IS
Onze voedselvoorziening.
TEX NEL-DISTRIBUTIE.
De veeprijzen, de slager eri
de huisvrouw.
s «.ais s
g.g S
B °44
I S 1 I f g g
Bij ons in Rotterdam
In groote centrale keukens werd en wordt
nog voor duizenden menschen gekookt.
Dankbaarheid en burgerzin.
WE ETEN KOOL!
vcrkiijgbaarstelling op speciale
vergunning zal aan den detailhan
del worden bekend gemaakt door
bovergenoemd rijksbureau. Tot zoo
lang is de verkoop van deze artike
len aan het publiek verboden.
LINOLEUM EN VLOERZEIL
DISTRIBUTIEGOED.
In het Verordeningenblad zijn op
genomen besluiten van den secre
taris-generaal van het Departement
van Handel, Nijverheid en Scheep
vaart. waarbij als distributiegoede
ren iri den zin van artikel 4 der
distributiewet worden aangewezen
alle soorten van linoleum, viltzeil
(bedrukt viltpapier), vloerzeil, oude
materialen en afvalstoffen.
Aanvullingen op de lijst.
In het weekblad „De Manufactu-
rier" komen enkele mededeelingen
voor in zake de toepassing der maat
regelen voor de textiel-distributie.
Wij cntleenen hieraan het volgende:
Dekens en beddelakens. De ver
koop van wollen- en halfwollen
dekens, alsmede van katoenen bed
delakens op de textielkaart is ver
boden. Deze artikelen mogen door de
detaillisten alleen worden afgeleverd
op speciale vergunningen.
„Koelie"-dekens. Evenals dwei
len zijn katoenen defïens, welke niet
meer dan 10 procent katoen bevatten
eh voor de rest van afvalstoffen zijn
vervaardigd, vrijgesteld van punten-
waardeering.
Glasgordijnstoffen. Glasgordijn
stoffen (vitrages) indien geheel ver
vaardigd uit kunstzijde en/of celwol,
zijn vrijgesteld voor den verkoop
zoneter punten.
Glasgordijnen geheel of gedeeltelijk
uit katoen vervaardigd, mogen alleen
worden geleverd op speciale vergun
ning zooals tot heden het geval was.
Dweilen. Het artikel dweilen is
van nu af voor den verkoop zonder
punten aan den consument vrij
gesteld.
Uniformen. In de lijst van vrij
gestelde artikelen komt voor: zwem-
kleeding en uniforme sportkleeding,
bestaande uit shirt en short, voor
voetbal- en dergelijke sportvereeni-
gingen.
Hieronder vallen dus kennelijk
niet de uniformen voor padvinders.
Graal, enz. Hiervoor dient men een
speciale vergunning aan te vragen,
welke door de plaatselijke distribu
tiekantoren kan worden verleend.
Regeling in zake het verstrekken
van matrassen op speciale vergun
ningen. Kapokmatrassen zullen
sleihts op speciale vergunning ver
krijgbaar worden gesteld in de vol
gende gevallen: le. voor personen,
dje in het huwelijk treden; 2e. aan
geëvacueerden en door het oorlogs
geweld getroffenen; 3e. in bijzondere
gevallen ter beoordeeling van het
Rijksbureau van de Distributie van
Textielgoederen door den Handel.
Voor het derde geval dient de aan
vrage vergezeld te gaan van een dok
tersattest, gecontroleerd door den
vertrouwensarts (formulier M. D. 29).
TAPIJTEN EN KARPETTEN.
Eertijds werd medegedeeld, dat
tapijten en karpetten en afgepaste
kleeden niet langer vrij mogen
worden verkocht en voortaan even
als tapijtstoffen en loopers, alleen op
speciale vergunningen kunnen wor
den verkocht.
Uit de practijk is gebleken, dat
dit niet duidelijk genoeg is. Onder
afgepaste kleeden wordt hier niet
verstaan: divankleeden, gobelins,
kapstokkleeden, schoorsteenkleeden,
tafelkleeden, tafelloopers, wand-
kleeden, maar wel afgepaste vloer-
kleeden. Afgepaste vloerkleedjes tot
en met een grootte van 90x160 c.M.
Velen, en onder hen ook bur
gemeesters, vragen zich af,
waarom thans het vleesch van
eerste en dat van derde klas
koeien voor één prijs wordt
verkocht en toch kan de slager
niet anders.
