£xwd= en Juiuboiua Mac&tfktichtei* Pluimveeteelt. Voor de huisvrouw. .naar plaatsen in de omgeving leeg ach teruit karrend stadswaarts deed trek ken. Voor een handigen jongen, die bo vendien niet op zijn mond gevallen was als het onderhandelingen met het pu bliek over den vrachtprijs betrof, en die op zijn „vrachie" de thans nog wel bij de snorders (clandestiene rijders) in zwang zijnde roofridder-methoden durf de toepassen, was er, voordat de politie het beroep fatsoeneerde, een flink stuk geld te maken. Nu is hij aangewezen op een half weekloon vast en op de fooien, die het rijdend publiek hem wil doen toekomen Al pratende is het 5 uur geworden. Een voor een zijn de voor ons staande wagens verdwenen, en de 84 zal het eerst aan bod komen bij een eventueelen op roep. Deze laat niet lang op zich wachten... we rijden een heer en zijn zoontje, beu ren 25 ct. fooi, en parkeeren hierna. Na een uur vervoeren we vier verpleegsters, wachten dan weer op een halteplaats, vanwaar we na 3 kwartier opgeroepen worden om twee huzaren-luitenants naar 'n afscheiddiner te brengen. Van kwart voor acht tot kwart voor tien hebben we 3 „vrachies" met voor mij de eenige emotie, in een taxi van het eene deel der stad naar het andere te vliegen zonder dat de taxi-meter de aan alle in taxi's rijdende passagiers bekende ge waarwordingen in me wekt Als we wederom parkeeren bevinden we ons te midden van de Oranje-ploeg, bestaande uit leden van de oude garde, die de taxi als het ware geboren hebben zien worden, en die den haver-motor om den broode verloochend hebben voor den benzine-motor. De duisternis draagt er toe bij, dat ze weinig notitie van me nemen, als ik bij hen op de bank ga zitten. Met enkel: „Zoo weer een nieuwe", word ik 'als gast tot hun openlucht-societei* toege laten. 't Zijn aanvankelijk klachten over de malaise, over het opbreken der stra ten, die uitgewisseld worden. Er wordt zwaar „gekankerd" over dezen „mesjog- gen" tijd, die aanleiding geeft tot verge lijking met den glorietijd van de ploeg, met de dagen toen zij in bijna ongebon den vrijheid op hun hooge bokken en later achter -iun denderende eerste mo toren gezeten, vrachies reden, die in hun herinnering gegroeid zijn tot goden van goedheid of tot duivels van bela ging van koetsiers en taxi-bestuurders. „Weet je nog Blauwe die ouwe advo caat met zijn twintig liefies?" De blauwe weet het inderdaad nog en uit de wijze waarop hij enkele avontuurtjes van cfezen Lebemann weergeeft, kan men hooren, dat diens nagedachtenis bij de ploeg ir. hooge eere wordt gehouden. „En dan ha je die faine jongen van den burgemeester Hit(en volgt een plaatsje in den omtrek) die hier bij de huzaren diende Als ie in de verte te zien was dan begon er een wedstrijd onder ons om 't eerste bij hem te zijn, want hij liet zich altijd door den eersten rije, en zuinig was ie niet r heerscht een oogenblik stiltè, ver moedelijk zweven voor de oogen van de oude garde gestalten van beste dronken vrach^s en reeksen getallen „Maar je had er ook peststralen bij. Die(volgt naam) je kffht 'm nog wel, Lange, heeft mij us van 's avons tienen tot 's morgens achte in de sneeuw laten blauwbekken. Ik had 'm van. de schouwburg naar rooie Ka gereder, je weet wel die later in