DISTRIBUTIEKRING HEILOO.
Aan de detaillisten.
Modelmelk.
Een rantsoen gebak.
Brandstoffen.
Hoe kool te bewaren.
GEZ.NSBELANG EN
BURGERZIN.
ADRESSEN
REDUCTIEBONNEN VOOR BOTER.
De leider van den distributiedienst
Alkmaar brengt ter kennis van be
langhebbenden, dat reductiebonnen
voor boter nog tot uiterlijk 1 Dec.
a.s. bij de Nederlandsche Midden-
standsbank kunnen worden inge
wisseld.
Na dien datum zal inwisseling in
geen geval meer mogelijk zijn.
De leider voornoemd,
H. BAKKER.
(Omvattende de gemeenten Heiloo,
Egmond aan Zee en Egmondbinnen)
Brandstoffen.
Er is mij gebleken, dat er velen
zijn, die meenen dat zij tekort
btandstoffenbonnen hebben ont
vangen in verband met het feit, dat
zij indertijd het enquêteformulier
riet juist hebben ingevuld.
Hoewel ik overtuigd ben, dat na
onderzoek zal blijken dat dit aantal
gedupeerden slechts zeer gering zal
zijn, geef ik hun de gelegenheid
alsnog hun verzuim te herstellen en
mij schriftelijk een duidelijke om
schrijving van het aantal vertrekken
ir. hun woning te doen toekomen.
Deze gelegenheid wordt geboden in
de maand November; na 1 Decem
ber a.s. zullen brieven, waarin dit
onderwerp wordt besproken, niet
meer worden behandeld.
Brood van graan uit eigen oogst.
Zij, die alsnog voor de regeling
„brood van graan uit eigen oogst"
in aanmerking wenschen te komen
(b.v. landbouwers, die tarwe of
rogge verbouwen) kunnen zich
hiertoe vóór 1 December a.s. op het
distributiekantoor aanmelden.
Het gebruik der nieuwe
ontvangstbewijzen.
MD 201 dient te worden gebruikt
fcij de inlevering van opplakvellen
met consumentenbonnen voor de
artikelen: zeep, vleeschwaren,
brandstoffen en cokes.
OOK HET LANDBOUWBEDRIJF
IS MODERN!
Wanneer je eens een kijkje neemt
in de machineschuur van een boer
derij, besef je eerst recht hoeveel
er, ook op het land, veranderd is.
Gedaan is het met het typische re
servelegertje voor den oogsttijd; de
mannen, die uitzwermden met de
dichtgebonden bundel kleeren aan
een stok en de zeis over den rug,
om op de groote boerderijen te
helpen. Gedaan ook is het met de
gezellige sfeer in de stallen, wan
neer zij daar met de gebloemde
koffiekommetjes tusschen de knuis
ten hun dikke sneden mik zaten te
.verorberen en hun zonverbrande
gezichten spraken van kracht en
gezondheid.
Tegenwoordig rijden de machines
ever de akkers, want ook de boer
dien ik bezocht was toegankelijk
voor het nieuwe en heel dat zware
oogstwerk geschiedt thans veelal
machinaal. Hoe eenvoudig kan toch
zoo'n boer zijn, ook al bezit hij een
groot en modern ingericht bedrijf.
Ook al bezit hij méér vakkennis
dan menig werker op ander terrein.
Ook al is het aan den boerenstand
te danken, dat mensch en dier niet
van honger omkomen. Mooi is die
eenvoud ze past bij de stille
akkers, de wijde luchten, het ge
zellige boerenhuis en het stevige
maal. dat ik er genoot en waarvan
ik voor de aardigheid het recept
hierachter laat volgen. Alleen moest
deze eenvoud meer gewaardeerd
worden dan thans vaak het geval is.
Hoeveel vernuft is er niet noodig,
om dit bedrijf waarlijk góéd uit te
oefenen. Daar is bijvoorbeeld de
wisselbouw, waarvan de boer ver
stand moet hebben. Vruchtwisseling
steunt op ervaring van eeuwen her
en waar het eene jaar tarwe ge-
MD 201 A bij de inlevering van
opplakvellen voor: peulvruchten,
suiker, koffie/thee. (Het artikel
peulvruchten staat nog niet op het
formulier vermeld en dient door de
detaillisten op den regel onder
„koffie, thee" te worden geschre
ven).
