MOE GEBRUIKEN WIJ ONZE DISTRIBUTIE-BONNEN DISTRIBUTIEDIENST ALKMAAR. De BURGEMEESTER van ALK MAAR maakt bekend, dat ten be hoeve van den Distributiedienst ALKMAAR een 2de kantoorgebouw, n.l. het pand Oudegracht 168, in gebruik is genomen. Alle correspondentie, voor den Distributiedienst ALKMAAR be stemd moet geadresseerd - worden: Oudegracht Nr. 168. In bedoeld per ceel houdt ook de Leider van den Dienst zitting. In het kantoorgebouw Oudegracht (ingang Ridderstraat) tel. 4435 wor den behandeld: le de textielproducten. 2e de schoenenbonnen. 3e de bonnen voor vaste brand stoffen. 4e de bonnen, af te geven op grond van medische verklaringen, ten behoeve van zieken, en 5e de verkoop van rubberzegels en rubberblocs. In het kantoorgebouw Breedstraat 40 (Gemeente-Museum), telefoon Nr. 2586 blijft de behandeling van alle levensmiddelenbonnen, als sui ker, koffie, thee, bloem, brood, boter, vet, vleesch, kaas eieren, peulvruch ten etc., alsmede de bemoeiingen voor motorbrandstof, petroleum, zeep, lijn olie en terpentijn. Mede blijft dit kantoor zich belas ten met de werkzaamheden ten aan zien van de verantwoordingen MD 217 voor instellingen, als hotels, café's, Ziekenhuizen, e.d. Bovendien blijven daar verkrijg baar de opplakvellen, grossierszakjes, etc. Alkmaar, dén 9den December 1940. De Burgemeester voornoemd, F. H. VAN KINSCHOT. AANWIJZING VAN BONNEN. Met nadruk wordt er op-gewezen, dat het in het voornemen ligt eenige bonnummers van de brood-, boter en vetkaart en vleeschkaart niet aan te wijzen. Sómmige bonnum mers zullen dus niet geldig worden verklaard voor het aanschaffen van de onderscheidene levensmiddelen. WEER SINAASAPPELEN IN HET LAND. Aanvoer uit Italië en Spanje. We zullen in de winkels weer sinaasappelen te zien krijgen. Niet de sinaasappelen van marsepain, zooals in de dagen vóór St. Nicolaas in de étalages van de banketbakkers lagen, maar de echt sappige zuid vruchten, die men vóór den oorlog bijna het geheele jaar door kon koo- pen. Dat de sinaasappelen thans" zoo v goedkoop zullen zijn en zoo over vloedig zullen worden aangeboden als voorheen, valt echter te betwij felen. Voorheen -werden deze vruch ten over zee uit Spanje, Palestina, Californië en Brazilië aangevoerd. Thans moeten ze over land komen en kunnen we ze alleen uit Italië en Spanje betrekken. Tenminste voor zoover er vervoersmogelijkheid be staat en het, althans wat Italië be treft, waarmede we een clearingver- drag hebben, -met onze clearingposi- tie overeenkomt. Een en ander doet verwachten, dat de aanvoer zoowat één vijfde ge deelte zal bedragen van den invoer in normale tijden en dat de prijzen door het vervoer per spoor hooger zullen zijn. Maar in ieder geval: si naasappelen zullen er komen. De be zettende macht heeft een contract voor de levering van sinaasappels afgesloten met Spanje, waarvan een gedeelte voor ons land bestemd zal worden. Wat amandelen, dadels, krenten en rozijnen betreft, heeft Italië ons reeds een vrij belangrijke zending doen toekomen. Ook vijgen zullen ■poedig kunnen worden tegemoet geziep. De Voedingsraad schrijft ons: Is het mogelijk met de ons ten dienste staande levensmiddelen een goed middagmaal samen te stellen? Jammer genoeg moet geconsta teerd worden, dat door het stijgen der prijzen van verschillende le- vensmiüdeien een deel der bevol king niet, of moeilijk, alle beschik- oaie artikelen kan aanscnanen, maar ook vroeger werd in gezinnen met een smane oeuis wemig vieescn georuikt. ue voedmg moet desonuanks