BONNEN-NIEUWS. (Week van 11 November tot en met 17 November.; Waarvoor dienen vitamines I IfaiSSiSiifrf!- -z o DE HUISVROUW VRAAGT GEEFT ZELF RAAD l ARTIKEL BON No. GELDIG RANTSOEN Suiker 42 AD 26 Oct. t. en m. 22 Nov. 1 kilogram 81 AD 9 Nov. t. en m. 20 Dec. 2^ ons koffie of 75 ar., thee Brood of gebak 13 BB 14 BB 4 Nov. t. en m. 17 Nov. 11 Nov. t. en m. 17 Nov. 100 gram o, 125 gram roggebrood of 1 rantsoen gebak Bloem, brood of gebak 1 Bik. 4 Nov. t. en m. 1 Dec. 65 gram roggebrood 50 gram ander brood half rantsoen gebak 35 gram meel of bloem 15 BK 16 BK 2 Nov. t. en m. 15 Nov. 9 Nov. t. en m, 15 Nov. half pond boter Vet 15 VK 16 VK 2 Nov. t. en m. 15 Nov. 9 Nov. t. en m. 15 Nov. i half pond margarine of boler Vleesch 07 VB 08 VB 4 Nov. t. en m. 17 Nov. 11 Nov. t. en m. 17 Nov. xxxx) 1 ons vleesch of 1 rantsoen vleeschwaren Vleeschwaren 07 Worst e. d. 08 Worst e. d. 4 Nov. t en m. 17 Nov. 11 Nov. t. en m. 17 Nov, xxxx) 1 rantsoen vleeschw. Rijst, rijstebloem, rijstemeel of gruttenmeel 82 AD 2 t. en m. 29 Nov. half pond Gort, gortmout of grutten 88 AD 2 Nov. t. en m. 27 Dec. 1 ons Havermout, havervlokken, haver- bloem, aard.meelvlokken, gort, gortmout of grutten. 83 AD 2 Nov, t. en m. 27 Dec. half pond Vermicelli, Macaroni en Spagnetti 98 AD 2 Nov. t. en m. 27 Dec. 1 ons Maizena, griesmeel, sago, aard appelmeel en puddingpoeder 93 AD 2 Nov, t. en m. 27 Dec. 1 ons Kaas 52 AD 25 AD 4 Nov. t. en m. 17 Nov. 11 Nov. t. en m. 17 Nov. 1 ons per bon Eieren 65 AD 38 AD 4 Nov, t. en m. 17 Nov. 11 Nov. t. en m. 17 Nov. 1 ei Zeep 55 AD 116 xxx) 19 Oct. t, en m. 12 Nov. 31 Aug. t. en m. 31 Dec, xx) lie noot XXX) zie noot Petroleum P Z periode B PZ 7 11 Nov. t. en m. 15 Dec. 4 Nov. t. en m. 29 Dec. 2 liter 2 liter Wanneer men de beteekenis der vitamines wil defin-ieeren, kan dat het beste gebeuren aan de hand van de verschijnselen, die optreden als men geen of te weinig vitamines krijgt. Gebrek aan vitamine A leidt tot stoornissen in den groei, vat baarheid voor infecties, oogziekten met name nachtblindheid, waa'r- op we al eens eerder gewezen heb ben en onder bepaalde omstan digheden, bloedarmoede. Gebrek aan vit-amine B 1 kan leiden tot het optreden van beri-beri, vermindering van eetlust en zenuwstoornissen. Een tekort aan vitamina B 2 leidt tot afwijkingen in de huid en slijmvliezen (o.a. pellagra). Het ontbreken van he t v i t a- ffline C verwekt scheurbuik voornamelijk gekenmerkt door bloedingen, tandbederf, ontstekin gen van het tandvleesch. Het vitamine D heeft invloed op 't kalk- en phosphorgehalte van het organisme, iets waarvan men bij gebrek aan voldoende vitamine D den invloed merkt in den vorm van de beruchte „Engelsche ziekte" en het daarmee gepaard gaande tand- --derf. Vitamine E-gebrek veroorzaakt stoornissen in de vruchtbaarheid. Het komt in zoo ruime mate in de natuur voor, dat niemand er zich eigenlijk ongerust over behoeft te maken. Daarmee wil echter niet gezegd zijn, dat men zich over de andere vitamines wel zorgen moet maken. Over het algemeen loopt het met de tekorten wel los, zeker wanneer men er zooals algemeen bekend kan zijn op let, dat de voeding zoo gevarieerd mogelijk is. Eenzij dige meelkost is natuurlijk ver keerd, terwijl aardappelen en groen ten onontbeerlijk zijn. Wie er op let dat hij zuivelproducten