DISTRIBUTIEKRING HEILOO. Aan de detaillisten. Modelmelk. Een rantsoen gebak. Brandstoffen. Hoe kool te bewaren. GEZ.NSBELANG EN BURGERZIN. ADRESSEN REDUCTIEBONNEN VOOR BOTER. De leider van den distributiedienst Alkmaar brengt ter kennis van be langhebbenden, dat reductiebonnen voor boter nog tot uiterlijk 1 Dec. a.s. bij de Nederlandsche Midden- standsbank kunnen worden inge wisseld. Na dien datum zal inwisseling in geen geval meer mogelijk zijn. De leider voornoemd, H. BAKKER. (Omvattende de gemeenten Heiloo, Egmond aan Zee en Egmondbinnen) Brandstoffen. Er is mij gebleken, dat er velen zijn, die meenen dat zij tekort btandstoffenbonnen hebben ont vangen in verband met het feit, dat zij indertijd het enquêteformulier riet juist hebben ingevuld. Hoewel ik overtuigd ben, dat na onderzoek zal blijken dat dit aantal gedupeerden slechts zeer gering zal zijn, geef ik hun de gelegenheid alsnog hun verzuim te herstellen en mij schriftelijk een duidelijke om schrijving van het aantal vertrekken ir. hun woning te doen toekomen. Deze gelegenheid wordt geboden in de maand November; na 1 Decem ber a.s. zullen brieven, waarin dit onderwerp wordt besproken, niet meer worden behandeld. Brood van graan uit eigen oogst. Zij, die alsnog voor de regeling „brood van graan uit eigen oogst" in aanmerking wenschen te komen (b.v. landbouwers, die tarwe of rogge verbouwen) kunnen zich hiertoe vóór 1 December a.s. op het distributiekantoor aanmelden. Het gebruik der nieuwe ontvangstbewijzen. MD 201 dient te worden gebruikt fcij de inlevering van opplakvellen met consumentenbonnen voor de artikelen: zeep, vleeschwaren, brandstoffen en cokes. OOK HET LANDBOUWBEDRIJF IS MODERN! Wanneer je eens een kijkje neemt in de machineschuur van een boer derij, besef je eerst recht hoeveel er, ook op het land, veranderd is. Gedaan is het met het typische re servelegertje voor den oogsttijd; de mannen, die uitzwermden met de dichtgebonden bundel kleeren aan een stok en de zeis over den rug, om op de groote boerderijen te helpen. Gedaan ook is het met de gezellige sfeer in de stallen, wan neer zij daar met de gebloemde koffiekommetjes tusschen de knuis ten hun dikke sneden mik zaten te .verorberen en hun zonverbrande gezichten spraken van kracht en gezondheid. Tegenwoordig rijden de machines ever de akkers, want ook de boer dien ik bezocht was toegankelijk voor het nieuwe en heel dat zware oogstwerk geschiedt thans veelal machinaal. Hoe eenvoudig kan toch zoo'n boer zijn, ook al bezit hij een groot en modern ingericht bedrijf. Ook al bezit hij méér vakkennis dan menig werker op ander terrein. Ook al is het aan den boerenstand te danken, dat mensch en dier niet van honger omkomen. Mooi is die eenvoud ze past bij de stille akkers, de wijde luchten, het ge zellige boerenhuis en het stevige maal. dat ik er genoot en waarvan ik voor de aardigheid het recept hierachter laat volgen. Alleen moest deze eenvoud meer gewaardeerd worden dan thans vaak het geval is. Hoeveel vernuft is er niet noodig, om dit bedrijf waarlijk góéd uit te oefenen. Daar is bijvoorbeeld de wisselbouw, waarvan de boer ver stand moet hebben. Vruchtwisseling steunt op ervaring van eeuwen her en waar het eene jaar tarwe ge- MD 201 A bij de inlevering van opplakvellen voor: peulvruchten, suiker, koffie/thee. (Het artikel peulvruchten staat nog niet op het formulier vermeld en dient door de detaillisten op den regel onder „koffie, thee" te worden geschre ven). MD 201 B dient te worden ge bruikt bij de inlevering van opplak vellen voor: tarwebloem, enz., rijst enz., havermout enz., maizena enz., •gebak, gort en grutten. (De twee laatste artikelen zijn niet op de for mulieren vermeld. Deze dienen op en onder den regel onder het woord „Maizena" te worden ge schreven). MD 201 C dient te worden ge bruikt bij de inlevering van opplak vellen voor: boter, margarine, vet, spijsolie, kaas, eieren. (Ook op dit formulier zijn de twee laatstgenoem de artikelen niet vermeld, zoodat