Hoe werkt de Centrale Keuken a,« li .a p iS a ADRESSEN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Op bon 25 boter, margarine of vet. Nieuwe regeling. Huishoudelijke voor lichting op voedings- gebied. Huzarensla zonder vleesch. cn o a) cn to/) w 0 <u S3 -O C ho <1> O Cd)^ G - y qj w 0) rÖ G nj 2 bO 03 i cö (U O KI W CI 3«u355Sa «■a-s'T'S o ^5 2 S 4* 5? S cq^oG^-Mfi-^co <i> CÖ C^cO:p?G »H U)tÖc3OXlN0f2 w W £0 w w y »~j i—5 ft -Q ft ^3 C -a -H e TS p. <u o s 73 TO tUO 3 3 -I— ■8 o S a ro tA rt y -o «J -S +J .y G G <i> o rP a 5P s S 10 g 5 Q AI V W» O .H1 O H UO Ctf w N rG <y op, ontworpen, zooals het nu is. Waarom zouden we óók geen centrale waschgelegenheden geboren zien worden uit den nood van dezen tijd? Omdat er al wasscherijen zijn, die óók graag wat willen blijven ver dienen? Ja natuurlijk. Het is dan ook niet de bedoeling dat hun klan ten daar zouden gaan wasschen, maar er zijn nog zooveel huisvrouwen, die geen geld hebben voor het laten wasschen buitenshuis. Voor hen zou een bedrijf, dat warmwater ver schafte, een kookgelegenheid had, misschien een wringmachine of een drooggelegenheid bood, een uitkomst zijn. Een andere raad hebben wij óók niet voor de vraagster, die een tekort aan brandstof en een klein inkomen als een handicap, als een echt belet sel, voelt om zoo goed te zorgen voor haar huishouding als zij dat gewend is. Er is voor onze wasch echter nog méér noodig en dat is het reinigings middel. Zeep krijgt een huisvrouw, die veel vuil vaatwerk en vuile kleeding heeft te reinigen, niet genoeg. Daarom moet er eigenlijk op alles waarbij zeep kan worden gemist of gespaard, worden gelet. Daarom hebben we voor eenige weken aangeraden om alles wat af geveegd kan worden met papier, eerst af te vegen, desnoods koud af te spoelen en daarna pas te was schen. Daarom wilden we in elk gezin waar dat mogelijk is, het vaat werk van twee maaltijden tegelijk af wasschenvan ontbijt en middag eten dus of van de twee laatste maaltijden van den dag. - Daarom ook geven wij hier een recept van een zuinig en toch nog behoorlijk waschsopje. Als er in Uw woonplaats water beschikbaar is dat véél zeep vraagt, z.g. hard water, zorg dan eerst dat het wordt onthard. Doe daartoe in 10 liter (dat is een flinke emmer) water van 515 gram soda of van 39 gram watervrije soda. Los kristalsoda of watervrije soda op in een beetje heet water en roer het door het koude water. Laat het water vervolgens 15 minuten staan en schenk het heldere water voorzichtig van de neerslag af. Voor zéér hard water is méér soda noodig dan voor minder hard water. Het is dus niet mogelijk om een recept te geven dat voor iedere plaats te gebruiken is. De hardheid van het water wordt in graden aangegeven en als dus b.v. de apotheker, die het zeker weten zal, U zegt dat het water is van 4 hardheid, dan kunt U ook 4 gram kristalsoda gebruiken om dit water zacht te maken. Per kan 1 gram kristalsoda op 10 liter water worden genomen. Pas als het water onthard is, kan men er zeepsop van maken, zonder dat er méér zeep, dan noodig is, wordt gebruikt. Op het oogenblik is de huishoud zeep, nieuwe samenstelling, de beste zeep voor de wasch. Voor 10 liter onthard water of water, dat van natura zacht is, kan men dan nog gebruiken 60 gram soda en 40 gram huishoudzeep. Ook nu weer moet eerst de soda aan het waschwater worden toege voegd en pas daarna de zeep. Dit recept: 10 liter onthard water, 60 gram soda, 40 gram huishoudzeep nieuwe samenstelling, is een echt crisisrecept, want in normale tijden zal men liever minder soda en méér zeep ge bruiken. „Waar niet is, verliest ook de keizer zijn recht", dat is een oude zegswijze, die we ons nu maar