MOE GEBRUIKEN WIJ ONZE
DISTRIBUTIE-BONNEN
DISTRIBUTIEDIENST ALKMAAR.
De BURGEMEESTER van ALK
MAAR maakt bekend, dat ten be
hoeve van den Distributiedienst
ALKMAAR een 2de kantoorgebouw,
n.l. het pand Oudegracht 168, in
gebruik is genomen.
Alle correspondentie, voor den
Distributiedienst ALKMAAR be
stemd moet geadresseerd - worden:
Oudegracht Nr. 168. In bedoeld per
ceel houdt ook de Leider van den
Dienst zitting.
In het kantoorgebouw Oudegracht
(ingang Ridderstraat) tel. 4435 wor
den behandeld:
le de textielproducten.
2e de schoenenbonnen.
3e de bonnen voor vaste brand
stoffen.
4e de bonnen, af te geven op grond
van medische verklaringen,
ten behoeve van zieken, en
5e de verkoop van rubberzegels en
rubberblocs.
In het kantoorgebouw Breedstraat
40 (Gemeente-Museum), telefoon
Nr. 2586 blijft de behandeling van
alle levensmiddelenbonnen, als sui
ker, koffie, thee, bloem, brood, boter,
vet, vleesch, kaas eieren, peulvruch
ten etc., alsmede de bemoeiingen voor
motorbrandstof, petroleum, zeep, lijn
olie en terpentijn.
Mede blijft dit kantoor zich belas
ten met de werkzaamheden ten aan
zien van de verantwoordingen MD
217 voor instellingen, als hotels,
café's, Ziekenhuizen, e.d.
Bovendien blijven daar verkrijg
baar de opplakvellen, grossierszakjes,
etc.
Alkmaar, dén 9den December 1940.
De Burgemeester voornoemd,
F. H. VAN KINSCHOT.
AANWIJZING VAN BONNEN.
Met nadruk wordt er op-gewezen,
dat het in het voornemen ligt eenige
bonnummers van de brood-, boter
en vetkaart en vleeschkaart niet
aan te wijzen. Sómmige bonnum
mers zullen dus niet geldig worden
verklaard voor het aanschaffen van
de onderscheidene levensmiddelen.
WEER SINAASAPPELEN IN
HET LAND.
Aanvoer uit Italië en Spanje.
We zullen in de winkels weer
sinaasappelen te zien krijgen. Niet
de sinaasappelen van marsepain,
zooals in de dagen vóór St. Nicolaas
in de étalages van de banketbakkers
lagen, maar de echt sappige zuid
vruchten, die men vóór den oorlog
bijna het geheele jaar door kon koo-
pen.
Dat de sinaasappelen thans" zoo
v goedkoop zullen zijn en zoo over
vloedig zullen worden aangeboden
als voorheen, valt echter te betwij
felen. Voorheen -werden deze vruch
ten over zee uit Spanje, Palestina,
Californië en Brazilië aangevoerd.
Thans moeten ze over land komen
en kunnen we ze alleen uit Italië en
Spanje betrekken. Tenminste voor
zoover er vervoersmogelijkheid be
staat en het, althans wat Italië be
treft, waarmede we een clearingver-
drag hebben, -met onze clearingposi-
tie overeenkomt.
Een en ander doet verwachten, dat
de aanvoer zoowat één vijfde ge
deelte zal bedragen van den invoer
in normale tijden en dat de prijzen
door het vervoer per spoor hooger
zullen zijn. Maar in ieder geval: si
naasappelen zullen er komen. De be
zettende macht heeft een contract
voor de levering van sinaasappels
afgesloten met Spanje, waarvan een
gedeelte voor ons land bestemd zal
worden.
Wat amandelen, dadels, krenten en
rozijnen betreft, heeft Italië ons
reeds een vrij belangrijke zending
doen toekomen. Ook vijgen zullen
■poedig kunnen worden tegemoet
geziep.
De Voedingsraad schrijft ons:
Is het mogelijk met de ons ten
dienste staande levensmiddelen een
goed middagmaal samen te stellen?
