lïlls
NIEUWE
fUNTEHLIJST
TEXTIEL-
GOEDEREH
De regeling van de distributie.
CD
a
o
srit s111
- 3 agfl bS s
fl
■MMHMW
Water voor de wasch,
Een kijkje achter de schermen.
9 millioen klanten.
Sl *1
■ss 'I
18813
Zuurkool onderscheidt zich gunstig van de
andere ingemaakte groente.
Wasschen zonder zeep.
VOOR DE HUISVROUW.
Wittekool biedt thans vele
en goede mogelijk
heden.
voor
O)
O
-)
a>
Q
i jf :f 1 --11 g
sSlfa-ggÜSSss-^
s-ëls^asl a -a -
Sïl'p
Van den Hoofdredacteur van de
Alkmaarsche Courant ontvingen
we korten tijd geleden het verzoek
een mededeeling te doen omtrent de
hardheid van het Alkmaarsche
leidingwater in verband met de
waschbehandeling.
We hebben deze vraag wat rui
mer opgevat en hebben nagegaan,
od welke wijze dit water behandeld
kan worden, zoodat daarmede een
besparing van zeep kan worden
verkregen. Daartoe hebben we
eenige bepalingen in dit water ver
richt en dit ongeveer een week
daarna herhaald. Uit die bepalingen
naast elkaar is gebleken, dat in dien
tijd de samenstelling van het water
niet noemenswaard is veranderd.
De hardheid bleek te zijn 12.5
Duitsche graden. Dit is niet buiten
gewoon hoog, doch in vergelijking
bijvoorbeeld met regenwater be
staat er toch een groot verschil. De
hardheid blijkt voornamelijk te
worden veroorzaakt door' calcium-
en magnesiumbicarbonaat. Door 10
minuten dit water te koken, blijkt
de hardheid teruggeloopen te zijn
tot 4.5 gr. De huismoeders, die in
het bezit zijn van een kachel, waar
op gemakkelijk en met weinig
kosten water aan de kook kan wor
den gebracht, doen dus goed gere
geld daarop water een kwartier te
koken en dit gekookte water te
verzamelen voor de wasch.
Door toevoeging van een pas
sende hoeveelheid natronloogop-
lossing en dit daarmede twee mi
nuten te koken, kan de hardheid
zelfs teruggebracht worden tot 0.7
graden. Wij vinden die oplossing
echter een te gevaarlijk artikel om
het gebruik daarvan in het alge
meen aan te raden.
Liever adviseeren wij, als met
weinig kosten het regenwater in
een ton kan worden verzameld, dit
te doen. Men verkrijgt dan zeer
zacht water.
De directeur van den Keurings
dienst voor Waren in het gebied
Alkmaar,
Dr. D. MOL.
Een van de dingen, die in de laat
ste maanden een stempel op het
leven in ons land drukten, is wel de
distributie van allerlei soorten
levensbehoeften. De in verband hier
mede genomen maatregelen hebben,
zooals begrijpelijk, veranderingen te
weeggebracht, welke niet altijd dooi
het groote publiek ten volle zijn
verstaan. Het is niet te voorkomen,
dat een systeem van distributie, hoe
goed dit ook is voorbereid en wordt
uitgevoerd, voor bepaalde groepen
en personen moeilijkheden mee
brengt. Soms worden deze van te
voren reeds voorzien, terwijl in an
dere gevallen de praktijk deze aan
het licht brengt. De met de uitvoe
ring der distributiemaatregelen be
laste autoriteiten zijn volkomen op
ae hoogte van deze moeilijkheden en
meermalen zijn zij er in geslaagd
hiervoor een oplossing te vinden.
De heer S. de Hoo, directeur van
het Centraal Distributie-Kantoor,
hield dezer dagen voor een aantal
persvertegenwoordigers een korte
inleiding over, wat hij noemde, het
grootbedrijf met 30 artikelen en 9
millioen klanten. Hij zette de moei
lijkheden uiteen, waarmede men te
kampen had door de snelle uitbrei
ding na 10 Mei van het vorige jaar.
