no I Upftn «n Koiijnen. 0 N.V. Boek- en Han- delsdrukkerij voorh. Harms. Coster Zn. 0 ¥©or d® huisvroisw. niet oncferv5 belast sich met: HIT VERVAARDIGEN VAN ALLE DRUKWERKEN. HET PLAATSEN VAN ADVER- TENTIEN IN ALLE BLADEN. HET LE VEREN VAN ALLE BINNEN- EN BUITENLANDSCHE BOEKEN. HET LEVEREN TAN ABONNE- MENTEN OP ALLE BINNEN- EN BUITENLANDSCHE BLADEN. Voordam 0 9, Alkmaar SZ-:/3 Uit enze Staatsmachme. x TEGEN BELASTINGONTDUIKING. Er is in de laatste dagen heel wat aandacht geschonken aan de statuten van een onlangs opgerichte Naamlooze Vennootsehap met een kapitaal van 250 000, waarvan de heer H Colijn, Minister van Financien, 248 aan- deelen van 1000 bezit en twee andere hee- ren, waarvan een Direcieur der Vennoot schap zou worden, elk een aandeel voor hun rekening hebben. Het geval zou niet zooveel van zich heb'bcn doen spreken, wanneer niet bij de Tweede Ea rner op 28 Juli 1924 een wetsontwerp was ingediend op aanstichting van den Minister van Financien, den heer Ii. Colijn, waarvan de bedoeling is bevordering van de richtige heffing der directe belastingen en in welks Memorie van Toelichting niet onduidelijk wordt gedoeld op een wijze van ontduiking der inkomstenbelasting, die daar'in bestaat, dat men een familiebezit ornzet in een N.V., waarvan alleen de famiiieieden lid of deelge- noot zijn, maar waarvoor een bepaald exploi- tatie-doel wordt aamgegeven. Dit is nu eenigszins het geval. althans maar den schijn, met de bovenbsdoelde Vennffqt- schap, over welker statu tcngoedkeuring zco schertsend of spcttcnd wordt gesproken. 't Is de exploitatie van een landgced. Wjj zullen de omschrijving van dat doel hier niet inlas- sehen, wellicht heeft het reeds veler aandacht getrokken, omdat daar iets gedaan wordt, waartegen het boven aangedtiide wetsont werp in het al gem een opkomt, maar in een vorm, waarop "dat wetsontwerp, ware het wet geworden, toch geen vat zou hebben. Wij zullen ons echter niet verder met die statuten bezighouden, noch met de particu- liere zaken van den heer H. Colijn, die toe vallig Minister van Financien en bevorde- raar van het wetsontwerp is, maar lievcr over hetwetsontwerp zelf iets zeggen, wat wij totnogtoe verzuimden en dat nu toch wel wenschelijk blijkt. Ffet wetsontwerp heeft maar 3 artikelcn, en daarvan zijn de beide eerste de hoofdzaak. Aid. 1 zegt: Voor de heffing van de personeel-e belas- ting, de rijks- en plaatsdijke inkemstenbeias- ting, de vermogensbelasting en de verdeai- gingsbdastingen wordt geen rekening gehou- den met rechtshandelingen, die ail dan niet in verband met andere rechtshandelingen, kenne- lijk zijn verricht om ;.e heffing van een dier belastingen overeenkomstig haar doel, geheel of ten deele onmogelijk te malcen. Zulk en Vennootschap dus, als zij van ver- dacht gehalte is, wordt als niet bestaande beschouwd. maar daapuit zou volgen, dat de personen die bij haar in dienst zijn,- dus ook geen inkomstenbelasting zouden behoeven te betalen van het traktement, dat zij van de Vennootschap genieten; immers als de Vennootschap niet bestaat, kan zij geen die- naren hebben en dus ook geen traktementen uitbetalen. At. 2 bepaalt daarom, dat die traktemen ten en belooningen even belastbaar blijven. De Minister had haast met de zaak, want, lice wel het wetsontwerp op 28 Juli was inge diend, bepaalt art. 3, dat de wet geacht