lïlls NIEUWE fUNTEHLIJST TEXTIEL- GOEDEREH De regeling van de distributie. CD a o srit s111 - 3 agfl bS s fl ■MMHMW Water voor de wasch, Een kijkje achter de schermen. 9 millioen klanten. Sl *1 ■ss 'I 18813 Zuurkool onderscheidt zich gunstig van de andere ingemaakte groente. Wasschen zonder zeep. VOOR DE HUISVROUW. Wittekool biedt thans vele en goede mogelijk heden. voor O) O -) a> Q i jf :f 1 --11 g sSlfa-ggÜSSss-^ s-ëls^asl a -a - Sïl'p Van den Hoofdredacteur van de Alkmaarsche Courant ontvingen we korten tijd geleden het verzoek een mededeeling te doen omtrent de hardheid van het Alkmaarsche leidingwater in verband met de waschbehandeling. We hebben deze vraag wat rui mer opgevat en hebben nagegaan, od welke wijze dit water behandeld kan worden, zoodat daarmede een besparing van zeep kan worden verkregen. Daartoe hebben we eenige bepalingen in dit water ver richt en dit ongeveer een week daarna herhaald. Uit die bepalingen naast elkaar is gebleken, dat in dien tijd de samenstelling van het water niet noemenswaard is veranderd. De hardheid bleek te zijn 12.5 Duitsche graden. Dit is niet buiten gewoon hoog, doch in vergelijking bijvoorbeeld met regenwater be staat er toch een groot verschil. De hardheid blijkt voornamelijk te worden veroorzaakt door' calcium- en magnesiumbicarbonaat. Door 10 minuten dit water te koken, blijkt de hardheid teruggeloopen te zijn tot 4.5 gr. De huismoeders, die in het bezit zijn van een kachel, waar op gemakkelijk en met weinig kosten water aan de kook kan wor den gebracht, doen dus goed gere geld daarop water een kwartier te koken en dit gekookte water te verzamelen voor de wasch. Door toevoeging van een pas sende hoeveelheid natronloogop- lossing en dit daarmede twee mi nuten te koken, kan de hardheid zelfs teruggebracht worden tot 0.7 graden. Wij vinden die oplossing echter een te gevaarlijk artikel om het gebruik daarvan in het alge meen aan te raden. Liever adviseeren wij, als met weinig kosten het regenwater in een ton kan worden verzameld, dit te doen. Men verkrijgt dan zeer zacht water. De directeur van den Keurings dienst voor Waren in het gebied Alkmaar, Dr. D. MOL. Een van de dingen, die in de laat ste maanden een stempel op het leven in ons land drukten, is wel de distributie van allerlei soorten levensbehoeften. De in verband hier mede genomen maatregelen hebben, zooals begrijpelijk, veranderingen te weeggebracht, welke niet altijd dooi het groote publiek ten volle zijn verstaan. Het is niet te voorkomen, dat een systeem van distributie, hoe goed dit ook is voorbereid en wordt uitgevoerd, voor bepaalde groepen en personen moeilijkheden mee brengt. Soms worden deze van te voren reeds voorzien, terwijl in an dere gevallen de praktijk deze aan het licht brengt. De met de uitvoe ring der distributiemaatregelen be laste autoriteiten zijn volkomen op ae hoogte van deze moeilijkheden en meermalen zijn zij er in geslaagd hiervoor een oplossing te vinden. De heer S. de Hoo, directeur van het Centraal Distributie-Kantoor, hield dezer dagen voor een aantal persvertegenwoordigers een korte inleiding over, wat hij noemde, het grootbedrijf met 30 artikelen en 9 millioen klanten. Hij zette de moei lijkheden uiteen, waarmede men te kampen had door de snelle uitbrei ding na 10 Mei van het vorige jaar. Het thans geldende systeem is niet volmaakt, indien rustig aan de uit breiding had kunnen worden ge werkt, zouden verschillende dingen wellicht anders zijn geregeld, doch, gezien den tijd van voorbereiding, kunnen wij tevreden zijn over het bereikte. Dit