no
I
Upftn «n Koiijnen.
0
N.V. Boek- en Han-
delsdrukkerij voorh.
Harms. Coster Zn.
0
¥©or d® huisvroisw.
niet oncferv5
belast sich met:
HIT VERVAARDIGEN VAN ALLE
DRUKWERKEN.
HET PLAATSEN VAN ADVER-
TENTIEN IN ALLE BLADEN.
HET LE VEREN VAN ALLE
BINNEN- EN BUITENLANDSCHE
BOEKEN.
HET LEVEREN TAN ABONNE-
MENTEN OP ALLE BINNEN- EN
BUITENLANDSCHE BLADEN.
Voordam 0 9, Alkmaar
SZ-:/3
Uit enze Staatsmachme.
x TEGEN BELASTINGONTDUIKING.
Er is in de laatste dagen heel wat aandacht
geschonken aan de statuten van een onlangs
opgerichte Naamlooze Vennootsehap met een
kapitaal van 250 000, waarvan de heer
H Colijn, Minister van Financien, 248 aan-
deelen van 1000 bezit en twee andere hee-
ren, waarvan een Direcieur der Vennoot
schap zou worden, elk een aandeel voor hun
rekening hebben.
Het geval zou niet zooveel van zich heb'bcn
doen spreken, wanneer niet bij de Tweede Ea
rner op 28 Juli 1924 een wetsontwerp was
ingediend op aanstichting van den Minister
van Financien, den heer Ii. Colijn, waarvan
de bedoeling is bevordering van de richtige
heffing der directe belastingen en in welks
Memorie van Toelichting niet onduidelijk
wordt gedoeld op een wijze van ontduiking
der inkomstenbelasting, die daar'in bestaat,
dat men een familiebezit ornzet in een N.V.,
waarvan alleen de famiiieieden lid of deelge-
noot zijn, maar waarvoor een bepaald exploi-
tatie-doel wordt aamgegeven.
Dit is nu eenigszins het geval. althans maar
den schijn, met de bovenbsdoelde Vennffqt-
schap, over welker statu tcngoedkeuring zco
schertsend of spcttcnd wordt gesproken. 't Is
de exploitatie van een landgced. Wjj zullen
de omschrijving van dat doel hier niet inlas-
sehen, wellicht heeft het reeds veler aandacht
getrokken, omdat daar iets gedaan wordt,
waartegen het boven aangedtiide wetsont
werp in het al gem een opkomt, maar in een
vorm, waarop "dat wetsontwerp, ware het wet
geworden, toch geen vat zou hebben.
Wij zullen ons echter niet verder met die
statuten bezighouden, noch met de particu-
liere zaken van den heer H. Colijn, die toe
vallig Minister van Financien en bevorde-
raar van het wetsontwerp is, maar lievcr
over hetwetsontwerp zelf iets zeggen, wat
wij totnogtoe verzuimden en dat nu toch wel
wenschelijk blijkt.
Ffet wetsontwerp heeft maar 3 artikelcn,
en daarvan zijn de beide eerste de hoofdzaak.
Aid. 1 zegt:
Voor de heffing van de personeel-e belas-
ting, de rijks- en plaatsdijke inkemstenbeias-
ting, de vermogensbelasting en de verdeai-
gingsbdastingen wordt geen rekening gehou-
den met rechtshandelingen, die ail dan niet in
verband met andere rechtshandelingen, kenne-
lijk zijn verricht om ;.e heffing van een dier
belastingen overeenkomstig haar doel, geheel
of ten deele onmogelijk te malcen.
Zulk en Vennootschap dus, als zij van ver-
dacht gehalte is, wordt als niet bestaande
beschouwd. maar daapuit zou volgen, dat de
personen die bij haar in dienst zijn,- dus ook
geen inkomstenbelasting zouden behoeven te
betalen van het traktement, dat zij van de
Vennootschap genieten; immers als de
Vennootschap niet bestaat, kan zij geen die-
naren hebben en dus ook geen traktementen
uitbetalen.
At. 2 bepaalt daarom, dat die traktemen
ten en belooningen even belastbaar blijven.
