£xwd= en Juiuboiua
Mac&tfktichtei*
Pluimveeteelt.
Voor de huisvrouw.
.naar plaatsen in de omgeving leeg ach
teruit karrend stadswaarts deed trek
ken. Voor een handigen jongen, die bo
vendien niet op zijn mond gevallen was
als het onderhandelingen met het pu
bliek over den vrachtprijs betrof, en die
op zijn „vrachie" de thans nog wel bij
de snorders (clandestiene rijders) in
zwang zijnde roofridder-methoden durf
de toepassen, was er, voordat de politie
het beroep fatsoeneerde, een flink stuk
geld te maken. Nu is hij aangewezen
op een half weekloon vast en op de
fooien, die het rijdend publiek hem wil
doen toekomen
Al pratende is het 5 uur geworden.
Een voor een zijn de voor ons staande
wagens verdwenen, en de 84 zal het eerst
aan bod komen bij een eventueelen op
roep.
Deze laat niet lang op zich wachten...
we rijden een heer en zijn zoontje, beu
ren 25 ct. fooi, en parkeeren hierna. Na
een uur vervoeren we vier verpleegsters,
wachten dan weer op een halteplaats,
vanwaar we na 3 kwartier opgeroepen
worden om twee huzaren-luitenants
naar 'n afscheiddiner te brengen. Van
kwart voor acht tot kwart voor tien
hebben we 3 „vrachies" met voor mij de
eenige emotie, in een taxi van het eene
deel der stad naar het andere te vliegen
zonder dat de taxi-meter de aan alle in
taxi's rijdende passagiers bekende ge
waarwordingen in me wekt
Als we wederom parkeeren bevinden
we ons te midden van de Oranje-ploeg,
bestaande uit leden van de oude garde,
die de taxi als het ware geboren hebben
zien worden, en die den haver-motor
om den broode verloochend hebben
voor den benzine-motor.
De duisternis draagt er toe bij, dat ze
weinig notitie van me nemen, als ik bij
hen op de bank ga zitten. Met enkel:
„Zoo weer een nieuwe", word ik 'als
gast tot hun openlucht-societei* toege
laten. 't Zijn aanvankelijk klachten over
de malaise, over het opbreken der stra
ten, die uitgewisseld worden. Er wordt
zwaar „gekankerd" over dezen „mesjog-
gen" tijd, die aanleiding geeft tot verge
lijking met den glorietijd van de ploeg,
met de dagen toen zij in bijna ongebon
den vrijheid op hun hooge bokken en
later achter -iun denderende eerste mo
toren gezeten, vrachies reden, die in
hun herinnering gegroeid zijn tot goden
van goedheid of tot duivels van bela
ging van koetsiers en taxi-bestuurders.
„Weet je nog Blauwe die ouwe advo
caat met zijn twintig liefies?" De blauwe
weet het inderdaad nog en uit de wijze
waarop hij enkele avontuurtjes van
cfezen Lebemann weergeeft, kan men
hooren, dat diens nagedachtenis bij de
ploeg ir. hooge eere wordt gehouden.
„En dan ha je die faine jongen van
den burgemeester Hit(en volgt een
plaatsje in den omtrek) die hier bij de
huzaren diende Als ie in de verte te
zien was dan begon er een wedstrijd
onder ons om 't eerste bij hem te zijn,
want hij liet zich altijd door den eersten
rije, en zuinig was ie niet
r heerscht een oogenblik stiltè, ver
moedelijk zweven voor de oogen van de
oude garde gestalten van beste dronken
vrach^s en reeksen getallen
„Maar je had er ook peststralen
bij. Die(volgt naam) je kffht 'm
nog wel, Lange, heeft mij us van 's avons
tienen tot 's morgens achte in de sneeuw
laten blauwbekken. Ik had 'm van. de
schouwburg naar rooie Ka gereder, je
weet wel die later in de kar van Piet
nog uoodgeschoten is. Ik wacht een
tijdje, denk dan ik ga us wat hard heen
en weer stampe voor 't raam. Dan kan
ie tenminste hooren, dat ik er nog ben
Stuurt me die lammeling een hond naar
buiten. Ik als de weerlicht op de bok,
want daar had ik niet van terug. En
zoo ben ik tot acht uur blijven zitten,
want iederen keer als ik er af wou beet
dat kreng naar me. Toen ik die vent
's morgens naar zijn vrouw bracht, zei-
ie, dat ie de heele nacht onderweg was
geweest naar" huis, maar dat ik in de
sneeuw de weg niet had kunnen vin
den, en dat ik zoo bard gereden had,
dat ie er niet uit kon springen. En ze
geloofde 't ook
Van het eene avontuur komt het
andere. Het verleden passeert de revue...
