ft ra
o a a
"S s
'•«•■I J
M n%
J ff
a>
o
Of
e
Jf!
ait
OBDAM
HENSBROEK
ST. PANCRAS
^ROEK OP LANGENDIJk
HEERHUGOWAARD
Maximum-prijzen voor
Eenheids-rijwielbanden.
Brieven van een Distributie-
ambtenaar.
Goeden moed voor den winter
-a<
es
Z
Ui
Ui
u 3
■t=
m
O)
<D Q
Q
O G
Ê-S c 8>„m
G
0
toO g w
iJ.ti
"G w
,G G
T—I 0 O
O
3*1
3 rzi
'C 44
- „G G
O too
«J G
G Cto
0 G 73 toO
0
2
.2 0
too,Q
ftl
a
O
a 5
G 0)
tö 73
cto
c
ra
-g ft ra
H> i-T O "3
is g'E
S'S
SS
2
0 qj
3*°
too
1
4-3 too
3 S
G 34
**3 I
£.SJW
'v.ss
v£ c
a -*>
- SjS-g
g^-9 5
c£
5^<l)^
rn'S H
73 Cd
3 Q> 73 u cd
S^s-g^flg
S&a
_J r-*, "O 4-i
Ö.H »HH
sJpgH
h(IT( O
a| -1 -
o|-a^
nJ 73 cd ."tn
Cd -»~5 cd *-•
^•■3 f>m
-G g
4-J d) 4->
ui g V
«ft
4-3 l/J G
2 "O
rG 0
fl-O
0)
44 rG '-£
:&S'g
a
73 u
too cu
c ,-G
G r-< 4->
""H
ff g a
t:101)
s^ii
O «G
g O "Fj* -*-3
<D CU
-*-> rG
G G
JU ;zi :i~5 cu
T3 n D
O 1 rU f
o <u g fl,
g too CO
too g (to Q
Cl) 73
V G
Sil'
rG Q)
O "4j
W rG
ft f!
ft ti
S!
-J M te Sh
ft .S ft
ilipft U ft
•H Uil fi
X1MT3 O
«S3
a) too
73 4-> G
3 5
a 3
O -M 7-j
1^1
S ft cu
G O too
*•2
^§g
Q) ft
>30
0 trf
4-3 G (U
o o
g-si
g g1 gj
73 S G
s a
o
"ti r^i
G o
O
«•p G
2 O
P. O
<u
i-H S
-+-> S-> V
too qj co o
£È»o
CU ft w m
w <U P
g S-S^
O
<U o "4 rt
o QJ O
&CÖ J2
a "S g 5
G (U G Q
W <U G
M Tl X)
S '53 S
tó .ft fi -ö
B
in >J
cu qj (3
'S N <P
G<
C O,
t> c!
73 «+-T c0
G cd
a B
^ss
7J (U 4-3
(U c
(U r ®G
G H CO
1 G O)
O
Qi
too-g
G rG
ff| S
G 73
G
CU G O0
CU (1)
G *3
CU
G 4J
co d> co
too 73
S G
2 G
s s
w cu
W (U r 2
25 CU
ft Ic'
M-rt M
gf73 10 s
J h o
M d (U -P
in aj.Wi w
O&S'?