Het thans geldende systeem is niet
volmaakt, indien rustig aan de uit
breiding had kunnen worden ge
werkt, zouden verschillende dingen
wellicht anders zijn geregeld, doch,
gezien den tijd van voorbereiding,
kunnen wij tevreden zijn over het
bereikte. Dit neemt niet weg, dat het
C.D.K. gaarne open staat voor raad
gevingen en dat opbouwende critiek
welkom is. Het is, zeide de heer de
Hoo. in theorie gemakkelijk een
ideaal ontwerp samen te stellen,
doch in de praktijk komen deze
moeilijkheden te voorschijn. Zoo gaf
hij het voorbeeld van de distributie
van gort en havermout. In Friesland
werd vrijwel hoofdzakelijk gort ge
consumeerd, en daartegenover in
Limburg havermout. Na de invoe
ring van de distributie bleek dit pre
cies het tegenovergestelde te zijn, en
vroeg men in Friesland havermout
en in Limburg gort. Men begrijpt
welke problemen dit oproept, daar
toch in de eerste plaats er voor moet
worden gezorgd, dat de goederen bij
den detailhandel aanwezig zijn, zoo
dat de consument zijn bonnen kan
inwisselen.
V ervoersmoeilijkheden.
Dit laatste is een punt, dat groote
zorg vraagt. Het autovervoer is sterk
ingekrompen, terwijl ook het ver
voer per spoorweg moeilijkheden
meebrengt. Wanneer dan een lang
durige vorstperiode wordt doorge
maakt, waarbij het vervoer te water
is gestagneerd, levert dit nog extra
hoofdbrekens op. Hierop was echter
gerekend door dislocatie van de
voorraden, zoodat geen ernstige
tegenslagen werden ondervonden.
Een ander punt is de verstrekking
van de noodige kaarten aan het pu
bliek, waarvoor het papier aanwezig
moet zijn, en die ook naar de plaats
van bestemming moeten worden ver
voerd. Ook de verzending van de
circulaires, welke van het C.D.K.
regelmatig uitgaan met aanwijzin
gen en regelingen betreffende de
distributie, levert bezwaren op, daar
sommige zes dagen onderweg zijn,
ondanks expresse bestelling.
Toch kan men zeggen, dat deze
distributie beter is georganiseerd
dan die in den vorigen oorlog. De
reden hiervan kan men in de eerste
plaats zoeken in het feit, dat de
distributie thans volkomen centraal
is geregeld, in tegenstelling met
vroeger, terwijl vooral een voorname
factor is, dat de distributie geschiedt
via de normale kanalen van den han
del.
Dan is er nog het vraagstuk van de
noodige arbeidskrachten. Ongeveer
5000 medewerkers moesten van bui
ten komen, daar hiervoor geen amb
tenaren bechikbaar waren. Dit
brengt weer met zich mede, dat een
scherpe controle en na-controle moet
worden uitgeoefend en een nauw
keurige administratie moet worden
bijgehouden, zoodat geen bon verfo
ren kan gaan. Dat dit doel bereikt is,
blijkt wel uit het feit, dat de fraudes,
welke ondanks alles hebben plaats
gevonden, zeer vlug zijn achterhaald,
voordat zij een ernstige vorm kon
den aannemen.
Eerlijkheid.
Ook de kwestie der „distributie-
eerlijkheid" speelt een rol. Vrijwel
ieder tracht meer te krijgen dan hem
toekomt, zoodat een scherpe controle
der ingeleverde vellen met bonnen
noodig is. Vrij veelvuldig komen
hierop valsche bonnen voor, doordat
op verschillende manieren de num
mers zijn veranderd. Opmerkelijk is,
dat nog nimmer een nadruk van
bonnen is geconstateerd. Dit schijnt
te veel moeilijkheden op te leveren
door het gebruik van bijzonder pa
pier, de druk-methode, enz., zoodat
dit praktisch onuitvoerbaar is. De
scherpe controle, welke op het C.D.
K. wordt uitgeoefend, garandeert dat
vrijwel alle veranderde bonnen wor
den ontdekt, waarna maatregelen
worden genomen, welke soms zeer
streng kunnen zijn.
Vervolgens staat het C.D.K. voor
de moeilijkheid der extra-verstrek-
kingen. Ook hierop wordt een scher
pe controle uitgeoefend, en hoe noo
dig dit is toonde de heer de Hoo aan
door het voorbeeld te geven van een
plaats met 20.000 inwoners, waar
geen controle bestond, en waar in
een maand tijd tweemaal zooveel
ziekenbonnen werden uitgegeven als
in Amsterdam.
