D
5
aft
to
I o
BONNEN-NIEUWS. (Week van 3 Februari tot en met 10 Februari.)
ARTIKEL
BON No.
GELDIG
RANTSOEN
Suiker
91 AD
18 Jan. t. en m. 14 Febr,
1 kilogram
Koffie en Thee
02 AD
3 Febr. t. en m. 16 Maart
125 gr. koffie of 50 gr. thee
Brood of gebak
25 BB
1 BB
Geldig tot en met 9 Febr.
3 Febr. t. en m. 9 Febr.
100 gram of
100 gram roggebrood
of 1 rantsoen gebak
Bloem, brood of gebak
4 Bik.
27 Jan. t. en m. 23 Febr.
50 gram roggebrood
50 gram ander brood
half rantsoen gebak
35 gram meel of bloem
27 BK
28 BK
Geldig tot en met 9 Febr.
1 Febr. t. en m. 9 Febr.
half pond boter
of een half pond margarine
Vet
27 Vetk.
28 Vetk.
Geldig tot en met 9 Febr.
1 Febr. t. en m. 9 Febr
half pond margarine
of boter
Vleesch
16 VK
27 Jan. t. en m. 5 Febr.
xxxx) 1 ons vleesch of
1 rantsoen vleeschwaren
16 Worst e. d.
27 Jan. t. en m. 5 Febr.
xxxx) 1 rantsoen vleeschw.
Rijst, rijstebloem, rijstemeel,
rijstgries of gruttenmeel
92 AD
25 Jan. t. en m. 21 Febr.
half pond
Gort, gortmout of grutten
44 AD
28 Dec. t. en m. 21 Febr.
half pond
Havermout, havervlokken, haver-
bloem, aard.meelvlokken, gort,
gortmout of grutten
57 AD
28 Dec. t. en m. 21 Febr.
half pond
Vermicelli, Macaroni of Spaghetti
31 AD
28 Dec. t. en m. 21 Febr.
1 ons
Maizena, griesmeel, sago, aard
appelmeel of puddingpoeder
of puddingsauspoeder.
87 AD
28 Dec. t. en m. 21 Febr.
1 ons
Kaas
19, 32, 45, 58 AD
27 Jan. t. en m. 23 Febr.
1 ons per bon
Eieren
58 AD
03 AD
Geldig tot en met 9 Febr.
3 Febr. t. en m. 9 Febr.
1 ei
Peulvruchten
102 AD
27 Jan. t. en m. 16 Febr.
eeri pond
Zeep
01 AD
117 xxx)
1 Febr. t. en m. 28 Febr.
1 Jan, t. en m. 30 April
xx) zie noot
XXX) zie noot
Petroleum
PZ periode 8
PZ D
30 Dec. t. en m. 23 Febr.
20 Jan. t. en m. 23 Febr.
2 liter
2 liter
Brandstoffen
11, 12 en 13
(haarden en kachels)
25, 26,27,28,29,30,
31 en 32
(centrale verwarming)
één eenheid brandstoffen
vierde periode
één eenheid cokes vierde periode
08,09 en 10 (haarden en kachels)
alsmede de bons 15 t/m 24
(centrale verwarming)
25 Jan. t. en m. 28 Febr,
t. en m. 28 Febr.
Geldig t, en m. 14 Febr,
één eenheid vaste
brandsioffen
(anthracief. steenkolen, briketten oi turf)
één eenheid vaste
brandstoffen
(VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG).
3 Februari 1941.
f DE HUISVROUW VRAAGT
EN GEEFT ZELF RAAD!
§"§3 pr|3
3 tD m 01
3 hi fD ui H-
la» 3
O M 3 ft)
3
-v CO
N fD
03 n>
os o> a
3|s
S s S J: g
3 crci 3 I 7
o
3 03
c-+- 3
o-^^go §£*8
3» 5 ^rj Qt e-t-
Qj PLao 2? F
fl>Ü322fDSJ0<H
S'1 3 3 g f B.
