2 5 o 3 ■5= c ilss# J-S«l fc 9 Ook aandacht voor de Mosselen en de Champignons. De Geit als Voedselbron voor het gezin. 4> -O O) <b O O -O o e M I! S "O Jfg'S'* &-S 8.3 00 JS s If s -3 -"g g a- ÏP ,-, C 0« O 4I ij CUri4 S 0rCj g 0 •ssa®°cc8)S!^S'H'S^s>"^ösl«gö5-s |S S 3 C «SM o S C .5 Sm Dg "S S* 5 8 c 1 0 Ss-^rSi^fe o 5 jJ 3 üj <u ota^Tj^js c 0 s <d -*-> „j O M-° S fiS-o &S 0 ^■3» j4lR:3j^ïïBMr M «8 ft «j 2 1 S S g W *0 'O c 4-> 4s I Ja 3 ■gg^W ïf -a g-S I-S? sSB C uf 3 a) to ^Q <U "o uj'? M (D 00 w .*3 Ti _r> Cd 3 <u cd *3 q. t> cd 0 Q f-n S y> ,c®- Q a s, 8 w"3 fc S3 ^3 5 <u v ed J= j i2 U ed aj O E m u co .S.^fl '9 M 4j Q 1—I "H 5! cd ,s .g> j a»lg w xi I p S C .2 ra K 3 -M g <U S J3 O H >05 S cd 0 tuo 0 N c J-* WJ 0 g n o N 3 ri - c?J fl.s^S B B a .2 a x s g g .2 cd Jh a) 0 ï-. k so CP ja a i> 3 o S .5 6 15 S c H :N c S E3 e g N ftj 5 5"S 1 g Ö'-a 10 «fg|iI •3 H G w C M a •Sis-g,"3 É- cd cd <y x: aO. -a De mosselen zijn helaas niet overal te koop; als ze verkrijgbaar zijn Kosten ze wel véél werk, doch meest al met zoo heel veel geld. Ze zijn altijd goedkooper dan vleesch. Garnalen daarentegen zijn duur der dan vleesch, daarom gebruikt men ze bij voorkeur met aardappe len, vermengd of met véél saus, op dat de portie wat grooter wordt. Melkpoeder kan ons ten slotte óók helpen om stamppotten zonder vleesch voedzamer te maken. De maaltijd wordt er echter niet pittig van. Kaas vervult die taak beter. Een stukje magere kaas maakt soep, stamppot, gestoofde gerechten die een héél maal vormen, pittig 2onder veel kosten. Er moet echter boter of vet bij komen om het noodige vet aan te brengen, daar voor zorgt niet de magere kaas, doch wel de vette vkaas en die is duurder. Met deze opsomming trachtten wij U een beeld te geven van de mogelijkheden, die bestaan, als ge brek aan vleesch het niet mogelijk maken, voldoende vleesch en vooral voldoende jus op tafel te brengen. Wil men deze oplossingen niet, kan men ze niet gebruiken omdat de genoemde artikelen te duur of niet te krijgen zijn, dan is er maar één weg en dat is saus maken. Saus maken om bij de aardappelen te eten; saus om er aardappelen in te stoven; saus in soorten om bij boonen en erwten te gebruiken, want en dat is hier bij ons toch altijd weer het laatste woord wij hebben graag een goede gekookte aardappel en een jus of een saus om daarover te doen. R. L.—H. 't Is thans de tijd ook eens wat anders op tafel te brengen of te beproeven. Er zijn voedingsmiddelen en ge rechten, die door velen worden mis kend; waar ze niets van weten wil len, ook al hebben ze ze nog nimmer geproefd. Zoo hebben sommigen een tegenzin in mosselen. En toch vor men deze met hun hoog eiwitgehalte een uitnemend voedsel. Om produc ten van veel geringere waarde in verhouding tot den prijs te verkrij gen, wordt allerlei moeite gedaan en rog weinige huisvrouwen zien wat zoo nabij ligt de mogelijk heden van een smakelijk mossel gerecht in velerlei variaties. De angst voor ziek worden door mosselengebruik behoeft niet te bestaan, wanneer men de voorzorg neemt, alléén gekookte, gestoofde of gebakken mosselen te eten. Onge- wenschte verschijnselen, die zich bij sommige mosselengebruikers kunnen voordoen moeten toegeschreven wor den aan de overgevoeligheid van den gebruiker en niet aan de mossel; het is een verschijnsel, dat verband houdt met de overgevoeligheid voor mosseleneiwit. Iemand die nog nooit mosselen gegeten heeft doet dus ver standig eerst enkele mosselen te eten en dan de gevolgen af te wachten. Blijven deze uit, dan kan hij gerust de volgende maal gewoon mede eten. In verreweg de meeste gevallen kunnen we echter met een gerust hart ons mosselen-gerecht gebrui ken. En dan zullen we ze waardee- ren om hun hooge