Ook de cantine-kwestie vraagt om
aandacht. Hier zijn tenslotte de voor
waarden gesteld, dat voor extra
verstrekking alleen in aanmerking
komen cantines waarin menschen
een bestaan vonden, die anders op
straat zouden komen te staan, en dat
minstens 100 menschen in zulk een
gebouw aanwezig moeten zijn.
Organisatie.
Thans nog het een en ander over
de organisatie van het Centraal
Distributie Kantoor.
Het C.D.K. draagt er zorg voor,
dat de beschikbare voorraden zoo
billijk mogelijk over de bevolking
worden verdeeld en dat nog steeds in
de eerste levensbehoeften kan wor
den voorzien, is zeer zeker niet op
de laatste plaats te danken aan het
tijdig in werking stellen van het
distributieapparaat. Via het C.D.K.
vinden zeventig procent van de voe-
dings- en genotmiddelen en negentig
procent van de kleeding hun weg
naar de consument.
Getallen
Om de beteekenis der extra-rant
soenen eens duidelijker naar voren
te brengen, nemen wij als voorbeeld
de groep arbeiders, die „zwaren" ar
beid verrichten. Deze groep arbei
ders omvat in ons land plus minus
800.000 personen en aangezien deze
arbeiders recht hebben op een extra
rantsoen van "1.000 gram brood per
week, zijn hiervoor dus alleen reeds
1 millioen brood en extra per week
benoodigd.
De groep arbeiders, die „zeer zwa
ren" lichamelijken arbeid verrichten,
is ongeveer 200.000 personen groot en
gerekend naar een extra-rantsoen
van 2.000 gram brood per week, be-
teekent dit dus ongeveer 500.000
brooden per week.
180.000 kilogram zeep wordt per
distributieperiode voor arbeiders be
schikbaar gesteld, die „vuilen" ar
beid verrichten, per arbeider en per
periode wordt 450 gram zeep ver
strekt. In verband met het feit, dat
dit extra-rantsoen over zes maanden
verdeeld wordt, komt dit dus neer
op 30.000 kilogram per maand.
Wat betreft het formaat van de
bonnen, dit is o.a. een gevolg van
zuinigheidsoverwegingen en dat deze
niet overbodig zijn, blijkt wel uit het
feit, dat bij de uitreiking van de nieu
we distributiebescheiden 60 millioen
kaarten en kaartjes gemoeid waren,
waarvan het 'drukken en verzenden
ongeveer vier maanden in beslag
heeft genomen.
Een duidelijk beeld van de enorme
hoeveelheden werk en materiaal,
welke op het C.D.K. worden verzet
resp. gedistribueerd, welke hoeveel
heden eerder toe- dan afnemen, leve
ren de volgende cijfers:
Sinds 10 Mei tot en met Novem
ber van het vorige jaar werden
671.255.000 kaarten met bonnen voor
particulieren en de Duitsche weer
macht, benevens boekjes met toewij
zingen voor detaillisten en zegels be
steld. Afzonderlijk gerekend komt
dit neer op een totaal van 25 a 50 mil
liard afzonderlijke bonnen. Men be
hoeft zich niet af te vragen welke
bewerkingen er moeten plaatsvinden,
alvorens de bonnen en andere distri
butiebescheiden hun weg via den
consument, detaillist, grossier, enz.
en distributiedienst, weer naar het
C.D.K. vinden.
Om vele redenen, o.a. om namaak
te voorkomen, kon het drukken niet
bij verschillende drukkerijen ge
schieden. Om een indruk te geven
van wat er inmiddels reeds aan pa
pier verwerkt is, zijn de volgende
cijfers wel vermeldenswaardig. Tot
nu toe zijn ruim 10 millioen vel
papier door de persen gegaan, het
geen overeenkomt met een opper
vlakte van 7 millioen vierkante meter'
een gewicht van 850.000 kilogram en
een stapel van 1200 meter hoogte.
Om deze hoeveelheden te kunnen
verwerken, zijn ten behoeve van het
C.D.K. gemiddeld 20 snelpersen en 10
snijmachines in gebruik.
Wanneer nu door het C.D.K. een
nieuwe opdracht wordt verstrekt,
levert de controle aan de drukkerij
een nauwkeurig getelde hoeveelheid
papier, welke na ontvangst in de
drukkerij nogmaals nageteld wordt.
