H fl
1/3 O
i 8 a S
I'S "O-d -S i
■a J 'J ■S -I C
"S-S
I 5
413
c
S .5
-If!
llil-
Rantsoenen voor cafés.
VOOR DE HUISVROUW.
Roodekool in een half
uur gaar!
Stamppotwinter 1941.
Briketten voortaan op
de bon.
KINDERSPEL.
ADRESSEN
Teelt van landbouw-
zaden.
VOOR DE VROUW.
Servicein den goeden zin
m
-*
0)
03
O
2 >o
►-H tO
(M
■Sï
0
£?d'
W c
fH 'O
C d) w
0 d N 0
"2 <2
-ri O
8 83°-°
5"g 8
Ms fes
0
T3 ^5
C -0
Si 8
"S H
W>
'Hi-C 0
2 f
'O M
<u-3
O
Sf
■s5
3
-M W -£
"Sc BO.S
m <3 J4 uS H
C .Q 3 J3 -g 3 U
S Ja 3Xt ■gau
XJ S
Si'
b ^tOm'SiS
u SPSaa o
M 2 .2 J3 a "S -S
.O g o,S fl w
a
<u S
S
"n
c a£
^■g-*
w 0
C C QJ w
0 tü3^
iw
S
r-4 W S
S Xi
j* W 0
-es
c s
E
rt i3
S. E 2"
o»ï«
8*3%ï%
t»o 0 b 0
I-3-? S
n S?.SJ
- 8,-5-g
B 8 8 S
■S^-ö-g s
S 2
ris 5 0 .ti :s»
S Sn >h 'S 13
c" 0 0 ,3 0
fc &Q -O
ges
S-S-S-g
:8 S J§
W- d
üj a h oJ
<1 sg
JJ H V tü
,53-iS
CU O) O
rQ ^5
W
u 2 fi'
cu CU CU
W S
c M c
•9-3|
rQ
7? cu
g 73 TS
03 73
CU -£ *g
Jrt X2
"1
C/3 -
g ai S
60 <3
a-j <3
o v ti
C
C aj re
c'S s e
I S aS
c cfl cu
fe S
•fi e
I S1s
^3^ 1°
N E
V
03
O)
jj o e ^3 c
0/ 51 a o a 2 -
a h aj fi
<U
u
4»
N
l-i C Ï2
C CU CÏ3 "r-H
■o vV
<U +-» N
n -M cö
SSD»
C Q O
«U 0 P co
T3
■4,5 I-1 -*-' r-»H
c O 43
.2 42 Sf Jh" c
.Th 5* CU CU C0
H,S'S'E-C
cu S
«>.sg,|
OJ O
Jm 2 Om W
C co Sn txo
0 0 r5 >-H o
co 0 co C
u V
CO
H M
w
O g
w
O
t-c 0 J>
-f-> 0
- O 0 w P
rg W 0 XJ
I ,w HH TJ
§w
I §i< nr
Jz rTT 0 w
>.S-G 8
K* +J
.SUJö
0 c
c w
0 0
.a v tb
C 3
0
tuO t-
W)
■2 c
a> O n) C
aaicu
WEHRMACHTS-MARKEN.
De Leider van den Distributie-
dienst ALKMAAR maakt bekend,
dat voor ingeleverde grootere hoe
veelheden Wehrmachtsmarken
(als grootere hoeveelheden zijn te
beschouwen meer dan 100 Marken,
welke meestal in heele vellen wor
den afgegeven) alleen rantsoen
bonnen worden verstrekt, indien de
betrokken handelaar kan aangeven,
door welk legeronderdeel (veld
postnummer) dan wel door welke
hotels, kwartiergevers, restaurants,
e.d. deze zijn afgegeven.
ALKMAAR, 14 Februari 1941.
De Leider voornoemd:
H. BAKKER.
Kofiie en thee tot
25 pCt. beperkt.