voedingswaarde en om de vele variaties voor aanvul ling van verschillende gerechten. Hier volgt een beproefd recept ter navolging: Mosselenstoofpot met groente. Benoodigdheden (voor 4 pers.) 2 kg. aardappelen 1 kg. mosselen 2 middelmatig groote stoofbieten 100 gram (1 ons) molsla 40 gram (2 afgestreken eetlepels) boter 100 gram (1 ons) kwark 1 ui, 1 appel 1 d.L (1 kopje) melk zout, water. Bereiding: Borstel de mosselen schoon en kook ze in een weinig water- tot de schelpen open gaan. Voeg 15 gram zout per halve liter water toe. Neem de mosselen uit de schelpen. Boen de aardappelen schoon, snijd ze in stukken en kook ze met een bodem pje water en een weinig zout, gaar. Doe de mosselen, de melk en de boter erbij en stoof de massa ge durende 10 minuten op een zacht vuur, het liefste in een vuurvasten schotel. Stroop het vel van de bieten en schaaf ze in dunne plakken. Snipper de ui, zoek de molsla uit en wasch ze goed schoon. Snijd de appel in kleine blokjes. Werk de bieten met de ui, de appel, de molsla en de kwark door elkander en maak het mengsel op smaak met wat zout en desgewenscht een weinig peper. Dien de stoofpot kokend heet op en geef de gemengde salade er bij. De huisvrouw, die haar gezin in dezen tijd van vleeschschaarschte eens tracteeren wil, bereide eens: Champignongehakt. Benoodigdheden (voor 4 pers 200 gram 2 ons) champignons 50 gram y, ons) kaas 50 gram ons) boter 100 gram 1 ons) is 2 sneden) 1 ei, 1 ui zout, peper, aroma. B er e i d i n g Snijd het zanderige uiteinde van de champignonwortels. Spoel ze flink schoon en snijd ze in stukjes. Snipper de ui, maak een afgestreken eetlepel boter heet en bak de cham pignons te samen met de ui, licht bruin. Week het brood in een weinig melk en vermeng het met de gebak ken champignons, het ei, de geraspte kaas en wat zout, peper en aroma naar smaak. Vorm vier platte bollen van het mengsel, naai deze desge wenscht door een weinig paneer meel en bak ze op een zacht vuur aan alle kanten lichtbruin. Maak de saus af door ze aan te lengen met wat aardappel- of groentenat en te binden met een weinig aardappel meel. Hutspot, op andere wijze bereid. Nu het vleesch schaarsch is, kan men het kaasrant- soen benutten, om een zeer smakelijke en volledige hutspot te bereiden. Een van de smakelijke gerechten, die men met wortelen kan bereiden, is ongetwijfeld de écht-Hollandsche hutspot, waarvan elke rechtgeaar de Leidenaar volgens de oude traditie op den derden October smult en die ook de overige Neder landers zoo gaarne in den winter eten. Maarde groote vraag voor de huisvrouwen is thans, of hutspot ook zonder vleesch smakelijk kan zijin! Welnu dat kan ze inderdaad! Wanneer de huisgenooten met elkaar twee ons belegen kaas willen .uitsparen" is er een hutspot te be reiden, die wat smaak en voedings waarde betreft niets onderdoet voor de bekende hutspot-met-klapstuk. HUTSPOT (4 personen). (Recept van Alida Reiding) 2% kg aardappelen, 1 kg wor telen, 250 gram K pond) uien, 100 grap. (1 ons) boter of vet, 200 gram 2 ons) belegen kaas, 1 afgestreken eetlepel zout, 2Y, dl (2K kopje) melk. Maak de wortelen en de uien schoon en snijd ze fijn. Laat een deel DE VOEDINGSWAARDE VAN PEULVRUCHTEN. De peulvruchten studie-combinatie (secretariaat Instituut voor Planten veredeling, Wageningen) schrijft ons: Nu een aanvang is gemaakt met de distributie van bruine boonen en capucijners, is het nuttig om eenige gegevens omtrent de voedings waarde dezer peulvruchten naar voren te brengen, zooals deze ons verstrekt werden dqjor mej. A. Veen- haas, hoofd van de afdeeling kwali- leits-onderzoelc van landbouwpro ducten van het Centraal Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek te Wageningen. Bruine boonen en