BONNEN-NIEUWS. (Week van 10 Haart tot eri met 17 Maart). ARTIKEL BON No. GELDIG RANTSOEN Suiker 06 AD 17 Febr. t. en m. 16 Maart 1 kilogram Koffie eri Thee 02 AD 3 Febr, t. en m. 16 Maart 125 gr. koffie of 50 gr. thee Brood of gebak 06 BB 07 BB Geldig toten met 16Maart 10Maart t.enm. 16 Maart 100 gram of 100 gram roggebrood of 1 rantsoen gebak Bloem, brood of gebalc 5 Bik. 24 Febr. t. en m. 23 Maart 50 gram brood half rantsoen gebak 35 gram meel of bloem (geen boekweitmeel). 06 BK 07 BK Geldig tot en met 16 Maart 10 Maart t. en m. 16 Maart half pond boler of margarine half pond boter of margarine of 2 ons vet Vet 06 Vefk. 07 Vetk. Geldigtof en met16 Maart 10 Maart t. en m. 16 Maart half pond boter of een half pond margarine half pond margarine of boter of 2 ons vet ieesch 07 VK 10 Maart t, en m. 19 Maart xxxx) 1 ons vleesch of 1 rantsoen vleeschwaren 07 Worst e. d. 10 Maart t. en m, 19 Maart xxxx) 1 rantsoen vleeschw. Rijst, rijstebloem, rijstemeel, rijsfgries of grutten meel 11 AD 24 Febr. t. en m. 23 Maart half pond Gort, gortmout of grutten 08 AD 24 Febr. t. en m. 20 April half pond Havermout, havervlokken, haver- bloem, aard.meelvlokken, gort, gortmout of grutten, 07 AD 24 Febr. t. en m. 20 April half pond Vermicelli, Macaroni of Spaghetti 09 AD 24 Febr. t. en m. 20 April 1 ons Maïzena, griesmeet, sago, aard appelmeel of puddingpoeder of puddingsauspoeder of rijst- stïjfsel of glansstijfsel 10 AD 24 Febr. t. en m. 20 April 1 ons Koos 61 en 71 10 Maart t. en m. 23 Maart 1 ons per bon Eieren 81 AD 91 AD Geldig t. en m. 16 Maart 10 Maartt. en m. 16 Maart 1 ei Peulvruchten 15 AD 24 Febr. t. en m. 30 Maart een pond 7©ep 16 AD 117 xxx) 1 Maart t. en m. 30 Maart 1 Jan. t. en m. 30 April P Z periode 9 PZ E 24 Febr. t. en m.20 April 24 Febr. t. en m. 31 Maart daarna geen petroleum meer v. verlicht. 2 liter 2 liter Brandstoffen 15, 16 en 17 (haarden en kachels) 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 (centrale verwarming) één eenheid brandstoffen vijfde periode één eenheid cokes vijfde periode Bonnen tl, 12 en 13 zijn geldig I. e. m. 14 Maart 1 Maart t. en m. 31 Maart Bonnen 25 f. e. m. 32 zijn nog geldig I. e. m. 14 Maart 1 Maori t. en m. 31 Maart 4e periode nog geldig L en m. 14 Maart één eenheid vaste brandstoffen (anlhracief, steenkolen, briketten of turf) één eenheid vaste brandstoffen I wamm No. 33. (VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG). 10 Maart 1941. C DE HUISVROUW VRAAGT EN GEEFT ZELF RAAD ADRESSEN (23 Maart) (23 Maart) (23 Maart) (23 Maart) (23 Maart) (6 April) (23 Maart) Xx) zie noot Xxx) zie noot A U: Algem. distributiebonboekje B B: Broodbon boekje. B S: Boterkaart. Bik.: Bloemkaart. V. K.: Vleeschkaart. "Vetk.: Vetkaart. xx) 150 gram toiletzeep (nieuwe samenstelling) of 120 gram huishoudzeep of 150 gram zachte zeep, of 300 gram zachte zeeppasta of 250 gram zeep poeder of 600 gram wasch- poeder. xxx) Voor mannel. pers. boven 15 jaar 50 gr. scheerzeep, of één tube dan wel een pot scheer- crême. Op aparte scheerzeepbon! xxxx) Het rantsoen vleeschwaren. dat per bon kan worden ge kocht, bedraagt 75 gram voor gerookt of gekookt va. rund- of kalfsvleescb er gerookte worstsoorten. 