r
8
0
s, 2.
*o
m S
a
i»f 1 I
BONNEN-NIEUWS. (Week van 17 Februari tot en met 24 Februari.)
102 AD
08,09 en 10 (haarden en kachels)
alsmede de bons 15 l/m 24
(centrale verwarming)
12 Maartl
half pond boter ot een halt
margarine of 2 ons vel
half pond boter .o. een half ond
margarine of 2 ons vei
(anthraciel, steenkolen, briketten ol turf)
No. 30.
(VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG).
17 Februari 1941.
DE HUISVROUW VRAAGT
EN GEEFT ZELF RAADl J
O
O
CL
S" S
n>
3
r#
o> et
ê-3 g
O*
s-c:
a
g.®
(0 03
B?
S 2
Ch r+
3'
3 3
rt> CL
3 B. rtl
w ro
o "L o
Es* O
S+ E" 3
O P 1
O Qi
tD
cl n>
03
2- <5
CTQ r"
S*
ai
03 03 2 fl> M- 3
Is S.
3.= 3"SS3
I's?
!>r
3
<5 o
sg%
QTQ W
S n m (D /"2 (T)
B2-"S|3-
e a re g g o°S B 6
Q4ïHPPc^3n)*Pi 1
i-ass 3 ëittg-
p O I_i ïzr. 75 (u
5? 1—4
CL O
8*%
CO
Si
i
3 ™'s
F? «l-
E-
*5 cr P?
2 (5 2
P to p
CL 3
0j> ft)
P fD
a
to
n>
fc* <D
w
g- g>
o p
«-*- pj
•3
P-
«lotq
£•03 0
s-3^
PS8-
H
co
co
to
3 W
L> H
r
S rt>
8
3
o
O
c
s
z
H3
r-t- >-(
P fD P
<1 CL fD
<i P
s*
O
g B.8 >S s.3 S-
3 w g-s1 £B"o§
o I 2101 3
p t-> hm n>
P fD p
Sglf?
-3' a.
ê*|.g-
fD co
3 |g.P
S 3
^4 (B
O m
e c (B
p.r*-i
Isg"
0 0.^
0 3 g S p--
^gSaS?
o 3 g"
2. o 3 !B
3 p 1 3* 0
O
<73 ÏL< R- p- 2 *a -.
2 gsg-sppo-a
473 P P' Qj
3 3 P cc jq --
r-'jc o, p O 3-°^ CjS CD
0S52.02 p- 2:
'i i e-t- P P 1
J
VIgoscH
Vieeschwareri
Rijst, rijstebloem, rijstemeel,
rijstgries oj gruttenmeel
Gort, gorimout of gruflen
Havermout, havervlokken, haver-
bloem, aard.meelvlokken, gort,
gortmout of grutten,
Vermicelli, Macaroni of Spaghetti
Maizena, griesmeel, sago, aard
appelmeel of puddingpoeder
of puddingsauspoeder.
Kaas
Eieren
Peulvruchten
rif
Zeep
Petroleum
Brandstoffen
02 YK
02 Worst e. d.
92 AD
44 AD
57 AD
31 AD
87 AD
19, 32, 45, 58 A D
04 AD
05 AD
01 AD
117 xxx)
P Z periode 8
PZ D
11, 12 en 13
(haarden en kachels)
25, 26,27,28, 29,30,
31 en 32
(centrale verwarming)
één eenheid brandstollen
vierde perinde
één eenheid cokes vierde periode
17 Febr, t. en m, 16 Maart
3 Febr. t. en m. 16 Maart
Geldig tot en met 23 Febr.
17 Febr t, en m. 23 Febr.
(2 Maart)
27 Jan. f. en m. 23 Febr.
Geldia tot en met 23 Febr.
17 Febr. t. en m. 23 Febr.
(2 Maart)
rot en met 28 Febr.
Ge'dia tot en met ?3 Febr.
17 Febr. t. en m. 23 Febr.
(2 Maart)
17 Febr. t.en m. 26 Febr.
17 Febr. t. en m. 26 Febr.
(2 Maart)
25 Jan. t. en m. 21 Febr.
28 Dec. t. en m. 21 Febr.
28 Dec. t. en m. 21 Febr.
28 Dec. t. en m. 21 Febr.
28 Dec. t. en m. 21 Febr.
27 Jan. t. en m. 23 Febr.
Geldig tot en met 23 Febr.