zuo gutu Zxjll. til gioeiuen vormen ue VOOiuUcUilate UfedvcUXUitcfelfell Vcui net niiuuci&iiicicii en luuttfeii aaaroui dis zuuuuu^ iii etre ^viiuuac-n wur- Uc.il. - .ue boter, ue margarine of het vei tijii voor ue oeieiumg van ae rnaai- cjjuen mei ovei viucux^ oesciiiKOaar, uicua' een &otu.e ritusyiouw rtan met ucze noevfefeiuciU, nms ni goeue ver- ,iiouuing mei ue overige ocseiiiKoare cuuKeicii gcDiuiikt, nog zeer smane- iijKe en Vviuociiu vöeuzame maaiuj- ucn op tarei uren^en. Vvic er moeite mee neen, rauen Vvij net volgen van ue cursussen,' ure aiom voor Huis vrouwen gegeven woruen, van hane aan. De voigenae menu's zijn bedoeld ais vooroeeiu van een reeks opeen volgende maaitijden met voiuoenae voedingswaarde. Zuj zijn Derekend voor volwassen personen of voor 2 volwassen personen en 34 kin deren. Wanneer het gezm uit 2 vol wassenen bestaat en 3 Of 4 kinde ren, zijn de distriDutievoorwaarden gunstiger, terwijl aan de voedings waarde van de maaitijden dezelide eischen gesteld kunnen worden. By de samenstelling van deze me nu's is er op gerekend, dat bij het ontbijt een bord pap wordt ge bruikt, hiervoor is de rest van de bloem en de havermout of gortmout beschikbaar. De rest van de boter of margarine en de kaas zijn ook voor het ontbijt en den 2en brood maaltijd bedoeld. Indien de eieren aan het ontbijt gegeven worden,, dienen zij in het Vrijdagmenu vervangen te worden. Hiervoor komt bijv. in aanmerking gebakken bloedworst, een te weinig gebruikt waardevol en niet duur voedingsmiddel, dat op de beschik bare vleeschwarenbon is te verkrij gen. Per week is voor 4 personen ver krijgbaar: 280 gram bloem, 250 gram rijst, 250 gram havermout of gort- mout, 50 gram macaroni of vermi celli, 50 gram maizena of aardappel meel, 500 gram peulvruchten, 1 kg vet of margarine of boter, bijv. 250 gram vet en 750 gram margarine of boter, 1 kg vleesch, 300 gram soep beenderen, 4 portiès vleeschwaren, 400 gram kaas, 4 eieren. Deze hoeveelheden zijn in de vol gende menu's niet overschreden. MENU. MAANDAG: Stamppot van boerenkool met groene erwten. 2 kg aardappelen, 250 gram groe ne erwten, \yt kg boerenkool, 3/4 liter melk, 50 gram vet, wat zout. De bladnerven en de afgeschilde zachte deelen van den stronk van de boerenkool (fijngesnipperd) ge bruiken met het bladgroen. De groene erwten van te voren weeken en in de hooikist of in couranten gaar laten worden, zij behooren tot de levensmiddelen, die hiervan niet te lijden hebben. DINSDAG: Vermicellisoep, aardappelen, winterwortelen, rundvleesch. 300 gram soepbeentejs, 11/4 liter water, 50 gram vermicelli, foelie en wat zout. 2 kg aardappelen, in de schil ko ken. 1 kg winterwortelen, zout, wat boter, vet of margarine, fijngehakte peterselie met het oog op het vita minegehalte. 250 gram rundvleesch, zout, wat vet om te braden (voor de groente en het braden samen 50 gram vet). WOENSDAG: Aardappelen, spruitjes, peul- vruchtenpannekoek, kerrysaus. 2e kg aardappelen, n de schil ko ken. 1 kg spruitjes met weinig zout en weinig water in 20 minuten gaar en droog koken. Vlak voor het opdoen wat boter of vet toevoegen, niet nastoven. 