Jammer genoeg moet geconsta
teerd worden, dat door het stijgen
der prijzen van verschillende le-
vensmiüdeien een deel der bevol
king niet, of moeilijk, alle beschik-
oaie artikelen kan aanscnanen,
maar ook vroeger werd in gezinnen
met een smane oeuis wemig vieescn
georuikt.
ue voedmg moet desonuanks zuo
gutu Zxjll.
til gioeiuen vormen
ue VOOiuUcUilate UfedvcUXUitcfelfell Vcui
net niiuuci&iiicicii en luuttfeii aaaroui
dis zuuuuu^ iii etre ^viiuuac-n wur-
Uc.il.
- .ue boter, ue margarine of het vei
tijii voor ue oeieiumg van ae rnaai-
cjjuen mei ovei viucux^ oesciiiKOaar,
uicua' een &otu.e ritusyiouw rtan met
ucze noevfefeiuciU, nms ni goeue ver-
,iiouuing mei ue overige ocseiiiKoare
cuuKeicii gcDiuiikt, nog zeer smane-
iijKe en Vviuociiu vöeuzame maaiuj-
ucn op tarei uren^en. Vvic er moeite
mee neen, rauen Vvij net volgen van
ue cursussen,' ure aiom voor Huis
vrouwen gegeven woruen, van hane
aan.
De voigenae menu's zijn bedoeld
ais vooroeeiu van een reeks opeen
volgende maaitijden met voiuoenae
voedingswaarde. Zuj zijn Derekend
voor volwassen personen of voor
2 volwassen personen en 34 kin
deren. Wanneer het gezm uit 2 vol
wassenen bestaat en 3 Of 4 kinde
ren, zijn de distriDutievoorwaarden
gunstiger, terwijl aan de voedings
waarde van de maaitijden dezelide
eischen gesteld kunnen worden.
By de samenstelling van deze me
nu's is er op gerekend, dat bij het
ontbijt een bord pap wordt ge
bruikt, hiervoor is de rest van de
bloem en de havermout of gortmout
beschikbaar. De rest van de boter
of margarine en de kaas zijn ook
voor het ontbijt en den 2en brood
maaltijd bedoeld.
Indien de eieren aan het ontbijt
gegeven worden,, dienen zij in het
Vrijdagmenu vervangen te worden.
Hiervoor komt bijv. in aanmerking
gebakken bloedworst, een te weinig
gebruikt waardevol en niet duur
voedingsmiddel, dat op de beschik
bare vleeschwarenbon is te verkrij
gen.
Per week is voor 4 personen ver
krijgbaar: 280 gram bloem, 250 gram
rijst, 250 gram havermout of gort-
mout, 50 gram macaroni of vermi
celli, 50 gram maizena of aardappel
meel, 500 gram peulvruchten, 1 kg
vet of margarine of boter, bijv. 250
gram vet en 750 gram margarine of
boter, 1 kg vleesch, 300 gram soep
beenderen, 4 portiès vleeschwaren,
400 gram kaas, 4 eieren.
Deze hoeveelheden zijn in de vol
gende menu's niet overschreden.
MENU.
MAANDAG:
Stamppot van boerenkool met
groene erwten.
2 kg aardappelen, 250 gram groe
ne erwten, \yt kg boerenkool, 3/4
liter melk, 50 gram vet, wat zout.
De bladnerven en de afgeschilde
zachte deelen van den stronk van
de boerenkool (fijngesnipperd) ge
bruiken met het bladgroen. De
groene erwten van te voren weeken
en in de hooikist of in couranten
gaar laten worden, zij behooren tot
de levensmiddelen, die hiervan niet
te lijden hebben.
DINSDAG:
Vermicellisoep, aardappelen,
winterwortelen, rundvleesch.
300 gram soepbeentejs, 11/4 liter
water, 50 gram vermicelli, foelie en
wat zout.
2 kg aardappelen, in de schil ko
ken. 1 kg winterwortelen, zout, wat
boter, vet of margarine, fijngehakte
peterselie met het oog op het vita
minegehalte. 250 gram rundvleesch,
zout, wat vet om te braden (voor de
groente en het braden samen 50
gram vet).
WOENSDAG:
Aardappelen, spruitjes, peul-
vruchtenpannekoek, kerrysaus.
2e kg aardappelen, n de schil ko
ken.
1 kg spruitjes met weinig zout en
weinig water in 20 minuten gaar en
droog koken.
Vlak voor het opdoen wat boter
of vet toevoegen, niet nastoven.
