2
5
o
3
■5= c
ilss# J-S«l
fc
9
Ook aandacht voor de
Mosselen en de
Champignons.
De Geit als Voedselbron
voor het gezin.
4>
-O O)
<b O
O -O
o
e M I! S
"O Jfg'S'* &-S 8.3
00 JS s If s -3 -"g g a-
ÏP ,-, C 0« O 4I ij CUri4 S 0rCj g 0
•ssa®°cc8)S!^S'H'S^s>"^ösl«gö5-s
|S S 3 C «SM o S C .5 Sm Dg
"S S* 5 8 c 1 0
Ss-^rSi^fe o 5 jJ 3 üj <u
ota^Tj^js c 0 s
<d -*-> „j
O
M-° S fiS-o &S 0
^■3» j4lR:3j^ïïBMr
M «8 ft «j 2 1 S S g
W *0 'O c 4-> 4s I
Ja 3
■gg^W
ïf -a
g-S I-S?
sSB C
uf 3
a) to ^Q <U
"o uj'?
M (D 00 w
.*3 Ti _r> Cd
3 <u cd *3
q. t> cd
0 Q f-n
S y> ,c®-
Q a
s,
8 w"3 fc
S3 ^3 5
<u
v ed
J=
j
i2
U
ed aj
O E
m u
co
.S.^fl '9
M
4j Q 1—I
"H 5! cd
,s .g> j
a»lg
w xi
I
p S
C .2
ra K 3 -M
g <U S J3 O H
>05 S cd
0 tuo 0 N c J-*
WJ 0 g n o
N 3 ri -
c?J fl.s^S
B B
a .2 a x
s g g .2
cd Jh a) 0 ï-.
k so CP ja a
i> 3 o S .5
6 15 S c
H :N c S
E3 e g
N ftj 5
5"S 1 g
Ö'-a 10
«fg|iI
•3 H G w C
M a
•Sis-g,"3
É-
cd cd <y
x: aO. -a
De mosselen zijn helaas niet overal
te koop; als ze verkrijgbaar zijn
Kosten ze wel véél werk, doch meest
al met zoo heel veel geld.
Ze zijn altijd goedkooper dan
vleesch.
Garnalen daarentegen zijn duur
der dan vleesch, daarom gebruikt
men ze bij voorkeur met aardappe
len, vermengd of met véél saus, op
dat de portie wat grooter wordt.
Melkpoeder kan ons ten slotte óók
helpen om stamppotten zonder
vleesch voedzamer te maken. De
maaltijd wordt er echter niet pittig
van. Kaas vervult die taak beter.
Een stukje magere kaas maakt
soep, stamppot, gestoofde gerechten
die een héél maal vormen, pittig
2onder veel kosten. Er moet echter
boter of vet bij komen om het
noodige vet aan te brengen, daar
voor zorgt niet de magere kaas, doch
wel de vette vkaas en die is duurder.
Met deze opsomming trachtten
wij U een beeld te geven van de
mogelijkheden, die bestaan, als ge
brek aan vleesch het niet mogelijk
maken, voldoende vleesch en vooral
voldoende jus op tafel te brengen.
Wil men deze oplossingen niet,
kan men ze niet gebruiken omdat
de genoemde artikelen te duur of
niet te krijgen zijn, dan is er maar
één weg en dat is saus maken.
Saus maken om bij de aardappelen
te eten; saus om er aardappelen in
te stoven; saus in soorten om bij
boonen en erwten te gebruiken,
want en dat is hier bij ons toch
altijd weer het laatste woord wij
hebben graag een goede gekookte
aardappel en een jus of een saus om
daarover te doen.
R. L.—H.
't Is thans de tijd ook eens
wat anders op tafel te brengen
of te beproeven.
Er zijn voedingsmiddelen en ge
rechten, die door velen worden mis
kend; waar ze niets van weten wil
len, ook al hebben ze ze nog nimmer
geproefd. Zoo hebben sommigen een
tegenzin in mosselen. En toch vor
men deze met hun hoog eiwitgehalte
een uitnemend voedsel. Om produc
ten van veel geringere waarde in
verhouding tot den prijs te verkrij
gen, wordt allerlei moeite gedaan en
rog weinige huisvrouwen zien
wat zoo nabij ligt de mogelijk
heden van een smakelijk mossel
gerecht in velerlei variaties.