250 gram rauwe bruine boonen, witte boonen, capucijners of groene erwten gaar koken in hooikist of couranten. De fijngemaakte boonen met 200 gram gekookte aardappelen, 1 flinke gesnipperde uit, peper, zout, noot door elkaar mengen, zoo noodig wat boonennat toevoegen om een samenhangende massa te krijgen, in de koekepan een koek er van bakken (voor de groente en het bakken is 50 gram vet beschikbaar). Wie meer vet heeft, kan van deze massa kleine koekjes bakken. Yi liter melk, 30 gram bloem, wat zout, ui, kerrypoeder. Wie wat vet heeft, kan de gesnipperde uit en de kerry hierin gaan fruiten (zonder dat <le uien bruin worden) en dan de 'bloem en de melk toevoegen. Wie geen vet heeft, trekt de ui in de melk, roert de kerry en de bloem met iets koude melk tot een glad papje en bindt de melk daarmee. DONDERDAG: Stoof poot van aardappelen, zuurkool en vleesch (een stoofpot is een gerecht, waar van alle bestanddeelen samen in één pan gekookt en tot slot losjes dooreen gemengd niet gestampt worden). 3 kg aardappelen, 1 kg zuurkool, 250 gram varkensvleesch of klapstuk, wat zout, 50 gram vet, 3/4 liter melk, wat fijngehakte peterselie. Het vleesch y^U/2 uur in weinig water voorkoken, dan de geboende en in stukken gesneden aardappelen toe voegen met de zuurkool en het vet. Alles samen in y, uur gaar laten worden; als de aardappelen gaar zijn de kokende melk toevoegen en alles losjes dooreen mengen. Met de schuimspaan overscheppen in de dekschaal en het overtollige vocht er bij geven als jus. Vóór het opdoen de fijngehakte peterselie er over strooien. VRIJDAG: Aardappelen, kaussaus. 3 kg aardappelen, in de schil ko ken. 3/4 liter melk, 40 gram bloem, 50 gram vet, 100 gram geraspte kaas. Het vet smelten, de bloem toevoegen en langzamerhand de melk; van deze gladde saus een weinig afnemen en dit deel vermengen met wat azijn en mosterd; hiermede de sla aan mengen. Door de rest van de saus de fijngeraspte kaas roeren. Sla van rauwe andijvie, bieten en hardgekookte eieren. 250 gr. andijvie, 400 gram gekookte bieten, de sla garneeren met de hardgekookte eieren. ZATERDAG: Aardappelsoep. 3 kg aardappelen, 2 liter melk, 2 liter water, 2 preien, wat bladsel derij, 250 gram rundergehakt, 50 gram vet, wat fijngehakte peterselie. De geboende aardappelen met de ge snipperde prei en selderij in liter van het water gaar koken, na Y, uur fijnstampen, de rest van het water en de melk toevoegen; alles nog 10 mi nuten met de balletjes samen laten koken en binden. Op smaak afma ken met zout, even voor het opdoen de fijngehakte peterselie toevoegen, deze niet meekoken. ZONDAG: Aardappelen, prei in melk saus je, runderlappen en vruch- tensiroo prijst. Maizenasaus. 2 kg aardappelen, in de schil koken. 1 kg prei, wat zout, 1/4 liter melk, 10 gram maizena, 250 gram rund vleesch, zout, 50 gram vet. 250 gram rijst in water gaar koken, vermengen met 1 d.liter sinaasappel- of andere limonadesiroop en zoo noodig wat suiker. In den pudding vorm doen en goed koud laten wor den. Y, liter melk, 10 gram maizena, 30 gram suiker, desverkiezend wat vanillesuiker of een citroenschil letje. Voor elke distributieperiode zal ge tracht worden een stel menu's te geven, betrekking hebbende op de dan verkrijgbare voedingsmiddelen. EXTRA RANTSOENEN LEVENSMIDDELEN. Voor arbeiders, die langdurigen of nachtelijken arbeid ver richten. Het Centraal Distributiekantoor heeft aan alle distributiediensten een brief gezonden, waarin wordt medegedeeld, dat zal worden over gegaan tot de verstrekking van extra rantsoenen brood, vleesch en boter of vet aan arbeiders, die lang durigen of nachtarbeid verrichten, met inachtneming van de hiervol- gende richtlijnen: Langdurige Arbeids dag. Uitsluitend aan arbeiders in fabrieken of werkplaatsen, bedoeld in artikel 2 van de Arbeidswet 1919, die gedurende tenminste één maand ononderbroken eiken werkdag