ft ra o a a "S s '•«•■I J M n% J ff a> o Of e Jf! ait OBDAM HENSBROEK ST. PANCRAS ^ROEK OP LANGENDIJk HEERHUGOWAARD Maximum-prijzen voor Eenheids-rijwielbanden. Brieven van een Distributie- ambtenaar. Goeden moed voor den winter -a< es Z Ui Ui u 3 ■t= m O) <D Q Q O G Ê-S c 8>„m G 0 toO g w iJ.ti "G w ,G G T—I 0 O O 3*1 3 rzi 'C 44 - „G G O too «J G G Cto 0 G 73 toO 0 2 .2 0 too,Q ftl a O a 5 G 0) tö 73 cto c ra -g ft ra H> i-T O "3 is g'E S'S SS 2 0 qj 3*° too 1 4-3 too 3 S G 34 **3 I £.SJW 'v.ss v£ c a -*> - SjS-g g^-9 5 c£ 5^<l)^ rn'S H 73 Cd 3 Q> 73 u cd S^s-g^flg S&a _J r-*, "O 4-i Ö.H »HH sJpgH h(IT( O a| -1 - o|-a^ nJ 73 cd ."tn Cd -»~5 cd *-• ^•■3 f>m -G g 4-J d) 4-> ui g V «ft 4-3 l/J G 2 "O rG 0 fl-O 0) 44 rG '-£ :&S'g a 73 u too cu c ,-G G r-< 4-> ""H ff g a t:101) s^ii O «G g O "Fj* -*-3 <D CU -*-> rG G G JU ;zi :i~5 cu T3 n D O 1 rU f o <u g fl, g too CO too g (to Q Cl) 73 V G Sil' rG Q) O "4j W rG ft f! ft ti S! -J M te Sh ft .S ft ilipft U ft •H Uil fi X1MT3 O «S3 a) too 73 4-> G 3 5 a 3 O -M 7-j 1^1 S ft cu G O too *•2 ^§g Q) ft >30 0 trf 4-3 G (U o o g-si g g1 gj 73 S G s a o "ti r^i G o O «•p G 2 O P. O <u i-H S -+-> S-> V too qj co o £È»o CU ft w m w <U P g S-S^ O <U o "4 rt o QJ O &CÖ J2 a "S g 5 G (U G Q W <U G M Tl X) S '53 S tó .ft fi -ö B in >J cu qj (3 'S N <P G< C O, t> c! 73 «+-T c0 G cd a B ^ss 7J (U 4-3 (U c (U r ®G G H CO 1 G O) O Qi too-g G rG ff| S G 73 G CU G O0 CU (1) G *3 CU G 4J co d> co too 73 S G 2 G s s w cu W (U r 2 25 CU ft Ic' M-rt M gf73 10 s J h o M d (U -P in aj.Wi w O&S'? ■oflW'S 'u ai - - C C V O QJ 73 4-» S'3 &0 s 3 bfl dj O H co 33 cd N >-g c r; :rp ■s^§ m -a .5 rG 73 G H qj Gj ftr2 "G "S ra ■S -2 g CU -2 CU r^j rG CU 5 g o MrQ|-] j cU rG G f4 cu -G b G rQ CU I G CU I G 4-1 i s w 41 S |<N '2p uj CO O CU3 V lO <U rG 00 tj w G a> G G rt co G ,*4 a :g -SO- ;r-3 Q) a •s 5 is-g a> cu 3 M G 4-3 O Oog ft O O w CO (l) G CU G too Cl) rj 44 «3 ff 3.1 CU CU r-t G rr-S too toOrG OfirQ g Jg S - p 3 <D Q 0 o E a cu cu w g •S s-s :B| a 4-3 cu Cd ets Si* a (U B CO w OJ a-s G ft O) O 73 cd G «H G co CU 1 cu co cu T3 OOrG g r2 r 0 too cu G 'O *G *0 r^ rQ 3 a ft :ft co a t 0 O o 1 S B CU 0 M o 0 p? n too 4J 0 G co N 0 73 o ft too G 0 0 G rG - <u o ra o ra ga g 0 CO 0 73 CO rQ 3 too G -G c 0 -G 0 w n "O -O <1) O 0 li® «ft g :H» ra S 'S rQ oo M CU G rG Q) 44 G 0 ra 2 c I G 0 ..M c .2 0 G B 0 r. G I .5 >m <0 JC O Ui L 01 X 0 0 •H N e 0 M h 5 'S :ft .2 9 S N 8^ c 44 G O 0 £4 O ra o ft ra ft h in •-; ra ra 5 tj - tm ra o Bi ft >t3 MpS >022 W ft ra m Si, 2 W 1—I toO rG 2, c 8 ra -ft ft ra ra -ft^ftj. Uitreiking broodbonboekjes. Ten gemeentehuize zal de uitreiking van de 3e serie broodbonboekjes als volgt plaats vinden: Maandag van 912 uur wijk A nummers 1 tot 100; van 1417 uur wijk A nrs. 100200; Dinsdag van 912 uur wijk A nrs. 201 en hooger en wijk C geheel. Dinsdag in de voormalige o.l.school aan den Verlaatsweg te Spierdijk van 1417 uur voor de geheele wi^k B. Uitreiking broodbonboekjes. Ten gemeentehuize zijn de nieuwe broodbonboekjes te bekomen op: Woensdag van 8.3012 uur voor inwoners van wijk A en van 13.3017 uur voor wijken B. en C. De nieuwe broodbonnen. De nieuwe broodbonnen voor inwoners van Sint Pancras en de Zes Wielen zijn 16 October a.s. te bekomen in café Ottink van 25 uur. Broodbonnen. Voor inwoners onzer gemeente bestaat gelegenheid de nieuwe serie broodbonnen af te halen aan het distributiekantoor alhier op Dinsdag a.s. van 912 en 25 uur. Uitreiking broodbonboekjes. Voor het uitreiken van de 3e serie