250 gram rauwe bruine boonen,
witte boonen, capucijners of groene
erwten gaar koken in hooikist of
couranten. De fijngemaakte boonen
met 200 gram gekookte aardappelen,
1 flinke gesnipperde uit, peper, zout,
noot door elkaar mengen, zoo noodig
wat boonennat toevoegen om een
samenhangende massa te krijgen, in
de koekepan een koek er van bakken
(voor de groente en het bakken is
50 gram vet beschikbaar). Wie meer
vet heeft, kan van deze massa kleine
koekjes bakken.
Yi liter melk, 30 gram bloem, wat
zout, ui, kerrypoeder. Wie wat vet
heeft, kan de gesnipperde uit en de
kerry hierin gaan fruiten (zonder
dat <le uien bruin worden) en dan
de 'bloem en de melk toevoegen. Wie
geen vet heeft, trekt de ui in de
melk, roert de kerry en de bloem
met iets koude melk tot een glad
papje en bindt de melk daarmee.
DONDERDAG:
Stoof poot van aardappelen,
zuurkool en vleesch (een
stoofpot is een gerecht, waar
van alle bestanddeelen samen
in één pan gekookt en tot slot
losjes dooreen gemengd niet
gestampt worden).
3 kg aardappelen, 1 kg zuurkool,
250 gram varkensvleesch of klapstuk,
wat zout, 50 gram vet, 3/4 liter melk,
wat fijngehakte peterselie. Het
vleesch y^U/2 uur in weinig water
voorkoken, dan de geboende en in
stukken gesneden aardappelen toe
voegen met de zuurkool en het vet.
Alles samen in y, uur gaar laten
worden; als de aardappelen gaar zijn
de kokende melk toevoegen en alles
losjes dooreen mengen. Met de
schuimspaan overscheppen in de
dekschaal en het overtollige vocht er
bij geven als jus. Vóór het opdoen de
fijngehakte peterselie er over
strooien.
VRIJDAG:
Aardappelen, kaussaus.
3 kg aardappelen, in de schil ko
ken.
3/4 liter melk, 40 gram bloem, 50
gram vet, 100 gram geraspte kaas.
Het vet smelten, de bloem toevoegen
en langzamerhand de melk; van deze
gladde saus een weinig afnemen en
dit deel vermengen met wat azijn
en mosterd; hiermede de sla aan
mengen. Door de rest van de saus de
fijngeraspte kaas roeren.
Sla van rauwe andijvie, bieten
en hardgekookte eieren.
250 gr. andijvie, 400 gram gekookte
bieten, de sla garneeren met de
hardgekookte eieren.
ZATERDAG: Aardappelsoep.
3 kg aardappelen, 2 liter melk, 2
liter water, 2 preien, wat bladsel
derij, 250 gram rundergehakt, 50
gram vet, wat fijngehakte peterselie.
De geboende aardappelen met de ge
snipperde prei en selderij in liter
van het water gaar koken, na Y, uur
fijnstampen, de rest van het water en
de melk toevoegen; alles nog 10 mi
nuten met de balletjes samen laten
koken en binden. Op smaak afma
ken met zout, even voor het opdoen
de fijngehakte peterselie toevoegen,
deze niet meekoken.
ZONDAG:
Aardappelen, prei in melk
saus je, runderlappen en vruch-
tensiroo prijst.
Maizenasaus.
2 kg aardappelen, in de schil koken.
1 kg prei, wat zout, 1/4 liter melk,
10 gram maizena, 250 gram rund
vleesch, zout, 50 gram vet.
250 gram rijst in water gaar koken,
vermengen met 1 d.liter sinaasappel-
of andere limonadesiroop en zoo
noodig wat suiker. In den pudding
vorm doen en goed koud laten wor
den.
Y, liter melk, 10 gram maizena,
30 gram suiker, desverkiezend wat
vanillesuiker of een citroenschil
letje.
Voor elke distributieperiode zal ge
tracht worden een stel menu's te
geven, betrekking hebbende op de
dan verkrijgbare voedingsmiddelen.
EXTRA RANTSOENEN
LEVENSMIDDELEN.
Voor arbeiders, die langdurigen
of nachtelijken arbeid ver
richten.
