BONNEN-NIEUWS. (Week van 10 Haart tot eri met 17 Maart).
ARTIKEL
BON No.
GELDIG
RANTSOEN
Suiker
06 AD
17 Febr. t. en m. 16 Maart
1 kilogram
Koffie eri Thee
02 AD
3 Febr, t. en m. 16 Maart
125 gr. koffie of 50 gr. thee
Brood of gebak
06 BB
07 BB
Geldig toten met 16Maart
10Maart t.enm. 16 Maart
100 gram of
100 gram roggebrood
of 1 rantsoen gebak
Bloem, brood of gebalc
5 Bik.
24 Febr. t. en m. 23 Maart
50 gram brood
half rantsoen gebak
35 gram meel of bloem
(geen boekweitmeel).
06 BK
07 BK
Geldig tot en met 16 Maart
10 Maart t. en m. 16 Maart
half pond boler of margarine
half pond boter
of margarine of 2 ons vet
Vet
06 Vefk.
07 Vetk.
Geldigtof en met16 Maart
10 Maart t. en m. 16 Maart
half pond boter of een half pond
margarine
half pond margarine
of boter of 2 ons vet
ieesch
07 VK
10 Maart t, en m. 19 Maart
xxxx) 1 ons vleesch of
1 rantsoen vleeschwaren
07 Worst e. d.
10 Maart t. en m, 19 Maart
xxxx) 1 rantsoen vleeschw.
Rijst, rijstebloem, rijstemeel,
rijsfgries of grutten meel
11 AD
24 Febr. t. en m. 23 Maart
half pond
Gort, gortmout of grutten
08 AD
24 Febr. t. en m. 20 April
half pond
Havermout, havervlokken, haver-
bloem, aard.meelvlokken, gort,
gortmout of grutten,
07 AD
24 Febr. t. en m. 20 April
half pond
Vermicelli, Macaroni of Spaghetti
09 AD
24 Febr. t. en m. 20 April
1 ons
Maïzena, griesmeet, sago, aard
appelmeel of puddingpoeder
of puddingsauspoeder of rijst-
stïjfsel of glansstijfsel
10 AD
24 Febr. t. en m. 20 April
1 ons
Koos
61 en 71
10 Maart t. en m. 23 Maart
1 ons per bon
Eieren
81 AD
91 AD
Geldig t. en m. 16 Maart
10 Maartt. en m. 16 Maart
1 ei
Peulvruchten
15 AD
24 Febr. t. en m. 30 Maart
een pond
7©ep
16 AD
117 xxx)
1 Maart t. en m. 30 Maart
1 Jan. t. en m. 30 April
P Z periode 9
PZ E
24 Febr. t. en m.20 April
24 Febr. t. en m. 31 Maart
daarna geen petroleum meer v. verlicht.
2 liter
2 liter
Brandstoffen
15, 16 en 17
(haarden en kachels)
35, 36, 37, 38, 39,
40, 41
(centrale verwarming)
één eenheid brandstoffen
vijfde periode
één eenheid cokes vijfde periode
Bonnen tl, 12 en 13 zijn geldig
I. e. m. 14 Maart
1 Maart t. en m. 31 Maart
Bonnen 25 f. e. m. 32 zijn nog
geldig I. e. m. 14 Maart
1 Maori t. en m. 31 Maart
4e periode nog geldig L en m. 14 Maart
één eenheid vaste
brandstoffen
(anlhracief, steenkolen, briketten of turf)
één eenheid vaste
brandstoffen
I
wamm
No. 33.
(VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG).
10 Maart 1941.
C DE HUISVROUW VRAAGT
EN GEEFT ZELF RAAD
ADRESSEN
(23 Maart)
(23 Maart)
(23 Maart)
(23 Maart)
(23 Maart)
(6 April)
(23 Maart)
Xx) zie noot
Xxx) zie noot
A U: Algem. distributiebonboekje
B B: Broodbon boekje.
B S: Boterkaart.
Bik.: Bloemkaart.