neemt niet weg, dat het C.D.K. gaarne open staat voor raad gevingen en dat opbouwende critiek welkom is. Het is, zeide de heer de Hoo. in theorie gemakkelijk een ideaal ontwerp samen te stellen, doch in de praktijk komen deze moeilijkheden te voorschijn. Zoo gaf hij het voorbeeld van de distributie van gort en havermout. In Friesland werd vrijwel hoofdzakelijk gort ge consumeerd, en daartegenover in Limburg havermout. Na de invoe ring van de distributie bleek dit pre cies het tegenovergestelde te zijn, en vroeg men in Friesland havermout en in Limburg gort. Men begrijpt welke problemen dit oproept, daar toch in de eerste plaats er voor moet worden gezorgd, dat de goederen bij den detailhandel aanwezig zijn, zoo dat de consument zijn bonnen kan inwisselen. V ervoersmoeilijkheden. Dit laatste is een punt, dat groote zorg vraagt. Het autovervoer is sterk ingekrompen, terwijl ook het ver voer per spoorweg moeilijkheden meebrengt. Wanneer dan een lang durige vorstperiode wordt doorge maakt, waarbij het vervoer te water is gestagneerd, levert dit nog extra hoofdbrekens op. Hierop was echter gerekend door dislocatie van de voorraden, zoodat geen ernstige tegenslagen werden ondervonden. Een ander punt is de verstrekking van de noodige kaarten aan het pu bliek, waarvoor het papier aanwezig moet zijn, en die ook naar de plaats van bestemming moeten worden ver voerd. Ook de verzending van de circulaires, welke van het C.D.K. regelmatig uitgaan met aanwijzin gen en regelingen betreffende de distributie, levert bezwaren op, daar sommige zes dagen onderweg zijn, ondanks expresse bestelling. Toch kan men zeggen, dat deze distributie beter is georganiseerd dan die in den vorigen oorlog. De reden hiervan kan men in de eerste plaats zoeken in het feit, dat de distributie thans volkomen centraal is geregeld, in tegenstelling met vroeger, terwijl vooral een voorname factor is, dat de distributie geschiedt via de normale kanalen van den han del. Dan is er nog het vraagstuk van de noodige arbeidskrachten. Ongeveer 5000 medewerkers moesten van bui ten komen, daar hiervoor geen amb tenaren bechikbaar waren. Dit brengt weer met zich mede, dat een scherpe controle en na-controle moet worden uitgeoefend en een nauw keurige administratie moet worden bijgehouden, zoodat geen bon verfo ren kan gaan. Dat dit doel bereikt is, blijkt wel uit het feit, dat de fraudes, welke ondanks alles hebben plaats gevonden, zeer vlug zijn achterhaald, voordat zij een ernstige vorm kon den aannemen. Eerlijkheid. Ook de kwestie der „distributie- eerlijkheid" speelt een rol. Vrijwel ieder tracht meer te krijgen dan hem toekomt, zoodat een scherpe controle der ingeleverde vellen met bonnen noodig is. Vrij veelvuldig komen hierop valsche bonnen voor, doordat op verschillende manieren de num mers zijn veranderd. Opmerkelijk is, dat nog nimmer een nadruk van bonnen is geconstateerd. Dit schijnt te veel moeilijkheden op te leveren door het gebruik van bijzonder pa pier, de druk-methode, enz., zoodat dit praktisch onuitvoerbaar is. De scherpe controle, welke op het C.D. K. wordt uitgeoefend, garandeert dat vrijwel alle veranderde bonnen wor den ontdekt, waarna maatregelen worden genomen, welke soms zeer streng kunnen zijn. Vervolgens staat het C.D.K. voor de moeilijkheid der extra-verstrek- kingen. Ook hierop wordt een scher pe controle uitgeoefend, en hoe noo dig dit is toonde de heer de Hoo aan door het voorbeeld te geven van een plaats met 20.000 inwoners, waar geen controle bestond, en waar in een maand tijd tweemaal