vermoedelijk hebben vele gestorven
stadgenooten zich dien avonl in hun
graven omgedraaid
Van half een tot circa 3 uur maken
we hier korte ritten met passagiers, die
vrij goede fooien geven; tusschen de
ritten in staan we in den nacht op de
parkeerplaatsen te wachten p het rin
kelen van de telefoon in het telefoon
kastje
Tegen drie uur doet het lang verbeide
signaal zich hooren we worde naar
een straat in een nieuwe wijk gediri
geerd.
Het nummer behoeven we niet te
zoekenwe rijden aan op het eenige
huis, waar nog licht brandt, en het is
raak. Een man in pyama doet de deur
al open voordat we stil staan, zegt ner
veus: „Chauffeur, haal eens sne' een
flesch lysol en een groot pak watten in
de apotheek, het is voor een bevalling".
Als we deze opdracht uitgevoerc heb-
en krijgen we 'n handvol sigaretten en
de order in een "naburige straat de
schoonmoeder te halen. Om 3 uur 10
leveren we deze en haar zo:n af en we
ontvangen 80 ct. boven 't tarief. Ik reali
seer me, dat de stad doorleeft terwijl de
menschen slapenDe laafste twee
vrachies hebben den nacht goed ge
maakt.
Maandagmorgen te half zes begint
voor mij de dagdienst. Ik zal den be
stuurder van de 94 vergezellen. Mijn
maat voor den dagdienst behoort tot hen
die een ekend plein iederen morgen tot
uitgangspunt nemen. We zijn vroeg,
maar worden toch nummer vier in de
rij. We poetsen, rooken, kletsen.
-Ik denk det wij vandaag oome Kees
je zullen krijgen", zegt mijn wagenge-
noot eenigszins gedrukt.
„Wat is dat?"
Gegrijns van de anderen, dat ik oome
Keesje niet ken. Zij vertellen me, dat het
bepaald ongeluk aanbrengt, met oome
Keesje den dag te beginnen. Hij rijdt
iederen morgen op hetzelfde tijdstip
naar hetzelfde adres, geeft dit adres al
tijd weer uitvoerig op. Hij is een vrachie
van 80 voor den gulden (20 ct fooi op een
rit van 80 ct.) Oome Keesje is berucht*
bij het geheele taxi-leger, men haat hem
om zijn minimum fooi, om zijne stipt
heid, om zijn hardnekkigen terugkeer.
Gezien in onze wijk is het „Goeie ven
tje", van 70 voor den gulden.
Van half zes tot omstreeks half negen
wachten wij opoome Keesje. Als
we den zich moeilijk bewegenden ouden
heer op het inderdarc. door hem nauw
gezet aangeduid adres afgezet hebben
nemen we standplaats. Ik wil iets meer
weten van de deugden en gebreken der
klaanten; mijn metgezel onthoudt me
deze niet.
„Kijk maar eens op het telefoon
kastje".
Ik vind er verschillende adressen op,
voorzien van opmerkingen als: „90
voor den gulden", „Rot adres", „niks
loos", Heelemaal geen den erger.
„Dat is nu onze zwarte lijst Je begrijpt
als een van die lui ons roept zijn we
niet fel".
„Wat vinden jullie dan een behoor
lijke fooi?"
„70 voor den gulden, 90 voor 130, en
zoo. De lui vergeten, dat we meestal
uren moeten staan eer we wat te doen
krijgen, en dat wij met gemiddeld een
rit of tien een dagloon moeten maken".