MD 201 B dient te worden ge
bruikt bij de inlevering van opplak
vellen voor: tarwebloem, enz., rijst
enz., havermout enz., maizena enz.,
•gebak, gort en grutten. (De twee
laatste artikelen zijn niet op de for
mulieren vermeld. Deze dienen op
en onder den regel onder het
woord „Maizena" te worden ge
schreven).
MD 201 C dient te worden ge
bruikt bij de inlevering van opplak
vellen voor: boter, margarine, vet,
spijsolie, kaas, eieren. (Ook op dit
formulier zijn de twee laatstgenoem
de artikelen niet vermeld, zoodat
deze onder het woord „Spijsolie"
dienen te worden geschreven).
MD 201 E dient te worden ge
bruikt bij de inlevering van opplak-
vellen met consumptiebonnen voor:
„vleesch" en voor „worst/vleeseh-
varen", waarvoor de betrokkene
(uitsluitend de slager) een „ont
vangstbewijs vleesch" wenscht te
ontvangen. (Zooals reeds hierboven
is vermeld, dient bij de inlevering
- door slagers en detaillisten - van
„vleesch-" en „worst/vleeschwaren"-
fconnen ter verkrijging van een toe
wijzing „vleeschwaren", gebruik te
worden gemaakt van een ontvangst
bewijs MD 201).
H.H. Bakkers, attentie!
Met ingang van Maandag 25 No
vember 1490 mogen de brood- en
bloembonnen uitsluitend op opplak
vellen MD 2G8 bij den distributie-
dienst worden ingeleverd. Het inle
veren van de brood- en bloembon
nen in zakjes is derhalve vanaf ge
noemden datum niet meer toege
staan.
De leider van den distributie
kring Heiloo DEG. DE JAGER.
zaaid is, moet het volgende jaar iets
anders worden verbouwd. Deze
boer had een ruime verscheidenheid
en behalve met z'n 30 ha tarwe kon
hij nog voor den dag komen met
haver, erwten, duivenboonen, sui
kerbieten, aardappelen, vlas, spina
zie, karwei, witlof en gras. Hij won
geregeld het advies in van den
landbouwconsulent, toetste deze ad
viezen aan de practijk en kwam zoo
tot de beste methode om den bodem
te exploiteeren. Aan samenwerking
en vakkennis was het ook te dan
ken, dat er een gemeenschappelijke
pootaardappelbewaarplaats gesticht
was, een waar glazen paleis met
dubbele wanden en deuren, vól licht
en lucht, waarvan de temperatuur
en verwarming naar behoefte ge
regeld kunnen worden en de lucht-
verversching geschiedt via de kap.
Op een plattegrond staat de plaats
aangegeven, waarop elk der samen
werkende boeren recht heeft.
Geheel anders zag de winteraard
appelbewaarplaats er uit op het erf
van den boer. Het dak begon op
den grond en liep schuin naar
boven; het eerste gedeelte van den
grond af was met zodoen belegd en
verder bestond het dak uit riet- en
rrastieklagen. De ruimte was dus
volkomen geïsoleerd en donker.
Ventilatie moest er in dit geval in
het geheel niet zijn, want zonder
toevoer van nieuwe lucht wordt het
leven stopgezet en is de kans op
ontkiemen en ontspruiten uitge
sloten.
Zooals ik reeds zeide: de boer
moet vernuftig zijn, hij moet vak
kennis bezitten als een werker op
ieder ander gebied. Deze boer had
heel wat van de wereld gezien en
kende het land door en door. Maar
toch bezat hij dien eenvoud, die
rust, dien vriendelijken blik in z'n
oogen, die men nog slechts zoo zel
den in andere kringen aantreft.
