6 z o "3 SST •+i 43 £0 CO W 0 ia I -.-2 "3 fcO SP s aS-SSy .2 J2 "K 5 if .h 3) (1) •33 -*-* IE? C 43 03 03 0> fl rQ 0) o -tt O 3 w O >03 MJ 00- Sütl 73 a a S tls SJ -ö c i«5i 73 a «1-4 'S 03 (2 03 03 Q rt cö w t)J0 73 CJ 03 G 2 £3 03 7u i* j c <13 ro> u '•H a c .5 N •o <o w w 73 4) s 4» D1 c M J3 U c w 1 05 c a 0 03 CO 03 C P fl) Mij - 43 G CO g 6 «T? w C rj o a Jit ET V tuo -M W ^5 w C 03 O 0 0 I? 32 S 0 J-i 03 44 o Ph o *3 5 C r. 03 C 42 0> C 42 O CO W1-* C 03 0 03 W) B N g 73 e E C (13 O 72 - ;»™2 S 03 S-S.-2, u m as CÖ tfl W k Sgl^ H 00 C 3 CO 0 o 43 I-* C 03 C CO Q IE? CO M O fl 03 CO 0 03 *z* w w w 73 ■n a CO ,C M 'P W H c c 03 0 0 CO 73 U) o t ,ascg c O 0 CO c O T3 77 IE? co - M OJ 03 73 C ÏB u aa B S n j-« +-» 0 Sh 0 03 es c 5 c b M w 42 o O) c UJ a 03 (O 73 o 42 0 ^0 03 0 Ot a x ^a a a. p gflN o CO S u 75 03 ft-t3 co 0 0 03 «fx S c 73 p 0 Jrl 03 155 w ft ft u~ 0 111 S Eigen turf meebrengen. Voorhanden hebben en huis slachtingen van varkens. Toewijzing varkens. Berekening omzetbelasting. Aandacht voor een stevig ontbijt. De distributie-lunch. c e a a a oo CO <M u BHB =3 Q <D Q a) (0 <u O 4» 73 C O 1-1 X O h J3 Of Q 0 e H-l 0 TO C. S O W Q ta*S W £0 Q 03 <3 5 - a s l">a 03 73 j «w: I 73 3 g S3 CO .8 7-, 0 -Cj C C o qj to *-S CO 03 3 a N <u a n a.sn r-H m <13 03 0 03 tp rrt 0 a g o "i 03 w 3 58 <u p j* <u c o, N S &^g'| 5 e "a jo S 01 i< «T S X> XI X «2 a :z? -♦-> u>0 03 rG J> N O a a w> 7i ^13 03 03 'C <U a a O <13 73 a o"° 0) ^+j hr «M .Sr u a; 03 Q3 -5 -a SS„ O •8 u -*-« p. G G 3 II a .a ■"3 o w> I "I 5 •5» 03 0 O 03 rn O o W 0 g .8 03 &t> C 73 73 G 4> 75 73 Sh 03 G 0 7J CTj 8 0 43 §>-S M.h Jh t_i 43 CQ C 1—4 03 M ra J-t r—I f-1 '2 g S •3 O -2 *5 03 JD 03 t-o tuc 03 73 Tl 03 -M fc h o o o -o O T3 0X1 C &-S§ a fc J» 2 is .2 ■s Q -a fcJG C CO 03 ns o .v i-3 5 -S Q3 s1! S 'g 3 u O c Wt. S h C W 03 ^■aw 4n W g« X. 03 CO rH TJ 03 s g C2 Sg-0 C cu 03 73 cO C 03 '1 <u o -a o o a+t, M M a tuoai^ g-a U 1/2 o 43. O S o 0 03 0 03 +J o #^p in a '3 'Eó A» CO -t-» o wi a -j o to *-« 03 eo o 03 S Z So -4-» CO O V- r w c 5 a So o W - J a S lll'^ <D 03 2^ 2c O) UJ 3 X 2 e 4) c i s^s I n rW ■«~.SS iS 4E C r* 03 5 -S S Pi 0 0 p> 03 44 H 10 i ia a -c J2 }3 :a> g> 10 3 M Jjl +j g Ai m M 03 co Ch73 x, wx hp !h CO ■oat; o -r a, oQ 5> g g 6 "S 73 43 O g O w 73 Q3 42 T3 EJ O IE? 42 73 N 03 73 -g b a S a:i •rrJ +j M ft m a S 32 vl o SNcc 73 N 0 in a m 2 2-S.2 S. c W SSS^ 0 o a c E? ft-g N .y i"S Zx-3 -*-> 41 o> "3 a *- 01 3 03 •- CQ 03 3 O JQ *03 o> 41 4) M Ijsw rr! Pt Z«o Bag CO To :g|g ?a- FQ C C ft 43 50Ï I ■gge i—> —i 0 'S 8 g vj Xi C g a S -c «co s£& a CD CU a (U bX) co ^3 (D s if S «§g •g c O O O 73 M a m 03 'g 73 5 J S»? 55 w N* H t/T rj ie? H m W CO N 0 ,Q '}H 03 U CO asis^ M N fi 23 .a w E3 03 73 a; S3 73 to ■a10 •8 O) 0) g 2{J J-t 0 03 0 C 73 03 0 0) Eo as tuo t- We leven wel in 'buitengewone tijden. Vergaderingen houden is gemakkelijk genoeg en dat zal ook dezen winter wel gebeuren, maar de kunst is om te zorgen, dat men warm kan zitten. Met dit vraagstuk hielden ook de leerlingen van den landbouw- wintercursus te Daarle (Ov.), die in een vergadering in de Gerefor meerde school aldaar bijeen wa ren, zich bezig. De voorzitter stel de de vraag aan de orde: wanneer zullen we dezen winter onze bij eenkomsten houden? De voor naamste kwestie betrof daarbij /ie brandstoffen. Men vónd daar voor een even eenvoudige als re solute oplossing: laat ieder zijn brandstof meebrengen, zoo werd gezegd. Dit idee vond algemeen instemming, zoodat eenparig be sloten werd, dat elke leerling, die aan den cursus deelneemt, des avonds twee turven meebrengt. En zoo