zooveel ziekenbonnen werden uitgegeven als in Amsterdam. Ook de cantine-kwestie vraagt om aandacht. Hier zijn tenslotte de voor waarden gesteld, dat voor extra verstrekking alleen in aanmerking komen cantines waarin menschen een bestaan vonden, die anders op straat zouden komen te staan, en dat minstens 100 menschen in zulk een gebouw aanwezig moeten zijn. Organisatie. Thans nog het een en ander over de organisatie van het Centraal Distributie Kantoor. Het C.D.K. draagt er zorg voor, dat de beschikbare voorraden zoo billijk mogelijk over de bevolking worden verdeeld en dat nog steeds in de eerste levensbehoeften kan wor den voorzien, is zeer zeker niet op de laatste plaats te danken aan het tijdig in werking stellen van het distributieapparaat. Via het C.D.K. vinden zeventig procent van de voe- dings- en genotmiddelen en negentig procent van de kleeding hun weg naar de consument. Getallen Om de beteekenis der extra-rant soenen eens duidelijker naar voren te brengen, nemen wij als voorbeeld de groep arbeiders, die „zwaren" ar beid verrichten. Deze groep arbei ders omvat in ons land plus minus 800.000 personen en aangezien deze arbeiders recht hebben op een extra rantsoen van "1.000 gram brood per week, zijn hiervoor dus alleen reeds 1 millioen brood en extra per week benoodigd. De groep arbeiders, die „zeer zwa ren" lichamelijken arbeid verrichten, is ongeveer 200.000 personen groot en gerekend naar een extra-rantsoen van 2.000 gram brood per week, be- teekent dit dus ongeveer 500.000 brooden per week. 180.000 kilogram zeep wordt per distributieperiode voor arbeiders be schikbaar gesteld, die „vuilen" ar beid verrichten, per arbeider en per periode wordt 450 gram zeep ver strekt. In verband met het feit, dat dit extra-rantsoen over zes maanden verdeeld wordt, komt dit dus neer op 30.000 kilogram per maand. Wat betreft het formaat van de bonnen, dit is o.a. een gevolg van zuinigheidsoverwegingen en dat deze niet overbodig zijn, blijkt wel uit het feit, dat bij de uitreiking van de nieu we distributiebescheiden 60 millioen kaarten en kaartjes gemoeid waren, waarvan het 'drukken en verzenden ongeveer vier maanden in beslag heeft genomen. Een duidelijk beeld van de enorme hoeveelheden werk en materiaal, welke op het C.D.K. worden verzet resp. gedistribueerd, welke hoeveel heden eerder toe- dan afnemen, leve ren de volgende cijfers: Sinds 10 Mei tot en met Novem ber van het vorige jaar werden 671.255.000 kaarten met bonnen voor particulieren en de Duitsche weer macht, benevens boekjes met toewij zingen voor detaillisten en zegels be steld. Afzonderlijk gerekend komt dit neer op een totaal van 25 a 50 mil liard afzonderlijke bonnen. Men be hoeft zich niet af te vragen welke bewerkingen er moeten plaatsvinden, alvorens de bonnen en andere distri butiebescheiden hun weg via den consument, detaillist, grossier, enz. en distributiedienst, weer naar het C.D.K. vinden. Om vele redenen, o.a. om namaak te voorkomen, kon het drukken niet bij verschillende drukkerijen ge schieden. Om een indruk te geven van wat er inmiddels reeds aan pa pier verwerkt is, zijn de volgende cijfers wel vermeldenswaardig. Tot nu toe zijn ruim 10 millioen vel papier door de persen gegaan, het geen overeenkomt met een opper vlakte van 7 millioen vierkante meter' een gewicht van 850.000 kilogram en een stapel van 1200 meter hoogte. Om deze hoeveelheden te kunnen verwerken, zijn ten behoeve van het C.D.K. gemiddeld 20 snelpersen en 10 snijmachines in gebruik. Wanneer nu door het C.D.K. een nieuwe opdracht wordt