■*•0 w 1 <B
i oE
2. o 3".n J n
g-Sffi g f 8 8
jq i 3 i 3 3 i i
n>
O.B
fD
t-i
a. a
fD fD
§s
t-+-
fD fD
a4
fD 3
3 S-
fD 3^
fD fD
3
P.
fD era
£L 2
H-g
<J 03
03 03 C 03
g fD S
- 3 3 i i
3 o4
05
<3 eo
2 w
O <1
3- g
£j 3
Sf
3 CD
ïa?
g" in re 5 S.
a*$£8
rt> rD CD til
sB atss'f sr
2. ja 0 ÏÏ-
3^ fD OTQ fD 3*
2 3 (t 3 2*0 5
3 1 i r 3 1 OQ
fD
s 3
S (D
fD ot"
^D
3 c
fD fD
3 tr*
C fD
i-
M tT
5 o
I
g
W
3 1-» 3
OR Oi orq
CL g
H fD 3
g 2g r-
3 fD 2i
ro w
§7?S
f°o
sl
a> o
2 01 2
2 "i o.
w 2
OM J?.
fD I f <B
C >-1 3
0 01
3<-?
sêfg
1 I I p
01 r- 3
Q co 3
n> o a
3 03
O3 TO
2^1*
o K
H 3 os
?P-g2
5*
>2 3 2 M 3*
C-, 3. 2 b g t>
P Pi i__i S H- M T o
cm co tr1^ ?r 5
fD co <J Ï7T S
S" m CD cj fD c-
03 H*
0 o
*•0 g
'3:1
»d«
cm
fD
Ul C M
£22^83
2 o
05
CO
o cm
a 03 m
N 3 C [t
fD TO eo 3 r
hj oi
So
3* m
- CO
CO
01 tsD O
<j r1
t-t Ol ►b
o j—
O N
p: t-»
2 3
2 TO oi
3 9b
D ►O
fD en 1
OO^
a CD CO
fD 3 CO
3
z
"B- !t>
o o- c a
g 3' S 2
tn 7 S,
(16 Febr.)
(16 Febr.)
(16 Febr.)
(9 Febr.)
(9 Febr.)
(16 Febr.)
•v.
Distributie-Nieuws
A D: Algem. distributiebonboekje
B B: Broodbonboekje.
B K: Boterkaart.
Bik.: Bloemkaart.
V. K.: Vleeschkaart.
Vetk.: Vetkaart.
xx) 150 gram toiletzeep (nieuwe
samenstelling) of 120 gram
huishoudzeep of 150 gram
zachte zeep, of 300 gram zachte
zeeppasta of 250 gram zeep
poeder of 600 gram wasch-
poeder.
xxx) Voor mannel. pers. boven 15
jaar 50 gr. scheerzeep, of één
tube dan wel een pot scheer-
crême.
Op aparte scheerzeepbon!
xxxx) Het rantsoen vleescbwaren.
dat per bon kan worden ge
kocht, bedraagt 75 gram voor
gerookt of gekookt varüens-,
rund- of kalfsvleescb en voor
gerookte worstsoorten, 110
gram voor gekookte worst
soorten, rolpens en knakworst,
125 gram voor leverartikelen,
tongenworst en nierbrood en
150 gram voor bloedworst.
No. 28.
SCHEERZEEP EN ZEEP VOOR
KAPPERSBEDRIJVEN.
De Leider van den Distributie-
dienst ALKMAAR maakt bekend,
dat vanaf 10 Februari 1941 weder
een aanvang zal worden gemaakt
met de verstrekking van scheerzeep
en zeep ten behoeve van kappersbe-
drijven.
Belanghebbenden kunnen vanaf 3
Februari 1941 formulieren MD 269
verkrijgen, welke zij ingevuld en
onder overlegging van de loonlijst
dd. 8 Januari 1941 weer bij den
Distributiedienst, Bureau Breed-
straat 40, dienen in te leveren.
Er wordt op gewezen, dat deze
formulieren persoonlijk i n het distri
butiekantoor moeten worden afge
geven.