Ik dacht er nog aan, toen ik,-tot
vreugde van mijn huisgenooten, in
huiselijken kring „z'n eigen
vrouw's" recept op tafel bracht
voor „Gebakken aardappelen naar
Goudsehen trant': Voor een maal
voor 4 personen is noodig: 1 kg ge
kookte, koude aardappelen, 3 ons
jonge vette kaas of Leidsche kaas
en 1 ons boter. De boter in een
koekenpan goed bruin laten worden
en hierin de aan niet te dunne schij
ven gesneden aardappelen aan bei
de kanten bruin bakken; dan de aan
blokjes gesneden kaas toevoegen en
deze vlug meebakken. Dit gerecht
wordt met groenten, b.v. bietensla,
gegeten.
ONZE „LEVENS"MIDDELEN.
Product van Goede Aarde en
Noesten Vlijt.
Wij hebben allen wel eens genoten
van zoo'n sappige, geurige perzik
met haar fluweelzachte, donzige
schilletje, dat haar tegen ruw weer
beschermt, zooals een goede regen
mantel of een warme trui het óns
doet. Maarals we zoo'n klein
wonder van waardevolle vitamines
en mineralen met veel smaak op
peuzelden, dachten we dan ooit eens,
al was het maar één minuut, aan den
kweeker, aan de moeite, de zorg en
de vakkennis, die noodig zijn ge
weest om die perzik zoo mooi, zoo
gaaf en zoo groot te maken?
Laat ik eerlijk zijn: ik heb zelden,
misschien wel nooit aan hem ge
dacht en daarom wil ik het nü doen.
Daar is hij dan, die kweeker, door
zijn eenvoud wonderwel passend bij
de aarde, de vruchten en de groenten,
door zijn pientere oogen evenwel
verradend, hoe het kwam, dat hij
het zoo vér in zijn vak heeft ge
bracht. Want denk niet, dat men
kweeker kan worden, omdat het
zoo'n „gemakkelijk" vak is!
Daar is véél kennis voor noodig,
daar moet voor worden gewerkt van
vroeg tot laat, daar moet een groote
liefde bijkomen voor de aarde en
hetgeen zij ons geeft. Er moet wor
den gesnoeid, takjes voor het volgend
jaar zorgvuldig geleid en horizontaal
gebonden, om een te snellen groei
te voorkomen; te dikke loten, die de
levenskansen van de aanstaande
moederrankjes bedreigen, moeten
worden verwijderd; men moet letten
op ziekte en insecten, spuiten met
diverse mjddelen, die evenwel nooit
schadelijk voor de planten mogen
zijn.
En danja, dan kan er van
kassen sprake zijn, waar de perziken
in trossen van vijf en zes stuks, met
een gewicht van één a twee ons per
stuk, als donzige, rose-groene speel-
goedballen tusschen de donkere
bladeren hangen. Dan kan zoo'n
kweeker van een oogst van 50.000
stuks spreken. Vijftigduizend porties
gezondheid; vijftigduizend sappige
vruchten, die zonder eenige toevoe
ging reeds buitengewoon smakelijk
en goed zijn, doch waarvan de voe
dingswaarde nog aanzienlijk kan
worden aangevuld, wanneer we ze
gebruiken in combinatie met hangop
en yoghurt!
En wanneer ge dacht, dat die per
ziken alleen al zorg genoeg gaven,
dan hebt ge de werkkrachten van
onzen kweeker onderschat, want in
het midden van z'n perzikenkassen
staan, dicht op elkaar geplant, de
tomatenstruiken, ook al weer met
heele bundels vruchten van rood en
groen. Vroeger ontving hij daar
„tien" cent per kg. voor, want men
wist de tomaat nog niet naar waarde
te schatten en had nog nooit gehoord
van het belangrijke gehalte aan
vitamine C, dat ze bevat. Doch nu
zendt deze kweeker een goede 125.000
kg. naar de veiling.
Toch moet ge niet denken, dat de
belooning voor den harden arbeid,
die hier dagelijks geleverd wordt,
groot is, want niet altijd is de afzet
loonend.
In andere kassen heeft hij nog
postelein, die men in drie weken
kan snijden, terwijl de oogst zich
eenige malen herhaalt.