Het Centraal Distributiekantoor
heeft aan alle distributiediensten
een brief gezonden, waarin wordt
medegedeeld, dat zal worden over
gegaan tot de verstrekking van
extra rantsoenen brood, vleesch en
boter of vet aan arbeiders, die lang
durigen of nachtarbeid verrichten,
met inachtneming van de hiervol-
gende richtlijnen:
Langdurige Arbeids
dag. Uitsluitend aan arbeiders in
fabrieken of werkplaatsen, bedoeld
in artikel 2 van de Arbeidswet 1919,
die gedurende tenminste één maand
ononderbroken eiken werkdag licha-
melijken arbeid verrichten en die
tengevolge van den grooten afstand
van hun woonplaats naar en van het
werk en/of ten gevolge van een lang
durigen arbeidsdag 12 of meer uren
per dag van hun woning afwezig
zijn, kunnen extra rantsoenen wor
den verstrekt. y
Nachtarbeid. Deze zelfde
rantsoenen kunnen eveneens worden
toegekend voor nachtarbeid, doch
uitsluitend aan die arbeiders, die bij
het 3 ploegenstelsel in fabrieken en
werkplaatsen als bovenomschreven,
gedurende minstens één week uit
elke drie weken ononderbroken in
de nachtploeg lichamelijken arbeid
vei richten.
De arbeiders, die in verband met
hun werkzaamheden tot de boven
omschreven categoriën (langdurigen
of nachtarbeid) behooren en die
reeds uit anderen hoofde extra rant
soenen levensmiddelen ontvangen
(zwaren of- zeer zwaren lichamelij
ken arbeid) komen niet voor deze
extra rantsoenen in aanmerking.
Evenmin komen hiervoor in aanmer
king zij die langdurigen- of nacht
arbeid verrichten, wanneer die ar
beid geen lichamelijke is.
De extra rantsoenen zijn de vol
gende:
Brood: 5 rantsoenen (thans dus 500
gram) per week.
Boter of vet: 1 rantsoen (thans dus
250 gram) per kwartaal.
Vleesch of vleeschwaren: 1 rant
soen thans dus 100 gram) per 'week.
Ter verkrijging van deze extra
rantsoenen dient de werkgever zich
tot den plaatselijken distributie
dienst te wenden.
„WAT IS VOEDZAMER
DAN KAAS?
Kaas kan men beschouwen als de
vaste vorm van ons méést volledige
en veelzijdige voedselde melk be
vat niet minder dan de volgende
reeks van voor onze voeding be
langrijke stoffen: eiwitten, vetten,
koolhydraten, kalk, phosphor, ijzer
en vitaminen, Interessant is het, dat
magere kaas uiteraard veel minder
vet bevat dan de vetrijke soorten,
doch méér eiwitten en koolhydraten
er ongeveer hetzelfde gehalte aan
kalk, phosphor en ijzer.
Laten we dus naast onze vol
waardige volvette en 40 -f- kaas,
ook de minder vette kaassoorten,
zooals de 20 -f-, waardeeren. Zij
leveren ons evenzeer beschermende
stoffen, noodig voor onze gezond
heid, en> tal van mineralen, zooals
kalk, de onmisbare stof voor de
instandhouding van ons beenderen
stelsel en voor ons gebit!
Waar kaas zulk een uiterst waar
devol voedsel is, dient men het
kaasrantsoen steeds ten volle te be
nutten, hetgeen vreemd als het
klinken moge voor sommige ge
zinnen zal beteekenen, dat men
thans méér kaas kan gebruiken dan
vroeger het geval was! In ons wijd
en zijd beroemde kaasland is n.l.
nog niet iedereen ervan doordron
gen, welk een uitnemend voedsel
de kaas is. Wie eens iets anders
wil dan het overbekende „plakje
kaas op de boterham" of restantjes
wil opmaken, neme eens een proef
met de volgende recepten, waar
mede de maaltijden op weinig
kostbare wijze kunnen worden
aangevuld en tevens voedzamer
gemaakt:
Gekruide aardappelpuree (met
20 -f- kaas), voor 4 personen.
800 gr. aardappelen, 2 uien, peter-
HONDEN- EN KATTEN
BROOD.
Het Rijksbureau voor de
Voedselvoorziening in Oor
logstijd maakt bekend, dat
van 1 tot en met 31 Decem
ber 1940 op bon no. 11 van
de Voederkaart voor honden
beschikbaar» wordt gesteld
voor:
Groep 1:10 kg. hondenbrood.
Groep 2:10 kg. hondenbrood.
Groep 3: 8 kg. hondenbrood.
Groep 4: 5 kg. hondenbrood.
Groep 5: 4 kg. hondenbrood.