capucijners zijn typisch Nederlandsche voedingsmid delen, die wanneer zij 1 a 2 maal per week genuttigd worden, een ge schikte afwisseling in het gebruike lijke menu vormen en bovendien gezond en goedkoop zijn. Ook uit voedingsoogpunt is een dergelijke afwisseling alleszins verantwoord, zooals uit het onderstaande blijkt, waarin de prijs en de belangrijkste voedingsbestanddeelen in vergelij king met die van vleesch en aard appelen zijn weergegeven. Duidelijk komt hierin tot uiting, dat peulvruchten practisch evenveel eiwit bevatten als vleesch, een feit, aat veel te weinig bekend is. Boven dien is het in peulvruchten aan wezige eiwit belangrijk goedkooper dan het eiwit, dat men in den vorm van vleesch koopt. Weliswaar is de samenstelling van peulvruchten eiwit anders dan die van vleesch- eiwit, zoodat het eerste niet het laatste geheel kan vervangen. Maar wanneer men 1 a 2 maal per week peulvruchten nuttigt, telt dit be zwaar niet en zijn de peulvruchten hun plaats in onze voeding alleszins Waard. Bovendien bestaat een maal tijd nooit uitsluitend uit peulvruch ten. Door gebruik te maken van andere voedingsmiddelen kan men zorgen voor een volwaardig geheel. Hierbij denken wij b.v. aan de peul vruchtensoepen, welke bij verwer king van aardappelen, groenten (selderij, prei, ui), melk en vet een zeer goede en smakelijke voeding vormen. Of aan peulvruchten in vasten vorm, gecombineerd met groenten (slaatje van andijvie of bieten) en een toespijs van melk of karnemelk. Peulvruchten activeeren, evenals bruinbrood, de spijsvertering. Zij vormen verder een geconcentreerd voedsel, geven daardoor spoedig een gevoel van verzadiging en zijn uit dien hoofde bij uitstek geschikt voor perscnen, die zwaren lichamelijken arbeid verrichten. Goed kauwen en ten goede bereiding bevorderen- de verteerbaarheid. Voor zwakke magen verdient het aanbeveling bruine boonen te zeven, zooals dit door artsen vaak voor jonge kinderen wordt voorgeschreven. Geitenmelk goekooper en beter dan koemelk. 300 g. bevatten: 100 g. kosten: Peulvruchten (gemiddeld) 22 g. eiwit 1,5 g. vet 60 g. koolhydr. 4 a 5 cent Vleesch Aardappelen 20 g. eiwit 2 g. eiwit 10 g. vet 0,2 g. vet 0 g. koolh. 21 g. koolhydr. 14 cent 0,8 cent van de uien met 2 eetlepels boter 10 min. zachtjes smoren. Doe er de wortelen en ruim 1/4 liter water bij. Voeg na 10 min. de schoonge boende of geschilde (in vieren ge sneden) aardappelen en het zout toe. Laat alles een half uur zachtjes koken. Stamp het door elkaar en maak den hutspot smeuïg door toe voeging van de gekookte melk. Roer van het vuur, de geraspte kaas er door. Bak de rest van de uien in de koekenpan met de rest van de boter lichtbruin; voeg wat bloem of aardappelmeel toe, laat deze even bruin kleuren en maak de jus af met een scheutje kokend water. Een deel van de wor telen kan ook rauw, geraspt door den hutspot gedaan worden; dit is zeer smakelijk en tevens vollediger. MANYA EEUKMAN. ZIJT GE NIET VOLDAAN OVER UW BROODMAALTIJDEN LUISTERT DAN NAAR GOEDEN RAAD! 1. Bruinbrood en roggebrood zijn veel voedzamer en gezon der dan wittebrood. 2. Door het gebruik van melk en melkproducten kwmt deze hoogere voedingswaarde vol komen tot haar recht. Vele menschen, die uitsluitend wit tebrood eten, bemerken, dat zij dik wijls spoedig na het nuttigen van den broodmaaltijd weer honger krij gen en het is daarom stellig wel eens interessant, na te gaan, wat daarvan de oorzaak is. Voor het bereiden van wittebrood wordt voor een belangrijk deel ge bruik gemaakt van bloem, die uit het binnenste gedeelte der graan korrels vervaardigd is. Bruin- en roggebrood daarentegen bakt men van meel, waarin de graankorrel meer volledig is verwerkt. En aange zien juist de zemelen