broodbonboekjes is de volgende regeling vastgesteld: Aan het distributiekantoor al hier: Donderdag van 8.3012 uur wijk A en wijk E van 13.3017 uur wijk B. 1 tot 126; Vrjjdag van 8.3012 uur wijk B. 127 en hooger plus wijk F. geheel; van 13.3015 uur wijk C; van 1517 uur wijk D; Zater dag van 8.3012 uur wijk G nrs. 1 tot 175 en Nieuweweg; van 13.3017 uur wijk G. nummers 175 en hooger en wijk H geheel. De secretaris-generaal waarnemend hoofd van het departement van handel, nijverheid eri scheepvaart deelt mede, dat bij de „prij- zenbeschikking eenheidsrijwielbanden no. 1", welke heden in werking is getreden, maximumprijzen voor eenheidsrij- wielbanden zijn vastgesteld. Een- heidsrijwielbuiten- en binnenbanden, welke volgens de voorschriften van het rijks bureau voor rubber zijn vervaardigd, zijn te herkennen aan de zwarte respectievelijk roode kleur en aan een merk bestaande uit de letter b, c, h of v. Bij verkoop aan verbruikers bedragen deze maximumprijzen inclusief vracht en omzetbelasting, voor: Tour buitenband 28/1 2.— Transport buitenband 28/1 yt 3.30 28/1 3/4—1 5/8 3.70 28/2 4.25 26/2 4.— Tour binnenband 28/1 y2 0.68 Transport binnenband 28/ 0.87 28/1 3/4—1 5/8 0.96 26/2 (ook ballon) 1.05 28/2 1.12 Voor het monteeren mag ten hoogste een bedrag van 0.30 per band worden bere kend. Bij gelijktijdige montage van een binnen- en buitenband mag het bedrag van 0.30 slechts een maal in rekening worden gebracht. Met uitzondering van garantie bepalingen, mogen de betalings- en leve ringsvoorwaarden, zooals deze op 9 Mei 1940 golden, niet worden gewijzigd. WINTERTIJD IS STAMPPOTTIJD. De naderende winter brengt weldra weer de onbehagelijke, koude dagen. Da gen, waarop ieder, van zijn werk komen de, verlangt naar dampende soep en Warme stamppot. Veel huisvrouwen zul len het moeilijk vinden om deze gerech ten nu even aanlokkelijk en smakelijk op tafel te brengen als vroeger. En tóch kan dit met wat goeden wil en aanpas singsvermogen. Waarom niet eens toma tensaus bij een andijviestamppot bijvoor beeld? 't Smaakt uitstekend en verhoogt het aanzien van de stamppot. De stamppot zelf wordt natuurlijk met wat melk afgemaakt, om er de vereischte smeuïgheid aan te geven. Door er belegen kaas (geraspt of in kleine stukjes) aan toe te voegen, wordt het eiwitgehalte op peil gebracht. Vanzelfsprekend gebruiken we bij voorkeur vette kaas, zoodat we tevens van de hierin aanwezige vetbestanddeelen kunnen profiteeren. En nu het recept: Andijviestamppot niet tomaten saus (voor 4 personen). 2 kg. aardappelen, 2 pond andijvie, pond belegen kaas, 1 eetl. zout. 50 gr. (H> ons) 2afgestr. eetl.), 40 gr. bloem (4 afgestr. eetl.), 400 gr. tomaten, ongeveer 1. melk. Boen de aardappelen schoon met een harde borstel of met een pannenspons. Snijdt ze in viei-en en breng ze aan de kook met een bodem water (12 cM.) en het zout. Wasch intusschen de andijvie en snijdt ze in reepjes; snijdt een gedeelte zeer fijn. Doe na 10 minuten de andijvie bij de aardappelen, behalve de zeer fijn gesneden andijvie. Meng deze pas door de stamppot als de aardappelen gaar zijn. Stamp dan alles doorelkaar, onder toe voeging van een paar kopjes melk, 1 afge streken eetlepel boter en de geraspte kaas. Presenteer bij deze stamppot tomaten saus en bereid deze op de volgende wijze: Smelt 1 y< afgestr. eetl. boter, voeg hier bij 4 afestr. eetl. bloem en roer beide tot een glad mengsel. Voeg langzamerhand het gezeefde nat van 400 gr. tomaten toe. Laat de saus even koken en maak ze af door toevoeging van