Het orgaan van „Horecaf" bevat
het volgende bericht:
Nu met ingang van 1 Februari
1941 het koffie- en theerantsoen van
resp. 250 gram en 75 gram werd te
ruggebracht op 125 gram en 50 gram,
zal met ingang van dien datum iedere
instelling (café en restaurant)
slechts worden voorzien op basis van
25 van het verbruik over het
overeenkomstige tijdvak van het
vorige jaar voor koffie en thee.
De toe te wijzen hoeveelheden van
de artikelen, waarvoor maandelijks
toewijzingen door het Centraal Dis
tributie Kantoor worden verstrekt,
bedragen voor: koffie en thee 25
peulvruchten 100 suiker 75
grutterswaren (rijst, ha vermouth,
vermicelli, gort, maizena) 75
spijsolie 50
door
MARTINE
WITTOP KONING.
Wees zuinig op voedings
stoffen en op brandstof.
Is er wel één groentegerecht, dat
de reputatie heeft van zóó lang te
moeten koken als roodekool?
,Hoe langer de roodekool stooft en
suddert", zei de huisvrouw uit een
vorige generatie, „des te lekkerder
wordt ze!" En die sudder- en stoof,
tijd eindigde dan zelfs niet met een
paar uur, maar duurde van 's mor
gens na 't ontbijt totdat de maaltijd
's middags werd opgediend.
Ter verontschuldiging van deze
voor de moderne huisvrouw ontoe
laatbare methode dient ten eerste,
dat in grootmoeders tijd op het
brandstofgebruik niet zoo streng
werd toegezien als thans, nu gas
komfoor en electrische plaat de ver
vanging vormen van het toen steeds
doorbrandende fornuis. Ten tweede
was de huisvrouw er zich toen niet
van bewust, dat een lang voortge
zette verwarming ten nadeele komt
van de kostelijke vitaminewaarde
uit onze groente, die een verhitting
van langer dan een half uur niet
verdraagt.
Thans gaan we dus anders te werk.
We leggen er ons op toe om èn
voedingswaarde èn brandstof te be
sparen en dit streven brengt ons tot
een roodekoolgerecht, dat in Yi uur
gereed kan zijn en dat in smakelijk
heid zeker niet achterblijft bij de
„doodgekookte" roodekool volgens
grootmoeders receptenboek.
Wie daaraan nog mocht twijfelen,
probeere maar eens het volgende
recept.
Roodekool (4 personen).
1 middelmatig groote roode
kool (ongeveer 1 kg), 40 g (2
afgestreken eetlepels) boter,
30 g (2 afgestreken eetepels)
suiker, een paar kruidnagelen,
ongeveer 2 eetlepels azijn.
Ontdoe de kool van de buitenste
bladeren, snijd haar dan doormidden
en schaaf de helften in £ijne snippers
of haal ze over een grove rasp (een
7 g. zeeprasp of groenterasp). Zet de
kool op met de helft van de boter,
niet meer dan „een bodempje" wa
ter, de kruidnagelen en een snuifje
zout (vooral niet veel!); breng ze
vlug aan de kook en laat ze dan op
een zacht vuur gaar worden (niet
langer dan uur). Zorg ervoor, dat
op dat oogenblik het water er juist
op verkookt is; voeg er de rest van
de boter bij met de suiker en den
azijn en roer alles goed door elkaar:
de kleur, die gedurende het koken
blauw is geworden, verandert weer
in helderrood na toevoeging van den
azijn. (Azijn kan ook vervangen
worden door citroensap of wel door
een zuren appel, die even boven de
pan met gare kool wordt geraspt en
er dan wordt doorgemengd!; ook in
dat geval verandert de blauw kleur
dadelijk in rood).
Geeft aan uw stamppot van
witte- of savoyekool de noo-
dige zorg-
Drie manieren om de voe
dingswaarde ervan te ver-
hoogen.