de kar van Piet nog uoodgeschoten is. Ik wacht een tijdje, denk dan ik ga us wat hard heen en weer stampe voor 't raam. Dan kan ie tenminste hooren, dat ik er nog ben Stuurt me die lammeling een hond naar buiten. Ik als de weerlicht op de bok, want daar had ik niet van terug. En zoo ben ik tot acht uur blijven zitten, want iederen keer als ik er af wou beet dat kreng naar me. Toen ik die vent 's morgens naar zijn vrouw bracht, zei- ie, dat ie de heele nacht onderweg was geweest naar" huis, maar dat ik in de sneeuw de weg niet had kunnen vin den, en dat ik zoo bard gereden had, dat ie er niet uit kon springen. En ze geloofde 't ook Van het eene avontuur komt het andere. Het verleden passeert de revue... vermoedelijk hebben vele gestorven stadgenooten zich dien avonl in hun graven omgedraaid Van half een tot circa 3 uur maken we hier korte ritten met passagiers, die vrij goede fooien geven; tusschen de ritten in staan we in den nacht op de parkeerplaatsen te wachten p het rin kelen van de telefoon in het telefoon kastje Tegen drie uur doet het lang verbeide signaal zich hooren we worde naar een straat in een nieuwe wijk gediri geerd. Het nummer behoeven we niet te zoekenwe rijden aan op het eenige huis, waar nog licht brandt, en het is raak. Een man in pyama doet de deur al open voordat we stil staan, zegt ner veus: „Chauffeur, haal eens sne' een flesch lysol en een groot pak watten in de apotheek, het is voor een bevalling". Als we deze opdracht uitgevoerc heb- en krijgen we 'n handvol sigaretten en de order in een "naburige straat de schoonmoeder te halen. Om 3 uur 10 leveren we deze en haar zo:n af en we ontvangen 80 ct. boven 't tarief. Ik reali seer me, dat de stad doorleeft terwijl de menschen slapenDe laafste twee vrachies hebben den nacht goed ge maakt. Maandagmorgen te half zes begint voor mij de dagdienst. Ik zal den be stuurder van de 94 vergezellen. Mijn maat voor den dagdienst behoort tot hen die een ekend plein iederen morgen tot uitgangspunt nemen. We zijn vroeg, maar worden toch nummer vier in de rij. We poetsen, rooken, kletsen. -Ik denk det wij vandaag oome Kees je zullen krijgen", zegt mijn wagenge- noot eenigszins gedrukt. „Wat is dat?" Gegrijns van de anderen, dat ik oome Keesje niet ken. Zij vertellen me, dat het bepaald ongeluk aanbrengt, met oome Keesje den dag te beginnen. Hij rijdt iederen morgen op hetzelfde tijdstip naar hetzelfde adres, geeft dit adres al tijd weer uitvoerig op. Hij is een vrachie van 80 voor den gulden (20 ct fooi op een rit van 80 ct.) Oome Keesje is berucht* bij het geheele taxi-leger, men haat hem om zijn minimum fooi, om zijne stipt heid, om zijn hardnekkigen terugkeer. Gezien in onze wijk is het „Goeie ven tje", van 70 voor den gulden. Van half zes tot omstreeks half negen wachten wij opoome Keesje. Als we den zich moeilijk bewegenden ouden heer op het inderdarc. door hem nauw gezet aangeduid adres afgezet hebben nemen we standplaats. Ik wil iets meer weten van de deugden en gebreken der klaanten; mijn metgezel onthoudt me deze niet. „Kijk maar eens op het telefoon kastje". Ik vind er verschillende adressen op, voorzien van opmerkingen als: „90 voor den gulden", „Rot adres", „niks loos", Heelemaal geen den erger. „Dat is