De angst voor ziek worden door
mosselengebruik behoeft niet te
bestaan, wanneer men de voorzorg
neemt, alléén gekookte, gestoofde of
gebakken mosselen te eten. Onge-
wenschte verschijnselen, die zich bij
sommige mosselengebruikers kunnen
voordoen moeten toegeschreven wor
den aan de overgevoeligheid van den
gebruiker en niet aan de mossel; het
is een verschijnsel, dat verband
houdt met de overgevoeligheid voor
mosseleneiwit. Iemand die nog nooit
mosselen gegeten heeft doet dus ver
standig eerst enkele mosselen te eten
en dan de gevolgen af te wachten.
Blijven deze uit, dan kan hij gerust
de volgende maal gewoon mede eten.
In verreweg de meeste gevallen
kunnen we echter met een gerust
hart ons mosselen-gerecht gebrui
ken. En dan zullen we ze waardee-
ren om hun hooge voedingswaarde
en om de vele variaties voor aanvul
ling van verschillende gerechten.
Hier volgt een beproefd recept ter
navolging:
Mosselenstoofpot met groente.
Benoodigdheden (voor 4 pers.)
2 kg. aardappelen
1 kg. mosselen
2 middelmatig groote stoofbieten
100 gram (1 ons) molsla
40 gram (2 afgestreken eetlepels)
boter
100 gram (1 ons) kwark
1 ui, 1 appel
1 d.L (1 kopje) melk
zout, water.
Bereiding:
Borstel de mosselen schoon en
kook ze in een weinig water- tot de
schelpen open gaan. Voeg 15 gram
zout per halve liter water toe. Neem
de mosselen uit de schelpen. Boen
de aardappelen schoon, snijd ze in
stukken en kook ze met een bodem
pje water en een weinig zout, gaar.
Doe de mosselen, de melk en de
boter erbij en stoof de massa ge
durende 10 minuten op een zacht
vuur, het liefste in een vuurvasten
schotel. Stroop het vel van de bieten
en schaaf ze in dunne plakken.
Snipper de ui, zoek de molsla uit en
wasch ze goed schoon. Snijd de appel
in kleine blokjes. Werk de bieten
met de ui, de appel, de molsla en de
kwark door elkander en maak het
mengsel op smaak met wat zout en
desgewenscht een weinig peper.
Dien de stoofpot kokend heet op
en geef de gemengde salade er bij.
De huisvrouw, die haar gezin in
dezen tijd van vleeschschaarschte
eens tracteeren wil, bereide eens:
Champignongehakt.
Benoodigdheden (voor 4 pers
200 gram 2 ons) champignons
50 gram y, ons) kaas
50 gram ons) boter
100 gram 1 ons) is 2 sneden)
1 ei, 1 ui
zout, peper, aroma.
B er e i d i n g
Snijd het zanderige uiteinde van
de champignonwortels. Spoel ze
flink schoon en snijd ze in stukjes.
Snipper de ui, maak een afgestreken
eetlepel boter heet en bak de cham
pignons te samen met de ui, licht
bruin. Week het brood in een weinig
melk en vermeng het met de gebak
ken champignons, het ei, de geraspte
kaas en wat zout, peper en aroma
naar smaak. Vorm vier platte bollen
van het mengsel, naai deze desge
wenscht door een weinig paneer
meel en bak ze op een zacht vuur
aan alle kanten lichtbruin. Maak de
saus af door ze aan te lengen met
wat aardappel- of groentenat en te
binden met een weinig aardappel
meel.
Hutspot, op andere wijze
bereid.
Nu het vleesch schaarsch
is, kan men het kaasrant-
soen benutten, om een zeer
smakelijke en volledige
hutspot te bereiden.
