5? S<M t Is! BONNEN-NIEUWS. (Week van 21 October tot en met 28 October.) its I É?f No. 13. (VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG). 21 Oc ober 1940. HET BEROEP VAN HUISVROUW. Er is kool en kool En ook Chineesche kool Xfl 5* s •a «3: n> P-> s g a. ss d p w 3 3 9? P- n> fl> M» JL 2 di g 2Tg g *21* I (j.0. 3 S-Ö.gö 3&ll N «2 n> n> *<J 2> w »-« 3 3 Ct H>« B 5. I— O c+ ru 0) »-i (T> Pi 3 3 I- 3 §S §5 8.8 n> £2. P_ P 3' •°Ó5 (T> 2 o 5 8 3 g"ao 2 3 8. 2-<5 P-?0? ."i a to U. O a 0 S Xg 8 o B. tj5 o a QTQ o (D f+ n £g,S ■d OTQ m« n> 8. a> a> M. CP m 5 W £f era <i O £'S3£. 2 3 ra 3, Q vis &f BB Ct? I I CO 3 •o fD O CL n> 5 w P era 3 co fl> CD p r P B J :E-f: ffls 3 O Pi S* S u dfc <t> (D rt- rt. tr rt- g rt.n> a - m t K' c: O (D 9 5 8- a to 8 3SSf& 2. 8 i-j p* p O ETC 3'S' 8-T ■mm AD: Algemeen Distributiebonboekje. BB: Broodboni oek je. b K: Boterkaart. VK: Vetkaart. P Z: Petroleumzegel. Bon 04 t/m. 06 worden later nog aan gewezen voor het koopen van steen kolen of andere vaste brandstoffen. xx) 150 gr. "toiletzeep, of 120 gr. huis houdzeep, of 200 gr. zachte zeep, of 250 gr. zeeppoeder, of 125 gr. zeep vlokken, of 250 gr. zelfwerkende waschmiddelen of 200 gr. vloeibare zeep of gedeelten daarvan in com binatie. xxx) Voor mannel. pers. boven 15 jaar 50 gr. scheerzeep, of één tube scheer- crême, of één pot scheerzeep. Op aparte scheerzeepbon! Xxxx) Het rantsoen vleeschwaren, dat per bon kan worden gekocht, bedraagt 75 gram voor gerookt of gekookt var kens-, rund- of kalfsvleesch en voor gerookte worstsoorten, 100 gram voor gekookte worstsoorten, rolpens en knakworst, 125 gram voor leverarti- kelen, tongenworst en nierbrood en J 150 gram voor bloedworst. De bonnen, welke op 13 October a.s. nog Sliet gebruikt zijn, blijven nog geldig tot ®n met Zondag 20 October a.s. met dien Verstande, dat zij gedurende de week van Ï.4 tot en met 20 October a.s. niet ge bruikt zullen mogen worden voor het be trekken van vleesch of vleeschwaren in luttels, restaurants e. d. ARTIKEL BON No. GELDIG RANTSOEN 109 AD 30-9 tot en met 25-10 1 kilogram 114 AD 28-9 tot_en met 9-11 2i ons koffie of 75 gr. thee Tarwebloem, farwemeel, boek- weitmeel, roggebloem, rogge meel, zelfrijzend bakmeel 78 AD 5-10 tot en met 1-11 2| ons BB 11 BB 10 21-10 tot en met 27-10 14-10 tot en met 22-10 100 gram of 125 gram roggebrood V et 13 BK 13 VK 19-10 tot en met 25-10 19-10 tot en met 25-10 iedere bon 250 gram iedere bon 250 gram margarine of boter Vleesch 05 VB 21-10 tot en met 27-10 xxxx) 100 gram vleesch of 1 rantsoen vleeschwaren. 05 Worst e. d. 21-10 tot en met 27-10 xxxx) 1 rantsoen vleeschw. Rijst, rijstebloem en rijstemeel 76 AD 5-10 tot en met 1-11 250 gram Havermout, havervlokken, grutten en gort 77 AD 5-10 tot en met 1-11 250 gram Vermicelli, Macaroni en Spagnetti 15 AD 9-9 tot en met 1-11 100 gram Maizena, griesmeel en puddingpoeder 28 AD 9-9 tot en met 1-11 100 gram Koos 26 AD 21-10 tot en met 27-10 100 gram per bon 55 AD 116 xxx) 19-10 tot en met 12-11 31-8 tot en met 31-12 xx) lie noot xxx) zie noot P Z periode 6 periode A 9-9 tot en met 3-11 10-11 2 liter 2 liter 01 tot en met 03 01 tot en met 06 x) tot 31-10 tot 31-10 per bon één eenheid vaste brandstoffen per bon één eenheid turf Textielproducten Op puntenkaart. (Waardekaart verkrijgbaar a 5 ct. aan ons bureau: Alkm. Crt.) DE DISTRIBUTIE VAN TEXTIEL- GOEDEREN. Aan een aanschrijving van het centrale distributiekantoor aan de distributiediensten is het volgende ontleend: Tweedehandsche kleeding valt onder de distributiebepalingen en moet dus tegen in ontvangstneming van textielpunten worden verkocht. Voor tweedehandsche kleeding geldt dezelfde puntenwaardeering als voor nieuwe kleeding. Indien reparaties van meubelen, gordijnen enz. de aanschaffing van kleine hoeveel heden stof noodzakelijk maken, kan hiertoe een speciale vergunning aan particulieren worden verleend. De