Ik zal dien dag een kijkje op de ver
diensten krijgen. Van half zes tot half
een vervoeren we zeven vrachies en
beuren aan fooien 1.25Overal
waar we parkeeren hooren we klachten
van de collega's. Slechts een enkeling
hee" iets goeds gereden, en deze fuift
in een koffietent mijn gezel en mij op
een kop koffie. De door allen fel be
geerden avonddienst blijkt den taxi
chauffeur aan een dragelijk weekloon
te moeten helpen. Het publiek dat
's avonds rijdt is over het algemeen
royaler dan de dag-klant; na 8 uur n.m.
heeft de taxi-chauffeur bovendien meer
bewegingsvrijheid; zijn initiatief, zijn
kennis van de stad en van de plaats
vLidende feestelijkheden kan hij dan
productief maken.
In den dagdienst daarentegen voelt
hij zicli eenigermate als een gebonden
ai Menaar, die geen eigen ideeën ont
wikkelen mag tn wachten, moet op de
dingen, die komen zullen.
De dagdienst eindigt te half vijf. Ik
heb me dan 22 uur tusschen de taxi
chauffeurs bewogen, en ietsje gezien en
gehoord van een typisch brokje stands-
leven.
Als iemand me zou vragen na deze
korte kennismaking een karakteristiek
van den taxi-chauffeur te geven zou ik
dat vermoedelijk als volgt doen: Een
gladde jongen met avonturiersbloed in
zijn body, per dag beschikkend over
minstens 8 uren om toestanden en
menschen aan critiek te onderwerpen
maling hebbend aan Jan en alleman,
die niet in zijn kar zit, behalve aan de
motor-politie en aan de snorders, welke
laatsten hij in het bezit vermoedt van
valsche sleutels der telefoon-kastjes;
nooit te lui om iets te verdienen, mits
hij niet behoeft te loopen, kameraad
schappelijk zoolang zijn collega's niet
aan zijn fooien raken, een rijdend
nieuwsblad met humoristischen inslag,
een goed en rustig bestuurder-behalve
na enkele vrachies van 80 voor den gul
den en een van 90 Blijf hem dan liever
uit den weg, waftt op dien tijd doen zijn
rijbewegingen aan moordaanslagen
denken
Vragen, deze rubriek betreffende, kun
nen door onze abonné's worden gezon
den aan Dr. te Hennepe, Diergaarde-
singel 96a te Rotterdam. Postzegel voor
antwoord insluiten en blad vermelden.
Over Coccidiosis. I.
Daar ik tegenwoordig een massa vra
gen krijg omtrent coccidiosis, wil ik hier
een en ander over bespreken. Om te be-
gnnen volgende brief die ik van een
lezer ontving, welke kuikens heeft laten
onderzoeken aai de Rijksseruminrich-
ting en daarop antwoord kreeg dat het
coccidiosis was, benevens een formulier
wat er tegen de ziekte gedaan moet wor
den. De lezer vraagi mij nu:
le wat is coccidosis?
'2e. waar ontstaat dit uit? Van te heet
zitten
3. kan dit ook in het ei zitten, d. w. z.
kunnen de kuikens het meebrengen
als zij ter wereld komen? De oude
hennen zijn allen kerngezond en
onderzocht.
4e kan dit gebrek geweten worden aan
den leverancier?
De lezer haspelt blijkbaar een paar
ziekten door elkaar, maar ik kan me de
vergissing wel begrijpen en wil daarom
op den brief nader ingaan. Allereerst
gaan we nu eens het rapport bekijken
dat onze lezer van de Rijksseruminrich-
ting ontving. Dit luidt als volgt: (Voor
het gemak van de bespreking zet ik er
cijfers bij)
COCCIDIOSE.
le. De coccidiose is een besmettelijk,
parasitair darmlijden, veroorzaakt door
coctidiën.
2e. Daar de besmetting met den darm-
inhoud wordt overgebracht, moet men,
ter voorkoming van uitbreiding, de
meeste zorg besteden aan het onscha
delijk maken der uitwerpselen.