deze onder het woord „Spijsolie" dienen te worden geschreven). MD 201 E dient te worden ge bruikt bij de inlevering van opplak- vellen met consumptiebonnen voor: „vleesch" en voor „worst/vleeseh- varen", waarvoor de betrokkene (uitsluitend de slager) een „ont vangstbewijs vleesch" wenscht te ontvangen. (Zooals reeds hierboven is vermeld, dient bij de inlevering - door slagers en detaillisten - van „vleesch-" en „worst/vleeschwaren"- fconnen ter verkrijging van een toe wijzing „vleeschwaren", gebruik te worden gemaakt van een ontvangst bewijs MD 201). H.H. Bakkers, attentie! Met ingang van Maandag 25 No vember 1490 mogen de brood- en bloembonnen uitsluitend op opplak vellen MD 2G8 bij den distributie- dienst worden ingeleverd. Het inle veren van de brood- en bloembon nen in zakjes is derhalve vanaf ge noemden datum niet meer toege staan. De leider van den distributie kring Heiloo DEG. DE JAGER. zaaid is, moet het volgende jaar iets anders worden verbouwd. Deze boer had een ruime verscheidenheid en behalve met z'n 30 ha tarwe kon hij nog voor den dag komen met haver, erwten, duivenboonen, sui kerbieten, aardappelen, vlas, spina zie, karwei, witlof en gras. Hij won geregeld het advies in van den landbouwconsulent, toetste deze ad viezen aan de practijk en kwam zoo tot de beste methode om den bodem te exploiteeren. Aan samenwerking en vakkennis was het ook te dan ken, dat er een gemeenschappelijke pootaardappelbewaarplaats gesticht was, een waar glazen paleis met dubbele wanden en deuren, vól licht en lucht, waarvan de temperatuur en verwarming naar behoefte ge regeld kunnen worden en de lucht- verversching geschiedt via de kap. Op een plattegrond staat de plaats aangegeven, waarop elk der samen werkende boeren recht heeft. Geheel anders zag de winteraard appelbewaarplaats er uit op het erf van den boer. Het dak begon op den grond en liep schuin naar boven; het eerste gedeelte van den grond af was met zodoen belegd en verder bestond het dak uit riet- en rrastieklagen. De ruimte was dus volkomen geïsoleerd en donker. Ventilatie moest er in dit geval in het geheel niet zijn, want zonder toevoer van nieuwe lucht wordt het leven stopgezet en is de kans op ontkiemen en ontspruiten uitge sloten. Zooals ik reeds zeide: de boer moet vernuftig zijn, hij moet vak kennis bezitten als een werker op ieder ander gebied. Deze boer had heel wat van de wereld gezien en kende het land door en door. Maar toch bezat hij dien eenvoud, die rust, dien vriendelijken blik in z'n oogen, die men nog slechts zoo zel den in andere kringen aantreft. Ik dacht er nog aan, toen ik,-tot vreugde van mijn huisgenooten, in huiselijken kring „z'n eigen vrouw's" recept op tafel bracht voor „Gebakken aardappelen naar Goudsehen trant': Voor een maal voor 4 personen is noodig: 1 kg ge kookte, koude aardappelen, 3 ons jonge vette kaas of Leidsche kaas en 1 ons boter. De boter in een koekenpan goed bruin laten worden en hierin de aan niet te dunne schij ven gesneden aardappelen aan bei de kanten bruin bakken; dan de aan blokjes gesneden kaas toevoegen en deze vlug meebakken. Dit gerecht wordt met groenten, b.v. bietensla, gegeten. ONZE „LEVENS"MIDDELEN. Product van Goede Aarde en Noesten Vlijt. Wij hebben allen wel eens genoten van zoo'n sappige, geurige perzik met haar fluweelzachte, donzige schilletje, dat haar tegen ruw weer beschermt, zooals een goede regen mantel of een warme trui het óns doet. Maarals we zoo'n klein wonder van waardevolle vitamines en mineralen met veel smaak op peuzelden, dachten we dan ooit eens, al was het maar één minuut, aan den kweeker, aan de moeite, de zorg en de vakkennis, die noodig zijn ge weest om die perzik zoo mooi, zoo gaaf en zoo groot te maken? Laat ik eerlijk zijn: ik heb zelden, misschien wel nooit aan hem ge dacht en daarom wil ik het nü doen. Daar is hij dan, die kweeker, door zijn eenvoud wonderwel passend bij de aarde, de vruchten en de groenten, door zijn pientere oogen evenwel