D 5 aft to I o BONNEN-NIEUWS. (Week van 3 Februari tot en met 10 Februari.) ARTIKEL BON No. GELDIG RANTSOEN Suiker 91 AD 18 Jan. t. en m. 14 Febr, 1 kilogram Koffie en Thee 02 AD 3 Febr. t. en m. 16 Maart 125 gr. koffie of 50 gr. thee Brood of gebak 25 BB 1 BB Geldig tot en met 9 Febr. 3 Febr. t. en m. 9 Febr. 100 gram of 100 gram roggebrood of 1 rantsoen gebak Bloem, brood of gebak 4 Bik. 27 Jan. t. en m. 23 Febr. 50 gram roggebrood 50 gram ander brood half rantsoen gebak 35 gram meel of bloem 27 BK 28 BK Geldig tot en met 9 Febr. 1 Febr. t. en m. 9 Febr. half pond boter of een half pond margarine Vet 27 Vetk. 28 Vetk. Geldig tot en met 9 Febr. 1 Febr. t. en m. 9 Febr half pond margarine of boter Vleesch 16 VK 27 Jan. t. en m. 5 Febr. xxxx) 1 ons vleesch of 1 rantsoen vleeschwaren 16 Worst e. d. 27 Jan. t. en m. 5 Febr. xxxx) 1 rantsoen vleeschw. Rijst, rijstebloem, rijstemeel, rijstgries of gruttenmeel 92 AD 25 Jan. t. en m. 21 Febr. half pond Gort, gortmout of grutten 44 AD 28 Dec. t. en m. 21 Febr. half pond Havermout, havervlokken, haver- bloem, aard.meelvlokken, gort, gortmout of grutten 57 AD 28 Dec. t. en m. 21 Febr. half pond Vermicelli, Macaroni of Spaghetti 31 AD 28 Dec. t. en m. 21 Febr. 1 ons Maizena, griesmeel, sago, aard appelmeel of puddingpoeder of puddingsauspoeder. 87 AD 28 Dec. t. en m. 21 Febr. 1 ons Kaas 19, 32, 45, 58 AD 27 Jan. t. en m. 23 Febr. 1 ons per bon Eieren 58 AD 03 AD Geldig tot en met 9 Febr. 3 Febr. t. en m. 9 Febr. 1 ei Peulvruchten 102 AD 27 Jan. t. en m. 16 Febr. eeri pond Zeep 01 AD 117 xxx) 1 Febr. t. en m. 28 Febr. 1 Jan, t. en m. 30 April xx) zie noot XXX) zie noot Petroleum PZ periode 8 PZ D 30 Dec. t. en m. 23 Febr. 20 Jan. t. en m. 23 Febr. 2 liter 2 liter Brandstoffen 11, 12 en 13 (haarden en kachels) 25, 26,27,28,29,30, 31 en 32 (centrale verwarming) één eenheid brandstoffen vierde periode één eenheid cokes vierde periode 08,09 en 10 (haarden en kachels) alsmede de bons 15 t/m 24 (centrale verwarming) 25 Jan. t. en m. 28 Febr, t. en m. 28 Febr. Geldig t, en m. 14 Febr, één eenheid vaste brandsioffen (anthracief. steenkolen, briketten oi turf) één eenheid vaste brandstoffen (VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG). 3 Februari 1941. f DE HUISVROUW VRAAGT EN GEEFT ZELF RAAD! §"§3 pr|3 3 tD m 01 3 hi fD ui H- la» 3 O M 3 ft) 3 -v CO N fD 03 n> os o> a 3|s S s S J: g 3 crci 3 I 7 o 3 03 c-+- 3 o-^^go §£*8 3» 5 ^rj Qt e-t- Qj PLao 2? F fl>Ü322fDSJ0<H S'1 3 3 g f B. ■*•0 w 1 <B i oE 2. o 3".n J n g-Sffi g f 8 8 jq i 3 i 3 3 i i n> O.B fD t-i a. a fD fD §s t-+- fD fD a4 fD 3 3 S- fD 3^ fD fD 3 P. fD era £L 2 H-g <J 03 03 03 C 03 g fD S - 3 3 i i 3 o4 05 <3 eo 2 w O <1 3- g £j 3 Sf 3 CD ïa? g" in re 5 S. a*$£8 rt> rD CD til sB atss'f sr 2. ja 0 ÏÏ- 3^ fD OTQ fD 3* 2 3 (t 3 2*0 5 3 1 i r 3 1 OQ fD s 3 S (D fD ot" ^D 3 c fD fD 3 tr* C fD i- M tT 5 o I g W 3 1-» 3 OR Oi orq CL g H fD 3 g 2g r- 3 fD 2i ro w §7?S f°o sl a> o 2 01 2 2 "i o. w 2 OM J?. fD I f <B C >-1 3 0 01 3<-? sêfg 1 I I p 01 r- 3 Q co 3 n> o a 3 03 O3 TO 2^1* o K H 3 os ?P-g2 5* >2 3 2 M 3* C-, 3. 2 b g t> P Pi i__i S H- M T o cm co tr1^ ?r 5 fD co <J Ï7T S S" m CD cj fD c- 03 H* 0 o *•0 g '3:1 »d« cm fD Ul C M £22^83 2 o 05 CO o cm a 03 m N 3 C [t fD TO eo 3 r hj oi So 3* m - CO CO 01 tsD O <j r1 t-t Ol ►b o j— O N p: t-» 2 3 2 TO oi 3 9b D ►O fD en 1 OO^ a CD CO fD 3 CO 3 z "B- !t> o o- c a g 3' S 2 tn 7 S, (16 Febr.) (16 Febr.) (16 Febr.) (9 Febr.) (9 Febr.) (16 Febr.) •v. Distributie-Nieuws A D: Algem. distributiebonboekje B B: Broodbonboekje. B K: Boterkaart. Bik.: Bloemkaart. V. K.: Vleeschkaart. Vetk.: Vetkaart. xx) 150 gram toiletzeep (nieuwe samenstelling) of 