17 Febr. t. en m. 23 Febr.
(2 Maart)
27 Jan. t. en m. 16 Febr.
1 Febr. t. en m. 28 Febr.
1 Jan. t. en m. 30 April
30 Dec. t. en m. 23 Febr.
20 Jan. t. en m. 23 Febr.
RANTSOEN
1 kilogram
125 gr. koffie of 50 gr. thee
100 gram of
100 gram roggebrood
of 1 rantsoen gebak
50 gram roggebtöod
50 gram ander brood
half rantsoen qebak
35 gram meel of b'oom
half pond boter
of een half pond margarine
een flesch slaolie
half pond margarine
of boter
xxxx) 1 ons vleesch or
1 rantsoen vleesch wat en
xxxx) 1 rantsoen vleesc' w.
half pond
half pond
half pond
1 ons
1 ons
1 ons per bon
1 ei
een pond
Xx) zie noot
xxx) zie noot
2 liter
2 liter
25 Jan. t. en m. 28 Febr,
t. en m. 28 Febr.
Geldig t, en m. 14 Febr.
één eenheid vaste
brandstoffen
één eenheid vaste
brandstoffen
A D: Algem. distributiebonboekje
B B: Broodbonboekje.
B 5: Boterkaart.
Bik.: Bloemkaart.
V. K.: Vleeschkaart.
iVetk.: Vetkaar t.
xx) 150 gram toiletzeep (nieuwe
samenstelling) of 120 gram
huishoudzeep of 250 gram
zachte zeep, of 300 gram zachte
zeeppasta of 250 gram zeep
poeder of 600 crram wasch-
poeder.
xxx) Voor mannel. pers. boven 15
jaar 50 gr. scheerzeep, of één
tube dan wel een pot scheer-
crême.
Op aparte scheerzeepbon!
xxxx) Het rantsoen vleesch waren,
dat per bon kan worden ge
kocht, bedraagt 75 gram voor
gerookt of gekookt varkens-,
rund- of kalfsvleesch en voor
gerookte worstsoorten, 110
gram voor gekookte worst
soorten, rolpens en knakworst,
125 gram voor leverartikelen,
tongenworst en nierbrood en
150 gram voor bloedworst.
Distributie-Nieuws
Vf JU IMM Il»HimiMlll III1M1IIIII—
HUISHOUDELIJKE PROBLEMEN
IN OORLOGSTIJD.
Er is vandaag weer een heeleboel
z.gn. klein goed te bespreken.
Laat ons dus dadelijk beginnen
met te trachten de verschillende
problemen, die huisvrouwen ons
voorlegden, tot een oplossing te
brengen.
Eieren.
Mevr. W. A. v. Dr. te N. vraagt
naar eieren, ingemaakt in kalk.
Zij zou de pot, waarin de eieren
zijn ingemaakt, nu weer willen gaan
gebruiken en vraagt of de eieren nu
verder op een rekje kunnen worden
bewaard.
Dat plan lijkt ons niet goed toe.
Wij weten niet om hoeveel eieren het
gaat en hoe lang mevrouw er over
zal doen, voor de eieren op zijn,
maar het is in elk geval veiliger, de
eieren te laten waar ze zijn. Zij zijn
beter opgeborgen in kalkwater, dan
op een eierrekje.
Laat mevrouw dus liever iets
anders zoeken voor de pot, laat ze
zich zoo goed mogelijk redden en de
eieren nog een poosje goed houden.
Er wordt herhaaldelijk gevraagd
naar een methode om eieren, die al
wat oud zijn, te koken zonder dat de
schaal barst. Wij zouden U daarvoor
willen aanraden om gebruik te maken
van een erg eenvoudig middel.
Neem (wij veronderstellen nu dat
alle hulpmiddeltjes van met koud
water opzetten, azijn in 't water,
lapjes ombinden enz. al zijn gepro
beerd) evenveel kleine kopjes, gróóte
eierdopjes, soufflé potjes of speciale
eierkookpotjes van vuurvast glas,
desnoods een poffertjespan met
gróóte holte's.