En buiten zijn de boerenkoolplan-
ten uitgezet en rijen boonen, terwijl
kroppen goudgele sla en groote rha-
barbersteelen ons nog eens duidelijk
doen inzien, hoe goed, hoe gezegend
de bodem is, waar zulke groenten uit
voort kunnen komen. Want waar ter
wereld hebt ge ooit betere, zelfs even
goede groenten gegeten als hier in
Nederland?
Waar evenwel de kweeker zóóveel
voor ons doet, is het ook zaak, dat de
huisvrouw van deze bronnen van
vitamines, mineralen en wat dies
meer zij niets verloren laat gaan
door een foutieve behandeling. Dus,
met zéér weinig water de groente
opzetten, niet lang laten koken of
stoven; mocht er vocht overblijven,
dit niet door den gootsteen laten ver
dwijnen, doch er een sausje van
maken en vooral ook de groente
zuinig schoonmaken, daar ook de
stronkjes en nerven, evenals de bui
tenste bladeren, veel voedingsstoffen
bevatten. Ook verdient het aanbe
veling, steeds die soort vruchten en
groenten te kiezen, welke op be
paalde tijdstippen overvloedig en
daardoor goedkoop zijn.
Zóó, door de vereende krachten
van kweekers en huisvrouwen, kan
het met onze gezondheid nog wel
gaan. Laten we daarom beiden waf"--
deeren!
MANYA BEUKMAN.
In een Zaterdag verschenen bui
tengewone Staatscourant komt voor
een besluit van den secretaris-gene
raal van het departement van sociale
zaken betreffende modelmelk.
Artikel 2 dezer verordening luidt:
De aanduiding „modelmelk" mag
uitsluitend door hem, wien daartoe
op schriftelijke aanvrage door den
secretaris-generaal vergunning is
verleend, worden gebezigd voor
melk, gewonnen onder de voorwaar-,
den en voldoende aan de eischen,
gesteld in dit besluit.
Artikel 3:
De vergunning, in artikel 2 be
doeld, wordt slechts verleend, indien
naar het oordeel van den secretaris
generaal voldoende waarborgen aan
wezig zijn, dat het bedrijf van den
aanvrager en diens bedrijfsvoering
aan de in de volgende artikelen ge
stelde eischen zullen voldoen.Zij kan
worden ingetrokken, indien de secr.-
generaal die waarborgen niet meer
voldoende acht.
Artikel 4:
Het bedrijf mag uitsluitend wor
den uitgeoefend in perceelen of op
landerijen, waarvan de ligging in de
schriftelijke aanvrage voor de ver
gunning, in artikel 2 bedoeld, is ver
meld. In andere perceelen of op an
dere landerijen mag dit slechts ge
schieden, nadat vooraf schriftelijke
toestemming is verkregen van den
directeur van den keuringsdienst.
Artikel 5:
Aan het bedrijf moeten verbonden
zijn een geneeskundige en een vee
arts, die het hygiënisch toezicht op
het bedrijf uitoefenen. Hun aanstel
ling is onderworpen aan de goed
keuring van den secr.-generaal, die
deze goedkeuring te allen tijde kan
intrekken.
Voorts bevat het besluit talrijke
andere maatregelen van hygiërii-
schen aard.
Een rantsoen omvat voor de
hierna genoemde bakkerijproduc
ten telkens tenminste het daar
achter geplaatste aantal grammen:
beschuit 75 gram,
biscuit en wafels 90 gram,
speculaas 140 gram,
andere koekjes 200 gram,
koek 160 gram,
cake 300 gram,
gevuld klein korstgebak (b.v.
amandelbroodjes) 400 gram,
gevuld groot korstgebak (b.v.
boterletter) 500 gram,
taart en gebakjes 600 gram.
Voor geheel of ten deele uit meel
of bloem gebakken producten, wel
ke hierboven niet genoemd zijn,
geldt, dat een rantsoen een hoeveel
heid omvat, waarin 70 gram meel
of bloem is verwerkt.
Bonnen 04, 05, 06 en 07 van de
kaart „haarden, kachels" geven
elk. recht op een eenheid vaste
brandstoffen.
Bonnen 08, 09 10 en 11 van deze
kaart geven elk recht op een een
heid turf. De bonnen 08 t/m. 11
zullen later alsnog worden aange
wezen voor steenkolen of andere
vaste brandstoffen.