Onlangs hebben wij melding ge
maakt van een „Vleeschconflict" te
Broek in Waterland, dat plotseling
de aandacht vestigt op een probleem,
dat in het slagersbedrijf in hooge
mate actueel is sinds de invoering
van de vleesch-distributie.
Genoemd conflict komt er op neer,
dat de burgemeester de slagers
wilde dwingen (z.g. C-koeien) te
verkoopen tegen lagere prijzen dan
door hen op hun prijslijsten zijn aan
gegeven. De felagers weigerden dit
echter, omdat naar zij betoogen
deze C-koeien bij het z.g. uitsnijden
even duur blijken uit te komen als
de betere kwaliteit koeien (A.). Op
een aanbod aan den burgemeester,
om als „proef op de som" voor ge
meente-rekening zoo'n C-koe tegen
de door haar vastgestelde prijzen te
verkoopen, wenschte deze niet in te
gaan, zoodat genoemd dorp zonder
vleesch kwam te zitten.
Hoe zit deze zaak nu eigenlijk in
elkaar? Kort samengevat aldus
het Hbld. is de gang van zaken
bij de rundvleesch-distributie aldus:
De Ned. Veehouderijcentrale neemt
het slachtvee over van den boer, het
geen geschiedt op .50 z.g. rayon-
markten, waar taxateurs het aange
voerde vee naar slachtwaarde in een
aantal klassen indeelen. De prijzen
loopen uiteen van 61 cents per kilo
levend gewicht van de AA I-runde
ren (de eigenlijke prima „Paasch-
beesten") tot 30 cents per kilo voor
de W III-beestcn, de (z.g. „worst
koeien") het slagersbedrijf heeft
echter in de practijk hoofdzakelijk
te maken met de slachtdieren, welke
vallen in de prijsklassen A I (55
cents per kilo levend gewicht) tot
en met C III (39 cents).
Nadat de Veehouderijcentrale de
mogen vrij van punten worden ver
kocht, alsmede vloerkleedjes ge
maakt van afvalstoffen, ten minste
wanneer deze laatstgenoemde kleed
jes van een speciaal merk zijn voor
zien en goedkeuring van het rijks
bureau is verkregen.
Het blijkt, dat in het algemeen
onder sierkleedjes vele artikelen
door den handel worden gerang
schikt, die als zoodanig niet tot de
vrijgestelde artikelen gerekend
mogen worden.
Daarom wordt thans bepaald, dat
van nu af uitsluitend sierkleedjes
verkocht mogen worden, alle kunst
zijden-, katoenen- en linnen kleed
jes, waarvan de oppervlakte beneden
1 vierkante meter ligt.
Alle schorten, zoowel bretel- en
bandschorten, dienster- of serveer-
schorten, half schorten, kunnen, in
dien zij gemaakt zijn van kunstzijde,
op de helft worden gewaardeerd van
de waardeering van katoenen
schorten.
Windjacken van kunstzijde kunnen
worden gewaardeerd voor mannen
en vrouwen op 15 punten, voor jon
gens en meisjes op 10 punten.
Zeiljopper, oliejassen en oliejek
kers kunnen worden gewaardeerd
als sportjas, dus 37 punten voor
mannen, 32 punten voor vrouwen en
25 punten voor jongens en meisjes.
dieren heeft overgenomen, draagt zij
ze op haar beurt weer over aan de
slagers of grossiers. Het is daarbij
niet de bedoeling, dat de Veehoude
rijcentrale winst maakt. De slager
betaalt dus voor zijn slachtdier den
zelfden prijs, als de Centrale er voor
heeft gegeven, maar wèl wordt deze
verhoogd met 5 waaruit de Cen
trale haar kosten voor de overneming
betaalt.
Doch hiermede is de slager er nog
niet! In de eerste plaats moet hij het
vervoer van de markt naar het
plaatselijke slachthuis betalen. Ten
tweede moet het dier daar ten minste
één nacht worden gestald en dit doet
de gemeente natuurlijk niet voor
niets.
Gemiddeld zal het bedrag voor
vervoer en stalling op 3.per
rund komen. Maar er komen nog
méér kosten voor het aan slachten
toe is! Om te beginnen eischt de fis
cus 10 der inkoopwaarde als ac
cijns op het geslacht, waarna de ge
meente aan de beurt is; zij vraagt
n.l. een keur- en slachtrecht, dat ge
middeld 8.per rund bedraagt,
(vergoeding voor het keuren en voor
het gebruik van het slachthuis).