krijgt en er voor zorgt fruit en groenten te eten, vooral zoo nu en dan rauw want koken werkt over het algemeen na- deelig op vitamines zal zich niet bang behoeven te maken voor vita minegebrek. Wat hij den eenen dag tekort komt, vult hij bovendien wellicht den volgenden dag weer aan. Er wordt wel eens beweerd, dat men zich eigenlijk maar heelemaal niet met de vitamine-voorziening bezig moet houden en dat het maar een soort modeverschijnsel, of prin- cipieele „rauwkosteterij" is. Dat is echter een misvatting. Bij kinderen is het bijvoorbeeld zeer noodig op een goede vitamine-voorziening te letten, terwijl het verre van uitge sloten is, dat ook bij volwassenen stoornissen optreden, die wel niet aan een volkomen gebrek aan vita mines kunnen worden geweten, maar die het gevolg zijn van een te weinig aan bepaalde vitamines. Verminderde weerstand tegen ziektekiemen en tandbederf zijn verschijnselen, die eigenlijk ieder een kent en die het gevolg zijn van het ontbreken van een behoorlijke hoeveelheid van de vitamines C en D, de twee van het rijtje, die in ons klimaat en bij onze levenswijze het eerste en het sterkste in de ver drukking komen. BRANDSTOFFEN. Bonnen 04, 05, 06 en 07 van de kaart „haarden, kachels" geven elk recht op een eenheid vaste brandstoffen. Bonnen 08, 09, 10 en 11 van deze kaart geven elk recht op een een heid turf. De bonnen 08 t/m 11 zullen later alsnog worden aange wezen voor steenkolen of andere vaste brandstoffen. Bonnen 07 tot en met 14 van de kaart „centrale verwarming" en voorts de met „brandstoffen, één eenheid le periode" en de met „cokes, één eenheid eerste periode" A D: Algem. distributiebonboekje B B: Broodbonboekje. B K: Boterkaart. Bik.: BI'»emkaart. V K: Vetkaart. P Z: Petroleumzegel. xx) 150 gr. toiletzeep, of 120 gr. huishoudzeep, of 200 gr. zachte zeep, of 250 gr. zeeppoeder, of 125 gr. zeepvlokken, of 250 gr. zelfwerkende waschmiddelen of 200 gr. vloeibare zeep of gedeelten daarvan in combina tie. xxx) Voor mannel. pers. boven 15 jaar 50 gr. scheerzeep, of één tube scheercrême, of één pot scheerzeep. Op aparte scheerzeepbon! xxxx) Het rantsoen vleeschwaren, dat per bon kan worden ge kocht, bedraagt 75 gram voor gerookt of gekookt varkens-, rund- of kalfsvleesch en voor gekookte worstsoorten, rolpens en knakworst, 125 gram vjor leverartikelen, tongenworst en niersbrood en 150 gram voor bloedworst. gemerkte bonnen geven elk recht op een eenheid vaste brandstoffen. Al deze bonnen zijn gedurende de maand November geldig. De kolenbonnen, voor October aangewezen, blijven tot en met 14 November geldig. •o o aT 10 i 0*3 2 d d 5" 2 o g i |R*il S g 8 f* CR *3 i c-t-3- 3 I (l (5 H - SSac N Hffl B Slft» *3 8 S s s.3 &s? o. |8frlSS3 H n> H 3 O O (9 3 »-> cn ra* m. n c Jr4 <T> et1 O C fl> fl) v—ïr c+ a» 2 SjS. ft 3 8 o fi: t 4 - 3 e-h O t— o8 8 ggigs I h» w i 3 n> a> fl> i 3 &ol p.3 c (9 N J Distributie-Nieuws No. 16. (VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG). 