Bonnen 07 tot en met 14 van de
kaart „centrale verwarming" en
voorts de met „brand?'offen, één
eenheid le periode" en de met
„cokes, één eenheid eerste periode"
gemerkte bonnen geven elk recht
op een eenheid Vaste brandstoffen.
Al deze bonnen zijn gedurende
de maand November geldig.
„HUISHOUDING VAN NU".
Uitgave H. van der Marck's
Uitg. Mij. Roermond.
Dit Novembernummer is weer bij
zonder actueel. Iedere huisvrouw
kan hieruit leeren voor de komende
feestdagen van St. Nicolaas en
Kerstmis met gedistribueerde arti
kelen eigen-gebakken lekkernijen
op tafel te brengen, die praktisch
maar eenige centen behoeven te
kosten.
Om de kleine kinderen niet te
veel den druk van den tijd te laten
ondervinden, worden allerlei han
dige kleinigheidjes aangegeven,
waarvan speelgoed te maken is, want
een kinderhand is zoo gauw ge
vuld! Met het recept voor zelf te
maken gluton zal heel wat speel
goed gerepareerd kunnen worden.
Een middel om een japon, die ge
leden heeft van het fietsrijden weer
te herstellen, zal door zéér velen
worden toegepast, alsook het reini
gen van regenjassen en crêpe zijden
japonnen.
Uiterst welkom voor de komende
wintermaanden is het patroon voor
het maken van een heerlijk warme
„donzen" deken of dekbed, gevuld
met kranten.
Twee opvoedkundige artikelen
van dr. van Andel Ripke en dr.
Berger, zijn zoowel voor kleine als
groote gezinnen van belang.
Wist U dat noten en kastanjes zoo
voedzaam waren en voor een groot
gedeelte het vet bij de voeding kun
nen vervangen?
Leest „Huishouding van Nu" en
U blijft op de hoogte!
De bekende raadgeving is: „In
den winter zoo weinig mogelijk ge
bruik maken van inmaak, maar de
groenten zooveel mogelijk in ver-
schen toestand gebruiken".
Hiervoor zijn de koolsoorten
uitermate geschikt, daar ze rijk zijn
aan vitaminen-C. In aanmerking
komen de witte-, roode-, groene-
en savoyekool en de spruitjes. De
boerenkool blijft ditmaal buiten
beschouwing; ze is een uitstekende
groente, maar wordt een volgende
keer besproken.
De spruitjes kunnen geoogst
worden zoodra er een nachtvorst
over gegaan is, hetgeen thans
overal het geval is. Men kan meer
malen van dezelfde plant oogsten,
daar de groei den geheelen winter
doorgaat. Pas in het voorjaar, als
ze beginnen door te schieten, is de
oogst ten einde.
De in September en October ge
oogste sluitkoolen kunnen, bij een
zorgvuldige behandeling en op een
geschikte plaats bewaard, den ge
heelen winter door goed blijven.
Wie buiten woont kent het inkuilen
van de kooien wel. Maar ook de
stadshuisvrouw kan de kool bewa
ren, mits zij een goede kelder
heeft; zoodoende heeft ze altijd
versche groente bij de hand. De
kooien worden hiervoor in een
drogen, vorstvrijen kelder aan den
stronk opgehangen, niet op den
grond gelegd. Goede kool voelt
vast en zwaar aan en de bladeren
zijn frisch.
Er zijn menschen, die meenen
geen kool te kunnen verdragen.
Voor de meesten is dit echter het
geval, indien zij toebereid is op de
manier, waarop dat in de meeste
gezinnen gebeurt. Kool bevat n.l.
zwavelverbindingen, die vrij komen
bij het koken. De onaangename
geur, welke de kool bij het koken
verspreidt, wordt hierdoor veroor
zaakt. De onaangename gewaar
wording, die velen nog eenige uren
na het gebruik van kool voelen, is
hierop terug te brengen.