Daarna moet de slager nog betalen
den man, die de eigenlijke slachting
verricht en wel gemiddeld 3.per
rund.
Maar ook dan is de slager er nog
niet, want ook de plaatselijke toe
wijzingscommissie (P.T.C.), welke de
vleesch-distributie ter plaatse regelt,
heeft haar kosten, die hoofdelijk per
rund worden omgeslagen en gemid
deld 2.per rund bedragen. Ten
slotte moet de slager dan nog het
vervoer van het geslachte dier van
het abattoir naar zijn slagerij be
talen of zoo hij zijn vleesch van
een grossier betrekt de grossiers
winst.
Nu staan hier tegenover ook een
paar inkomstenposten, n.l. de op
brengst van de huid en van de af
vallen, (kop, onderpooten, organen
en ingewanden), benevens van het
losse vet en wel resp. 10.9.
en wat het vet betreft 20.voor
een A en 10.voor een C-rund.
Deze bedragen komen dus op den
kostprijs van het vleesch in minde
ring.
Tot welke kostprijzen een slager
bij de huidige inkoopsprijzen van
het rundvee resp. voor een éérste
kwaliteit (A-) en voor een derde
kwaliteit (C-) koe komt, toont de
volgende berekening:
Waterdichte beroepskleeding blijft
vrijgesteld voor hen, die voor de
uitoefening van hun beroep deze
kleeding niet kunnen missen.
De aandacht wordt erop gevestigd,
dat voor zgn. tweede keus artikelen,
artikelen welke beschadigd zijn, res
tanten e.d. het voorgeschreven aan
tal punten moet worden ingenomen.
De verkoop wordt vanzelf gestimu
leerd door den lagen prijs van deze
producten.
Graslinnen. De verkoop van
graslinnen "lakens is verboden. Zij
zijn alleen op speciale vergunningen
verkrijgbaar.
Imitatie bontmantels kunnen alleen
op speciale vergunningen worden
gekocjht of volgens de regeling voor
wintermantels.
Verkoop door niet erkende textiel
handelaren.
Er zijn verschillende textielpro
ducten, welke in het algemeen niet
door erkende textielhandelaren wor
den verkocht.
Deze handelaren zijn niet ver
plicht een bedrijfsvergunning aan te
vragen bij het Rijksbureau en be
hoeven aldaar niet ingeschreven te
zijn. Zij moeten zich echter beper
ken tot den verkoop van die vrij
gestelde artikelen, welke zij ook
voor 10 Mei 1940 hebben verkocht.
A-rund.
C-rund.
Levend gewicht
525 kg.
475 kg.
Prijs per kg. levend 53 ets.
41 ets.
Dus inkoopsprijs
278.25
194.75
5% distr. kosten
13.91
9.74
10 accijns
27.82
f 19.48
Kosten P.T.C.
2.00
2.00
Levend vervoer en
stalling
3.00
3.00
Slachtrecht
8.00
8.00
Slachtloon
f
3.00
3.00
Wegen en vervoer
f
2.50
2.50
Totaal:
338.48
242.47
Af opbrengst huid,
afval, los vet 39.00 f 29.00
Kostpr. v.h. vleesch
aan de bouten 299.48 213.47
Nu bedraagt het geslacht gewicht,
dus het gewicht der vier bouten, bij
een A-rund gemiddeld 58 van het
levend gewicht, bij een C-rund
slechts 52 In het onderhavige
geval zal het A-rund geslacht, dus
305 kg. wegen en het C-rund 247 kg.
Men veronderstelle echter niet,
dat de slager uit zoo'n A-rund 305,
resp. 247 kg. biefstuk, lappen, gehakt
enz. kan verkoopen, want in die vier
bouten zit een aanzienlijke hoeveel
heid beenderen, pezen en vellen, die
bij het uitsnijden als afval achter
blijft en practisch waardeloos is.
Voor een A-rund bedraagt het 18
en voor een C-rund is het nog veel
ongunstiger, n.l. ongeveer 24
Verder ontstaat gedurende het
verblijf van het vleesch in de koelcel
en bij het transport een' zeker ge
wichtsverlies door het indrogen, ter
wijl ook het uitwegen in een paar
honderd kleine porties een verlies
veroorzaakt. Practijkproeven hebben
aangetoond, dat het indroog- en in-
weegverlies op 8 kan worden
gesteld. De berekening wordt dus
verder:
A-rund B-rund.
kg. kg.