Alkmaar, den 30sten Januari 1941.
De Leider voornoemd,
H. BAKKER.
HEILOO.
Formulieren 100 (voor vet en/of
textiel to «dagkaarten)
Belanghebbenden, die tot nu toe
geen formulier MD 100 ter ver
krijging van vet- en/of textieltoe-
slagkaarten hebben ingevuld,
kunnen deze formulieren, wanneer
zij niet alreeds in het bezit zijn van
boterkaarten alsnog afhalen op
Maandag 3 Februari a.s. van 9.30
12.30 uur op het Distributiekantoor.
De uitreiking van de kaarten zal
plaats vinden op Dinsdag 4 en
Woensdag 5 Februari a.s., telkens
van 9.30 tot 12.30 uur op het Distri
butiekantoor. Na dien datum worden
geen kaarten meer uitgereikt.
Uitreiking boter-, vet- en tex-
tielkaarten.
Zij, die verzuimden op de vastge
stelde data bovengenoemde distribu
tiebescheiden af te komen halen,
worden alsnog in de gelegenheid ge
steld dit te doen op Dinsdag 4 en
Woensdag 5 Februari a.s., telkens
van 9.30 tot 12.30 op het Distributie
kantoor.
„Zwaren en zeer zwaren arbeid".
Zij, die in aanmerking komen voor
extra halve of heele vetkaarten en
deze nog niet hebben ontvangen,
kunnen ze alsnog bekomen vanaf 3
Februari tot en met 6 Februari a.s.
op het Distributiekantoor op boven
vermelde uren.
Detaillisten, attentie!
Vanaf heden is het niet meer toe
gestaan boter- en vetbonnen geza
menlijk op één opplakvel in te leve
ren. Beide soorten moeten afzonder
lijk (dus ieder op een opplakvel)
worden ingeleverd, 't Minimum aan
tal bonnen dat mag worden inge
leverd, bedraagt thans 10 stuks per
soort.
Tevens meen ik onder de aandacht
van de detaillisten te moeten bren
gen, dat voortaan geen bonnen meer
worden ingenomen, waarbij geen be
hoorlijk ingevuld ontvangstbewijs
MD 201, a, b, c, d of e) wordt inge
leverd. Op het distributiekantoor zal
voortaan geen gelegenheid meer zijn,
om wijzigingen op ontvangstbewijzen
of opplakvellen aan te brengen.
Zeep voor kappers.
Ter verkrijging .van zeep voor de
uitoefening van het bedrijf, dienen
de kappers zich vanaf heden
tot den distributiedienst te wenden.
De leider v.d, Distr.kring Heiloo,
DEG. DE JAGER.
'T IS MOEILIJK ZONDER
VLEESCH MAAR HET KAN!
't Is héél moeilijk om van gewoon
ten te veranderen het is nóg moei
lijker om anderen van gewoonten te
laten veranderen.
In jeugdig enthousiasme probeer je
dat „veranderen van anderen" wel
eens en je ziet over het hoofd dat het
eenvoudiger zou zijn je zelf te ver
anderen.
Maar als je wat ouder bent ge
worden, dan probeer je niet meer,
om anderen te hervormen, je begint
dan met je zelf.
Menige huisvrouw moet nu met
zich zelf veranderen beginnen om
zelf als goed voorbeeld dienende
de huisgenooten over te halen des
gelijks te doen.
Er is immers den laatsten tijd niet
zoo veel vleesch beschikbaar als
velen gewend waren en wensche-
lijk vonden.
Dat wil zeggen, dat er inbreuk
wordt gemaakt op een geliefde en
ingeroeste gewoonte van het Neder-
landsche gezin; n.l. als het eenigs-
zins mogelijk is dan: aardappelen,
vleesch, groente en jus!
Hoe brengen we ons zelf en onze
huisgenooten af van dat ritueel?
En is het noodzakelijk om bij elk
middagmaal vleesch te eten?