11 November 1940. DE HUISVROUW GEEFT ZELF RAAD EN VRAAGT RAAD BOVENDIEN. Dankbaar voor het medeleven, dat uit de correspondentie voor deze rubriek bestemd blijkt, geven wij den raad door, die een lezeres ons zond. Het gaat over het vlug weeken van boonen en erwten, pruimen, ap peltjes en dergelijke producten. Lang weeken kost niets dan wat tijd en als er tijd is om de vruchten e.a. lang gelegenheid te geven, om zich langzaam vol te zuigen met water, dan is dat verreweg het beste, want dan zwellen al deze gedroogde producten het beste en het mooiste op. Gedroogde vruchten behoeven zelfs niet meer te worden gekookt. Als U ze weekt in water met suiker of zoetmiddelen (25 kleine tabletjes in een kwart liter water geeft een behoorlijk zoete vloeistof) en een stukje citroenschil mee laat aftrekken, dan' zijn de vruchten na het weeken meteen voor het gebruik gereed. Het overblijvende vocht kan af zonderlijk gebonden worden met wat sago en over de vruchten worden gegoten. Dat kost weinig brandstof en weinig tijd; de vruchten blijven, omdat ze niet gekookt worden, mooi heel. Maar nu het vlug weeken. De inzending behelst de volgende, aan de practijk ontleende raadgevingen. „Het kan tegenwoordig nog wel „eens voorkomen, dat de huis vrouw van den groenteboer of „kruidenier niet voor meerdere „dagen groenten of gedroogde „vruchten in voorraad kan krijgen. „En dit heeft zijn bezwaar bij pro ducten als boonen, erwten, ap peltjes, pruimen of gort die een „nacht in het water moeten staan „om volgens de regelen der kunst „verwerkt te^worden. „Dit zelfde effect kan men echter „ook bereiken door op de boonen, „erwten enz. kokend water te gie- „ten, het geheel koud laten worden „en dan met hetzelfde water te „koken. Het resultaat is hetzelfde „als de langen tijd vergende „methode de groente een nacht in „de week te zetten". Met hartelijken dank aan de in zendster vragen wij alle andere han dige huisvrouwen: Waar blijft gij met Uw wenken?" Een andere huisvrouw schrijft: „Met vreugde heb ik dë nieuwe rubriek begroet en zou nu gaarne gebruik maken van de geboden ge legenheid om vragen te stellen". En ook hierop zouden we willen laten volgen: „Huisvrouwen, die raad noodig hebben, waar blijft gij?" De vraagster, hier boven genoemd, zou gaarne recepten hebben voor het gebruik van havermout, maar wenscht geen oven-recepten. Dit is jammer, want er is een smakelijk en eenvoudig koekje te maken van havermout, iets dat ons te pas kan komen, nu koek en gebak op de bon is. Maar ook zonder oven is er met havermout nog wel iets goeds te be reiken. Er is een smakelijk ontbijt- gerecht van havermout, dat brood kan helpen sparen of aanvullen, juist zooals U wenscht. Dat is het bekende Müszli. 50 gr. 04 ons haverhout), 1 y, d.l. i water, 3 eetlepels gecondenseerde melk met suiker of liever honig, in dien ze voorhanden is, 4 groote ap pelen, wat gemalen noten en het sap van één citroen, indien verkrijg- baar. Zet de havermout gedurende 12 uur met het water in de week. Meng I er daarna de gecondenseerde melk of honig en het citroensap door. Rasp de gewasschen appelen met schil en al fijn en roer ze dadelijk door de havermout, opdat ze niet bruin verkleuren. Geef ieder zijn portie Müszli, met wat gemalen noten bestrooid. (Hiervoor kunnen ook zelf gezochte, gepofte beuke- nootjes dienst doen). Een smakelijke broodbelegging, die ook de boter vervangt, kan wor den gemaakt van havermout en to maten (of tomaten-purée). De huisvrouw, die het gerecht creëerde, noemde het „Hatoma". Hatoma. 