zal het dan in den jare 1940 geschieden, dat de leerlingen van den landbouwcursus te Daarle gewapend met twee turven ter vergadering tijgen! In de naaste toekomst kan een verbod verwacht worden voor het voorhanden hebben van varkens, welke zwaarder zijn dan 110 kg. Een uitzondering zal daarbij alleen worden gemaakt voor wat betreft fokzeugen en voor huisslachting bestemde varkens. Fokzeugen zullen dus door georganiseerden tot een aantal gelijk aan hun toewijzing, ook indien zij zwaarder zijn dan 110 kg. voorhanden mogen worden gehouden. Ten aanzien van het voorhanden hebben van voor huisslachting bestemde varkens, zwaarder dan 110 kg. is bepaald, dat zulks alleen geoorloofd is, indien die varkens als zoodanig voor 19 October 1940 zijn opgege ven en uiteraard eveneens onder voorwaar de, dat het door den georganiseerde voor handen gehouden aantal het hem toege wezen aantal niet overtreft. De hierboven bedoelde opgave, waarbij door den varkenshouder het (de) nummer(s) van het (de) varken(s), hetwelk (welke) hij voor huisslachting wenscht aan te houden, dient te worden medegedeeld, moet geschie den bij den plaatselijken bureauhouder van het district waar het bedrijf van den var kenshouder gevestigd is. De plaatselijke bureauhouder zal den var kenshouder een door hem gewaarmerkt be wijs van aanmelding overhandigen. Andere uitzonderingsbepalingen zullen niet worden gemaakt, zoodat een ieder wordt aangeraden zich door levering aan de Nederlandsche Veehouderijcentrale van zijn varkens, voorzoover die het genoemde ge wicht van 110 kg. overtreffen of naderen, te ontdoen. Hulsslachtingen mogelijk. Daarnaast kan een regeling worden ver wacht, welke het verrichten van huisslach tingen wederom mogelijk maakt. Voor het verrichten van een huisslachting zal men in het bezit dienen te zijn van een machtiging, welke door den provincialen voedselcommis- saris tegen betaling van 0,25 kan worden uitgereikt. Deze machtigingen, welke recht geven op het slachten van één varken, zullen uitsluitend worden uitgereikt aan hoofden van gezinnen en aan instellingen met een liefdadig of ander onbaatzuchtig doel, die georganiseerd zijn bij een landbouw-crisis- ©rganisatie, in het bezit zijn van een var kenstoewijzing en tevens aantoonen, dat zij het betreffende varken gedurende tenminste vier maanden als eigenaar hebben gemest. Aan hoofden van gezinnen en aan instel lingen met een liefdadig of ander onbaat zuchtig doel, die aan de boven omschreven voorwaarden voldoen en bovendien aantoo nen, dat zij in het jaar 1939 meer dan één huisslachting hebben verricht, kunnen machtigingen worden uitgereikt tot ten hoogste het aantal der door hen in dat jaar geslachte varkens. Geen machtiging zal echter worden uitge reikt aan het hoofd van een gezin, waarvan dat hoofd of eenige ander lid dan wel eenige bij dat gezin inwonende persoon het sla- gersbedrijf uitoefent of handel in vleesch drijft. Ter verkrijging van bovenbedoelde machtiging zal een aanvrage op een daartoe vastgesteld formulier bij den plaatselijken bureauhouder moeten wor den ingediend. Bij deze aanvrage zal een verklaring van den plaatselijken distributiedienst overgelegd dienen te worden, waaruit blijkt, dat de vleesch- kaarten van den georganiseerde bene vens van alle bij hem inwonende per sonen zijn ingeleverd. De gelegenheid tot het inleveren van de vleeschkaarten zal worden opengesteld van 12 October 1940 af. In het bezit zijnde van een machtiging zal tenslotte de slachting uitsluitend plaats mo gen vinden in aanwezigheid van een ver tegenwoordiger van den provincialen voed- selcommissaris en onder