wordt op 1 Mei in working te zijn getred-en dus terugwerkende kracht met belastbaarver- klaring van zaken, die zelfs voor 1 Mei zijr. geschied. Tot zoover het wetsontwerp. Wij stippen nu een en ander aan uit de "Memorie van Toe lichting. De Minister herinnert er aan, dat hij reeds bij de behandeling der Staatsbegrooting voor 1924 gesproken heeft over het toene- mend euvel, om endernemingen met een klein aa-ntal deelgenooten onder den vorm eener N. V. voort te zetten met de bedoeling van de heffing der inkomstenbelasting over de behaalde winst te ontkomen. Dit euvel zou kunnen worden bestreden door een wijziging van 'de wet op de Inkom stenbelasting en door opneming van een be- paling, die op deze wijze van belastingcnt- duiking gemunt zou zijn. Maar daartegen zijn twee bezwarenten eerste, dat de praktijk de gestrengheid der wet grooter maakt; ten. tweede, dat de belastingschulcligen, met of zonder hulp van anderen, al spoedig een vorm vinden, waarop de wet piet toepasselijk is. Om aan deze bezwaren te ontkomen geeft de Minister de voorkeur aan een algemeene formule, zooals die in het bovenaangehaalde artikel 1 van de nu ingediende wetsvoor- dracht is neergelegd. Voorziening tegen de k,wade praktijken is niet alleen noodig, om dat het kwaad moet worden tegengegaan, maar ook omdat wat deze ontduikers te weinig betalen door de eehlijfee belastingsehul- digen moet worden bijbetaald. De Minister geeft eenige voorbeelden van de ontduiking, die hij wil tegengaan en de van zoo verschillenden aard zijn, dat zij moei- lijk in een formule zijn samen te vatten Een sprekend voorbeeld, dat het naast staat aan cle onderneming bovenbed'celd, waarin de heer Colijn zelf voor 99/100 deelgenoot is, is dit: dat de eigenaar van een buitenplaats de exploitatie omzet in een N. V. en het huis met de bedienden en de bedieninp huurf van de N.V. Dan wordt ten eerste de N. V. lager aangeslagen in de personeele belasting en ten tweede zijn de dienstboden en het verdere per- soneel onbelastbaar. De oveiige voorbeelden laten wij voor het oogenblik rusten. Er zijn gevallen, dat er op de mazen van de wet wordt gespeculeerd zon der dat men mag spreken van ontduiking. De formule van art. 1, zooals wij dat aan- liaalden is ruim genoeg, misschien te ruim. De Minister zegt zelf al, dat hij zich' niet vleit een oplossing voor te stellen, die zon der bedenking is. Nu, het Voorloopig Verslag der Tweede Kamer toont, dat er van die zijde van dat lichaam heel veel bedenking was. Zoo terloops wercl er in de afdeelingen op gewezen, dat menig bureau van advies in belastingzaken er werk van maakt om den weg tot belastingontduiking aan te wijzen en dat daarom al voorziening noodig isl Maar de leden die geneigd schenen den minister te steunen, merkten toch al dadelijk op, dat in art. 1 aan de belastingambtenaren een onbe- perkte volmacht wordt gegeven en dat ver- volging dus alleen afhankelijk is van het persoonlijk inzicht van den ambtenaar. Daar om wenschten zij in elk geval, dat de vraag of een of andere rechtshandeling in strijd zou zijn met deze -wet, niet in hoogste instantie zou worden voorgelegd aan de Raden van Beroep, maar aan de rechterlijke macht. Maar de. meeste leden hadden tegen de wetsvoordiracht overwegend bezwaar, niet alleen om tie groote macht, die aan de be lastingambtenaren wordt