nu onze zwarte lijst Je begrijpt als een van die lui ons roept zijn we niet fel". „Wat vinden jullie dan een behoor lijke fooi?" „70 voor den gulden, 90 voor 130, en zoo. De lui vergeten, dat we meestal uren moeten staan eer we wat te doen krijgen, en dat wij met gemiddeld een rit of tien een dagloon moeten maken". Ik zal dien dag een kijkje op de ver diensten krijgen. Van half zes tot half een vervoeren we zeven vrachies en beuren aan fooien 1.25Overal waar we parkeeren hooren we klachten van de collega's. Slechts een enkeling hee" iets goeds gereden, en deze fuift in een koffietent mijn gezel en mij op een kop koffie. De door allen fel be geerden avonddienst blijkt den taxi chauffeur aan een dragelijk weekloon te moeten helpen. Het publiek dat 's avonds rijdt is over het algemeen royaler dan de dag-klant; na 8 uur n.m. heeft de taxi-chauffeur bovendien meer bewegingsvrijheid; zijn initiatief, zijn kennis van de stad en van de plaats vLidende feestelijkheden kan hij dan productief maken. In den dagdienst daarentegen voelt hij zicli eenigermate als een gebonden ai Menaar, die geen eigen ideeën ont wikkelen mag tn wachten, moet op de dingen, die komen zullen. De dagdienst eindigt te half vijf. Ik heb me dan 22 uur tusschen de taxi chauffeurs bewogen, en ietsje gezien en gehoord van een typisch brokje stands- leven. Als iemand me zou vragen na deze korte kennismaking een karakteristiek van den taxi-chauffeur te geven zou ik dat vermoedelijk als volgt doen: Een gladde jongen met avonturiersbloed in zijn body, per dag beschikkend over minstens 8 uren om toestanden en menschen aan critiek te onderwerpen maling hebbend aan Jan en alleman, die niet in zijn kar zit, behalve aan de motor-politie en aan de snorders, welke laatsten hij in het bezit vermoedt van valsche sleutels der telefoon-kastjes; nooit te lui om iets te verdienen, mits hij niet behoeft te loopen, kameraad schappelijk zoolang zijn collega's niet aan zijn fooien raken, een rijdend nieuwsblad met humoristischen inslag, een goed en rustig bestuurder-behalve na enkele vrachies van 80 voor den gul den en een van 90 Blijf hem dan liever uit den weg, waftt op dien tijd doen zijn rijbewegingen aan moordaanslagen denken Vragen, deze rubriek betreffende, kun nen door onze abonné's worden gezon den aan Dr. te Hennepe, Diergaarde- singel 96a te Rotterdam. Postzegel voor antwoord insluiten en blad vermelden. Over Coccidiosis. I. Daar ik tegenwoordig een massa vra gen krijg omtrent coccidiosis, wil ik hier een en ander over bespreken. Om te be- gnnen volgende brief die ik van een lezer ontving, welke kuikens heeft laten onderzoeken aai de Rijksseruminrich- ting en daarop antwoord kreeg dat het coccidiosis was, benevens een formulier wat er tegen de ziekte gedaan moet wor den. De lezer vraagi mij nu: le wat is coccidosis? '2e. waar ontstaat dit uit? Van te heet zitten 3. kan dit ook in het ei zitten, d. w. z. kunnen de kuikens het meebrengen als zij ter wereld komen? De oude hennen zijn allen kerngezond en onderzocht. 