Een van de smakelijke gerechten,
die men met wortelen kan bereiden,
is ongetwijfeld de écht-Hollandsche
hutspot, waarvan elke rechtgeaar
de Leidenaar volgens de oude
traditie op den derden October
smult en die ook de overige Neder
landers zoo gaarne in den winter
eten. Maarde groote vraag voor
de huisvrouwen is thans, of hutspot
ook zonder vleesch smakelijk kan
zijin! Welnu dat kan ze inderdaad!
Wanneer de huisgenooten met
elkaar twee ons belegen kaas willen
.uitsparen" is er een hutspot te be
reiden, die wat smaak en voedings
waarde betreft niets onderdoet voor
de bekende hutspot-met-klapstuk.
HUTSPOT (4 personen).
(Recept van Alida Reiding)
2% kg aardappelen, 1 kg wor
telen, 250 gram K pond) uien,
100 grap. (1 ons) boter of vet,
200 gram 2 ons) belegen kaas,
1 afgestreken eetlepel zout,
2Y, dl (2K kopje) melk.
Maak de wortelen en de uien
schoon en snijd ze fijn. Laat een deel
DE VOEDINGSWAARDE VAN
PEULVRUCHTEN.
De peulvruchten studie-combinatie
(secretariaat Instituut voor Planten
veredeling, Wageningen) schrijft ons:
Nu een aanvang is gemaakt met
de distributie van bruine boonen en
capucijners, is het nuttig om eenige
gegevens omtrent de voedings
waarde dezer peulvruchten naar
voren te brengen, zooals deze ons
verstrekt werden dqjor mej. A. Veen-
haas, hoofd van de afdeeling kwali-
leits-onderzoelc van landbouwpro
ducten van het Centraal Instituut
voor Landbouwkundig Onderzoek te
Wageningen.
Bruine boonen en capucijners zijn
typisch Nederlandsche voedingsmid
delen, die wanneer zij 1 a 2 maal
per week genuttigd worden, een ge
schikte afwisseling in het gebruike
lijke menu vormen en bovendien
gezond en goedkoop zijn. Ook uit
voedingsoogpunt is een dergelijke
afwisseling alleszins verantwoord,
zooals uit het onderstaande blijkt,
waarin de prijs en de belangrijkste
voedingsbestanddeelen in vergelij
king met die van vleesch en aard
appelen zijn weergegeven.
Duidelijk komt hierin tot uiting,
dat peulvruchten practisch evenveel
eiwit bevatten als vleesch, een feit,
aat veel te weinig bekend is. Boven
dien is het in peulvruchten aan
wezige eiwit belangrijk goedkooper
dan het eiwit, dat men in den vorm
van vleesch koopt. Weliswaar is de
samenstelling van peulvruchten
eiwit anders dan die van vleesch-
eiwit, zoodat het eerste niet het
laatste geheel kan vervangen. Maar
wanneer men 1 a 2 maal per week
peulvruchten nuttigt, telt dit be
zwaar niet en zijn de peulvruchten
hun plaats in onze voeding alleszins
Waard. Bovendien bestaat een maal
tijd nooit uitsluitend uit peulvruch
ten. Door gebruik te maken van
andere voedingsmiddelen kan men
zorgen voor een volwaardig geheel.
Hierbij denken wij b.v. aan de peul
vruchtensoepen, welke bij verwer
king van aardappelen, groenten
(selderij, prei, ui), melk en vet een
zeer goede en smakelijke voeding
vormen. Of aan peulvruchten in
vasten vorm, gecombineerd met
groenten (slaatje van andijvie of
bieten) en een toespijs van melk of
karnemelk.
Peulvruchten activeeren, evenals
bruinbrood, de spijsvertering. Zij
vormen verder een geconcentreerd
voedsel, geven daardoor spoedig een
gevoel van verzadiging en zijn uit
dien hoofde bij uitstek geschikt voor
perscnen, die zwaren lichamelijken
arbeid verrichten. Goed kauwen en
ten goede bereiding bevorderen- de
verteerbaarheid. Voor zwakke magen
verdient het aanbeveling bruine
boonen te zeven, zooals dit door
artsen vaak voor jonge kinderen
wordt voorgeschreven.
