleen groote bes sen, roode, witte of zwarte; hoe zonniger zij gestaan hebben, des te zoeter zijn ze en des te beter behouden zij bij het steriliseeren hun kleur. Na een kouden zomer, of als ze in de schaduw zijn gegroeid, moet er wat meer sui ker bij worden gedaan. Ris de bessen voor zichtig breek ze niet; dompel ze in koud water en wasch ze snel. Doe ze daarna in de glazen met een heete suikeroplossing (1 K.G. suiker op 1 L. water) en verhit ze langzaam: in nauwe glazen 10 min., in wijde 15 min. op 75 gr. C. Boschbessen. Zoek ze goed uit, wasch ze flink, vermeng ze gelijkmatig met suiker (300 gr. suiker op 1 K.G. bessen) en zet ze zoo tot den volgenden dag op een koele plaats weg. Vul dan de glazen met de vruch ten en het sap en verhit ze langzaam in nau we glazen 20 min., in wijde 25 min. op 80 gr. C. Druiven. Neem niet te rijpe druiven, blauw of wit, waschze zonder de vruchten van den tros te doen; neem de beschadigde weg; vul de glazen met de trossen, giet er de suikeroplossing over heen (500 gram op 1 L.' water) en verhit in nauwe glazen 20 min., in wijde 25 op 75 gr. C. Kweeperen. Wrijf de vruchten met een doelcje af, schil ze met een bronzen mesje, deel ze in vieren; haal het klokhuis er uit. I.eg de stukken op een door zout water ge- haalden doek, opdat ze niet verkleuren, en dek ze met de punten toe. Kook dan de stuk ken in een zwakke suikeroplossing tot ze even week worden. Vooral niet teveel vruch- ten tegelijk behandelen. Neem nu de stukkerr^ peer met een schuimspaan uit het water, vul er de glazen mee, doe er de suikeroplossing over (750 gram op 1 L.) en verhit in nauwe glazen 30 min., in wijde 35 m. op 80 gr. C. Waar ook voor hem salarisverl aging nood- zakelijk is, had zijn oog gericht dienen te zijn op den1 toestand, zooals deze was voor den oorlog Nimmer heeft de Staat zich voor 1914 te beklagen gehad over gebrek aan lief- hebbers voor een of andere openvallende be- trckking. De omstandigheden in de oorlogsperiode hebben er toegeleid, dat de aanvankelijk vol- ioende salarissen ontoereikend en met het oog daarop verhoogd werden. Is men nu doordrongen van de noodzake- Sjkheid van salaris-verlaging, dan moet men naar onze meening teruggaan tot den voor- -orlogschen tijd, dien we thans als de nor male periode kunnen beschouwen. Men legge zich de salarissen van kort voor 1914 voor en overlegge dan met welk percentage deze verhoogd dienen te worden, met het oog op net duurdere leven, op.de meerdere kosten voor het levensonderhoud in den tegenwoor- digen tijd. We vreezen geen tegenspraak als ve beweren, dat een op deze wijze opge- maakte salaris-schaal er gansch anders uit- gien zal, dan't resultaat, dat min. Colijn .al bereiken met zijn vert aging met eenige honderden van salarissen, die in niet weinige gevallen met duizenden tegelijk omhoog wer den gevoerd in den tijd toen men meende, dat een tijdperk van vette jaren voor eeuwig was aangebroken. Salaris-verhoogingen, zooals volgens de nuidige plaonen van den Minjs.ter enisle groepen van hoofdambtenaren gevonden worden, komen dan zeker niet voor en behoe- ven geen bron van ergernis te vormen voor hen wier salaris wel verlaging ondergaat. De toeslag kan jaarlijks naar de dan heer- schende omstandigheden en de dan geldende prijzen opnieuw bepaald worden. Zoo alleen is de mogelijkheid geboren, dat men op het terrein van loonen en salarissen weer terug- keert tot de normale bedragen van voorheen en dat de schatkist, die door belastingen van ieder, hoog en