Meer dan ooit vormt dezen winter
de stamppot een gewaardeerd ge
recht; immers, afgezien van de sma
kelijkheid, brengt dit eenpansgerecht
ons ook het voordeel van een zuinig
brandstoffengebruik.
Maar óók meer dan ooit zullen we
dezen winter ons best doen om on
zen stamppot op te voeren tot een
mate van voedzaamheid, waaraan
we vroeger ternauwernood dachten.
Het komt er n.l. op 't oogenblik op
aan, dat we andere vroeger voor
ons doodgewone! toevoegsels als
vleesch en worst vervangen door
voedingsmiddelen, die daarmee in
waarde ongeveer gelijkstaan en die
de kosten van den maaltijd niet te
veel verhoogen.
Bij den kool-stamppot gaat dat
heel gemakkelijk; zelfs kunnen we
op verschillende wijzen het ontbre
kende eiwit er in aanvullen.
Ten eerste is dit mogelijk door
een gedeelte van de hoeveelheid
aardappelen te vervangen door boo-
nen; witte boonen passen er het
best bij, maar ook bruine boonen la
ten zich heel goed gebruiken. We
koken de boonen, die een veel lan-
geren kooktijd vragen dan de kool
en de aardappelen, afzonderlijk gaar,
of wat veel voordeeliger is in
brandstofverbruik we bestemmen
voor onzen stamppot een hoeveel
heid boonen, die we van een vorigen
maaltijd hebben overgehouden en
die dus op hetzelfde vuur zijn gaar
geworden met de boonen van den
vorigen dag.
Aan één ding moeten we nu nog
denken, n.l. dat we voor dezen
stamppot ook wat melk gebruiken:
daardoor komt het eiwit uit de boo
nen veel beter tot zijn recht. Vóór
het dooreenstampen dus, gieten we
wat melk in de pan.
En dan nog iets, wat minder de
voedingswaarde dan wel de smake
lijkheid betreft: we stampen de boo
nen niet mee fijn, maar we roeren
ze op 't laatst losjes door de gestamp
te kool met aardappelen, zóó, dat ze
goed héél blijven; ze blijven, om
warm te worden, dan nog even in
den stamppot op 't vuur.
Een tweede middel om de eiwit-
waarde te verhoogen is taptemelk-
poeder. Voegen we daarvan vóór
het stampen per persoon ons (1
klein theekopje), mooi glad aange
mengd met wat water, bij de koken
de aardappelen en kool, dan stijgt
de voedingswaarde van ons gerecht
evenveel alsof we er 1 ons vleesch
in hadden meegekookt.
Het derde middel bestaat uit toe
voeging van y2 ons geraspte kaas
per persoon; ook daardoor vervangen
we de waarde van 1 ons vleesch. Is
het de bedoeling, dat de kaassmaak
niet naar voren komt, dan kiezen
we jonge kaas; verlangen we daar
entegen juist naar iets pittigs (wat
juist bij wittekool uitstekend past!)
dan valt onze keus op belegen of
zelfs op oude kaas.
Een algemeen recept voor den
stamppot laat ik hier volgen; het kan
naar willekeur gebruikt worden
voor al de bovengenoemde gevallen,
met dien verstande, dat voor den
stamppot met boonen de hoeveelheid
aardappelen van 1 y, kg wordt ver
minderd tot 1 kg.
Voedzame stamppot van witte-
of savoyekool (4 personen).
IK kg aardappelen, 3/4 kg
(IK pond) witte- of savoye
kool, 60 gr. (3 afgestreken eet
lepels) boter of vet, 4 dl (4
kleine theekopjes) melk, wat
zout;
ter verbetering van de voedings
waarde:
I. 200 gr. (2 ons) witte of bruine
boonen, in gekookten toestand 400
gr. wegende (of 5 kleine theekopjes
vol); de aardappelen worden in dit
geval tot 1 kg verminderd;
II. 100 gr. (1 ons of 2 kleine thee
kopjes) taptemelkpoeder;
III. 100 gr. (1 ons) geraspte of ge
malen kaas.