V. K.: Vleeschkaart.
"Vetk.: Vetkaart.
xx) 150 gram toiletzeep (nieuwe
samenstelling) of 120 gram
huishoudzeep of 150 gram
zachte zeep, of 300 gram zachte
zeeppasta of 250 gram zeep
poeder of 600 gram wasch-
poeder.
xxx) Voor mannel. pers. boven 15
jaar 50 gr. scheerzeep, of één
tube dan wel een pot scheer-
crême.
Op aparte scheerzeepbon!
xxxx) Het rantsoen vleeschwaren.
dat per bon kan worden ge
kocht, bedraagt 75 gram voor
gerookt of gekookt va.
rund- of kalfsvleescb er
gerookte worstsoorten. 0
gram voor gekookte woisi-
soorten, rolpens en knakworst,
125 gram voor leverartikelen,
tongenworst en nierbrood en
150 gram voor bloedworst.
I»
ii
Distributie-Nieuws
^"tffMUWIII I Hl I III II II I II II III IT-^
HUISHOUDELIJKE PROBLEMEN
IN OORLOGSTIJD.
Koken of stoomen van
aardappelen?
De aardappelen trekken, den laat-
sten tijd sterk de belangstelling van
allen, die zich met de voeding bezig
houden.
Een van onze lezeressen schrijft
dat het haar is opgevallen, dat wij
in deze rubriek wel steeds spreken
over het koken van aardappelen
met weinig water, doch niet over
het stoomen van aardappelen. Me
vrouw vraagt wat daarvan de reden
is.
Bij het stoomen van aardappelen
gebruikt men gewoonlijk -een vrij
groote hoeveelheid water, die aan den
kook moet worden gebracht om vol
doende warmte te krijgen voor de
bereiding, voor het gaar worden van
de aardappelen.
Deze hoeveelheid is in elk geval
groóter dan het beetje water, dat we
„een bodempje" noemen.
Er is méér tijd en meer brandstof
voor noodïg om deze hoeveelheid
water aan den kook te krijgen. Dat
wil dus zeggen: méér brandstofver
bruik, grootere uitgaven aan geld en
kans om niet binnen de perken van
het toegestane brandstofrantsoen te
blijven.
Er is meer tijd noodig om de aard
appelen gaar te maken, d.w.z. dat het
vitamine C, gedurende langeren tijd
dan hoogst noodzakelijk is, wordt
blootgesteld aan de inwerking van
zuurstof en warmte tegelijkertijd.
Beter zal o.i. het stoomen van
aardappelen dus nooit kunnen zijn,
maar zoo heel veel slechter is het
óók niet dan het koken in weinig
water.
Wat het verloren gaan van voe
dingsstoffen betreft, waarvan me
vrouw meent dat zulks bij stoomen
toch nóg minder voorkomt dan bij
het koken met weinig water, moet
ons de herinnering aan de laatste
zinnetjes van een dergelijk voor
schrift nog even uit de pen.
„Er mag niet méér water op de
aardappelen worden gedaan dan er in
25 minuten op kan verkoken".
Bij deze wijze van koken kan er
dus óók niets verloren gaan.
Ons lijkt het koken met weinig
water dus beter dan het stoomen
van aardappelen.
Melkpoeder en geel geworden
spek.
Een andere lezeres schrijft over
melkpoeder en is blij met de wenken
op dat gebied.
Mevrouw gebruikte melkpoeder,
om, toen de melk maar heel zuinig
werd gedistribueerd, taptemelk van
te maken, die werd gebruikt voor
alle doeleinden, waarvoor anders
versche taptemelk werd gebruikt.
Mevrouw heeft meteen een vraag
en wel over spek, dat geel is ge
worden en niet lekker meer smaakt.
Wij zouden mevrouw willen voor
stellen om het spek, waar mogelijk,
op te gebruiken in sterk smakende
gerechten, zooals stamppot van i
boerenkool. i
Het eenigszins sterke smaakje zal
daar, meenen wij, niet zoo hinderlijk
in zijn.
Als het gebrek nog niet zoo heel
ernstig is, dan kan ook het verwar
men, dus koken of bakken al even
helpen. Probeert U dit gele spek met
koud water op te zetten, het aan den
kook te brengen en vervolgens af te
gieten. Het afgegoten water wordt
natuurlijk niet weggegooid; U kunt
het koud laten worden, vet af
scheppen, even controleeren of het
bruikbaar is en later verwerken,
eveneens in stamppot. Het water
kan daarna worden weggedaan.
