5?
S<M
t
Is!
BONNEN-NIEUWS. (Week van 21 October tot en met 28 October.)
its
I
É?f
No. 13.
(VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG).
21 Oc ober 1940.
HET BEROEP VAN
HUISVROUW.
Er is kool en kool
En ook Chineesche kool
Xfl
5*
s
•a
«3: n>
P->
s g
a.
ss
d
p
w
3 3
9?
P-
n>
fl> M»
JL 2 di
g 2Tg g
*21* I
(j.0. 3
S-Ö.gö
3&ll
N «2
n> n> *<J 2>
w »-« 3 3
Ct H>«
B
5.
I— O c+ ru
0) »-i (T>
Pi
3
3 I-
3 §S
§5 8.8
n> £2.
P_ P 3'
•°Ó5
(T> 2
o 5
8 3
g"ao
2 3 8.
2-<5
P-?0?
."i a to
U. O
a 0
S Xg 8
o B.
tj5 o a
QTQ o
(D f+ n
£g,S
■d
OTQ
m« n>
8.
a>
a>
M. CP
m 5 W
£f era <i O
£'S3£.
2 3
ra 3,
Q
vis
&f BB
Ct? I I
CO
3
•o
fD O
CL n> 5
w P era
3 co fl>
CD
p r P
B J
:E-f:
ffls
3
O Pi
S* S u
dfc <t>
(D rt- rt. tr rt-
g rt.n> a
- m t K'
c:
O (D
9 5
8-
a to
8
3SSf&
2. 8
i-j p* p O
ETC 3'S'
8-T
■mm
AD: Algemeen Distributiebonboekje.
BB: Broodboni oek je.
b K: Boterkaart.
VK: Vetkaart.
P Z: Petroleumzegel.
Bon 04 t/m. 06 worden later nog aan
gewezen voor het koopen van steen
kolen of andere vaste brandstoffen.
xx) 150 gr. "toiletzeep, of 120 gr. huis
houdzeep, of 200 gr. zachte zeep, of
250 gr. zeeppoeder, of 125 gr. zeep
vlokken, of 250 gr. zelfwerkende
waschmiddelen of 200 gr. vloeibare
zeep of gedeelten daarvan in com
binatie.
xxx) Voor mannel. pers. boven 15 jaar
50 gr. scheerzeep, of één tube scheer-
crême, of één pot scheerzeep.
Op aparte scheerzeepbon!
Xxxx) Het rantsoen vleeschwaren, dat
per bon kan worden gekocht, bedraagt
75 gram voor gerookt of gekookt var
kens-, rund- of kalfsvleesch en voor
gerookte worstsoorten, 100 gram voor
gekookte worstsoorten, rolpens en
knakworst, 125 gram voor leverarti-
kelen, tongenworst en nierbrood en
J 150 gram voor bloedworst.
De bonnen, welke op 13 October a.s. nog
Sliet gebruikt zijn, blijven nog geldig tot
®n met Zondag 20 October a.s. met dien
Verstande, dat zij gedurende de week van
Ï.4 tot en met 20 October a.s. niet ge
bruikt zullen mogen worden voor het be
trekken van vleesch of vleeschwaren in
luttels, restaurants e. d.
ARTIKEL
BON No.
GELDIG
RANTSOEN
109 AD
30-9 tot en met 25-10
1 kilogram
114 AD
28-9 tot_en met 9-11
2i ons koffie of 75 gr. thee
Tarwebloem, farwemeel, boek-
weitmeel, roggebloem, rogge
meel, zelfrijzend bakmeel
78 AD
5-10 tot en met 1-11
2| ons
BB 11
BB 10
21-10 tot en met 27-10
14-10 tot en met 22-10
100 gram of
125 gram roggebrood
V et
13 BK
13 VK
19-10 tot en met 25-10
19-10 tot en met 25-10
iedere bon 250 gram
iedere bon 250 gram
margarine of boter
Vleesch
05 VB
21-10 tot en met 27-10
xxxx) 100 gram vleesch of
1 rantsoen vleeschwaren.