Leg onder in de pan de schoonge
boende (niet geschilde), gewasschen,
in parten gesneden aardappelen met
een bodempje kokend water en wat
zout (niet veel!); leg daarop de fijn
gesnipperde of grofgeraspte kool,
laat beide samen vlug aan de kook
komen en maak ze dan op een
zacht vuur gaar en tegelijk droog
(ongeveer K uur). Giet er de melk
bij, breng die vlug aan den kook en
stamp de groente en de aardappe
len met het vet door elkaar.
Meng er voor I losjes de gare boo
nen door.
Giet voor n het aangemengde
melkpoeder tegelijk met de melk in
de pan.
Roer voor III de geraspte kaas
door het gerecht en laat ze even
mee warm worden.
RAUWE WORTEL EN RAMMENAS
KUNNEN VERSCH FRUIT
GEDEELTELIJK VERVANGEN.
Het voorlichtingsbureau van de
Voedingsraad deelt het volgende
mede:
In een vorig bericht is uiteengezet,
dat het vitamine-C in goede hoeveel
heden in de gewone voeding voor
komt en dat men zijn voeding zoo
dient in te richten, dat ook vol
doende van dit vitamine met het
voedsel wordt opgenomen.
In de eerste plaats komen als bron
van vitamine-C in aanmerking aard
appelen, versche groenten (vooral de
koolsoorten) en versch fruit. Nu is
versch fruit in den winter en in het
voorjaar schaarsch en dikwijls duur.
Het gehalte aan vitamine-C van den
aardappel gaat in het voorjaar ach
teruit. Aanvulling door versch fruit
is dan zeer aan te bevelen. Gelukkig
kan het fruit gedeeltelijk worden
vervangen door de veel goedkoopere
rammenas, rauwen wortel, rauwe
koolraap en over eenigen tijd ook
door de radijs.
Zeer smakelijk is een rauw wor
teltje, een dun schijfje rammenas of
een plakje koolraap op de boterham,
doch men zal graag naar eenige
variatie uitzien.
VERZOEK AAN
DISTRIBUTIE-DIENSTEN.
Distributie-diensten van omlig»
gende gemeenten worden ver
zocht, ten behoeve van hun eigen
plaatsgenooten, speciale mededee-
lingen zoo spoedig mogelijk aan
ons bureau in te zenden, opdat ze
in het eerstvolgend nummer van
dit
„DISTRIBUTIE-NIEUWS"
kunnen worden opgenomen.
Aangezien hier en daar bij den
handel en onder het publiek een on
juiste opvatting blijkt te bestaan
omtrent den verkoop van uit kolen
gruis en/of afval van vaste brand
stoffen vervaardigde briketten
(tegels), welke tot dusverre door
vele handelaren buiten de distribu
tie werden aangeboden, heeft de
noodzakelijkheid zich doen gevoelen
om den verkoop van dergelijke bri
ketten in het vervolg uitsluitend op
geldige brandstoffenbonnen te doen
geschieden.
Waar verder is komen vast te
staan, dat het product in vele geval
len minderwaardig was en tegen ab
normaal hooge prijzen van de hand
werd gedaan, heeft de Overheid in
gegrepen en bij een wijziging van
de „vaste brandstoffen distributiebe
schikking 1940 III" onder meer de
volgende eenheden vaste brand
stoffen vastgesteld:
briketten, geheel of gedeeltelijk
vervaardigd van uitval en/of af
val van vastebrandstoffen, geen
turf zijnde: 100 kg.
briketten, geheel of gedeelte
lijk vervaardigd van uitval en/of
afval turf: 250 kg.
niet tot briketten geperst uitval
en/of afval van vaste brandstof
fen, geen turf zijnde: 75 kg.