Is het vet een beetje sterk, dan
kan het verwarmd worden en steeds
geroerd, tot het min of meer gaat
hakken. Daarbij gaat veel van de
onaangename smaak verloren.
Ook het spek kan door bakken en
steeds roeren, zoodat het uitlucht,
nog wat worden opgeknapt.
Kan het spek door een van beiden
methoden nog weer goed worden
gemaakt, dan zou het vermoedelijk
de moeite waard zijn om de stukken,
die niet dadelijk kunnen worden
verwerkt, te steriliseeren.
Na ze 1 y, uur op 100 gr. C. te
hebben gesteriliseerd, zijn de
stukken spek in inmaakflesschen nog
geruimen tijd te bewaren. Dit is
geen ideale methode van spek be
waren, maar in dezen tijd mag niets
worden weggegooid en dus kan het
een redmiddel zijn.
Mocht iemand uit ervaring een
beter midaei weten voor het op
knappen van dergelijke ongelukjes
(waarvan er ons vele ter oore
komen) dan houden we ons aanbe
volen voor bericht.
De wasch.
De wasch is ook nog altijd een
heel moeilijke kwestie.
Misschien is het goed er nog eens
de aandacht op te vestigen, dat er
middelen bestaan, die het mogelijk
maken om veel vuil los te weeken
uit vuil waschgoed, zonder dat het
waschgoed daarvan lijdt.
Men noemt deze „inweekmiddelen"
organische weekmiddelen. Zij zijn in
den handel onder verschillende fa-
brieksnamen. Hun bijzondere eigen
schap is dat zij verontreinigingen
van organischen aard doen op
lossen.
Zoo maken zij de vlekken, door
transpiratie ontstaan, bloedvlekken,
huidvet (en andere vetvlekken) enz.
tot in water oplosbare verbindingen.
Als na het weeken het waschgoed
dus goed wordt uitgeknepen en uit
gespoeld, dan is een groot deel van
het vuil reeds uit het weefsel ver
dwenen. In sommige gevallen, als
het gaat om licht verontreinigde
stoffen, is een nawasschen met zeep
niet eens meer noodig.
Tot nog toe zijn deze soort stoffen
buiten distributie verkrijgbaar.
Neem er dus nu eens een proef
mee en vraag er uw leverancier eens
naar.
In de meeste gevallen staat op de
verpakking aangegeven, op Welke
wjjze de wasch moet worden be
handeld en welke weefsels er niet
in mogen geweekt.
Opschriften en voorschriften goed
nalezen vóór het gebruik is tegen
woordig zéér noodzakelijk, niet alleen
voor deze waschmiddelen, doch voor
alle nieuwe artikelen, die men
koopt.
Wissel-bonnen.
Zoo voor en na hoort men huis
vrouwen, die in haar huishouding
ongelukjes meemaken met de distri
butiebonnetjes. Afgeknipte bonnetjes
raken op onverklaarbare wijze zoek,
ze geraken in de keuken achter
kastjes of in kieren, kortom de kost
bare papiertjes gaan te loor.
„Doe die kleine dingen in een post
zegeldoosje" ried ons laatst een
dame.
„Neem er een klein étuitje voor,
zooals vroeger de zakétuitjes voor
I«stzegels werden gemaakt", was de
raad van een ander.
„Geef manlief een omslagje mee
voor zijn reisbonnetjes, want anders
raken ze in zijn beurs of portefeuille
in het ongereede".
„Zorg, dat hij „rantsoen"-bonnetjes
heeft", zegt een ander, „want die
verloopen niet.
De laatste raad heeft betrekking
op wisselbonnen en bónnen, die niet
zijn gebonden aan tijd.
Een bon voor 1/4 kg. boter kan b.v.
worden omgezet in 50 bonnetjes van
5 gram. De eerste bon (van 1/4 kg.)
verloopt op gezette tijden; de wissel-
bonnetjes niet en dus kan het reizend
deel van de familie dergelijke bon
netjes lang in gebruik houden.