waardevolle vitamines, mineralen en eiwit be vatten, terwijl het kiemwit arm aan deze stoffen Is, behoeft het ons dus niet te verwonderen, dat bruinbrood en roggebrood een grootere verschei denheid aan voedingsstoffen bevat ten dan wittebrood. Wanneer ge het wél meent met uw gezondheid, zult ge er dus goed aan doen, voortaan over te gaan tot deze „grovere" en daardoor zooveel vollediger broodsoorten! Ook ook voor uw gebit kan dat een belang rijke verbetering beteekenen, want de voor het wittebrood gebruikte tarwebloem heelt de slechte eigen schap de zoo gevreesde tandwolf (caries) in de hand te werken. De hoogere voedingswaarde van bruin brood en Toggebrood komt dan het meest tot haar recht, wanneer we bij de broodmaaltijden melk of karne melk drinken. Deze combinatie moet uit voedingsoogpunt ais vrijwel ideaal worden beschouwd. Evenals melk bevat kaas bijna alle voedingstoffen, waaraan de mensch behoefte heeft; zij komt dus vóór vele andere dingen in aanmerking voor belegging van de bruine boter ham. Men benutte daarvoor een deel van het gezins-kaasrantsoen en naar vermogen kan men de broodmaal tijden verder aanvullen met het ons door de distributie eenmaal per week toegestane ei of wel met rauw fruit (ook ramenas, winterwortel, gerasp te koolraap komen hiervoor in aan merking). Smakelijk en gezond is voorts een belegging met kwark, een melkpro duct, dat de prettige eigenschap heeft, zoowel zoet als pittig bereid te kunnen worden. Vermengen we de kwark die ook tegenwoordig bij vele goede inrichtingen verkrijgbaar is met wat suiker, honing, jam of vruchten, dan zal de boterham voor al voor kinderen een tractatie zijn; doen we er wat peper en zout, aro ma, tomatenpurée, ui, radijs, rame nas of gehakte tuinkruiden door, dan heeft men een zeer smakelijk hartig hapje voor het twaalfuurtje, dat door de kwarkbelegging dan rijk wordt aan melkeiwit. En tenslotte zouden wij ook het oud-Hollandsche bord pap in eere kunnen herstellen als begin van het ontbijt, want ook hierdoor krijgt men de zoo goede combinatie van graan soorten met melk. Men •bedenke De heer J. Bakker, assistent aan het Landbouwhuis alhier, schrijft ons: Bij een gezin met beste geiten wordt de pap niet gemeten Ook al zit men daar met zijn tienen te eten. De geit brengt best voedsel ook in nood, Al is de last om voer voor haar te krijgen soms wel wat groot. Nu men tegenwoordig als gevolg van de oorlogsomstandigheden reeds vele voedingsmiddelen slechts in be- përkte hoeveélheden of soms in het geheel niet kan krijgen, dient men in- het belang van de volksgezond heid uit te zien naar goede voedings middelen die men wél kan krijgen. Het is algemeen bekend dat melk een uitstekend voedingsmiddel is voor de menschen, en als regel in verhou ding tot de voedingswaarde goed koop. Toch heeft men dikwijls de neiging bij de uitgaven het eerst op oen post melk te bezuinigen. Dat die geheel onjuist is, springt dadelijk in het oog, wanneer men bedenkt dat de voedingswaarde van 1 liter melk, waaraan niets is onttrokken, onge veer overeenkomt met 7 eieren, of 4 ons biefstuk of 4 y ons visch. Zoo dikwijls meent men, dat "men ■wel grootendeels buiten melk kan, terwijl het ons daarentegen juist in siaat stelt, op in verhouding duur dere voedermiddelen te bezuinigen. Toch zijn er ongetwijfeld veel gezin nen, waar ook de uitgaven van de conumptiemelk bezwaarlijk zijn. Veel voordeeliger kan men dan ook irrplaats van koemelk te koopen zelf één of meer geiten houden. Om een zoo goed mogelijke voorziening van geitenmelk over het geheele jaar te kiijgen, zou men bijv. over twee gei ten moeten beschikken. Het werpen kan men dan zoo trachten te rege len, dat de eene geit droogstaat, wan neer het andere dier nog een