05 Worst e. d.
21-10 tot en met 27-10
xxxx) 1 rantsoen vleeschw.
Rijst, rijstebloem en rijstemeel
76 AD
5-10 tot en met 1-11
250 gram
Havermout, havervlokken,
grutten en gort
77 AD
5-10 tot en met 1-11
250 gram
Vermicelli, Macaroni en Spagnetti
15 AD
9-9 tot en met 1-11
100 gram
Maizena, griesmeel
en puddingpoeder
28 AD
9-9 tot en met 1-11
100 gram
Koos
26 AD
21-10 tot en met 27-10
100 gram per bon
55 AD
116 xxx)
19-10 tot en met 12-11
31-8 tot en met 31-12
xx) lie noot
xxx) zie noot
P Z periode 6
periode A
9-9 tot en met 3-11
10-11
2 liter
2 liter
01 tot en met 03
01 tot en met 06
x)
tot 31-10
tot 31-10
per bon één eenheid vaste
brandstoffen
per bon één eenheid turf
Textielproducten
Op puntenkaart. (Waardekaart verkrijgbaar a 5 ct. aan ons bureau: Alkm. Crt.)
DE DISTRIBUTIE VAN TEXTIEL-
GOEDEREN.
Aan een aanschrijving van het centrale
distributiekantoor aan de distributiediensten
is het volgende ontleend:
Tweedehandsche kleeding valt onder de
distributiebepalingen en moet dus tegen in
ontvangstneming van textielpunten worden
verkocht. Voor tweedehandsche kleeding
geldt dezelfde puntenwaardeering als voor
nieuwe kleeding.
Indien reparaties van meubelen, gordijnen
enz. de aanschaffing van kleine hoeveel
heden stof noodzakelijk maken, kan hiertoe
een speciale vergunning aan particulieren
worden verleend.
De praktijk heeft geleerd, dat het in vele
plaatsen in ons land zeer moeilijk is, om de
speciale verduisteringsstof, welke is vrij
gesteld van rantsoeneerende bepalingen, te
koopen. In speciale gevallen, b.v. voor
wacht- en praktijkkamers van artsen; voor
café's, restaurants en dergelijke kan met
name tegemoetgekomen worden aan-de be
hoefte aan overgordijnstoffen. De aandacht
wordt er op gevestigd, dat deze stoffen niet
aan den verbruiker zelf, doch uitsluitend aan
een door den verbruiker op te geven stof
feerder mogen worden afgeleverd.
Wat linnengoed in huwelijksuitzetten be
treft, doen zich gevallen voor, waarin aan
vragers stof willen koopen om zelf lakens,
sloopen, doeken, tafellakens, servetten enz.
te vervaardigen. Deze verzoeken moeten
worden geweigerd, aangezien geen zekerheid
bestaat, dat deze goederen inderdaad zullen
dienen voor het vervaardigen van den hu
welijksuitzet.
Volgens de" bestaande regeling kan een
vergunning tot de aanschaffing van een hu
welijksuitzet eerst worden afgegeven, nadat
de ondertrouw heeft plaats gehad. Door den
veelal korten tijdsduur tusschen ondertrouw
en huwelijk kunnen echter moeilijkheden
ontstaan ten aanzien van een tijdige afleve
ring der goederen. Om dit te voorkomen
kan de distrifcutiedienst, bij welken de
speciale vergunning tot de aanschaffing van
een huwelijksuitzet werd aangevraagd, na te
hebben onderzocht of de aangevraagde hoe
veelheden goederen het daarvoor gestelde
maximum punten-aantal niet overschrijdt,
een voorloopige beslissing nemen, welke aan
den aanvrager wordt medegedeeld.
De aanvrager kan de door hem aange
vraagde goederen dan terstond bij zijn leve
rancier bestellen. Zoodra de ondertrouw
heeft plaats gevonden, kan de speciale ver
gunning aan den aanvrager ter hand worden
gesteld, waarop zijn leverancier hem de
reeds bestelde goederen kan afleveren.