3e. Voorts moeten de zieke en ver
dachte dieren streng worden afgezon
derd, de doode dieren vernietitgd en de
hokken grondig gereinigd en daarna
ontsmet worden, terwijl het strooisel
iederen dag ververscht moet worden. De
rennen moeten met kalk bestrooid en
daarna* ongeveer 30 c.M. diep worden
omgespit en gedurende een jaar niet
worden gebruikt. Zij moeten worden
bezaaid met een snel groeiend gewas.
Voorts moet men in geen geval de kui
kens bij oude kippen laten loopen, aan
gezien oude kippen meestal smetstof-
draagsters zijn. Aan de kuikens moet
uitsluitend als drinken karnemelk ver
strekt worden, terwijl het meelvoer
droog wordt gegeven. Indien geen kar
nemelk beschikbaar is, moet het meel
voer gedurende eenige dagen vermengd
worden met 40 karnemelkpoeder. Het
graanvoer moet uit bakken gevoerd
worden en mag niet op den grond ge
strooid worden.
4e. Het spreekt vanzelf, dat bovenge
noemde maatregelen alleen met kans
op succes kunnen worden toegepast bij
vastzittende dieren. Genezing van zieke
dieren is wegens het snelle verloop in
den regel onmogelijk. De vatbaarheid
voor de parasieten neemt met het ouder
worden af.
Wat leert ons nu dit rapport?
le. De ziekte is besmettelijk en wordt
veroorzaakt door parasieten die in den
darm huizen. Hiermede is dus vraag I
van onze lezer al beantwoord. Het heeft
geen doel om de microscopisch kleine
parasieten nader te gaan beschrijven,
daar heeft een leek niets aan. Als men
weet dat deze kleine diertjes in den
darm huizen en een hevige, doodelijke
darmontsteking bij de kuikens veroor
zaken is dat voldoende zou ik zeggen.
2e vraag. De ziekte ontstaat, zooals
in het rapport staat, door besmetting
met de parasieten, de coccidiën. Deze
komen met de mest naar buiten en kun
nen daardoor wijd en zijd besmetting
veroorzaken. Maar er is een belangrijk
punt bij in acht te nemen. Ten eerste
zal een sterk kuiken minder last van de
besmetting hebben dan een verzwakt
'luiken. Zoodoende zal dus een kuiken
dat te heet gezeten heeft er gauwer last
van kunnen hebben.
Ten tweede komen de parasieten niet
als zoodanig in- de mest voor, doch al
leen hun eitjes. Deze eitjes moeten eerst
ontwikkelen voor ze weer andere kui
kens kunnen besmetten. Dit rijp worden
der coccidiën-eitjes duurt ongeveer twee
dagen en met deze wetenschap gewa
pend kunnen we de ziekte bestrijden.
Als we nJ. iederen dag het hok grondig
uitmesten en reinigen krijgen de onrijpe
eitjes geen kans om rijp te worden en
andere kuikens te besmetten. Ziedaar
dus een der beste bestrijdingswijzen:
iederen dag het hok nauwkeurig reini
gen, meng de mest met kalk en begraaf
het dan. Denk er om dat de eitjes zoo
klein zijn dat ze als stof in de lucht
kunnen zweven en zoo andere kuikens
kunnen besmetten.
Dr. TE HENNEPE.
Lekkers voor de kleintjes.
Toevallig kreeg ik in één week tijds twee
brieven van moeders! De eerste verzocht mij
om wat recepten voor baby-kostjes; de twee
de informeerde of ik soms wat leuke dingen
wist om kinderen bij een partijtje op te trak-
teeren.
Als baby zóó ver is, dat dokter goed vindt
om naast de melkvoeding ook eens vaster
voedsel aan den peuter te geven, zal hij u
zeker in de eerste plaats pureetjes aanraden.
Purées van groenten, fruit en ook aardappe
len vallen bij de meeste kleintjes zeer in den
smaak. Natuurlijk moeten de papjes zeer
goed fijn gewreven worden of door een ha
ren zeef gehaald. U moet bij voorkeur voor
kindermaaltjes houten lepels of wrijfbollen
gebruiken, erf als u zeeft is de haarzeef bo
ven den metalen te verkiezen. Heeft u véél
baby's (dat komt in de beste families voor)
dan is een vleeschmolentje wef praktischer
natuurlijk, als u maar vooral zorgt, dat de
purées goed fijn zijn en dat er geen schil
letjes, pitjes, steeltjes of andere ongerechtig
heden tusschen zitten.