De Minister had haast met de zaak, want,
lice wel het wetsontwerp op 28 Juli was inge
diend, bepaalt art. 3, dat de wet geacht
wordt op 1 Mei in working te zijn getred-en
dus terugwerkende kracht met belastbaarver-
klaring van zaken, die zelfs voor 1 Mei zijr.
geschied.
Tot zoover het wetsontwerp. Wij stippen nu
een en ander aan uit de "Memorie van Toe
lichting.
De Minister herinnert er aan, dat hij reeds
bij de behandeling der Staatsbegrooting
voor 1924 gesproken heeft over het toene-
mend euvel, om endernemingen met een
klein aa-ntal deelgenooten onder den vorm
eener N. V. voort te zetten met de bedoeling
van de heffing der inkomstenbelasting over
de behaalde winst te ontkomen.
Dit euvel zou kunnen worden bestreden
door een wijziging van 'de wet op de Inkom
stenbelasting en door opneming van een be-
paling, die op deze wijze van belastingcnt-
duiking gemunt zou zijn. Maar daartegen
zijn twee bezwarenten eerste, dat de praktijk
de gestrengheid der wet grooter maakt; ten.
tweede, dat de belastingschulcligen, met of
zonder hulp van anderen, al spoedig een
vorm vinden, waarop de wet piet toepasselijk
is.
Om aan deze bezwaren te ontkomen geeft
de Minister de voorkeur aan een algemeene
formule, zooals die in het bovenaangehaalde
artikel 1 van de nu ingediende wetsvoor-
dracht is neergelegd. Voorziening tegen de
k,wade praktijken is niet alleen noodig, om
dat het kwaad moet worden tegengegaan,
maar ook omdat wat deze ontduikers te
weinig betalen door de eehlijfee belastingsehul-
digen moet worden bijbetaald.
De Minister geeft eenige voorbeelden van
de ontduiking, die hij wil tegengaan en de
van zoo verschillenden aard zijn, dat zij moei-
lijk in een formule zijn samen te vatten Een
sprekend voorbeeld, dat het naast staat aan
cle onderneming bovenbed'celd, waarin de
heer Colijn zelf voor 99/100 deelgenoot is, is
dit: dat de eigenaar van een buitenplaats de
exploitatie omzet in een N. V. en het huis
met de bedienden en de bedieninp huurf van
de N.V. Dan wordt ten eerste de N. V. lager
aangeslagen in de personeele belasting en ten
tweede zijn de dienstboden en het verdere per-
soneel onbelastbaar.
De oveiige voorbeelden laten wij voor het
oogenblik rusten. Er zijn gevallen, dat er op
de mazen van de wet wordt gespeculeerd zon
der dat men mag spreken van ontduiking.
De formule van art. 1, zooals wij dat aan-
liaalden is ruim genoeg, misschien te ruim.
De Minister zegt zelf al, dat hij zich' niet
vleit een oplossing voor te stellen, die zon
der bedenking is.
Nu, het Voorloopig Verslag der Tweede
Kamer toont, dat er van die zijde van dat
lichaam heel veel bedenking was.
Zoo terloops wercl er in de afdeelingen op
gewezen, dat menig bureau van advies in
belastingzaken er werk van maakt om den
weg tot belastingontduiking aan te wijzen en
dat daarom al voorziening noodig isl Maar
de leden die geneigd schenen den minister te
steunen, merkten toch al dadelijk op, dat in
art. 1 aan de belastingambtenaren een onbe-
perkte volmacht wordt gegeven en dat ver-
volging dus alleen afhankelijk is van het
persoonlijk inzicht van den ambtenaar. Daar
om wenschten zij in elk geval, dat de vraag
of een of andere rechtshandeling in strijd zou
zijn met deze -wet, niet in hoogste instantie
zou worden voorgelegd aan de Raden van
Beroep, maar aan de rechterlijke macht.
