Distributie-Nieuws ro Bewaren van boonen voor den winter. BONNEN-NIEUWS ro ro 3- U Distribute van zeep begint op 31 Augustus, lot dien datum is de verkoop stop gezet. Toeslagkaarten textiel producten. toto oo —3 toto OO tOrf»- «lio O CD CO CO 0 tO CO 3 rf* CJ M-3CJl03Ci -3 co en co c to to 1-» M t- O O CO CO Cl COO*3^C co cn co c tOrfkCO-JH CD CO iffiWl i CJ1 rf* O -3 t ICOCOO i O CO Cv 1-3 COC CO -3 H -3 -3 -3 1 iCOOCOl i CO O O I <0OO Jl—IHMHMH 3 0300 c» -3 en 3 C» co <33 3 CO CO CO 3 03 03 03 -»co -3 cn O CO 03 CO ^03Cn t-1 -3 co oen 01 -3 CD 03 en a "hoc C0COO3- cotorf o So enSo3cnoÖ3Cni-'Hicotoo3H-'-3oeoeo3-'pcocort^o3 noWO®OHH-3WOCOOO-3COCDÖ)Ül^^ Scnül^t^^COCOCOCOtOtOtO^K-H'MOOO CnC0OCDrf^t-i-3^t0^-'C003C0Cp-3rfi^C0OlC0 wcocot-ien-3t-'-30)H-'cncocD03COH;0^t^co -3rf^Cn03CDC00lCDrt^00Ot0OCD-3t0-3»-'03C0 °SS^ScDOr3^COC>3^ÖS3^oSMOCOOcnCXD^3--30iCO»-OU3r--, CO OS to CO 03 O S co g 03 W O 03 W g g g g co g o 2 W CO H* <D O 03 W CO tOS S 03 O rf>CO CO M MG. 03 -3 03« 0»t-Cn 03 a co cnitki£k»^COCOCOCOCOCOCOtOl-»f-'HiOO©Ct oro^£^entOMOT03^o-3^^cDcncoct CDC003CDH-irf^COC003Cn»-'l003030cn-3—30 -3rf*toencow^cocoeocotowenco^-3oa C7* fl> 3 »-»« 03 O- »-« r*- (0 3 PJ (T 3 Drie conserveerings- meihoden. De zorg voor de voedselvoorziening van het gezin gedurende den komenden winter zal menige huisvrouw ongetwijfeld een meer dan gewone belangstelling doen be- toonen voor den inmaak van boonen, nu deze uitnemende groentesoort ruimschoots en tegen betrekkelijk lagen prijs beschik baar is. Daarom kan het zijn nut hebben over dit onderwerp het een en ander te zeggen. Het komt er immers op aan, dat ook op dit gebied de winterprovisie zoodanig wordt verzorgd, dat voor het gezin uit voe dingsoogpunt een zoo nuttig mogelijk ren dement wordt verkregen. Drie conserveeringsmethoden staan hier bij te onzer beschikking: het in zout inma ken, het drogen en het steriliseeren. Daarvan is de eerste, het inmaken, de meest primitieve, maar tegelijk wat veilig heid van bewaren betreft een alleszins af doende methode, wanneer men zich aan de straks te vermelden regels houdt. De con- serveerende werking van het zout berust op de eigenschap, dat het water onttrekt aan de stoffen, waarmede het in aanraking komt. De kleine organismen, die wij bacte riën noemen en die het bederf zouden kun nen veroorzaken, worden aldus door het zout vernietigd. Ook deze medaille heeft evenwel haar keerzijde, daar de water ont trekkende werking niet bij de bacteriën ophoudt, doch zich ook tot de groente uit strekt, waardoor belangrijke voedingsbe- standdeelen (vitaminen en mineralen) uit de boonen verdwijnen. Voegen wij hierbij dan nog de omstandigheid, dat voor het ont- zouten der boonen het afkoken onontbeer lijk is, waardoor opnieuw een aanslag wordt gedaan op evengenoemde voedings- bestanddeelen, dan is het wel duidelijk, dat uit een oogpunt van voedingswaarde de in maak gerust in den ban mogen doen, maar den aangeslagen. Eigenlijk zouden wij dezen vorm van in maak gerust in de ban mogen doen, maar een zoo radicaal besluit zou toch misschien iets te ver gaan, al ware het alleen maar met 't oog op de populairiteit, die bepaalde stamp- of stoofpotten, bereid met boonen uit het zout, in het Nederlandsche gezin nog altijd genieten. Meer dan eenmaal in de twee weken behoort zulk een gerecht echter niet op de gezinstafel te worden gebracht, waarbij het alleszins aanbeveling verdient 1de voedingsarmoede van het gezouten pro duct zooveel mogelijk aan te vullen met een flinke portie aardappelen en/of witte boo nen. Recepten hiervoor zullen in. het winter seizoen worden gegeven. Voor een huisge zin, bestaande uit man, vrouw en drie kin deren van twee tot tien jaar, kan op deze gronden worden volstaan met