Voor groentenpurées zijn alle bladgroen
ten geschikt; maar toch lijkt het mij wel ver
standiger, als u eerst even uw dokter raad
pleegt of uw kleintje al die groenten hebben
mag. En dan nóg: elk kind heeft zijn eigen
smaakje: wat de ééne peuter met glinsterende
oogjes verorbert, dat duwt de andere kies
keurig van zich af. De meeste kinderen zijn
dol op suiker; zij eten suiker letterlijk op al
les en door alles heen: zoowel op de boter
ham als op de vruchten en de groenten!
Na het schoonmaken van de groenten voor
de kinderpurée moet deze goed uitgezocht en
daarna met héél weinig water zachtjes ge
stoofd worden; als de groente bijna gaar
is, giet u het nat er af; dan wrijft u de
groenten door de haarzeef en giet er weer
een weinig kooknat overheen; de groenten
opnieuw verwarmen en er héél weinig boter
bij doen met een ietsje suiker.
De meeste kinderen zijn ook dol op erwten
en boonenpurée. Die worden beide op dezelf
de manier toebereid. Wasch de erwten en
zoek ze goed uit; zet ze, net als voor u zelf,
een nacht te voren in het water met wat zout
te weeken. Volgenden morgen kolden; als ze
goed gaar zijn verspreidt u de groenten over
een zeef, laat er eerst al het water uitlekken
(bewaren!) en wrijft daarna het meel der
erwtjes uit de vliezen en schillen; als de
groenten wat droog wordt bij deze behande
ling, kunt u er ook nu en dan een beetje van
het uitgelekte water overheen gieten; dan is
het loswrijven der schillen blinder lastig.
Wanneer u ten slotte genoeg purée heeft, ver
warmt u deze na haar met wat erwtennat te
hebben aangemaakt. Er mag gerust een tikje
boter bij. Dan wordt het papje smakelijker.
Aardappelpurée kan iedereen wel maken.
En appelmoes evenzoo; ik betwijfel echter
of er veel moeders zijn, die weten, dat de kin
deren ook zoo erg graag perenmoes eten?
Het verschil met appelmoes in de toeberei
ding is, dat peren langer moeten koken om ze
zoo fijn te krijgen, dat ze voor baby-voedsel
geschikt zijn. Handpeertjes worden eerder
„moes" dan de hardere stoofperen. Zelfs al is
de oeersoort zoet (b.v. jutjes), dan toch zul
len kinderen er graag wat extra suiker door
heen eten.
Tot besluit het recept van Porridge, een
kostje, waar de kleintjes dol op zijn, en dat ze
zelfs met gestoofde vruchten of appelmoes
willen nuttigen! U heeft er voor noodig: 125
gram havermout; 1 liter water; 5 gram zout.
Brengt eerst het water aan den kook; gooi er
dan het zout met de havermout in uit, en
laat dit papje in een kwartier gaar koken.
Dan is ae havermout stijf gekookt; u kunt
deze porridge best een paar dagen bewaren.
Vóór het gebruik schept u er een paar lepels
af en op het papbordje; daarna giet u er ko
kende melk bij en strooit er wat witte en
bruine suiker overheen.
Nu een speciale traktatie voor jarige, iets
oudere kinderen: een Verjaardagcake.
Noodig heeft u: 500 gram tarwebloem;
250 gr. boter; evenveel suiker; 4 eieren; 100
gr. sucade; 100 gr. geconfijte kersjes; 100 gr.
Sultana's; 2 theelepeltjes bakpoeder en mo
gelijk Vt d.L. melk. U ziet: het is géén be
zuinigingsgerecht! Maar het kind is ook niet
alle dagen jarig!