■oflW'S
'u ai
- - C
C V O
QJ 73 4-»
S'3 &0
s 3
bfl dj O H
co 33 cd
N >-g c
r; :rp
■s^§
m -a .5
rG 73
G H
qj Gj
ftr2 "G
"S ra
■S
-2 g
CU -2
CU r^j
rG CU 5
g o
MrQ|-]
j cU
rG
G f4
cu -G
b G
rQ CU
I G CU
I G 4-1
i s w
41 S
|<N
'2p
uj CO
O CU3 V
lO <U rG
00 tj w
G a>
G G
rt co G
,*4 a :g
-SO-
;r-3 Q)
a
•s
5 is-g
a> cu 3
M
G
4-3 O
Oog
ft O
O w
CO (l)
G CU
G too
Cl) rj 44
«3
ff 3.1
CU CU r-t G rr-S
too toOrG OfirQ
g Jg
S -
p 3
<D
Q
0
o
E
a
cu cu
w g
•S s-s
:B| a
4-3 cu Cd
ets
Si* a
(U
B
CO w
OJ
a-s
G
ft O)
O 73
cd
G «H
G co CU
1 cu co cu
T3 OOrG
g r2 r
0
too cu
G 'O
*G *0
r^ rQ
3 a
ft
:ft co
a t
0 O o
1 S
B CU
0 M
o 0
p? n
too 4J
0 G co
N 0 73
o
ft too G
0
0 G rG
- <u o ra o
ra ga g
0 CO 0
73 CO rQ
3 too
G -G c 0 -G
0 w n "O
-O <1) O 0
li® «ft
g :H» ra S 'S
rQ oo M
CU G
rG Q)
44
G
0
ra
2 c
I
G
0
..M
c .2
0 G
B
0
r. G
I .5
>m
<0
JC
O
Ui
L
01
X
0
0
•H
N
e
0
M
h 5 'S :ft
.2 9 S N
8^ c
44 G O 0 £4
O ra o ft ra
ft h
in •-; ra ra
5 tj
- tm ra
o Bi
ft >t3 MpS
>022
W ft
ra m Si, 2
W 1—I toO rG
2, c
8 ra -ft ft
ra ra
-ft^ftj.
Uitreiking broodbonboekjes.
Ten gemeentehuize zal de uitreiking van
de 3e serie broodbonboekjes als volgt plaats
vinden: Maandag van 912 uur wijk A
nummers 1 tot 100; van 1417 uur wijk A
nrs. 100200; Dinsdag van 912 uur wijk
A nrs. 201 en hooger en wijk C geheel.
Dinsdag in de voormalige o.l.school aan
den Verlaatsweg te Spierdijk van 1417
uur voor de geheele wi^k B.
Uitreiking broodbonboekjes.
Ten gemeentehuize zijn de nieuwe
broodbonboekjes te bekomen op: Woensdag
van 8.3012 uur voor inwoners van wijk A
en van 13.3017 uur voor wijken B. en C.
De nieuwe broodbonnen.
De nieuwe broodbonnen voor inwoners
van Sint Pancras en de Zes Wielen zijn 16
October a.s. te bekomen in café Ottink van
25 uur.
Broodbonnen.
Voor inwoners onzer gemeente bestaat
gelegenheid de nieuwe serie broodbonnen
af te halen aan het distributiekantoor alhier
op Dinsdag a.s. van 912 en 25 uur.
Uitreiking broodbonboekjes.
Voor het uitreiken van de 3e serie
broodbonboekjes is de volgende regeling
vastgesteld: Aan het distributiekantoor al
hier: Donderdag van 8.3012 uur wijk A
en wijk E van 13.3017 uur wijk B. 1 tot
126; Vrjjdag van 8.3012 uur wijk B. 127 en
hooger plus wijk F. geheel; van 13.3015
uur wijk C; van 1517 uur wijk D; Zater
dag van 8.3012 uur wijk G nrs. 1 tot 175
en Nieuweweg; van 13.3017 uur wijk G.
nummers 175 en hooger en wijk H geheel.
De secretaris-generaal waarnemend hoofd
van het departement van handel, nijverheid
eri scheepvaart deelt mede, dat bij de „prij-
zenbeschikking eenheidsrijwielbanden no.
1", welke heden in werking is getreden,
maximumprijzen voor eenheidsrij-
wielbanden zijn vastgesteld. Een-
heidsrijwielbuiten- en binnenbanden, welke
volgens de voorschriften van het rijks
bureau voor rubber zijn vervaardigd, zijn te
herkennen aan de zwarte respectievelijk
roode kleur en aan een merk bestaande uit
de letter b, c, h of v.