Ter aanvulling van de bestaande instruc
ties wordt medegedeeld, dat ook voor ver
sleten glasgordijnen ten genoege van den
distributiedienst aan te toonen naar be
hoefte in beperkte mate nieuwe gordijnen
of gordijnstoffen kunnen worden toege
wezen.
Ook in geval van verhuizing naar een
nieuwe woning kunnen de distributiedien
sten, indien het raamoppervlak grooter is of
de afmetingen der nieuwe ramen van dien
aard zijn, dat men bij het vermaken der
gordijnen niet met de oude gordijnen toe
komt, naar gelang van de behoefte, in be
perkte mate aan aanvragen tegemoetkomen.
Als eisch dient echter te worden gesteld,
dat de oude nog bruikbare gordijnen gebruikt
zullen worden.
iq CO O O) O CO O i
2ÊSSÜ1S
K SS *1
oo g o I
sgs
3
sr
so
oo
p Ï-*
Ul
UI
ïi
■3
t-
co
O
2 3
era
n>
311
UI
OS 8*
H-*
UI Qu
3
W"
CD 3
H s:
2 01
oj
CD t-i
o&i
5
i
er w 1
<0 I i
P 1
<J"
w E tri r? p*
rt- O
>2,
(D
ÏT
8'&
P rt>
O 4 7?
3 8 w
-* QTQ 03 cf
ri 1 2.
8 S
M D-g 8
- CD
V. O
e-r ft)
a> 3
Hl
P r
O
O
era
ara h
iso r* cr xi
2 r-
ui r- r*
p 3
03 e: O
B. w
CD 3'
f
c g
S'S p
to E;
I ui
O oo
O
O
o
3 *0
CD W
03
03
P
h 3 5
oj tra 3 jq
oj ra j-.o
F 3 o
':9<o 5'
fS-S
Distributie-Nieuws
m HUliVHQUW VRAAGT
EN GEEFT ZELF RAAD!
Is „huisvrouw zijn" een beroep? Deze
vraag is dikwijls ontkennend beantwoord.
Als er sprake was van „werkende vrouwen",
dan was het huisvrouw-zijn nooit een be
roep, waard om te werden vertegenwoor
digd in de kringen of clubs van werkende
vrouwen.
Ik ben het er nooit mee eens geweest.
De huisvrouw is in hééi veel gevallen niet
alleen een werkende vrouw, maar zelfs een
hard-werkende vrouw.
In dezen tijd komt dat meer dan anders
uit en juist in dezen tijd beseft menigeen
ook de heer des huizes dat het beroep van
huisvrouw een zeer veelzijdig beroep is. Het
vraagt een gróóte kennis, een uitgebreide
kennis van de meest uiteenloopende zaken
en een rijke ervaring.
Daarbij is nu nog gekomen, dat de huis
vrouw blijk moet geven eenig administra
tief organisatietalent te bezitten. Heeft ze
dat niet, dan komt ze om in den stortvloed
van bonnen en bonnetjes.
Heb ik bloem noodig of zal ik wat anders
koopen? Wat neem ik op den maizena-bon?
Is maïzena of griesmeel voordeeliger en waar
heb ik behoefte aan? Kunnen we zeep voor
de keuken nemen of zijn alle bonnen noodig
voor de groote wasch? Hoe red ik me dan?
Kan de vleeschwarenbon dienstbaar ge
maakt worden aan het middagmaal? Wat is
dan het voordeeligste?
Kan van Annie's textielkaart een jurkje
worden afgetrokken ot loopt het arme kind
dan dezen winter met te dun ondergoed?
Wat, ja wat is er nog te krijgen als onze
punten en onze bonnen op zijn en we toch
moeten zorgen voor kleeding, dekking en
eten?
Dit stukje werk alleen vraagt van de huis
vrouw al vrij wat overleg, want als de bon
nen, als de punten éénmaal zijn uitgegeven
en opgebruikt, dan is de aanschaf van meer
van dergelijke artikelen onherroepelijk afge-
loopen tot de nieuwe periode weer begint.