voorwaarde, dat door dezen vertegenwoordiger het geslacht gewicht van het varken wordt vastgesteld, het vleesch gemerkt en van het gewicht mededeeling wordt gedaan aan den plaatse lijken distributiedienst. Ook dient de mach tiging voor den aanvang van den slachting aan den vertegenwoordiger van den provin cialen voedselcommissaris ter hand te wor den gesteld. De distributiedienst brengt aan de betreffende personen zooveel bonnen van de vleeschkaart in rekening als in overeen stemming is met het vastgestelde geslacht gewicht. Indien het ingeleverde aantal bon nen daartoe niet toereikend is, zal het tekort met de volgende aan de betreffende personen uit te reiken kaarten worden verrekend. Bij de bovenbedoelde berekening zal ech ter, indien de machtiging aan een hoofd van een gezin is verstrekt, aan de bonnen een meerdere waarde van 50 worden toege kend, tenzij deze wenscht, dat de bonnen hun normale waarde zullen behouden, in welk geval aan hem extra kaarten tot de halve waarde zullen worden uitgereikt. Binnen zeer korten tijd zullen nieuwe toewijzingen voor het houden van varkens worden vastgesteld. De huidige omstan digheden maken het noodzakelijk, dat deze nieuwe toewijzingen in het algemeen lager zullen zijn dan de thans geldende. Even wel zal voor personen, die aan bepaalde eischen voldoen, de mogelijkheid worden geopend bijzondere toewijzingen te ont vangen. Deze bijzondere toewijzingen zul len worden verleend teneinde tot een zoo volledig mogelijke benutting van het be schikbare ruw voeder en de te verzamelen afvallen van levensmiddelen te geraken. In verband hiermede zijn de eischen, welke voor het ontvangen van bijzondere toewijzing voor het houden van varkens zullen worden gesteld in hoofdzaak deze, dat de houder aantoont zich regelmatig de beschikking te kunnen verwerven over zoodanige hoeveelheden ruw voeder of voor de voedering geschikte afvallen van le vensmiddelen, dat hij in staat is de op die toewijzing te houden varkens zonder eeni ge toewijzing van krachtvoeder tot slacht rijpheid te mesten. Onder afvallen van le vensmiddelen worden hier verstaan aard appelschillen, groente- en fruitafvallen, geen afvallen afkomstig van het slagersbe- drijf of van poeliers. Dergelijke afvallen zullen dus niet wor den meegerekend. Voor een dergelijke bijzondere toewijzing zullen reeds thans in het algemeen alleen in aanmerking komen landbouwers of land arbeiders, die niet in het bezit zijn van een gewone varkenstoewijzing en voldoen aan het hierboven omschreven vereischte. Houders van gewone toewijzingen zullen als regel eerst voor een bijzondere toewij zing in aanmerking komen nadat de ge wone toewijzingen (zooals in het voorne men ligt) meer in overeenstemming met de krachtvoedertoewijzing zullen zijn ge bracht. Dit sluit evenwel niet uit, dat per sonen, die over zoodanige hoeveelheden ruw voeder of afvallen bfeschikken of zich de beschikking verwerven kunnen, dat zij ondanks de geringe krachtvoedertoewij- zingen reeds thans aan het bovenom schreven vereischte voldoen, eveneens voor een bijzondere toewijzing in aanmerking komen. Steeds zal echter als voorwaarde voor het ontvangen van een bijzondere toe wijzing worden gesteld, dat, indien de hou der tarwe, rogge of groene erwten ver bouwt, deze gewasen eerst volledig door hem zullen moeten zijn afgedorscht en ter inlevering zijn aangeboden. De beoordeeling of door den georgani seerde aan de te stellen vereischten is vol daan, berust uiteraard bij de provinciale landbouw-crisis-organisatie (behoudens de mogelijkheid van beroep volgens de gel dende regelen). Er is zorg voor gedragen, dat de