Bij verkoop aan verbruikers bedragen
deze maximumprijzen inclusief vracht en
omzetbelasting, voor:
Tour buitenband 28/1 2.—
Transport buitenband 28/1 yt 3.30
28/1 3/4—1 5/8 3.70
28/2 4.25
26/2 4.—
Tour binnenband 28/1 y2 0.68
Transport binnenband 28/ 0.87
28/1 3/4—1 5/8 0.96
26/2 (ook ballon) 1.05
28/2 1.12
Voor het monteeren mag ten hoogste een
bedrag van 0.30 per band worden bere
kend. Bij gelijktijdige montage van een
binnen- en buitenband mag het bedrag van
0.30 slechts een maal in rekening worden
gebracht. Met uitzondering van garantie
bepalingen, mogen de betalings- en leve
ringsvoorwaarden, zooals deze op 9 Mei 1940
golden, niet worden gewijzigd.
WINTERTIJD IS STAMPPOTTIJD.
De naderende winter brengt weldra
weer de onbehagelijke, koude dagen. Da
gen, waarop ieder, van zijn werk komen
de, verlangt naar dampende soep en
Warme stamppot. Veel huisvrouwen zul
len het moeilijk vinden om deze gerech
ten nu even aanlokkelijk en smakelijk op
tafel te brengen als vroeger. En tóch kan
dit met wat goeden wil en aanpas
singsvermogen. Waarom niet eens toma
tensaus bij een andijviestamppot bijvoor
beeld? 't Smaakt uitstekend en verhoogt
het aanzien van de stamppot.
De stamppot zelf wordt natuurlijk met
wat melk afgemaakt, om er de vereischte
smeuïgheid aan te geven. Door er belegen
kaas (geraspt of in kleine stukjes) aan toe
te voegen, wordt het eiwitgehalte op peil
gebracht. Vanzelfsprekend gebruiken we
bij voorkeur vette kaas, zoodat we tevens
van de hierin aanwezige vetbestanddeelen
kunnen profiteeren.
En nu het recept:
Andijviestamppot niet tomaten
saus (voor 4 personen).
2 kg. aardappelen, 2 pond andijvie,
pond belegen kaas, 1 eetl. zout.
50 gr. (H> ons) 2afgestr. eetl.),
40 gr. bloem (4 afgestr. eetl.), 400 gr.
tomaten, ongeveer 1. melk.
Boen de aardappelen schoon met een
harde borstel of met een pannenspons.
Snijdt ze in viei-en en breng ze aan de
kook met een bodem water (12 cM.) en
het zout. Wasch intusschen de andijvie en
snijdt ze in reepjes; snijdt een gedeelte
zeer fijn. Doe na 10 minuten de andijvie
bij de aardappelen, behalve de zeer fijn
gesneden andijvie. Meng deze pas door de
stamppot als de aardappelen gaar zijn.
Stamp dan alles doorelkaar, onder toe
voeging van een paar kopjes melk, 1 afge
streken eetlepel boter en de geraspte
kaas.
Presenteer bij deze stamppot tomaten
saus en bereid deze op de volgende wijze:
Smelt 1 y< afgestr. eetl. boter, voeg hier
bij 4 afestr. eetl. bloem en roer beide tot
een glad mengsel. Voeg langzamerhand
het gezeefde nat van 400 gr. tomaten toe.
Laat de saus even koken en maak ze af
door toevoeging van zooveel melk, dat
L. saus wordt verkregen. Maak de
saus op smaak af met zout en peper.
Aan zijn aanstaande vrouw.
Teerbeminde ambtenaarsvrouw-in-spe!
Gistermorgen in goede orde gearriveerd
inBij aankomst geplaatst op
de textiel-afdeeling alwaar een warme
ontvangst en direct bedolven onder de pa
perassen. Voor en aleer ik dezen berg in
structies, circulaires, stencils, en verdere
voorschriften ben doorgeworsteld, mag ik
niet serieus aan den slag. Aangezien we
hier na tienen toch niet meer op straat
kunnen, hoop ik voortaan mijn avonden,
in bonte afwisseling door te brengen met
het bestudeeren der distributie-regeling
en mijn correspondentie met jou. Als ik
die twee nu maar niet door elkaar ga
halen. Dat is niet eens zoo'n gek gezegde
als het lijkt, want na dezen eenen dag
vraag ik me in gemoede af. of er eigenlijk
we iéts op dit ondermaansche is, waar
geer. textiel in zit!