Maar verreweg de meeste
menschen kunnen kool zonder
den geringsten hinder gebrui
ken, wanneer deze slechts kort
;-2 uur) en met weinig water
verhit is. Dit klinkt vreemd,
daar men gewoonlijk aan
neemt, dat een gerecht lichter
verteerbaar is, wanneer het
langer gekookt wordt en daar
door zeer zacht en gaar op
tafel %>mt. Met kool is dit
echter niet het geval. De ver
anderingen, die optreden bij
het lang verwarmen, zijn voor
de meeste menschen veel hin
derlijker dan de celstof, welke
de kort gekookte kool eenigs-
zins knappend maakt.
Bovendien worden bij het koken
in ruim water, naast den kool-,
smaak ook stoffen verwijderd, die
helpen dezen smaak te ver
zachten; ook de in water oplos
bare zouten worden op die manier
wegegooid.
Alle koolsoorten worden het
beste opgezet met weinig water,
want tijdens het koken laat de
kool, daar het een zeer waterrijke
groente is, nog vocht los. Het over
tollige vocht wordt met wat aan
gemengd aardappelmeel gebonden
of men voegt een beetje melk toe
en bindt dan met bloem; de kool
moet niet nagestoofd worden.
De kooktijd van de kool, mits
goed fijngesnipperd, is een half
uur; zelfs roode kool behoeft niet
langer dan drie kwartier te koken,
indien men de azijn maar niet
eerder toevoegt dan wanneer de
kool gaar is. Azijn houdt h.l. het
gaar worden sterk tegen.
Weinig bekend, doch zeer sma
kelijk is het maken van een „rauw
slaatje" van kool, zooals men dat
ook omstreeks 1800 al aanbeval.
Hiervoor wordt de kool zeer fijn-
geraspt of geschaafd en dan aan
gemaakt met olie en azijn of ci
troensap. Het toevoegen van appel
bij het roodekoolslaatje geeft
hieraan een fijnen smaak. Alle
koolsoorten kunnen hiervoor ge
bruikt worden en vormen dan met
aardappelen en bijv. visch een
smakelijk en gezond middagmaal.
Door de bereiding als stoofpot,
stamppot is koolsoep is afwisseling
te brengen, terwijl met behulp van
kaas of kerry een wijziging in den
smaak is te verkrijgen.
Thans volgen nog eenige re
cepten:
Wittekool.
1 wittekool, ongeveer 2 dl. wa
ter, 1 dl. melk, 10 gr. bloem of
maizena, wat boter, wat zout.
De kool van de buitenste blade
ren ontdoen, doormidden snijden
en zeer fijn schaven. Opzetten met
het kokende water en wat zout,
vlug aan den kook brengen en
zachtjes ongeveer droog en gaar
laten koken in een half uur. De
melk toevoegen en het vocht bid
den met wat aangemengde bloem
of maizena; de boter toevoegen.
Hebt ge er ooit over nagedacht,
dat de mensch het eenige levende
wezen is, dat voor hij gaat eten aan
het koken, bakken en braden slaat?
Tóch is de samenstelling van ons
lichaam niet anders dan van de hoo-
gere diersoorten en ook de inrich
ting van ons spijsverteringsapparaat
toont geen principiëele verschillen.
Het kan dan ook niet anders of de
wijze, waarop wij met ons voedsel
omgaan, moet zekere gevolgen héb
ben voor onze gezondheiden he
laas zijn die gevolgen niet altijd
fraai en steekt de gezondheid van het
primitieve dier bij de onze in menig
opzicht (denk b.v. eens aan het ge
bit!) gunstig af. Natuurlijk zijn daar
bij ook allerlei andere factoren in
het spel, doch het is een feitf dat de
voeding daarvan een zéér voor
name is.
Wat gebeurt er dan wel, wanneer
wij ons voedsel koken, of liever ge
zegd niet-oordeelkundig koken? Dan
worden de vitaminen, de voor
het leven onmisbare
stoffen, beschadigd of zelfs ver
nield.