Dit is reeds een omvangrijken ar
beid, indien men in aanmerking
neemt, dat voor broodkaarten meer
dan een millieen vel geteld moet
worden, met een totaal gewicht van
120.000 kg. Eventueele misdrukken
moeten door de drukkerij met de
goede bonkaarten worden ingeleverd,
zoodat de totale hoeveelheid vellen
inkomend papier overeenstemt met
de hoeveelheid uitgaand papier.
Na de verschillende bewerkingen,
worden de bonkaarten en andere
distributiebescheiden, in opdracht
van het C.D.K., verzonden aan de
480 over ons land verdeelde distri
butiediensten.
De hoeveelheden, die dagelijks
verzonden worden, zijn enorm,, want
per dag gaan er de laatste maanden
ongeveer 1500 aangeteekende stuk
ken en pakketten de deur uit, welke
een totaal gewicht vertegenwoordi
gen van ruim 5000 kg van 10 Mei tot
en met November waren dan ook
reeds 170.380 aangetekende stukken
verzonden. Onder deze getallen zijn
ook de. aanvragen begrepen van de
distributiediensten voor formulieren
e.d., van welke aanvragen er gemid
deld 250 per dag binnenkomen. Van^
deze formulieren bestaan op het
oogenblik 191 verschillende soorten.
Ongeldig verklaarde bonnen.
Van de gelegenheid tot het stellen
van vragen werd druk gebruik ge
maakt. Zoo werd de vraag gesteld
waarom verschillende bons aan het
einde van de kaarten niet geldig wer
den verklaard en vernietigd konden
worden. De heer De Hoo verklaarde
hierop, dat dit ook voor de toekomst
in de bedoeling ligt. Het is n.l. geble
ken dat tegen het einde van de
kaart een deel van het publiek reeds
meer gekocht had dan rechtens was
toegestaan. Daar men geen geldige
bonnen meer had was men reeds
vooruitgeloopen op de beschikking
en had nog niet geldig verklaarde
bonnen ingewisseld. Dit had tot ge
volg, dat men bij het C.D.K. kwam
om extra-toewijzingen. Men kon toch
geen gebrek lijden, verklaarde men
dan. Daar het voor den winkelier
dikwijls moeilijk is te weigeren,
heeft men thans dezen maatregel ge
nomen, teneinde de winkeliers te
dwingen niet vooruit te loopen op
de beschikbaarstellingen en hen te
doen weigeren nog niet geldig ver
klaarde bonnen te accepteeren.
Ook is een campagne geopend te
gen het euvel van de vermissingen
van kaarten. Een nauwkeurig onder
zoek wordt ingesteld in zulke geval
len, en indien de aanvrage gegrond
is, wordt voor enkele kaarten een
minimum toegewezen, van andere
kaarten in het geheel niets. Het lijkt
een hardvochtig systeem, doch de
praktijk heeft het noodzakelijk ge
maakt.
Geen bonnetibeiirzen.
Voorts werd nog de vraag gesteld
of bonnen mogen worden geruild.
Hiertegen bestaat incidenteel geen
bezwaar, doch tegen verkoop van
bonnen moet scherp worden opge-
g 8
Z a s
2 S M o
•3 S a
3
Si .H '1
Sb fH - .r—CL) c
*.g &j3*-3
w o .r-T r *H p x) 4J
*0 c3 C 03
'S 8 3 43
,*s
w C 3 9 q;
•8
a -3
O
lx* 8 2 .H 3 ft Q)
O <- 5 5 c "5 J3
X fc"§ "S '3 S 2-? o
at; Mw «s i>
- -
F xs 0
S 3 3 M
.5 +r> <n
H cd N drQ
-5
8 <u td ÏIJ
A «p-S-gls g
w v -2 H -2 G Z
:p "g <g <8 A -S
i 5 'o H J3 S
Niet langer dan een half uur koken en wel
rauw door den stamppot.
III. Zuurkoolschotel. Benoodigd-
heden (voor 4 pers.): 1% pond
zuurkool, y2 pond (2 stuks) zure
Zuurkool, een échte wintersche
kost neemt naast onze traditio
neels boerenkoolstamppot en onze
stevige erwtensoep een belang
rijke plaats in onder de gefechten,
die aan de Nederiandsche huisvrouw
overbekend zijn. Zuurkool biedt in
tegenstelling tot andere groenten het
voordeel, dat zij gesneden en inge
maakt in huis komt en dus steeds
„panklaar" is!
