r 8 0 s, 2. *o m S a i»f 1 I BONNEN-NIEUWS. (Week van 17 Februari tot en met 24 Februari.) 102 AD 08,09 en 10 (haarden en kachels) alsmede de bons 15 l/m 24 (centrale verwarming) 12 Maartl half pond boter ot een halt margarine of 2 ons vel half pond boter .o. een half ond margarine of 2 ons vei (anthraciel, steenkolen, briketten ol turf) No. 30. (VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG). 17 Februari 1941. DE HUISVROUW VRAAGT EN GEEFT ZELF RAADl J O O CL S" S n> 3 r# o> et ê-3 g O* s-c: a g.® (0 03 B? S 2 Ch r+ 3' 3 3 rt> CL 3 B. rtl w ro o "L o Es* O S+ E" 3 O P 1 O Qi tD cl n> 03 2- <5 CTQ r" S* ai 03 03 2 fl> M- 3 Is S. 3.= 3"SS3 I's? !>r 3 <5 o sg% QTQ W S n m (D /"2 (T) B2-"S|3- e a re g g o°S B 6 Q4ïHPPc^3n)*Pi 1 i-ass 3 ëittg- p O I_i ïzr. 75 (u 5? 1—4 CL O 8*% CO Si i 3 ™'s F? «l- E- *5 cr P? 2 (5 2 P to p CL 3 0j> ft) P fD a to n> fc* <D w g- g> o p «-*- pj •3 P- «lotq £•03 0 s-3^ PS8- H co co to 3 W L> H r S rt> 8 3 o O c s z H3 r-t- >-( P fD P <1 CL fD <i P s* O g B.8 >S s.3 S- 3 w g-s1 £B"o§ o I 2101 3 p t-> hm n> P fD p Sglf? -3' a. ê*|.g- fD co 3 |g.P S 3 ^4 (B O m e c (B p.r*-i Isg" 0 0.^ 0 3 g S p-- ^gSaS? o 3 g" 2. o 3 !B 3 p 1 3* 0 O <73 ÏL< R- p- 2 *a -. 2 gsg-sppo-a 473 P P' Qj 3 3 P cc jq -- r-'jc o, p O 3-°^ CjS CD 0S52.02 p- 2: 'i i e-t- P P 1 J VIgoscH Vieeschwareri Rijst, rijstebloem, rijstemeel, rijstgries oj gruttenmeel Gort, gorimout of gruflen Havermout, havervlokken, haver- bloem, aard.meelvlokken, gort, gortmout of grutten, Vermicelli, Macaroni of Spaghetti Maizena, griesmeel, sago, aard appelmeel of puddingpoeder of puddingsauspoeder. Kaas Eieren Peulvruchten rif Zeep Petroleum Brandstoffen 02 YK 02 Worst e. d. 92 AD 44 AD 57 AD 31 AD 87 AD 19, 32, 45, 58 A D 04 AD 05 AD 01 AD 117 xxx) P Z periode 8 PZ D 11, 12 en 13 (haarden en kachels) 25, 26,27,28, 29,30, 31 en 32 (centrale verwarming) één eenheid brandstollen vierde perinde één eenheid cokes vierde periode 17 Febr, t. en m, 16 Maart 3 Febr. t. en m. 16 Maart Geldig tot en met 23 Febr. 17 Febr t, en m. 23 Febr. (2 Maart) 27 Jan. f. en m. 23 Febr. Geldia tot en met 23 Febr. 17 Febr. t. en m. 23 Febr. (2 Maart) rot en met 28 Febr. Ge'dia tot en met ?3 Febr. 17 Febr. t. en m. 23 Febr. (2 Maart) 17 Febr. t.en m. 26 Febr. 17 Febr. t. en m. 26 Febr. (2 Maart) 25 Jan. t. en m. 21 Febr. 28 Dec. t. en m. 21 Febr. 28 Dec. t. en m. 21 Febr. 28 Dec. t. en m. 21 Febr. 28 Dec. t. en m. 21 Febr. 27 Jan. t. en m. 23 Febr. Geldig tot en met 23 Febr. 17 Febr. t. en m. 23 Febr. (2 Maart) 27 Jan. t. en m. 16 Febr. 1 Febr. t. en m. 28 Febr. 1 Jan. t. en m. 30 April 30 Dec. t. en m. 23 Febr. 20 Jan. t. en m. 23 Febr. RANTSOEN 1 kilogram 125 gr. koffie of 50 gr. thee 100 gram of 100 gram roggebrood of 1 rantsoen gebak 50 gram roggebtöod 50 gram ander brood half rantsoen qebak 35 gram meel of b'oom half pond boter of een half pond margarine een flesch slaolie half pond margarine of boter xxxx) 1 ons vleesch or 1 rantsoen vleesch wat en xxxx) 1 rantsoen vleesc' w. half pond half pond half pond 1 ons 1 ons 1 ons per bon 1 ei een pond Xx) zie