licha- melijken arbeid verrichten en die tengevolge van den grooten afstand van hun woonplaats naar en van het werk en/of ten gevolge van een lang durigen arbeidsdag 12 of meer uren per dag van hun woning afwezig zijn, kunnen extra rantsoenen wor den verstrekt. y Nachtarbeid. Deze zelfde rantsoenen kunnen eveneens worden toegekend voor nachtarbeid, doch uitsluitend aan die arbeiders, die bij het 3 ploegenstelsel in fabrieken en werkplaatsen als bovenomschreven, gedurende minstens één week uit elke drie weken ononderbroken in de nachtploeg lichamelijken arbeid vei richten. De arbeiders, die in verband met hun werkzaamheden tot de boven omschreven categoriën (langdurigen of nachtarbeid) behooren en die reeds uit anderen hoofde extra rant soenen levensmiddelen ontvangen (zwaren of- zeer zwaren lichamelij ken arbeid) komen niet voor deze extra rantsoenen in aanmerking. Evenmin komen hiervoor in aanmer king zij die langdurigen- of nacht arbeid verrichten, wanneer die ar beid geen lichamelijke is. De extra rantsoenen zijn de vol gende: Brood: 5 rantsoenen (thans dus 500 gram) per week. Boter of vet: 1 rantsoen (thans dus 250 gram) per kwartaal. Vleesch of vleeschwaren: 1 rant soen thans dus 100 gram) per 'week. Ter verkrijging van deze extra rantsoenen dient de werkgever zich tot den plaatselijken distributie dienst te wenden. „WAT IS VOEDZAMER DAN KAAS? Kaas kan men beschouwen als de vaste vorm van ons méést volledige en veelzijdige voedselde melk be vat niet minder dan de volgende reeks van voor onze voeding be langrijke stoffen: eiwitten, vetten, koolhydraten, kalk, phosphor, ijzer en vitaminen, Interessant is het, dat magere kaas uiteraard veel minder vet bevat dan de vetrijke soorten, doch méér eiwitten en koolhydraten er ongeveer hetzelfde gehalte aan kalk, phosphor en ijzer. Laten we dus naast onze vol waardige volvette en 40 -f- kaas, ook de minder vette kaassoorten, zooals de 20 -f-, waardeeren. Zij leveren ons evenzeer beschermende stoffen, noodig voor onze gezond heid, en> tal van mineralen, zooals kalk, de onmisbare stof voor de instandhouding van ons beenderen stelsel en voor ons gebit! Waar kaas zulk een uiterst waar devol voedsel is, dient men het kaasrantsoen steeds ten volle te be nutten, hetgeen vreemd als het klinken moge voor sommige ge zinnen zal beteekenen, dat men thans méér kaas kan gebruiken dan vroeger het geval was! In ons wijd en zijd beroemde kaasland is n.l. nog niet iedereen ervan doordron gen, welk een uitnemend voedsel de kaas is. Wie eens iets anders wil dan het overbekende „plakje kaas op de boterham" of restantjes wil opmaken, neme eens een proef met de volgende recepten, waar mede de maaltijden op weinig kostbare wijze kunnen worden aangevuld en tevens voedzamer gemaakt: Gekruide aardappelpuree (met 20 -f- kaas), voor 4 personen. 800 gr. aardappelen, 2 uien, peter- HONDEN- EN KATTEN BROOD. Het Rijksbureau voor de Voedselvoorziening in Oor logstijd maakt bekend, dat van 1 tot en met 31 Decem ber 1940 op bon no. 11 van de Voederkaart voor honden beschikbaar» wordt gesteld voor: Groep 1:10 kg. hondenbrood. Groep 2:10 kg. hondenbrood. Groep 3: 8 kg. hondenbrood. Groep 4: 5 kg. hondenbrood. Groep 5: 4 kg. hondenbrood. Groep 6: 3 kg. hondenbrood. Op bon 11 van de Voeder- kaart voor katten wordt over dezelfde periode ander half kg. kattebrood beschik baar gesteld. Na 31 December 1940 is bon no, 11 van bedoelde kaarten ongeldig en mag niet meer worden aangenomen. MAAKT NU EENS KENNIS MET „KWARK!" Ze is een goede bron van eitwit en mineralen. „Onbekend maakt onbemind", zegt een oud spreekwoord en zoo is het mogelijk, dat we op onze buitenlandsche reizen zoo dikwijls kennis maakten met smakelijke nieuwe gerechten, waarvan we ons allen wel eens verwonderd hebben afgevraagd, waarom ze eigenlijk in Holland zoo weinig gegeten worden. Jawaarom niet, wanneer ook wij de ingrediënten voor zul ke gerechten bezitten? Door sleur, gewoonte mis schien ook door gebrek aan fan tasie bij onze overigens zoo voor treffelijke huisvrouwen. -In een Vlaamsch dorpje at U bij Uw wel voldane „madam" de „platte kaas" op het brood met jonge uitjes, pe per en zout, en in Duitschland selie, 50 gr. 20 -f- kaas, melk, pe per, zout, noot, aroma, 20 gr. boter. Kook de aardappelen al of niet geschild met weinig water gaar of gebruik een rest koude, gekookte aardappelen. Stamp ze fijn en ver meng ze met zooveel melk tot de puréedikte verkregen is. Voeg de kruiden, de geraspte kaas, de in de boter gefruite uien en de fijnge hakte peterselie toe. Laat de purée goed warm worden en dien ze op mgt groenten. Koolrolletjes (met volvette of 40 -j- kaas) voor 4 personen: 1 niet te groote savoye kool (of liever nog de buitenste 8 groote bladeren van een kool, die voor het middagmaal van den volgenden dag is ingekocht), zooveel kaas, a!s de huisgenooten tezamen willen „uitsparen" van hun rantsoen, on geveer 50 gr. (Yj ons) boter, wai zout (bij voorkeur „selderijzout'). Kook de voorzichtig losgewikkel- de groote bladeren in ruim kokend water met wat zout bijna gaar (on geveer 20 minuten). Laat ze op een vergiet uitlekken en bekoelen en snijd terwijl de kaas in staafjes van 1 cm dikte en 8 cm lengte. Spreid de koolbladeren achtereenvolgens uit, leg in het midden het'staafje kaas bestrooi dit met wat selderij zout, vouw de uiteinden van het b:ad naar binnen en vorm er dan een stevig rolletje van. Bak de rolletjes in de koekepan met de heete boter bruin en dien ze voor op een verwarmden schotel. Bij maaltijden, waarin deze ge rechten zijn opgenomen, zal het vleesch niet gemist worden, noch als eitwitbron, noch als „pittig" hapje. Voor eventueele vleeschlooze dagen probeere men het dus eens met koolrolletjes met kaas of ge kruide aardappelpurée met kaas! tracteerde de „gnadige Frau" U op „Pellkartoffeln" met „Quarg". Welnu er is niets- wat U belet ook in het eigen land deze spijzen te gebruiken. Er is zelfs reden U ertoe aan te sporen vooral in deze tijden gebruikte maken van de ge zonde kwark, een melkproduct, dat geheel ten onrechte in ons land zooveel minder populair is dan bij onze Ooster- en Zuiderburen. Kwark is een voorname bron van eiwitten en mineralen (kalk, phos phor en ijzer) én door haar neu tralen smaak kan men er zoowel zoete als pittige gerechten van be reiden. -U vindt het moeilijk voor sma kelijke boterhammen te zorgen? Smeer dan eens wat kwark op het brood, vermengd met suiker of jam of wanneer U meer van iets „hartigs" houdt vermengd met wat tuinkruiden, wat peper en zout of wat mosterd en ge zult iets nieuws en smakelijks proeven, waarbij ge op de gebruikelijke broodbelegging kunt besparen. U zoekt een lekker „toetje", nu de puddingpoeders schaarsch zijn? Klop dan eens wat vruchten door kwark en de oplossing van dit pro bleem is reeds gevonden! U houdt veel van sla, maar U heeft geen slaolie? Weer kan de kwark U helpen! Verdun haar zoo* noodig met een paar lepels melk, maak haar op smaak af met wat azijn of citroensap, wat peper en