Geitenmelk goekooper en beter
dan koemelk.
300 g. bevatten:
100 g. kosten:
Peulvruchten
(gemiddeld)
22 g. eiwit
1,5 g. vet
60 g. koolhydr.
4 a 5 cent
Vleesch
Aardappelen
20 g. eiwit 2 g. eiwit
10 g. vet 0,2 g. vet
0 g. koolh. 21 g. koolhydr.
14 cent 0,8 cent
van de uien met 2 eetlepels boter
10 min. zachtjes smoren. Doe er de
wortelen en ruim 1/4 liter water
bij. Voeg na 10 min. de schoonge
boende of geschilde (in vieren ge
sneden) aardappelen en het zout
toe. Laat alles een half uur zachtjes
koken. Stamp het door elkaar en
maak den hutspot smeuïg door toe
voeging van de gekookte melk.
Roer van het vuur, de geraspte
kaas er door. Bak de rest van de
uien in de koekenpan met de
rest van de boter lichtbruin; voeg
wat bloem of aardappelmeel toe,
laat deze even bruin kleuren en
maak de jus af met een scheutje
kokend water. Een deel van de wor
telen kan ook rauw, geraspt door
den hutspot gedaan worden; dit is
zeer smakelijk en tevens vollediger.
MANYA EEUKMAN.
ZIJT GE NIET VOLDAAN OVER
UW BROODMAALTIJDEN
LUISTERT DAN NAAR GOEDEN
RAAD!
1. Bruinbrood en roggebrood
zijn veel voedzamer en gezon
der dan wittebrood.
2. Door het gebruik van melk
en melkproducten kwmt deze
hoogere voedingswaarde vol
komen tot haar recht.
Vele menschen, die uitsluitend wit
tebrood eten, bemerken, dat zij dik
wijls spoedig na het nuttigen van
den broodmaaltijd weer honger krij
gen en het is daarom stellig wel eens
interessant, na te gaan, wat daarvan
de oorzaak is.
Voor het bereiden van wittebrood
wordt voor een belangrijk deel ge
bruik gemaakt van bloem, die uit
het binnenste gedeelte der graan
korrels vervaardigd is. Bruin- en
roggebrood daarentegen bakt men
van meel, waarin de graankorrel
meer volledig is verwerkt. En aange
zien juist de zemelen waardevolle
vitamines, mineralen en eiwit be
vatten, terwijl het kiemwit arm aan
deze stoffen Is, behoeft het ons dus
niet te verwonderen, dat bruinbrood
en roggebrood een grootere verschei
denheid aan voedingsstoffen bevat
ten dan wittebrood.
Wanneer ge het wél meent met
uw gezondheid, zult ge er dus goed
aan doen, voortaan over te gaan tot
deze „grovere" en daardoor zooveel
vollediger broodsoorten! Ook ook
voor uw gebit kan dat een belang
rijke verbetering beteekenen, want
de voor het wittebrood gebruikte
tarwebloem heelt de slechte eigen
schap de zoo gevreesde tandwolf
(caries) in de hand te werken. De
hoogere voedingswaarde van bruin
brood en Toggebrood komt dan het
meest tot haar recht, wanneer we bij
de broodmaaltijden melk of karne
melk drinken. Deze combinatie moet
uit voedingsoogpunt ais vrijwel
ideaal worden beschouwd.
Evenals melk bevat kaas bijna alle
voedingstoffen, waaraan de mensch
behoefte heeft; zij komt dus vóór
vele andere dingen in aanmerking
voor belegging van de bruine boter
ham. Men benutte daarvoor een deel
van het gezins-kaasrantsoen en naar
vermogen kan men de broodmaal
tijden verder aanvullen met het ons
door de distributie eenmaal per week
toegestane ei of wel met rauw fruit
(ook ramenas, winterwortel, gerasp
te koolraap komen hiervoor in aan
merking).
