Alkmaarsche Courant
c
D
O I g.jq p
3-*a
II as-
BONNEN-NIEUWS. (Week van 9 December tot en met 15 December.)
DE HUISVROUW VRAAGT
EN GEEFT ZELF RAAD
Op boterbon no. 20
ook vet verkrijgbaar.
f° w f° o S? S
ulffia>iS,o»w
S? °®s o
Cp CO CO S*
O O I 2 w ft.
P stïï
n> s
If o »-»
In-s
&TO P
C t)
Ogg?p
^"sag5
X M
T8h"'Ö
èS wgS
05 0**Ö 2L
asj
..a
CO fcO 1
Bg
5S-
ft S- w 01
Q} Q .Ï-. e-t-
jr* M O
ffi a 3 t-i
ARTIKEL
BON No.
GELDIG
RANTSOEN
30 AD
7 Dec. t, en m. 20 Dec.
1 kilogram
81 AD
9 Nov. t. en m. 20 Dec.
2| ons koffie of 75 gr. thee
17 BB
18 BB
2 Dec. t. en m. 15 Dec.
9 Dec. t. en m. 15 Dec.
100 gram of
125 gram roggebrood
of 1 rantsoen aebak
Bloem, brood of gebak
2 Bik.
2 Dec. t. en m. 29 Dec.
65 gram roggebrood
50 gram ander brood
half rantsoen gebak
35 gram meel of bloem
20 BK
7 Dec. t. en m. 13 Dec.
half pond boter
of een half pond margarine
of 2 ons vet
Slaolie
21 BK
14 Dec. t en m. 20 Dec.
half pond boter of
een half pond margarine
of een halve flesch slaolie
Vet
20 VK
7 Dec. t. en m. '13 Dec.
half pond margarine
of boter
of 2 ons vet
11 VK
5 Dec. t. en m. 15 Dec
xxxx) 1 ons vleesch of
1 rantsoen vleeschwaren
11 Worst e. d.
5 Dec. t. en m. 15 Dec.
xxxx) 1 rantsoen vleeschw.
Rijst, rijstebloem, rijstemeel of
gruttenmeel
43 AD
30 Nov. t. en m. 27 Dec.
half pond
Gort, gortmout of grutten
88 AD
2 Nov. t. en m. 27 Dec.
half pond
Havermout, havervlokken, haver-
bloem, aard.meelvlokken, gort,
gortmout of grutten
83 AD
2 Nov. t. en m. 27 Dec.
half pond
Vermicelli, Macaroni en Spaghetti
98 AD
2 Nov. t. en m. 27 Dec.
1 ons
Maizena, griesmeel, sago, aard
appelmeel en puddingpoeder
93 AD
2 Nov. t. en m. 27 Dec.
1 ons
49, 50, 62, 63 A D
2 Dec. t. en m. 29 Dec.
1 ons per bon
Eieren
23 AD
9 Dec. t. en m. 15 Dec.
1 ei
56 AD
19 Nov. t. en m. 16 Dec.
1 pond
17 AD
116 xxx)
7 Dec. t. en m. 31 Dec.
31 Aug. t. en m. 31 Dec.
xx) zie noot
XXX) zie noot
P Z periode B
PZ 7
11 Nov, t. en m. 15 Dec,
4' Nov. t. en m. 29 Dec.
2 liter
2 liter
DE SAMENSTELLING VAN
HET BROOD.
Klachten over huiduitslag zijn
volkomen ongegrond.
Men hoort den laatsten tijd veel
klachten over de samenstelling van
het brood. Er zouden o.a. gemalen
bloembollen in zitten en het veel
vuldig voorkomen van een bepaalden
huiduitslag zou er het gevolg van
zijn.
Naar aanleiding van die klachten
heeft de afdeeling Bakkerijonder-
zoek van de Ned. Gist- en Spiritus
fabriek te Delft zich tot een aantal
medici en leiders van consultatie-
bureaux gewend. Het eenparig oor
deel van alle medische deskundigen
luidt:
le. dat de voorkomende kleine
huidaandoeningen (uitslag) niet
worden veroorzaakt door het brood
gebruik;
2e. dat ieder najaar een verhoogd
optreden van dergelijke huidaandoe
ningen valt waar te nemen. Daar
deze ten deele van besmettelijken
aard zijn, worden zij gemakkelijk
door het contact van kinderen onder
ling verspreid;
3e. dat het optreden van deze
huidaandoeningen dit jaar niet erger
is dan in andere jaren.