Groep 6: 3 kg. hondenbrood.
Op bon 11 van de Voeder-
kaart voor katten wordt
over dezelfde periode ander
half kg. kattebrood beschik
baar gesteld.
Na 31 December 1940 is
bon no, 11 van bedoelde
kaarten ongeldig en mag niet
meer worden aangenomen.
MAAKT NU EENS KENNIS MET
„KWARK!"
Ze is een goede bron van
eitwit en mineralen.
„Onbekend maakt onbemind",
zegt een oud spreekwoord en zoo
is het mogelijk, dat we op onze
buitenlandsche reizen zoo dikwijls
kennis maakten met smakelijke
nieuwe gerechten, waarvan we ons
allen wel eens verwonderd hebben
afgevraagd, waarom ze eigenlijk
in Holland zoo weinig gegeten
worden.
Jawaarom niet, wanneer
ook wij de ingrediënten voor zul
ke gerechten bezitten?
Door sleur, gewoonte mis
schien ook door gebrek aan fan
tasie bij onze overigens zoo voor
treffelijke huisvrouwen. -In een
Vlaamsch dorpje at U bij Uw wel
voldane „madam" de „platte kaas"
op het brood met jonge uitjes, pe
per en zout, en in Duitschland
selie, 50 gr. 20 -f- kaas, melk, pe
per, zout, noot, aroma, 20 gr. boter.
Kook de aardappelen al of niet
geschild met weinig water gaar of
gebruik een rest koude, gekookte
aardappelen. Stamp ze fijn en ver
meng ze met zooveel melk tot de
puréedikte verkregen is. Voeg de
kruiden, de geraspte kaas, de in de
boter gefruite uien en de fijnge
hakte peterselie toe. Laat de purée
goed warm worden en dien ze op
mgt groenten.
Koolrolletjes (met volvette of
40 -j- kaas) voor 4 personen:
1 niet te groote savoye kool (of
liever nog de buitenste 8 groote
bladeren van een kool, die voor het
middagmaal van den volgenden
dag is ingekocht), zooveel kaas, a!s
de huisgenooten tezamen willen
„uitsparen" van hun rantsoen, on
geveer 50 gr. (Yj ons) boter, wai
zout (bij voorkeur „selderijzout').
Kook de voorzichtig losgewikkel-
de groote bladeren in ruim kokend
water met wat zout bijna gaar (on
geveer 20 minuten). Laat ze op een
vergiet uitlekken en bekoelen en
snijd terwijl de kaas in staafjes van
1 cm dikte en 8 cm lengte. Spreid
de koolbladeren achtereenvolgens
uit, leg in het midden het'staafje
kaas bestrooi dit met wat selderij
zout, vouw de uiteinden van het
b:ad naar binnen en vorm er dan
een stevig rolletje van.
Bak de rolletjes in de koekepan
met de heete boter bruin en dien
ze voor op een verwarmden schotel.
Bij maaltijden, waarin deze ge
rechten zijn opgenomen, zal het
vleesch niet gemist worden, noch
als eitwitbron, noch als „pittig"
hapje. Voor eventueele vleeschlooze
dagen probeere men het dus eens
met koolrolletjes met kaas of ge
kruide aardappelpurée met kaas!
tracteerde de „gnadige Frau" U
op „Pellkartoffeln" met „Quarg".
Welnu er is niets- wat U belet
ook in het eigen land deze spijzen
te gebruiken. Er is zelfs reden U
ertoe aan te sporen vooral in deze
tijden gebruikte maken van de ge
zonde kwark, een melkproduct,
dat geheel ten onrechte in ons land
zooveel minder populair is dan bij
onze Ooster- en Zuiderburen.
Kwark is een voorname bron van
eiwitten en mineralen (kalk, phos
phor en ijzer) én door haar neu
tralen smaak kan men er zoowel
zoete als pittige gerechten van be
reiden.
-U vindt het moeilijk voor sma
kelijke boterhammen te zorgen?
Smeer dan eens wat kwark op het
brood, vermengd met suiker of
jam of wanneer U meer van iets
„hartigs" houdt vermengd met
wat tuinkruiden, wat peper en
zout of wat mosterd en ge zult
iets nieuws en smakelijks proeven,
waarbij ge op de gebruikelijke
broodbelegging kunt besparen.
U zoekt een lekker „toetje", nu
de puddingpoeders schaarsch zijn?