Door het Rijkskolenbureau worden
maatregelen genomen om een zekere
kwaliteitsgarantie voor het produet
te verkrijgen en tot het vaststellen
van een maximumprijs te komen.
Deze variatie is op verschillende
manieren mogelijk. Hieronder volgen
eenige voorbeelden van slaatjes:
Slaatje met rammenas.
1 kleine rammenas,
1 struikje andijvie of K ons veld
sla,
2 eetlepels kwark, scheutje melk,
of zoo mogelijk slaolie,
wat zout, mosterd en aroma naar
smaak.
Vermeng de kwark met y, thee
lepel mosterd, wat zout en aroma,
verdun ze met wat melk of slaolie.
Schil de rammenas en rasp haar op
een fijne rasp, onder nu en dan door
eenmengen in de te voren klaarge
maakte saus, daar anders een leelijke
verkleuring optreedt.
Wasch de veldsla en laat ze goed
uitlekken of wasch de andijvie en
snijdt haar in zoo dun mogelijke
reepjes. Meng de veldsla of andijvie
met de saus.
Slaatje van wortel en koolraap.
1 middelmatig groote winterwortel
(ongeveer 200 gr.),
K kleine koolraap (ongev. 200 gr.),
2 eetlepels kwark,
scheutje melk of zoo mogelijk sla
olie,
stukje ui en wat zout, mosterd en
aroma naar smaak.
Meng de kwark aan als in boven
staand recept is beschreven, doe er
wat geraspte ui door. Boen den
wortel schoon (met harden borstel
of pannenspons) en rasp deze op
een fijne rasp in de saus, om ver
kleuring te voorkomen. Schil de
halve koolraap (bewaar de- rest tot
den volgenden dag) en rasp haar
eveneens in de saus. Meng alles
goed door elkaar.
Het moet een echte kindervriend
Kijn, die meneer op het centraal
distributiekantoor in Den Haag die
besloten heeft om alle bons van het
oude distributie-bonboekje en van
de oude boter-, vet- en vleesch-
kaarten in één slag voor ongeldig te
verklaren.
Nu hebben de kleuters tenminste
pok wat om mee te spelen. Ze heb
ben al zoo vaak een tik op de vingers
gekregen als ze hun handjes uitsta
ken naar moeders bonten bonnen-
schat. Maar nu hebben ze hun eigen
distributie-speelgoed, waar ze wat
gelukkig mee zijn.
Verduisterinkje-spelen is voor de
kleuters wel heel interessant maar
voor moeder is het toch niet leuk
als .ze de spiegelruiten van buffet en
theetafel telkens beplakt vindt met
papierstrooken van allerlei formaat.
Kinderen mogen gerust dartel zijn
in huis maar als ze uren lang door
de kamers en den gang marcheeren
al zingend: ,JEin... vier, Erica,
Erica", dan is dat wel wat vermoei
end voor de huisgenooten.
En dat schuilkelder-spel kun je ze
Uen keer per dag verbieden, maar
nauwelijks is de rug gedraaid of de
blokken van de bouwdoos vliegen
weer door de kamer en de kinderen
zitten weer op hun veilig plekje on
der de tafel.
Dank zij al die vervallen bons
zijn we voorloopig van die actueele
kinderspeletjes verlost. Een gevoel
van rust en voldoening geeft dót
als 'je de kleuters zoo kalm bezig
ziet met knippen, ruilen en koopen.
Maar ook dit amusement blijkt zijn
bezwaren te hebben. Want onze
slager is komen opspelen dat zijn
loopjongen met vervallen bons
no. 20 was thuis gekomen en dat
die van niemand anders dan van ons
afkomstig konden zijn.
Wij en wij alleen worden
dus voor oplichters aangezien. En
dat alleen omdat de kleuters de
bons die voor den slager klaar la
gen, hebben weggegraaid en er
andere voor in de plaats hebben
gelegd.
Kinderen zijn in staat de deug-
zaamste ouders de gevangenis in te
draaien.