laag, moet worden gevuld, niet meer gep'.underd worde dan strikt nood- zakelijk is. Dd minister handelt als iemand, die voort- durend met „huismiddeltjes" het lijden van een emstig zieke tracht te verminderen, doch daarmede het gevaar loopt de kans te verspelen om langs operatieven weg radicale genezing te brengen. En ook de Nederland- sche Staat is zoo ernstig lijdend, dat slechts van een' krachtig ingrijpen hell is te ver- wachten. Heeze Dr. VAN DER MYLE Voorz. Nat. Bond voor Bezuiniging. BETER PLUIMVEE EN MEER EIEREN. Neen, zoover is het nog niet gekomen met onze sportdat het de spuigaten al uit- - lo.opt. loch komt er meer leven in de broutye- rij, en als we „de koorts" nog wat kunnen doen stijgen, dan komen wij nader bij ons streven naar ,J3eter pluimvee en meer eieren". En dit is noodig, omdat de productie nog veel te min is, terwijl de aanvraag steeds grooter wordt. En waarom zult gij ook niet aeelen in de voordeelen van pluimvee en eieren? Ik hoop dat het u niet aan het noodi- ge enthousiasme ontbreekt. Ik weet het, som mige menschen hebben „bezwaren", en vree zen dat als iedereen met hart en ziel voor „beter pluimvee en (dus) meer eiren" zou in- gaan, dat er dan spoedig „overproductie" zal zijn. Dit is eenvoudig dwaasheid. En al ware het ook dat alle landen eens „jaren van overvloed" zouden hebben, dan 'mag dit de v.ereldmarkt even effecteeren, maar de aan vraag zal grooter zijn omdat dan zelfs het arme huisgezin ook een eitje kan pikken. Vandaag is het ei nog een te dure delicatesse, andaar dat niet iedereen er gebruik van kan maken. Praat van vitaminenIk bezweer het plech- tiglijk dat er onder alle klassen der maat- schappij gebrek aan vitaminen bestaat, of je ze nu onder A, B, C of D rangschikt. Dit is misschien de oorzaak dat velen niet eens meer uit voile borst het „Wien Neerlands Bloed" kunnen zingen, ja ter nauwernood n°g „Oranje boven" kunnen roepen. Meer eieren blijve de leuze! Evenmin dat gij behoeft te vreezen dat de boeren eens te veel koren zouden oogsten, evenmin behoeft gij bang te zijn voor over- productie op pluimveegebied. En vooral als wij eens een bloedigen oorlog wilden voeren tegen alle rommel allegaartjes niets be- teekenende hanen, hennen en piepers, dan zal de pluimveewereld er dadelijk op vooruit- gaan! Hoenders houden kan, zoo te zeggen, ieder een, maar het is geheel iets anders als uwe hoenders u kunnen onderhoiiden. Als gij voordeel van uw pluimvee zoekt, dan moet gij het „Beter Pluimvee" het beste aanhouden. Er is altijd 'n markt voor goede dieren en in het broedseizoen, voor goede broedeieren en prima een-dag-oud-kuikens, tegen tienmaal den prijs van het allegaartje, dat steeds een nadeelig saldo aanfoont als gij uw voeder moet koopen. In vroeger dagen werd het hennetje dat van 80100 eieren pef jaar legde een puikje genoemd. Die klas is vandaag niet veel meer waard dan in den pot gestoken te worden. En vandaag is een hen die 200 eieren in haar le leg jaar voortbrengt, niet bijzonder meer, terwijl wij van hennen weten die het getal van 300 bereikt hebben en daarboven! Het hoen in zijn natuurstaat legde slechts van 3040 eieren per jaar. Wij gaan er dus wel op vooruit, niettegen- staande Jan Salie, Lolpot Co beweren, dat pluimveehouden en eieren verkoopen, niet be- taalt. Als gij nu ook niet tevreden zijt over uw pluimvee, dan raad ik u aan om er eens een half dozijn pluimveekenners bij te halen, elk met een scherp mes in de hand, om, na con- sultatie, alles wat niet deugt of nooit zal