Roer boter en suiker samen tot room: voeg
er dan de eieren bijstuk voor stuk en altijd
bdoor maar kloppend: ongeveer 5 min. klop
pen voor ieder ei. Vervolgens is de gezeefde
bloem met het bakpoeder aan de beurt; des-
nood* giet u er nu ook een beetje melk bij,
maar 't deeg mag niet slap wordenbeter is
zelfs een tikje stijfwant tenslotte roert u er
de sucadesnippers, de gevierendeelde kersjes
en de rozijnen door; als het mengsel nu te
slap was, zouden die vruchtjes direct naar
den bodem zakken en ze moeten natuurlijk
gelijkelijk door het mengsel verspreid lig
gen. Als alles goed dooreen is geroerd, bakt
u de cake gaar in 'n matig warm oventje134
of 2 uur. Denk er om. dat u den bakvorm met
een driedubbele papierlaag voert; heel ge
schikt voor zoo'n „voering" is het boterham-
menpapier; dat voorkomt het branden van
de taart en bovendien beschermt het uw oven
tegen mogelijk door een kiertje van de pan
wegloopend vet. De papieren voering moet
vooruit geknipt worden: een reep voor den
opstaanden rand en een cirkel- of rechthoek-
vormig papier voor den bodem. De papier
voering wordt, evenals de vorm, met boter
besmeerd. Bij een rechthoekigen cakevorm,
kunt u ook eenvoudig twee reepen papier
dwars over elkaar iu het bakblik leggen.
Als de cake gaar is, neemt u haar uit den
vorm, laat haar uitdampen en ergens afkoe
len tot de cake tot in haar binnenste koud
is geworden. Het is niet goed om te vroeg
met garneeren te beginnen Wacht liever tot
den volgenden mergen. Sommige kinderen
houden niet van amandelpers, dan moet u al
leen eiwitglazuur geruiken; anders kunt u
de cake eerst omhullen met een laag
je amandelpers, rol dit dun uit op
een met bloem bestoven tafel; bestrijk
de cake aan alle kanten met wat ongeklopt
eiwit en bedek dan den opstaanden wand en
den bovenkant met het laagje amandelpers
Goed oppassen, dat alles gelijk en glad ver
deeld is; laat daarna de cake op een warm
plaatsje, dus b.v. vóór den oven even opdro
gen, Weer een dag later verder garneeren:
maak eiwitglazuur (beschrijvingen van aman
delpers en eiwitglazuur volgen hier onder);
spreid dit als een gelijke laag over de taart
en langs de kanten en laat dit weer een dag
zoo staan om hard te worden. U heeft dus in
totaal 4 of 5 dagen noodig vóór de taart kan
worden opgedaanOp den vierden dag spuit
u met een beetje nieuw glazuur een opstaand
randje langs den omtrek der cake, schikt bin
nen dien rand het noodige aantal kaarsjes,
voor de jarige!, en plakt deze met glazuur
vast. Desnoods spuit u er nog een datum,
naam of opschrift op, of maakt een paar .;!in-
gerfiguren. Aardig staat het om glazuur in
twee kleuren te gebruiken, b.v. wit en rose;
u kleurt dan de helft van het glazuur met
wat kleurstof.
Amandelpers: pel eenmaal 5 ons amande
len, roer er evenveel poedersuiker door, doe
er wat oranjebloesemwater of andere essen
ce door en voeg er, steeds roerende, ei fcij
(een maximum van 4 eieren), doch slechts bij
kleine hoeveelheden; het deeg moet glad tn
stevig worden; het mag niet gaan plakken.
Rol aaarna de amandelpers op een bestoven
tafel uit tot een lapje van 1 tot 2 c.M. dikte en
beleg hiermee uw cake.
Eiwit-glazuur: zeef 1 kilo poedersuiker,
voeg er een eetlepel gezeefd citroensap bii en
langzaam aan ook 6 eiwitten; blijf steeds
roeren of kloppen met een houten lepel tot
het mengsel glad en zalfachtig is, zoodat de
lepel er in blijft staan. Dan mag er verder
geen eiwit meer bij, doch kunt u het glazuur
gebruiken.
STEUN AAN WEST-FRIESLAND.
Een renteloos voorschot van
700.000.