2 opgehoopte lepels vlugkokende havermout, 3 tomaten (of een lepel tomatenpurée en 2 lepels water), 1 klein uitje, 1 ei, zout en peper, 10 gr. boter. Maak de ui héél fijn en fruit ze in de boter. Schil de tomaten, snijdt ze in stukjes, doe ze bij de ui. Voeg ook de vlugkokende havermout, zout en kruiden toe en laat alles samen op een zacht vuur even gaar worden. Klop het ei los en roer het op het laatste oogenblik door de massa. Voeg als de Hatoma te droog mocht worden en niet smeerbaar meer zou zijn, wat melk toe. Wat meer havermout vragen de gerechten, die in de koekepan kun nen, worden gebakken. Er zijn n.l. van havermout zoete havermout- koekjes te maken, die als drie in de pan worden opgediend en zoute ge rechtjes, die het vleesch kunnen vervangen. Van beide soorten volgt hier het recept. Havermoutkoekjes (zoet). 150 gr. (154 ons) havermout, 3 d.l. water, wat zout, 50 gram bloem of fijn gerolde en gezeefde havermout als de bloem op is, 40 gram suiker en 5 zoetstof-tabletjes, opgelost in wat water of 80 gram suiker in totaal, wat kaneel. Boter, margarine of olie om in te bakken. Zet de havermout in het water ge durende eenige uren in de week. Voeg het zout toe en roer alles nog eens goed dooreen. Werk er bloem of gezeefd havermoutmeel, suiker (en zoetstof) en kameel door tot een dik vloeibaar deeg. Maak in de koekepan héél weinig boter of olie heet; het is voldoende als de boter vet is. Doe er zooveel deeg in als voor drie in de pan gebruikelijk is. Strijk het deeg dan uit en laat het langzaam bruin en gaar bakken. Geef de koekjes met een beetje appelmoes of iets dergelijks. Havermoutlapjes van vleesch). (in plaats 100 gram (1 ons) havermout, 1 ei, 3/4 d.l. melk, groentenat, bouillon van een blokje, of water met zout, een paar droppels aroma, soja, enz., wat geschrapte ui, peper, nootmus- caat en 50 gram boter. Voor de jus ±2 y. d.l. groentenat, bouillon van een blokje of water met tomatenpurée. Week de havermout eenige uren in het ei met de vloeistof, het zout en I de kruiden. Proef daarna of de ha- j vermout goed geweekt is en of ze pittig van smaak is. Bak van dit deeg lange dunne lapjes aan beide kanten bruin. Maak de boter af met véél vloeistof en stoof hierin de lapjes gaar. Voeg af en toe nog eens wat vloeistof toe, want de havermout zuigt veel van de j jus op. Geef deze lapjes op een vleesch- loozen dag inplaats van vleesch. Er zijn nog meer havermoutge- rechten en als er méér belangstelling blijkt te zijn, dan zullen ook die re cepten een plaats vinden. Wij wach ten nu eerst de vragen daaromtrent af. Een tweede vraag gaat over een z.g. 20 minuten-pan, een dubbel koekepannetje, waarin men cake bakt boven op een gaspit of oliestel. Wat kan men er nog meer in berei den dan cake? Allerlei andere eenvoudige gebak soorten zooals zandgebak, een bis- cuitdeegje, een kruidkoek zonder boter, maar toch altijd gebak, waar voor meestal ingrediënten noodig zijn, waarover we nu niet zoo royaal kunnen beschikken. Binnenkort zullen we eens een recept van gebak zonder boter en eieren opnemen. Nu is daar geen gelegenheid meer voor. De derde vraag van dezelfde huis vrouw gaat over het velen bekende euvel van altijd wéér groen uit slaande muren, straatjes en stoepen. Vroeger liet men voor het schoon maken en bleeken van deze groene steenen, het aardappelwater staan. Was er slechts weinig aardappel water, dan werd het bewaard. Tegen het einde van de