deugen af te slachten. Is het doodvonnis eenmaal gevallen, dan geen genade meer! Natuurlijk, er kunnen ook andere oorza- ken zijn, waarom uwe hennen niet leggen, b.v. ongeschikte behuizing, slechte en onreine hokken, natte grond, geen schaduw genoeg tegen de warme zonnestralen, verkeerd voed sel, gebrek aan groenvoeder, enz. enz. Daar- om zeg ik, raadpleeg ook anderen. Iemand schrijft: Wat zou u doen in mijn geval om een hoenderpark te beginnen, als u over kapitaal kunt beschikken om het beste aan te schaffen? Als u iets koopt verwacht u dan voile waarde voor uw geld en indien u dit niet zou krijgen, wat zou u doen? De zaak is zoo: Onlangs bestelde ik bij een bekenden fokker eenige dieren. Bij aan- komst der zending waren de dieren in het ge heel niet volgens de* beschrijving. Dit heeft mij zeer geschokt en ik begin nu advertenties door een anderen bril te lezen. Waar kan ik het beste koopen? Op uw eerste vraag kan ik kort zijn. Als a voldoende kapitaal hebt, zooals u schrijft, is het niet moeilijk om alles naar behooren in te richten of aan te koopen, en als men hierbij de noodige kennis van het vak bezit, dan kan het goed zelfs heel goed gaan. Drijft men alleen met kapitaal, zonder kennis van zaken, dan is het meermalqn gebeurd, dat de balans naar den ongewenschten kant over slaat. Bezint eer gij begint! Als gij voor iets goeds een hoogen prijs be- taalt, dan hebt gij zeker recht om te eischen, dat gij voile waarde voor uw geld krijgt. En waar gij mij vraagt wat ik zou doen in uw geval, wil ik dit eens rondborstig op papier zetten en onderteekenen. Als een fokker- handelaar mij knollen voor citroenen aan- smeert, dan noem ik hem een bedrieger. Zulke personen doen onze sport en de pluimvee- industrie in het algemeen groote schade. Zij zijn de oorzaak dat eerlijke fokkers ook onder verdenking komen, terwijl Redactie en Admi- nistratie er ook onder lijden. Oneerlijke prak- tijken zou ik dadelijk (met de bewijsstukken) aan Red. en Adm. van het blad waarin de (leugenachtige) advertenties voorkomen, be- kend maken. Tusschen ons gezegd en gezwe- gen, zij houden er een lijstje op na ze noe- men dit de zwarte lijst als ze daarop be ginnen te schrijven, dan staat dit gelijk aan een paspoort met roode strepen, wat alleen uitgereikt wordt aan soldaten die slecht gediend hebben. Dit is dus geheel iets anders dan een medaille. Verder zou ik zulk een persoon dadelijk ge- rechtelijk doen aanschrijven voor restitutie van de laatste penning, plus gemaakte on- kosten. En hiermede is zijn zaakje dan met een gesloten. Al is de leugen nog zoo snel Waar u het beste kunt koopen? Ik zou u aanraden om een bezoek te bren gen aan het meest bekende hoenderpark, waar men, indien niet uitsluitend, dan toch in hoofdzaak het ras houdt, waarmede ik het liefst zou beginnen. En als er meer fokkers zijn, dan zou ik daar ook een bezoek brengen. Dit kost wel tijd en geld, maar de ondervin- ding die men opdoet is tienmaal meer waard dan de uitgaven. Laat zuinigheid hier niet de wijsheid bedriegen. Ik zou dan bij mijn be zoek allerlei vragen stellen en de antwoorden diep in mijn geheugen prenten, om deze dan later in de praktijk toe te passen. Gij zult dafl dingen hoorendie niet altijd in boekjes geschreven staan; practische wenken die goud waard zijn. Ik heb heel wat kennis opgedaan en ge- leerd door zulk een persoonlijk onderhoud met mannen, die jaren en jaren een studie gemaakt hebben en de pluimveeteelt als hun levenstaak aanvaard hebben. Ik zou het