den aankoop van een hoeveelheid van twintig kilogram snijboonen, bestemd voor Inmaak in het Zout. Wij rekenen op tien kilogram gesneden boonen drie kilogram zout Deze hoeveel heid lijkt misschien wat groot, maar dit heeft zijn goede reden. De boonen, die met' zoo'n ruime hoeveelheid zout worden inge maakt, behoeven namelijk niet telkens te worden nagekeken, schoongemaakt en van nieuw zout voorzien. Zoodra zij onder de pekel staan, heeft men er geen omkijken meer naar. Een zeer practisch gevolg daar van is, dat men er geen grooten inmaakpot voor behoeft te gebruiken. Met kleine Keul- sche potjes, leege strooppotten, afgedankte weckflesschen en wat dies meer zij, kan men zich voor dit doel uitstekend redden. Zeer practisch is het om telkens in eiken pot of flesch ongeveer de portie voor één ge zinsmaaltijd te doen. Dit vaatwerk kan dan verdwijnen wanneer de inhoud genuttigd is. Ook laten de kleine potten en flesschen zich in gezinnen met beperkte woonruimte gemakkelijker opbergen dan een groote Keulsche pot of een eiken vat. Bij het in zout inmaken ga men als volgt te werk: Men begint met in 'n groote teil of gave emmer wat zout te leggen, daarop gaat dan een flinke laag boonen en zoo gaat men door tot de geheele hoeveelheid is ver werkt. Daarop wordt de groente stevig aan gestampt, waarna de boonen blijven staan tot zich een flinke laag pekel heeft ge vormd, b-t^een in ren naar uur t'jds ge schiedt. D-n ia-v K-n en potten beginnen, waarbij er voor zorg wordt gedragen dat de inmaak steeds goed onder den pekel komt te liggen. Elke llesch en pot wordt afgesloten met een in warm water soepel gemaakt stuk perkamentpa pier. Na een paar dagen controleert men of de boonen overal nog onder de pekel staan. Mocht dit hier en daar niet het geval zijn, dan wordt wat schoon water bij gegoten, zoodat het wateroppervlak ongeveer een drietal centimeters boven de groente komt te liggen. Behalve snijboonen kunnen op dezelfde wijze ook slaboonen en andijvie worden be waard. De afgehaalde, gebroken boonen worden gewoonlijk een paar minuten in ko kend water opgeweld, daarna uitgespreid tot ze volkomen afgekoeld zijn. De andijvie wordt gesnipperd en evenals de snijboonen rauw verwerkt. En nu het drogen van boonen. Hier voor komen allereerst liefst dunne princes- seboonen in aanmerking, die men even in kokend water „opwelt", daarna afkoelt en te drogen legt. Dit kan geschieden door het uitspreiden van de boonen op een hor op een tochtige plaats. Het is echter zaak, dat dit drogen vlot verloopt, daar er anders nogal eens boonen gaan schimmelen. Is er gelegenheid de boonen bij den bakker te doen drogen, dan verdient dit ongetwijfeld aanbeveling. Ook kan men de prinsesseboonen drogen door deze aan draden te rijgen. De strengen worden dan zoo mogelijk in de zon op een luchtige plaats gehangen. Capucijners, erwten, witte boonen, bruine boonen en kievitsboonen kan men te velde geel laten worden, waarna de planten uit den grond worden getrokken en met peu len en al te drogen worden gehangen. Dan blijft nog over het sterilise er en van boonen, maar dit is een zoo bekend on derwerp, dat dienaangaande geen nadere aanwijzingen behoeven te worden verstrekt. Tenslotte zij de aandacht gevestigd op een kostelijke mogelijkheid om snijboonen in te maken, namelijk: de bereiding als zuurkool. De gedachte klinkt misschien wat vreemd, doch verdient uitvoering, daar men op deze wijze een smakelijk en voortreffe lijk product verkrijgt. Onze Oosterburen passen deze methode met groot succes reeds geruimen tijd toe; trouwens een zure smaak bij een stamppot van snijboonen wordt in sommige streken van ons land ook gewenscht, immers men pleegt daar dit ge recht met azijn af te maken. Men gaat bij