Alkmaarsche Courant c D O I g.jq p 3-*a II as- BONNEN-NIEUWS. (Week van 9 December tot en met 15 December.) DE HUISVROUW VRAAGT EN GEEFT ZELF RAAD Op boterbon no. 20 ook vet verkrijgbaar. f° w f° o S? S ulffia>iS,o»w S? °®s o Cp CO CO S* O O I 2 w ft. P stïï n> s If o »-» In-s &TO P C t) Ogg?p ^"sag5 X M T8h"'Ö èS wgS 05 0**Ö 2L asj ..a CO fcO 1 Bg 5S- ft S- w 01 Q} Q .Ï-. e-t- jr* M O ffi a 3 t-i ARTIKEL BON No. GELDIG RANTSOEN 30 AD 7 Dec. t, en m. 20 Dec. 1 kilogram 81 AD 9 Nov. t. en m. 20 Dec. 2| ons koffie of 75 gr. thee 17 BB 18 BB 2 Dec. t. en m. 15 Dec. 9 Dec. t. en m. 15 Dec. 100 gram of 125 gram roggebrood of 1 rantsoen aebak Bloem, brood of gebak 2 Bik. 2 Dec. t. en m. 29 Dec. 65 gram roggebrood 50 gram ander brood half rantsoen gebak 35 gram meel of bloem 20 BK 7 Dec. t. en m. 13 Dec. half pond boter of een half pond margarine of 2 ons vet Slaolie 21 BK 14 Dec. t en m. 20 Dec. half pond boter of een half pond margarine of een halve flesch slaolie Vet 20 VK 7 Dec. t. en m. '13 Dec. half pond margarine of boter of 2 ons vet 11 VK 5 Dec. t. en m. 15 Dec xxxx) 1 ons vleesch of 1 rantsoen vleeschwaren 11 Worst e. d. 5 Dec. t. en m. 15 Dec. xxxx) 1 rantsoen vleeschw. Rijst, rijstebloem, rijstemeel of gruttenmeel 43 AD 30 Nov. t. en m. 27 Dec. half pond Gort, gortmout of grutten 88 AD 2 Nov. t. en m. 27 Dec. half pond Havermout, havervlokken, haver- bloem, aard.meelvlokken, gort, gortmout of grutten 83 AD 2 Nov. t. en m. 27 Dec. half pond Vermicelli, Macaroni en Spaghetti 98 AD 2 Nov. t. en m. 27 Dec. 1 ons Maizena, griesmeel, sago, aard appelmeel en puddingpoeder 93 AD 2 Nov. t. en m. 27 Dec. 1 ons 49, 50, 62, 63 A D 2 Dec. t. en m. 29 Dec. 1 ons per bon Eieren 23 AD 9 Dec. t. en m. 15 Dec. 1 ei 56 AD 19 Nov. t. en m. 16 Dec. 1 pond 17 AD 116 xxx) 7 Dec. t. en m. 31 Dec. 31 Aug. t. en m. 31 Dec. xx) zie noot XXX) zie noot P Z periode B PZ 7 11 Nov, t. en m. 15 Dec, 4' Nov. t. en m. 29 Dec. 2 liter 2 liter DE SAMENSTELLING VAN HET BROOD. Klachten over huiduitslag zijn volkomen ongegrond. Men hoort den laatsten tijd veel klachten over de samenstelling van het brood. Er zouden o.a. gemalen bloembollen in zitten en het veel vuldig voorkomen van een bepaalden huiduitslag zou er het gevolg van zijn. Naar aanleiding van die klachten heeft de afdeeling Bakkerijonder- zoek van de Ned. Gist- en Spiritus fabriek te Delft zich tot een aantal medici en leiders van consultatie- bureaux gewend. Het eenparig oor deel van alle medische deskundigen luidt: le. dat de voorkomende kleine huidaandoeningen (uitslag) niet worden veroorzaakt door het brood gebruik; 2e. dat ieder najaar een verhoogd optreden van dergelijke huidaandoe ningen valt waar te nemen. Daar deze ten deele van besmettelijken aard zijn, worden zij gemakkelijk door het contact van kinderen onder ling verspreid; 3e. dat het optreden van deze huidaandoeningen dit jaar niet erger is dan in andere jaren. Hierdoor wordt het bedoelde ge rucht volkomen waarlegd. Bovendien is de samenstelling van het huidige meel zooveel mogelijk gebaseerd op inlandsche grondstoffen. Van scha delijke bestanddeelen is absoluut geen sprake. De juiste samenstelling van de bloem is op het oogenblik: 35 inlandsche tarwebloem, 30 buitenlandsche tarwebloem en 35 inlandsche roggebloem. Andere grondstoffen worden niet toege voegd. Het graan wordt hooger tut- gemalen dan voorheen. Dit heeft ten gevolge, dat de bloem meer zemel- deelen bevat en hierdoor ook rijker is aan vitaminen. A D: Algem. distrihutiebonboekje B B: Broodbonboekje. B K: Boterkaart. Bik.: BI»emkaart. V K: Vetkaart. P Z: Petroleumzegel. xx) 150 gr. toiletzeep, of 120 gr. huishoudzeep, of 200 gr. zachte zeep, of 250 gr. zeeppoeder, ot 125 gr. zeepvlokken, of 250 gr. zelfwerkende waschmiddelen of 200 gr. vloeibare zeep of gedeelten daarvan in combina1 tie. xxx) Voor mannel. pers. boven 15 jaar 50 gr. scheerzeep, of één tube scheercrême, of één pot scheerzeep. Op