Smakelijk en gezond is voorts een
belegging met kwark, een melkpro
duct, dat de prettige eigenschap
heeft, zoowel zoet als pittig bereid te
kunnen worden. Vermengen we de
kwark die ook tegenwoordig bij
vele goede inrichtingen verkrijgbaar
is met wat suiker, honing, jam of
vruchten, dan zal de boterham voor
al voor kinderen een tractatie zijn;
doen we er wat peper en zout, aro
ma, tomatenpurée, ui, radijs, rame
nas of gehakte tuinkruiden door,
dan heeft men een zeer smakelijk
hartig hapje voor het twaalfuurtje,
dat door de kwarkbelegging dan rijk
wordt aan melkeiwit.
En tenslotte zouden wij ook het
oud-Hollandsche bord pap in eere
kunnen herstellen als begin van het
ontbijt, want ook hierdoor krijgt men
de zoo goede combinatie van graan
soorten met melk. Men •bedenke
De heer J. Bakker, assistent aan
het Landbouwhuis alhier, schrijft
ons:
Bij een gezin met beste geiten
wordt de pap niet gemeten
Ook al zit men daar met zijn
tienen te eten.
De geit brengt best voedsel ook
in nood,
Al is de last om voer voor haar
te krijgen soms wel wat groot.
Nu men tegenwoordig als gevolg
van de oorlogsomstandigheden reeds
vele voedingsmiddelen slechts in be-
përkte hoeveélheden of soms in het
geheel niet kan krijgen, dient men
in- het belang van de volksgezond
heid uit te zien naar goede voedings
middelen die men wél kan krijgen.
Het is algemeen bekend dat melk een
uitstekend voedingsmiddel is voor de
menschen, en als regel in verhou
ding tot de voedingswaarde goed
koop. Toch heeft men dikwijls de
neiging bij de uitgaven het eerst op
oen post melk te bezuinigen. Dat die
geheel onjuist is, springt dadelijk in
het oog, wanneer men bedenkt dat
de voedingswaarde van 1 liter melk,
waaraan niets is onttrokken, onge
veer overeenkomt met 7 eieren, of 4
ons biefstuk of 4 y ons visch.
Zoo dikwijls meent men, dat "men
■wel grootendeels buiten melk kan,
terwijl het ons daarentegen juist in
siaat stelt, op in verhouding duur
dere voedermiddelen te bezuinigen.
Toch zijn er ongetwijfeld veel gezin
nen, waar ook de uitgaven van de
conumptiemelk bezwaarlijk zijn.
Veel voordeeliger kan men dan ook
irrplaats van koemelk te koopen zelf
één of meer geiten houden. Om een
zoo goed mogelijke voorziening van
geitenmelk over het geheele jaar te
kiijgen, zou men bijv. over twee gei
ten moeten beschikken. Het werpen
kan men dan zoo trachten te rege
len, dat de eene geit droogstaat, wan
neer het andere dier nog een flinken
.plas melk geeft. In ieder gezin, maar
in het bijzonder in gezinnen met
kinderen, heeft de geitenmelk groote
fceteekenis. De geitenmelk kan men
in tegenstelling met koemelk, die
soms zeer lang onderweg is, altijd
versch koken, hetgeen juist bij kin
deren ter voorkoming van voedings
stoornissen van groote beteekenis
schijnt te zijn. Heeft men zelf één of
meer geiten, dan zal men per gezins
lid in allerlei vormen ongetwijfeld
meer melk krijgen dan wanneer men
koemelk duur moet koopen. Voor
koemelk betaalt men op het oogen-
blik minstens 15 cent per liter. Deze
melk, die gestandariseerd is, be vac
2y vet. Bij geitenmelk kan men
wel ongeveer rekenen op 4 vet.
De voedingswaarde van geiten- en
koemelk is verder ongeveer gelijk.
In de geitenmelk komt dus 1.5
vet meer voor, dat is per kg (1.03
liter), 15 gram vet extra.
Bij kostenberekeningen komt men
als regel op 4 a 5 cent per liter gei
tenmelk. Hierbij is dan gerekend dat
evenwel, dat ook hier het „grovere"
beter is dan het „verfijnde", en men
zijn keuze dus beter kan laten val
len op tarwemeel, gewone haver
mout, grove gort en ongeslepen rijst
dan op tarwebloem, geprepareerde
havermout, parelgort en geslepen
rijst.