Weet je eigenlijk wel precies, wat textiel
is? De vraag is rhetorisch, ik zal haar
cirect zelf beantwoorden. Sla Koenen-
Endepols maar op. T. Textiel: „het
spinnen en weven betreffend". Hak ik den
samensteller van dat woordenboek hier
voor me zitten, dan zou ik tegen hem
zeggen: „Du sprichst ein grosses Wort
gelassen aus". Kijk eens rond in je kamer.
Tel eens na, wat daar hangt, staat of ligt,
dat niet geheel of gedeeltelijk uit „ge
sponnen en/of geweven" materiaal bestaat.
(De term en/of heb ik mij sinds vanmor
gen eigen gemaakt. Ik ben er zeer trotsch
op, daar het een karakteristiek ambtelijke
term is, en hoop dus, dat jij hem ook mooi
vindt: hij ruikt naar pensioen).
Eigenlijk vind ik het wel aardig, op
deze afdeeling te zijn geplaatst. De dienst
doende ambtenaar noemt dit beginnelin-
gen-enthousiasme, maar het is tenminste
geen automatisch werk als je 't mij
vraagt is het een der zwaarste afdeelingen
van het distributieapparaat.
O ja, voor jou eindigt de distributie met
je puntenkaart voor ons begint de zaak
daar eerst recht, en wel met de Speciale
Vergunningen: hierna te noemen S. V. Ik
spreek en denk nog slechts in letters. Een
Distributiekantoor heet een D.K.; het
Centraal Distributiekantoor in Den Haag,
vanwaar we de voorschriften krijgen, heet
1) Geschrapt.
het C.D.K.; een formulier voor „aanvra
gen individueele personen" heet MD 74,
een dito voor ondernemingen MD 75, een....
Ach nee, laat ik je niet vervelen; ik repe
teerde alleen maar even voor mezelf, want
morgen moet ik al die dingen uit het hoofd
weten. Ergo wordt dit geen lange brief.
Voor vanavond alleen even antwoord op
je uitdrukkelijke opdracht, dat ik er ten
spoedigste achter moet zien te komen, hoe
jij je uitzet moet veroveren. Luister. Je
vraagt een .Speciale Vergunning aan in de
plaats waar je woont, met overlegging
van de navolgende gegevens: inkomen van
den a.s. echtgenoot (dit slaat op rugge
spraak met wedeivijdsche ouders!); plus
den naam van den a.s. echtgenoot en diens
woonplaats (deze regel is er listig inge
schoven om te voorkomen, dat de tortel
duifjes in twee plaatsen tegelijk aanvra
gen); en ten slotte, en nu komt pas het
ware: ons bewijs van ondertrouw!
milt»
H
Zei je wat?
Ik had zoo'n idee, dat ik je daar in de
verte een heele tirade hoorde houden over
typische mannenregelingen, en dat hier
aan nu weer te merken is, dat ze bij die
textieldistributie geen vrouw hebben ge
raadpleegd, dat een heele uitzet onmoge
lijk voor elkaar kan worden gebokst in die
luttele 14 dagen dat men ondertrouwd
pleegt te zijn....
Dat wilde je toch zeggen, is het niet?
Op de afdeeling toewijzing levensmid
delen zit nl. een meneer die óók verloofd
is, en die heeft me toevertrouwd, dat zijn
meisje daar zoo over had geklaagd. Het
was alsof ik jov. hoorde. Maar ten gevolge
daarvan ben ik nu meteen zooveel wijzer
geworden, dat ik je van repliek kan die
nen
Die meneer van de afdeeling levensmid
delen is nl. mr. ir. de rechten (dit vind je
toch ook maar overal) en die is direct in
zijn Burgerlijk Wetboek gedoken en heeft
een artikel te voorschijn gebrachi, ik ge
loof artikel 112, en daarin staat dat je in
ons land een jaar lang ondertrouwd kunt
blijven! Er staat eigenlijk, dat als het
huwelijk niet een jaar na de afkondiging
voltrokken is, je opnieuw moet aanteeke-
nen, maar dat is natuurlijk lood om oud
ijzer.