120 gram huishoudzeep of 150 gram zachte zeep, of 300 gram zachte zeeppasta of 250 gram zeep poeder of 600 gram wasch- poeder. xxx) Voor mannel. pers. boven 15 jaar 50 gr. scheerzeep, of één tube dan wel een pot scheer- crême. Op aparte scheerzeepbon! xxxx) Het rantsoen vleescbwaren. dat per bon kan worden ge kocht, bedraagt 75 gram voor gerookt of gekookt varüens-, rund- of kalfsvleescb en voor gerookte worstsoorten, 110 gram voor gekookte worst soorten, rolpens en knakworst, 125 gram voor leverartikelen, tongenworst en nierbrood en 150 gram voor bloedworst. No. 28. SCHEERZEEP EN ZEEP VOOR KAPPERSBEDRIJVEN. De Leider van den Distributie- dienst ALKMAAR maakt bekend, dat vanaf 10 Februari 1941 weder een aanvang zal worden gemaakt met de verstrekking van scheerzeep en zeep ten behoeve van kappersbe- drijven. Belanghebbenden kunnen vanaf 3 Februari 1941 formulieren MD 269 verkrijgen, welke zij ingevuld en onder overlegging van de loonlijst dd. 8 Januari 1941 weer bij den Distributiedienst, Bureau Breed- straat 40, dienen in te leveren. Er wordt op gewezen, dat deze formulieren persoonlijk i n het distri butiekantoor moeten worden afge geven. Alkmaar, den 30sten Januari 1941. De Leider voornoemd, H. BAKKER. HEILOO. Formulieren 100 (voor vet en/of textiel to «dagkaarten) Belanghebbenden, die tot nu toe geen formulier MD 100 ter ver krijging van vet- en/of textieltoe- slagkaarten hebben ingevuld, kunnen deze formulieren, wanneer zij niet alreeds in het bezit zijn van boterkaarten alsnog afhalen op Maandag 3 Februari a.s. van 9.30 12.30 uur op het Distributiekantoor. De uitreiking van de kaarten zal plaats vinden op Dinsdag 4 en Woensdag 5 Februari a.s., telkens van 9.30 tot 12.30 uur op het Distri butiekantoor. Na dien datum worden geen kaarten meer uitgereikt. Uitreiking boter-, vet- en tex- tielkaarten. Zij, die verzuimden op de vastge stelde data bovengenoemde distribu tiebescheiden af te komen halen, worden alsnog in de gelegenheid ge steld dit te doen op Dinsdag 4 en Woensdag 5 Februari a.s., telkens van 9.30 tot 12.30 op het Distributie kantoor. „Zwaren en zeer zwaren arbeid". Zij, die in aanmerking komen voor extra halve of heele vetkaarten en deze nog niet hebben ontvangen, kunnen ze alsnog bekomen vanaf 3 Februari tot en met 6 Februari a.s. op het Distributiekantoor op boven vermelde uren. Detaillisten, attentie! Vanaf heden is het niet meer toe gestaan boter- en vetbonnen geza menlijk op één opplakvel in te leve ren. Beide soorten moeten afzonder lijk (dus ieder op een opplakvel) worden ingeleverd, 't Minimum aan tal bonnen dat mag worden inge leverd, bedraagt thans 10 stuks per soort. Tevens meen ik onder de aandacht van de detaillisten te moeten bren gen, dat voortaan geen bonnen meer worden ingenomen, waarbij geen be hoorlijk ingevuld ontvangstbewijs MD 201, a, b, c, d of e) wordt inge leverd. Op het distributiekantoor zal voortaan geen gelegenheid meer zijn, om wijzigingen op ontvangstbewijzen of opplakvellen aan te brengen. Zeep voor kappers. Ter verkrijging .van zeep voor de uitoefening van het bedrijf, dienen de kappers zich vanaf heden tot den distributiedienst te wenden. De leider v.d, Distr.kring Heiloo, DEG. DE JAGER. 'T IS MOEILIJK ZONDER VLEESCH MAAR HET KAN! 