Hierdoor wordt het bedoelde ge
rucht volkomen waarlegd. Bovendien
is de samenstelling van het huidige
meel zooveel mogelijk gebaseerd op
inlandsche grondstoffen. Van scha
delijke bestanddeelen is absoluut
geen sprake. De juiste samenstelling
van de bloem is op het oogenblik:
35 inlandsche tarwebloem, 30
buitenlandsche tarwebloem en 35
inlandsche roggebloem. Andere
grondstoffen worden niet toege
voegd. Het graan wordt hooger tut-
gemalen dan voorheen. Dit heeft ten
gevolge, dat de bloem meer zemel-
deelen bevat en hierdoor ook rijker
is aan vitaminen.
A D: Algem. distrihutiebonboekje
B B: Broodbonboekje.
B K: Boterkaart.
Bik.: BI»emkaart.
V K: Vetkaart.
P Z: Petroleumzegel.
xx) 150 gr. toiletzeep, of 120 gr.
huishoudzeep, of 200 gr. zachte
zeep, of 250 gr. zeeppoeder, ot
125 gr. zeepvlokken, of 250 gr.
zelfwerkende waschmiddelen
of 200 gr. vloeibare zeep of
gedeelten daarvan in combina1
tie.
xxx) Voor mannel. pers. boven 15
jaar 50 gr. scheerzeep, of één
tube scheercrême, of één pot
scheerzeep.
Op aparte scheerzeepbon!
xxxx) Het rantsoen vleeschwaren.
dat per bon kan worden ge
kocht, bedraagt 75 gram voor
gerookt of gekookt varkens-,
rund- of kalfsvleesch en voor
PETROLEUM VOOR VERWAR
MING VAN OPSLAGPLAATSEN.
In verband met de ingetreden
koude bestaat thans bij verschil
lende bedrijven de noodzaak be
paalde opslagplaatsen (b.v. van
aardappelen en bloembollen) te
verwarmen, teneinde de goederen
tegen bevriezen te vrijwaren. Met
nadruk moet er op worden gewe
zen, dat voor deze doeleinden in
geen geval petroleum ter beschik
king kan worden gesteld. Deze
br ïdstof kan slechts worden toe
gewezen aan hen die geen andere
mogelijkheid voor koken of ver
lichten hebben dan met petroleum.
Het petroleumverbruik moet nu
eenmaal tot het allernoodzakelijk
ste worden beperkt.
gekookte worstsoorten, roipens
en knakworst, 125 gram vjor
leverartikelen, tongenworst en
niersbrood en 150 gram voor
bloedworst.
stoo»-qw©oorfkrfk^
MMHMIOHM WHM
O-gOJMHWOSMCOOl
I I i i l I I i I i
WWHWCOMHHKCO
OMC0(|w»J 60 05 ^0)
wÜl05MtOOOitkO<I-qM
Hüimorf»üiüicnoco rfk
M M H H'koto^pcoco
oo M O tfx <p <Ji oo
H^IOIHHOCO 09hO)
MMMCOMMtOWtOtO
tOO}09Mrf^O)i^MO)«s|
I I I I I I I I
WWMIsDMMÜOMMCO
m -j oo co, co cn t—cn
C,OJO5-J£»0SI-»IMl4»<I >*tfcW.j£K!j!cnKIjï!£Êf WOlCOODCOtoI^üll^S ^OIOIIOCOCO
OOJUIUI^WWWHH
CO to 00 O <J CO CO
i I I I I I
MMMMhhhhhm
OOOtOO~3COCOCncO-*3
to co c o o co
to to cn Oi
Distributie-Nieuws
No. 20. (VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG). 9 December 1940.
Pof-mais.
En dezen keer is pof-mais het
onderwerp van de vraag.