Wat dunk je, zullen we dan nu maar
vast gaan aanteekenen? Wat is ertegen?
Dan heb je den tijd om je spulletjes uit te
zoeken, met monogram en al, en we stu
ren de aankondigingen pas rond tegen
dat het zoover is: al dien tijd vooraf blij
ven we stiekem bruid en bruidegom. Vind
je dat eigenlijk geen goed idee? Dan heb
ben we nog iets om aan onze kleinkinde
ren te vertellen (als het ze interesseert).
Op één punt moet ik je teleurstellen: je
kunt geen extra-onderjurkjes, borstrokken
en wat dies meer zij (binnenkort zal ik
alle vaktermen wel op mijn duimpje we
ten) krijgen, want 'n „a.s. huwelijk wordt
niet beschouwd als gronu voor het ver
strekken van lijfgoed". Kijk maar niet zoo
ongelukkig ik vind je net zoo lief zón
der die vergunning en ik kan toch immers
ook geen extra-broeken koopen. Het be
zwaart me alleen, dat je misschien in ons
eerste huwelijksjaar veel te vertellen zult
krijgen.
Maar luidt niet het officieele pessimisme
van iederen ambtenaar van den Burger
lijken Stand in zijn trouwspeech, dat de
moeilijkheden in het huwelijk niet zullen
uitblijven en dat het juist de moeilijkheden
zijn, welke den hechten band smeden,
enzoovoorts? En zijn de echtgenooten
elkander niet wederkeeiig „getrouwheid,
hulp en bijstand" verschuldigd? (ik zal
morgen aan onzen meester in de rechten
vragen, welk artikel het ook weer is).
Lieve kind, ik stop de berg papieren
op het hoekje van mijn schrijftafel staart
me verwijtend aan je portret gaat er
haast achter schuil: ik kan nog maar net
het tipje van je neus zien. Volgende keer
meer. Ik neem afscheid met de pen doch
niet met het hart en noem mij, als steeds,
je
PIETER.
(Hbld.)
Het Gooi staat niet bepaald bekend als
één van Nederland's vruchtbare streken;
hei en dennen voeren er den hoofdtoon, en
de grond mist over 't algemeen de pittige
gulheid, die hem als vanzelf voorbestemd
voor akker- en tuinbouw.
En toch
Waar de bodem wat geholpen wordt,
blijven ook hier de gunstige resultaten
niet uit. Toen na de droogmaking van de
Zuiderzee het IJselmeer niet langer voor
alle Huizer visschers een behoorlijk be
staan opleverde, heeft scholing in het
tuindersvak voor vele jeugdige Huizers
een werkkring geschapen, die hun nieuwe
bestaansmogelijkheden brengt.
Dat ze die met taaien arbeid weten uit
te buiten, zóó, dat de algemeene groente
voorziening van ons land er zelfs door
wordt gebaat, bewijzen de verschillende
bloeiende kweekerijen en tuinderijen in de
omgeving van Naarden. Verschillende
daarvan verkeeren in extra, gunstige om
standigheden; hun grond maakt n.l. deel
uit van terreinen, die een veertig jaar ge
leden geprofiteerd hebben van den klei-
afval, afkomstig van de suikerbieten, die
door de toenmalige suikerfabriek werden
verwerkt, op de plaats waar sedert dien
tijd de „Chemische fabriek" is opgericht.
Een vroege ochtend op één dezer tuin
derijen doorgebracht, geeft den indruk
van groote bedrijvigheid; ook thans in den
reeds beginnenden herfst. Er wordt mal-
sche spinazie gesneden en er worden kis
ten gevuld met een posteleinoogst, die
voor den vroegen zomer niet behoeft on
der te doen; er worden wortelen uit de
bedden getrokken en gebost tot zware
bundels.