Voor andere artikelen zijn „rant-
soen"-bonnen als wisselbonnen en
reisbonnen te gebruiken. „Een rant
soen vleeschwaren" b.v. is niet aan
deze week of een volgende week
gebonden. Blijft er in meneers porte
feuille een bonnetje over van de reis,
dan kan hij zich daarmee een vol
gende week redden. Een hotelier of
een winkelier, als hij in het bezit is
van dit soort wissel-bonnen, zal U
vermoedelijk wel willen helpen aan
het gevraagde.
Zuinigheid met
en gas.
electriciteit
Hebt U zich de zuinigheid op elec
triciteit en gas reeds aangewend?
Gebruikt U spaarlichtjes op alle
plaatsen, waar geen verlichting
noodig is, waarbij U moet kunnen
lezen of schrijven?
Er zijn in huis véél plaatsen, bij
een kapstok, in de gang, op een
W. C. e.d., waar te sterke lampen
zijn geplaatst. Zij dateeren.uit een
tijd, dat we gerust konden voldoen
aan onzen, zéér begrijpelijken,
wensch naar goed licht.
Nu het noodig is om te bezuinigen,
ook daarop, kunnen een paar zwak
kere lampjes electriciteit sparen,
zonder dat het hinderlijk is.
Gas, dat niet zóó gemakkelijk
wordt aan- en uitgedaan voor ver
lichting, kan worden gespaard door
in een gang e.d. ruimten gebruik te
maken van een flinke zak- of hand
lantaren.
De lantarens, die door handbewe
ging worden opgewekt tot licht-
geven, zijn voor zulke gelegenheden
Centraal Distributiekantoor:
Poststukken, Louise Henriëtte-
straat 10, 's-Gravenhage.
Telefoon 7 2 010 0
Interlocaal letters XXX
Secretariaat,
Bezuïdenhoutscheweg 93,
's-Gravenhage.
Inspectie West:
D. J. Schoffel. Oudegracht 182,
VERZOEK AAN
DISTRIBUTIE- DIENSTEN.
Distributie-diensten van omlig
gende gemeenten worden ver
zocht, ten behoeve van hun eigen
plaatsgenooten, speciale mededee-
lingen zoo spoedig mogelijk aan
ons bureau in te zenden, opdat ze
in het eerstvolgend nummer van
dit
„DISTRIBUTIE- NIEUWS"
kunnen worden opgenomen.
HOUDT DEN FIETSBAND
IN EEBE!
Zeven geboden voor de
wielrijders.
In „De Kampioen", het orgaan
van den A.N.W.B., troffen we een
handleiding aan voor de fietsers.
Wie het langst van zijn banden
wil profiteeren, houde zich aan de
volgende regels, zoo schrijft het
blad:
1. Zorgt er voor dat uw banden
steeds hard zijn opgepompt!
Zelfs nieuwe banden zijn in
enkele weken onherstelbaar
vernield, wanneer ze bijna niet
zijn opgepompt!
2. Let er op, dat u niet over scher
pe voorwerpen rijdt, ontwijk
daarom stukken ijzerdraad,
glasscherven, etc.!
3. Rijdt niet over wissels van
tramrails, die dikwijls scherpe
kanten hebben en rijdt ook niet
met uw fiets tegen een trottoir
band op!
4. Laat niet uw banden tegen de
kanten van het trottoir schuren,
wanneer u bij een trottoir
„meert"!
5. Laat uw fiets 's zomers niet in
de felle zon staan!
6 Remt alleen in uiterste nood
zaak met een plotselingen
schok! Anders alleen geleidelijk
en zoo weinig mogelijk!
En ten slotte:
7. Gebruikt uw fiets zoo weinig
mogelijk. Als u even een brief
naar de post moet brengen,
kimt u het even goed te voet
doen en u spaart hierdoor uw
banden!
in elk geval praktisch en zuinig,
want zij verslijten geen batterijtjes
ook.
Misschien hebben de lezeressen
van deze rubriek óók zelf bijdragen
op het gebied van zuinigheid in de
huishouding.
Zouden zij die niet, tot nut van het
algemeen, willen inzenden?
Zij helpen er mogelijk weer vele
anderen mee.
Bij voorbaat hartelijk dank!
R. L.—H.