verstrekt, levert de controle aan de drukkerij een nauwkeurig getelde hoeveelheid papier, welke na ontvangst in de drukkerij nogmaals nageteld wordt. Dit is reeds een omvangrijken ar beid, indien men in aanmerking neemt, dat voor broodkaarten meer dan een millieen vel geteld moet worden, met een totaal gewicht van 120.000 kg. Eventueele misdrukken moeten door de drukkerij met de goede bonkaarten worden ingeleverd, zoodat de totale hoeveelheid vellen inkomend papier overeenstemt met de hoeveelheid uitgaand papier. Na de verschillende bewerkingen, worden de bonkaarten en andere distributiebescheiden, in opdracht van het C.D.K., verzonden aan de 480 over ons land verdeelde distri butiediensten. De hoeveelheden, die dagelijks verzonden worden, zijn enorm,, want per dag gaan er de laatste maanden ongeveer 1500 aangeteekende stuk ken en pakketten de deur uit, welke een totaal gewicht vertegenwoordi gen van ruim 5000 kg van 10 Mei tot en met November waren dan ook reeds 170.380 aangetekende stukken verzonden. Onder deze getallen zijn ook de. aanvragen begrepen van de distributiediensten voor formulieren e.d., van welke aanvragen er gemid deld 250 per dag binnenkomen. Van^ deze formulieren bestaan op het oogenblik 191 verschillende soorten. Ongeldig verklaarde bonnen. Van de gelegenheid tot het stellen van vragen werd druk gebruik ge maakt. Zoo werd de vraag gesteld waarom verschillende bons aan het einde van de kaarten niet geldig wer den verklaard en vernietigd konden worden. De heer De Hoo verklaarde hierop, dat dit ook voor de toekomst in de bedoeling ligt. Het is n.l. geble ken dat tegen het einde van de kaart een deel van het publiek reeds meer gekocht had dan rechtens was toegestaan. Daar men geen geldige bonnen meer had was men reeds vooruitgeloopen op de beschikking en had nog niet geldig verklaarde bonnen ingewisseld. Dit had tot ge volg, dat men bij het C.D.K. kwam om extra-toewijzingen. Men kon toch geen gebrek lijden, verklaarde men dan. Daar het voor den winkelier dikwijls moeilijk is te weigeren, heeft men thans dezen maatregel ge nomen, teneinde de winkeliers te dwingen niet vooruit te loopen op de beschikbaarstellingen en hen te doen weigeren nog niet geldig ver klaarde bonnen te accepteeren. Ook is een campagne geopend te gen het euvel van de vermissingen van kaarten. Een nauwkeurig onder zoek wordt ingesteld in zulke geval len, en indien de aanvrage gegrond is, wordt voor enkele kaarten een minimum toegewezen, van andere kaarten in het geheel niets. Het lijkt een hardvochtig systeem, doch de praktijk heeft het noodzakelijk ge maakt. Geen bonnetibeiirzen. Voorts werd nog de vraag gesteld of bonnen mogen worden geruild. Hiertegen bestaat incidenteel geen bezwaar, doch tegen verkoop van bonnen moet scherp worden opge- g 8 Z a s 2 S M o •3 S a 3 Si .H '1 Sb fH - .r—CL) c *.g &j3*-3 w o .r-T r *H p x) 4J *0 c3 C 03 'S 8 3 43 ,*s w C 3 9 q; •8 a -3 O lx* 8 2 .H 3 ft Q) O <- 5 5 c "5 J3 X fc"§ "S '3 S 2-? o at; Mw «s i> - - F xs 0 S 3 3 M .5 +r> <n H cd N drQ -5 8 <u td ÏIJ A «p-S-gls g w v -2 H -2 G Z :p "g <g <8 A -S i 5 'o H J3 S Niet langer dan een half uur koken en wel rauw door den stamppot. III. Zuurkoolschotel. Benoodigd- heden (voor 4 pers.): 1% pond zuurkool, y2 pond (2 stuks) zure Zuurkool, een échte wintersche kost neemt naast onze traditio neels boerenkoolstamppot en onze stevige erwtensoep een belang rijke plaats in onder de gefechten, die aan de Nederiandsche huisvrouw overbekend zijn. Zuurkool biedt in tegenstelling tot andere groenten het voordeel, dat zij