flinken .plas melk geeft. In ieder gezin, maar in het bijzonder in gezinnen met kinderen, heeft de geitenmelk groote fceteekenis. De geitenmelk kan men in tegenstelling met koemelk, die soms zeer lang onderweg is, altijd versch koken, hetgeen juist bij kin deren ter voorkoming van voedings stoornissen van groote beteekenis schijnt te zijn. Heeft men zelf één of meer geiten, dan zal men per gezins lid in allerlei vormen ongetwijfeld meer melk krijgen dan wanneer men koemelk duur moet koopen. Voor koemelk betaalt men op het oogen- blik minstens 15 cent per liter. Deze melk, die gestandariseerd is, be vac 2y vet. Bij geitenmelk kan men wel ongeveer rekenen op 4 vet. De voedingswaarde van geiten- en koemelk is verder ongeveer gelijk. In de geitenmelk komt dus 1.5 vet meer voor, dat is per kg (1.03 liter), 15 gram vet extra. Bij kostenberekeningen komt men als regel op 4 a 5 cent per liter gei tenmelk. Hierbij is dan gerekend dat evenwel, dat ook hier het „grovere" beter is dan het „verfijnde", en men zijn keuze dus beter kan laten val len op tarwemeel, gewone haver mout, grove gort en ongeslepen rijst dan op tarwebloem, geprepareerde havermout, parelgort en geslepen rijst. Wanneer ge niet voldaan waart «ver uw broodmaaltijden, brengt deze weken dan eens in toepassing en ge zult stellig veel minder spoe dig weer hongerig zijn! MANYA BEUKMAN. al het voer moet worden gekooid terwijl de geiten juist in staat zijr. zeer veel huis- en keukenafval, dat niets kost, in melk en boter enz. om te zetten. De werkelijke kostprijs zal dan ook dikwijls nog lager zijn. Hoe wel deze kostprijs vrij wisselvallig is, o.m. ook afhankelijk van de meer of mindere productiviteit der dieren, zullen wij 5 cent ter vergelijking aannemen. Nemen wij dus een kostprijs van 5 cent van de geitenmelk aan en 15 cent consumptiemelkprijs koemelk, dan is de koemelk in verhouding 10 cent per liter duurder. Bovendien heeft men dan nog 15 gram zuiver vet extra. Betaalt men voor een pond rundvet 70 cent en neemt men aan dat hieruit 400 gram zuiver vet wordt gesmolten, dan heeft de 15 gram vet in geld uitgedrukt nog een waarde van 2.6 cent. Het verschil tusschen geitenmelk en en koemelk bedraagt dan dus totaal 12.6 cent per liter ten gunste van de geitenmelk. Dit is dan het financieele voordeel. Men bedenke daarbij, dat men zich bovendien door het houden van gei ten veiliger stelt ten opzichte van de voedselvoorziening van eigen gezin. Terwille van de volledigheid vesti gen wij er nog de aandacht op, dat men geitenmelk ter voorkoming van bloedarmoede (anaemie), niet eenzij dig aan zuigelingen beneden een half jaar moet geven. In combinatie met de moedermelk enz. is het wel te ge bruiken. Bij gevallen, waar het ab soluut onmogelijk is moedermelk te geven, is het gebruik van koemelk zekerder. Naar aanleiding van het boven staande geven wij een ieder in over weging eens na te gaan, of het geen aanbeveling verdient het komende voorjaar een geitlam aan te koopen cf voor eigen gebruik een extra lam aan te houden. Uitbreiding van den geitenstapel is ongetwijfeld in het algemeen belang, zoodat het pas af gekondigde slachtverbod ook zeer is toe te juichen. Een ieder werke er aan mee, dat er veel meer lammeren, vooral >van dé besté geiten voor de fokkerij worden aangehouden. Men streve er daarbij vooral naar lam meren aan te houden van moeders met een goed exterieur, die een beste productie hebben en ook van beste productiedieren afkomstig zijn. Voor de paring make men vooral van bok) ken van beste afkomst gebruik. Terloops werd eerder reeds opge merkt, dat de productiekosten van geiten met hooge melkopbrengster. lager zijn, dan bij minder goede ge- bruiksdieren. Dit valt wel zeer sterk op, wanneer