Mevr. R. M.E. vraagt naar het
gebruik en de bereiding van pof-
mais.
Pof-mais is een soort mais, dat
voor ons, menschen, heel aangename
eigenschappen heeft.
Het is gemakkelijk gaar te maken,
smaakt, als het gepoft is, lekker en
is voedzaam.
Een mooie aanvulling dus van het
rantsoen graanproducten.
Als mevr. M. de pof mais tamelijk
droog heeft bewaard, dan doet ze
verstandig ze nu enkele dagen te
leggen in een omgeving, waar de
lucht wat vochtig is, dus b.v. in de
keuken. De mais moet n.l. wel droog,
doch niet te droog zijn.
Verder is er niets noodig dan een
pannetje (met deksel) of een dub
bele zeef (twee metalen zeëven, die
als een zeepklopper op elkaar worden
bevestigd met een ijzerdraadje voor
scharnier).
In deze dubbele zeef (een door
zichtige pan) of in het gewone pan
netje wordt slechts een kleine hoe
veelheid pof-mais gedaan. Op een
gelijkmatig vuur wordt de mais af
en toe schuddende, zoodat ze niet
kan schroeien, verwarmd. De kor
reltjes moeten dansen in de pan. Als
ze heet genoeg zijn dan- „poffen" ze
stuk voor stuk en worden daarbij
minstens 5 x zoo groot als ze
waren. Daarom moet er niet veel
mais in de pan worden gedaan. Is er
geen deksel op de pan, dan springen
de maisvlokken er uit en komen op
den grond terecht.
De aldus gepofte mais is sneeuwig
wit van kleur, heeft een aan noten
herinnerende smaak en is zonder
verdere toevoeging te eten, bij wijze
van snoeperij.
Lekkerder wordt ze als in het
pannetje, als alle mais gepoft is, een
klein beetje vet of boter wordt
geschud en onderwijl bestrooid
wordt met wat zout. Ze kan dan in
plaats van andere zoutjes worden
gegeven.
Een zoete snoepc ut ze als
er een reep choco., „e week ge
maakt wordt in het pannetje en de
korrels daardoor worden geschud.
Maar al deze dingen zijn maar
speeldingetjes,e.terwijl mevrouw de
mais misschien meer dienstbaar wil
maken aan de voeding.
Wel, deze gepofte mais, die best
een paar dagen kan worden bewaard,
is heel lekker als ontbijtpap.
Zet de mais even boven op de
.haard of kachel, opdat ze wat droger
en dus bros wordt. Breng melk aan
de kook. Giet de melk in een diep
bord of in een papkom en doe er
een paar flinke lepels gepofte mais
boven op. Strooi er wat suiker over
heen en eet de pap in plaats van
havermout e.d.
Natuurlijk kan de volgorde worden
omgekeerd en de heete melk worden
gegoten op de vlokken. Zij zijn dan
vrij gauw doorweekt en smaken
anders dan wanneer ze bros op
de melk drijven. Variaties met Ja-
vaansche suiker, met geraspte appels
e.d. vindt iedere huisvrouw zelf wel
uit. Voor een iange winteravond" is
mais poffen een even aardige tijd-
passeering als poffertjes bakken.
De eens gepofte mais kan na
tuurlijk ook gekookt worden in
melk, vruchtensap, enz., maar dat is
eigenlijk jammer van het product.
Probeert U 't eerst eens op de be
schreven wijze.
x
We hebben zoo luidt een an
dere vraag van voor eenige
maanden reeds eenige blikken met
vleeschwaren staan.
Blikken vleeschwaren.
Wat moeten we daarmee doen?
Hoe lang kunnen ze worden be
waard en wat moet het eerste op?
Het is zoo uit de verte na
tuurlijk moeilijk om iedereen goed
te raden, maar in het algemeen kan
men wel zeggen, dat het verstandig
is om knakworst en dergelijke teere
worstjes in blik en in glas niet lang
te bewaren. Maakt U deze winter
maanden bij de stamppot van zuur
kool, savoye kool en bloemkool de
knakworst en aanverwante artike
len op.