4e kan dit gebrek geweten worden aan den leverancier? De lezer haspelt blijkbaar een paar ziekten door elkaar, maar ik kan me de vergissing wel begrijpen en wil daarom op den brief nader ingaan. Allereerst gaan we nu eens het rapport bekijken dat onze lezer van de Rijksseruminrich- ting ontving. Dit luidt als volgt: (Voor het gemak van de bespreking zet ik er cijfers bij) COCCIDIOSE. le. De coccidiose is een besmettelijk, parasitair darmlijden, veroorzaakt door coctidiën. 2e. Daar de besmetting met den darm- inhoud wordt overgebracht, moet men, ter voorkoming van uitbreiding, de meeste zorg besteden aan het onscha delijk maken der uitwerpselen. 3e. Voorts moeten de zieke en ver dachte dieren streng worden afgezon derd, de doode dieren vernietitgd en de hokken grondig gereinigd en daarna ontsmet worden, terwijl het strooisel iederen dag ververscht moet worden. De rennen moeten met kalk bestrooid en daarna* ongeveer 30 c.M. diep worden omgespit en gedurende een jaar niet worden gebruikt. Zij moeten worden bezaaid met een snel groeiend gewas. Voorts moet men in geen geval de kui kens bij oude kippen laten loopen, aan gezien oude kippen meestal smetstof- draagsters zijn. Aan de kuikens moet uitsluitend als drinken karnemelk ver strekt worden, terwijl het meelvoer droog wordt gegeven. Indien geen kar nemelk beschikbaar is, moet het meel voer gedurende eenige dagen vermengd worden met 40 karnemelkpoeder. Het graanvoer moet uit bakken gevoerd worden en mag niet op den grond ge strooid worden. 4e. Het spreekt vanzelf, dat bovenge noemde maatregelen alleen met kans op succes kunnen worden toegepast bij vastzittende dieren. Genezing van zieke dieren is wegens het snelle verloop in den regel onmogelijk. De vatbaarheid voor de parasieten neemt met het ouder worden af. Wat leert ons nu dit rapport? le. De ziekte is besmettelijk en wordt veroorzaakt door parasieten die in den darm huizen. Hiermede is dus vraag I van onze lezer al beantwoord. Het heeft geen doel om de microscopisch kleine parasieten nader te gaan beschrijven, daar heeft een leek niets aan. Als men weet dat deze kleine diertjes in den darm huizen en een hevige, doodelijke darmontsteking bij de kuikens veroor zaken is dat voldoende zou ik zeggen. 2e vraag. De ziekte ontstaat, zooals in het rapport staat, door besmetting met de parasieten, de coccidiën. Deze komen met de mest naar buiten en kun nen daardoor wijd en zijd besmetting veroorzaken. Maar er is een belangrijk punt bij in acht te nemen. Ten eerste zal een sterk kuiken minder last van de besmetting hebben dan een verzwakt 'luiken. Zoodoende zal dus een kuiken dat te heet gezeten heeft er gauwer last van kunnen hebben. Ten tweede komen de parasieten niet als zoodanig in- de mest voor, doch al leen hun eitjes. Deze eitjes moeten eerst ontwikkelen voor ze weer andere kui kens kunnen besmetten. Dit rijp worden der coccidiën-eitjes duurt ongeveer twee dagen en met deze wetenschap gewa pend kunnen we de ziekte bestrijden. Als we nJ. iederen dag het hok grondig uitmesten en reinigen krijgen de onrijpe eitjes geen kans om rijp te worden en andere kuikens te besmetten. Ziedaar dus een der beste bestrijdingswijzen: iederen dag het hok nauwkeurig reini gen, meng de mest met kalk en begraaf het dan. Denk er om dat de eitjes zoo klein zijn dat ze als stof in de lucht kunnen zweven en zoo andere kuikens kunnen besmetten. Dr. TE HENNEPE. Lekkers voor de kleintjes. Toevallig kreeg ik in