zooveel melk, dat L. saus wordt verkregen. Maak de saus op smaak af met zout en peper. Aan zijn aanstaande vrouw. Teerbeminde ambtenaarsvrouw-in-spe! Gistermorgen in goede orde gearriveerd inBij aankomst geplaatst op de textiel-afdeeling alwaar een warme ontvangst en direct bedolven onder de pa perassen. Voor en aleer ik dezen berg in structies, circulaires, stencils, en verdere voorschriften ben doorgeworsteld, mag ik niet serieus aan den slag. Aangezien we hier na tienen toch niet meer op straat kunnen, hoop ik voortaan mijn avonden, in bonte afwisseling door te brengen met het bestudeeren der distributie-regeling en mijn correspondentie met jou. Als ik die twee nu maar niet door elkaar ga halen. Dat is niet eens zoo'n gek gezegde als het lijkt, want na dezen eenen dag vraag ik me in gemoede af. of er eigenlijk we iéts op dit ondermaansche is, waar geer. textiel in zit! Weet je eigenlijk wel precies, wat textiel is? De vraag is rhetorisch, ik zal haar cirect zelf beantwoorden. Sla Koenen- Endepols maar op. T. Textiel: „het spinnen en weven betreffend". Hak ik den samensteller van dat woordenboek hier voor me zitten, dan zou ik tegen hem zeggen: „Du sprichst ein grosses Wort gelassen aus". Kijk eens rond in je kamer. Tel eens na, wat daar hangt, staat of ligt, dat niet geheel of gedeeltelijk uit „ge sponnen en/of geweven" materiaal bestaat. (De term en/of heb ik mij sinds vanmor gen eigen gemaakt. Ik ben er zeer trotsch op, daar het een karakteristiek ambtelijke term is, en hoop dus, dat jij hem ook mooi vindt: hij ruikt naar pensioen). Eigenlijk vind ik het wel aardig, op deze afdeeling te zijn geplaatst. De dienst doende ambtenaar noemt dit beginnelin- gen-enthousiasme, maar het is tenminste geen automatisch werk als je 't mij vraagt is het een der zwaarste afdeelingen van het distributieapparaat. O ja, voor jou eindigt de distributie met je puntenkaart voor ons begint de zaak daar eerst recht, en wel met de Speciale Vergunningen: hierna te noemen S. V. Ik spreek en denk nog slechts in letters. Een Distributiekantoor heet een D.K.; het Centraal Distributiekantoor in Den Haag, vanwaar we de voorschriften krijgen, heet 1) Geschrapt. het C.D.K.; een formulier voor „aanvra gen individueele personen" heet MD 74, een dito voor ondernemingen MD 75, een.... Ach nee, laat ik je niet vervelen; ik repe teerde alleen maar even voor mezelf, want morgen moet ik al die dingen uit het hoofd weten. Ergo wordt dit geen lange brief. Voor vanavond alleen even antwoord op je uitdrukkelijke opdracht, dat ik er ten spoedigste achter moet zien te komen, hoe jij je uitzet moet veroveren. Luister. Je vraagt een .Speciale Vergunning aan in de plaats waar je woont, met overlegging van de navolgende gegevens: inkomen van den a.s. echtgenoot (dit slaat op rugge spraak met wedeivijdsche ouders!); plus den naam van den a.s. echtgenoot en diens woonplaats (deze regel is er listig inge schoven om te voorkomen, dat de tortel duifjes in twee plaatsen tegelijk aanvra gen); en ten slotte, en nu komt pas het ware: ons bewijs van ondertrouw! milt» H Zei je wat? Ik had zoo'n idee, dat ik je daar in de verte een heele tirade hoorde houden over typische mannenregelingen, en dat hier aan nu weer te merken is, dat ze bij die textieldistributie geen vrouw hebben ge raadpleegd, dat een heele uitzet onmoge lijk voor elkaar kan worden gebokst in die luttele 14 dagen dat men ondertrouwd pleegt te zijn.... Dat wilde je toch zeggen, is het niet? Op de afdeeling toewijzing levensmid delen