verradend, hoe het kwam, dat hij het zoo vér in zijn vak heeft ge bracht. Want denk niet, dat men kweeker kan worden, omdat het zoo'n „gemakkelijk" vak is! Daar is véél kennis voor noodig, daar moet voor worden gewerkt van vroeg tot laat, daar moet een groote liefde bijkomen voor de aarde en hetgeen zij ons geeft. Er moet wor den gesnoeid, takjes voor het volgend jaar zorgvuldig geleid en horizontaal gebonden, om een te snellen groei te voorkomen; te dikke loten, die de levenskansen van de aanstaande moederrankjes bedreigen, moeten worden verwijderd; men moet letten op ziekte en insecten, spuiten met diverse mjddelen, die evenwel nooit schadelijk voor de planten mogen zijn. En danja, dan kan er van kassen sprake zijn, waar de perziken in trossen van vijf en zes stuks, met een gewicht van één a twee ons per stuk, als donzige, rose-groene speel- goedballen tusschen de donkere bladeren hangen. Dan kan zoo'n kweeker van een oogst van 50.000 stuks spreken. Vijftigduizend porties gezondheid; vijftigduizend sappige vruchten, die zonder eenige toevoe ging reeds buitengewoon smakelijk en goed zijn, doch waarvan de voe dingswaarde nog aanzienlijk kan worden aangevuld, wanneer we ze gebruiken in combinatie met hangop en yoghurt! En wanneer ge dacht, dat die per ziken alleen al zorg genoeg gaven, dan hebt ge de werkkrachten van onzen kweeker onderschat, want in het midden van z'n perzikenkassen staan, dicht op elkaar geplant, de tomatenstruiken, ook al weer met heele bundels vruchten van rood en groen. Vroeger ontving hij daar „tien" cent per kg. voor, want men wist de tomaat nog niet naar waarde te schatten en had nog nooit gehoord van het belangrijke gehalte aan vitamine C, dat ze bevat. Doch nu zendt deze kweeker een goede 125.000 kg. naar de veiling. Toch moet ge niet denken, dat de belooning voor den harden arbeid, die hier dagelijks geleverd wordt, groot is, want niet altijd is de afzet loonend. In andere kassen heeft hij nog postelein, die men in drie weken kan snijden, terwijl de oogst zich eenige malen herhaalt. En buiten zijn de boerenkoolplan- ten uitgezet en rijen boonen, terwijl kroppen goudgele sla en groote rha- barbersteelen ons nog eens duidelijk doen inzien, hoe goed, hoe gezegend de bodem is, waar zulke groenten uit voort kunnen komen. Want waar ter wereld hebt ge ooit betere, zelfs even goede groenten gegeten als hier in Nederland? Waar evenwel de kweeker zóóveel voor ons doet, is het ook zaak, dat de huisvrouw van deze bronnen van vitamines, mineralen en wat dies meer zij niets verloren laat gaan door een foutieve behandeling. Dus, met zéér weinig water de groente opzetten, niet lang laten koken of stoven; mocht er vocht overblijven, dit niet door den gootsteen laten ver dwijnen, doch er een sausje van maken en vooral ook de groente zuinig schoonmaken, daar ook de stronkjes en nerven, evenals de bui tenste bladeren, veel voedingsstoffen bevatten. Ook verdient het aanbe veling, steeds die soort vruchten en groenten te kiezen, welke op be paalde tijdstippen overvloedig en daardoor goedkoop zijn. Zóó, door de vereende krachten van kweekers en huisvrouwen, kan het met onze gezondheid nog wel gaan. Laten we daarom beiden waf"-- deeren! MANYA BEUKMAN. In een Zaterdag verschenen bui tengewone Staatscourant komt voor een besluit van den secretaris-gene raal van het departement van sociale zaken betreffende modelmelk. Artikel 2 dezer verordening luidt: De aanduiding „modelmelk" mag uitsluitend door hem, wien daartoe op schriftelijke aanvrage door den secretaris-generaal vergunning is verleend, worden gebezigd voor melk, gewonnen onder de voorwaar-, den en voldoende aan de eischen, gesteld in dit besluit. Artikel 3: De vergunning, in artikel 2 be doeld, wordt slechts verleend, indien naar het oordeel van den secretaris generaal voldoende waarborgen aan wezig zijn, dat het bedrijf van den aanvrager en diens bedrijfsvoering aan de in de volgende artikelen ge stelde eischen zullen voldoen.Zij kan worden ingetrokken, indien de secr.