één week tijds twee brieven van moeders! De eerste verzocht mij om wat recepten voor baby-kostjes; de twee de informeerde of ik soms wat leuke dingen wist om kinderen bij een partijtje op te trak- teeren. Als baby zóó ver is, dat dokter goed vindt om naast de melkvoeding ook eens vaster voedsel aan den peuter te geven, zal hij u zeker in de eerste plaats pureetjes aanraden. Purées van groenten, fruit en ook aardappe len vallen bij de meeste kleintjes zeer in den smaak. Natuurlijk moeten de papjes zeer goed fijn gewreven worden of door een ha ren zeef gehaald. U moet bij voorkeur voor kindermaaltjes houten lepels of wrijfbollen gebruiken, erf als u zeeft is de haarzeef bo ven den metalen te verkiezen. Heeft u véél baby's (dat komt in de beste families voor) dan is een vleeschmolentje wef praktischer natuurlijk, als u maar vooral zorgt, dat de purées goed fijn zijn en dat er geen schil letjes, pitjes, steeltjes of andere ongerechtig heden tusschen zitten. Voor groentenpurées zijn alle bladgroen ten geschikt; maar toch lijkt het mij wel ver standiger, als u eerst even uw dokter raad pleegt of uw kleintje al die groenten hebben mag. En dan nóg: elk kind heeft zijn eigen smaakje: wat de ééne peuter met glinsterende oogjes verorbert, dat duwt de andere kies keurig van zich af. De meeste kinderen zijn dol op suiker; zij eten suiker letterlijk op al les en door alles heen: zoowel op de boter ham als op de vruchten en de groenten! Na het schoonmaken van de groenten voor de kinderpurée moet deze goed uitgezocht en daarna met héél weinig water zachtjes ge stoofd worden; als de groente bijna gaar is, giet u het nat er af; dan wrijft u de groenten door de haarzeef en giet er weer een weinig kooknat overheen; de groenten opnieuw verwarmen en er héél weinig boter bij doen met een ietsje suiker. De meeste kinderen zijn ook dol op erwten en boonenpurée. Die worden beide op dezelf de manier toebereid. Wasch de erwten en zoek ze goed uit; zet ze, net als voor u zelf, een nacht te voren in het water met wat zout te weeken. Volgenden morgen kolden; als ze goed gaar zijn verspreidt u de groenten over een zeef, laat er eerst al het water uitlekken (bewaren!) en wrijft daarna het meel der erwtjes uit de vliezen en schillen; als de groenten wat droog wordt bij deze behande ling, kunt u er ook nu en dan een beetje van het uitgelekte water overheen gieten; dan is het loswrijven der schillen blinder lastig. Wanneer u ten slotte genoeg purée heeft, ver warmt u deze na haar met wat erwtennat te hebben aangemaakt. Er mag gerust een tikje boter bij. Dan wordt het papje smakelijker. Aardappelpurée kan iedereen wel maken. En appelmoes evenzoo; ik betwijfel echter of er veel moeders zijn, die weten, dat de kin deren ook zoo erg graag perenmoes eten? Het verschil met appelmoes in de toeberei ding is, dat peren langer moeten koken om ze zoo fijn te krijgen, dat ze voor baby-voedsel geschikt zijn. Handpeertjes worden eerder „moes" dan de hardere stoofperen. Zelfs al is de oeersoort zoet (b.v. jutjes), dan toch zul len kinderen er graag wat extra suiker door heen eten. Tot besluit het recept van Porridge, een kostje, waar de kleintjes dol op zijn, en dat ze zelfs met gestoofde vruchten of appelmoes willen