zit nl. een meneer die óók verloofd is, en die heeft me toevertrouwd, dat zijn meisje daar zoo over had geklaagd. Het was alsof ik jov. hoorde. Maar ten gevolge daarvan ben ik nu meteen zooveel wijzer geworden, dat ik je van repliek kan die nen Die meneer van de afdeeling levensmid delen is nl. mr. ir. de rechten (dit vind je toch ook maar overal) en die is direct in zijn Burgerlijk Wetboek gedoken en heeft een artikel te voorschijn gebrachi, ik ge loof artikel 112, en daarin staat dat je in ons land een jaar lang ondertrouwd kunt blijven! Er staat eigenlijk, dat als het huwelijk niet een jaar na de afkondiging voltrokken is, je opnieuw moet aanteeke- nen, maar dat is natuurlijk lood om oud ijzer. Wat dunk je, zullen we dan nu maar vast gaan aanteekenen? Wat is ertegen? Dan heb je den tijd om je spulletjes uit te zoeken, met monogram en al, en we stu ren de aankondigingen pas rond tegen dat het zoover is: al dien tijd vooraf blij ven we stiekem bruid en bruidegom. Vind je dat eigenlijk geen goed idee? Dan heb ben we nog iets om aan onze kleinkinde ren te vertellen (als het ze interesseert). Op één punt moet ik je teleurstellen: je kunt geen extra-onderjurkjes, borstrokken en wat dies meer zij (binnenkort zal ik alle vaktermen wel op mijn duimpje we ten) krijgen, want 'n „a.s. huwelijk wordt niet beschouwd als gronu voor het ver strekken van lijfgoed". Kijk maar niet zoo ongelukkig ik vind je net zoo lief zón der die vergunning en ik kan toch immers ook geen extra-broeken koopen. Het be zwaart me alleen, dat je misschien in ons eerste huwelijksjaar veel te vertellen zult krijgen. Maar luidt niet het officieele pessimisme van iederen ambtenaar van den Burger lijken Stand in zijn trouwspeech, dat de moeilijkheden in het huwelijk niet zullen uitblijven en dat het juist de moeilijkheden zijn, welke den hechten band smeden, enzoovoorts? En zijn de echtgenooten elkander niet wederkeeiig „getrouwheid, hulp en bijstand" verschuldigd? (ik zal morgen aan onzen meester in de rechten vragen, welk artikel het ook weer is). Lieve kind, ik stop de berg papieren op het hoekje van mijn schrijftafel staart me verwijtend aan je portret gaat er haast achter schuil: ik kan nog maar net het tipje van je neus zien. Volgende keer meer. Ik neem afscheid met de pen doch niet met het hart en noem mij, als steeds, je PIETER. (Hbld.) Het Gooi staat niet bepaald bekend als één van Nederland's vruchtbare streken; hei en dennen voeren er den hoofdtoon, en de grond mist over 't algemeen de pittige gulheid, die hem als vanzelf voorbestemd voor akker- en tuinbouw. En toch Waar de bodem wat geholpen wordt, blijven ook hier de gunstige resultaten niet uit. Toen na de droogmaking van de Zuiderzee het IJselmeer niet langer voor alle Huizer visschers een behoorlijk be staan opleverde, heeft scholing in het tuindersvak voor vele jeugdige Huizers een werkkring geschapen, die hun nieuwe bestaansmogelijkheden brengt. Dat ze die met taaien arbeid weten uit te buiten, zóó, dat de algemeene groente voorziening van ons land er zelfs door wordt gebaat, bewijzen de verschillende bloeiende kweekerijen en tuinderijen in de omgeving van Naarden. Verschillende daarvan verkeeren in extra, gunstige om standigheden; hun grond maakt n.l. deel uit van terreinen, die een veertig jaar ge leden geprofiteerd hebben van den klei- afval, afkomstig van de suikerbieten, die door de toenmalige suikerfabriek werden verwerkt, op de plaats waar sedert dien tijd de „Chemische fabriek" is opgericht. Een vroege ochtend op één dezer tuin derijen doorgebracht, geeft den indruk van groote bedrijvigheid; ook thans in den reeds beginnenden herfst. Er wordt mal- sche spinazie gesneden en er worden kis ten gevuld met een posteleinoogst, die voor den vroegen zomer niet behoeft on der te doen; er worden wortelen uit de bedden getrokken en gebost tot zware bundels. Dan vaart de schuit naar de veiling en verschillende plekken in de zeer econo misch gerangschikte groentebedden zijn leeg. geworden. 