Dan vaart de schuit naar de veiling en
verschillende plekken in de zeer econo
misch gerangschikte groentebedden zijn
leeg. geworden.
't Begin van het einde?
Bij lange na niet! Er staan nog princes-
seboonen in bloei en er hangen nog rij
pende snijboonen aan de staken; er wacht
nog sla op voldoende kropvorming, en de
andijviestruiken zijn bezig hun „goudgele"
harten te vormen. Bovendien wordt nog
aan nieuw zaaisel een kans gegeven: aan
spinazie, aan postelein, aan veldsla, aan
peterselie, aan kervel en aan bladselderij;
worden die straks tegen nachtvorst be
schermd, dan brengen ze het een heel eind
den winter door. Trouwens, de reeds flink
opgegroeide roode-, witte- en savoyekool,
de forsche struiken boerenkool en de
zich rondom den stengel vormende spruit
jes' brengen ons met de winterwortelen,
de bieten, de knolselderij, de koolraap en
de prei alle ook reeds een eind op
streek! het veilige gevoel, dat het over
leg van den tuinder ons ook midden in
den winter voor groente-gebrek zal be
waren. Er is volop!
Maar waar komt nu eigenlijk in dit
praatje voor de „vrouwenrubriek" de
plaats van de vrou w?
Die is gedurende de volgende maanden
o. a. aan de groentekar of in den groente
winkel, waar ze met oordeel haar keus
zal doen om haar gezin dagelijks in de
meest mogelijke afwisseling van groen
te te voorzien.
Die is verder in de keuken, waar ze het
ingekochte groentemateriaal zuinig zal
schoonmaken, en met zoo min mogelijk
water in zoo kort mogelijken tijd zal gaar
koken.
Die is aan tafel, waar ze het gebruik
van de groente zal aanmoedigen in de
overtuiging, dat ze op die manier het be
houd van de gezondheid in de hand werkt.
Die is tenslotte bij het kookboek, dat
haar goeden raad verschaft bij het nu en
dan afwisselen van de bereiding der
groentegerechten, zoodat met telkens ver
nieuwde belangstelling de deksels van de
schalen zullen worden opgelicht.
Een tip, die in dit opzicht voor het snel
naderende koolseizoen kan dienen, vindt
de lezeres in het volgende zeer smakelij
ke recept.
Koolrolletjes (4 personen).
8 groote savoyekoolbladeren (het bin
nenste van de kool kan den volgenden dag
dienst doen voor een stamppot of een
koolsla), ongeveer 200 gram (2 ons) jonge
kaas, 40 gram (2 afgestreken eetlepels)
boter, wat zout.
BE TOOVERDRANKVOOR 1940.
Vele oude sagen en legenden maken
melding van een geheimzinnigen drank,
dien men bij een „toovenaar" kon laten
brouwen, ten einde den een of anderen
liartewensch in vervulling te doen gaan en
menige moderne huisvrouw zou het onge
twijfeld een prachtige oplossing vinden,
wanneer ze, gelijk haar zusteren in de Oud
heid, op een dergelijke wonderbare wijze
van haar problemen bevrijd kon worden.
Tien tegen één zou ze dan op het oogenblik
een drank vragen, waardoor haar gezin
ondanks distributiemoeilijkheden gezond,
fit en goed gevoed den langen winter door
kan komen!
En ziet: ook in onze dagen bestaat er een
drank, die aan dezen wensch tegemoet
komtalleen komen er geen vreemde
kruiden, oude stopflesschen en toovenaars
bij te pas, doch een Hollandsche wei, een
stevige koe en een blozend Trijntje of An-
netje, de melkster. Schuimende, roomige
volle melk, een zuivere drank, dien onze
wereldvermaarde koeien ons dagelijks in
overvloed leveren! We zoeken soms ver wat
heel dicht bij is
En nu iets over de verborgen krachten
van dezen drank.