zout en reeds is de saus gereed. Bijzonder smakelijk wordt ze door toevoeging van wat tomatenpurée. Vele melkinrichtingen kunnen kwark leveren in kartonnen bekers of wel in glazen potjes (gewoonlijk is de inhoud van de bekers 2 Yi ons en die van de potjes 2 ons). Kwark is dus gemakkelijk te krijgen, gemakkelijk te verwerken en vooral smakelijk en gezond. Ze verdient het waarlijk niet nog langer „onbekend", dus „onbe mind" te zijn! MANY A BEUKMAN. LEUKOPLAST VOOR HUISHOUDELIJK GEBRUIK. Wij repareeren onze kleeren. Leukoplast is voor vele dingen goed. In de eerste plaats natuurlijk om het steriele gaasje vast te hou den, dat een wond moet bedekken. Den laatsten tijd is deze enkele kleef - pleister min of meer verdrongen door een nieuwe vinding, die met gaasje en al voor het gebruik ge reed is. Snijden we ons in letter lijken zin eens in de vingers, dan nemen we zoo'n pleister, leggen deze over de wond enwe zijn klaar. We behoeven zelfs niet naar 'een schaar te zoeken. Dat is ook een voordeel: als je een schaar noodig hebt, is-ie heelemaal zoek, vooral als er jongens zijn, die zoo'n schaar voor alles en nog wat gebruiken. Kortom de nieuwe pleister-vinding is zoo practisch dat we het eenvou dige rollptje leukoplast voor klei ne wondjes althans niet meer noodig hebben. En tóch is leukoplast in onze huishouding zoo niet onmisbaar, nog voor heel veel dingen te gebruiken. Met behulp van het altijd kleverige rolletje genezen we thans andere wonden! Heeft u een gummiregenjas, waar een winkelhaak in zit, of hebben uw jongens de zakken van hun re genjas uitgescheurd geen nood., We leggen de jas, met do binnen kant boven, plat op tafel en bren gen de scheurranden zóó tegen el kaar, dat ze precies aansluiten. Daar plakken we dan voorzichtig een stukje kleefpleister overheen. De winkelhaak is dan onzichtbaar ge repareerd. Geval nummer twee: Uw jongens hebben, zonder dat zij weten hoe het kwam dat weten onze jongens toch immers nooit? een winkelhaak in hun nieuwe pan talon gehaald. U kunt wel huilen, als u het ziet! Zoo'n nieuwe, mooie broek! Niets zijn die apen van jongens nut! Een geluk bij het ongeluk: wij kunnen alweer met pleisters werken. Is het een winkelhaak, die nogal gerafeld is, dan stoppen wij deze eerst netjes door met een draad van dezelfde stof, die we uit het verstellapje halen, dat we bij de pantalon kregen, toen wij hem koch ten. Tusschen haakjes: let er toch altijd op, dat u zoo'n nuttig ver stellapje bij de broek krijgt! Is het stopje onzichtbaar gerepa reerd, dan wordt het onder een vochtig doekje geperst. Daarna plakken wij er voor de stevigheid aan de binnenkant leukoplast tegen. Op deze manier kunnen wij ook gaatjes in japon of mantel herstel len, mits de gaten niet te groot zijn. Zouden we te groote reepen pleister gebruiken, dan zou de stof op die „gewonde" plaats niet meer soepel vallen. Om de kleefpleister goed glad. en plat te krijgen, ver zwaren we de op deze wijze gere pareerde plek met een zwaar voor werp: een koud strijkijzer, of eenige boeken kunnen hiervoor dienen. Langer dan tien minuten behoeft de reparatie niet onder druk te staan. Gebruiken we gummihandschoe nen in de huishouding, dan moeten -jnj daar in dezen tijd extra zuinig mee zijn. Onze nagels maken, voor al als we veel moeten wringen, spoedig gaatjes in de toppen. Dit kunnen we voorkomen door de top pen der handschoenen aan de bin nenkant te beplakken met reepjes leukoplast. Aldus behandeld, gaan onze handschoenen veel langer mee. Hebben