't Begin van het einde? Bij lange na niet! Er staan nog princes- seboonen in bloei en er hangen nog rij pende snijboonen aan de staken; er wacht nog sla op voldoende kropvorming, en de andijviestruiken zijn bezig hun „goudgele" harten te vormen. Bovendien wordt nog aan nieuw zaaisel een kans gegeven: aan spinazie, aan postelein, aan veldsla, aan peterselie, aan kervel en aan bladselderij; worden die straks tegen nachtvorst be schermd, dan brengen ze het een heel eind den winter door. Trouwens, de reeds flink opgegroeide roode-, witte- en savoyekool, de forsche struiken boerenkool en de zich rondom den stengel vormende spruit jes' brengen ons met de winterwortelen, de bieten, de knolselderij, de koolraap en de prei alle ook reeds een eind op streek! het veilige gevoel, dat het over leg van den tuinder ons ook midden in den winter voor groente-gebrek zal be waren. Er is volop! Maar waar komt nu eigenlijk in dit praatje voor de „vrouwenrubriek" de plaats van de vrou w? Die is gedurende de volgende maanden o. a. aan de groentekar of in den groente winkel, waar ze met oordeel haar keus zal doen om haar gezin dagelijks in de meest mogelijke afwisseling van groen te te voorzien. Die is verder in de keuken, waar ze het ingekochte groentemateriaal zuinig zal schoonmaken, en met zoo min mogelijk water in zoo kort mogelijken tijd zal gaar koken. Die is aan tafel, waar ze het gebruik van de groente zal aanmoedigen in de overtuiging, dat ze op die manier het be houd van de gezondheid in de hand werkt. Die is tenslotte bij het kookboek, dat haar goeden raad verschaft bij het nu en dan afwisselen van de bereiding der groentegerechten, zoodat met telkens ver nieuwde belangstelling de deksels van de schalen zullen worden opgelicht. Een tip, die in dit opzicht voor het snel naderende koolseizoen kan dienen, vindt de lezeres in het volgende zeer smakelij ke recept. Koolrolletjes (4 personen). 8 groote savoyekoolbladeren (het bin nenste van de kool kan den volgenden dag dienst doen voor een stamppot of een koolsla), ongeveer 200 gram (2 ons) jonge kaas, 40 gram (2 afgestreken eetlepels) boter, wat zout. BE TOOVERDRANKVOOR 1940. Vele oude sagen en legenden maken melding van een geheimzinnigen drank, dien men bij een „toovenaar" kon laten brouwen, ten einde den een of anderen liartewensch in vervulling te doen gaan en menige moderne huisvrouw zou het onge twijfeld een prachtige oplossing vinden, wanneer ze, gelijk haar zusteren in de Oud heid, op een dergelijke wonderbare wijze van haar problemen bevrijd kon worden. Tien tegen één zou ze dan op het oogenblik een drank vragen, waardoor haar gezin ondanks distributiemoeilijkheden gezond, fit en goed gevoed den langen winter door kan komen! En ziet: ook in onze dagen bestaat er een drank, die aan dezen wensch tegemoet komtalleen komen er geen vreemde kruiden, oude stopflesschen en toovenaars bij te pas, doch een Hollandsche wei, een stevige koe en een blozend Trijntje of An- netje, de melkster. Schuimende, roomige volle melk, een zuivere