aparte scheerzeepbon! xxxx) Het rantsoen vleeschwaren. dat per bon kan worden ge kocht, bedraagt 75 gram voor gerookt of gekookt varkens-, rund- of kalfsvleesch en voor PETROLEUM VOOR VERWAR MING VAN OPSLAGPLAATSEN. In verband met de ingetreden koude bestaat thans bij verschil lende bedrijven de noodzaak be paalde opslagplaatsen (b.v. van aardappelen en bloembollen) te verwarmen, teneinde de goederen tegen bevriezen te vrijwaren. Met nadruk moet er op worden gewe zen, dat voor deze doeleinden in geen geval petroleum ter beschik king kan worden gesteld. Deze br ïdstof kan slechts worden toe gewezen aan hen die geen andere mogelijkheid voor koken of ver lichten hebben dan met petroleum. Het petroleumverbruik moet nu eenmaal tot het allernoodzakelijk ste worden beperkt. gekookte worstsoorten, roipens en knakworst, 125 gram vjor leverartikelen, tongenworst en niersbrood en 150 gram voor bloedworst. stoo»-qw©oorfkrfk^ MMHMIOHM WHM O-gOJMHWOSMCOOl I I i i l I I i I i WWHWCOMHHKCO OMC0(|w»J 60 05 ^0) wÜl05MtOOOitkO<I-qM Hüimorf»üiüicnoco rfk M M H H'koto^pcoco oo M O tfx <p <Ji oo H^IOIHHOCO 09hO) MMMCOMMtOWtOtO tOO}09Mrf^O)i^MO)«s| I I I I I I I I WWMIsDMMÜOMMCO m -j oo co, co cn t—cn C,OJO5-J£»0SI-»IMl4»<I >*tfcW.j£K!j!cnKIjï!£Êf WOlCOODCOtoI^üll^S ^OIOIIOCOCO OOJUIUI^WWWHH CO to 00 O <J CO CO i I I I I I MMMMhhhhhm OOOtOO~3COCOCncO-*3 to co c o o co to to cn Oi Distributie-Nieuws No. 20. (VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG). 9 December 1940. Pof-mais. En dezen keer is pof-mais het onderwerp van de vraag. Mevr. R. M.E. vraagt naar het gebruik en de bereiding van pof- mais. Pof-mais is een soort mais, dat voor ons, menschen, heel aangename eigenschappen heeft. Het is gemakkelijk gaar te maken, smaakt, als het gepoft is, lekker en is voedzaam. Een mooie aanvulling dus van het rantsoen graanproducten. Als mevr. M. de pof mais tamelijk droog heeft bewaard, dan doet ze verstandig ze nu enkele dagen te leggen in een omgeving, waar de lucht wat vochtig is, dus b.v. in de keuken. De mais moet n.l. wel droog, doch niet te droog zijn. Verder is er niets noodig dan een pannetje (met deksel) of een dub bele zeef (twee metalen zeëven, die als een zeepklopper op elkaar worden bevestigd met een ijzerdraadje voor scharnier). In deze dubbele zeef (een door zichtige pan) of in het gewone pan netje wordt slechts een kleine hoe veelheid pof-mais gedaan. Op een gelijkmatig vuur wordt de mais af en toe schuddende, zoodat ze niet kan schroeien, verwarmd. De kor reltjes moeten dansen in de pan. Als ze heet genoeg zijn dan- „poffen" ze stuk voor stuk en worden daarbij minstens 5 x zoo groot als ze waren. Daarom moet er niet veel mais in de pan worden gedaan. Is er geen deksel op de pan, dan springen de maisvlokken er uit en komen op den grond terecht. De aldus gepofte mais is sneeuwig wit van kleur, heeft een aan noten herinnerende smaak en is zonder verdere toevoeging te eten, bij wijze van snoeperij. Lekkerder wordt ze als in het pannetje, als alle mais gepoft is, een klein beetje vet of boter wordt geschud en onderwijl bestrooid wordt met wat zout. Ze kan dan in plaats van andere zoutjes worden gegeven. Een zoete snoepc ut ze als er een reep choco., „e week ge maakt wordt in het pannetje en de korrels daardoor worden geschud. Maar al deze dingen zijn maar speeldingetjes,e.terwijl mevrouw de mais misschien meer dienstbaar wil maken aan de voeding. Wel, deze gepofte mais, die best een paar dagen kan worden bewaard, is heel lekker als ontbijtpap. Zet de mais even boven op de .haard of kachel, opdat ze wat droger en dus bros wordt. Breng melk aan de kook. Giet de melk in een diep bord of in een papkom en doe er een paar flinke lepels gepofte mais boven op. Strooi er wat suiker over heen en eet de pap in plaats van havermout e.d. Natuurlijk kan de volgorde worden omgekeerd en de heete melk worden gegoten op de vlokken. Zij zijn dan vrij gauw doorweekt