Wanneer ge niet voldaan waart
«ver uw broodmaaltijden, brengt
deze weken dan eens in toepassing
en ge zult stellig veel minder spoe
dig weer hongerig zijn!
MANYA BEUKMAN.
al het voer moet worden gekooid
terwijl de geiten juist in staat zijr.
zeer veel huis- en keukenafval, dat
niets kost, in melk en boter enz. om
te zetten. De werkelijke kostprijs zal
dan ook dikwijls nog lager zijn. Hoe
wel deze kostprijs vrij wisselvallig
is, o.m. ook afhankelijk van de meer
of mindere productiviteit der dieren,
zullen wij 5 cent ter vergelijking
aannemen.
Nemen wij dus een kostprijs van
5 cent van de geitenmelk aan en 15
cent consumptiemelkprijs koemelk,
dan is de koemelk in verhouding 10
cent per liter duurder. Bovendien
heeft men dan nog 15 gram zuiver vet
extra. Betaalt men voor een pond
rundvet 70 cent en neemt men aan
dat hieruit 400 gram zuiver vet
wordt gesmolten, dan heeft de 15
gram vet in geld uitgedrukt nog een
waarde van 2.6 cent. Het verschil
tusschen geitenmelk en en koemelk
bedraagt dan dus totaal 12.6 cent per
liter ten gunste van de geitenmelk.
Dit is dan het financieele voordeel.
Men bedenke daarbij, dat men zich
bovendien door het houden van gei
ten veiliger stelt ten opzichte van de
voedselvoorziening van eigen gezin.
Terwille van de volledigheid vesti
gen wij er nog de aandacht op, dat
men geitenmelk ter voorkoming van
bloedarmoede (anaemie), niet eenzij
dig aan zuigelingen beneden een half
jaar moet geven. In combinatie met
de moedermelk enz. is het wel te ge
bruiken. Bij gevallen, waar het ab
soluut onmogelijk is moedermelk te
geven, is het gebruik van koemelk
zekerder.
Naar aanleiding van het boven
staande geven wij een ieder in over
weging eens na te gaan, of het geen
aanbeveling verdient het komende
voorjaar een geitlam aan te koopen
cf voor eigen gebruik een extra lam
aan te houden. Uitbreiding van den
geitenstapel is ongetwijfeld in het
algemeen belang, zoodat het pas af
gekondigde slachtverbod ook zeer
is toe te juichen. Een ieder werke er
aan mee, dat er veel meer lammeren,
vooral >van dé besté geiten voor de
fokkerij worden aangehouden. Men
streve er daarbij vooral naar lam
meren aan te houden van moeders
met een goed exterieur, die een beste
productie hebben en ook van beste
productiedieren afkomstig zijn. Voor
de paring make men vooral van bok)
ken van beste afkomst gebruik.
Terloops werd eerder reeds opge
merkt, dat de productiekosten van
geiten met hooge melkopbrengster.
lager zijn, dan bij minder goede ge-
bruiksdieren. Dit valt wel zeer sterk
op, wanneer men bedenkt, dat voor
het onderhoudsvoer bij geiten die
500 liter melk geven, vrijwel even
veel noodig is als voor geiten die
1000 liter melk per jaar geven. Ne
men wij eens aan voor voorbeeld dat
het onderhoudsvoer van een geit
3.25 cent per dag kost en de pro
ductiekosten pej- liter melk 1.75 cent,
dan kan de volgende berekening het
meerdere vordeel van betere geiten
bewijzen:
3.25 cent voor onderhoudsvoer plus
1.75 cent per 1 liter productievoer is
5 cent
3.25 cent voor onderhoudsvoer plus
3.50 cent per 2 liter productie-
voer is 6.75 cent
3.25 cent voor onderhoudsvoer plus
5.25 cent per 3 liter productievoer
is 8.50 cent.
De uitgaven aanvoer per liter melk
bedragen dan dus:
by een melkgift van 1 liter melk
5 cent
bij een melkgift van 2 liter 6/15 2
is 3.375 cent
bij een melkgift van 3 liter 8.50 3
is 2.85 cent.