praktijk heeft geleerd, dat het in vele plaatsen in ons land zeer moeilijk is, om de speciale verduisteringsstof, welke is vrij gesteld van rantsoeneerende bepalingen, te koopen. In speciale gevallen, b.v. voor wacht- en praktijkkamers van artsen; voor café's, restaurants en dergelijke kan met name tegemoetgekomen worden aan-de be hoefte aan overgordijnstoffen. De aandacht wordt er op gevestigd, dat deze stoffen niet aan den verbruiker zelf, doch uitsluitend aan een door den verbruiker op te geven stof feerder mogen worden afgeleverd. Wat linnengoed in huwelijksuitzetten be treft, doen zich gevallen voor, waarin aan vragers stof willen koopen om zelf lakens, sloopen, doeken, tafellakens, servetten enz. te vervaardigen. Deze verzoeken moeten worden geweigerd, aangezien geen zekerheid bestaat, dat deze goederen inderdaad zullen dienen voor het vervaardigen van den hu welijksuitzet. Volgens de" bestaande regeling kan een vergunning tot de aanschaffing van een hu welijksuitzet eerst worden afgegeven, nadat de ondertrouw heeft plaats gehad. Door den veelal korten tijdsduur tusschen ondertrouw en huwelijk kunnen echter moeilijkheden ontstaan ten aanzien van een tijdige afleve ring der goederen. Om dit te voorkomen kan de distrifcutiedienst, bij welken de speciale vergunning tot de aanschaffing van een huwelijksuitzet werd aangevraagd, na te hebben onderzocht of de aangevraagde hoe veelheden goederen het daarvoor gestelde maximum punten-aantal niet overschrijdt, een voorloopige beslissing nemen, welke aan den aanvrager wordt medegedeeld. De aanvrager kan de door hem aange vraagde goederen dan terstond bij zijn leve rancier bestellen. Zoodra de ondertrouw heeft plaats gevonden, kan de speciale ver gunning aan den aanvrager ter hand worden gesteld, waarop zijn leverancier hem de reeds bestelde goederen kan afleveren. Ter aanvulling van de bestaande instruc ties wordt medegedeeld, dat ook voor ver sleten glasgordijnen ten genoege van den distributiedienst aan te toonen naar be hoefte in beperkte mate nieuwe gordijnen of gordijnstoffen kunnen worden toege wezen. Ook in geval van verhuizing naar een nieuwe woning kunnen de distributiedien sten, indien het raamoppervlak grooter is of de afmetingen der nieuwe ramen van dien aard zijn, dat men bij het vermaken der gordijnen niet met de oude gordijnen toe komt, naar gelang van de behoefte, in be perkte mate aan aanvragen tegemoetkomen. Als eisch dient echter te worden gesteld, dat de oude nog bruikbare gordijnen gebruikt zullen worden. iq CO O O) O CO O i 2ÊSSÜ1S K SS *1 oo g o I sgs 3 sr so oo p Ï-* Ul UI ïi ■3 t- co O 2 3 era n> 311 UI OS 8* H-* UI Qu 3 W" CD 3 H s: 2 01 oj CD t-i o&i 5 i er w 1 <0 I i P 1 <J" w E tri r? p* rt- O >2, (D ÏT 8'& P rt> O 4 7? 3 8 w -* QTQ 03 cf ri 1 2. 8 S M D-g 8 - CD V. O e-r ft) a> 3 Hl P r O O era ara h iso r* cr xi 2 r- ui r- r* p 3 03 e: O B. w CD 3' f c g S'S p to E; I ui O oo O O o 3 *0 CD W 03 03 P h 3 5 oj tra 3 jq oj ra j-.o F 3 o ':9<o 5' fS-S Distributie-Nieuws m HUliVHQUW VRAAGT EN GEEFT ZELF RAAD! Is „huisvrouw zijn" een beroep? Deze vraag is dikwijls ontkennend beantwoord. Als er sprake was van „werkende vrouwen", dan was het huisvrouw-zijn nooit een be roep, waard om te werden vertegenwoor digd in de kringen of clubs van werkende vrouwen. Ik ben het er nooit mee eens geweest. De huisvrouw is in hééi veel gevallen niet alleen een werkende vrouw, maar zelfs een hard-werkende vrouw. In dezen tijd komt dat meer dan anders uit en juist in dezen tijd beseft menigeen ook de heer des huizes dat het beroep van huisvrouw een zeer veelzijdig beroep is. Het vraagt een gróóte kennis, een uitgebreide kennis van de meest uiteenloopende zaken en een rijke ervaring. Daarbij is nu nog gekomen, dat de huis vrouw blijk moet geven eenig administra tief organisatietalent te bezitten. Heeft ze dat niet, dan komt ze om in den