nuttigen! U heeft er voor noodig: 125 gram havermout; 1 liter water; 5 gram zout. Brengt eerst het water aan den kook; gooi er dan het zout met de havermout in uit, en laat dit papje in een kwartier gaar koken. Dan is ae havermout stijf gekookt; u kunt deze porridge best een paar dagen bewaren. Vóór het gebruik schept u er een paar lepels af en op het papbordje; daarna giet u er ko kende melk bij en strooit er wat witte en bruine suiker overheen. Nu een speciale traktatie voor jarige, iets oudere kinderen: een Verjaardagcake. Noodig heeft u: 500 gram tarwebloem; 250 gr. boter; evenveel suiker; 4 eieren; 100 gr. sucade; 100 gr. geconfijte kersjes; 100 gr. Sultana's; 2 theelepeltjes bakpoeder en mo gelijk Vt d.L. melk. U ziet: het is géén be zuinigingsgerecht! Maar het kind is ook niet alle dagen jarig! Roer boter en suiker samen tot room: voeg er dan de eieren bijstuk voor stuk en altijd bdoor maar kloppend: ongeveer 5 min. klop pen voor ieder ei. Vervolgens is de gezeefde bloem met het bakpoeder aan de beurt; des- nood* giet u er nu ook een beetje melk bij, maar 't deeg mag niet slap wordenbeter is zelfs een tikje stijfwant tenslotte roert u er de sucadesnippers, de gevierendeelde kersjes en de rozijnen door; als het mengsel nu te slap was, zouden die vruchtjes direct naar den bodem zakken en ze moeten natuurlijk gelijkelijk door het mengsel verspreid lig gen. Als alles goed dooreen is geroerd, bakt u de cake gaar in 'n matig warm oventje134 of 2 uur. Denk er om. dat u den bakvorm met een driedubbele papierlaag voert; heel ge schikt voor zoo'n „voering" is het boterham- menpapier; dat voorkomt het branden van de taart en bovendien beschermt het uw oven tegen mogelijk door een kiertje van de pan wegloopend vet. De papieren voering moet vooruit geknipt worden: een reep voor den opstaanden rand en een cirkel- of rechthoek- vormig papier voor den bodem. De papier voering wordt, evenals de vorm, met boter besmeerd. Bij een rechthoekigen cakevorm, kunt u ook eenvoudig twee reepen papier dwars over elkaar iu het bakblik leggen. Als de cake gaar is, neemt u haar uit den vorm, laat haar uitdampen en ergens afkoe len tot de cake tot in haar binnenste koud is geworden. Het is niet goed om te vroeg met garneeren te beginnen Wacht liever tot den volgenden mergen. Sommige kinderen houden niet van amandelpers, dan moet u al leen eiwitglazuur geruiken; anders kunt u de cake eerst omhullen met een laag je amandelpers, rol dit dun uit op een met bloem bestoven tafel; bestrijk de cake aan alle kanten met wat ongeklopt eiwit en bedek dan den opstaanden wand en den bovenkant met het laagje amandelpers Goed oppassen, dat alles gelijk en glad ver deeld is; laat daarna de cake op een warm plaatsje, dus b.v. vóór den oven even opdro gen, Weer een dag later verder garneeren: maak eiwitglazuur (beschrijvingen van aman delpers en eiwitglazuur volgen hier onder); spreid dit als een gelijke laag over de taart en langs de kanten en laat dit weer een dag zoo staan om hard te worden. U heeft dus in totaal 4 of 5 dagen noodig vóór de taart kan worden opgedaanOp den vierden dag spuit u met een beetje nieuw glazuur een opstaand randje langs den omtrek der cake, schikt bin nen dien rand het noodige aantal