't Is héél moeilijk om van gewoon ten te veranderen het is nóg moei lijker om anderen van gewoonten te laten veranderen. In jeugdig enthousiasme probeer je dat „veranderen van anderen" wel eens en je ziet over het hoofd dat het eenvoudiger zou zijn je zelf te ver anderen. Maar als je wat ouder bent ge worden, dan probeer je niet meer, om anderen te hervormen, je begint dan met je zelf. Menige huisvrouw moet nu met zich zelf veranderen beginnen om zelf als goed voorbeeld dienende de huisgenooten over te halen des gelijks te doen. Er is immers den laatsten tijd niet zoo veel vleesch beschikbaar als velen gewend waren en wensche- lijk vonden. Dat wil zeggen, dat er inbreuk wordt gemaakt op een geliefde en ingeroeste gewoonte van het Neder- landsche gezin; n.l. als het eenigs- zins mogelijk is dan: aardappelen, vleesch, groente en jus! Hoe brengen we ons zelf en onze huisgenooten af van dat ritueel? En is het noodzakelijk om bij elk middagmaal vleesch te eten? Op de laatste vraag behoeft feite lijk geen antwoord meer te worden gegeven. Duizenden gezinnen in ons land aten niet eiken dag vleesch zij lieten dat na om principieele redenen of zuinigheidsoverwegingen. Het is dus zeker mogelijk om zon der vleesch een behoorlijken maaltijd samen te stellen. Het is hier niet de plaats om er over te gaan rede twisten of een maaltijd mèt of zonder vleesch lekkerder is, noch om een principieel debat over het al of niet wenschelijke van vleeschlooze voe ding te openen. Maar wat hier wel mag worden neergeschreven, opdat veel onge ruste huisvrouwen en moeders wat geruster zullen zijn, dat is het volgende: „Voor een goede voeding is het volstrekt niet noodig dat er eiken dag een portie vleesch op tafel komt". Er zijn véél voedingsmiddelen, die het vleesch geheel of gedeeltelijk kunnen vervangen, zij het dan ook niet in smaak of geur (van ge braden vleesch). Daarmee zijn we weer op het punt van uitgang aangeland. Het is niet gemakkelijk om een éénmaal inge wortelde gewoonte, een gewend zijn van den smaak te veranderen en tóch zullen we dat nu met een gerust geweten doen. Niet eiken dag vleesch? Dan maar wat anders! Geen jus voor alle aardappelen? Dan eens gerechten, waarbij géén jus noodig is, zooals stamppot en soep of waarbij de jus wordt vervangen door saus. Als we willen veranderen en met een vroolijk gezicht een goed voorbeeld geven, dan kunnen we dat ook. De practisehe kant van deze theo retische overwegingen is de vol gende: Als er maar weinig vleesch is, dan kunnen we daarvan méér maken. Daarvoor is het dan goed om af te stappen van den eisch dat er ge braden vleesch op tafel komt. Een stuk gebraden vleesch vraagt vrij veel vet om een mooie jus te kunnen maken en het geeft altijd minstens 25 braadverlies. Zelfs als we dat verlies trachten te compen- seeren door het vleesch koud te snijden en in héél dunne plakjes, dan nog blijkt een stukje braad- vleesch, dat noodgedwongen aan den kleinen kant is, niet voordeelig te zijn. Van weinig vleesch kan veel beter een schotel gestoofd vleesch, hachée, vleesch met zure saus, vleesch met tomatensaus of kerriesaus enz. worden gemaakt. De portie 1 ij k t grooter en de saus is met behulp van weinig vet toch héél geurig en smakelijk. Weinig vleesch kan ook worden aangelengd en vermeerderd met een even groote portie gekookte aard appelen, met geweekt en fijn ge wreven brood, met zéér gaar ge kookte rijst. Van een dergelijk mengsel kan een lekker gerecht worden gemaakt, dat zeer verschillend van smaak kan zijn als er den éénen keer veel peterselie toe wordt gevoegd, een andere maal wat kerrie of paprika, soms wat geschrapte ui wordt ge bruikt enz. Ook verwerkt in en door soepen, stamppotten, gestoofde ge rechten als jachtschotel, rijst met kerrie en dergelijke lijkt weinig vleesch nog véél. Oók de vleeschwaren ze zijn soms beter te krijgen dan versch vleesch kunnen de plaats van vleesch innemen. Vergeet b.v. niet hoe lekker pekelvleesch, dun uitge sneden, kan smaken bij boonen gerechten. Geef hoofdkaas, koud, want an ders smelt ze tot een weeke pap, in plakken gesneden