Volle melk bevat alle voedingswaarden,
die de mensch noodig heeft, en kan door
haar hoog kalkgehalte bovendien soms
wonderen doen voor het gebit.
Wie dus prijs stelt op een onverminderde
gezondheid en werklust, kan thans door het
gebruik van een paar glazen per dag in een
dosis van de diverse voedingsstoffen vet,
eiwitten, koolhydraten, vitaminen enz.
voorzien. Men kan de voedingswaarde van
middagmaaltijden ook verhoogen door 't ge
bruik van melk in stamppotten, sausen of
soepen, of door pap als nagerecht te geven.
En een beker chocolademelk of anijsmelk
's morgens om 11 uur of voor het nr.ar-bed-
gaan is heusch niet alleen voor kinderen
goed!
Wat melk voor onze kinderen beteekent,
toont wel heel duidelijk een interessante
proef, die met een groep schoolkinderen
van 5 tot 15 jaar genomen werd.
Men verdeelde deze jongens en meisjes
willekeurig in vier groepen. De eerste groep
kinderen kreeg gedurende een jaar tusschen
de schooltijden door beschuiten; de twee
de een hoeveelheid gepasteuriseerde melk;
de derde een dubbele hoeveelheid rauwe
melk. De kinderen werden gewogen, geme
ten en onderzocht door vier doktoren aan
het begin, het einde en tweemaal gedurende
de proef en de orderwijzer teekenden bo
vendien hun meening op over de bekwaam
heid van de kinderen op school. En de re
sultaten? De kinderen, die melk hadden ge
kregen, werden meisjes zoowel als jon
gens langer, zwaarder en breeder van
borstkas dan de kinderen van -de beschuit-
groep. Deze toeneming was het grootst bij
de groepen, die de dubbele hoeveelheid
melk ontvingen. Tusschen de kinderen, die
eenzelfde hoeveelheid gepasteuriseerde of
rauwe melk dronken, deden zich geen ver
schillen voor. Zoowel bij de jongens als bij
de meisjes van de melkgroepen werd de
spierkracht grooter, terwijl zij bovendien
in een hoogere intelligentiecategorie kwa
men dan die van de beschuitgroep.
Probeer dus niet langer om met allerlei
minder goede surrogaten uw vroegere dran
ken te imiteeren en geniet vooral van den
besten drank, dien de natuur ons schenkt:
meng er wat vruchten door of denk ook
eens aan de ouderwetsche, geurige slemp
met wat saffraan, kruidnagelen, kaneel,
foelie en suiker!
Ja waarlijk, ook voor 1940 bestaat er een
tooverdrank en gezegend is in deze oorlogs
dagen het land, dat zooveel weiden en zulk
een prima melkveestapel bezit als het onze.
Kook de voorzichtig losgewikkelde
groote bladeren in kokend water met wat
zout bijna gaar (ongeveer 20 minuten);
laat ze op een vergiet uitlekken en bekoe
len en snijd terwijl de kaas in een achttal
gelijke staafjes van ongeveer 1 cM. dikte.
Spreidt de koolbladeren achtereenvol
gens uit, leg in 't midden van elk blad een
staafje kaas, vouw de uiteinden van het
blad naar binnen en vorm er dan een ste
vig rolletje van. Bak de rolletjes in de
koekenpan met de heete boter rondom
bruin en breng ze over op een verwarm
den schotel.
DE TIJD VAN DE STAMPPOTTEN
NADERT WEER
Een der grootste attracties van den kou
den wintertijd zijn de zoo typisch-Holland-
sche stamppotten, die ons beter dan de
meeste andere gerechten dat prettige gevoel
van verzadigd-zijn en warmte vermogen
geven en waarnaar we, als de koele herfst
zijn intrede doet, al gaan verlangen.