aanvragen nauwkeurig zullen wor den onderzocht. Zij, die meenen voor een bijzondere toe wijzing voor het houden van varkens in aanmerking te komen, worden verzocht zich ten spoedigste schriftelijk tot de pro vinciale landbouw-crisis-organisatie te wen den. VLOERKLEEDEN NIET LANGER VRIJ. Een speciale vergunning noodig bij aankoop. Tapijten en karpetten en afgepaste kleeden mogen, blijkens een mededeeling van het Rijksbureau voor de Distributie van textielproducten, niet langer vrij ver kocht worden. Zij zullen voortaan, even als tapijtstoffen en loopers, alleen op spe ciale vergunningen kunnen worden ver kocht. De plaatselijke distributiediensten zijn gemachtigd om bij de toewijzing van deze speciale vergunningen iets soepeler te werk te gaan. wanneer aanschaffing noodzakelijk blijkt. Dezen nieuwen maatregel dient men te scheiden van het, zoolang wij de textiel distributie hebben, bestaande voorschrift voor hen, die gaan trouwen, en die op een speciale vergunning hun huwelijksuitzet en de gedistribueerde goederen voor hun woninginrichting kunnen koopen. Ook deze vergunning moet bij het plaatselijk distributiekantoor worden aangevraagd. Het Centraal bureau kruideniersbedrijf deelt ons mede: Ingevolge de op 1 October j.l. in wer king getreden verordening op de omzet belasting bedraagt deze belasting thans 6 pet. over de meeste artikelen, welke in kruidenierswinkels verkocht worden en over een gedeelte 4 pet., terwijl tenslotte sommige artikelen van omzetbelasting zijn vrijgesteld. Daar het in een winkel in de practijk niet uitvoerbaar zou zijn over elk der ar tikelen de omzetbelasting specifiek te berekenen, is in overleg met het departe ment van handel, nijverheid en scheep vaart voor de berekening der omzetbelas ting aan consumenten een gemiddelde vastgesteld van 2 pet., hetwelk dan zal worden berekend over alle artikelen, welke in kruidenierswinkels worden ver kocht. In verband hiermede is door het Cen traal bureau Kruideniersbedrijf, het ver tegenwoordigend orgaan van de bij den detailhandel in kruidenierswaren betrok ken organisaties, besloten van heden af over alle verkoopen in kruidenierswin kels 2 pet. omzetbelasting in rekening te brengen. De uitvoering van dit besluit zal in de practijk hierop neerkomen, dat de bere kening, naar welke de betaling moet ge schieden, zal plaats hebben naar de vol gende schaal: over aankoopen tot 25 cent lA cent ,j jï 50 1 1A 100 2 Door deze wijze van berekening zijn de grootste moeilijkheden, welke de toepas sing van de nieuwe verordening met zich had kunnen meebrengen, zoowel voor het publiek als voor den detailhandel in krui denierswaren tot een oplossing gebracht. Zeer velen plegen het met het ontbijt minder nauw te nemen. Haastig wordt een slok thee en een onvoldoende hoeveelheid voedsel naar binnen gewerkt. Menigeen gunt zich zelfs de rust niet om hiervoor even te gaan zitten; onder het aankleeden nuttigt men den eersten maaltijd van den dag. Er is reden om met eenige klem tegen dit verkeerde gebruik te waarschuwen. Waarom niet een kwartier of een half uur eerder opgestaan en zich op zijn ge mak voor zijn dagtaak voorbereid? Het jachtige dagbegin brengt een element van or rust met zich mede, dat zijn nawerking nog geruimen tijd laat voelen. Reeds daar om is het van groote beteekenis, dat men er voor zorgt voldoenden tijd beschikbaar te hebben voor een rustig ontbijt in den gezinskring, terloops mag in dit verband neg wel worden gewezen op de vsaarde, die zulk een samenzijn van de gezinsleden, bij het begin van den dag, ook voor de bevordering van een goed familieleven vertegenwoordigt. Uit