men bedenkt, dat voor het onderhoudsvoer bij geiten die 500 liter melk geven, vrijwel even veel noodig is als voor geiten die 1000 liter melk per jaar geven. Ne men wij eens aan voor voorbeeld dat het onderhoudsvoer van een geit 3.25 cent per dag kost en de pro ductiekosten pej- liter melk 1.75 cent, dan kan de volgende berekening het meerdere vordeel van betere geiten bewijzen: 3.25 cent voor onderhoudsvoer plus 1.75 cent per 1 liter productievoer is 5 cent 3.25 cent voor onderhoudsvoer plus 3.50 cent per 2 liter productie- voer is 6.75 cent 3.25 cent voor onderhoudsvoer plus 5.25 cent per 3 liter productievoer is 8.50 cent. De uitgaven aanvoer per liter melk bedragen dan dus: by een melkgift van 1 liter melk 5 cent bij een melkgift van 2 liter 6/15 2 is 3.375 cent bij een melkgift van 3 liter 8.50 3 is 2.85 cent. IETS OVER DE UUDE HOLLANDSCHE KAAS £N HAAR GEBRUIK. In vergelijking met het gebruik van jonge en belegen soorten wordt oude kaas in ons land betrekkelijk weinig gegeten; toch is dit product in 'het buitenland een gevraagd artikel in de vele internationaal georiënteer de delicatessenwinkels, waar onze oude Goudsche, Edammer en Leidsche tronen tusschen de fijnste soorten Gargonzola en Giuyère, Bel Paëse of Rocquefort! Met recht geldt de pittige oude kaas bij de kenners ten onzent evenwel ook als een der beste van Nederlands zuivelproducten. Voor wie weet met hoeveel toewijding deze kaas wordt bereid en verzorgd „gefokt" zegt de vakman, is dit geen wonder, want hij weet immers, dat béste kazen voor bewaring wor den uitgezocht, in de hoop dat zij eens het praedicuat van oude kaas zullen kunnen dragen; meestal zijn zij afkomstig van een bepaalde boer derij 'of fabriek, die bij ervaring speciaal geschikt is gebleken voor de bereiding van een voor langere be waring bestemd product. In doelmatige pakhuizen worden de kazen in lange rijen in het gelid gezet, rium en luchtig, waardoor zij onder de gunstigste omstandigheden kunnen „rijpen". Worden bij som mige soorten buitenlandsche kaas speciale kunstgrepen toegepast om een markanten; pittigen smaak te be vorderen, de oude Nederlandsche kaas voltrekt haar rijpingsproces langs geheel nat- urlij ken weg. Op dit oogenblik is op de kaas bonnen óók oude kaas, bereid in het voorjaar van 1940 verkrijgbaar; wie naar héél oude vraagt, zal zelfs nog aanzienlijk oudere kaas kunnen ont vangen. En het is niet alleen de ty- peerende smaak van deze soort, bij velen nog onbekend, die aandacht verdient; de kooper profiteert ook van de voordeelen, die het gebruik van oude kaas biedt juist in dezen tijd van rantsoeneering. Oude kaas heeft een laag vochtgehalte ver kregen. Een ons oude volvette of 40+ kaas bevat dan ook belangrijk meer melkvet dan een gelijke hoe veelheid jonge kaas. Evenzeer stijgt het percentage aan eiwitten en andere voedingsstoffen al naar mate de kaas ouder wordt. Men kan de geleidelijk harder ge worden oude kaas op een gewonen rasp raspen en dan over de boter ham strooien; ook kan men ze malen in een z.g. amandelmolentje. Aldus ondervangt men het bezwaar, dat oude kaas brokkelig is en zich niet goed laat snijden. Niet alleen op het brood, ook in soepen, sauzen en stamppotten kan de geraspte of ge malen oude kaas met voordeel wor den gebruikt ter verbetering van den smaak en door haar belangrijk eiwit- en vetgehalte, tevens ter verhooging van de voedingswaarde der gerech ten. Afhankelijk van den gewensch- ten smaak kan men er meer of min der van aan de gerechten foevoegen. De thans beschikbare voorraden oude kaas zijn uiteraard beperkt; zij die zulks wenschen kunnen hun kaasrantsoen dus nü nog betrekken in den vorm van het oude, in het buitenland zoozeer gewaardeerde, product. DE