stortvloed van bonnen en bonnetjes. Heb ik bloem noodig of zal ik wat anders koopen? Wat neem ik op den maizena-bon? Is maïzena of griesmeel voordeeliger en waar heb ik behoefte aan? Kunnen we zeep voor de keuken nemen of zijn alle bonnen noodig voor de groote wasch? Hoe red ik me dan? Kan de vleeschwarenbon dienstbaar ge maakt worden aan het middagmaal? Wat is dan het voordeeligste? Kan van Annie's textielkaart een jurkje worden afgetrokken ot loopt het arme kind dan dezen winter met te dun ondergoed? Wat, ja wat is er nog te krijgen als onze punten en onze bonnen op zijn en we toch moeten zorgen voor kleeding, dekking en eten? Dit stukje werk alleen vraagt van de huis vrouw al vrij wat overleg, want als de bon nen, als de punten éénmaal zijn uitgegeven en opgebruikt, dan is de aanschaf van meer van dergelijke artikelen onherroepelijk afge- loopen tot de nieuwe periode weer begint. „Goed overleggen dus", is de allereerste boodschap. „Het huishouden doen is nu geen sinecure", schreef mij de moeder van drie flinke jon gens.. Zij was overigens óók al bijna toe aan het zilveren jubileum van haar huwelijks dag en ervaring had ze dus wel. U denkt er misschien net zoo over? Hebt U overlegd, wat dit keer zal worden aangeschaft, zorg dan ook, dat geen bonnen verloren gaan. Neem één rustig uur per week en maak de administratie in orde. Knip de bonnen af, die in den loop van de week moeten worden ingeleverd en steek ze in een portefeuilletje, op dezelfde manier als postzegelverzamelaars hun ruilexemplaren bergen. Doet U er een lijstje bij van wat er zal ge kocht worden op de bonnen, die voor méér artikelen kunnen dienen, dan is de kans, dat er één bon verloopt, niet zoo heel groot. Tot zoover is de huishoudelijke adminis tratie een kwestie van verstandelijke orga nisatie, er is echter ook een andere kant aan. Hoe moet de keuze van de beschikbare artikelen (vrij of niet vrij) zijn, opdat het gezin, dat de huisvrouw te verzorgen heeft, zoo goed mogelijk wordt gevoed? Opdat vooral de kinderen zoo weinig mogelijk on der een dreigend tekort zullen lijden? Om deze vragen goed te kunnen beant woorden is eenige kennis van voedingsleer noodig; moet de huisvrouw toch minstens weten wat onder een zoo goed mogelijke voeding dient te worden volstaan. Een beetje warenkennis komt zéér van pas als er een kleine voorraad is gevormd uit wat de tuin, de hof of de jacht oplever de. Wat kan er worden .bewaard? Hoelang kan dat worden bewaard en hoe gaat dat het beste? Van alles moet de huisvrouw verstand hebben en nu komt voor velen de moei lijkste opgave de huishouding moet, net als vroeger, op rolletjes loopen, de huis vrouw en moeder moet minstens evenveel tija, een even groote opgeruimdheid en een even goed humeur kunnen toonen aan man en kinderen als vroeger. Zij hebhen daaraan nu immers veel meer behoefte dan in on bezorgde tijden? Als echte - „werkende en zorgende" vrouwen zullen wij ons best doen ook een dubbelzware taak zoo goed moge lijk te vervullen. We zouden er echter zoo graag hulp bij hebben, want samen bereiken we meer dan alleen. Daarom is ook van de Redactie van dit blad het initiatief uitgegaan de „werkende vrouwen bij uitnemendheid", de huisvrou wen, te helpen, waar zij dat kan. Daarom wil zij regelmatig in deze kolom men besprekingen en raadgevingen laten verschijnen, opdat de taak van de huis vrouw verlicht wordt. Naast besprekingen van algemeenen aard de huishouding betreffende, komen er re cepten, speciaal voor dezen tijd. Er zullen ongetwijfeld handige en ervaren huisvrouwen zijn, die zélf goeden raad te geven hebben. Haar raadgevingen zullen welkom zijn, want samen zullen wij er vlugger, beter en minder kostbaar in tijd, geld en mate riaal komen, dan alleen. Misschien willen sommigen van U ook haar vragen en haar bezwaren voorleggen aan de redactrice van deze rubriek. Indien mogelijk, volgt een spoedige behandeling in deze zelfde kolommen, opgenomen onder de voor letters van naam en woonplaats van de vraagster. Zóó moeten we er komen en zoo zullen we er ook komen. De sterke zal een deel dragen van het pakje, dat de zwakke te zwaar werd, maar ook die zwakkere zuster komt er. Juist omdat zij weet dat anderen bereid zijn mee te dragen en te helpen, is haar last al lichter te torsen. Laat ieder, die helpen kan, dus meehelpen en laat ieder, die hulp noodig heeft in den zin als hier bedoeld, vragen! P. L.