Ingediend is een wetsontwerp, houdende
verstrekking van rentelooze voorschotten ten
behoeve van den groven tuinbouw in West-
Friesland.
De regeering zet in de toelichting tot dit
wetsontwerp breedvoerig uiteen de noodzake
lijkheid van deze steunverleening. Het plan
van uitvoering is aldus gedacht:
De regeering stelt ten behoeve van de cre-
dietvereeniging aan den groven tuinbouw in
West Friesland een renteloos crediet beschik
baar van ten hoogste 700.000.
Dit regeeringscredict wordt ter beschikking
gesteld van de gemeentebesturen in den be
trokken kring, omvattende de gemeenten,
begrensd door de Zuiderzee en den Wierin-
germeerpolder en verder ten Noorden, Wes-
mede hierin begrepen 8renzen
Oude-NMorp,
menhuizen, Oudkarspel [z„.. a,nen, tyJJ
Nwrd- en Zuid-sffi»,?»
Schermerhorn en Avenhorn4» De Rijp
ij ~2 Z
AL KM AAR? 2?
beien per slof 50—86 cent- AnH;£- Aard.
stuks 0.70-/ 3.60; Bloemde per 100
100 stuks 8-ƒ 12'Bloemkool 8'
100 stuks 4-/ 7; boperwta, per in*
13; Kropsla per 100 stuks 1
2e s. 0.40-/ 0.70; Komkommers 2
stuks 6—8; Postelein per bakiePwL
cent; Peulen per 100 pond I8—/01 °~^26
barber per 100 bos 2—5- v Ra-
100 bos 1.50-/ 2; Spinazï^
0.70—0.96; Snijboonen per 1 aa
24-/ 32; Dubbele SpercieboonJL P°nd
pond 29-/ 30; TuinboS'«0
5 -1 6; Wortelen per 100 bos') 4^P""
ALKMAARSCHE EXPORTVEII I\jr>
Op de heden gehouden tornatenveili^L.
den de volgende prijzen besteed- A i 5'
C 30 en CC 21.40. A 31.40,
AMSTERDAMSCHE AARDAPPFI
PRIJZEN. 1 tL-
AMSTERDAM 23 Juni 1932. Op de ha
den gehouden aardappelenmarkt werd hT
taald voor: Langedijker muizen 534—6 ri
Kleintjes 4)4 cent; Andijker mnzen 5u 'J
cent; Kleintjes 4% cent; Westï mui™
6 cent; Malta's 13)4 cent. Alles ner k r
Aanvoer 19450 K G. 1 K"u
HOORN, 23 Juni 1932. Aanvoer van h»,
den 17 stapels kleine boerenkaas 24 50- a
stapels kleine fabriekskaas 25; 4 s'tarii.
boerenkaas 24. Aanvoer 41039 KG Ha„
del goed. Mafl-
ElfRENVEILING SCHAGEN
SCHAGEN, 23 Juni 1932. Op de heden
gehouden eierenveiling waren in totaal
127000 stuks kipeieren aangevoerd, waarvan
de prijzen als volgt: bruin 2.80—3isn
2—2°20 3 20 e" 2400 StukS E€ndeieren
SCHAGEN, 23 Juni 1932. Op de heden
gehouden weekmarkt waren aanvoer en prii
zen als volgt: 2 Paarden 100—200' 40
Geldekoeien (vette) 180—270; 12 Kalf
koeien 190—240; 4 Pinken 70- 3a
Nuchtere kalveren 6—14; 56 Scharen
(vette) 141.50; 21 Lammeren 7^.
9; 4 Bokken en Geiten 4—7; 10 Var
kens (mag.) 8—11; 38 Varkens (vette)
per K.G. 32—35 cent' 124 Biggen 5— f a
en 42 Kippen 0.65.
BROEK OP LANGENDIJK, 23 Juni '32
Langendijker Groentenveiling. 4700 bos
Wortelen 6.50-/ 7.80; 13600 K G. Toma
ten: A 32.60—34.80, B 29 80—
31.10, C 32.20-/ 33.20 en CC 26.20
-/ 26.60; 325000 K.G. Aardappelen;
Schotsche muizen 4.10—6.60; Drielin
gen 2.40—6.20; Kleine 0.50—0.70,
alles per 100 K.G.