IETS OVER DE UUDE
HOLLANDSCHE KAAS £N HAAR
GEBRUIK.
In vergelijking met het gebruik
van jonge en belegen soorten wordt
oude kaas in ons land betrekkelijk
weinig gegeten; toch is dit product in
'het buitenland een gevraagd artikel
in de vele internationaal georiënteer
de delicatessenwinkels, waar onze
oude Goudsche, Edammer en Leidsche
tronen tusschen de fijnste soorten
Gargonzola en Giuyère, Bel Paëse of
Rocquefort!
Met recht geldt de pittige oude
kaas bij de kenners ten onzent
evenwel ook als een der beste van
Nederlands zuivelproducten. Voor
wie weet met hoeveel toewijding
deze kaas wordt bereid en verzorgd
„gefokt" zegt de vakman, is dit
geen wonder, want hij weet immers,
dat béste kazen voor bewaring wor
den uitgezocht, in de hoop dat zij
eens het praedicuat van oude kaas
zullen kunnen dragen; meestal zijn
zij afkomstig van een bepaalde boer
derij 'of fabriek, die bij ervaring
speciaal geschikt is gebleken voor de
bereiding van een voor langere be
waring bestemd product.
In doelmatige pakhuizen worden
de kazen in lange rijen in het gelid
gezet, rium en luchtig, waardoor zij
onder de gunstigste omstandigheden
kunnen „rijpen". Worden bij som
mige soorten buitenlandsche kaas
speciale kunstgrepen toegepast om
een markanten; pittigen smaak te be
vorderen, de oude Nederlandsche
kaas voltrekt haar rijpingsproces
langs geheel nat- urlij ken weg.
Op dit oogenblik is op de kaas
bonnen óók oude kaas, bereid in het
voorjaar van 1940 verkrijgbaar; wie
naar héél oude vraagt, zal zelfs nog
aanzienlijk oudere kaas kunnen ont
vangen. En het is niet alleen de ty-
peerende smaak van deze soort, bij
velen nog onbekend, die aandacht
verdient; de kooper profiteert ook
van de voordeelen, die het gebruik
van oude kaas biedt juist in dezen
tijd van rantsoeneering. Oude kaas
heeft een laag vochtgehalte ver
kregen. Een ons oude volvette of
40+ kaas bevat dan ook belangrijk
meer melkvet dan een gelijke hoe
veelheid jonge kaas. Evenzeer stijgt
het percentage aan eiwitten en
andere voedingsstoffen al naar mate
de kaas ouder wordt.
Men kan de geleidelijk harder ge
worden oude kaas op een gewonen
rasp raspen en dan over de boter
ham strooien; ook kan men ze malen
in een z.g. amandelmolentje. Aldus
ondervangt men het bezwaar, dat
oude kaas brokkelig is en zich niet
goed laat snijden. Niet alleen op het
brood, ook in soepen, sauzen en
stamppotten kan de geraspte of ge
malen oude kaas met voordeel wor
den gebruikt ter verbetering van den
smaak en door haar belangrijk eiwit-
en vetgehalte, tevens ter verhooging
van de voedingswaarde der gerech
ten. Afhankelijk van den gewensch-
ten smaak kan men er meer of min
der van aan de gerechten foevoegen.
De thans beschikbare voorraden
oude kaas zijn uiteraard beperkt; zij
die zulks wenschen kunnen hun
kaasrantsoen dus nü nog betrekken
in den vorm van het oude, in het
buitenland zoozeer gewaardeerde,
product.
DE ALKMAARSCHE COURANT
is het EENIGE DAGBLAD met een
EIGEN STADSKARAKTER.
Dat is de GROOTSTE WAARDE
voor den adverteerder! Tel. 3320.
IETS GVc.lt DE VOEDINGS
WAARDE VAN VOLLE EN VAN
GEDEELTELIJK ONTBOOMDE
If MELK.
Ook de thans gedeeltelijk
ontroomde melk heeft een
hooge voedingswaarde.