noot xxx) zie noot 2 liter 2 liter 25 Jan. t. en m. 28 Febr, t. en m. 28 Febr. Geldig t, en m. 14 Febr. één eenheid vaste brandstoffen één eenheid vaste brandstoffen A D: Algem. distributiebonboekje B B: Broodbonboekje. B 5: Boterkaart. Bik.: Bloemkaart. V. K.: Vleeschkaart. iVetk.: Vetkaar t. xx) 150 gram toiletzeep (nieuwe samenstelling) of 120 gram huishoudzeep of 250 gram zachte zeep, of 300 gram zachte zeeppasta of 250 gram zeep poeder of 600 crram wasch- poeder. xxx) Voor mannel. pers. boven 15 jaar 50 gr. scheerzeep, of één tube dan wel een pot scheer- crême. Op aparte scheerzeepbon! xxxx) Het rantsoen vleesch waren, dat per bon kan worden ge kocht, bedraagt 75 gram voor gerookt of gekookt varkens-, rund- of kalfsvleesch en voor gerookte worstsoorten, 110 gram voor gekookte worst soorten, rolpens en knakworst, 125 gram voor leverartikelen, tongenworst en nierbrood en 150 gram voor bloedworst. Distributie-Nieuws Vf JU IMM Il»HimiMlll III1M1IIIII— HUISHOUDELIJKE PROBLEMEN IN OORLOGSTIJD. Er is vandaag weer een heeleboel z.gn. klein goed te bespreken. Laat ons dus dadelijk beginnen met te trachten de verschillende problemen, die huisvrouwen ons voorlegden, tot een oplossing te brengen. Eieren. Mevr. W. A. v. Dr. te N. vraagt naar eieren, ingemaakt in kalk. Zij zou de pot, waarin de eieren zijn ingemaakt, nu weer willen gaan gebruiken en vraagt of de eieren nu verder op een rekje kunnen worden bewaard. Dat plan lijkt ons niet goed toe. Wij weten niet om hoeveel eieren het gaat en hoe lang mevrouw er over zal doen, voor de eieren op zijn, maar het is in elk geval veiliger, de eieren te laten waar ze zijn. Zij zijn beter opgeborgen in kalkwater, dan op een eierrekje. Laat mevrouw dus liever iets anders zoeken voor de pot, laat ze zich zoo goed mogelijk redden en de eieren nog een poosje goed houden. Er wordt herhaaldelijk gevraagd naar een methode om eieren, die al wat oud zijn, te koken zonder dat de schaal barst. Wij zouden U daarvoor willen aanraden om gebruik te maken van een erg eenvoudig middel. Neem (wij veronderstellen nu dat alle hulpmiddeltjes van met koud water opzetten, azijn in 't water, lapjes ombinden enz. al zijn gepro beerd) evenveel kleine kopjes, gróóte eierdopjes, soufflé potjes of speciale eierkookpotjes van vuurvast glas, desnoods een poffertjespan met gróóte holte's. Besmeer die potjes van binnen héél dun met wat boter. Breek in ieder een ei en strooi er een snip pertje zout op. Zet potjes, kopjes enz. in een warm waterbad en laat het ei zacht jes stollen. Zorg dat het water niet hard kookt rondom de potjes, want dan wordt het ei wel eens wat stug als een echt „hard" gekookt ei. Geef ieder zijn ei (zonder dop) op een schoteltje en in het potje, waarin het is bereid. Vooral de glazen eierkookpotjes maken een aardig figuur op tafel. Pannekoeken. Mevr. T. S.H. te M. vraagt hoe het komt, dat zij nu zooveel last heeft bij het bakken van pannekoeken, trommelkoek en dergelijke heerlijk heden. Het is met het tegenwoordige re- geeringsmeel inderdaad moeilijker dan anders om een goed baksel te krijgen. Wij