0 gram voor gekookte woisi- soorten, rolpens en knakworst, 125 gram voor leverartikelen, tongenworst en nierbrood en 150 gram voor bloedworst. I» ii Distributie-Nieuws ^"tffMUWIII I Hl I III II II I II II III IT-^ HUISHOUDELIJKE PROBLEMEN IN OORLOGSTIJD. Koken of stoomen van aardappelen? De aardappelen trekken, den laat- sten tijd sterk de belangstelling van allen, die zich met de voeding bezig houden. Een van onze lezeressen schrijft dat het haar is opgevallen, dat wij in deze rubriek wel steeds spreken over het koken van aardappelen met weinig water, doch niet over het stoomen van aardappelen. Me vrouw vraagt wat daarvan de reden is. Bij het stoomen van aardappelen gebruikt men gewoonlijk -een vrij groote hoeveelheid water, die aan den kook moet worden gebracht om vol doende warmte te krijgen voor de bereiding, voor het gaar worden van de aardappelen. Deze hoeveelheid is in elk geval groóter dan het beetje water, dat we „een bodempje" noemen. Er is méér tijd en meer brandstof voor noodïg om deze hoeveelheid water aan den kook te krijgen. Dat wil dus zeggen: méér brandstofver bruik, grootere uitgaven aan geld en kans om niet binnen de perken van het toegestane brandstofrantsoen te blijven. Er is meer tijd noodig om de aard appelen gaar te maken, d.w.z. dat het vitamine C, gedurende langeren tijd dan hoogst noodzakelijk is, wordt blootgesteld aan de inwerking van zuurstof en warmte tegelijkertijd. Beter zal o.i. het stoomen van aardappelen dus nooit kunnen zijn, maar zoo heel veel slechter is het óók niet dan het koken in weinig water. Wat het verloren gaan van voe dingsstoffen betreft, waarvan me vrouw meent dat zulks bij stoomen toch nóg minder voorkomt dan bij het koken met weinig water, moet ons de herinnering aan de laatste zinnetjes van een dergelijk voor schrift nog even uit de pen. „Er mag niet méér water op de aardappelen worden gedaan dan er in 25 minuten op kan verkoken". Bij deze wijze van koken kan er dus óók niets verloren gaan. Ons lijkt het koken met weinig water dus beter dan het stoomen van aardappelen. Melkpoeder en geel geworden spek. Een andere lezeres schrijft over melkpoeder en is blij met de wenken op dat gebied. Mevrouw gebruikte melkpoeder, om, toen de melk maar heel zuinig werd gedistribueerd, taptemelk van te maken, die werd gebruikt voor alle doeleinden, waarvoor anders versche taptemelk werd gebruikt. Mevrouw heeft meteen een vraag en wel over spek, dat geel is ge worden en niet lekker meer smaakt. Wij zouden mevrouw willen voor stellen om het spek, waar mogelijk, op te gebruiken in sterk smakende gerechten, zooals stamppot van i boerenkool. i Het eenigszins sterke smaakje zal daar, meenen wij, niet zoo hinderlijk in zijn. Als het gebrek nog niet zoo heel ernstig is, dan kan ook het verwar men, dus koken of bakken al even helpen. Probeert U dit gele spek met koud water op te zetten, het aan den kook te brengen en vervolgens af te gieten. Het afgegoten water wordt natuurlijk niet weggegooid; U kunt het koud laten worden, vet af scheppen, even controleeren of het bruikbaar is en later verwerken, eveneens in stamppot. Het water kan daarna worden weggedaan. Is het vet een beetje sterk, dan kan het verwarmd worden en steeds geroerd, tot het min of meer gaat hakken. Daarbij gaat veel van de onaangename