bij een stamppot van uien en aardappelen. Vergeet de bloedworst niet bij roode kool of appelmoes! Als er in het gehéél geen vleesch te krijgen is, zooals hier en daar is gebeurd, vlucht dan in de eerste plaats in de peulvruchten. Dit is de tijd om erwtensoep te eten, erwtensoep, die ook zonder vleesch héél lekker kan zijn. Gebruik er, als er niets van het varken in kan worden gedaan, een paar bouillonblokjes in, als de bouil- lonsmaak niet gemist kan worden. Maar vergeet vooral niet om in de dikke stevige erwtensoep wat aard appelen en véél groenten te doen. De selderij knol (als ze te krijgen is), de ui, de wortel en de aardappel, zij helpen de groene erwten maken tot een uitstekenden maaltijd, die ook zonder vleesch voldoende is. Als vet- leverancier moet in deze soep melk of melkpoeder worden »gebruikt èn vet of èn botér worden toegevoegd. Erwtensoep met melk smaakt wat zachter dan zonder die toevoeging. Volwassenen zullen de soep zonder melk lekkerder vinden, kinderen waardeeren de zachte smaak van erwtensoep met melk zeer. Wil zoo'n peulvruchtensoep goed zijn, dan moeten de aardappelen en de groenten géén uien meekoken. Reken voor de aardappelen en de selderijknol 3/4 uur, kook de andere groenten zoo kort mogelijk mee en daag de heele familie eens uit door een gedeelte van deze groente rauw en héél fijn gesneden in de soep te doen op het laatste oogenblik. 't Is wat lekker. Blijft er wat over van deze erwten soep, een restje dat voor morgen wordt bewaard? Kook dat dan ge durende minstens 10 minuten goed door voor het wordt weggezet, want anders kan de rauwe groente eens aanleiding zijn tot spoedig zuur worden van het restant. Kook de soep met een deksel op de pan en licht het deksel ook na het koken niet op. Laat de soep in de gesloten pan koud worden. Behalve erwtensoep kan ook de aardappelsoep een goeden maaltijd vormen. Er zou melk of melkpoeder in moeten worden verwerkt, véél aard appelen en véél groente, terwijl een flinke snee brood of een stevig na gerecht noodig is om deze maaltijd voldoende substantieel te maken. Maar tochtwee dagen van de week waarin géén vleesch wordt ge geven en toch goed is gegeten. Zijn er garnalen te koop in Uw omgeving? Maak dan eens garnalen-gehakt door half garnalen, half aardappelen te malen en aan te maken alsof het vleesehgehakt is. Peterselie, zout en peper smaakt bij garnalen héél goed. Het „gehakt" kan gebraden worden als gehaktballetjes van vleesch. Haring in het zout smaakt ons, die een goede nieuwe haring kennen, gewoonlijk niet zóó bijzonder goed, toch is ze bruikbaar al s plaatsver vanger van het vleesch. Haring is n.l. rijk aan vet en rijk aan eiwit. In de schil gekookte aardappelen en haring, pekelharing, met wat ui en met augurkjes is in andere lan den al sinds jaren een bekende com binatie. Waarom zouden we 't ook niet eens probeeren? Vergeet ook de mosselen niet. Wij gaven U reeds een recept voor mosselgehakt en mocht U dat niet goed lijken, maak dan gestoofde mosselen of doe ze door stamppot, in rijst met kerrie, gebruik ze bij een rijsttafel, maak er hachée van. Ook zonder veel gedistribueerde artikelen te gebruiken kan men van mosselen een goeden maaltijd be reiden. Mosselhachée met droge rijst en sla van fijngeschaafde kool b.v. is héél lekker. Zoo zijn er zeker vier dagen van de zeven die, ook van hen, die ge wend waren eiken dag vleesch op tafel te zien, een maaltijd kennen, die er zijn mag. De eenvoudigste en minst kost bare maaltijden zonder vleesch, waarbij ook het tekort aan vet niet zoo erg hinderlijk is, vormen de dikke soepen, de erwtensoep, de aardappelsoep.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 7