Maar de. meeste leden hadden tegen de
wetsvoordiracht overwegend bezwaar, niet
alleen om tie groote macht, die aan de be
lastingambtenaren wordt gegeven, maar ook,
omdat handelingen, die volgens de wet ge-
oorloofd zij n, als misdrijf worden gebrand-
merkt, zoodra ce belastingheffing in het
gedrang komt. Zij erkenden den strijd tus-
schen cle ambtenaren die al 1 e mazen willen
dichten en de burgers en hun voorlichters,
die de mazen willen verruimen, maar een
bianco machtiging voor de ambtenaren von-
den zij toch wel wat kras.
Maar wordt geen blanco-machtiging ge
geven dan komt men tot een reeks bijzondere
gevallen en dat is ook gevaarlijk. Daarom
gaven sommige leden in overweging om het
wetsontwerp maar in te trekken; en dan
telkens, wanneer de behoefte blijkt een kleine
wijziging der belastingwetten voor te stellen.
Door bepalingen omtrent winstverdeeling
van N.V. onder de aandeelhouders kan ook
veel kwaad worden vodrkomen.
RECEPTEN.
Ik heb onlarigs een gastvrouw bijna tot
wanhoop gebracht door haar, nadat ik al-
lergenoeglijkst bij haar had gegeten, te vra-
gen of zij van al de gexechten de receplen
opschrijveP won,.omdat ik ze u zoo graag
wilde oververtellen!
Het is te begriji.en, dat zij' er wee van
werd -haar diner nog eens op papier te her-
kauwen. Maar het is haar eigen schuld! Dan
had zij maar niet zulke extraatjes moeten
toedienen
Wij kregen dan na de soepAigrettes de
tomaten an gratin.
Hiervoor zijn noodig: 10 gram bloem, 10
gram boter, 1 fleschje tomatenpuree, 3 ei-er-
dooiers, jus, zout en cayennepeper (voor 4
personen).
Roer de boter en bloem op het vuur door-
een: voeg er daarna de tomatenpuree, jus,
zout en peper aan toe, laat de massa even
doorkoken en vermeng haar met de flink
geklopte eierdooiers. Boter nu kleine tim-
bale-vormpjes en vul ze half met het meng-
sel. Maak ze daarna vol met de volgende
kaassaus: 15 gram bloem, 15 gr. boter, 3
d.L. melk, 1 eierdooeir, 75 gr. oud-e g-eraspte
kaas.
Roer de boter en bloem op het vuur d'oor-
een, voeg d;e melk en de kaas er bijlaat al-
les te zamen goe-d doorkoken en maak het af
met de eierdooier.
Laat de vormpjes in den oven warm wor
den, breng ze gloeiend op tafel en proef d a o
eens hoe heerlijk het is!
Vervolgens deze vleeschpudding.
Noodig zijn: 3 ons varkensgehakt, 3 ons
kalfsgehakt, 1 ons oss-etong, 3 eieren, augur-
ken, boter en specerijen.
Vermeng de beide gehaktsoorten met ge-
weekt brood, boter, muskaat, gemalen kruid-
nagel, zout, geklopte eierdooiers en tot
sneeuw gestagen eiwit.
Leg nu laag om laag dit mengsel, osse-
tong en in schilfers gesneden augurken in
een puddingvorm (zoo dat er ten slotte een
vleeschpudding uitkomt, bekroond door een
laagje ossetong en een ster van augurken) en
kook het „au Bain Marie", d. i. in een pan
met water, dat lcoud wordt opgezet.
Voor dessert Icregen wij kojfieroom, in
glaasjes cpgedaan, zoodat je verwachtte ijs
te krjjgen en toen opeens tot d'e ontdekking
kwam, dat het niet zoo gruwelijk koud was!
Een echte verrassdng!
Kcffieroom maakt u door dSk gestagen
room voorzichtig te men-gen met stcrk koUie-
extract. U lcunt er wafeltjes bij presentceren,
omdat het nog al machtig is*
Een zeer smakefijk soepje, dat ik ook on-
llangs ergens ontdelcte, is de z.g. fluweelcn
soep. Neem hiervoor cen halve kan melk, 2
lepels bloem, 2 lepeis soya, nofemuskaat en
boter Smelt een klont boter, ter grooite van
een ei, doe daarna de bloem er bij in d. pan
en roer er langzaam de melk door. Laat het
nu 5 minuteo doorkoken; giet er vervolgens
de soya in en voeg, als u het heel fijn wilt
maken (maar het behoeft absoluut niet) er
een busje champignons aan toe. Deze soep
moet vooral geduldig worden toebereid. \X*ie
haastig roert of te kort, beckrft haar en
maakt haar klcnterig.