Op de laatste vraag behoeft feite
lijk geen antwoord meer te worden
gegeven. Duizenden gezinnen in ons
land aten niet eiken dag vleesch
zij lieten dat na om principieele
redenen of zuinigheidsoverwegingen.
Het is dus zeker mogelijk om zon
der vleesch een behoorlijken maaltijd
samen te stellen. Het is hier niet de
plaats om er over te gaan rede
twisten of een maaltijd mèt of zonder
vleesch lekkerder is, noch om een
principieel debat over het al of niet
wenschelijke van vleeschlooze voe
ding te openen.
Maar wat hier wel mag worden
neergeschreven, opdat veel onge
ruste huisvrouwen en moeders wat
geruster zullen zijn, dat is het
volgende:
„Voor een goede voeding is het
volstrekt niet noodig dat er eiken
dag een portie vleesch op tafel komt".
Er zijn véél voedingsmiddelen, die
het vleesch geheel of gedeeltelijk
kunnen vervangen, zij het dan ook
niet in smaak of geur (van ge
braden vleesch).
Daarmee zijn we weer op het punt
van uitgang aangeland. Het is niet
gemakkelijk om een éénmaal inge
wortelde gewoonte, een gewend zijn
van den smaak te veranderen en
tóch zullen we dat nu met een gerust
geweten doen.
Niet eiken dag vleesch?
Dan maar wat anders!
Geen jus voor alle aardappelen?
Dan eens gerechten, waarbij
géén jus noodig is, zooals stamppot
en soep of waarbij de jus wordt
vervangen door saus.
Als we willen veranderen en
met een vroolijk gezicht een goed
voorbeeld geven, dan kunnen we
dat ook.
De practisehe kant van deze theo
retische overwegingen is de vol
gende:
Als er maar weinig vleesch is, dan
kunnen we daarvan méér maken.
Daarvoor is het dan goed om af
te stappen van den eisch dat er ge
braden vleesch op tafel komt.
Een stuk gebraden vleesch vraagt
vrij veel vet om een mooie jus te
kunnen maken en het geeft altijd
minstens 25 braadverlies. Zelfs als
we dat verlies trachten te compen-
seeren door het vleesch koud te
snijden en in héél dunne plakjes,
dan nog blijkt een stukje braad-
vleesch, dat noodgedwongen aan den
kleinen kant is, niet voordeelig te
zijn.
Van weinig vleesch kan veel beter
een schotel gestoofd vleesch, hachée,
vleesch met zure saus, vleesch met
tomatensaus of kerriesaus enz.
worden gemaakt. De portie 1 ij k t
grooter en de saus is met behulp van
weinig vet toch héél geurig en
smakelijk.
Weinig vleesch kan ook worden
aangelengd en vermeerderd met een
even groote portie gekookte aard
appelen, met geweekt en fijn ge
wreven brood, met zéér gaar ge
kookte rijst.
Van een dergelijk mengsel kan
een lekker gerecht worden gemaakt,
dat zeer verschillend van smaak
kan zijn als er den éénen keer veel
peterselie toe wordt gevoegd, een
andere maal wat kerrie of paprika,
soms wat geschrapte ui wordt ge
bruikt enz. Ook verwerkt in en door
soepen, stamppotten, gestoofde ge
rechten als jachtschotel, rijst met
kerrie en dergelijke lijkt weinig
vleesch nog véél.
Oók de vleeschwaren ze zijn
soms beter te krijgen dan versch
vleesch kunnen de plaats van
vleesch innemen. Vergeet b.v. niet
hoe lekker pekelvleesch, dun uitge
sneden, kan smaken bij boonen
gerechten.
Geef hoofdkaas, koud, want an
ders smelt ze tot een weeke pap, in
plakken gesneden bij een stamppot
van uien en aardappelen.
Vergeet de bloedworst niet bij
roode kool of appelmoes!
Als er in het gehéél geen vleesch
te krijgen is, zooals hier en daar is
gebeurd, vlucht dan in de eerste
plaats in de peulvruchten.