NOORDSCHARWOUDE, 22 Juni 19ÏL
43000 K.G. Aardappelen: Groote Schotsche
4;Schotsche muizen 3.80—5 40; Drie
lingen 0.703; Kleine 0.60, alles per
100 K.G.
WARMENHUIZEN, 22 Juni 1932.3800
K.G. Aardappelen: Schotsche Muizen 4.80
5.90;Drielingen 4.20—4.50; Kleine
J 50; Grove 2.70.
PURMEREND, 22 Juni 1932. „Afslag-
vereeniging Beemster, P urmerend en Om
streken Aardappelen: Schotsche muizeB
0.981.53 en Schotsche muizen (kleine)
0.82—1.40 per zak, 25 K.G.; Tuinboo-
nen 1.55—1.65 per zak, 15 K G.; Peu
len 8—13.50 per zak, 50 K.G.; Doperw
ten 511 per zak, 50 K.G.; Aardbeien
817 cent per doosje (1 pond); Komkom
mers 2—7 per 100; Tomaten: A 34, C
26-/ 29, CC 20 per 100 K.G.; Bloem-
kool 221 per 100; Spinazie 1079 ct.
per mand, 6 K.G.Postelein 30—72 cent per
mand, 6 KG.; Sla 0.40—2.50 per 100
krop; Andijvie 10—85 cent per kist; Selderij
f 25 per 100 bos; Rabarber 16
per 100 bos; Wortelen 8—23 per 100
bos; Sjalotten 1—/ 1.80 per 100 bos; Sla-
boonen 60—65 cent per KG.; Snijboonen 40
—61 cent per K.G.
ZAANDAM, 22 Juni 193^ Veilingver.
„De Zaanstreek". Sla 1060 cent per kist;
Andijvie 1070 cent per kist; Peen 916
20 cent per bos; Bloemkool 214 cent per
stuk; Pieterselie 3734 cent per bos; Selde
rie 15 cent per bos; Slaprei 24 cent per
bos; Bloemkool le s. 1014 cent per stuk,
2e s. 611 een per stuk; Aardappelen 4
5.40 per 100 K.G.; Slaboonen 30—33 ct-
per pond; Snijboonen 2223 cent per pond;
Tuinboonen 7834 cent per pond; Peulen
1-401.80 per zak; Komkommers 2—9
cent fier stuk; Rabarber 246 cent per
bos; Spinazie 0.37—0.80—1.10 per
kist; Postelein'2539 cent per kl. kist; To
maten 10—18 cent per pond; Meirapen 9 ct.
per bos; Aardbeien 0.751.05 per slof.
WIJDENES, 22 Juni 1932. Veiling Tuin-
dersbelang. Bloemkool le s. 7.609, 2e
s. 5—6; Peulen 18—20; Slaboonen
5254; Aardbeien 2735; Spinazie
11Wortelen 11—12: Aardappelen-
Groote Schotsche muizen 4.505.60»
Kleine Schotsche muizen 33.50; R»*
barber 2—2.50; Sla 1 150.
BEVERWIJK, 22 Juni 1932. Asperge»
dik wit 3042 cent; dik blauw 15—22 een
dun wit 817 cent; dun blauw 410 cont.
Peen 12—19 cent; Hout, Uien en Soep 1-®
cent; Aardbeien zoete franschen per pon óf..
—40 centAsperges per K.G. 842 c«
Postelein 3—7 cent; Spinazie 48 een
Druiven 88 cent; dikke boonen 60 cent; l"
boonen 6—16 cent; Peulen 23—32 een.
Doppers 24-28 cent per K.G.,* Aardbeien
Duitsch Evern 60—75 cent; Jacunde. o._.7
1 per slof; Komkommers per stuk
cent; Bloemkool 3—12 cent.
BEVERWIJK 22 Jun. 1932. Expon-
aardbeienmarkt. Betaald werd per lw,„.un.
voor Dutsch Evern 21f 31.50 en J
da 24—34.