Voor uienscep (alleen geven als u 's avoncis
geen gasten wacht of niet zelf uit wilt gaan
heeft u noodig: 200 gram uien, 60 gr. boter,
25 gr, bloem, VA L. water, theelepel wit-
dan ft/qusnucfi oerpaM meef-,
Oebruiht dus
te peper, 10 gr. zout, 60 gr. gefruit brood in
vi-erkante blokjes gesneden.
Snijdt de uiten fijn en fruit ze met 30 gr.
boter, doe hier 1A L. water bij; zoodra de
soep kookt, kunt u er de aangemengd'e blcem
en overige ingredienten aan toevoegen. Leg
op den bodem van de soepterrine de brood-
blokjes, nadat u deze gefruit heeft, en de
rest van de boter. Giet hier de aangemaakte
soep overheen.
Wanneer de soep extra voedzaam moet
zijn, kunt u er drie eierdooiers doorheen
kloppen. Het wit van die eieren klopt u
daarna met 1/4 theelepeltje witte peper tot
schuim. Plaats nu met een vochtigen lepel
balletjes van dit eiwit op de soep.
Bruirte soep: 30 gr. boter, 20 gram bloem,
10 gr. uien, 1/t laurierblad, een klein stukje
Sjjaansche peper, A d.L. madera, U/i Liter
bouillon of 1 1/4 L. water met een glad afge-
streken lepel Liebigs vleeschextract, 2 thee-
lepels soya, 70 gr. "kalfsgehakt.
Fruit de bloem, boter, uien en Spaansche
eper tot alles bruin is; voeg er dan den
ouillon, het laurierblad, de soya en de bal
letjes aan toe. Laat dit alles 15 minuten ko-
ken. Voeg er daarna de madera bij. Als de
uien wat te bruin zijn geworden bij het frui-
ten, kunt u den bouillon even door de zeef
laten loopen voor u er de overige ingredien
ten aan toevoegt.
U kunt ook een heerlijke soep van jus,
vleeschresten enz. bereidien, z.g. allerhande-
soep!
Hiervoor zijn 50 gr. boter noodig, 40 gr.
tarwebloem, 400 gr. beenderen (bijv restan-
ien van een rihstuk of iets dtrgelijks), 1 eet-
lepel soepgroentcn, 2 kruidnagelen, 4 peper-
korrels, 1 ui, 1 L. water met l-esten van jus
of vleesch-extract.
Van allcrlsi vleeschresten, stuk geslagen
beenderen enz. en 1 L. vocht kookt u een af-
treksel, waarbij ook de kru-iden gedurende 4
uur meekoken.
Voeg er telkens water aan toe, zoodat u,
niettegenstaande het verdampen, toch 1 L.
soep behoudt, bruin de bloem en de boter, en
voeg deze bij het aftreksel der beenderen en
vleeschresten, nadat dit gezeefd is.
En nu ncg even het reeept van erwten-
scep, omdat een paar lezeressen er mij om
vroegen. Ik gaf het u al eens.
500 gram worst; 250 gr. spek, 2 varkens-
pooten; A L. split- of groene erwten; 3 A
water, 50 gr. selderij, 50 gr. knolselderij, 70
gr. prei. Kook het spek met de varkenspoo-
ten en de erwenten gedurende 2 uur; voeg
er dan de'worst aan toe, en de schoonge-
maakte en gehakte groenten. De soep moet
token, tot zij geb'onden is.
Als men geen spliterwten neemt, moeten
de erwten afzonderlijk gaar gekookt worden
en de erwtenpuree bij den bouillon gevoegd.
Hoe langer d'e erwtensoep kookt, des te
meer verhoogt u den smaak. F-eitelijk moet
zij minstens 10 uur koken. Let er dan ech
ter op, dat zij niet diroog kookt en doe er nu
en dan wat water bij.