moeten herinneren. Zoolang we niet kunnen was schen, zooals we graag zouden willen, moeten we 't doen zoo goed als we kunnen. Ook met waterglas wordt tegen woordig veel gewasschen. Men koopt het, zonder dat men het weet dik wijls, in allerlei zeepvervangings- middelen. Waterglas is echter niet voor alle stoffen te gebruiken. Wol, echte zijde en acetaatzijde (een soort kunstzijde) mogen er niet mee worden gewas schen, Voor die stoffen doen we dus verstandig de zeep te bewaren. Huishoud-goed, dat toch nooit zoo héél erg vuil is, kan met dit ver vangingsmiddel schoon worden. Echt vuil goed of goed met vlekken kan nagewasschen worden met een weinig zeep, vlekken kunnen worden aan gesmeerd en even nagewasschen. In vervolg of ter aanvulling van het „recept" hierboven geldt dus: Gebruik per 10 liter onthard water 82 c.M.3 waterglas (per 12 liter 1 d.l.) Het waschrecept, dat werd ge geven door den Rijksvezeldienst, luidt: Wit goed (met uitzondering van wol, echte zijde en acetaatzijde): 1. Week het goed één nacht met schoon water of met water, waar aan een weinig soda of waterglas wordt toegevoegd. 2. Knijp of wring het goed na het inweeken flink uit. 3. Voeg per 12 liter water 1 d.l. waterglas (per 10 liter 82 c.c.) toe. Verwarm het waschwater tot het bijna kookt. Zorg dat het goed ruim in de waschvloeistof ligt en kan worden omgeroerd. Houdt het goed 10 minuten tegen den kook aan en laat het niet koken. Laat de vloeistof af koelen en wasch het goed met de hand na of geef het een tweede sop en wasch het daarna na. 4. Spoel het goed vooral deugdelijk na, opdat geen resten van het waschmiddel in het weefsel achterblijven. 5. Bleek het goed zoo noodig met bleekwater d.l. per 12 liter water). Bleek echter alleen als het werkelijk noodig is, want door bleeken wordt de vezel aan getast. 6. Spoel het goed ten slotte goed na. Voor bontgoed (ook zakdoeken, pyama's e.d.) kan hetzelfde recept worden toegepast. Alleen het bleeken vervalt dan na tuurlijk. Kunstzijden kousen kunnen óók met waterglas worden gewasschen, natuurzijden kousen niet. Willen huisvrouwen, die behalve met brandstof óók tobben met zeep, eens probeeren te wasschen met dit zeepvervangingsmiddel, laten zij dan van te voren de wasch goed sor- teeren, goed weeken, zoodat het vuil losgeweekt en voor een deel reeds weggespoeld is en zich verder niet verbazen over het feit, dat waterglas geen schuimend sop geeft. Zeep sparen en toch schoon wasch- goed leveren kan waterglas toch wel. Voor zelfwasschende huisvrouwen is het dus in elk geval een aanbe velenswaardig middel. R. L—H. Centraal Distributiekantoor: Poststukken, Bezuidenhoutsche weg 144, 's-Gravenhage. Telefoon 7 2 010 0 Interlocaal letters XXX Secretariaat, Bezuidenhoutscheweg 93, 's-Gravenhage. Inspectie West: D. J. Scheffel, Oudegracht 182, Wij herinneren er de gegadigden voor het eten van de Centrale keuken aan, dat het eten morgen aan de vier uitdeellokalen beschikbaar wordt gesteld. Het zijn: 1. het gebouw van „Kin dervoeding" in de Doelenstraat; 2. het R.K. Gezellengebouw op het Verdronkenoord; 3. de Tesselschade- school ingang Brillesteeg en 4. het R.K. Patronaatsgebouw op het Varnebroek. Van te voren moet men zich aan het hoofdbureau school Brille steeg van een knipkaart voorzien waarmede men, den dag voor dien, waarop men van de keuken gebruik wil maken, in een der uitdeelloka len een dagkaart kan bekomen. Het hoofdbureau is evenals de uitdeelbureaux dagelijks van 102 uur geopend. Men kan op het hoofdbureau de knipkaart krijgen distributiestamkaart en vet- of bo terbonnen meenemen waarna men de voor het eten benoodigde bonnen moet inleveren. Zij, van wie nog geen peulvruch tenbon is ingehouden moeten deze zooals wij reeds meldden bij de uitreiking der dagkaarten aan het uitdeellokaal afgeven. Is hieraan niet voldaan, dan wordt aan die hou ders van knipkaarten geen dagkaart uitgereikt. Wanneer het nummer van de peul vruchtenbon nog niet bekend is, moet de bon worden ingeleverd op den dag der bekendmaking daarvan. De voorloopige regeling voor het inleveren der bonnen is als volgt: Aantal knipkaarten In te leveren bonnen Ontvangt wisselbonnen terug 1 vet- of boterbon. 