- generaal die waarborgen niet meer voldoende acht. Artikel 4: Het bedrijf mag uitsluitend wor den uitgeoefend in perceelen of op landerijen, waarvan de ligging in de schriftelijke aanvrage voor de ver gunning, in artikel 2 bedoeld, is ver meld. In andere perceelen of op an dere landerijen mag dit slechts ge schieden, nadat vooraf schriftelijke toestemming is verkregen van den directeur van den keuringsdienst. Artikel 5: Aan het bedrijf moeten verbonden zijn een geneeskundige en een vee arts, die het hygiënisch toezicht op het bedrijf uitoefenen. Hun aanstel ling is onderworpen aan de goed keuring van den secr.-generaal, die deze goedkeuring te allen tijde kan intrekken. Voorts bevat het besluit talrijke andere maatregelen van hygiërii- schen aard. Een rantsoen omvat voor de hierna genoemde bakkerijproduc ten telkens tenminste het daar achter geplaatste aantal grammen: beschuit 75 gram, biscuit en wafels 90 gram, speculaas 140 gram, andere koekjes 200 gram, koek 160 gram, cake 300 gram, gevuld klein korstgebak (b.v. amandelbroodjes) 400 gram, gevuld groot korstgebak (b.v. boterletter) 500 gram, taart en gebakjes 600 gram. Voor geheel of ten deele uit meel of bloem gebakken producten, wel ke hierboven niet genoemd zijn, geldt, dat een rantsoen een hoeveel heid omvat, waarin 70 gram meel of bloem is verwerkt. Bonnen 04, 05, 06 en 07 van de kaart „haarden, kachels" geven elk. recht op een eenheid vaste brandstoffen. Bonnen 08, 09 10 en 11 van deze kaart geven elk recht op een een heid turf. De bonnen 08 t/m. 11 zullen later alsnog worden aange wezen voor steenkolen of andere vaste brandstoffen. Bonnen 07 tot en met 14 van de kaart „centrale verwarming" en voorts de met „brand?'offen, één eenheid le periode" en de met „cokes, één eenheid eerste periode" gemerkte bonnen geven elk recht op een eenheid Vaste brandstoffen. Al deze bonnen zijn gedurende de maand November geldig. „HUISHOUDING VAN NU". Uitgave H. van der Marck's Uitg. Mij. Roermond. Dit Novembernummer is weer bij zonder actueel. Iedere huisvrouw kan hieruit leeren voor de komende feestdagen van St. Nicolaas en Kerstmis met gedistribueerde arti kelen eigen-gebakken lekkernijen op tafel te brengen, die praktisch maar eenige centen behoeven te kosten. Om de kleine kinderen niet te veel den druk van den tijd te laten ondervinden, worden allerlei han dige kleinigheidjes aangegeven, waarvan speelgoed te maken is, want een kinderhand is zoo gauw ge vuld! Met het recept voor zelf te maken gluton zal heel wat speel goed gerepareerd kunnen worden. Een middel om een japon, die ge leden heeft van het fietsrijden weer te herstellen, zal door zéér velen worden toegepast, alsook het reini gen van regenjassen en crêpe zijden japonnen. Uiterst welkom voor de komende wintermaanden is het patroon voor het maken van een heerlijk warme „donzen" deken of dekbed, gevuld met kranten. Twee opvoedkundige artikelen van dr. van Andel Ripke en dr. Berger, zijn zoowel voor kleine als groote gezinnen van belang. Wist U dat noten en kastanjes zoo voedzaam waren en voor een groot gedeelte het vet bij de voeding kun nen vervangen? Leest „Huishouding van Nu" en U blijft op de hoogte! De bekende raadgeving is: „In den winter zoo weinig mogelijk ge bruik maken van inmaak, maar de groenten zooveel mogelijk in ver- schen toestand gebruiken". Hiervoor zijn de koolsoorten uitermate geschikt, daar ze rijk zijn aan vitaminen-C. In aanmerking komen de witte-, roode-, groene- en savoyekool en de spruitjes. De boerenkool blijft ditmaal buiten beschouwing; ze is een uitstekende groente, maar wordt een volgende keer besproken. De spruitjes kunnen geoogst worden zoodra er een nachtvorst over gegaan is, hetgeen thans overal het geval is. Men kan meer malen van dezelfde plant oogsten, daar de groei den geheelen winter doorgaat. Pas in het voorjaar, als ze beginnen door te schieten, is de oogst ten einde. De in September en October