we een ongelukje, met onze gummihandschoenen een scheur in de vingers of iets derge lijks dan kunnen we ook deze plek repareeren met kleefpleister. Als het een groote scheur was, zullen de handschoenen voor het gebruik in water niet meer zoo ge- DE BOTERSCHAARSCHTE. Hoeveelheid margarine wordt verplicht. Van bevoegde, Duitsche zijde wijst men het A. N. P. er op, dat het in ons land vroeger geen ge bruik was, dat de geheele bevolking boter gebruikte. Alleen de welge- stelden nuttigden boter en de an deren margarine. In dit verband verdient ook de aandacht het feit, dat de weermacht margarine ge bruikt, waarover vaak in de Tweede Kamer is gesproken. Van het ge zamenlijke spijsvet, dat het Neder landsche volk gebruikte, was het boteraandeel vroeger minder dan 25 procent. Meer dan de helft Ne- derlandsche boter werd geëxpor teerd, in het bijzonder nahr Enge land. Deze toestand is grondig gewij zigd, toen in Juni de overvloed van melk leidde tot een sterker boter- verbruik. Dit werd dan ook als een niet ingrijpen in de levensgewoon ten van' ons volk gevoeld. Verrassenderwijze is gebleken dat het Nederlandsche volk van de mogelijkheid, boter in plaats van margarine of spijsvet te nemen, in veel ruimere mate heeft gebruik gemaakt, dan de Nederlandsche autoriteiten hadden verwacht. In verband met de actie, die uit sociale overwegingen gevoerd is, en waarvan het doel was, de boter goedkooper beschikbaar te stellen, is het tot een merkwaardige omme keer gekon.en van de consumptie gewoonten, die totdusver in ons land hadden geheerscht. De vermindering van de melk productie evenwel, die zich daarna voordeed, heeft ertoe geleid, dat de stijging van het boterverbruik niet kan blijven gehandhaafd. Ter ver klaring van de vermindering van de melkproductie herinnere men zich, dat de voorraden aan veevoe der beperkt zijn. Daarom was reeds voor de maand November een weekrantsoen be schikbaar gesteld, dat men naar eigen keuze kon gebruiken zoowel voor boter als margarine. De Ne derlandsche autoriteiten hadden gedacht, dat deze maatregel tot ge volg zou hebben, dat het deel der bevolking, dat thans, in tegenstel ling tot vroeger, boter gebruikt, weer margarine zou nemen. Maar van de mogelijkheid, margarine ir.plaats van boter te gebruiken, is weinig of geen gebruik gemaakt. Dit heeft een verstoring van de verhoudingen tusschen de beschik bare voorraden in ons land tot ge- volk gehad. Om deze reden is voor de komen de kaartenperiode het gebruik van een zekere hoeveelheid margarine (spijsolie) verplicht gesteld. De be doeling hiervan is een gelijkmatige verdeeling van de beschikbare boter te waarborgen. Blijkens de statistiek van de Zui- velcentrale is zelfs, nadat deze maatregel is genomen, het aandeel van de Nederlandsche bevolking in het boterverbruik grooter dan in het voorjaar, ofschoon de export geringer is. De Nederlandsche bevolking moet zich aan de thans geschapen ver houdingen in het verbruik aanpas sen en voor het geval, dat in de wintermaanden de behoefte grooter is dan de productie, haar vroegere consumptie-gewoonte weder aan nemen. schikt zijn, maar we kunnen ze dan toch altijd nog gebruiken bij het schoonmaken van groenten en bij het aardappelen schillen. Is men er eenmaal aan gewend, kleefpleister bij het repareeren te gebruiken, dan zal men tot de ont dekking komen, dat er nog zeer vele andere dingen met leukoplast geheeld kunnen worden. Volksbld.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1940 | | pagina 8