1 peulvruchtenbon. 4 vleesckbonnen. 1 wisselbon vet/boter. 2 wisselbonnen peul vruchten. 1 vet- of boterbon. 1 peulvruchtenbon. 8 vleeschbonnen. 1 wisselbon peul vruchten. 2 vet/boterbonnen. 1 peulvruchtenbon. 12 vleeschbonnen. 1 wisselbon vet/boter. 2 vet/boterbonnen. 2 peulvruchtenbonnen. 16 vleeschbonnen. 2 wisselbonnen peul vruchten. 3 vet/boterbonnen. 2 peulvruchtenbonnen. 20 vleeschbonnen. 1 wisselbon vet/boter. 1 wisselbon peul vruchten. 3 vet/boterbonnen. 2 peulvruchtenbonnen. 24 vleeschbonnen. Niets terug. 4 vet/boterbonnen. 3 peulvruchtenbonnen. 28 vleeschbonnen. 1 wisselbon vet/boter. 2 wisselbonnen peul vruchten. 4 vet/boterbonnen. 3 peulvruchtenbonnen. 32 vleeschbonnen. 1 wisselbon peul vruchten. 6 ret/boterbonnen. 3 peulvruchtenbonnen. 36 vleeschbonnen. 1 wisselbon vet/boter. 5 vet/boterbonnen. 4 peulvruchtenbonnen. 40 vleeschbonnen. 2 wisselbonnen peul vruchten. Bonnen geldig in het tijdvak na 21 Januari worden ingenomen. HET GEBRUIK VAN OUDE KAAS VERDIENT THANS BIJZONDERE AANBEVELING. Méér voedingswaarde bij gelijk rantsoen! Het opmerkelijke feit doet zich voor, dat thans tijdelijk goede hoe veelheden oude kaas, van de meest-voorkomende vetgehalten Volvet (45 en 40 verkrijg baar zijn. Waar de Nederlandsche huis vrouw nog veelal niet gewend is, de kaas „op vetgehalte" of „op leeftijd" te koopen, zou het kunnen voorkomen, dat de consument deze gunstige, doch tijdelijke gelegen heid zou laten voorbijgaan, om „méér voedingswaarde voor z'n geld"en ook voor zijn „rant soen" te koopen. Immers, de oude kaas bevat minder vocht; voor het gekochte gewicht aan oude kaas, ontvangt men derhalve belangrijk méér voedingsstoffen dan wanneer men jonge kaas koopt. Niet iedereen is evenwel gesteld op den pittigen smaak der oude kaas en bovendien zien sommige huisvrouwen op tegen het bezwaar van het „brokkelen" of van het moeilijker snijden dezer hardere soort. Dit bezwaar kan evenwel op eenvoudige wijze worden opgelost: koop de oude kaas aan het stuk snijdt er stukjes van en maal deze in een amandelmolentje of rasp de kaas eenvoudig op een grove rasp. Met het resultaat zal men tevreden zijn, want men verkrijgt dan reeds met weinig kaas een voedzame broodbelegging, waarvan de smaak veel zachter is geworden dan van het „pittige" stuk. Zelfs kinderen eten de oude kaas gaarne in dezen vorm. Daarnaast is de geraspte oude kaas zeer goed te gebruiken bij het middagmaal, in soepen stamppotten en sauzen, welke daardoor naar believen, pikanter en voedzamer kunnen worden ge maakt. Bovendien kan de pittige smaak dan tegemoet komen aan het gebruik der schaarsch geworden kruiden. Men kan met deze kaas ook gerechten bereiden, zooals croquetten, maraconi met kaas, jachtschotel, kaaspannekoek of omelet. Wie oude kaas kent, vrage haar voorloopig meer; wie haar niet kent, neme thans spoedig de proef. De secretaris-generaal van het departement van landbouw en visscherij deelt met betrekking tot de distributie van boter, marga rine en vet het volgende mede: In het tijdvak van 18 Januari tot en met 16 Februari 1941 zal, evenals voordien het geval was, telkens een bon van de boterkaart en van de vetkaart worden aangewezen