Besmeer die potjes van binnen
héél dun met wat boter. Breek in
ieder een ei en strooi er een snip
pertje zout op.
Zet potjes, kopjes enz. in een
warm waterbad en laat het ei zacht
jes stollen. Zorg dat het water niet
hard kookt rondom de potjes, want
dan wordt het ei wel eens wat stug
als een echt „hard" gekookt ei.
Geef ieder zijn ei (zonder dop) op
een schoteltje en in het potje,
waarin het is bereid. Vooral de
glazen eierkookpotjes maken een
aardig figuur op tafel.
Pannekoeken.
Mevr. T. S.H. te M. vraagt hoe
het komt, dat zij nu zooveel last heeft
bij het bakken van pannekoeken,
trommelkoek en dergelijke heerlijk
heden.
Het is met het tegenwoordige re-
geeringsmeel inderdaad moeilijker
dan anders om een goed baksel te
krijgen.
Wij hebben al eens eerder aange
raden om vooral niet te dun beslag
te maken en, in een tijd van eieren-
schaarschte, het flensjes bakken
liever na te laten, dan de risico van
j mislukking te nemen met een beslag,
dat wat zunig met eieren is bedeeld,
i Als een tweede raad komt daar dan
altijd bij de pannekoek enz. vooral
I niet te vlug om te draaien, maar het
j gebak behoorlijk stevig te laten
worden, eer men er met het pan-
nekoekmes aankomt.
Met wat méér zorg kan men óók
nog wel een behoorlijk resultaat
krijgen.
En als, niettegenstaande alle zorg,
de eerste pannekoeken tóch stuk
gaan? Dan doet men ze in een vuur
vast schoteltje, besprenkelt de brok
ken met wat vruchtensap, limonade
stroop cf sterkere vloeistof, strooit
er wat suiker tusschen of doet er
wat jam op. Men vult desnoods de
mislukte koek aan door er wat ge
snipperde vruchten tusschen te doen
en warmt deze „brokken" op een
pan met warm water tot ze door en
door heet zijn
Niet vergeten een deksel te ge
bruiken opdat de koek niet uit
droogt.
De mislukte baksels geven zoo de
heerlijkste nagerechten weggedaan
behoeven ze niet mógen ze in
dezen tijd ook niet.
Maar het is natuurlijk beter om
de mislukking te voorkomen.
Gebruik daarom eens een andere
meelsoort, een gemengd meel, dat
bestaat uit boekweitemeel, rijste
meel en regeeringsmeel.
Van dit mengsel, dat als grutte-
meel, gemengd meel of pannekoeken-
meel bekend staat, is met weinig
moeite een evengoed baksel te maken
als van de mooie witte bloemen, die
wij gewend waren. Menigeen vindt
de koeken, gebakken van gemengd
meel, lekkerder dan die van tarwe
bloem alleen.
Voor J4 hg. van dit gemengd meel
zijn 2 rijstbonnen verschuldigd.
Ieder, die op een goed bakmeel is
gesteld, weet nu hoe ze er aan
komen kan.
Vruchten.
Mevr. G. v. W. heeft vragen over
de vruchten, die reeds bewaard
werden van October en November
1940 en informeert hoe het staat met
het vitamine-gehalte van appelen en
aardappelen om dezen tijd,
Gedurende het bewaren loopt het
vitaminegehalte van vruchten,
groenten en aardappelen inderdaad
achteruit. Als men over eenige
maanden oude aardappelen kookt op
de vroeger overal gebruikelijke
manier (met veel water opzetten en
later afgieten), dan is er werkelijk
niet veel vitamine C meer in die
aardappelen overgebleven.
Zorg dus, dat wat er nog aan
wezig is, behouden blijft door een
doelmatige bereiding en houdt in het
oog, dat het gehalte aan vitaminen,
tijdens het bewaren, daalt.
Worst.
Mevrouw M. te S. vraagt om een
oplossing voor het gebruik van
harde worst
Als de z.g. duurzame worst (cervi-
laatworst en plckworst) is uitge
droogd en niet gtfed te snijden is, dan
moet U eens probeeren ze te raspen
op een grove rasp, een z.g. zeep-
schaaf of rauwkostrasp. Dat geeft
een heel lekker strooisel op de boter
ham.