Vele huisvrouwen meenen, dat er
van zuurkool alleen maar stamppot
gemaakt kan worden en zuurkool
dus feitelijk niet in aanmerking komt
voor een meer uitgebreiden maaltijd.
Dit is echter geenszins het geval! Ook
zullen huisvrouwen misschien willen
opmerken, dat zuurkool een verduur
zaamde, dus ingemaakte, groente is
en daarom niet zóó voedzaam als een
versche soort zou zijn. In het alge
meen kunnen we dit van verduur
zaamde groenten inderdaad aanne
men, doch de zuurkool maakt daar
een gunstige uitzondering op. (Men
vergelijke daarvoor de voedingstabel,
samengesteld door dr. E. G. van 't
Hoog en Martine Wittop Koning, ten
dienste van de Commissie inzake
Huishoudelijke Voorlichting en Ge
zinsleiding en verkrijgbaar bij de
administratie van „Helpt Nu", de
Bruynestraat 54, den Haag).
We kunnen in dezen tijd daarom
zonder bezwaar méér dan „af en toe"
van zuurkool gebruik maken en
daarbij niettemin voor een goede af
wisseling zorgen.
Ziehier eenige recepten:
I. Zuurkool rftet witte boontjes.
Benoodigdheden (voor 4 pers.):
1Y-2 pond zuurkool, 100 gram (1
ons) witte boonen, 1 ui, 20 gram
(1 afgestreken eetlepel) boter, 3
dl (3 kopjes) water.
Bereiding: Zet de gewasschen
witte boonen des avonds te voren in
het Water te weeken. Kook ze een
half uur in het weekwater, voeg de
even doorgesneden zuurkool toe en
laat alles nog 20 minuten koken.
Snipper de ui en bak hem in het vet
of de boter bruin. Roer de ui door
de zuurkool, maak zuurkool af op
smaak met zout en peper en indien
er nog wat vocht op de zuurkool is,
bind dit dan met aangemengd aard
appelmeel.
II. Zuurkool met groene erwten.
Benoodigdheden (voor 4 pers.):
1 y. pond zuurkool, 100 gram (1
ons) groene erwten, 1 stukje sel-
derieknol, 20 gram (1 afgestre
ken eetlepel) boter, 4 dl (4 kop
jes) water, zout, peper, desge-
wenscht tomatenpuree.
Bereiding: Zet de groene erw
ten des avonds te voren in het wa
ter te weeken. Kook ze een uur in
het weekwater, voeg de even door
gesneden zuurkool en de gesnipperde
selderieknol toe en laat alles samen
20 minuten koken. Roer boter of vet
er door en maak op smaak af met
zout, peper en desgewenscht toma-
tenpurée.
treden. Daarom is het stelsel der z.g.
bonnenbeurzen ongewenscht. In de
praktijk bleken deze te verwateren
en te ontaarden in een bedrijf waar
bonnen werden gekocht en verkocht.
Natuurlijk kan dit niet worden goed
gevonden en hiertegen zal dan ook
met kracht worden opgetreden.
De leiding van het C.D.K. hoopt
hiermede een beter inzicht te heb
ben gegeven in de moeilijkheden,
waarmede zü te kampen heeft en het
publiek er van te hebben overtuigd,
dat alles wordt gedaan om het alge
meen belang zoo zuiver mogelijk te
dienen. Dat er daarbij wel eens moei
lijkheden ontstaan is nu eenmaal niet
te vermijden.
appel, 1 ui, 20 gram (1 afgestre
ken eetlepel) boter, 15 gram (2
afgestreken eetlepels) taptemelk-
poeder, zout, peper.
Bereiding: Snijd de zuurkool
iets fijn en kook ze met een bo
dempje water. Wasch de appels, ver
wijder het klokhuis, snijd ze in klei
ne blokjes en voeg zé bij de zuur
kool. Laat zuurkool en appels samen
15 minuten koken. Snijd de ui in
groote ringen. Braad de boter licht
bruin, doe de ui erin en roer de
melkpoeder er door. Pas vooral op
voor te bruin braden. Roer het meng
sel door de zuurkool en maak ze af
op smaak met zout en peper.