voor het koopen van hetzij 250 gram boter, óf 250 gram margarine, hetzij 250 gram boter óf 200 gram vet. Het ligt in de bedoeling de distributie in dit tijdvak te doen verloo- pen volgens onderstaand schema: rantsoen 250 gr. boter óf 250 gr. marg. 250 gr. boter óf 250 gr. marg. óf 200 gr. vet. 3 Febr. 9 Febr. 250 gr. boter óf 250 gr. marg. 10 Febr. 16 Febr. 250 gr. boter óf 250 gr. marg. óf 200 gr. vet. De detaillisten zullen in verband met het bovenstaande voor de in de week van 20 Januari in te leveren bonnen vettoewijzingen ont vangen. In de week van 27 Januari ontvangen zij margarinetoewij zingen; in de week van 3 Februari ontvangen zij vettoewijzingen; in de week van 10 Februari weder margarinetoewijzingen. Zooals bekend geven de vettoewijzingen recht op het koopen van boter, margarine en vet naar keuze, terwijl de margarinetoewijzingen recht geven op het koopen van boter en margarine naar keuze, doch niet op het koopen van vet. tijdvak 18 Jan. t/m. 24 Jan. 25 Jan. 2 Febr. bon 26 9 OUDE KAAS HEEFT MEER VOEDINGSWAARDE DAN JONGE VAN DEZELFDE SOORT. 2. 3. met zéér gedurende thans be- het méést DRIE GOEDE WENKEN VOOR ONZE HUISVROUWEN! 1. Gebruik de aardappelen in de schil. Dit geeft tot 30 be sparing op de benoodigde hoe veelheid. Het schillen verarmt - de aardappelen aan eiwit, aan vitamines en aan mineralen. Kook de groente weinig water en korten tijd. Waardeer ook de - schikbare melk als volledige voedsel. Wel haast iedere huisvrouw in Nederland schenkt aandacht aan de producten van onzen eigen bodem in verband met de behoeften van onze voedselvoorziening. Opmerkelijk is het, dat daarbij vrijwel altijd gedacht wordt aan de hoeveelheid voedsel en de belangstelling eerst in de tweede plaats uitgaat naar de hoedanigheid, d.w.z. naar de voe dingswaarde der beschikbare voedingsmiddelen. Dit punt behoort onder de huidige omstandigheden evenwel onze bij zondere aandacht te hebben. Wel biedt onze bodem veel en in groote verscheidenheid, doch het parool voor een ieder moet thans méér dan ooit zijn: Zuinigheid met overleg! dus een „zoo goed mogelijk" gebruik van hetgeen wordt ingekocht. Dit beteekent echter niet slechts „zoo véél mogelijk" voedsel te gebruiken, doch veel meer er alles uit te halen, wat er uit te halen valt: het dus op de juiste wijze te bereiden. Een goede raad is dan ook om te beginnen deze: denk niet meer aan „afgieten" van aardappelen en groente, want met het kooknat zoudt gij kostelijke voedingsstoffen door den gootsteen spoelen. Bestem ook niet een groot deel van blad- en struikgroenten als „afval" voor den 'vuilnisemmer, want juist de buiten' ,ste groene bladeren bevatten waar devolle zouten en mineralen. Aardappelen koken we in de schil met slechts een bodempje water (na ze eerst goed te hebben afgeboend met borstel of een pannensppns), eer. op een flink vuur, daarna op een zacht vuur. niet langer dan een half uur in een goed gesloten pan. Op deze wijze gekookt komen ze tot 30 goedkooper dan geschilde en daardoor aan eiwit en vitamines ver armde aardappelen. De aardappel in de schil levert ons de waardevolle vitamine C, die wij in normale tijden uit zuidvruchten: citroenen en si naasappelen zouden betrekken. Bladgroente dienen we zuinig schoon te maken en te koken met niet meer dan het aanhangende water; andere groenten met slechts een bodempje water, als regel niet langer dan een half uur, in goed ge sloten pan. Van het vuur kunnen we er een klontje boter doorroeren; stoven en sudderen laten we na, want daar door vermindert de voedingswaarde aanzienlijk. Ook verdient het aanbeveling nu en dan de groente als sla of in stamppot rauw te eten. Niet alleen is dit gezond, doch