Klop dan eens wat vruchten door
kwark en de oplossing van dit pro
bleem is reeds gevonden!
U houdt veel van sla, maar U
heeft geen slaolie? Weer kan de
kwark U helpen! Verdun haar zoo*
noodig met een paar lepels melk,
maak haar op smaak af met wat
azijn of citroensap, wat peper en
zout en reeds is de saus gereed.
Bijzonder smakelijk wordt ze door
toevoeging van wat tomatenpurée.
Vele melkinrichtingen kunnen
kwark leveren in kartonnen bekers
of wel in glazen potjes (gewoonlijk
is de inhoud van de bekers 2 Yi ons
en die van de potjes 2 ons).
Kwark is dus gemakkelijk te
krijgen, gemakkelijk te verwerken
en vooral smakelijk en gezond. Ze
verdient het waarlijk niet nog
langer „onbekend", dus „onbe
mind" te zijn! MANY A BEUKMAN.
LEUKOPLAST VOOR
HUISHOUDELIJK GEBRUIK.
Wij repareeren onze kleeren.
Leukoplast is voor vele dingen
goed. In de eerste plaats natuurlijk
om het steriele gaasje vast te hou
den, dat een wond moet bedekken.
Den laatsten tijd is deze enkele kleef -
pleister min of meer verdrongen
door een nieuwe vinding, die met
gaasje en al voor het gebruik ge
reed is. Snijden we ons in letter
lijken zin eens in de vingers, dan
nemen we zoo'n pleister, leggen
deze over de wond enwe zijn
klaar. We behoeven zelfs niet naar
'een schaar te zoeken. Dat is ook een
voordeel: als je een schaar noodig
hebt, is-ie heelemaal zoek, vooral
als er jongens zijn, die zoo'n schaar
voor alles en nog wat gebruiken.
Kortom de nieuwe pleister-vinding
is zoo practisch dat we het eenvou
dige rollptje leukoplast voor klei
ne wondjes althans niet meer
noodig hebben.
En tóch is leukoplast in onze
huishouding zoo niet onmisbaar, nog
voor heel veel dingen te gebruiken.
Met behulp van het altijd kleverige
rolletje genezen we thans andere
wonden!
Heeft u een gummiregenjas, waar
een winkelhaak in zit, of hebben
uw jongens de zakken van hun re
genjas uitgescheurd geen nood.,
We leggen de jas, met do binnen
kant boven, plat op tafel en bren
gen de scheurranden zóó tegen el
kaar, dat ze precies aansluiten. Daar
plakken we dan voorzichtig een
stukje kleefpleister overheen. De
winkelhaak is dan onzichtbaar ge
repareerd.
Geval nummer twee:
Uw jongens hebben, zonder dat zij
weten hoe het kwam dat weten
onze jongens toch immers nooit?
een winkelhaak in hun nieuwe pan
talon gehaald.
U kunt wel huilen, als u het ziet!
Zoo'n nieuwe, mooie broek! Niets
zijn die apen van jongens nut! Een
geluk bij het ongeluk: wij kunnen
alweer met pleisters werken.
Is het een winkelhaak, die nogal
gerafeld is, dan stoppen wij deze
eerst netjes door met een draad
van dezelfde stof, die we uit het
verstellapje halen, dat we bij de
pantalon kregen, toen wij hem koch
ten. Tusschen haakjes: let er toch
altijd op, dat u zoo'n nuttig ver
stellapje bij de broek krijgt!
Is het stopje onzichtbaar gerepa
reerd, dan wordt het onder een
vochtig doekje geperst. Daarna
plakken wij er voor de stevigheid
aan de binnenkant leukoplast tegen.
Op deze manier kunnen wij ook
gaatjes in japon of mantel herstel
len, mits de gaten niet te groot
zijn. Zouden we te groote reepen
pleister gebruiken, dan zou de stof
op die „gewonde" plaats niet meer
soepel vallen. Om de kleefpleister
goed glad. en plat te krijgen, ver
zwaren we de op deze wijze gere
pareerde plek met een zwaar voor
werp: een koud strijkijzer, of eenige
boeken kunnen hiervoor dienen.
Langer dan tien minuten behoeft
de reparatie niet onder druk te
staan.