gegeven, maar ook, omdat handelingen, die volgens de wet ge- oorloofd zij n, als misdrijf worden gebrand- merkt, zoodra ce belastingheffing in het gedrang komt. Zij erkenden den strijd tus- schen cle ambtenaren die al 1 e mazen willen dichten en de burgers en hun voorlichters, die de mazen willen verruimen, maar een bianco machtiging voor de ambtenaren von- den zij toch wel wat kras. Maar wordt geen blanco-machtiging ge geven dan komt men tot een reeks bijzondere gevallen en dat is ook gevaarlijk. Daarom gaven sommige leden in overweging om het wetsontwerp maar in te trekken; en dan telkens, wanneer de behoefte blijkt een kleine wijziging der belastingwetten voor te stellen. Door bepalingen omtrent winstverdeeling van N.V. onder de aandeelhouders kan ook veel kwaad worden vodrkomen. RECEPTEN. Ik heb onlarigs een gastvrouw bijna tot wanhoop gebracht door haar, nadat ik al- lergenoeglijkst bij haar had gegeten, te vra- gen of zij van al de gexechten de receplen opschrijveP won,.omdat ik ze u zoo graag wilde oververtellen! Het is te begriji.en, dat zij' er wee van werd -haar diner nog eens op papier te her- kauwen. Maar het is haar eigen schuld! Dan had zij maar niet zulke extraatjes moeten toedienen Wij kregen dan na de soepAigrettes de tomaten an gratin. Hiervoor zijn noodig: 10 gram bloem, 10 gram boter, 1 fleschje tomatenpuree, 3 ei-er- dooiers, jus, zout en cayennepeper (voor 4 personen). Roer de boter en bloem op het vuur door- een: voeg er daarna de tomatenpuree, jus, zout en peper aan toe, laat de massa even doorkoken en vermeng haar met de flink geklopte eierdooiers. Boter nu kleine tim- bale-vormpjes en vul ze half met het meng- sel. Maak ze daarna vol met de volgende kaassaus: 15 gram bloem, 15 gr. boter, 3 d.L. melk, 1 eierdooeir, 75 gr. oud-e g-eraspte kaas. Roer de boter en bloem op het vuur d'oor- een, voeg d;e melk en de kaas er bijlaat al- les te zamen goe-d doorkoken en maak het af met de eierdooier. Laat de vormpjes in den oven warm wor den, breng ze gloeiend op tafel en proef d a o eens hoe heerlijk het is! Vervolgens deze vleeschpudding. Noodig zijn: 3 ons varkensgehakt, 3 ons kalfsgehakt, 1 ons oss-etong, 3 eieren, augur- ken, boter en specerijen. Vermeng de beide gehaktsoorten met ge- weekt brood, boter, muskaat, gemalen kruid- nagel, zout, geklopte eierdooiers en tot sneeuw gestagen eiwit. Leg nu laag om laag dit mengsel, osse- tong en in schilfers gesneden augurken in een puddingvorm (zoo dat er ten slotte een vleeschpudding uitkomt, bekroond door een laagje ossetong en een ster van augurken) en kook het „au Bain Marie", d. i. in een pan met water, dat lcoud wordt opgezet. Voor dessert Icregen wij kojfieroom, in glaasjes cpgedaan, zoodat je verwachtte ijs te krjjgen en toen opeens tot d'e ontdekking kwam, dat het niet zoo gruwelijk koud was! Een echte verrassdng! Kcffieroom maakt u door dSk gestagen room voorzichtig te men-gen met stcrk koUie- extract. U lcunt er wafeltjes bij presentceren, omdat het nog al machtig is* Een zeer smakefijk soepje, dat ik ook on- llangs ergens ontdelcte, is de z.g. fluweelcn soep. Neem hiervoor cen halve kan melk, 2 lepels bloem, 2 lepeis soya, nofemuskaat en boter Smelt een klont boter, ter grooite van een ei, doe daarna de bloem er bij in d. pan en roer er langzaam de melk door. Laat het nu 5 minuteo