tevens een middel om tot een derde der gewone hoe- Veelheid te besparen. Hiertoe leenen zich veel meer soorten, dan men zoo oppervlakkig zou denken. Goed fijn gesneden of geraspte andijvie, wor telen, sommige koolsoorten (ook zuurkool), Brusselsch lof, enz. kun nen een zeer smakelijk slaatje vormen met een saus van kwark, welke men verdunt met een paar lepels melk en pikant maakt met wat aroma, peper en zout. Ook hangop met azijn of citroensap en tomatenpurée kunnen uitstekend als slasaus worden gebruikt. Wanneer we voorts bruin brood een inplaats van wittebrood en voor al niet in de meening verkeeren, dat we thans het melkgebruik zouden kunnen veronachtzamen op grond van de betrekkelijk geringe verla ging van het vetgehalte en de vast stelling op 2J4 daar de melk ook nu nog aanspraak kan maken op de vermelding „het meest volledige voedsel", dan kunnen we er inder daad van verzekerd zijn, dat we van deze bodemproducten een „zoo goed mogelijk" gebruik maken! Ja, dan zullen we zelfs met recht kunnen spreken over vele anderen, die grootere hoeveelheden betrekken, onnoodig veel uitgeven en tege lijkertijd zooveel voedingswaarde verloren laten gaan. Indien Ge Uw rantsoen zoo goed mogelijk wilt benutten, doet Ge er goed aan, wat meer naar oude kaas te vragen. Voor de meesten van ons is het zuiver een kwestie van smaak, waar om we de voorkeur geven aan oude dan wel aan jonge kaas. De een vindt nu eenmaal het pittige aroma van oude soorten lekker, terwijl de ander den zachten, roomigen smaak, die jongen kaassoorten eigen is, ver kiest. „Over smaak valt niet te twisten" zegt het oude, wijze spreekwoord dan ook en van beide fijnproevers mogen wij daarom slechts opmer ken, dat ze er uit voedingsoogpunt ook góéd aan doen van kaas te houden, daar immers kaas, hetzij jong of oud, de vaste vorm is van melk en evenals deze alle voedings waarden bevat, waaraan ons lichaam behoefte heeft. In verband met den bijzonderen tijd, waarin wij leven en de daaruit voortvloeiende rantsoeneeringen, moet het ons evenwel tóch van het hart, dat wij dengene, die zijn rant soen thans besteedt aan óüde kaas, verstandiger vinden, want wan neer men van een bepaalde kaas soort bijvoorbeeld volvette Goudsche, 40 plus Edammer, 20 plus Leidsche de oude kiest inplaats van jonge, dan krijgt men méér voe dingswaarde voor zijn „bon" en be steedt men dus zijn rantsoen op de nest mogelijke wijze. Dit is gemakkelijker te begrijpen dan Gij wellicht zoo oppervlakkig denktkoopt men z'n onsje jonge kaas, dan is daar uiteraard nog een hoeveelheid vocht bij, hetgeen bij oude kaas lang niet in diezelfde mate het geval is. Een paar cijfers illustreeren dit zeer duidelijk: Jonge volvette kaas bevat bijvoor beeld ca. 28 vet, oude daarentegen ca. 31 bovendien is o.a. ook het eiwitgehalte van oude kaas van be- teekenis hooger dan van jonge. Bij 40 plus kaas zijn de verhoudin gen voor de oude kaas dienovereen komstig gunstig. Wanneer Gij en Uw huisgenooten dus tot nu toe meestal jonge kaas ge geten hebt, hoewel Ge ter afwisse ling den smaak van oude ook lekker vindt, vraagt dan eens meer naar de oude! Dat zal stellig in déze tijden, nu wij moeten trachten ons met de beschikbare rantsoenen zooveel mogelijk voedingswaarde te ver schaffen, ons gezin ten goede kunnen komen. Wanneer men vgn meening is, dat oude kaas minder voordeelig uit komt, daar men haar moeilijk voor de boterham kan snijden, moet men eens een proef nemen met ze te raspen! Deze methode is niet alleen zeer voordeeljg, doch bovendien geeft ze een prettige variatie en Ge weet het, onze voorvaderen, die op culinair gebied vele spreekwoorden maakten, waren ook wijs genoeg, om jn te zign