Doe een scheutje melk in een
vuurvasten schotel. Breng de zuur
kool daarin over, bestrooi ze met een
weinig paneermeel en laat er een
bruin korstje op komen in ongeveer
15 minuten in een matig warmen
oven. Wie niet" over een oven be
schikt kan de aschla uit de kachel
nemen en de schotel met platte dek
sel bedekt erin zetten voor het ver
krijgen van een bruin korstje; of 19
minuten langer laten koken en ge
woon in de dekschaal opdoen.
IV. Zuurkoolsalada (pikant). Be
noodigdheden (voor 4 pers. bij
gestoofde peren): 250 gram (ld
pd) zuurkool, 1 uitje, 1 augurkje,
1 lepel gehakte peterselie, 2 eet
lepels kwark, zout, eventueel
aroma en een appel.
Bereiding: Snijd de zuurkool
fijn en vermeng ze met het gesnip
perde uitje en augurkje, met de
kwark en de gehakte peterselie.
Voeg zout en aroma naar smaak toe.
Doe er desgewenscht een fijn ge
snipperde appel door.
In de dagbladen van Januari van
dit jaar werden de resultaten be
schreven van een door den rijks-
vezeldienst ingesteld onderzoek
naar de mogelijkheid, in de huis
houding te wasschen zonder zeep.
Daarbij werd gewezen op de ge
varen van bleeken met bleekpoe-
der, namelijk dat onopgelost geble
ven korreltjes bleekpoeder (chloor
kalk) in het waschgoed gaatjes
bijten.
Van de zijde der bleekpoederfa-
brikanten verzocht men ons er de
aandacht op te vestigen, dat dit
gevaar op gemakkelijke wijze kan
worden voorkomen. Wanneer men
het bleekpoeder vóór het gebruik
oplost in een kleine hoeveelheid
water, en deze voldoenden tijd laat
staan, zinken alle onopgelost ge
bleven bestanddeelen naar den
bodem en vormt zich boven bet
neerslag een heldere, geconcen
treerde oplossing van chloorkalk.
Door voorzichtig af te schenken,
zoodat het bezinksel achter blijft,
en vervolgens de oplossing tot de
juiste sterkte te verdunnen, krijgt
men een vloeistof, waarmee het
waschgoed zonder gevaar voor
gaatjes kan worden, gebleekt.
Men moet daarbij rekening hou
den met de omstandigheid, dat het
neerslag niet snel bezinkt. Minstens
enkele uren voor het gebruik moet
daarom 'de oplossing worden ge
maakt; bij voorkeur op den avond
voor het wasschen. Heeft men ver
zuimd de oplossing tijdig te maken,
dan kan het gevaar voor het ont
staan van gaatjes aanzienlijk wor
den verminderd door het bleekpoe
der in een dicht geweven lapje te
binden en dit zakje door het water
heen en weer te bewegen, dus op
door
MARTINE
WITTOP KONING.
Nu de wittekool nog weken
lang beschikbaar zal zijn, is
de noodige afwisseling in de
bereiding welkom.
Hebt U wel eens opgemerkt, hoe,
zelfs nog vóór de herfst officieel is
aangebroken, verschillende huis
vrouwen haar gezin reeds tracteeren
cp kool?
Er is dan Augustus, September
heusch nog aardig wat keus op
't gebied van groente, en toch blijkt
't verlangen naar roode-, witte- en
savoyekool zóó sterk, dat men deze
groenten graag een plaats geeft naast
de bloemkool, de worteltjes, de
tomaten en de zomersche blad
groenten.
In dien tijd waardeeren we dus de
kool.
Hoe komt 't dan, dat eenige maan
den later, als de winter reeds een
eind op streek is en het voorjaar
gaat naderen, diezelfde kool nog
maar aanvaard wordt alseen
„noodzakelijk kwaad", in deze be
teekenis, dat we een groente op
onzen disch niet willen missen en
dat we dan maar onze toevlucht
nemen tot kool?
De groente-zelf is hier zeker niet
de schuldige; die blijft ons haar
overvloed van waardevolle bestand
deelen bieden (vooral zouten en vita
mines) en ze heeft van haar smaak
ook nog iets verloren. De kwestie is,
dat die smaak op den duur voor ons
de charme van het nieuwe heeft
ingeboet.