Gewicht aan bouten 305 247
Verlies aan been,
pezen, inwegen en
indrogen resp. 26
en 32 voor
A en C 79 79
Verkoopbaar vleesch 226 168
Kostpr. aan bouten 299.48 213.47
Kostpr. verkoopbaar
vleesch per kg. 1.32 1.27
Het blijkt dus, dat de kostprijs van
het vleesch, dat uit een koe van C-
kwaliteit kan worden gesneden,
slechts 5 cent of 3.8 per kg. lager
is dan die van vleesch, afkomstig
van een A-rund, hoewel de inkoop
prijs twaalf cents of 22.6 lager
was!
Maar het is dan toch in elk geval
gemiddeld een stuiver per kilo (2
centperpond) lager in kostprijs,
zou men dus zeggen. Zeker, gemid
deld, doch vleesch en vleesch is
twee. De verhouding tusschen de
duurdere deelen (biefstuk, haas, ros
bief) en de goedkoopere (lappen,
klapstuk, gehakt) is bij een C-rund
aanmerkelijk ongunstiger dan bij
een A-dier en als men dit overweegt,
dan zal het duidelijk zijn, dat het in
inkoopprijs schijnbaar-goed-
koopere C-rund in werkelijkheid voor
den slager het duurste is.
Hieruit volgt tevens, dat het stand
punt der slagers in het conflict te
Broek in Waterland geenszins op
dwarsdrijverij berust. Zij kunnen
het vleesch van de C-koeien werke
lijk niet goedkooper afzetten, dan aat
van de A-runderen. Dit zou alléén
kunnen, wanneer de Veehouderij
centrale het huidige prijsverschil
tusschen de kwaliteiten aanmerke
lijk gróóter maakte. Thans zijn de
slachtbeesten van mindere kwaliteit
in verhouding veel te duur, met als
gevolg, dat de slager het vleesch er
van, hoewel van mindere kwaliteit,
toch voor de zélfde prijzen dient te
verkoopen als dat van de betere
A-koeicn!
E <3 44
£3 tuO^
-Q ai O
c S
s
X o - c
-4-5
ti S Si C
C r£
rr* 3
-D O
8 e
O -+->
■4^ r* *-*
■s o
-S-o N
G)
tuo H 2
O) rn 9
O
O, w g fi
o S
O C "D R
O *~t
o a) (i)5
a
r* *0
§.Sa,
U XJ
'cö -X S3 too
o «fa
25 »S w <2 co
bO
Toen het oorlogsgeweld over
Rotterdam woedde, was het in
de Maasstad al zeer spoedig zoo,
dat in groote deelen der stad
zoowel de gas- en waterleiding
als de electriciteit uitgeschakeld
waren, hetgeen er toe leidde,
dat de voedselvoorziening stag
neerde. Daarom heeft men on
middellijk de handen uit de
mouwen gestoken. Waar nog ge
legenheid was tot koken, deed
men dat voor een zoo groot mo
gelijk aantal personen en voorts
werden er terstond hulpacties
ondernomen, waarvan met name
de Vrouwelijke Vrijwillige Hulp
met eere genoemd mag worden.
Uit een van die hulpacties is een
centrale voedselvoorziening geboren,
die nog steeds bestaat, en die voor
treffelijk heeft gefunctionneerd. Wij
hebben den leider van deze instel
ling, den gewezen reserve-majoor G.
Knoth, bereid gevonden ons een uit
eenzetting te geven over het ont
staan en de werkwijze van deze cen
trale voedselvoorziening.
Ten tijde van de oorlogsdagen was
de heer Knoth plaatsvervangend
commandant van de Burgerwacht,
welke instelling naar zijn meening
vooral voorbestemd was voor het
verrichten van burgerlijke diensten
in tijden van nood, in verband waar
mede hij reeds lang zijn gedachten
had laten gaan over de voedselvoor
ziening. Toen voltrok zich op den
veertienden Mei de ramp aan Rotter
dam, waarbij ook Kralingen, waai
de heer Knoth woont, zwaar getrof
fen werd. „De voedselvoorziening
kwam in het gedrang, en ik begreep,
dat er snel gehandeld moest worden",
aldus de heer Knoth. „Ik nam de
zaak ter hand en kon reeds op den
zestienden Mei, dank zij de volledige
medewerking van de Duitsche en de
Nederlandsche autoriteiten, de eerste
veldkeuken in de Lusthofstraat ope
nen. Nog dienzelfden dag vond ik
een bakker bereid 4000 brooden
extra per dag te bakken en op den
Vrijdag na den wapenstilstand had
den de eerste uitdeelingen plaats. De
gegadigden, die op de hoogte waren
gebracht door middel van affiches,
stroomden toe en wij moesten uiter
aard onmiddellijk op onze hoede
zijn, at geen misbruik van deze mas
sale voedseluitdeeling gemaakt zou
worden. Daartoe riepen wij een con
trole-systeem in het leven, waarbij
iedere gegadigde van een identiteits
kaart werd voorzien, waaron onder
meer het aantal gezinsleden en het
oude zoowel als het nieuwe adres
moesten worden vermeld.