kaarsjes, voor de jarige!, en plakt deze met glazuur vast. Desnoods spuit u er nog een datum, naam of opschrift op, of maakt een paar .;!in- gerfiguren. Aardig staat het om glazuur in twee kleuren te gebruiken, b.v. wit en rose; u kleurt dan de helft van het glazuur met wat kleurstof. Amandelpers: pel eenmaal 5 ons amande len, roer er evenveel poedersuiker door, doe er wat oranjebloesemwater of andere essen ce door en voeg er, steeds roerende, ei fcij (een maximum van 4 eieren), doch slechts bij kleine hoeveelheden; het deeg moet glad tn stevig worden; het mag niet gaan plakken. Rol aaarna de amandelpers op een bestoven tafel uit tot een lapje van 1 tot 2 c.M. dikte en beleg hiermee uw cake. Eiwit-glazuur: zeef 1 kilo poedersuiker, voeg er een eetlepel gezeefd citroensap bii en langzaam aan ook 6 eiwitten; blijf steeds roeren of kloppen met een houten lepel tot het mengsel glad en zalfachtig is, zoodat de lepel er in blijft staan. Dan mag er verder geen eiwit meer bij, doch kunt u het glazuur gebruiken. STEUN AAN WEST-FRIESLAND. Een renteloos voorschot van 700.000. Ingediend is een wetsontwerp, houdende verstrekking van rentelooze voorschotten ten behoeve van den groven tuinbouw in West- Friesland. De regeering zet in de toelichting tot dit wetsontwerp breedvoerig uiteen de noodzake lijkheid van deze steunverleening. Het plan van uitvoering is aldus gedacht: De regeering stelt ten behoeve van de cre- dietvereeniging aan den groven tuinbouw in West Friesland een renteloos crediet beschik baar van ten hoogste 700.000. Dit regeeringscredict wordt ter beschikking gesteld van de gemeentebesturen in den be trokken kring, omvattende de gemeenten, begrensd door de Zuiderzee en den Wierin- germeerpolder en verder ten Noorden, Wes- mede hierin begrepen 8renzen Oude-NMorp, menhuizen, Oudkarspel [z„.. a,nen, tyJJ Nwrd- en Zuid-sffi»,?» Schermerhorn en Avenhorn4» De Rijp ij ~2 Z AL KM AAR? 2? beien per slof 50—86 cent- AnH;£- Aard. stuks 0.70-/ 3.60; Bloemde per 100 100 stuks 8-ƒ 12'Bloemkool 8' 100 stuks 4-/ 7; boperwta, per in* 13; Kropsla per 100 stuks 1 2e s. 0.40-/ 0.70; Komkommers 2 stuks 6—8; Postelein per bakiePwL cent; Peulen per 100 pond I8—/01 °~^26 barber per 100 bos 2—5- v Ra- 100 bos 1.50-/ 2; Spinazï^ 0.70—0.96; Snijboonen per 1 aa 24-/ 32; Dubbele SpercieboonJL P°nd pond 29-/ 30; TuinboS'«0 5 -1 6; Wortelen per 100 bos') 4^P"" ALKMAARSCHE EXPORTVEII I\jr> Op de heden gehouden tornatenveili^L. den de volgende prijzen besteed- A i 5' C 30 en CC 21.40. A 31.40, AMSTERDAMSCHE AARDAPPFI PRIJZEN. 1 tL- AMSTERDAM 23 Juni 1932. Op de ha den gehouden aardappelenmarkt werd hT taald voor: Langedijker muizen 534—6 ri Kleintjes 4)4 cent; Andijker mnzen 5u 'J cent; Kleintjes 4% cent; Westï mui™ 6 cent; Malta's 13)4 cent. Alles ner k r Aanvoer 19450 K G. 1 K"u HOORN, 23 Juni 1932. Aanvoer van h», den 17 stapels kleine boerenkaas 24 50- a stapels kleine fabriekskaas 25; 4 s'tarii. boerenkaas 24. Aanvoer 41039 KG Ha„ del goed. Mafl- ElfRENVEILING SCHAGEN SCHAGEN, 23 Juni 1932. Op de heden gehouden eierenveiling waren in totaal 127000 stuks kipeieren aangevoerd, waarvan de prijzen als volgt: bruin 2.80—3isn 2—2°20 3 20 e" 2400 StukS E€ndeieren SCHAGEN, 23 Juni 1932. Op de heden gehouden weekmarkt waren aanvoer en prii zen als volgt: 2 Paarden 100—200' 40 Geldekoeien (vette) 180—270; 12 Kalf koeien 190—240; 4 Pinken 70- 3a Nuchtere kalveren 6—14; 56 Scharen (vette) 141.50; 21 Lammeren 7^. 