Natuurlijk moeten we niet geheel
en al tot rauwkost over gaan, want
dat zou ons niet smaken en voedsel,
dat zonder appetijt genuttigd wordt,
heeft voor onze gezondheid eveneens
weinig waarde. Er moet dus een
compromis gesloten worden: we
dienen geregeld rauwe vruchten
met schil en al te gebruiken,
waarin we, inplaats van ze in keurige
partjes te snijden, stevig de tanden
zetten; we dienen groenten ook eens
rauw te eten bereid als sla, het
geen met veel meer groentesoorten
mogelijk is, dan ge misschien zoudt
denken en voorts dienen we,
vooral in déze tijden, waarin we niet
het geringste verlies van voedings
waarde uit onze spijzen kunnen dul
den, op de moderne wijze te koken,
die door onze deskundigen op voe-
dingsgebied wordt aanbevolen.
Het koken heeft namelijk ook z'n
goede zijde, want ten eerste wordt
het voedsel er in de meeste gevallen
smakelijker door, ten tweede is het
koken in sommige gevallen te zien
als een soort voor-verteering en ten
Centraal Distributiekantoor:
Poststukken, Bezuidenhoutsche-
weg 144, 's-Gravenhage.
Telefoon 7 2 0 1 0 0
Interlocaal letters XXX
Secretariaat,
Bezuidenhoutscheweg 93,
's-Gravenhage.
Inspectie West:
D. J. Scheffel, Oudegracht 182,
VERZOEK AAN
DISTRIBUTIE-DIENSTEN,
Distributie-diensten van omlig
gende gemeenten worden ver
zocht, ten behoeve van hun eigen
plaatsgenooten, speciale mededee-
lingen zoq spoedig mogelijk aan
ons bureau in te zenden, opdat ze
in het eerstvolgend nummer van
dit
„DISTRIBUTIE-NIEUWS"
kunnen worden opgenomen.
DE ALKMAARSCIIE COURANT
is het EENIGE DAGBLAD met een
EIGEN STADSKARAKTER.
Dat is de GROOTSTE WAARDE
voor den adverteerder! Tel. 3320.
derde kan koken uit hygiënische
"overwegingen noodig zijn om ons
tegen ziektekiemen te beschermen.
De voedingsmiddelen die niet of
slechts kort gekookt behoeven te
worden, hebben voor ons lichaam bij
zondere beteekenis (melk, kaas,
eieren, vruchten) en daarvan dienen
we ons dan ook zoo ruim mogelijk te
voorzien. De aardappelen en groen
ten worden eerst dan in hooge mate
van beteekenis, wanneer ze oordeel
kundig worden bereid, d.w.z. dat we
de aardappelen bij voorkeur in de
schil koken, met een bodempje
water en dat we van de groenten ook
de bruikbare buitenste, groene bla
deren gebruiken; deze bevatten
waardevolle voedingszouten.
Gok- de groenten bereiden wij
slechts met een bodempje water, in
een goed gesloten pan, op een fel
vuur tot ze koken en daarna op een
zachter vuur, niet langer dan circa
een half uur. Bladgroenten moeten
slechts met het aanhangende water
opgezet worden. Mocht er nog kook
vocht overblijven, dan maken we
daarvan een sausje. Zoodoende ver
dwijnen de waardevolle stoffen niet
door den gootsteen, doch komen ze
aan onze voeding ten goede. In
stamppotten zal niemand er last van
hebben, wanneer de schilletjes van
de tevoren goed afgeboende, ontpitte
en in vieren gesneden aardappelen
meeverwerkt worden en in andere
gevallen doen we het dunne vliesje
er op ons bord af.
Ook verdient het aanbeveling
vleesch af te wisselen met visch,
eieren of kaas. Wanneer alle huisge
nooten met elkaar wat kaas „uit
sparen" van het rantsoen en op de
boterham b.v. eens de gezonde kwark
eten, kunnen we de kaas ook af en
toe door de warme maaltijden ver
werken geraspt of in blokjes
die dan eerst recht vollédig zullen
zijn.
Op deze en soortgelijke wijze
komen we tot een voeding 'die alle
bestanddeelen, die ons lichaam be
hoeft, harmonisch in zich vereen i at.
Zij zal dan in overeenstemming zijn
met het streven naar een goede volks
gezondheid en ngar een evenwichti-
gen economischen toestand in ons
agrarisch land.