Met droog en hard rookvleesch
kan hetzelfde worden gedaan.
Melkpoeder.
Van hetzelfde adres is de vraag
hoeveel melkpoeder er noodig is
voor het maken van melk.
Van volle melkpoeder gebruikt
men 125 gram melkpoeder, roert dat
aan met een beetje water tot een
gladde pap en giet er vervolgens de
rest van het water (±9 d.l.) bij.
Daarmee hebt U dan 1 liter melk
gekregen, die zeer goed is voor
pudding, pap, vla, enz.
Versche melk is altijd beter en
lekkerder om zoo te drinken, maar
voor alle andere doeleinden is melk
poeder bruikbaar.
Taptemelkpoeder wordt op de
zelfde wijze gemaakt van 85 gram
melkpoeder en 9 d.L water.
Het droge melkpoeder kan uit
stekend worden gebruikt in stamp
potten en in soepen.
Volle melkpoeder maakt toevoe
ging van vet minder noodig, men
kan althans met minder vet toe.
Zoetmiddelen.
Er zijn ook eenige vragen binnen
gekomen over het gebruik van
kunstmatige zoetmiddelen.
Voor zoover ons thans bekend is,
is het gebruik van tabletjes, klontjes
enz., die komen in plaats van
suiker, niet schadelijk.
Men moet zich echter wèl goed
voor oogen stellen, dat deze kunst
matige zoetmiddelen géén voedings
waarde hebben en ook niet conser-
veerend werken. Zoo kan er géén
bewaarbare jam mee worden ge
maakt óf de jam moet worden geste
riliseerd, géén limonadestroop,
want zij zou gaan schimmelen.
Wèl kan men vruchten of vruch-
tencompóte in glazen inmaken met
een zoete vloeistof met zoetstof in-
plaats van suiker gemaakt, als die
compote maar wordt gesteriliseerd.
Dat moet compote met suiker
stroop trouwens ook.
Het bitter worden en achteruit
gaan in smaak valt erg mee. Na
eenige maanden bewaren, was bij
ons die compote met zoetmiddel nog
best. i.
Nog enkele tips.
Al deze vragen hebben ons nog
gebracht op een paar andere kleinig
heidjes, die nu in de huishouding
van belang zijn.
U bent toch wel erg zuinig op de
stukjes zeep, die als ze oud en dun
worden, zoo gauw breken en weg
gespoeld worden in de gootsteen, het
waschtafelgat enz.?
Neem ze weg vóór ze breken en
verloren gaan. Doe ze bij elkaar in
een potje en los ze, als het de moeite
waard is, op met wat kokend water.
Ze kunnen dan nog heel goed
worden gebruikt voor handenwas-
schen bij fonteintje enz. Omdat
toiletzeep meestal geparfumeerd is,
zal een dergelijke zeep niet geschikt
zijn voor de afwasch.
Hebt U een bijdrage van een
trouwe lezeres er aan gedacht om
bij het vriezende weer van de laatste
weken Uw kleeren, wol, stopwol,
breiwol, bontjes en alles waar mot
in kan komen, buiten te brengen?
Zeg niet dat er 's winters geen
motten zijn, want wij zien ze ook
dan wel.
Hang kleedingstukken, waarin mot
kan komen, buiten als het lekker
vriest en houdt dat zoo lang moge
lijk vol.
Zet ook levensmiddelen, waarin
mijt of dergelijk klein gespuis zich
kan nestelen, eens buiten als het
vriest.
Liefst stelt men de levensmiddelen
een week bloot aan lage tempera
tuur, maar dan zijn ze ook goed
„schoon".
Met het beantwoorden van al dit
„klein goed" is ten slotte alle ruimte
gebruikt.
Laat ons hopen, dat alle vraag
sters in de gelegenheid zijn het ant
woord te lezen en niet, gekluisterd
door de griep, verstek laten gaan.
Misschien herhalen de dames, die
tot nog toe vergeefsch hebben ge
wacht op de behandeling van hun
vragen, hun wenschen nog eens?
Wij zullen dan zoo spoedig moge
lijk voor beantwoording zorgen.
R. L.—H.