ge oogste sluitkoolen kunnen, bij een zorgvuldige behandeling en op een geschikte plaats bewaard, den ge heelen winter door goed blijven. Wie buiten woont kent het inkuilen van de kooien wel. Maar ook de stadshuisvrouw kan de kool bewa ren, mits zij een goede kelder heeft; zoodoende heeft ze altijd versche groente bij de hand. De kooien worden hiervoor in een drogen, vorstvrijen kelder aan den stronk opgehangen, niet op den grond gelegd. Goede kool voelt vast en zwaar aan en de bladeren zijn frisch. Er zijn menschen, die meenen geen kool te kunnen verdragen. Voor de meesten is dit echter het geval, indien zij toebereid is op de manier, waarop dat in de meeste gezinnen gebeurt. Kool bevat n.l. zwavelverbindingen, die vrij komen bij het koken. De onaangename geur, welke de kool bij het koken verspreidt, wordt hierdoor veroor zaakt. De onaangename gewaar wording, die velen nog eenige uren na het gebruik van kool voelen, is hierop terug te brengen. Maar verreweg de meeste menschen kunnen kool zonder den geringsten hinder gebrui ken, wanneer deze slechts kort ;-2 uur) en met weinig water verhit is. Dit klinkt vreemd, daar men gewoonlijk aan neemt, dat een gerecht lichter verteerbaar is, wanneer het langer gekookt wordt en daar door zeer zacht en gaar op tafel %>mt. Met kool is dit echter niet het geval. De ver anderingen, die optreden bij het lang verwarmen, zijn voor de meeste menschen veel hin derlijker dan de celstof, welke de kort gekookte kool eenigs- zins knappend maakt. Bovendien worden bij het koken in ruim water, naast den kool-, smaak ook stoffen verwijderd, die helpen dezen smaak te ver zachten; ook de in water oplos bare zouten worden op die manier wegegooid. Alle koolsoorten worden het beste opgezet met weinig water, want tijdens het koken laat de kool, daar het een zeer waterrijke groente is, nog vocht los. Het over tollige vocht wordt met wat aan gemengd aardappelmeel gebonden of men voegt een beetje melk toe en bindt dan met bloem; de kool moet niet nagestoofd worden. De kooktijd van de kool, mits goed fijngesnipperd, is een half uur; zelfs roode kool behoeft niet langer dan drie kwartier te koken, indien men de azijn maar niet eerder toevoegt dan wanneer de kool gaar is. Azijn houdt h.l. het gaar worden sterk tegen. Weinig bekend, doch zeer sma kelijk is het maken van een „rauw slaatje" van kool, zooals men dat ook omstreeks 1800 al aanbeval. Hiervoor wordt de kool zeer fijn- geraspt of geschaafd en dan aan gemaakt met olie en azijn of ci troensap. Het toevoegen van appel bij het roodekoolslaatje geeft hieraan een fijnen smaak. Alle koolsoorten kunnen hiervoor ge bruikt worden en vormen dan met aardappelen en bijv. visch een smakelijk en gezond middagmaal. Door de bereiding als stoofpot, stamppot is koolsoep is afwisseling te brengen, terwijl met behulp van kaas of kerry een wijziging in den smaak is te verkrijgen. Thans volgen nog eenige re cepten: Wittekool. 1 wittekool, ongeveer 2 dl. wa ter, 1 dl. melk, 10 gr. bloem of maizena, wat boter, wat zout. De kool van de buitenste blade ren ontdoen, doormidden snijden en zeer fijn schaven. Opzetten met het kokende water en wat zout, vlug aan den kook brengen en zachtjes ongeveer droog en gaar laten koken in een half uur. De melk toevoegen en het vocht bid den met wat aangemengde bloem of maizena; de boter toevoegen. Hebt ge er ooit over nagedacht, dat de mensch het eenige levende wezen is, dat voor hij gaat eten aan het koken, bakken en braden slaat? Tóch is de samenstelling van ons lichaam niet anders dan van de hoo- gere diersoorten en ook de inrich ting van ons spijsverteringsapparaat toont geen principiëele verschillen. Het kan dan ook niet anders of de wijze, waarop wij met ons voedsel omgaan, moet zekere gevolgen héb ben voor onze gezondheiden he laas zijn die gevolgen niet altijd fraai en steekt de gezondheid van het primitieve dier bij de onze in menig opzicht (denk b.v. eens aan het ge bit!) gunstig af. Natuurlijk