ALKMAARSCHE COURANT is het EENIGE DAGBLAD met een EIGEN STADSKARAKTER. Dat is de GROOTSTE WAARDE voor den adverteerder! Tel. 3320. IETS GVc.lt DE VOEDINGS WAARDE VAN VOLLE EN VAN GEDEELTELIJK ONTBOOMDE If MELK. Ook de thans gedeeltelijk ontroomde melk heeft een hooge voedingswaarde. Ieder mensch en ieder zoogdier leeft in de eerste periode van zijn leven uitsluitend van melk en geheel in overeenstemming hiermede heeft de natuur er voor gezorgd, dat juist dit voedingsmiddel in de juiste ver houding èlle voedingswaarden bevat, .waaraan het groeiende kind of dier behoefte heeft. Ja zulke krachten heeft de melk, dat het kind zijn geboortegewicht in 180 dagen verdubbelt! Nog sneller vindt de gewichtsver dubbeling hij de dieren plaats. Een veulen verdubbelt bijvoorbeeld zijn geboortegewicht in 60 dagen; een kalf heeft er 47 dagen voor noo dig; een geit put uit de melk reeds in 22 dagen genoeg krachten om haar geboortegewicht te verdubbelen; bij een schaap is dit 15 dagen, bij een varken 14, bij een kat 9y, bij een hond 9 en bij een konijn 6 dagen. Bij deze laatste snel groeiende dieren bevat de moedermelk een aanmerkelijk, grooter percentage eiwitten en mineralen de belang rijkste bouwstoffen voor het lichaam dan bij de langzaam groeiende dieren en ook bij den mensch. En zoo is- het dan ook te verklaren,, waarom babies, die geen moedermelk krijgen, de koemelk niet „puur" mogen ge bruiken, want de menschelijke melk bevat 1,6 eiwit, terwijl dit per centage bij koemelk 3,5 is Zouden wij de zuigeling b.v. met schapen melk moeten grootbrengen, die 4,9 eiwit bevat, dan zouden wij deze nog meer moeten verdunnen. Op lateren leeftijd is het spijs verteringsapparaat in staat allerlei andere voedingsmiddelen te verwer ken, die tezamen ook volledig dienen te zijn, willen wij van een waarlijk goede voeding kunnen spreken. Zulk een voeding, die er dus voor moet zorgen, dat wij gezond blijven en onze energi» en weerstandsver mogen behouden, laat zich bijna niet denken, zonder het dagelij ksch ge bruik van melk. Niet alleen kinde ren, doch ook de volwassenen vin den in het geregeld gebruik hiervan een zeer grooten steun om goed ge voed te zjjn, want indien in het overige voedsel sommige voedings stoffen ontbreken of in niet vol doende mate voorkomen, kunnen deze tekorten door de melk worden aangevuld. Natuurlijk kunnen we deze hoe veelheid ook tot ons nemen door de toevoeging van melk aan soepen, sauzen, stamppotten, dranken, enz. En om met een actueel onder werp te eindigen: denk niet, dat ge deeltelijk ontroomde melk weinig waarde heeft voor ons lichaam, want niets is minder waar dan dat. Naast een wat lager gehalte aan vet, bezit deze melk het volle gehalte aan eiwitten, suiker, in water oplosbars vitaminen en mineralen, waaronder cok kalk en fosfor, die van zeer veet waarde zijn voor ons gebit en om) beéndérstelsel. Als baby putte U al Uw krachten uit de melk... houd haar daarom ook nu nog ih eere! MANYA BEUKMAN. VERMISSING VAN DISTRIBUTIE^ BESCHEIDEN. Zooals reeds eerder werd bekend gemaakt, zullen in het algemeen ver loren geraakte distributiebescheiden niet meer vervangen kunnen worden door nieuwe exemplaren. Het pu bliek zal dus in verband hiermede de grootst mogelijke zorgvuldigheid met de verschillende distributiekaar ten en bonnen dienen te betrachten. 'pi Aangezien van alle distributie» 'kaarten, met uitzondering van. de textielkaarten, losse bonnen ge» bruikt mogen worden, .wordt in het belang van het publiek aanbevolen bij het doen van inkoopen slechts die losse bonnen mede te nemen, ■welke daarbij benoodigd zijn. De mogelijkheid van verliezen van ge heele kaarten zal daarmee uitgeslo ten zijn.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 8