dezen inmaak als volgt te werk. De boonen worden in fijne snippers gesneden en per kilo hiervan worden twee afgestreken eetlepels (20 gr.) zout geno men. Tijdens het doorkneden en aanstam pen van de boonen met het zout wordt nu en dan een scheutje karnemelk toegevoegd. Op den inmaak wordt 'n schoon doekje ge legd met een daarop passend plankje en een zwaren steen, zoodat de boonen blijvend onder het vocht komen te staan. De pot of het vat wordt op een frissche, maar vorst- vrije plaats weggezet en gedurende de eer ste weken telkens nagezien. De kim wordt dan verwijderd en doekje, plankje, steen en rand van pot of vat worden met heet water schoongemaakt. De melkzure gisting, die tengevolge van deze bewerkingen in de snij boonen optreedt, is een uitstekend conser- veeringsproces, waarbij het gehalte van de groente aan vitaminen en mineraier} be waard blijft en zooals reeds gezegd een zeer smakelijk product wordt verkregen, dat niet behoeft te worden afgekookt. WEEK VAN 26 AUGUSTUS TOT EN MET 1 SEPTEMBER 1940 Artikel Bon No. Geldig Rantsoen 66 A D 74 A D 26-7 t. en m. 30-8 15-8 t. en m. 30-8 1 K.G. l'A K.G. Koltie Thee 53 A D 3-8 t. en m. 30-8 2i/s ons Koflie of 1/2 ons Thee 'l arwebioem, tarwe- mee., uoeitweiimeel, rug^to.oem, rogge- mee., zeur. bakmeel 40 A D 10-8 t. en m. 6-9 2 '/2 ons t>rood B B 3 B B 2 26-8 t. en m. 1-9 19-8 t. en m. 29-8 100 gram of 125 gr. roggebr. 05 t. en m. 12 B K 24-8 t. en m. 18-10 elke bon 250 gram 05, 06 en 07 V K 24-8 t. en m. 18-10 250 gram margarine, of boter. Vet, margarine. 08 V K 24-8 t. en m. 18-10 250 gr. vet ol boter 09, 10, 11 en 12 V K 24-8 t. en m. 18-10 250 gr. boter met 10 ct reaucue. Kijst, gebroken rijst en njstemeei 14 A D 12-8 t. en m. 6-9 250 gram Havermout, Haver vlokken, grutten en gort 27 A D 12-8 t. en m. 6-9 250 gram Vermicelli, Macaroni en apagnetti 110 A D 22-7 t. en m. 8-9 100 gram Maïzena, Unesmeel en Puddingpoeder 105 A D 22-7 t. en m. 8-9 100 gram Petroleum P Z periode 5 12-8 t. en m. 8-9 2 liter Motorbrandstof Op coupons van Vergunning No. 2 1-8 t. en m. 31-8 Als aangegeven op coupons (1, 2 of 5 liter) Schoenen Voorzoover geen leerloos en zomerschoeisel of huispantoffels op schoenenbonnen, aan te vragen bij den plaatselijken distr .dienst Kinderschoenen maat 18 t. en m. 23 zijn vrij voor den verkoop. Textielproducten Op puntenkaart. Vaste Brandstoffen Toegestane hoeveelheid, op ontvangstbewijs, uitgeschreven door den brandstoffenleverancier. A D: Algemeen Distributieboekje. B BNieuwe Broodbonboekje. B K: Boterkaart. P 7 Petroleum7egel. V K: Vetkaart. o i) 5, - Ui <2 o (t <5 a- H 3 3 Cu co g (KT S (5 (a 3 3 PJ co S* >-t <0 3 o 3 O 3 cr <-<- <t> •1 3 O H* o. p> t» Cö P> 3 <0. ro ss M 5 O 5 O No. 5. (VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG). 26 Augustus 1940. De secretaris-generaal, waarne mend hoofd van het departement van Handel, Nijverheid en Scheep vaart deelt mede, dat op Zaterdag 31 Augustus a.s. een begin zal wor den gemaakt met de distributie van zeep in dier voege, dat uitsluitend op bon mag worden verkocht. Om te bevorderen, dat bij den aanvang van de eerste distributieperiode de winkeliers over voldoende voorra den zullen beschikken, is het nood zakelijk den verkoop en de afleve ring aan het publiek van huishoud zeep, zachte zeep, toiletzeep, vloei bare zeep, zeeppoeder, zeepvlokken, zelfwerkende waschmiddelen, wasch- poeder, medicinale zeep, scheer zeep en scheercrême stop te zetten met ingang van Zaterdag 24 Augus tus tot en met Vrijdag 30 Augustus aanstaande. Winkeliers en grossiers, die niet beschik ken over voldoende voorraden voor de eer ste distributieperiode moeten zich tot de plaatselijke distributiediensten wenden, waar zij een verzoek, om in aanmerking te