een oogpunt van doelmatige voeding verdient een rustig ontbijt uiteraard war me aanbeveling. Er bestaat een nauwe samenhang tusschen onze spijsvertering en onze psychische gesteldheid Wil men van zijn voedsel een zoo hoog mogelijk rende ment hebben en zijn spijsverteringsorganen niet onnoodig belasten, dan verdient het aanbeveling, dat men zich voor iederen maaltijd den, noodigen tijd gunt en dezen zoo mogelijk in een aangename en gezel lige omgeving nuttigt. Bovendien is het van groote beteeke nis, dat men zich 's ochtends behoorlijk voedt. Het ontbijt moet dus niet alleen rustig genuttigd worden, maar het moet ook voldoende voedingsstoffen bevatten. Brood en boter vormen de kembestand- deelen van het Nederlandsche ontbijt. Hiervoor komen in aanmerking een glas melk of wat kaas, ook wel een ei, terwijl een rauwe tomaat, een paar plakken kom kommer, eventueel radijs of rammenas een zeer waardevolle aanvulling vormt. Men denke vooral niet, dat melk een kin derachtig voedsel is. Twee flinke glazen melk per dag kunnen den voedingstoe stand en daarmede het algemeen welbe vinden van volwassenen zeer gunstig be ïnvloeden. Een ontbijt ziet er dan b.v. als volgt uit: 200 a 250 gr. melk met 15 a 20 gr. vlug- kokende havermout tot pap gekookt, 5 a 10 gr. suiker, prijs 4 a 5 cent. 2 sneetjes bruin brood met boter, to maat, komkommer of radijs; prijs 4 a 5 ct. Zoodat men per hoofd hiervoor op een uitgave var. 8 a 10 cent moet rekenen. Wil men ter afwisseling in plaats van pap eens een ander gerecht probeeren, dan kan men een smakelijke variatie verkrij gen door hangop met geraspten appel te nuttigen. Daartoe legge men reeds den avond van tevoren een doek in een vergiet en giete daarin al liter -karnemelk uit. 's Ochtends vindt men dan op het doek de ingedikte .hangop", die wanneer men er een geraspten appel doormengt tot een vrij dikke zelfstandigheid wordt. De smaak van dit gerecht is bijzonder frisch en er behoeft nauwelijks suiker aan te worden toegevoegd. In Zwitserland is de „Müsli" een bijzon der gewaardeerd ontbijtgerecht. Om dit op tafel te kunnen brengen, zette mei per persoon den vorigen avond een" afgestre ken eetlepel havervlokken of havermout te weeken in 3 eetlepels water. Den vol genden morgen mengt men de geweekte havermout met wat citroensap en met een eetlepel gesuikerde gecondenseerde melk of honing. Nu wordt een groote appel, die van te voren goed gewasschen en droog gewreven is, met schil en al geraspt en ■direct in de pap geroerd. De echte liefheb beis strooien tenslotte een eetlepel gema len noten over dit gerecht. Hoofdzaak bij deze voorbeelden is, dat men doordrongen wordt van de beteeke nis, die het ontbijt voor het gezinsleven en voor het behoud van gezondheid en werkkracht heeft. Inzonderheid zij, die door hun werkzaamheden in het middag uur op een vluchtige of in samenstelling beperkte maaltijd zijn aangewezen, zullen verstandig doen door een degelijk ontbijt te nuttigen. Gedacht wordt hier o.a. aan kantoor- en aan winkelpersoneel. Is dit inzicht eenmaal aanwezig, dan zal het niet moeilijk vallen om ook aan dezen maaltijd de plaats in te ruimen, die hem toekomt. De ober: „Toon mij uw bonnen en ik zal zeggen wat gij kunt eten." „Ober, de kaart!" „Mijnheer, uw bon!" Het is niet meer zoo eenvoudig. Ik had er vandaag al op gerekend en thuis heimelijk van de brood- en vleeschkaart een paar bon netjes afgeknipt om in de stad een of andere lunch te kunnen gebruiken. Voor dezen bon nendiefstal zal er natuurlijk thuis wel wat zwaaien. Maar goed, ik vroeg de kaart, want dat mag men nog vragen en wat men mag, moet men blijven