9; 4 Bokken en Geiten 4—7; 10 Var kens (mag.) 8—11; 38 Varkens (vette) per K.G. 32—35 cent' 124 Biggen 5— f a en 42 Kippen 0.65. BROEK OP LANGENDIJK, 23 Juni '32 Langendijker Groentenveiling. 4700 bos Wortelen 6.50-/ 7.80; 13600 K G. Toma ten: A 32.60—34.80, B 29 80— 31.10, C 32.20-/ 33.20 en CC 26.20 -/ 26.60; 325000 K.G. Aardappelen; Schotsche muizen 4.10—6.60; Drielin gen 2.40—6.20; Kleine 0.50—0.70, alles per 100 K.G. NOORDSCHARWOUDE, 22 Juni 19ÏL 43000 K.G. Aardappelen: Groote Schotsche 4;Schotsche muizen 3.80—5 40; Drie lingen 0.703; Kleine 0.60, alles per 100 K.G. WARMENHUIZEN, 22 Juni 1932.3800 K.G. Aardappelen: Schotsche Muizen 4.80 5.90;Drielingen 4.20—4.50; Kleine J 50; Grove 2.70. PURMEREND, 22 Juni 1932. „Afslag- vereeniging Beemster, P urmerend en Om streken Aardappelen: Schotsche muizeB 0.981.53 en Schotsche muizen (kleine) 0.82—1.40 per zak, 25 K.G.; Tuinboo- nen 1.55—1.65 per zak, 15 K G.; Peu len 8—13.50 per zak, 50 K.G.; Doperw ten 511 per zak, 50 K.G.; Aardbeien 817 cent per doosje (1 pond); Komkom mers 2—7 per 100; Tomaten: A 34, C 26-/ 29, CC 20 per 100 K.G.; Bloem- kool 221 per 100; Spinazie 1079 ct. per mand, 6 K.G.Postelein 30—72 cent per mand, 6 KG.; Sla 0.40—2.50 per 100 krop; Andijvie 10—85 cent per kist; Selderij f 25 per 100 bos; Rabarber 16 per 100 bos; Wortelen 8—23 per 100 bos; Sjalotten 1—/ 1.80 per 100 bos; Sla- boonen 60—65 cent per KG.; Snijboonen 40 —61 cent per K.G. ZAANDAM, 22 Juni 193^ Veilingver. „De Zaanstreek". Sla 1060 cent per kist; Andijvie 1070 cent per kist; Peen 916 20 cent per bos; Bloemkool 214 cent per stuk; Pieterselie 3734 cent per bos; Selde rie 15 cent per bos; Slaprei 24 cent per bos; Bloemkool le s. 1014 cent per stuk, 2e s. 611 een per stuk; Aardappelen 4 5.40 per 100 K.G.; Slaboonen 30—33 ct- per pond; Snijboonen 2223 cent per pond; Tuinboonen 7834 cent per pond; Peulen 1-401.80 per zak; Komkommers 2—9 cent fier stuk; Rabarber 246 cent per bos; Spinazie 0.37—0.80—1.10 per kist; Postelein'2539 cent per kl. kist; To maten 10—18 cent per pond; Meirapen 9 ct. per bos; Aardbeien 0.751.05 per slof. WIJDENES, 22 Juni 1932. Veiling Tuin- dersbelang. Bloemkool le s. 7.609, 2e s. 5—6; Peulen 18—20; Slaboonen 5254; Aardbeien 2735; Spinazie 11Wortelen 11—12: Aardappelen- Groote Schotsche muizen 4.505.60» Kleine Schotsche muizen 33.50; R»* barber 2—2.50; Sla 1 150. BEVERWIJK, 22 Juni 1932. Asperge» dik wit 3042 cent; dik blauw 15—22 een dun wit 817 cent; dun blauw 410 cont. Peen 12—19 cent; Hout, Uien en Soep 1-® cent; Aardbeien zoete franschen per pon óf.. —40 centAsperges per K.G. 842 c« Postelein 3—7 cent; Spinazie 48 een Druiven 88 cent; dikke boonen 60 cent; l" boonen 6—16 cent; Peulen 23—32 een. Doppers 24-28 cent per K.G.,* Aardbeien Duitsch Evern 60—75 cent; Jacunde. o._.7 1 per slof; Komkommers per stuk cent; Bloemkool 3—12 cent. BEVERWIJK 22 Jun. 1932. Expon- aardbeienmarkt. Betaald werd per lw,„.un. voor Dutsch Evern 21f 31.50 en J da 24—34.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1932 | | pagina 10