liefst met menschen praten die van de onderste sport tot bijna boven geklom- inen zijn, die met gesukkel en tegenslag later toch op het pad van succes uitgekomen zijn. Vraag niet alleen naar hun succes, maar la- ten zij u ook vertellen over de moeilijkheden van het bedrijf. Om den goeden weg te be houden, moet men ook de kronkelende zij. paadjes kennen. Daarom is het zoo beslisf noodig om kennis op te doen, en steeds op de hoogte te blijven, ja, een studie er van te ma ken, eer men (dikwijls) zuur verdiende peii- ningen op het spel zet. Ik zou dan zeggen dat ik eenige dieren wil aankoopen en vragen welke hennen hij denkt voor mij het beste te zullen beantwoorden, en wat ik er mogelijk van kan verwachten. Al3 de fokker zijn bezigheid verstaat, dan zal hij u zeker bevredigen ic zijne keuze. Dit is zoo- wel in zijn belang als uw verlangen. Dit kunt gij gerust aan een eerlijken fokker overlaten. Is nu eenmaal de koop der hennen afgehan* delci, dan is het oogenblik gekomen om ee: koning over de prinsessen een haan ft kiezen. Het wordt nu algemeen door kenpers verkondigd, dat de haan meer dan de halve tfoom uitmaakt. 't Is dan ook niet het werk van iedereen om een goeden haan uit te zoe- k en.. j..: Dit alleen kan de fokker zelf het best doen:, omdat hij de afkomst en de levensgeschiecfc- nis van zijne dieren kent. Hij zelf stelt hoo- ge eischen en wat hieraan niet voldoet gaat naar het slachthok. De goede en eerlijke fok-: leer is bang om zijn bezigheid te schaden door iets aan te bevelen wat niet zal beant woorden. Alleen beunhazen durven zulks te doen. Is dan eenmaal uw toom samengestel^- vraag dan verder raad. Dit kost niets. De verkooper weet wat hij u verkocht heeft en: daar hij zijne dieren ,,van top tot teen" kent, raad ik u aan om zijn instructies te volgen. Niets is een fokker aangenamer dan van u te hooren als gij succes hebt met uw toom. Dit is zijn beste advertentie! Het is volstrekt niet noodig altijd het duurste te koopen, maar zie ook niet op een paar stuivers, als de same» stelling goed is. Ik beschouw het als een grove fout alsp „beginners" van jaar tot jaar rondgaan om „nieuw bloed" in te voeren door aankoop of ruiling van hanen. Hiermede behaajt men niets en bederft men veel. Als gij eenmaal begonnen zijt met dieren van een fokker, die, zooals reeds gezegd, zijn eigen fokker zoo goed kent, ga dan, als gij meent een of ander zwak puntje ontdekt te hebben, naar den fokker terug en krijg een andere haan van hetzelfde bloed om hierin verbetering te brengen. Nog eens, hoe beter uw haan is, zooveel beter zal uw resultaat zijn. Een slechte haan bij goede henneq brengt teleurstelling. ,.g Nieuwsgierige klelue jongen; Pappie, wanneer eindigt de 'aoiuertiidjj .^London Opirii n) VacferiyEe ou'de heer: Wel mels'Je-lief, en wal gs je nu doen wanneer je een groote dame gewordea bent, zooals je moeder? Modern kindi Dieet houden, natuurlijk! ^(London Opinion}' De kleine dames: -- Juffronw Smith' Eva m*n gedachi r zijn al langen tijd door een. groot onderwsrp in best, ■genomen. (Humor.,, R'-delaar: Meneer, ik heb in geen dagen een -hoorlijk maal gehad. idplaats-bezoeker: Groote hemel, logeer je ooh in ons pension? (Punch) OnverstoorbaaT picknicker: Neem me niet kwalp, mag ac mt£9Sj§ ffia%.h£bjjeni t (Punch), Roe kwamen ze er toe om t* trouwen? i Wel, ze waren twee jaar geSngageerd gewees, en ik veronderstel dat ze er genoeg van kregen om S4tt.it 0f«?«O

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1924 | | pagina 8