gesneden en inge maakt in huis komt en dus steeds „panklaar" is! Vele huisvrouwen meenen, dat er van zuurkool alleen maar stamppot gemaakt kan worden en zuurkool dus feitelijk niet in aanmerking komt voor een meer uitgebreiden maaltijd. Dit is echter geenszins het geval! Ook zullen huisvrouwen misschien willen opmerken, dat zuurkool een verduur zaamde, dus ingemaakte, groente is en daarom niet zóó voedzaam als een versche soort zou zijn. In het alge meen kunnen we dit van verduur zaamde groenten inderdaad aanne men, doch de zuurkool maakt daar een gunstige uitzondering op. (Men vergelijke daarvoor de voedingstabel, samengesteld door dr. E. G. van 't Hoog en Martine Wittop Koning, ten dienste van de Commissie inzake Huishoudelijke Voorlichting en Ge zinsleiding en verkrijgbaar bij de administratie van „Helpt Nu", de Bruynestraat 54, den Haag). We kunnen in dezen tijd daarom zonder bezwaar méér dan „af en toe" van zuurkool gebruik maken en daarbij niettemin voor een goede af wisseling zorgen. Ziehier eenige recepten: I. Zuurkool rftet witte boontjes. Benoodigdheden (voor 4 pers.): 1Y-2 pond zuurkool, 100 gram (1 ons) witte boonen, 1 ui, 20 gram (1 afgestreken eetlepel) boter, 3 dl (3 kopjes) water. Bereiding: Zet de gewasschen witte boonen des avonds te voren in het Water te weeken. Kook ze een half uur in het weekwater, voeg de even doorgesneden zuurkool toe en laat alles nog 20 minuten koken. Snipper de ui en bak hem in het vet of de boter bruin. Roer de ui door de zuurkool, maak zuurkool af op smaak met zout en peper en indien er nog wat vocht op de zuurkool is, bind dit dan met aangemengd aard appelmeel. II. Zuurkool met groene erwten. Benoodigdheden (voor 4 pers.): 1 y. pond zuurkool, 100 gram (1 ons) groene erwten, 1 stukje sel- derieknol, 20 gram (1 afgestre ken eetlepel) boter, 4 dl (4 kop jes) water, zout, peper, desge- wenscht tomatenpuree. Bereiding: Zet de groene erw ten des avonds te voren in het wa ter te weeken. Kook ze een uur in het weekwater, voeg de even door gesneden zuurkool en de gesnipperde selderieknol toe en laat alles samen 20 minuten koken. Roer boter of vet er door en maak op smaak af met zout, peper en desgewenscht toma- tenpurée. treden. Daarom is het stelsel der z.g. bonnenbeurzen ongewenscht. In de praktijk bleken deze te verwateren en te ontaarden in een bedrijf waar bonnen werden gekocht en verkocht. Natuurlijk kan dit niet worden goed gevonden en hiertegen zal dan ook met kracht worden opgetreden. De leiding van het C.D.K. hoopt hiermede een beter inzicht te heb ben gegeven in de moeilijkheden, waarmede zü te kampen heeft en het publiek er van te hebben overtuigd, dat alles wordt gedaan om het alge meen belang zoo zuiver mogelijk te dienen. Dat er daarbij wel eens moei lijkheden ontstaan is nu eenmaal niet te vermijden. appel, 1 ui, 20 gram (1 afgestre ken eetlepel) boter, 15 gram (2 afgestreken eetlepels) taptemelk- poeder, zout, peper. Bereiding: Snijd de zuurkool iets fijn en kook ze met een bo dempje water. Wasch de appels, ver wijder het klokhuis, snijd ze in klei ne blokjes en voeg zé bij de zuur kool. Laat zuurkool en appels samen 15 minuten koken. Snijd de ui in groote ringen. Braad de boter licht bruin, doe de ui erin en roer de melkpoeder er door. Pas vooral op voor te bruin braden. Roer het meng sel door de zuurkool en maak ze af op smaak met zout en peper. Doe een scheutje melk in een vuurvasten schotel. Breng de zuur kool daarin over, bestrooi ze met een weinig paneermeel en laat er een bruin korstje op komen in ongeveer 15 minuten