waarnemen. En de ober vroeg den bon. Dat mag hij. Wij hebben toen maar samen overlegd. Ik legde mijn bonnen open op tafel en de ober liet er zijn blik over dwalen. Hij leek wel een kaartlegger toen hij mij daaruit de mogelijkheid van een vleugje biefstuk voorspelde. Nader legde hij mij uit: er school in mijn bonnen een com plete biefstuk, maar wanneer ik niet com pleet wilde doen en min of meer met het idee en den geur wilde volstaan, kon hij mij een half-rantsoenbonnetje retour geven. Ik opperde toen het denkbeeld van een gewone Hollandsche lunch, zoo'n heel ge wone met broodjes, kaas, worst, een gebak ken eitje, jam, pastei, een sla'tje, een paar vruchtjes, kortom een gewoon Hollandsch lunchje. De ober liet andermaal zijn blik over mijn open kaart dwalen en voorzag zeer positief twee kadetten met kaas. Ik schrok, want dat mag. Mijn schrik bracht den ober tot een hernieuwd onderzoek der bonnen en hij bezwoer mij, dat hij alleen brood en geen vleeschwaren daarin zag. Mijnerzijds deed ik een voorstel om het geheel te com bineeren, de twee kadetjes en het ideetje biefstuk, maar was het biefstukje een vleeschwaartje? De ober zou even gaan in- formeeren. „Mijnheer" vooisde achter mij een zachte vrouwenstem. Men is in het restaurant, waar ik soms een warm hapje, anderen keer een gewoon Hollandsch lunchje tot mij pleeg te nemen, niet gewoon door bezoeksters te worden aangesproken. Ik reageerde dus niet. Maar de stem herhaalde: „Mijnheer, kan ik u misschien van dienst zijn?" Ik voelde mij gedwongen om te zien en ontwaarde een uiterst correcte mevrouw, die tusschen haar spitse vingers verlokkend en verleidelijk een half kadetje liet pirouet teeren. Het is nu geen tijd meer om achter een half kadetje iets minder oirbaars te zoe ken en dus aanvaardde ik het geschenk en toonde het triomfantelijk aan mijn ober, die namens de directie kwam mededeelen, dat een biefstuk of het idee er van niet als een vleeschwaar mocht worden beschouwd. Ik besloot toen tot meergenoemden biefstuk of deszelfs idee en genoot hiervan even later, onder medewerking van het halve kadetje. „Mijnheer" vooisde het wederom achter mij en ik durfde nu aanstonds om zien. „Is het onbescheiden gevraagd ziet u, ik heb niet aan een vleeschbon gedacht, kunt u misschien de overgebleven jus missen". Ik liet deze kans om cavalier de lunch te zijn niet ongebruikt en overhandigde zonder aarzeling den schotel, waarop een geoefend waarnemer niet alleen de jus, maar ook nog het laatste ideetje van wat eens een ideetje van een biefstuk was geweest, kon waar nemen. Mijn buurvrouw dankte beminne lijk. De biefstuk had mij overigens niet recht in stemming gebracht en ik ontbood den ober, die nu naderde achter een serveerboy, op dewelke een rekenmachine. Mijn fruitje, zei hij, was zonder omzetbelasting, maar het vet, dat aan mijn biefstukidee was ge plengd, vereischte zes procent omzetbelas ting en het paddenstoeltje, dat er zich zoo eenzaam ter garneering bij te koesteren had gelegd en ontijdig aan mijn buurvrouw was gegeven was zoo weelderig, dat er twaalf procent aan ten offer moest worden gelegd. Ik zei den ober, dat ik hem volledig ver trouwde en daarop zette hij zich aan zijn •rekenmachine op den serveerboy. Het ding ratelde, rekende, vermenigvuldigde, procen- tueerde en daarop vloog ergens onderaan mijn rekeningetje er uit. Ik betaalde, kreeg geld en bonnen terug en bij het weggaan groette ik wel beleefd maar toch zoo inge togen mijn buurdame, dat zij uit mijn groet kon afleiden dat zij mij morgen niet te zelf- der plaatse als lunchcompagnon zal aan treffen. HOE ONZE KAASSOORTEN ALS