Ieder mensch en ieder zoogdier
leeft in de eerste periode van zijn
leven uitsluitend van melk en geheel
in overeenstemming hiermede heeft
de natuur er voor gezorgd, dat juist
dit voedingsmiddel in de juiste ver
houding èlle voedingswaarden bevat,
.waaraan het groeiende kind of dier
behoefte heeft.
Ja zulke krachten heeft de melk,
dat het kind zijn geboortegewicht in
180 dagen verdubbelt!
Nog sneller vindt de gewichtsver
dubbeling hij de dieren plaats.
Een veulen verdubbelt bijvoorbeeld
zijn geboortegewicht in 60 dagen;
een kalf heeft er 47 dagen voor noo
dig; een geit put uit de melk reeds
in 22 dagen genoeg krachten om haar
geboortegewicht te verdubbelen; bij
een schaap is dit 15 dagen, bij een
varken 14, bij een kat 9y, bij een
hond 9 en bij een konijn 6 dagen.
Bij deze laatste snel groeiende
dieren bevat de moedermelk een
aanmerkelijk, grooter percentage
eiwitten en mineralen de belang
rijkste bouwstoffen voor het lichaam
dan bij de langzaam groeiende
dieren en ook bij den mensch. En zoo
is- het dan ook te verklaren,, waarom
babies, die geen moedermelk krijgen,
de koemelk niet „puur" mogen ge
bruiken, want de menschelijke melk
bevat 1,6 eiwit, terwijl dit per
centage bij koemelk 3,5 is Zouden
wij de zuigeling b.v. met schapen
melk moeten grootbrengen, die 4,9
eiwit bevat, dan zouden wij deze nog
meer moeten verdunnen.
Op lateren leeftijd is het spijs
verteringsapparaat in staat allerlei
andere voedingsmiddelen te verwer
ken, die tezamen ook volledig dienen
te zijn, willen wij van een waarlijk
goede voeding kunnen spreken.
Zulk een voeding, die er dus voor
moet zorgen, dat wij gezond blijven
en onze energi» en weerstandsver
mogen behouden, laat zich bijna niet
denken, zonder het dagelij ksch ge
bruik van melk. Niet alleen kinde
ren, doch ook de volwassenen vin
den in het geregeld gebruik hiervan
een zeer grooten steun om goed ge
voed te zjjn, want indien in het
overige voedsel sommige voedings
stoffen ontbreken of in niet vol
doende mate voorkomen, kunnen
deze tekorten door de melk worden
aangevuld.
Natuurlijk kunnen we deze hoe
veelheid ook tot ons nemen door de
toevoeging van melk aan soepen,
sauzen, stamppotten, dranken, enz.
En om met een actueel onder
werp te eindigen: denk niet, dat ge
deeltelijk ontroomde melk weinig
waarde heeft voor ons lichaam, want
niets is minder waar dan dat. Naast
een wat lager gehalte aan vet, bezit
deze melk het volle gehalte aan
eiwitten, suiker, in water oplosbars
vitaminen en mineralen, waaronder
cok kalk en fosfor, die van zeer veet
waarde zijn voor ons gebit en om)
beéndérstelsel.
Als baby putte U al Uw krachten
uit de melk... houd haar daarom
ook nu nog ih eere!
MANYA BEUKMAN.
VERMISSING VAN DISTRIBUTIE^
BESCHEIDEN.
Zooals reeds eerder werd bekend
gemaakt, zullen in het algemeen ver
loren geraakte distributiebescheiden
niet meer vervangen kunnen worden
door nieuwe exemplaren. Het pu
bliek zal dus in verband hiermede
de grootst mogelijke zorgvuldigheid
met de verschillende distributiekaar
ten en bonnen dienen te betrachten.
'pi Aangezien van alle distributie»
'kaarten, met uitzondering van. de
textielkaarten, losse bonnen ge»
bruikt mogen worden, .wordt in het
belang van het publiek aanbevolen
bij het doen van inkoopen slechts
die losse bonnen mede te nemen,
■welke daarbij benoodigd zijn. De
mogelijkheid van verliezen van ge
heele kaarten zal daarmee uitgeslo
ten zijn.