en smaken anders dan wanneer ze bros op de melk drijven. Variaties met Ja- vaansche suiker, met geraspte appels e.d. vindt iedere huisvrouw zelf wel uit. Voor een iange winteravond" is mais poffen een even aardige tijd- passeering als poffertjes bakken. De eens gepofte mais kan na tuurlijk ook gekookt worden in melk, vruchtensap, enz., maar dat is eigenlijk jammer van het product. Probeert U 't eerst eens op de be schreven wijze. x We hebben zoo luidt een an dere vraag van voor eenige maanden reeds eenige blikken met vleeschwaren staan. Blikken vleeschwaren. Wat moeten we daarmee doen? Hoe lang kunnen ze worden be waard en wat moet het eerste op? Het is zoo uit de verte na tuurlijk moeilijk om iedereen goed te raden, maar in het algemeen kan men wel zeggen, dat het verstandig is om knakworst en dergelijke teere worstjes in blik en in glas niet lang te bewaren. Maakt U deze winter maanden bij de stamppot van zuur kool, savoye kool en bloemkool de knakworst en aanverwante artike len op. Ook de borrelworstjes, Pick-ups en hoe ze verder allemaal heeten mogen, kunnen op de wijze van sausijsjes worden gebruikt. Drie of vier van die kleine worstjes aan één kantje geprikt en zóó vlug gebraden of alleen maar gewarmd, geven een smakelijk vleeschgerecht bij een wintersche stamppot. Gehakt in blik, rolpens in blik, gestoofd vleesch enz. kan veel lan ger goed blijven. Dat alles kan ge rust worden bewaard tot de nood aan den man komt of voor een extra gelegenheid op zijde worden gezet. Tot de zeer lang goed blijvende conserven behooren ook de blikjes leverpastei. De huisvrouwen, die daarvan een enkel blikje bezitten, kunnen het bewaren tot zij zonder boter voor de boterham zitten en de pastei dan gebruiken als boter en belegging beide. Leverpastei bevat n.l. zeer veel yet. Worst. Een enkele gelukkige heeft een worstje gekocht en bewaart dat worstje voor de feestdagen. Zij maakt zich ongerust over het uit slaan, dat zoo'n worst doet. Ja bewaarbaar is alleen de zeer droge worst van het type cervelaat- worst. Hangt zoo 'n worst droog, dan komt er soms een grijzige uit slag op, dat is zout. Die uitslag moet stil blijven zitten. Hangt de worst vochtiger, dan komt er een witte en soms een groenige schimmel op. Hindert niets, zegt méér dan één vakman; de Hongaar- sche Salami ziet heelemaal wit van schimmel en dat is een teeken van echtheid. Maar als de „nette" huisvrouw die schimmel nü liever kwijt wil, dan kan ze de worst zorgvuldig af krabben en het schoone huidje in vetten met wat olie om opnieuw schimmelen te voorkomen. Eieren. De eieren ingemaakt in water glas geven aanleiding tot allerlei opmerkingen. „Wat moet je doen, als het waterglas scheurt en de eieren zijn, door de barsten in het waterglas heen, te zien?" Dan is het beste geneesmiddel, die gaten nog eens vol te gieten met water of met waterglas en water in de verhouding 1 op 9. Het is de bedoeling de eieren af gesloten van de lucht te bewaren en die bedoeling zou niet meer worden benaderd als de eieren door het ge stolde en gebarsten waterglas heen zichtbaar waren. „Kan in dat waterglas 'weer op nieuw worden ingemaakt?" „Nee liever niet!" Zoolang waterglas dan vloeibaar is kan men er nog wel eieren bij inleggen al blijft dan toch het bezwaar bestaan dat de versche eieren, de laatst ingemaakte, boven op komen en dus wéér het eerst worden gebruikt. Huishoudingen, die vrij groot zijn en veel eierbonnen hebben, zijn ook den laatsten tijd nog wel eens in de gelegenheid geweest om wat eieren over te houden. Het is geen slecht idee, om nu de versche eieren weer in te leggen voor een later gebruik en op het oogenblik de eieren op te maken, die voor eenige maanden reeds werden ingemaakt. Met al deze antwoorden zijn de vragen, die zich op het oogenblik bij de huisvrouwen voor doen, weer zoo ongeveer beantwoord. Er is op het oogenblik natuurlijk weer belangstelling voor peulvruch ten, omdat we een bon voor