Gebruiken we gummihandschoe
nen in de huishouding, dan moeten
-jnj daar in dezen tijd extra zuinig
mee zijn. Onze nagels maken, voor
al als we veel moeten wringen,
spoedig gaatjes in de toppen. Dit
kunnen we voorkomen door de top
pen der handschoenen aan de bin
nenkant te beplakken met reepjes
leukoplast. Aldus behandeld, gaan
onze handschoenen veel langer mee.
Hebben we een ongelukje, met
onze gummihandschoenen een
scheur in de vingers of iets derge
lijks dan kunnen we ook deze
plek repareeren met kleefpleister.
Als het een groote scheur was,
zullen de handschoenen voor het
gebruik in water niet meer zoo ge-
DE BOTERSCHAARSCHTE.
Hoeveelheid margarine
wordt verplicht.
Van bevoegde, Duitsche zijde
wijst men het A. N. P. er op, dat
het in ons land vroeger geen ge
bruik was, dat de geheele bevolking
boter gebruikte. Alleen de welge-
stelden nuttigden boter en de an
deren margarine. In dit verband
verdient ook de aandacht het feit,
dat de weermacht margarine ge
bruikt, waarover vaak in de Tweede
Kamer is gesproken. Van het ge
zamenlijke spijsvet, dat het Neder
landsche volk gebruikte, was het
boteraandeel vroeger minder dan
25 procent. Meer dan de helft Ne-
derlandsche boter werd geëxpor
teerd, in het bijzonder nahr Enge
land.
Deze toestand is grondig gewij
zigd, toen in Juni de overvloed van
melk leidde tot een sterker boter-
verbruik. Dit werd dan ook als een
niet ingrijpen in de levensgewoon
ten van' ons volk gevoeld.
Verrassenderwijze is gebleken
dat het Nederlandsche volk van de
mogelijkheid, boter in plaats van
margarine of spijsvet te nemen, in
veel ruimere mate heeft gebruik
gemaakt, dan de Nederlandsche
autoriteiten hadden verwacht.
In verband met de actie, die uit
sociale overwegingen gevoerd is, en
waarvan het doel was, de boter
goedkooper beschikbaar te stellen,
is het tot een merkwaardige omme
keer gekon.en van de consumptie
gewoonten, die totdusver in ons
land hadden geheerscht.
De vermindering van de melk
productie evenwel, die zich daarna
voordeed, heeft ertoe geleid, dat de
stijging van het boterverbruik niet
kan blijven gehandhaafd. Ter ver
klaring van de vermindering van
de melkproductie herinnere men
zich, dat de voorraden aan veevoe
der beperkt zijn.
Daarom was reeds voor de maand
November een weekrantsoen be
schikbaar gesteld, dat men naar
eigen keuze kon gebruiken zoowel
voor boter als margarine. De Ne
derlandsche autoriteiten hadden
gedacht, dat deze maatregel tot ge
volg zou hebben, dat het deel der
bevolking, dat thans, in tegenstel
ling tot vroeger, boter gebruikt,
weer margarine zou nemen. Maar
van de mogelijkheid, margarine
ir.plaats van boter te gebruiken, is
weinig of geen gebruik gemaakt.
Dit heeft een verstoring van de
verhoudingen tusschen de beschik
bare voorraden in ons land tot ge-
volk gehad.
Om deze reden is voor de komen
de kaartenperiode het gebruik van
een zekere hoeveelheid margarine
(spijsolie) verplicht gesteld. De be
doeling hiervan is een gelijkmatige
verdeeling van de beschikbare boter
te waarborgen.
Blijkens de statistiek van de Zui-
velcentrale is zelfs, nadat deze
maatregel is genomen, het aandeel
van de Nederlandsche bevolking in
het boterverbruik grooter dan in
het voorjaar, ofschoon de export
geringer is.
De Nederlandsche bevolking moet
zich aan de thans geschapen ver
houdingen in het verbruik aanpas
sen en voor het geval, dat in de
wintermaanden de behoefte grooter
is dan de productie, haar vroegere
consumptie-gewoonte weder aan
nemen.
schikt zijn, maar we kunnen ze dan
toch altijd nog gebruiken bij het
schoonmaken van groenten en bij
het aardappelen schillen.
Is men er eenmaal aan gewend,
kleefpleister bij het repareeren te
gebruiken, dan zal men tot de ont
dekking komen, dat er nog zeer
vele andere dingen met leukoplast
geheeld kunnen worden. Volksbld.