hebben al eens eerder aange raden om vooral niet te dun beslag te maken en, in een tijd van eieren- schaarschte, het flensjes bakken liever na te laten, dan de risico van j mislukking te nemen met een beslag, dat wat zunig met eieren is bedeeld, i Als een tweede raad komt daar dan altijd bij de pannekoek enz. vooral I niet te vlug om te draaien, maar het j gebak behoorlijk stevig te laten worden, eer men er met het pan- nekoekmes aankomt. Met wat méér zorg kan men óók nog wel een behoorlijk resultaat krijgen. En als, niettegenstaande alle zorg, de eerste pannekoeken tóch stuk gaan? Dan doet men ze in een vuur vast schoteltje, besprenkelt de brok ken met wat vruchtensap, limonade stroop cf sterkere vloeistof, strooit er wat suiker tusschen of doet er wat jam op. Men vult desnoods de mislukte koek aan door er wat ge snipperde vruchten tusschen te doen en warmt deze „brokken" op een pan met warm water tot ze door en door heet zijn Niet vergeten een deksel te ge bruiken opdat de koek niet uit droogt. De mislukte baksels geven zoo de heerlijkste nagerechten weggedaan behoeven ze niet mógen ze in dezen tijd ook niet. Maar het is natuurlijk beter om de mislukking te voorkomen. Gebruik daarom eens een andere meelsoort, een gemengd meel, dat bestaat uit boekweitemeel, rijste meel en regeeringsmeel. Van dit mengsel, dat als grutte- meel, gemengd meel of pannekoeken- meel bekend staat, is met weinig moeite een evengoed baksel te maken als van de mooie witte bloemen, die wij gewend waren. Menigeen vindt de koeken, gebakken van gemengd meel, lekkerder dan die van tarwe bloem alleen. Voor J4 hg. van dit gemengd meel zijn 2 rijstbonnen verschuldigd. Ieder, die op een goed bakmeel is gesteld, weet nu hoe ze er aan komen kan. Vruchten. Mevr. G. v. W. heeft vragen over de vruchten, die reeds bewaard werden van October en November 1940 en informeert hoe het staat met het vitamine-gehalte van appelen en aardappelen om dezen tijd, Gedurende het bewaren loopt het vitaminegehalte van vruchten, groenten en aardappelen inderdaad achteruit. Als men over eenige maanden oude aardappelen kookt op de vroeger overal gebruikelijke manier (met veel water opzetten en later afgieten), dan is er werkelijk niet veel vitamine C meer in die aardappelen overgebleven. Zorg dus, dat wat er nog aan wezig is, behouden blijft door een doelmatige bereiding en houdt in het oog, dat het gehalte aan vitaminen, tijdens het bewaren, daalt. Worst. Mevrouw M. te S. vraagt om een oplossing voor het gebruik van harde worst Als de z.g. duurzame worst (cervi- laatworst en plckworst) is uitge droogd en niet gtfed te snijden is, dan moet U eens probeeren ze te raspen op een grove rasp, een z.g. zeep- schaaf of rauwkostrasp. Dat geeft een heel lekker strooisel op de boter ham. Met droog en hard rookvleesch kan hetzelfde worden gedaan. Melkpoeder. Van hetzelfde adres is de vraag hoeveel melkpoeder er noodig is voor het maken van melk. Van volle melkpoeder gebruikt men 125 gram melkpoeder, roert dat aan met een beetje water tot een gladde pap en giet er vervolgens de rest van