week als het straatje schoon moest zijn, warmde men het water op en schrobde daarmee de groene steenen. Ze bleekten goed schoon, dat moet gezegd worden, maar toch is het jammer, dat de steenen zullen profiteeren van de zouten en andere voedingsstoffen, die de aardappel bevat .Dat is dan ook de reden, dat we er hier even op terug komen. Doe die steenen niet met aard appelwater. Waarmee dan wel, is een vraag, die nog even op beantwoor ding moet wachten wegens gebrek aan plaats voor vandaag. Aardappelen bevatten, vooral in en vlak onder de schil, stoffen, die van groote waarde zijn voor den mensch. Het zou daarom een en in dezen tijd dubbel noodzakelijke zuinigheidsmaatregel zijn de aard appel niet te schillen voor het ge bruik en ze niet te koken in ruim DISTRIBUTIEKRING HEILOO. PETROLEUM. Waarschuwing. Aan hen, die nog in het bezit zijn van één of meer petroleumdistri- butiezegels en' hun maaltijden be reiden met behulp van gas, eleetri- citeit >of een fornuis, wordt bekend gemaakt, dat zij deze zegels onver wijld op mijn kantoor behooren in te leveren. De huidige petroleumpositie is van dien aard, dat alleen zij voor petroleum in aanmerking komen, die bij het bereiden van hun maal tijden uitsluitend op dit pro duct zijn aangewezen. Een ieder die nog petroleumze- gels bezit, waarop hij/zij geen recht heeft, wordt in zijn/haar eigen belang aangeraden deze ten spoedigste aan mijn kantoor te be zorgen. Zij die verzuimen aan het boven staande gevolg te geven, stellen zich aan een strafrechter lijke vervolging bloot! INLEVERING BLOEMBON- NEN DOOR DETAILLISTEN. In het vervolg op het reeds ge publiceerde in de dagbladen, breng ik onder de aandacht van detailis- ten, dat de bloembonnen ter ver krijging van een toewijzing „gebak" of „bloem" ingeleverd dienen te worden op form. MD 268 (Opplak- vellen voor vleesch, textiel of brood). Deze formulieren zijn ver krijgbaar op het distributiekantoor. Broodbonnen dienen bij 160 stuks of veelvouden daarvan, bloembon nen bij 260 stuks of veelvouden daarvan te worden ingeleverd. BLOEMKAARTEN. Aan belanghebbenden wordt be kend gemaakt, dat zij die 7 en 8 November niet in de gelegenheid waren hun bloemkaarten af te balen, Dinsdag 12 en Woensdag 13 November a.s. alsnog in de gelegen heid worden gesteld dit te doen van 9 tot 12.30 uur op het Distri butiekantoor. Na genoemde data worden geen kaarten meer verstrekt. De leider van den Distributie kring Heiloo, DEG. DE JAGER. water, doch slechts in zooveel water als er in een half uur ongeveer op kan verkoken. Bij deze werkwijze sparen we per kg. aardappelen bijna pond, be nevens de in water oplosbare stoffen, die nu juist niet in het water te recht komen en die niet worden weg gegooid. Behalve deze voordeelen hebben we een niet te onderschatten extraatje. Er is minder brandstof noodig, omdat er minder water aan de kook moet worden gebracht. Kookt de aardappelen dus liefst met schil en al. Kookt ze met weinig water, zoodat geen in water oplosbare stoffen daar in overgaan en er mee worden weg- gegoten. Kookt aardappelen en groenten bij voorkeur zoo vlug mogelijk en zoo kort mogelijk. Houdt ze niet langer warm dan strikt noodzakelijk is en stoof ze niet of zoo kort mogelijk na. R. L. H.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1940 | | pagina 7