groene erwten of capucijners hebben ge kregen. Voor vleeschlooze dagen zijn peul vruchten uitstekende hulpmiddelen. Een erwtensoep zonder vleesch, maar met. veel groenten, liefst ook wat rauwe groente en met aardappe len er in, kan toch een voldoende maaltijd opléveren. Eiwitten leveren de erwten en de aardappelen, voor koolhydraten zorgen ze ook. Zouten en vitaminen vinden we in de groen ten, maar vet moet worden toege voegd. Zoo'n magere erwtensoep, zooals de term luidt, moet dus met boter of vet worden aangevuld. Ook één of meer sneedjes brood zijn ge woonlijk noodzakelijk om een ver- zadigingsgevoel te geven, dat langer dan 1 tot 2 uur duurt. Ieder kent natuurlijk wel het ge voel van honger dat na een soep maaltijd optreedt. Dat vroegtijdige gevoel van onverzadigd zijn wordt door een paar sneden brood of door een stevig nagerecht voorkomen. Een trommelkoek, een broeder, een stuk warme pudding, een ouderwet- sche Jan in den zak zijn hiervoor erg geschikt. Voor zulk een stevige soep geven we in de volgende bijdrage eenige recepten. R. L. H. KOEDIJK. In verband met de duisternis zal voortaan ter secretarie uitsluitend tusschen 10 en 11 uur v.m. gelegenheid bestaan voor het behan delen van dstributieaangelegenhe- den. De secretaris-generaal, waarne mend hoofd van het Departement van Landbouw en Visscherij maakt bekend, dat alsnog kan worden goedgekeurd, dat de met „20" ge nummerde bon van de boter- kaart zoowel als van de vet- kaart naast boter en margarine tevens recht geeft op het koopen van vet. Tot en met Vrijdag 13 December a.s. kan de met ,<20" genummerde bon dus gebruikt worden voor het koopen van een half pond boter öf een half pond margarine öf twee ons vet. De op 22 November j.l. reeds bij de producenten of in den handel aanwezige voorraden spijs- vet in verpakking van 250 gram mogen voorts tegen inlevering van een met „20" genummerde bon worden verkocht. De bonnen, die op 13 December a.s. nog niet gebruikt zijn, blijven nog geldig gedurende de week van 14 tot en met 20 December a.s. HER-BEVOORRADING TEXTIELPRODUCTEN. De Leider van den Distributiedienst ALKMAAR maakt het navolgende bekend: Maandag, 9 December 1940, zal een aanvang worden gemaakt met de inwisseling van opplakvellen textiel punten tegen puntencoupures. Bij de inlevering van deze punten moet de detaillist een ingevuld for mulier MD 201 h (ontvangstbewijs textielpunten) overleggen, benevens zijn bewijs van inschrijving bij het Rijksbureau voor de Distributie van Textielproducten door den Handel. Ontvangstbewijzen textielpunten zijn gratis verkrijgbaar aan het Distri butiekantoor, Oudegracht 168, ingang Ridderstraat. Bonnen voor garens, maas- en stopwol kunnen niet worden inge leverd, doch moeten voorloopig nog worden bewaard. Bonnen A hebben geen enkele waarde en kunnen niet worden ingeleverd. Bonnen AA dienen op een afzon derlijk opplakvel te worden inge leverd. De totaal in te leveren punten- waarde moet steeds 200 punten of een veelvoud daarvan bedragen. Van iedere ingeleverde 200 punten wordt een zegelrecht van 10 ets. geheven. De hiervoor benoodigde zegels zijn bij alle postkantoren verkrijgbaar in de waarde: 10, 1 en 0.10. Boven aan de zegels staat vermeld: „Rijks distributie", terwijl onderaan het woord „Textiel" staat gedrukt. De zegels moeten in de aan de achter zijde van het „copie ontvangstbewijs textielpunten" aangebrachte vakken worden geplakt. Tevens dient aan de achterzijde van het „Ontvangst bewijs textielpunteh" door den detaillist te worden ingevuld, welke coupures hij wenscht te ontvangen. Ruiling van een eenmaal uitgereikte coupure is niet geoorloofd. Tenslotte wordt de aandacht erop gevestigd, dat inlevering van opplak vellen textielpunten uitsluitend kan geschieden aan het Distributiekan toor, Oudegracht 168, ingang Ridder straat. Alkmaar, 7 Dec. 1940. De Leider voorn., H. BAKKER.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1940 | | pagina 7