dat „Verandering van Spijs doet Eten". Bovendien heeft oude kaas dit voordeel boven jonge, dat ze door haar bij zonderen, pittigen smaak allerlei soepen, sauzen en stamp potten niet alleen veel voedzamer, doch tevens veel pikanter en appe- tijtelijker kan maken. Onthoudt het dus goed: Niet alleen de „wijn moet oud zijn", zooals het in het bekende liedje heet, doch in déze tijden mag dit ook wel eens gelden voor de Hollandsche kaas! MANY A BEUKMAN. SMAKELIJKE GROENTE, VOOR DE VARIATIE EENS MET OUDE OF BELEGEN KAAS INPLAATS VAN BOTER. Geraspte oude kaas; 't meest economisch gebruik van ons rantsoen. Hoewel kaas onder de distributie valt, kunnen we er toch zoo nu en dan bij den warmenmaaltijd- wel eens wat van gebruiken. Een beetje geraspte oude kaas geeft aan veel groentes een lekkeren pit tigen smaak en bezorgt de zoo ge- wenschte afwisseling. Vooral koolraap, witlof, knol selderij en Savoye kool kunnen hun voordeel doen met deze toevoeging, Wie graag sausjes bij de groente heeft, kan hierin uitstekend een beetje oude kaas oplossen. Toevoe ging Van een klontje boter kan in dit geval desnoods achterwege blijven. Zoo'n groentesausje kunnen we op verschillende manieren bereiden, af hankelijk van de soort kaas, die we gebruiken zullen. We nemen ditmaal eens oude kaas; we hebben dan het voordeel van een pittigen smaak, benevens dat van een hoogere voedingswaarde (oude kaas heeft naar verhouding 10 méér voedingswaarde dan jonge; het komt dus neer op 10 méér voedingswaarde op denzelfden bon). Het recept laten wij hieronder volgen, in combinatie met witlof. Witlof met pittige kaassaus (voor 4 personen), kg. witlof, ya ons kaas, Va L. kooknat van witlof met melk, 5 afge streken eetlepels bloem of 2'A af gestreken eetlepel aardappelmeel, Yi eetlepel zout. Verwijder van het witlof de lee- lijke blaadjes en het binnenste mas sieve gedeelte aan de ondereinden, Snijd het witlof in vingerbreede stukken, wasch het en laat het daar na in een vergiet goed uitlekken. Kook het witlof in 25 min. gaar, on der toevoeging van wat zout, maar zónder water. Laat het daarna op een vergiet uitlekken, maar vang het uitlekkende vocht op. Gebruik y, L. vocht, eventueel aangevuld met melk, voor de bereiding van de kaas. Saus van oude of belegen kaas. y3 óns oude of belegen kaas, J4 L. kooknat met melk, 2>/a afgestreken 'eetlepel aardappelmeel. Meng het aardappelmeel aan met een scheutjé melk en giet het in het kokende groentenat. Voeg de 'geraspte kaas bij de saus en laat ze er in smelten. Laat de uitgelekte groente in de saus weer even aan de kook komen en dien ze dan mêteeh op. (Niet na- stoven, want dan wordt de saus weer dunner, terwijl bovendien het vita minegehalte noodeloos wordt ver minderd) ALIDA REIDING. I Bietjes vormen, zoowel warm als koud opgediend, een smakelijk, zeer gezondl ge recht. Van alle groenten zijn de bekende bietjes met haar mooie felroode kleur wel het meest geschikt, om een schotel een fleurig appetijtelijk uiter lijk te geven. Bovendien zijn ze goed koop en worden ze reeds ge kookt verkocht, zoodat we ze uiterst gemakkelijk kunnen bereiden. Im mers we hoeven ze slechts even schoon te maken, in plakjes te snij den en met wat saus te vermengen, om een smakelijk, gezond slaatje op tafel te brengen en warmen we ze op, dan krijgen we een zoet en geu rig gerecht, dat in den wintertijd een prettige afwisseling vormt met de vele koolsoorten. Wanneer we over bieten spreken, denken we natuurlijk ook aan de zoo populaire huzarensla, die het kof- fie-uurtje zoo gezellig kan maken of als hapje voor den warmen maal tijd zoo geliefd is en dan behoe-

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 8