doorkoken; giet er vervolgens de soya in en voeg, als u het heel fijn wilt maken (maar het behoeft absoluut niet) er een busje champignons aan toe. Deze soep moet vooral geduldig worden toebereid. \X*ie haastig roert of te kort, beckrft haar en maakt haar klcnterig. Voor uienscep (alleen geven als u 's avoncis geen gasten wacht of niet zelf uit wilt gaan heeft u noodig: 200 gram uien, 60 gr. boter, 25 gr, bloem, VA L. water, theelepel wit- dan ft/qusnucfi oerpaM meef-, Oebruiht dus te peper, 10 gr. zout, 60 gr. gefruit brood in vi-erkante blokjes gesneden. Snijdt de uiten fijn en fruit ze met 30 gr. boter, doe hier 1A L. water bij; zoodra de soep kookt, kunt u er de aangemengd'e blcem en overige ingredienten aan toevoegen. Leg op den bodem van de soepterrine de brood- blokjes, nadat u deze gefruit heeft, en de rest van de boter. Giet hier de aangemaakte soep overheen. Wanneer de soep extra voedzaam moet zijn, kunt u er drie eierdooiers doorheen kloppen. Het wit van die eieren klopt u daarna met 1/4 theelepeltje witte peper tot schuim. Plaats nu met een vochtigen lepel balletjes van dit eiwit op de soep. Bruirte soep: 30 gr. boter, 20 gram bloem, 10 gr. uien, 1/t laurierblad, een klein stukje Sjjaansche peper, A d.L. madera, U/i Liter bouillon of 1 1/4 L. water met een glad afge- streken lepel Liebigs vleeschextract, 2 thee- lepels soya, 70 gr. "kalfsgehakt. Fruit de bloem, boter, uien en Spaansche eper tot alles bruin is; voeg er dan den ouillon, het laurierblad, de soya en de bal letjes aan toe. Laat dit alles 15 minuten ko- ken. Voeg er daarna de madera bij. Als de uien wat te bruin zijn geworden bij het frui- ten, kunt u den bouillon even door de zeef laten loopen voor u er de overige ingredien ten aan toevoegt. U kunt ook een heerlijke soep van jus, vleeschresten enz. bereidien, z.g. allerhande- soep! Hiervoor zijn 50 gr. boter noodig, 40 gr. tarwebloem, 400 gr. beenderen (bijv restan- ien van een rihstuk of iets dtrgelijks), 1 eet- lepel soepgroentcn, 2 kruidnagelen, 4 peper- korrels, 1 ui, 1 L. water met l-esten van jus of vleesch-extract. Van allcrlsi vleeschresten, stuk geslagen beenderen enz. en 1 L. vocht kookt u een af- treksel, waarbij ook de kru-iden gedurende 4 uur meekoken. Voeg er telkens water aan toe, zoodat u, niettegenstaande het verdampen, toch 1 L. soep behoudt, bruin de bloem en de boter, en voeg deze bij het aftreksel der beenderen en vleeschresten, nadat dit gezeefd is. En nu ncg even het reeept van erwten- scep, omdat een paar lezeressen er mij om vroegen. Ik gaf het u al eens. 500 gram worst; 250 gr. spek, 2 varkens- pooten; A L. split- of groene erwten; 3 A water, 50 gr. selderij, 50 gr. knolselderij, 70 gr. prei. Kook het spek met de varkenspoo- ten en de erwenten gedurende 2 uur; voeg er dan de'worst aan toe, en de schoonge- maakte en gehakte groenten. De soep moet token, tot zij geb'onden is. Als men geen spliterwten neemt, moeten de erwten afzonderlijk gaar gekookt worden en de erwtenpuree bij den bouillon gevoegd. Hoe langer d'e erwtensoep kookt, des te meer verhoogt u den smaak. F-eitelijk moet zij minstens 10 uur koken. Let er dan ech ter op, dat zij niet diroog kookt en doe er nu en dan wat water bij. HOE TE WASSCHEN. Na alles wat wij hierv66r wnneld liebben over de voordeelen van het trainen en het ver dere gereedmaken voor de