Heeft die controle goed ge
werkt? zoo vroegen wij den heer
Knoth.
Voortreffelijk. Maar ik moet er
onmiddellijk aan toevoegen, dat er
van misbruik heel weinig sprake is
geweest. Er zijn in die dagen tref
fende staaltjes van burgerzin aan den
dag gelegd. Legio is het aantal der
genen, die na eenige dagen hun iden
titeitskaarten inleverden, omdat zij
geen behoefte meer hadden aan
gratis voedsel, zoodat wellicht ande
ren daarvan zouden kunnen profi-
teeren."
Ook elders in de stad.
Dit gold intusschen alleen voor
Kralingen. Uiteraard moest ook el
ders in de stad regelend ten aanzien
van de voedselvoorziening worden
opgetreden. Van -gemeentewege zijn
13 veldkeukens gebouwd, die cen
traal van het gemeentelijk abattoir
uit werden bediend en aan het hoofd
waarvan de heer Knoth werd ge
plaatst.
„Er werd wel is waar centraal ge
kookt", aldus de heer Knoth, „maai
de keukens werden toch zoodanig
ingericht, dat voor elke wijk zelf
standig gekookt zou kunnen wor
den, zoodat de centralisatie zoo noo-
dig tot een decentralisatie kon wor
den omgeschakeld. Duizenden Rot
terdammers hebben van deze voed
selvoorziening kunnen profiteeren.
Er is één dag geweest, de eerste
Juni, dat'110.000 maaltijden door de
Centrale Voedselvoorziening zijn
verstrekt- Gedurende de zomerda
gen, toen het nog lang licht was,
werd er van den vroegen morgen
tot den laten avond in drie ploegen
in de keukens gewerkt. De mede
werking, die hierbij allerwege werd
ondervonden, was even groot als
spontaan. Tot 1 Juni werkten allen
in die keukens geheel ongehono
reerd. Eerst daarna werd een sala-
rieering ingesteld. Ook van ver
scheidene firma's werd veel mede
werking ondervonden. Zoo stelden
de Vereenigde Nederl. Scheepvaart
Maatschappijen onmiddellijk zoo
wel kantoor als personeel ter be
schikking".
Welke maaltijden .werden er
verstrekt?
De uitreiking van warme maal
tijden betrof of soep, of een flinke
stamppot. Aanvankelijk werd alles
op het abattoir gekookt. De veld?
keukens dienden toen voor het
warm houden en voor de distribu
tie. Bovendien werd in die veldkeu
kens vaak pap gekookt. De keukens
zijn alle van hetzelfde model, naar
een type, waarvan de eerste in de
Bentincklaan is geopend. Zij zijn
uitstekend geoutilleerd en bevatten
onder meer een opslag- en kantoor
ruimte, een aardappelmachine en
een ijskast. Van deze veldkeukens
werd ook gebruik gemaakt voor de
uitreiking van levensmiddelen in
natura aan werkloozen. Daardoor
was er uiteraard vaak een groote
drukte bij de keukens, zoodat de
belanghebbenden vaak lang moes
ten wachten. In dit verband is het
een te waardeeren geste geweest
van de Unilever, dat deze maat
schappij voor de nabij haar kan
toorgebouw gelegen veldkeuken een
wachtlokaal heeft geschonken.
Aanvankelijk werd al het eten
gratis verstrekt. Met ingang van 24
Juni is hierin evenwel een veran
dering gekomen. Wie het betalen
kon moest toen betalen en wel 15
cents voor de broodmaaltijden en
een dubbeltje voor een warmen
maaltijd. Deze regeling is van
kracht gebleven tot den 19en Aug.