in een matig warmen oven. Wie niet" over een oven be schikt kan de aschla uit de kachel nemen en de schotel met platte dek sel bedekt erin zetten voor het ver krijgen van een bruin korstje; of 19 minuten langer laten koken en ge woon in de dekschaal opdoen. IV. Zuurkoolsalada (pikant). Be noodigdheden (voor 4 pers. bij gestoofde peren): 250 gram (ld pd) zuurkool, 1 uitje, 1 augurkje, 1 lepel gehakte peterselie, 2 eet lepels kwark, zout, eventueel aroma en een appel. Bereiding: Snijd de zuurkool fijn en vermeng ze met het gesnip perde uitje en augurkje, met de kwark en de gehakte peterselie. Voeg zout en aroma naar smaak toe. Doe er desgewenscht een fijn ge snipperde appel door. In de dagbladen van Januari van dit jaar werden de resultaten be schreven van een door den rijks- vezeldienst ingesteld onderzoek naar de mogelijkheid, in de huis houding te wasschen zonder zeep. Daarbij werd gewezen op de ge varen van bleeken met bleekpoe- der, namelijk dat onopgelost geble ven korreltjes bleekpoeder (chloor kalk) in het waschgoed gaatjes bijten. Van de zijde der bleekpoederfa- brikanten verzocht men ons er de aandacht op te vestigen, dat dit gevaar op gemakkelijke wijze kan worden voorkomen. Wanneer men het bleekpoeder vóór het gebruik oplost in een kleine hoeveelheid water, en deze voldoenden tijd laat staan, zinken alle onopgelost ge bleven bestanddeelen naar den bodem en vormt zich boven bet neerslag een heldere, geconcen treerde oplossing van chloorkalk. Door voorzichtig af te schenken, zoodat het bezinksel achter blijft, en vervolgens de oplossing tot de juiste sterkte te verdunnen, krijgt men een vloeistof, waarmee het waschgoed zonder gevaar voor gaatjes kan worden, gebleekt. Men moet daarbij rekening hou den met de omstandigheid, dat het neerslag niet snel bezinkt. Minstens enkele uren voor het gebruik moet daarom 'de oplossing worden ge maakt; bij voorkeur op den avond voor het wasschen. Heeft men ver zuimd de oplossing tijdig te maken, dan kan het gevaar voor het ont staan van gaatjes aanzienlijk wor den verminderd door het bleekpoe der in een dicht geweven lapje te binden en dit zakje door het water heen en weer te bewegen, dus op door MARTINE WITTOP KONING. Nu de wittekool nog weken lang beschikbaar zal zijn, is de noodige afwisseling in de bereiding welkom. Hebt U wel eens opgemerkt, hoe, zelfs nog vóór de herfst officieel is aangebroken, verschillende huis vrouwen haar gezin reeds tracteeren cp kool? Er is dan Augustus, September heusch nog aardig wat keus op 't gebied van groente, en toch blijkt 't verlangen naar roode-, witte- en savoyekool zóó sterk, dat men deze groenten graag een plaats geeft naast de bloemkool, de worteltjes, de tomaten en de zomersche blad groenten. In dien tijd waardeeren we dus de kool. Hoe komt 't dan, dat eenige maan den later, als de winter reeds een eind op streek is en het voorjaar gaat naderen, diezelfde kool nog maar aanvaard wordt alseen „noodzakelijk kwaad", in deze be teekenis, dat we een groente op onzen disch niet willen missen en dat we dan maar onze toevlucht nemen tot kool? De groente-zelf is hier zeker niet de schuldige; die blijft ons haar overvloed van waardevolle bestand deelen bieden (vooral zouten en vita mines) en ze heeft van haar smaak ook nog iets verloren. De kwestie is, dat die smaak op den duur voor ons de charme van het nieuwe heeft ingeboet. We dienen daarom te overleggen, of 't niet anders kan. En dan komen we tot het inzicht, dat de bereiding hier een punt van groot belang moet zijn, dat de gevarieerde vorm en