HOE TE WASSCHEN.
Na alles wat wij hierv66r wnneld liebben
over de voordeelen van het trainen en het ver
dere gereedmaken voor de tentoonstellings-
conditie, willen wij nu eenige aanwiizingen
geven over het eigenlijke wasschen Dit is een
werk, waarbij de noodige voorzorgen geno-
men moeten worden, wil men door de geheele
bewerking niet van den regen in den drup
komen, Een goed gewasschen haan, hen of
duif is een schitterende versichijning, maar
een verkeerd behandeld, slecht gewasschen
exemplaar staat zelfs bij een heelemaal niet
gewasschen dier ten achter, het is soms ge
heel bedorven.
Om iets goedls te doen wordt goed gereed-
schap vereischt. Hier zijn drie teilen of kui-
pen, eenige schoone droge doeken, een zeer
ruime hoeveelheid warm water, een stuk zui-
vere sodavrije harde witte zeep, liefst Sun-
light-zeep noodig en verder een weinigje
blauw, maar een massa geduld
Een duif kan door een persoon gewasschen
worden,, maar voor haeien of hennen moeten
er twee zijn om elkaar te helpen. Natuurlijk
moeten een of meer kooien met een bodembe-
dekking van stroo of zaagsel gereed staan om
het gewasschen dier afzonderlijk in te zetten
om te d'rogen.
Eerst nadat al die zaken gereed staan mag
het werk beginnen. Met een soepel bandje
bindt men de pooten samen om spartelen te
voorkomen.. Bij alles, wat er nu verdter ge-
beurt, wordt de kop steeds boven water ge-
houden en gezorgd, dat ook geen zeepsop in
de oogen komt.
De eerste ruime toil of tobbe is gevukl met
water op ongeveer 25 graden Celcius o'f 78
Fahrenheit. Heeft men geen thermometer bij
de hand, dan kan men d-e juiste warnite op ge-
ved wel bepalen als bij een kinderbad.
Nu houdt men met beide handen over de
schouders het dier vast en dompelt het zacht-
jes geheel onder, terwijl de helper den kop
vrijhoudt. Als nu de veeren doornat zijn ge
worden, neemt de inzeeping een begin. Met
de witte zeep goed' op de handpalmcn worden
alle veeren goed ingewreven, maar altijd in
een richting, niet tegen de vleugel in. Zijn nu
de rug en staart goed onder water gewas
schen, dan komen de buik en borst en hals
aan de beurt Vleugels en staartveeren wor
den plat op de uitgespreide hand gelegd en
met de andere goed schoongewasschen. Steeds
in de richting behandelt men nu alle deelen
nog eens over en spoett in deze eerste teil zoo
veel mogelijk de zeep uit. Nu komt het dier
in de gereedsitaande tweede teil, waarin sehoon
water van 20 Cencius of 68 Fahrenheit. Hier
worden nu alle zeepdeelen nauwkeurig uitge-
spoeTd Hierop komt heel veel, }a haast alles,
aan, want als niet alle zeepdeelen uitgespoeld
worden, dan zullen de witte vogels gedachtig
of groezelig opd'rogen en dan zullen zelfs
donkergeklcurde veeren er later glansloos uit-
zien. Om het verwijderen van de zeep volle-
dig te bereiken, dient nagespoeld te worden
in het derdc nog eveneens warme bad, waarin
speciaal voor witte vogels vooraf een weinigje
blauw is gedaan, maar uiterst weinig. Het
komt hierop aan niet te veel te nemen, daar
een te blauwe vogcl er potsierlijk uitziet en
dan de heele wasscherij en mislukking is. Wie
dus met dat blauwen niet goed op de hoogte
is, moet het lievcr nalaten.
Nu komt het afdrogen, waarvoor schoone
doeken, bijv. badhandooeken, moeten voorhan-
den zijn.