Centraal Distributiekantoor:
Poststukken, Bezuidenhoutsche-
weg 144, 's-Gravenhage.
Telefoon 7 2 010 0
Interlocaal letters XXX
Secretariaat,
Bezuidenhoutscheweg 93,
's-Gravenhage.
Inspectie West:
D. J. Scheffel, Oudegracht 182,
In aansluiting op het persbericht
van 19 Januari 1941 betreffende
het teeltplan akkerbouw 1941 deelt
het rijksbureau voor de voedsel
voorziening in oorlogstijd nog het
volgende mede:
voor den verbouw van land-
bouwzaden, te weten: gras- en
klaverzaden, lucerne, serradella,
.wikken, lupinen, merg- en voe-
'derkool, suikerbieten mangels
en voederbieten, landbouwwortelen
(gele wortelen en stoppelworte-
len), uien, spurrie, boterzaad en
cichorei voor zaadwinning is een
teeltvergunning noodig.
Hoewel de teelt van karwij,
blauwmaanzaad, gele en bruine
mosterd verboden is en dit verbod
gehandhaafd blijft, kan aan de
speciale kweekers vergunning
worden verleend tot het verbou
wen van een beperkte oppervlakte
voor zaadwinning.
Voor de teelt van karwijzaad
zijn deze teeltvergunningen reeds
toegewezen.
Handelaren-kweekers,
ook zij, die eventueel niet aange
sloten zijn bij de algemeene ver-
eeniging voor de teelt van den
handel in zaaizaad en pootgoed in
Nederland (A. V. Z.) die kool
rapen, stoppelknollen, landbouw
wortelen, uien, spurrie, boter
zaad, Westerwoldsch raaigras of
chichorei voor zaadteelt wenschen
te verbouwen, hetzij in eigen be
drijf, hetzij op contractteelt, moe
ten hiervan vóór 1 Maart 1941 op
gave doen aan de A. V. Z., Alex-
anderstraat 8, 's-Gravenhage, on
der mededeeling van:
1. welke oppervlakte van deze
gewassen door hen in 1938, 1939
en 1940 is aangelegd in eigen be
drijf of op contract is geteeld;
2. welke oppervlakte zij voor
oogst 1941 van deze gewassen
wenschen aan te leggen, eventueel
reeds aangelegd hebben;
3. naam en adres van hen, met
wie een contract werd afgesloten,
onder mededeeling van het gewas
en de oppervlakte, waarover ge
contracteerd werd.
Tevens dient opgegeven te wor
den het district en het nummer,
waaronder de contractanten bij de
landbouw-crisis-organisatie zijn
aangesloten.
Coöperaties, welke koolrapen,
stoppelknollen, landbouwwortelen,
uien, spurrie, boterzaad, Wester
woldsch raaigras of chichorei voor
zaadteelt wenschen te verbouwen,
dienen dezelfde gegevens, als hier
voor voor den handel genoemd, op
te geven aan de V. E. C. O., Land-
bouwhuis, Martinikerkhof 32,
Groningen, vóór 1 Maart a.s., ook
al zijn zij niet bij deze federatie
aangesloten.
Opgaven, welke na 1 Maart a.s.
bij de A. V. Z. of V. E. C. O. bin
nenkomen, worden niet in behan
deling genomen.
Zij, die het vorige jaar een aan
vrage bij de Nederlandsche Akker-
bouwcentrale hebben ingediend
voor het teelen van suikerbieten,
mangels- en voederbietenzaden,
hetzij in eigen bedrijf, hetzij op
contract, en aan wien door de
Nederlandsche Akkerbouwcentrale
een oppervlakte is toegewezen, be
hoeven geen nieuwe aanvragen in
te dienen.