Ook de borrelworstjes, Pick-ups
en hoe ze verder allemaal heeten
mogen, kunnen op de wijze van
sausijsjes worden gebruikt.
Drie of vier van die kleine worstjes
aan één kantje geprikt en zóó vlug
gebraden of alleen maar gewarmd,
geven een smakelijk vleeschgerecht
bij een wintersche stamppot.
Gehakt in blik, rolpens in blik,
gestoofd vleesch enz. kan veel lan
ger goed blijven. Dat alles kan ge
rust worden bewaard tot de nood
aan den man komt of voor een extra
gelegenheid op zijde worden gezet.
Tot de zeer lang goed blijvende
conserven behooren ook de blikjes
leverpastei.
De huisvrouwen, die daarvan een
enkel blikje bezitten, kunnen het
bewaren tot zij zonder boter voor de
boterham zitten en de pastei dan
gebruiken als boter en belegging
beide. Leverpastei bevat n.l. zeer
veel yet.
Worst.
Een enkele gelukkige heeft een
worstje gekocht en bewaart dat
worstje voor de feestdagen. Zij
maakt zich ongerust over het uit
slaan, dat zoo'n worst doet.
Ja bewaarbaar is alleen de zeer
droge worst van het type cervelaat-
worst. Hangt zoo 'n worst droog,
dan komt er soms een grijzige uit
slag op, dat is zout.
Die uitslag moet stil blijven zitten.
Hangt de worst vochtiger, dan komt
er een witte en soms een groenige
schimmel op. Hindert niets, zegt
méér dan één vakman; de Hongaar-
sche Salami ziet heelemaal wit van
schimmel en dat is een teeken van
echtheid.
Maar als de „nette" huisvrouw die
schimmel nü liever kwijt wil, dan
kan ze de worst zorgvuldig af
krabben en het schoone huidje in
vetten met wat olie om opnieuw
schimmelen te voorkomen.
Eieren.
De eieren ingemaakt in water
glas geven aanleiding tot allerlei
opmerkingen. „Wat moet je doen,
als het waterglas scheurt en de
eieren zijn, door de barsten in het
waterglas heen, te zien?"
Dan is het beste geneesmiddel, die
gaten nog eens vol te gieten met
water of met waterglas en water in
de verhouding 1 op 9.
Het is de bedoeling de eieren af
gesloten van de lucht te bewaren en
die bedoeling zou niet meer worden
benaderd als de eieren door het ge
stolde en gebarsten waterglas heen
zichtbaar waren.
„Kan in dat waterglas 'weer op
nieuw worden ingemaakt?"
„Nee liever niet!"
Zoolang waterglas dan vloeibaar
is kan men er nog wel eieren bij
inleggen al blijft dan toch het
bezwaar bestaan dat de versche
eieren, de laatst ingemaakte, boven
op komen en dus wéér het eerst
worden gebruikt.
Huishoudingen, die vrij groot zijn
en veel eierbonnen hebben, zijn ook
den laatsten tijd nog wel eens in de
gelegenheid geweest om wat eieren
over te houden. Het is geen slecht
idee, om nu de versche eieren weer
in te leggen voor een later gebruik
en op het oogenblik de eieren op te
maken, die voor eenige maanden
reeds werden ingemaakt.
Met al deze antwoorden zijn de
vragen, die zich op het oogenblik bij
de huisvrouwen voor doen, weer zoo
ongeveer beantwoord.
Er is op het oogenblik natuurlijk
weer belangstelling voor peulvruch
ten, omdat we een bon voor groene
erwten of capucijners hebben ge
kregen.
Voor vleeschlooze dagen zijn peul
vruchten uitstekende hulpmiddelen.
Een erwtensoep zonder vleesch,
maar met. veel groenten, liefst ook
wat rauwe groente en met aardappe
len er in, kan toch een voldoende
maaltijd opléveren. Eiwitten leveren
de erwten en de aardappelen, voor
koolhydraten zorgen ze ook. Zouten
en vitaminen vinden we in de groen
ten, maar vet moet worden toege
voegd. Zoo'n magere erwtensoep,
zooals de term luidt, moet dus met
boter of vet worden aangevuld. Ook
één of meer sneedjes brood zijn ge
woonlijk noodzakelijk om een ver-
zadigingsgevoel te geven, dat langer
dan 1 tot 2 uur duurt.