SMAKELIJK „GEHAKT" KUNNEN DIENST DOEN. Er zijn kaasgerechten, die zoowel warm als koud een tractatie vormen voor jong en. oud. Het kaasgehakt, dat volgens onder staand recept bereid kan worden, is er een voorbeeld van. Wie van Lèidsthe of van Friesche kaas houdt, kan een van deze soorten in het gehakt verwerken. Bij ge bruik van Edammer of Goudsche kaas kan desgewenscht wat fijngehakte peterselie of selderij aan de bestanddeelen toegevoegd worden. Er js weinig kans, dat de gehaktballetjes tijdens het bakken zullen barsten, als we maar zorgen, dat de aardappelen en het brood goed fijngemaakt zijp. Het mengsel voor dit gehakt kunnen we gerust proeven, daar er geen bestanddeelen in zijn, die in rauwe toestand schadelijk voor ons zijn. Kaasgehakt (4 personen). 200 gram (2 ons) gekookte aardappelen. 100 gram (1 ons) oud bruin brood zonder korst. 200 gram (2 ons) kaas, 1 uitje, 12 eieren, zout, peper, nootmuskaat. 100 gram (1 ons) boter. Kruimel of maal het brood. Hak het uitje fijn. Rasp de kaas (of maal ze). Maak de aardappelen fijn. Vermeng alle ingrediënten tot een stevig deeg. .Maak het -op smaak af met de kruiden. Vorm er balletjes of platte koekjes van en bak deze in de koekenpan met boter bruin. Laat de overblijvende boter ook even bruin worden en maak ze met een scheutje water tot jus. Geef dit kaasgeehakt met aardappelen en groente. HET HOTEL-, CAFE-, RESTAURANT- EN PENSIONBEDRIJF. Inschrijvingsplicht. In het Zaterdag verschenen verordenin genblad is een beschikking opgenomen van den secretaris-generaal van het departe ment van handel, nijverheid en scheepvaart ingevolge de distributiewet 1939 (hotel-, café-, restaurant- en pensionbeschikking 1940 no. 1). Hierin is bepaald, dat ieder, die het hotel-, café-, restaurant- of pension- bedrijf uitoefent, verplicht is zich te doen inschrijven bij het rijksbureau voor het hotel-, café-, restaurant of pensionbedrijf. De secretaris-generaal van het departe ment -van handel, nijverheid en scheep vaart bepaalt, wat onder het uitoefenen vaft het hotel-, café-, restaurant- of ponsion- bedrijf wordt verstaan. Het is voorts een ieder, die niet bij het genoemde rijksbureau is ingeschreven, na afloop van een door den secretaris-generaal voornoemd vast te stellen termijn, ver boden het hotel-, café-, restaurant- of pen sionbedrijf uit te oefenen. De inschrijving kan worden geweigerd of al dan niet voor bepaalden tijd worden doorgehaald volgens regelen, door den secretaris-generaal voornoemd te stellen. De bij het genoemde rijksbureau inge schrevenen zijn verplicht volgens door den secretaris-generaal voornoemd te stellen regelen bij te dragen in de kosten, verbon den aan de uitvoering van deze beschik king. De bij het genoemde rijksbureau inge schrevenen zijn verplicht alle opgaven en inlichtingen te verstrekken, welke door of vanwege den secretaris-generaal voor noemd in verband met de distributie v goederen en met de uitvoering van de - beschikking mochten worden verlangd. De voor de uitvoering van deze beschik king noodige voorschriften worden door den secretaris-generaal voornoemd vastgesteld en in de Nederlandsche Staatscourant a °- kondigd. Deze beschikking treedt in werking o den dag harer afkondiging. Zij wordt onder den titel „Hotel-, ca: restaurant- en pensionbeschikking 1940 no, 1" aangehaald. Later miste ik een terug ontvanger bi n voor een half rantsoen vleesch. Ik v t wel dat ik den portier, die de draa r mij op dreef bracht, gedr-1-+°v hand stopte en begint m 'ii.u.. rr- om hij zoo uitermate op?-: aar keek. (Hold.)

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1940 | | pagina 8