Zij, die blauwmaanzaad, gele en
bruine mosterd voor zaaizaad wen
schen te verbouwen, moeten hiervan
eveneens voor 1 Maart a.s. opgave
doen aan de Nederlandsche Akker
bouwcentrale. De aandacht wordt er
echter op gevestigd, dat de verbouw
alleen, en dan nog in beperkte mate,
zal worden toegestaan aan de spe
ciale kweekers van deze gewassen.
Opgave van oppervlakte en variëteit
wordt vóór genoemden datum ver
wacht met vermelding van organisa
tienummer van den aanvrager (bij
contractteelt van dengene, op wiens
bedrijf het gewas wordt verbouwd).
Een ieder, hetzij handelaar, kwee-
ker, coöperatie, of landbouwer, die
gras- en klaverzaden (uitgezonderd
Westerwoldsch raaigraas), lucerne-
zaad, wikken-, lupinenzaad, serra-
dellazaad, merg- of voederkoolzaad
wenscht te verbouwen, moet hiervan
eveneens vóór 1 Maart a.s. opgave
doen aan de Nederlandsche Akker
bouwcentrale met nauwkeurige op
gave van oppervlakte, soort en even
tueel variëteit en van naam, adres,
organisatienummer van den verbou
wer (eventueel van den contractant).
Aan landbouwers is behoudens
voor een oppervlakte van 5 are,
waarop een ieder vrij is voor zaad
teelt een gewas te verbouwen naar
eigen keuze de teelt op eigen
koste en risico verboden van: kool-
rapenzaad, stoppelknollenzaad, boter
zaad en Westerwoldsch raaigras. Zij,
die gewoon waren deze zaden op
eigen risico te verbouwen, kunnen
alsnog trachten hiervoor een con
tract af te sluiten met een kweeker
of coöperatie.
Landbouwers, die een contract af
sloten met een handelaar, kweeker
of coöperatie, behoeven hiervoor per
soonlijk geen vergunning aan te vra
gen. Deze aanvragen geschieden dooi
den kweeker, handelaar of coöpera
tie, waarmede een contract werd af
gesloten. De teeltvergunningen wor
den echter wel op naam van den
landbouwer gesteld.
Voor landbouwers bestaat in be
perkte mate gelegenheid landbouw-
wortelenzaad, uienzaad, spurrie en
chichoreizaad voor eigen rekening te
teelen.
Zij, die hiervoor in aanmerking
wenschen te komen, moeten hiervan
vóór 1 Maart a.s. aangifte doen aan
de Nederlandsche Akkerbouwcentrale,
Bezuidenhoutschweg 15, 's-Graven
hage, met opgave van de te verbou
wen oppervlakte, soort, ras en varië
teit, alsmede van de verbouwde op
pervlakte in 1938, 1939 en 1940. Op
gave van volledig adres en organisa
tienummer is eveneens vereischt.
De warenhuizen blijven voor ons,
vrouwen, ook in deze tijden hun
aantrekkingskracht uitoefenen. In
een sfeer van licht, gezelligheid eir
warmte kunnen wij er drentelen
langs het nieuwste, mooiste of wel
het meest pracüsche op allerlei ge
bied: mode, toiletartikelen, kunst
voorwerpen, lectuur, meubelen, le
vensmiddelen en al die andere zaken,
welke noodzakelijk zijn in het leven'
of.... het slechts veraangenamen!
Het is daarom door eenige Plaat
selijke Commissies inzake Huishou
delijke Voorlichting en Gezinslei
ding en de directies van enkele
groote warenhuizen in de groote
steden van ons land uitstekend be
keken, om in dézen tijd nu im
mers iedere huisvrouw ernaar streeft
om ondanks distributie of schaarschte
van bepaalde levensmiddelen tóch
een voedzamen en smakelijken maal
tijd op tafel te brengen in een
alleraardigsten, smaakvollen stand
advies te laten geven over het werk
dezer commissies, in het bijzonder
op het gebied der voorlichting van
huisvrouwen inzake koken en voe
dingsleer. Zou dit ook voor onze
provincieplaatsen geen voorbeeld
zijn, om op te volgen?