Vooral dit jaar dienen we onze stamp
potten in eere te houden, daar ze immers
als „eenpansgerecht" weinig brandstof ver
gen en bovendien de huiselijke gezellig
heid in sterke mate verhoogen, die wij
in de 'komende winterdagen met verduiste-
rings- en andere moeilijkheden minder dan
ooit zullen kunen missen. Hoe plezierig is
het voor de huisgenooten om, van de don
kere kille straat gekomen, in de eigen ver
trouwde sfeer zoo'n kostelijken, dampenden
pot boerenkool, hutspot, - roode kool, zuur
kool, savoyekool en wat onze bodem verder
nog biedt, op tafel te zien verschijnen!
Zoo'n stamppot wordt in de meeste ge
zinnen als een volledigen maaltijd be
schouwd en dat kan hij ook inderdaad zijn
mits hij op de juiste wijze is bereid. Het feit,
dat dit gerecht ons het prettige gevoel geeft
van „iets stevigs in de maag te hebben",
wil namelijk nog lang niet zeggen, dat het
een volledig voedsel vormt en ons dus in de
juiste verhouding de voedingsstoffen geeft,
die we noodig hebben voor het onderhoud,
de energie, den weerstand en den groei
van ons lichaam. Dit toch moet in de eerste
plaats het resultaat van onze maaltijden
zijn en zoo'n kostelijke Hollandsche stamp
pot dient derhalve niet alleen smakelijk en
stevig te zijn, doch vooral op de moderne,
door voedingsdeskundigen aanbevolen ma
nier, klaargemaakt.
Ge wilt hierover iets naders hooren?
Wel waar afkoken van groenten en
aardappelen, zooals nu wel alom bekend zal
zijn uit den booze is, daar hierdoor zeer
waardevolle bestanddeelen verloren gaan,
zetten we den stamppot met slechts zeer
weinig water op, terwijl we bovendien de
aardappelen niet schillen hierdoor gaan
ook al weer zeer belangrijke stoffen verlo
ren, o.a. een groot percentage vitamine C
doch afboenen en ontpitten en de groen
ten. slechts, spaarzaam schoonmaken, aange
zien ook de nerven, worteltjes etc. waarde
hebben. Wanneer dan na een half uur
groenten en aardappelen gaar zijn en de
pan bijna droog is, stampen we het gerecht
met melk - doorelkaar, waardoor de voe
dingswaarde aanzienlijk verhoogd wordt,'
daar melk o.a. dierlijk eiwit, vet, kalk en
vitamines bevat. Bovendien wordt de
stamppot hierdoor veel smeuïger dan wan
neer we bij het stampen water gebruiken.
Voor eventueele vleeschlooze dagen, zijn
er uitstekende oplossingen, die misschien
ietwat ongewoon lijken, doch voedings
waarde en smaak zeer verhoogen. Wanneer
we b.v. 250300 gr. kaas door een stamppot
voor vier personen verwerken, krijgen we
uit voedingsoogpunt gezien een uitstekend
resultaat, terwijl de zachte, roomige smaak
van jonge kaas of wel de pittige smaak van
oudere soorten voor velen een ware ver
rassing zal zijn. Ook kunnen we peulvruch
ten door een vleeschloozen stamppot ver
werken, b.v. witte boonen of groene erwten
bij hutspot, witte boonen bij zuurkoo'.
bruine boonen bij koolraap, witte boonen of
capucijners bij savoyekool, groene erwten
bij boerenkool. Wij nemen daarvoor dan l
kg aardappelen en 300 gr. peulvruchten in
plaats van de gebruikelijke 2 kg aard
appelen. Hierdoor behoeft de stamppot, wat
voedingswaarde betreft, evenmin onder te
doen voor een stamppot met vleesch, terwijl
bovendien het eiwit uit de erwten en boo
nen op welhaast ideale wijze door dat der
melk wordt aangevuld.
Verwerk dus in élk geval mèlk door den
stamppot en probeer dan tevens eens de
toevoeging van kaas of peulvruchten en ge
zult met recht van 'n „volledigen" maaltijd
kunnen spreken, waardoor gijzelf en de
huisgenooten met een „stevige onderlaag",
goed gevoed, een langen winterdag door
zult komen.
MANYA BEUKMAN.
De
KERN
van alle goede reclame
COURANTENRECLAME