tentoonstellings- conditie, willen wij nu eenige aanwiizingen geven over het eigenlijke wasschen Dit is een werk, waarbij de noodige voorzorgen geno- men moeten worden, wil men door de geheele bewerking niet van den regen in den drup komen, Een goed gewasschen haan, hen of duif is een schitterende versichijning, maar een verkeerd behandeld, slecht gewasschen exemplaar staat zelfs bij een heelemaal niet gewasschen dier ten achter, het is soms ge heel bedorven. Om iets goedls te doen wordt goed gereed- schap vereischt. Hier zijn drie teilen of kui- pen, eenige schoone droge doeken, een zeer ruime hoeveelheid warm water, een stuk zui- vere sodavrije harde witte zeep, liefst Sun- light-zeep noodig en verder een weinigje blauw, maar een massa geduld Een duif kan door een persoon gewasschen worden,, maar voor haeien of hennen moeten er twee zijn om elkaar te helpen. Natuurlijk moeten een of meer kooien met een bodembe- dekking van stroo of zaagsel gereed staan om het gewasschen dier afzonderlijk in te zetten om te d'rogen. Eerst nadat al die zaken gereed staan mag het werk beginnen. Met een soepel bandje bindt men de pooten samen om spartelen te voorkomen.. Bij alles, wat er nu verdter ge- beurt, wordt de kop steeds boven water ge- houden en gezorgd, dat ook geen zeepsop in de oogen komt. De eerste ruime toil of tobbe is gevukl met water op ongeveer 25 graden Celcius o'f 78 Fahrenheit. Heeft men geen thermometer bij de hand, dan kan men d-e juiste warnite op ge- ved wel bepalen als bij een kinderbad. Nu houdt men met beide handen over de schouders het dier vast en dompelt het zacht- jes geheel onder, terwijl de helper den kop vrijhoudt. Als nu de veeren doornat zijn ge worden, neemt de inzeeping een begin. Met de witte zeep goed' op de handpalmcn worden alle veeren goed ingewreven, maar altijd in een richting, niet tegen de vleugel in. Zijn nu de rug en staart goed onder water gewas schen, dan komen de buik en borst en hals aan de beurt Vleugels en staartveeren wor den plat op de uitgespreide hand gelegd en met de andere goed schoongewasschen. Steeds in de richting behandelt men nu alle deelen nog eens over en spoett in deze eerste teil zoo veel mogelijk de zeep uit. Nu komt het dier in de gereedsitaande tweede teil, waarin sehoon water van 20 Cencius of 68 Fahrenheit. Hier worden nu alle zeepdeelen nauwkeurig uitge- spoeTd Hierop komt heel veel, }a haast alles, aan, want als niet alle zeepdeelen uitgespoeld worden, dan zullen de witte vogels gedachtig of groezelig opd'rogen en dan zullen zelfs donkergeklcurde veeren er later glansloos uit- zien. Om het verwijderen van de zeep volle- dig te bereiken, dient nagespoeld te worden in het derdc nog eveneens warme bad, waarin speciaal voor witte vogels vooraf een weinigje blauw is gedaan, maar uiterst weinig. Het komt hierop aan niet te veel te nemen, daar een te blauwe vogcl er potsierlijk uitziet en dan de heele wasscherij en mislukking is. Wie dus met dat blauwen niet goed op de hoogte is, moet het lievcr nalaten. Nu komt het afdrogen, waarvoor schoone doeken, bijv. badhandooeken, moeten voorhan- den zijn. Nadat men eerst met de lianden het over- tollige water zoo veel mogelijk er uit ged'rukt heeft vanaf den kop in de richting van hals, borst, rug, buik en staart en beenen, begint men met de doeken, er goed op lettende