smaak verloren. Ook het spek kan door bakken en steeds roeren, zoodat het uitlucht, nog wat worden opgeknapt. Kan het spek door een van beiden methoden nog weer goed worden gemaakt, dan zou het vermoedelijk de moeite waard zijn om de stukken, die niet dadelijk kunnen worden verwerkt, te steriliseeren. Na ze 1 y, uur op 100 gr. C. te hebben gesteriliseerd, zijn de stukken spek in inmaakflesschen nog geruimen tijd te bewaren. Dit is geen ideale methode van spek be waren, maar in dezen tijd mag niets worden weggegooid en dus kan het een redmiddel zijn. Mocht iemand uit ervaring een beter midaei weten voor het op knappen van dergelijke ongelukjes (waarvan er ons vele ter oore komen) dan houden we ons aanbe volen voor bericht. De wasch. De wasch is ook nog altijd een heel moeilijke kwestie. Misschien is het goed er nog eens de aandacht op te vestigen, dat er middelen bestaan, die het mogelijk maken om veel vuil los te weeken uit vuil waschgoed, zonder dat het waschgoed daarvan lijdt. Men noemt deze „inweekmiddelen" organische weekmiddelen. Zij zijn in den handel onder verschillende fa- brieksnamen. Hun bijzondere eigen schap is dat zij verontreinigingen van organischen aard doen op lossen. Zoo maken zij de vlekken, door transpiratie ontstaan, bloedvlekken, huidvet (en andere vetvlekken) enz. tot in water oplosbare verbindingen. Als na het weeken het waschgoed dus goed wordt uitgeknepen en uit gespoeld, dan is een groot deel van het vuil reeds uit het weefsel ver dwenen. In sommige gevallen, als het gaat om licht verontreinigde stoffen, is een nawasschen met zeep niet eens meer noodig. Tot nog toe zijn deze soort stoffen buiten distributie verkrijgbaar. Neem er dus nu eens een proef mee en vraag er uw leverancier eens naar. In de meeste gevallen staat op de verpakking aangegeven, op Welke wjjze de wasch moet worden be handeld en welke weefsels er niet in mogen geweekt. Opschriften en voorschriften goed nalezen vóór het gebruik is tegen woordig zéér noodzakelijk, niet alleen voor deze waschmiddelen, doch voor alle nieuwe artikelen, die men koopt. Wissel-bonnen. Zoo voor en na hoort men huis vrouwen, die in haar huishouding ongelukjes meemaken met de distri butiebonnetjes. Afgeknipte bonnetjes raken op onverklaarbare wijze zoek, ze geraken in de keuken achter kastjes of in kieren, kortom de kost bare papiertjes gaan te loor. „Doe die kleine dingen in een post zegeldoosje" ried ons laatst een dame. „Neem er een klein étuitje voor, zooals vroeger de zakétuitjes voor I«stzegels werden gemaakt", was de raad van een ander. „Geef manlief een omslagje mee voor zijn reisbonnetjes, want anders raken ze in zijn beurs of portefeuille in het ongereede". „Zorg, dat hij „rantsoen"-bonnetjes heeft", zegt een ander, „want die verloopen niet. De laatste raad heeft betrekking op wisselbonnen en bónnen, die niet zijn gebonden aan tijd. Een bon voor 1/4 kg. boter kan b.v. worden omgezet in 50 bonnetjes van 5 gram. De eerste bon (van 1/4 kg.) verloopt op gezette tijden; de wissel- bonnetjes niet en dus kan het reizend deel van de familie dergelijke bon netjes lang in gebruik houden. Voor andere artikelen zijn „rant- soen"-bonnen als wisselbonnen en reisbonnen te gebruiken. „Een rant soen vleeschwaren" b.v. is