Dit is de tijd om erwtensoep te
eten, erwtensoep, die ook zonder
vleesch héél lekker kan zijn.
Gebruik er, als er niets van het
varken in kan worden gedaan, een
paar bouillonblokjes in, als de bouil-
lonsmaak niet gemist kan worden.
Maar vergeet vooral niet om in de
dikke stevige erwtensoep wat aard
appelen en véél groenten te doen.
De selderij knol (als ze te krijgen is),
de ui, de wortel en de aardappel, zij
helpen de groene erwten maken
tot een uitstekenden maaltijd, die ook
zonder vleesch voldoende is. Als vet-
leverancier moet in deze soep melk
of melkpoeder worden »gebruikt èn
vet of èn botér worden toegevoegd.
Erwtensoep met melk smaakt wat
zachter dan zonder die toevoeging.
Volwassenen zullen de soep zonder
melk lekkerder vinden, kinderen
waardeeren de zachte smaak van
erwtensoep met melk zeer.
Wil zoo'n peulvruchtensoep goed
zijn, dan moeten de aardappelen en
de groenten géén uien meekoken.
Reken voor de aardappelen en de
selderijknol 3/4 uur, kook de andere
groenten zoo kort mogelijk mee en
daag de heele familie eens uit door
een gedeelte van deze groente rauw
en héél fijn gesneden in de soep te
doen op het laatste oogenblik.
't Is wat lekker.
Blijft er wat over van deze erwten
soep, een restje dat voor morgen
wordt bewaard? Kook dat dan ge
durende minstens 10 minuten goed
door voor het wordt weggezet, want
anders kan de rauwe groente eens
aanleiding zijn tot spoedig zuur
worden van het restant. Kook de
soep met een deksel op de pan en
licht het deksel ook na het koken
niet op. Laat de soep in de gesloten
pan koud worden.
Behalve erwtensoep kan ook de
aardappelsoep een goeden maaltijd
vormen.
Er zou melk of melkpoeder in
moeten worden verwerkt, véél aard
appelen en véél groente, terwijl een
flinke snee brood of een stevig na
gerecht noodig is om deze maaltijd
voldoende substantieel te maken.
Maar tochtwee dagen van de
week waarin géén vleesch wordt ge
geven en toch goed is gegeten.
Zijn er garnalen te koop in Uw
omgeving?
Maak dan eens garnalen-gehakt
door half garnalen, half aardappelen
te malen en aan te maken alsof het
vleesehgehakt is. Peterselie, zout en
peper smaakt bij garnalen héél
goed. Het „gehakt" kan gebraden
worden als gehaktballetjes van
vleesch.
Haring in het zout smaakt ons,
die een goede nieuwe haring kennen,
gewoonlijk niet zóó bijzonder goed,
toch is ze bruikbaar al s plaatsver
vanger van het vleesch. Haring is n.l.
rijk aan vet en rijk aan eiwit.
In de schil gekookte aardappelen
en haring, pekelharing, met wat ui
en met augurkjes is in andere lan
den al sinds jaren een bekende com
binatie. Waarom zouden we 't ook
niet eens probeeren?
Vergeet ook de mosselen niet. Wij
gaven U reeds een recept voor
mosselgehakt en mocht U dat niet
goed lijken, maak dan gestoofde
mosselen of doe ze door stamppot, in
rijst met kerrie, gebruik ze bij een
rijsttafel, maak er hachée van.
Ook zonder veel gedistribueerde
artikelen te gebruiken kan men van
mosselen een goeden maaltijd be
reiden.
Mosselhachée met droge rijst en
sla van fijngeschaafde kool b.v. is
héél lekker.
Zoo zijn er zeker vier dagen van
de zeven die, ook van hen, die ge
wend waren eiken dag vleesch op
tafel te zien, een maaltijd kennen,
die er zijn mag.
De eenvoudigste en minst kost
bare maaltijden zonder vleesch,
waarbij ook het tekort aan vet niet
zoo erg hinderlijk is, vormen de
dikke soepen, de erwtensoep, de
aardappelsoep.