komen voor een toewijzing, kunnen indie nen. Ten aanzien van de hoofdlijnen der eigen lijke distributie kan het volgende worden medegedeeld. Voor de eerste distributieperiode welke loopt van Zaterdag 31 Aug. tot en met Dinsdag 24 September a.s., zal een nader aan te wijzen bon van het algemeen distributiebon- boekje, naar keuze van den ver bruiker, recht geven op het koopen van 120 gram huishoudzeep o f 2 keer 75 gram toiletzeep o f 200 gram zachte zeep o f 250 gram zeeppoeder o f 600 gram wasch- poeder. Waar de vernakking dit toe laat, kan de verbruiker desge- wenscht gedeelte van bovenstaan de hoeveelheden in combinatie op één bon koopen. De detaillister zullen evenals dit voor andere in distributie gebrachte artikelen is bepaald de bonnen alenen te plakken op opplakvellen, welk., ingeleverd moeten worden bij de dist ribiP'ediens ten. Op basis van het aantal ingeleverde bonnen zullen dan toewijzingen werden verstrekt, waarop bij grossiers en fabrikanten zeep kan worden betrokken De grossiers moeten bij de plaatselijke distributiediensten de door hen ontvangen toewijzingen inwisselen tegen verzameltocwijzingen, welke ter aan vulling van hun voor, aad kunnen worden doorgegeven aan de fabrikanten. Extra rantsoenen. Kinderen, die op 1 September 1940 den leeftijd van 2 jaar nog niet hebben bereikt, komen in aanmerking voor twee extra rantsoenen zeep per distri butieperiode. Kinderen boven de 2 jaar, die op 1 September 1940 den leeftijd van 8 jaar nog niet hebben bereikt, komen in aanmerking voor een extra rantsoen per distributieperiode. Ter verkrijging hiervan dient men zich op nader vast te stellen dagen te wenden tot den plaatselijken distributiedienst onder overlegging van de distributiestar»-v—van het desbetreffende kind. RANTSOEN: 120 g. huishoudzeep «f 2 75 g. toiletzeep of 200 g. zachte zeep of 250 g. zeeppoeder of 600 g. waschpoeder. Practiseerende artsen, tandartsen en veeartsen komen in aanmerking voor een extra rantsoen zeep van 200 procent. Zij zullen ten genoege van den plaatse lijken distributiedienst moeten kunnen aantoonen, dat zij tot een van boven genoemde categorieën behooren. Bovendien zullen ook zij bun distributiestamkaarten moeten overleggen. Zieken en in het algemeen zij, die op gecontroleerd medisch advies extra rantsoenen zeep behoeven, kunnen een verzoek daartoe richten tot de plaatse lijke distributiediensten. Voorts is het de bedoeling een rege ling te treffen voor het beschikbaar stellen van extra zeeprantsoenen ten behoeve van hen, die als gevolg van hun werkzaamheden blootgesteld zijn aan bijzondere verontreiniging van li chaam of kleeding. Uitvoerige mededeelingen over deze rege ling zullen binnenkort in de pers gepubli ceerd worden. Industrie en instellingen. Industrieën, welke een of meer der bo vengenoemde zeepsoorten verwerken, zullen op aanvraag een toewijzing ontvangen van de sectie zeep van het rijksbureau voor che misch producten, Laan Copes van Catten- burch 16 te 's-Gravenhage. Voor het schoonhouden van gebouwen wordt geen zeep beschikbaar gesteld. In verband hiermede wordt er op gewezen, dat schuurpoeder en andere reinigingsmiddelen buiten deze distributie vallen en dat deze artikelen dus zonder bon gekocht kunnen worden. Ziekenhuizen en sanatoria, waar het ge bruik van zeep om hygiënische redenen on vermijdelijk is, zullen op een desbetreffend verzoek, in te dienen bij de plaatselijke dis tributiediensten, toewijzingen ontvangen. Evenzoo zullen hotels, restaurants, e.d., waar regelmatig warme maaltijden worden verstrekt, voor het wasschen van het linnen goed, een toewijzing zeep ontvangen, nadat de betrokken instelling een desbetreffend verzoek heeft ingediend bij den plaatse lijken distributiedienst. Evenwel