niet aan deze week of een volgende week gebonden. Blijft er in meneers porte feuille een bonnetje over van de reis, dan kan hij zich daarmee een vol gende week redden. Een hotelier of een winkelier, als hij in het bezit is van dit soort wissel-bonnen, zal U vermoedelijk wel willen helpen aan het gevraagde. Zuinigheid met en gas. electriciteit Hebt U zich de zuinigheid op elec triciteit en gas reeds aangewend? Gebruikt U spaarlichtjes op alle plaatsen, waar geen verlichting noodig is, waarbij U moet kunnen lezen of schrijven? Er zijn in huis véél plaatsen, bij een kapstok, in de gang, op een W. C. e.d., waar te sterke lampen zijn geplaatst. Zij dateeren.uit een tijd, dat we gerust konden voldoen aan onzen, zéér begrijpelijken, wensch naar goed licht. Nu het noodig is om te bezuinigen, ook daarop, kunnen een paar zwak kere lampjes electriciteit sparen, zonder dat het hinderlijk is. Gas, dat niet zóó gemakkelijk wordt aan- en uitgedaan voor ver lichting, kan worden gespaard door in een gang e.d. ruimten gebruik te maken van een flinke zak- of hand lantaren. De lantarens, die door handbewe ging worden opgewekt tot licht- geven, zijn voor zulke gelegenheden Centraal Distributiekantoor: Poststukken, Louise Henriëtte- straat 10, 's-Gravenhage. Telefoon 7 2 010 0 Interlocaal letters XXX Secretariaat, Bezuïdenhoutscheweg 93, 's-Gravenhage. Inspectie West: D. J. Schoffel. Oudegracht 182, VERZOEK AAN DISTRIBUTIE- DIENSTEN. Distributie-diensten van omlig gende gemeenten worden ver zocht, ten behoeve van hun eigen plaatsgenooten, speciale mededee- lingen zoo spoedig mogelijk aan ons bureau in te zenden, opdat ze in het eerstvolgend nummer van dit „DISTRIBUTIE- NIEUWS" kunnen worden opgenomen. HOUDT DEN FIETSBAND IN EEBE! Zeven geboden voor de wielrijders. In „De Kampioen", het orgaan van den A.N.W.B., troffen we een handleiding aan voor de fietsers. Wie het langst van zijn banden wil profiteeren, houde zich aan de volgende regels, zoo schrijft het blad: 1. Zorgt er voor dat uw banden steeds hard zijn opgepompt! Zelfs nieuwe banden zijn in enkele weken onherstelbaar vernield, wanneer ze bijna niet zijn opgepompt! 2. Let er op, dat u niet over scher pe voorwerpen rijdt, ontwijk daarom stukken ijzerdraad, glasscherven, etc.! 3. Rijdt niet over wissels van tramrails, die dikwijls scherpe kanten hebben en rijdt ook niet met uw fiets tegen een trottoir band op! 4. Laat niet uw banden tegen de kanten van het trottoir schuren, wanneer u bij een trottoir „meert"! 5. Laat uw fiets 's zomers niet in de felle zon staan! 6 Remt alleen in uiterste nood zaak met een plotselingen schok! Anders alleen geleidelijk en zoo weinig mogelijk! En ten slotte: 7. Gebruikt uw fiets zoo weinig mogelijk. Als u even een brief naar de post moet brengen, kimt u het even goed te voet doen en u spaart hierdoor uw banden! in elk geval praktisch en zuinig, want zij verslijten geen batterijtjes ook. Misschien hebben de lezeressen van deze rubriek óók zelf bijdragen op het gebied van zuinigheid in de huishouding. Zouden zij die niet, tot nut van het algemeen, willen inzenden? Zij helpen er mogelijk weer vele anderen mee. Bij voorbaat hartelijk dank! R. L.—H.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 7