-H. Zendt Uw vragen en Uw eigen raad gevingen steeds vroegtijdig in en vermeldt pp de enveloppe in den linker bovenhoek} „Huisvrouw". Zoo bekend als de Hollandsche kool soorten, is de Chineesche kool bij ons nog niet. Van haar kant heeft ze zich aan kli maat en bodem uitstekend aangepast, maar van onzen kant beschouwen we ze nog te veel als een vreemde, van wie we het burgerrecht niet ten volle erkennen. Is het, omdat ze kool héét, maar er niet den smaak van heeft? Dan moet ze juist goed te pas komen bij de huisvrouw, die klaagt over 't eentonige van „altijd maar kool!" Inderdaad, een doordringenden koolsmaak heeft de Chineesche kool niet; eerder lijkt ze op witlof, maar dan weer met eenige tempering van smaak, want het eenigszins bittere van lof en andijvie mist ze. In elk geval mogen we er, nu verschil lende zomergroenten ons reeds hebben verlaten, een welkome aanvulling in zien voor onzen middagdisch zoowel in ge- kookten vorm als rauw toebereid op de wijze van sla. October is de maand, waarin deze groente overvloedig aan de markt wordt gebracht, en daar ze na November weer voor een jaar afscheid van ons neemt, is het van belang, dat we in de eerstvolgen de weken ons openstellen voor een nadere kennismaking: ze zal ons in haar diverse vormen van toebereiding zeker niet te genvallen.. Op de eenvoudigste wijze maken we ze klaar door ze te wasschen, fijn te snippe ren, zonder water in de pan te doen, op een flink vuur vlug aan de kook te bren gen en dan op een zachter vuur gaar te laten worden en tegelijkertijd droog (on geveer 'A uur). Dan poeieren we er wat bloem over (door een zeef b.v.), roeren die er door en gieten steeds roerende er zooveel melk bij, dat een gebonden sausje de groentedeeltjes juist aan elkaar houdt. We laten de groente een oogen blikje doorkoken, nemen dan de pan van het vuur en roeren er een klontje boter door en zooveel zout als voor den smaak noodig is. Op de schaal raspen we er een ietsje nootmuskaat over. Om den smaak van de Chineesche kool wat op te halen, kunnen we dit eenvoudi ge melksausje pittiger maken door toe voeging van wat dikke tomatenpurée of van wat geraspte kaas. Een smakelijke sla, die b.v. heel goed past bij gestoofde zoetwatervisch, kunnen wfe van Chineesche kool bereiden zonder dat we daarbij aan slaolie behoeven te denken. We gebruiken n.l. voor de saus wat kwark (1 eetlepel per persoon) en ver dunnen die met öf wat tomatenpurée óf eenvoudig een klein scheutje azijn. Ver der mengen we er een ietsje mosterd en misschien wat peper door met een snuifje zout. Als we de fijngesnipperde, zorgvuldig gewasschen en daarna in een doek goed droog uitgeslagen kool daarmee vermen gen, dan zal de nieuwe sla-uitvinding ongetwijfeld in ieders smaak vallen. Wie niet in de gelegenheid mocht zijn om kwark te gebruiken (dit zuivelproduct schijnt n.l. nog niet overal verkrijgbaar te zijn), die kan er evengoed hangop voor nemen, een restje b.v. dat met opzet den vorigen dag voor dit doel bewaard is. Zelfs karnemelk is bruikbaar: om het sausje met deze dunne vloeistof toch de noodige gebondenheid te geven, maken we eerst een kouden aardappel fijn en roeren daardoor de karnemelk en de verdere benoodigdheden. Wat fijngesneden selderij of peterselie geeft aan de Chineesche koolsla een bij zonder aroma.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1940 | | pagina 7