het water (±9 d.l.) bij. Daarmee hebt U dan 1 liter melk gekregen, die zeer goed is voor pudding, pap, vla, enz. Versche melk is altijd beter en lekkerder om zoo te drinken, maar voor alle andere doeleinden is melk poeder bruikbaar. Taptemelkpoeder wordt op de zelfde wijze gemaakt van 85 gram melkpoeder en 9 d.L water. Het droge melkpoeder kan uit stekend worden gebruikt in stamp potten en in soepen. Volle melkpoeder maakt toevoe ging van vet minder noodig, men kan althans met minder vet toe. Zoetmiddelen. Er zijn ook eenige vragen binnen gekomen over het gebruik van kunstmatige zoetmiddelen. Voor zoover ons thans bekend is, is het gebruik van tabletjes, klontjes enz., die komen in plaats van suiker, niet schadelijk. Men moet zich echter wèl goed voor oogen stellen, dat deze kunst matige zoetmiddelen géén voedings waarde hebben en ook niet conser- veerend werken. Zoo kan er géén bewaarbare jam mee worden ge maakt óf de jam moet worden geste riliseerd, géén limonadestroop, want zij zou gaan schimmelen. Wèl kan men vruchten of vruch- tencompóte in glazen inmaken met een zoete vloeistof met zoetstof in- plaats van suiker gemaakt, als die compote maar wordt gesteriliseerd. Dat moet compote met suiker stroop trouwens ook. Het bitter worden en achteruit gaan in smaak valt erg mee. Na eenige maanden bewaren, was bij ons die compote met zoetmiddel nog best. i. Nog enkele tips. Al deze vragen hebben ons nog gebracht op een paar andere kleinig heidjes, die nu in de huishouding van belang zijn. U bent toch wel erg zuinig op de stukjes zeep, die als ze oud en dun worden, zoo gauw breken en weg gespoeld worden in de gootsteen, het waschtafelgat enz.? Neem ze weg vóór ze breken en verloren gaan. Doe ze bij elkaar in een potje en los ze, als het de moeite waard is, op met wat kokend water. Ze kunnen dan nog heel goed worden gebruikt voor handenwas- schen bij fonteintje enz. Omdat toiletzeep meestal geparfumeerd is, zal een dergelijke zeep niet geschikt zijn voor de afwasch. Hebt U een bijdrage van een trouwe lezeres er aan gedacht om bij het vriezende weer van de laatste weken Uw kleeren, wol, stopwol, breiwol, bontjes en alles waar mot in kan komen, buiten te brengen? Zeg niet dat er 's winters geen motten zijn, want wij zien ze ook dan wel. Hang kleedingstukken, waarin mot kan komen, buiten als het lekker vriest en houdt dat zoo lang moge lijk vol. Zet ook levensmiddelen, waarin mijt of dergelijk klein gespuis zich kan nestelen, eens buiten als het vriest. Liefst stelt men de levensmiddelen een week bloot aan lage tempera tuur, maar dan zijn ze ook goed „schoon". Met het beantwoorden van al dit „klein goed" is ten slotte alle ruimte gebruikt. Laat ons hopen, dat alle vraag sters in de gelegenheid zijn het ant woord te lezen en niet, gekluisterd door de griep, verstek laten gaan. Misschien herhalen de dames, die tot nog toe vergeefsch hebben ge wacht op de behandeling van hun vragen, hun wenschen nog eens? Wij zullen dan zoo spoedig moge lijk voor beantwoording zorgen. R. L.—H.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 7