„Goed overleggen dus", is de allereerste
boodschap.
„Het huishouden doen is nu geen sinecure",
schreef mij de moeder van drie flinke jon
gens.. Zij was overigens óók al bijna toe aan
het zilveren jubileum van haar huwelijks
dag en ervaring had ze dus wel.
U denkt er misschien net zoo over?
Hebt U overlegd, wat dit keer zal worden
aangeschaft, zorg dan ook, dat geen bonnen
verloren gaan.
Neem één rustig uur per week en maak de
administratie in orde. Knip de bonnen af,
die in den loop van de week moeten worden
ingeleverd en steek ze in een portefeuilletje,
op dezelfde manier als postzegelverzamelaars
hun ruilexemplaren bergen.
Doet U er een lijstje bij van wat er zal ge
kocht worden op de bonnen, die voor méér
artikelen kunnen dienen, dan is de kans, dat
er één bon verloopt, niet zoo heel groot.
Tot zoover is de huishoudelijke adminis
tratie een kwestie van verstandelijke orga
nisatie, er is echter ook een andere kant aan.
Hoe moet de keuze van de beschikbare
artikelen (vrij of niet vrij) zijn, opdat het
gezin, dat de huisvrouw te verzorgen heeft,
zoo goed mogelijk wordt gevoed? Opdat
vooral de kinderen zoo weinig mogelijk on
der een dreigend tekort zullen lijden?
Om deze vragen goed te kunnen beant
woorden is eenige kennis van voedingsleer
noodig; moet de huisvrouw toch minstens
weten wat onder een zoo goed mogelijke
voeding dient te worden volstaan.
Een beetje warenkennis komt zéér van
pas als er een kleine voorraad is gevormd
uit wat de tuin, de hof of de jacht oplever
de. Wat kan er worden .bewaard? Hoelang
kan dat worden bewaard en hoe gaat dat
het beste?
Van alles moet de huisvrouw verstand
hebben en nu komt voor velen de moei
lijkste opgave de huishouding moet, net
als vroeger, op rolletjes loopen, de huis
vrouw en moeder moet minstens evenveel
tija, een even groote opgeruimdheid en een
even goed humeur kunnen toonen aan man
en kinderen als vroeger. Zij hebhen daaraan
nu immers veel meer behoefte dan in on
bezorgde tijden? Als echte - „werkende en
zorgende" vrouwen zullen wij ons best doen
ook een dubbelzware taak zoo goed moge
lijk te vervullen.
We zouden er echter zoo graag hulp bij
hebben, want samen bereiken we meer dan
alleen.
Daarom is ook van de Redactie van dit
blad het initiatief uitgegaan de „werkende
vrouwen bij uitnemendheid", de huisvrou
wen, te helpen, waar zij dat kan.
Daarom wil zij regelmatig in deze kolom
men besprekingen en raadgevingen laten
verschijnen, opdat de taak van de huis
vrouw verlicht wordt.
Naast besprekingen van algemeenen aard
de huishouding betreffende, komen er re
cepten, speciaal voor dezen tijd.
Er zullen ongetwijfeld handige en
ervaren huisvrouwen zijn, die zélf
goeden raad te geven hebben. Haar
raadgevingen zullen welkom zijn, want
samen zullen wij er vlugger, beter en
minder kostbaar in tijd, geld en mate
riaal komen, dan alleen.
Misschien willen sommigen van U
ook haar vragen en haar bezwaren
voorleggen aan de redactrice van deze
rubriek. Indien mogelijk, volgt een
spoedige behandeling in deze zelfde
kolommen, opgenomen onder de voor
letters van naam en woonplaats van de
vraagster.
Zóó moeten we er komen en zoo zullen
we er ook komen.
De sterke zal een deel dragen van het
pakje, dat de zwakke te zwaar werd, maar
ook die zwakkere zuster komt er.
Juist omdat zij weet dat anderen bereid
zijn mee te dragen en te helpen, is haar last
al lichter te torsen.