We dienen daarom te overleggen,
of 't niet anders kan. En dan komen
we tot het inzicht, dat de bereiding
hier een punt van groot belang moet
zijn, dat de gevarieerde vorm en de
toevoeging van verschillende met
elkaar afwisselende ingrediënten het
euvel van eentonigheid met succes
kunnen voorkomen.
Wittekool b.v. kan geschaafd
worden, maar ze kan óók in grove
parten worden gesneden, die, nadat
ze in hun geheel zijn gaargekookt,
bedekt worden met een saus, of wel,
met wat jus worden gestoofd.
Verder kan in het sausje, waarmee
we zoowel de fijngeschaafde als de
in parten gesneden kool afmaken, de
noodige afwisseling worden gebracht.
De kool, die we dan deze week b.v.
met een melksausje opdienen, zal
de volgende week met een kaas- of
een tomatensaus een geheel anderen
indruk op ons maken en a.h.w. een
nieuwe groente voorstellen.
Tenslotte zal de fijn gesnipperde of
grof geraspte kool, rauw vermengd
met een smakelijke sla-saus, in geen
enkel opzicht herinneren aan de ge
kookte warme groente; vooral bij
visch zal zoo'n wittekool-sla een
welkom bijgerecht vormen.
Over den stamppot van wittekool
hebben wij dan zelfs nog niet ge
sproken; ook die kan op zichzelf
weer verschillende mogelijkheden
dezelfde wijze als waarop men
blauwselwater maakt. De eerstge
noemde methode is echter beter;
men vindt haar dan ook veelal in
de gebruiksaanwijzing op de pakjes
vermeld.
Met betrekking tot de te gebrui
ken hoeveelheid bleekpoeder kan
nog worden vermeld, dat een pakje
met 65 gram bleekpoeder voldoen
de is voor het maken van pl.m. 4
emmers bleekvloeistof.
brengen: met witte boonen b.v.., met
worst, met geraspte kaas, enz.
Een paar voorbeelden van kool*
gerechten, die U tot nu toe misschien
niet bekend waren, mogen hier
volgen.
Wittekool met tomaten- of
kaassaus.
(4 personen).
lal A kg witte- of savoyekool, A\
1. melk, 40 gr. (2 afgestreken eet
lepels) boter, 40 gr. (4 afgestreken
eetlepels) bloem, 2 volle eetlepels
dikke tomatenpurée of 50 gr. (6 volle
eetlepels) geraspte oude kaas, wat
zout. J,
Ontdoe de kool van de buitenste
bladeren, snijd ze 'dan doormidden
en verdeel elke helft in 4 parten;
snijd het hardste gedeelte van de
stronk weg en kuok de stukken gaar
in wat kokend water net zout (on
geveer 3/i uur). Bereid intusschen
de saus door de boter met de bloem
op een zacht vuur roerende te ver
warmen tot een glad mengsel, dit
geleidelijk te verdunnen met de
melk, de saus eveh te laten door
koken en ze dan af te maken met de
tomatenpurée of de kaas en wat
zout.
Leg met behulp van een schuim
spaan de geef" uitgelekte stukken
kool in de schaal, bedek ze met een
gedeelte van dc saus en presenteer
er de rest in een sauskom bij (zoo
doende is bij daardappelen geen
jus noodig).
Wi' tekoolsla.
(4 personen).
250 gr. pond) witte- of savoye
kool 150 gr. (1A ons) winterwortel
of selderij knol, 3 eetlepels hangop,
melk of karnemelk, 1 eetlepel azijn
of citroensap, wat mosterd, peperen
zout, wat fijngesneden peterselie.
Bereid de slasaus door de hangop,
de melk of karnemelk te vermengen
met den azijn of het citroensap, den
mosterd, de peper en het zout.
Ontdoe een kool van de buitenste
bladeren, snijd ze dan doormidden,
en rasp van een van de helften op
een grove rasp de vereischte 250 gr.
(gebruik de rest van de kool den
volgenden dag b.v. voor een stamp
pot). Rasp ook het schoongemaakte
stuk winterwortel of selderij knol,
vermeng de groenten dan met de
slasaus en strooi er de peterselie
over.
Kwark in plaats van hangop, melk
of karnemelk, vormt een meer ge
bonden saus, in dikte overeenko
mende met meyonnaise.
Prijs 7Vs cent.
Bureau Alkmaarsche Courant
N. V. Boek- en Handelsdrukkerij
v.h. HERMS. COSTER ZOON.
"Voordam 9.