drank, dien onze wereldvermaarde koeien ons dagelijks in overvloed leveren! We zoeken soms ver wat heel dicht bij is En nu iets over de verborgen krachten van dezen drank. Volle melk bevat alle voedingswaarden, die de mensch noodig heeft, en kan door haar hoog kalkgehalte bovendien soms wonderen doen voor het gebit. Wie dus prijs stelt op een onverminderde gezondheid en werklust, kan thans door het gebruik van een paar glazen per dag in een dosis van de diverse voedingsstoffen vet, eiwitten, koolhydraten, vitaminen enz. voorzien. Men kan de voedingswaarde van middagmaaltijden ook verhoogen door 't ge bruik van melk in stamppotten, sausen of soepen, of door pap als nagerecht te geven. En een beker chocolademelk of anijsmelk 's morgens om 11 uur of voor het nr.ar-bed- gaan is heusch niet alleen voor kinderen goed! Wat melk voor onze kinderen beteekent, toont wel heel duidelijk een interessante proef, die met een groep schoolkinderen van 5 tot 15 jaar genomen werd. Men verdeelde deze jongens en meisjes willekeurig in vier groepen. De eerste groep kinderen kreeg gedurende een jaar tusschen de schooltijden door beschuiten; de twee de een hoeveelheid gepasteuriseerde melk; de derde een dubbele hoeveelheid rauwe melk. De kinderen werden gewogen, geme ten en onderzocht door vier doktoren aan het begin, het einde en tweemaal gedurende de proef en de orderwijzer teekenden bo vendien hun meening op over de bekwaam heid van de kinderen op school. En de re sultaten? De kinderen, die melk hadden ge kregen, werden meisjes zoowel als jon gens langer, zwaarder en breeder van borstkas dan de kinderen van -de beschuit- groep. Deze toeneming was het grootst bij de groepen, die de dubbele hoeveelheid melk ontvingen. Tusschen de kinderen, die eenzelfde hoeveelheid gepasteuriseerde of rauwe melk dronken, deden zich geen ver schillen voor. Zoowel bij de jongens als bij de meisjes van de melkgroepen werd de spierkracht grooter, terwijl zij bovendien in een hoogere intelligentiecategorie kwa men dan die van de beschuitgroep. Probeer dus niet langer om met allerlei minder goede surrogaten uw vroegere dran ken te imiteeren en geniet vooral van den besten drank, dien de natuur ons schenkt: meng er wat vruchten door of denk ook eens aan de ouderwetsche, geurige slemp met wat saffraan, kruidnagelen, kaneel, foelie en suiker! Ja waarlijk, ook voor 1940 bestaat er een tooverdrank en gezegend is in deze oorlogs dagen het land, dat zooveel weiden en zulk een prima melkveestapel bezit als het onze. Kook de voorzichtig losgewikkelde groote bladeren in kokend water met wat zout bijna gaar (ongeveer 20 minuten); laat ze op een vergiet uitlekken en bekoe len en snijd terwijl de kaas in een achttal gelijke staafjes van ongeveer 1 cM. dikte. Spreidt de koolbladeren achtereenvol gens uit, leg in 't midden van elk blad een staafje kaas, vouw de uiteinden van het blad naar binnen en vorm er dan een ste vig rolletje van. Bak de rolletjes in de koekenpan met de heete boter rondom bruin en breng ze over op een verwarm den schotel. DE TIJD VAN DE STAMPPOTTEN NADERT WEER Een der grootste attracties van den kou den wintertijd zijn de zoo typisch-Holland- sche stamppotten, die ons beter dan de meeste andere gerechten dat prettige gevoel van verzadigd-zijn en warmte vermogen geven en waarnaar we, als de koele herfst zijn intrede doet, al gaan verlangen. Vooral dit jaar dienen we onze stamp potten in eere te houden, daar ze immers als „eenpansgerecht" weinig brandstof ver gen en bovendien de huiselijke