Sindsdien is de verstrekking van
brood komen te vervallen, zoodat
nog slechts warme maaltijden wor
den verstrekt. Deze maaltijden, die
van een zeer behoorlijke samenstel
ling zijn en waarin onder meer da
gelijks 50 gram vleesch en 20 gram
vet verwerkt wordt, vinden nog al
tijd veel aftrek.
Een rijkskeuken.
Intusschen is thans aan het Groote
Visscherijplein ook een groote
rijkskeuken verwezen. Deze rijks
keuken beeft een eenigszins andere
doelstelling dan de veldkeukens van
den heer Knoth. De rijkskeukens
het ligt ih 'de bedoeling, dat deze
overal in den lande zullen verrijzen
zijn gebaseerd op het principe,
dat het geboden zal zijn zuinig om
te springen met de levensmiddelen
en de brandstoffen. Het in massa-
koken zal altijd voordeeliger zijn
dan het koken in kleine hoeveelhe
den. Daarom worden groote hoe
veelheden tegelijk gekookt, waar
van iedereen zal kunnen betrekken.
De betaling zal dan naar draag-
kracht geschieden. In deze rijkskeu
kens zal een nieuwe bereidingswijze
worden toegepast, n.l. het koken op
stoom, welke methode op het oogen-
blik beproefd wordt in een der veld
keukens van de Rotterdamsche
Centrale Voedselvoorziening.
De voedselvoorziening function-
neerde te Rotterdam reeds enkele
dagen na het bombardement weer
zeer behoorlijk. Van nood is er !e
dezen aanzien gelukkig eigenlijk
geen sprake geweest, hetgeen onge
twijfeld te danken is aan de door
tastende wijze, waarop deze zoo be
langrijke aangelegenheid is aange
pakt. Men heeft nu op het gebied
van massale voedselvoorziening in
de Maasstad een ervaring opgedaan,
die ook elders in Nederland van
belang zal kunnen zijn. Het gecen
traliseerd koken in groote hoeveel
heden zal wellicht algemeener wor
den, indien de oorlog voortduurt.
Dat men hierin' volstrekt "niet iets
behoeft te zien, dat heel erg diep in
het gezinsleven ingrijpt, is te Rot
terdam bewezen. Ook de Rotter
damsche huisvrouwen stelden er na
tuurlijk prijs op haar eigen potje te
koken. Dat ligt in den aard van de
vrouw, zeker van de Nederlandsche
vrouw. Maar diezelfde Rotterdam
sche huisvrouwen hebben toch vol
mondig moeten toegeven, dat het
eten van' de veldkeuken zoowel in
smaak als in hoedanigheid uitste
kend was.
Stoofpot van savoye- of
wittekool.
200 gr. lams- of schapenvleesch,
2 kg. aardappelen, 1 kg. savoye-
kool, 1 groote ui, liter melk of
wat minder, wat vet, zout, een
plukje peterselie.
Het vleesch met zooveel water
opzetten, dat het. juist bedekt is,
wat zout toevoegen en in de goed
gesloten pan op een zacht vuur
1 uur laten-koken.-
Het vleesch met een schuim
spaan uit de pan nemen, het ach
tergebleven bodempje bouillon
aanvullen met de melk en vlug
aan den kook laten komen. De
schoongeboende, in stukken gesne
den aardappelen, laag om laag
met de groente en het vleesch erin
te leggen. Beginnen en eindigen
met de aardappelen. Het vet erop
leggen, de pan sluiten, alles aan
den kook brengen en zachtjes een
half uur laten koken. Opdoen in
een dekschaal, de fijngehakte pe
terselie erover strooien en de
bouillon er afzonderlijk bij geven.
Voor wie veel een dergelijk ge
recht klaar maakt is het aan te
raden een vuurvaste schotel te
nemen, daarin het gerecht te ko
ken en dan zoo op te dienen.
Sla van roodekool.
500 gr. roode kool, 1 groote zure
appel, sap van J4 citroen of wat
azijn, wat slaolie of spekvet,
1 uitje, wat suiker, zout.
De kool, het uitje en de appel
fijnschaven of raspen. Het spekvet
of de olie met de azijn of het ci
troensap, een snufje suiker en zout
vermengen. De geraspte groente
erdoor mengen.
Sla van witte- of
savoyekool.
Ga hiervoor als bovenaangege-
ven te werk, maar neemt in plaats
van het uitje wat fijngehakte pe
terselie of wat fijngesneden
bieslook.
EEN DER CENTRALE KEUKENS, WELKE TE ROTTERDAM IS INGERICHT.
(Polygoon)