Ieder kent natuurlijk wel het ge
voel van honger dat na een soep
maaltijd optreedt. Dat vroegtijdige
gevoel van onverzadigd zijn wordt
door een paar sneden brood of door
een stevig nagerecht voorkomen.
Een trommelkoek, een broeder, een
stuk warme pudding, een ouderwet-
sche Jan in den zak zijn hiervoor erg
geschikt.
Voor zulk een stevige soep geven
we in de volgende bijdrage eenige
recepten.
R. L. H.
KOEDIJK.
In verband met de duisternis zal
voortaan ter secretarie uitsluitend
tusschen 10 en 11 uur v.m.
gelegenheid bestaan voor het behan
delen van dstributieaangelegenhe-
den.
De secretaris-generaal, waarne
mend hoofd van het Departement
van Landbouw en Visscherij maakt
bekend, dat alsnog kan worden
goedgekeurd, dat de met „20" ge
nummerde bon van de boter-
kaart zoowel als van de vet-
kaart naast boter en margarine
tevens recht geeft op het koopen
van vet.
Tot en met Vrijdag 13 December
a.s. kan de met ,<20" genummerde
bon dus gebruikt worden voor het
koopen van een half pond boter öf
een half pond margarine öf twee
ons vet. De op 22 November j.l.
reeds bij de producenten of in den
handel aanwezige voorraden spijs-
vet in verpakking van 250 gram
mogen voorts tegen inlevering van
een met „20" genummerde bon
worden verkocht.
De bonnen, die op 13 December
a.s. nog niet gebruikt zijn, blijven
nog geldig gedurende de week van
14 tot en met 20 December a.s.
HER-BEVOORRADING
TEXTIELPRODUCTEN.
De Leider van den Distributiedienst
ALKMAAR maakt het navolgende
bekend:
Maandag, 9 December 1940, zal een
aanvang worden gemaakt met de
inwisseling van opplakvellen textiel
punten tegen puntencoupures.
Bij de inlevering van deze punten
moet de detaillist een ingevuld for
mulier MD 201 h (ontvangstbewijs
textielpunten) overleggen, benevens
zijn bewijs van inschrijving bij het
Rijksbureau voor de Distributie van
Textielproducten door den Handel.
Ontvangstbewijzen textielpunten zijn
gratis verkrijgbaar aan het Distri
butiekantoor, Oudegracht 168, ingang
Ridderstraat.
Bonnen voor garens, maas- en
stopwol kunnen niet worden inge
leverd, doch moeten voorloopig nog
worden bewaard. Bonnen A hebben
geen enkele waarde en kunnen niet
worden ingeleverd.
Bonnen AA dienen op een afzon
derlijk opplakvel te worden inge
leverd.
De totaal in te leveren punten-
waarde moet steeds 200 punten of
een veelvoud daarvan bedragen. Van
iedere ingeleverde 200 punten wordt
een zegelrecht van 10 ets. geheven.
De hiervoor benoodigde zegels zijn
bij alle postkantoren verkrijgbaar in
de waarde: 10, 1 en 0.10. Boven
aan de zegels staat vermeld: „Rijks
distributie", terwijl onderaan het
woord „Textiel" staat gedrukt. De
zegels moeten in de aan de achter
zijde van het „copie ontvangstbewijs
textielpunten" aangebrachte vakken
worden geplakt. Tevens dient aan de
achterzijde van het „Ontvangst
bewijs textielpunteh" door den
detaillist te worden ingevuld, welke
coupures hij wenscht te ontvangen.
Ruiling van een eenmaal uitgereikte
coupure is niet geoorloofd.
Tenslotte wordt de aandacht erop
gevestigd, dat inlevering van opplak
vellen textielpunten uitsluitend kan
geschieden aan het Distributiekan
toor, Oudegracht 168, ingang Ridder
straat. Alkmaar, 7 Dec. 1940.
De Leider voorn., H. BAKKER.