Nadat men eerst met de lianden het over-
tollige water zoo veel mogelijk er uit ged'rukt
heeft vanaf den kop in de richting van hals,
borst, rug, buik en staart en beenen, begint
men met de doeken, er goed op lettende dat
de veeren niet breken door een verkeerde rich,
ting te nemen. Een voordeel is, dat de veeren
door het warme water buigzamer, soepeler
zijn geworden.
De zooveel mogelijk afgedroogde vogel
komt nu in zijn kooi en moet vlug drogen in
het warme vcrh'ek, maar toch niet te dicht bij
kachel of vuur, te.neinde bruinachtig opd'rogen
te voorkomen. Men zal altijd kunnen opmer-
ken, dat het gewasschen dier ondanks het
warme water, toch rilt van de koude. Men zij
dus uiterst voorzichtig, dat geen tocht op den
patient kan inwerken, want dat zou hem
slecht bekomen, Zelfs wanneer na eenige urea
de veeren droog zijn geworden, is het nog noo
dig allerlei voorzorgen in adit te nemen, om
het dier langzaam aan en geleidelijk weer aan
de gewone temperatuur te gewennen.
De gewasschen dieren blijven apart, komen
dus niet meer in de ren. Zij Mijven dus in de
kooi tot het uur der inzending daar is
Daar de tentoonstellingen meestal valien in
het koudere deel van het jaar, zijn dubbele
voorzorgen noodig en moet het wasschen at
een paar dagen vo6r de inzending gebeuren,
zoodat de vogel zelf voldoende tijd heeft zijn
veeren in de gewenschte orde te brengen en
behooiiiik on ziin manier in te vetten.
Zijn de dieren nog niet droog tot op de
huid, dan vatten ze bij het veiwoeren beslist
kou in de soms nog onverwarmde tentoon-
stellingszaal. Het prachtig effect dat bij een
goede wassching wordt verkregen en de meer-
dere kans op bekroning, beloonen in ruime
mate de moeite er aan besteed. Vooral (he die
ren, welke veel dons hebben, zooals Wyandot-
tes, Cochins en Orpingtons, sehijnen in om-
vang sterk toegenomen
V6or het werkelijk wegzenden worden kam
en kinlellen met een weinig vaseline behan
deld en ziet men ook eens na of de uitge-
groaide punten der nagels moeten bijgeknipt
worden, natuurlijk zoo, dat het zoogenaamde
(even niet geraakt wordt, anders is men hee
lemaal van de wijs. Het beste is hiervoor een
scherp nijptangetje.
Ik wil eindigen met deze raadgeving: Als
gij uw dieren wascjit, doe het dan goedi, laat
het anders achterwege.
Handelsreiziger: Hebt U niet een waseSf-^
machine noodig?
Echtgenoot;Nee, ik heb er een.
(Humorisij
Man: Ik lees daar dat leelijke meisjes de beste huis-
yrouwen worden.
Vrouw: Wil je daarmee beweren, dat ik leeljjk ben?
Man: Nee, in het minst niet. (Humorist)
Hij (na de eersto ademlooze minunt): Liefste, ben ik
heusch de eerste man, die ja ooit in je armen hieid?
Zij: Ja, natuorljjk. Maar waarom beginnen mannen
altijd met dat te vragen? (Lopdon Mail)
Ii
Mevrouw Kwebbel (na tien minuten eonnSP*
satie): Nou, maar ik verpraat m'n tijd en *13
moet*naar den loodgieter, want m'n man zit thuia
met z'n dnim tegen een gebarsten -pjjp van da
waterleiding op hem te waehten.
(Passing Show!
Vriendelijke oude ziel: Maar, maar. Weet je niet, dat
je je vijanden moet liefhebben?
Jeugdige hokser yfjand? Wat bedouil ii t Is een
vrind yar me, (Londen Ooiiuoui
t7oorzitter van de dorpsvereeniging '(tot den -eider vas
een beroemd kwartet): Namens de aanwezigen breng ik
U dank, meneer, voor de prachtige uitvoering die U ge
geven heeft Ik boor met genoegen, dat Uw concert een
financieel sncces is geweest en ik hoop daarom, dat dit O
zai veroorloven Uw uitstekend <wkest uit te breiden.
x r r
.-6 i
a
00' BUI