gezellig heid in sterke mate verhoogen, die wij in de 'komende winterdagen met verduiste- rings- en andere moeilijkheden minder dan ooit zullen kunen missen. Hoe plezierig is het voor de huisgenooten om, van de don kere kille straat gekomen, in de eigen ver trouwde sfeer zoo'n kostelijken, dampenden pot boerenkool, hutspot, - roode kool, zuur kool, savoyekool en wat onze bodem verder nog biedt, op tafel te zien verschijnen! Zoo'n stamppot wordt in de meeste ge zinnen als een volledigen maaltijd be schouwd en dat kan hij ook inderdaad zijn mits hij op de juiste wijze is bereid. Het feit, dat dit gerecht ons het prettige gevoel geeft van „iets stevigs in de maag te hebben", wil namelijk nog lang niet zeggen, dat het een volledig voedsel vormt en ons dus in de juiste verhouding de voedingsstoffen geeft, die we noodig hebben voor het onderhoud, de energie, den weerstand en den groei van ons lichaam. Dit toch moet in de eerste plaats het resultaat van onze maaltijden zijn en zoo'n kostelijke Hollandsche stamp pot dient derhalve niet alleen smakelijk en stevig te zijn, doch vooral op de moderne, door voedingsdeskundigen aanbevolen ma nier, klaargemaakt. Ge wilt hierover iets naders hooren? Wel waar afkoken van groenten en aardappelen, zooals nu wel alom bekend zal zijn uit den booze is, daar hierdoor zeer waardevolle bestanddeelen verloren gaan, zetten we den stamppot met slechts zeer weinig water op, terwijl we bovendien de aardappelen niet schillen hierdoor gaan ook al weer zeer belangrijke stoffen verlo ren, o.a. een groot percentage vitamine C doch afboenen en ontpitten en de groen ten. slechts, spaarzaam schoonmaken, aange zien ook de nerven, worteltjes etc. waarde hebben. Wanneer dan na een half uur groenten en aardappelen gaar zijn en de pan bijna droog is, stampen we het gerecht met melk - doorelkaar, waardoor de voe dingswaarde aanzienlijk verhoogd wordt,' daar melk o.a. dierlijk eiwit, vet, kalk en vitamines bevat. Bovendien wordt de stamppot hierdoor veel smeuïger dan wan neer we bij het stampen water gebruiken. Voor eventueele vleeschlooze dagen, zijn er uitstekende oplossingen, die misschien ietwat ongewoon lijken, doch voedings waarde en smaak zeer verhoogen. Wanneer we b.v. 250300 gr. kaas door een stamppot voor vier personen verwerken, krijgen we uit voedingsoogpunt gezien een uitstekend resultaat, terwijl de zachte, roomige smaak van jonge kaas of wel de pittige smaak van oudere soorten voor velen een ware ver rassing zal zijn. Ook kunnen we peulvruch ten door een vleeschloozen stamppot ver werken, b.v. witte boonen of groene erwten bij hutspot, witte boonen bij zuurkoo'. bruine boonen bij koolraap, witte boonen of capucijners bij savoyekool, groene erwten bij boerenkool. Wij nemen daarvoor dan l kg aardappelen en 300 gr. peulvruchten in plaats van de gebruikelijke 2 kg aard appelen. Hierdoor behoeft de stamppot, wat voedingswaarde betreft, evenmin onder te doen voor een stamppot met vleesch, terwijl bovendien het eiwit uit de erwten en boo nen op welhaast ideale wijze door dat der melk wordt aangevuld. Verwerk dus in élk geval mèlk door den stamppot en probeer dan tevens eens de toevoeging van kaas of peulvruchten en ge zult met recht van 'n „volledigen" maaltijd kunnen spreken, waardoor gijzelf en de huisgenooten met een „stevige onderlaag", goed gevoed, een langen winterdag door zult komen. MANYA BEUKMAN. De KERN van alle goede reclame COURANTENRECLAME

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1940 | | pagina 8