zijn daar bij ook allerlei andere factoren in het spel, doch het is een feitf dat de voeding daarvan een zéér voor name is. Wat gebeurt er dan wel, wanneer wij ons voedsel koken, of liever ge zegd niet-oordeelkundig koken? Dan worden de vitaminen, de voor het leven onmisbare stoffen, beschadigd of zelfs ver nield. Natuurlijk moeten we niet geheel en al tot rauwkost over gaan, want dat zou ons niet smaken en voedsel, dat zonder appetijt genuttigd wordt, heeft voor onze gezondheid eveneens weinig waarde. Er moet dus een compromis gesloten worden: we dienen geregeld rauwe vruchten met schil en al te gebruiken, waarin we, inplaats van ze in keurige partjes te snijden, stevig de tanden zetten; we dienen groenten ook eens rauw te eten bereid als sla, het geen met veel meer groentesoorten mogelijk is, dan ge misschien zoudt denken en voorts dienen we, vooral in déze tijden, waarin we niet het geringste verlies van voedings waarde uit onze spijzen kunnen dul den, op de moderne wijze te koken, die door onze deskundigen op voe- dingsgebied wordt aanbevolen. Het koken heeft namelijk ook z'n goede zijde, want ten eerste wordt het voedsel er in de meeste gevallen smakelijker door, ten tweede is het koken in sommige gevallen te zien als een soort voor-verteering en ten Centraal Distributiekantoor: Poststukken, Bezuidenhoutsche- weg 144, 's-Gravenhage. Telefoon 7 2 0 1 0 0 Interlocaal letters XXX Secretariaat, Bezuidenhoutscheweg 93, 's-Gravenhage. Inspectie West: D. J. Scheffel, Oudegracht 182, VERZOEK AAN DISTRIBUTIE-DIENSTEN, Distributie-diensten van omlig gende gemeenten worden ver zocht, ten behoeve van hun eigen plaatsgenooten, speciale mededee- lingen zoq spoedig mogelijk aan ons bureau in te zenden, opdat ze in het eerstvolgend nummer van dit „DISTRIBUTIE-NIEUWS" kunnen worden opgenomen. DE ALKMAARSCIIE COURANT is het EENIGE DAGBLAD met een EIGEN STADSKARAKTER. Dat is de GROOTSTE WAARDE voor den adverteerder! Tel. 3320. derde kan koken uit hygiënische "overwegingen noodig zijn om ons tegen ziektekiemen te beschermen. De voedingsmiddelen die niet of slechts kort gekookt behoeven te worden, hebben voor ons lichaam bij zondere beteekenis (melk, kaas, eieren, vruchten) en daarvan dienen we ons dan ook zoo ruim mogelijk te voorzien. De aardappelen en groen ten worden eerst dan in hooge mate van beteekenis, wanneer ze oordeel kundig worden bereid, d.w.z. dat we de aardappelen bij voorkeur in de schil koken, met een bodempje water en dat we van de groenten ook de bruikbare buitenste, groene bla deren gebruiken; deze bevatten waardevolle voedingszouten. Gok- de groenten bereiden wij slechts met een bodempje water, in een goed gesloten pan, op een fel vuur tot ze koken en daarna op een zachter vuur, niet langer dan circa een half uur. Bladgroenten moeten slechts met het aanhangende water opgezet worden. Mocht er nog kook vocht overblijven, dan maken we daarvan een sausje. Zoodoende ver dwijnen de waardevolle stoffen niet door den gootsteen, doch komen ze aan onze voeding ten goede. In stamppotten zal niemand er last van hebben, wanneer de schilletjes van de tevoren goed afgeboende, ontpitte en in vieren gesneden aardappelen meeverwerkt worden en in andere gevallen doen we het dunne vliesje er op ons bord af. Ook verdient het aanbeveling vleesch af te wisselen met visch, eieren of kaas. Wanneer alle huisge nooten met elkaar wat kaas „uit sparen" van het rantsoen en op de boterham b.v. eens de gezonde kwark eten, kunnen we de kaas ook af en toe door de warme maaltijden ver werken geraspt of in blokjes die dan eerst recht vollédig zullen zijn. Op deze en soortgelijke wijze komen we tot een voeding 'die alle bestanddeelen, die ons lichaam be hoeft, harmonisch in zich vereen i at. Zij zal dan in overeenstemming zijn met het streven naar een goede volks gezondheid en ngar een evenwichti- gen economischen toestand in ons agrarisch land.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1940 | | pagina 8