de toevoeging van verschillende met elkaar afwisselende ingrediënten het euvel van eentonigheid met succes kunnen voorkomen. Wittekool b.v. kan geschaafd worden, maar ze kan óók in grove parten worden gesneden, die, nadat ze in hun geheel zijn gaargekookt, bedekt worden met een saus, of wel, met wat jus worden gestoofd. Verder kan in het sausje, waarmee we zoowel de fijngeschaafde als de in parten gesneden kool afmaken, de noodige afwisseling worden gebracht. De kool, die we dan deze week b.v. met een melksausje opdienen, zal de volgende week met een kaas- of een tomatensaus een geheel anderen indruk op ons maken en a.h.w. een nieuwe groente voorstellen. Tenslotte zal de fijn gesnipperde of grof geraspte kool, rauw vermengd met een smakelijke sla-saus, in geen enkel opzicht herinneren aan de ge kookte warme groente; vooral bij visch zal zoo'n wittekool-sla een welkom bijgerecht vormen. Over den stamppot van wittekool hebben wij dan zelfs nog niet ge sproken; ook die kan op zichzelf weer verschillende mogelijkheden dezelfde wijze als waarop men blauwselwater maakt. De eerstge noemde methode is echter beter; men vindt haar dan ook veelal in de gebruiksaanwijzing op de pakjes vermeld. Met betrekking tot de te gebrui ken hoeveelheid bleekpoeder kan nog worden vermeld, dat een pakje met 65 gram bleekpoeder voldoen de is voor het maken van pl.m. 4 emmers bleekvloeistof. brengen: met witte boonen b.v.., met worst, met geraspte kaas, enz. Een paar voorbeelden van kool* gerechten, die U tot nu toe misschien niet bekend waren, mogen hier volgen. Wittekool met tomaten- of kaassaus. (4 personen). lal A kg witte- of savoyekool, A\ 1. melk, 40 gr. (2 afgestreken eet lepels) boter, 40 gr. (4 afgestreken eetlepels) bloem, 2 volle eetlepels dikke tomatenpurée of 50 gr. (6 volle eetlepels) geraspte oude kaas, wat zout. J, Ontdoe de kool van de buitenste bladeren, snijd ze 'dan doormidden en verdeel elke helft in 4 parten; snijd het hardste gedeelte van de stronk weg en kuok de stukken gaar in wat kokend water net zout (on geveer 3/i uur). Bereid intusschen de saus door de boter met de bloem op een zacht vuur roerende te ver warmen tot een glad mengsel, dit geleidelijk te verdunnen met de melk, de saus eveh te laten door koken en ze dan af te maken met de tomatenpurée of de kaas en wat zout. Leg met behulp van een schuim spaan de geef" uitgelekte stukken kool in de schaal, bedek ze met een gedeelte van dc saus en presenteer er de rest in een sauskom bij (zoo doende is bij daardappelen geen jus noodig). Wi' tekoolsla. (4 personen). 250 gr. pond) witte- of savoye kool 150 gr. (1A ons) winterwortel of selderij knol, 3 eetlepels hangop, melk of karnemelk, 1 eetlepel azijn of citroensap, wat mosterd, peperen zout, wat fijngesneden peterselie. Bereid de slasaus door de hangop, de melk of karnemelk te vermengen met den azijn of het citroensap, den mosterd, de peper en het zout. Ontdoe een kool van de buitenste bladeren, snijd ze dan doormidden, en rasp van een van de helften op een grove rasp de vereischte 250 gr. (gebruik de rest van de kool den volgenden dag b.v. voor een stamp pot). Rasp ook het schoongemaakte stuk winterwortel of selderij knol, vermeng de groenten dan met de slasaus en strooi er de peterselie over. Kwark in plaats van hangop, melk of karnemelk, vormt een meer ge bonden saus, in dikte overeenko mende met meyonnaise. Prijs 7Vs cent. Bureau Alkmaarsche Courant N. V. Boek- en Handelsdrukkerij v.h. HERMS. COSTER ZOON. "Voordam 9.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 8