Laat ieder, die helpen kan, dus meehelpen
en laat ieder, die hulp noodig heeft in den
zin als hier bedoeld, vragen!
P. L.-H.
Zendt Uw vragen en Uw eigen raad
gevingen steeds vroegtijdig in en vermeldt
pp de enveloppe in den linker bovenhoek}
„Huisvrouw".
Zoo bekend als de Hollandsche kool
soorten, is de Chineesche kool bij ons nog
niet. Van haar kant heeft ze zich aan kli
maat en bodem uitstekend aangepast,
maar van onzen kant beschouwen we ze
nog te veel als een vreemde, van wie we
het burgerrecht niet ten volle erkennen.
Is het, omdat ze kool héét, maar er niet
den smaak van heeft? Dan moet ze juist
goed te pas komen bij de huisvrouw, die
klaagt over 't eentonige van „altijd maar
kool!" Inderdaad, een doordringenden
koolsmaak heeft de Chineesche kool niet;
eerder lijkt ze op witlof, maar dan weer
met eenige tempering van smaak, want
het eenigszins bittere van lof en andijvie
mist ze.
In elk geval mogen we er, nu verschil
lende zomergroenten ons reeds hebben
verlaten, een welkome aanvulling in zien
voor onzen middagdisch zoowel in ge-
kookten vorm als rauw toebereid op de
wijze van sla.
October is de maand, waarin deze
groente overvloedig aan de markt wordt
gebracht, en daar ze na November weer
voor een jaar afscheid van ons neemt, is
het van belang, dat we in de eerstvolgen
de weken ons openstellen voor een nadere
kennismaking: ze zal ons in haar diverse
vormen van toebereiding zeker niet te
genvallen..
Op de eenvoudigste wijze maken we ze
klaar door ze te wasschen, fijn te snippe
ren, zonder water in de pan te doen, op
een flink vuur vlug aan de kook te bren
gen en dan op een zachter vuur gaar te
laten worden en tegelijkertijd droog (on
geveer 'A uur). Dan poeieren we er wat
bloem over (door een zeef b.v.), roeren
die er door en gieten steeds roerende
er zooveel melk bij, dat een gebonden
sausje de groentedeeltjes juist aan elkaar
houdt. We laten de groente een oogen
blikje doorkoken, nemen dan de pan van
het vuur en roeren er een klontje boter
door en zooveel zout als voor den smaak
noodig is. Op de schaal raspen we er een
ietsje nootmuskaat over.
Om den smaak van de Chineesche kool
wat op te halen, kunnen we dit eenvoudi
ge melksausje pittiger maken door toe
voeging van wat dikke tomatenpurée of
van wat geraspte kaas.
Een smakelijke sla, die b.v. heel goed
past bij gestoofde zoetwatervisch, kunnen
wfe van Chineesche kool bereiden zonder
dat we daarbij aan slaolie behoeven te
denken.
We gebruiken n.l. voor de saus wat
kwark (1 eetlepel per persoon) en ver
dunnen die met öf wat tomatenpurée óf
eenvoudig een klein scheutje azijn. Ver
der mengen we er een ietsje mosterd en
misschien wat peper door met een snuifje
zout.
Als we de fijngesnipperde, zorgvuldig
gewasschen en daarna in een doek goed
droog uitgeslagen kool daarmee vermen
gen, dan zal de nieuwe sla-uitvinding
ongetwijfeld in ieders smaak vallen.
Wie niet in de gelegenheid mocht zijn
om kwark te gebruiken (dit zuivelproduct
schijnt n.l. nog niet overal verkrijgbaar te
zijn), die kan er evengoed hangop voor
nemen, een restje b.v. dat met opzet den
vorigen dag voor dit doel bewaard is.
Zelfs karnemelk is bruikbaar: om het
sausje met deze dunne vloeistof toch de
noodige gebondenheid te geven, maken
we eerst een kouden aardappel fijn en
roeren daardoor de karnemelk en de
verdere benoodigdheden.
Wat fijngesneden selderij of peterselie
geeft aan de Chineesche koolsla een bij
zonder aroma.