zal geen zeep beschikbaar worden gesteld voor het reinigen van vaatwerk in hotels, restaurants, e.d. waarvoor reinigingsmiddelen kunnen worden gebruikt en evenmin voor het ge bruik door gasten in hotels, restaurants, café's, zweminrichtingen, badhuizen e.d. Wasscherijen zullen voor gezins- wasch bonnen van de betrokken gezinnen in ontvangst nemen en wel een bon per acht kilogram droog waschgoed. Op een bon zal de was- scherij 600 gram waschpoeder kun nen betrekken. Voor de reiniging van het linnengoed van hotels, café's, ziekenhuizen, sanatoria e.d., zullen de wasscherijen toewijzingen, die aan deze instellingen zijn verstrekt, in ontvangst nemen. Kappers. Dames- zoowel als heerenkappers krijgen toewijzingen voor de scheerzeep en vloei bare shampoo, welke zij behoeven voor het scheren en wasschen van het haar hunner klanten, welke toewijzingen afhankelijk zijn gesteld van het aantal leden van het be dienend personeel, waartoe ook de patroon gerekend wordt. Zij dienen zich te vervoe gen bij de plaatselijke distributiediensten, waarbij de distributiestamkaarten van den patroon en het bedienend personeel moeten worden overgelegd, alsmede de loonlijsten van dat personeel. Ten aanzien van haarwaschmiddelen zij opgemerkt, dat shampoo in poedervorm bui ten de distributie valt. Scheerzeep. Met betreKking tot scheerzeep is een afzonderlijke regeling getrof fen. Op nader aan te wijzen bonnen zal aan mannelijke personen, die op 5 Augustus jJi den leeftijd van 15 jaar hadden bereikt 50 gram scheer zeep dan wel, zoolang de voorraad strekt, een tube of een pot scheer crême per vier maanden ter be schikking worden gesteld. Detaillisten, die scheerzeepbonnen ont vangen, dienen deze bonnen ter aanvulling van hun voorraad scheerzeep, door te geven aan den grossier. Deze dient de bonnen te plakken op opplakvellen ter verkrijging van een toewijzing in te leveren bij den plaat selijk distributiedienst. Bij wijze van uit zondering dienen dus niet de detaillisten maar de grossiers deze bonnen te plakken op opplakvellen. Bij den handel aanwezige voor raden. Tot een nader te bepalen datum kunnen de bij den handel aanwezige voorraden zeep van de oude samenstelling, met uitzondering evenwel van toiletzeep en medicinale zeep, alsmede die zeepsoorten, welke in de toe komst niet meer zullen worden aangemaakt, alsnog op bon verkocht worden. Per bon zal mogen woraen betrokken 125 gram zeep vlokken of 250 gram zelfwerkende wasch middelen of 200 gram vloeibare zeep. De toiletzeep van oude samenstelling mag uit sluitend verkocht worden tegen inlevering van speciale bonnen voor toiletzeep, welke uitsluitend zullen worden uitgereikt ten be hoeve van kinderen, zieken, artsen, tand artsen en veeartsen. Ook de medicinale zeep mag uitsluitend verkocht worden aan hen, die hiervoor speciale bonnen kunnen inleveren. Deze speciale bonnen zullen door de plaatselijke distributiediensten alleen aan die personen uitgereikt worden, die aan deze zeep op medische gronden behoefte hebben en een gecontroleerd medisch advies kunnen over leggen. De leider van den Distributiedienst Alkmaar brengt ter kennis van be langhebbenden, dat binnenkort zal wor den overgegaan tot uitreiking van toe slagkaarten voor de distributie van textielproducten. Voor deze toeslagkaarten kunnen alleen in aanmerking komen 1 oofden van ge zinnen, waarvan het gezamenlijk jaar- lijksch inkom m, berekend per gezinslid, beneden 35'0.blijft. Aan alleen-wonende personen worden geen toeslagkaarten uitgereikt. De aanvraag-formulieren MD 62 ztjn uitsluitend verkrijgbaar in de voormalige Keetkolkschool, ingang Westerkolkstraat. De leider voornoemd, H BAKKER.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1940 | | pagina 5