dat de veeren niet breken door een verkeerde rich, ting te nemen. Een voordeel is, dat de veeren door het warme water buigzamer, soepeler zijn geworden. De zooveel mogelijk afgedroogde vogel komt nu in zijn kooi en moet vlug drogen in het warme vcrh'ek, maar toch niet te dicht bij kachel of vuur, te.neinde bruinachtig opd'rogen te voorkomen. Men zal altijd kunnen opmer- ken, dat het gewasschen dier ondanks het warme water, toch rilt van de koude. Men zij dus uiterst voorzichtig, dat geen tocht op den patient kan inwerken, want dat zou hem slecht bekomen, Zelfs wanneer na eenige urea de veeren droog zijn geworden, is het nog noo dig allerlei voorzorgen in adit te nemen, om het dier langzaam aan en geleidelijk weer aan de gewone temperatuur te gewennen. De gewasschen dieren blijven apart, komen dus niet meer in de ren. Zij Mijven dus in de kooi tot het uur der inzending daar is Daar de tentoonstellingen meestal valien in het koudere deel van het jaar, zijn dubbele voorzorgen noodig en moet het wasschen at een paar dagen vo6r de inzending gebeuren, zoodat de vogel zelf voldoende tijd heeft zijn veeren in de gewenschte orde te brengen en behooiiiik on ziin manier in te vetten. Zijn de dieren nog niet droog tot op de huid, dan vatten ze bij het veiwoeren beslist kou in de soms nog onverwarmde tentoon- stellingszaal. Het prachtig effect dat bij een goede wassching wordt verkregen en de meer- dere kans op bekroning, beloonen in ruime mate de moeite er aan besteed. Vooral (he die ren, welke veel dons hebben, zooals Wyandot- tes, Cochins en Orpingtons, sehijnen in om- vang sterk toegenomen V6or het werkelijk wegzenden worden kam en kinlellen met een weinig vaseline behan deld en ziet men ook eens na of de uitge- groaide punten der nagels moeten bijgeknipt worden, natuurlijk zoo, dat het zoogenaamde (even niet geraakt wordt, anders is men hee lemaal van de wijs. Het beste is hiervoor een scherp nijptangetje. Ik wil eindigen met deze raadgeving: Als gij uw dieren wascjit, doe het dan goedi, laat het anders achterwege. Handelsreiziger: Hebt U niet een waseSf-^ machine noodig? Echtgenoot;Nee, ik heb er een. (Humorisij Man: Ik lees daar dat leelijke meisjes de beste huis- yrouwen worden. Vrouw: Wil je daarmee beweren, dat ik leeljjk ben? Man: Nee, in het minst niet. (Humorist) Hij (na de eersto ademlooze minunt): Liefste, ben ik heusch de eerste man, die ja ooit in je armen hieid? Zij: Ja, natuorljjk. Maar waarom beginnen mannen altijd met dat te vragen? (Lopdon Mail) Ii Mevrouw Kwebbel (na tien minuten eonnSP* satie): Nou, maar ik verpraat m'n tijd en *13 moet*naar den loodgieter, want m'n man zit thuia met z'n dnim tegen een gebarsten -pjjp van da waterleiding op hem te waehten. (Passing Show! Vriendelijke oude ziel: Maar, maar. Weet je niet, dat je je vijanden moet liefhebben? Jeugdige hokser yfjand? Wat bedouil ii t Is een vrind yar me, (Londen Ooiiuoui t7oorzitter van de dorpsvereeniging '(tot den -eider vas een beroemd kwartet): Namens de aanwezigen breng ik U dank, meneer, voor de prachtige uitvoering die U ge geven heeft Ik boor met genoegen, dat Uw concert een financieel sncces is geweest en ik hoop daarom, dat dit O zai veroorloven Uw uitstekend <wkest uit te breiden. x r r .-6 i a 00' BUI

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1924 | | pagina 11