Men is van plan om gedurende
eenige maanden met telkens on
geveer een tussehenpoos van veer
tien dagen in deze stands ver
schillende voedzame, goede produc
ten van eigen bodem, die minder'
bekend zijn, onder de aandacht te
brengen en om tevens de daarop be
trekking hebbende practische re
ceptenboekjes te verstrekken en de
gelegenheid open te stellen tot het
inschrijven voor een korten cursus
van 4 lessen over het onderwerp:
„Hoe voeden wij ons nü zoo goed
mogelijk?" kortom: de Nederland
sche huisvrouw met raad en daad
terzijde te staan.
Ook ik. kon, als een ware Eva's
dochter, de verleiding niet weerstaan
om van de koude, natte Haagsche
straten het gezellige warenhuis bin
nen te draaien en ook ik was blij
verrast, toen ik op d1 hoogste ver
dieping een moderne stand ontdekte
in crème en groen, waar een vrien
delijke leerares achter de volgende
appetijtelijke „gerechten voor dezen
tijd" stond: goudbruine havermout-
lapjes in tomatensaus, mosselenge-
hakt, gestoofde mosselen met purée,
notengehakt, peulvruchtengehakt en
boerenkool mei, groene erwten.
Ze vertelde me, dat de directie van
het warenhuis gratis plaats had af
gestaan aan de-Commissie en boven
dien een aardig receptenboekje liet
drukken. De Commissie is hierdoor
in de gelegenheid om het grootste
aantal vrouwen te bereiken, dat te
bereiken valt en haar te leeren, dat
er allerlei manieren zijn, om de voe
dingswaarde van onze maaltijden op
peil te houden.
Bewoonsters van Amsterdamsen
den Haag, als gij uit winkelen gaat
in de groote warenhuizen, kijk dan
eens uit naar. den stand der commis
sie en zakendirecties in de andere
groote steden van ons land, let op
het spreekwoord: „Een goed. voor
beeld doet goed volgen!", want dit
is „service" in den besten zin van
het woord.
Wilt U een paar voorbeelden tot
slot? Ziehier iets „nieuws en smake
lijks", 1
HAVERMOUTLAPJES
(voor 4 personen)
100 gr. havermout, 1 dl melk
of water, wat zout, geschrapte
ui, wat peper, nootmuskaat,
pl.m. 40 gr. boter, 50 gr. bloem.
Week de havermout in de vloei
stof (K uur). Maak de massa op
smaak af met wat zout, marmite of
aroma. Voeg zooveel bloem toe, tot
een vrij stevig deeg is verkregen.
Maak de boter heet en vorm in de
pan van de massa niet te dikke
lapjes. Bak Ze aan weerszijden vlug
bruin. Maak de jus af met vrij veel
water en stoof de lapjes nog K uur
na. De lapjes nemen veel vocht op.
N.B. Bij doze lapjes is tomaten
saus bijzonder lekker. Voegt men de
purée aan de jus toe en laat men
hierin de lapjes stoven, dan krijgt
men smakelijke lapjes, van de saus
doortrokken.
Nóg voedzamer zijn:
KRACHTRONDJES
(voor 4 personen).
150 gram (ly, ons) havermout,
1 ei, 1 ui, wat peper, zout,
nootmuskaat, aroma, 3 eet
lepels melk, K eetlepel toma
tenpuree, 50 gram K ons)!
belegen kaas, 50 gram ons)
boter.
Klop het ei met de melk, het zout,
de kruiden en de tomatenpuree. Giet
dit mengsel over de havermout ea
laat het er in trekken (circa K uur).
Roer er dan ook de kaas door. Bak
van dit beslag ronde koekjes in de
koekenpan met boter. Bak in de
overblijvende boter het fijngesnip
perde uitje bruin en maak de jus af
met wat kokend water. Deze jus kan
men bewaren.
MANY A BEUKMAN.