2 S fl a g l-S 5-3 *«rsg :i!I l« ;-S ill|l 8-g J BJS|1aï I a«i fm ■S 3-3 «513 O M«J Islf b|i 1 S S 2 i Kookt ook de geitenmelk De Reus van Carentan vraagt uw aandacht! BIETEN.TER AFWISSELING OP ANDERE WIJZE BEREID VOOR DE HUISVROUW. Witlof een Zondagsmaal Nu spruiten worden aan gevoerd eten we spruitjes 9) O CO -3" &C W -3 C 41 o J5 o <U T3 O CU T-I T3 sT O S-^ cM S'gji 2, JH» G g1 cuo G c '3 .5 "S s llr g h 0) ftc sh 73 XI 73 S U 01 33 -o se so m .3 4) 3 6 3 i-sj g« 44 34 3 s W 00'3 ra 8-a G a) W -M •ro a> <u A rG Sb *w 5 <u o o co r) G G -G G S «3 o *2 $.8 Sa rJO G s g s d> W C N 34 fo 33 fi MM 9 .2, n SS o O 34 g. O W.H H Bl« ÖZ *S ia w ■I 9 I "8 f 5 fe «"S 5 sS-^Su^ rt 0) o 'J M 3 -B f.SO B QiH <3 3 -2 B ft> 3 i g "".g c 2,5 3 3 c'S^S'S g 3® c:E?"e .5 a-a 9 4) C «i_, :3S g S n g 3J u O ra p pc, 33 T3 T3 H "«I* 1-s ,$«.8 m rG 7ü <U f-t i +j ■jf 3 jS S <u g'jsS •g^ Z2 ■StJ-g 2 7(3 2 •9 .3 ra 5 s» 9 22 g -M ra -O c 2 0 34 .a.a,o| lü se -SI e 34 "73 £S IS DE PRIJZEN VAN DE AKKERBOUWPRODUCTEN VOOR DEN KOMENDEN OOGST. Het Rijksbureau voor de Voedselvoorziening in Oorlogstijd maakt bekend, dat voor den komenden oogst de navolgende prijzen voor akkerbouwproducten zijn vastgesteld. Granen, peulvruchten en zaden. De hieronder volgende prijzen voor granen, peulvruchten en zaden gelden bij overname per 1 September voor het boerenschoon product van gemiddelde kwaliteit. Voor deze producten zal het bewaarloon bij afname later dan 1 September nog nader worden geregeld. Wel staat reeds vast, dat het tijdstip, waarop door de overheid over de producten wordt beschikt, beslissend zal zijn voor de vaststelling van het bewaar loon. De prijzen per 100 K.G. zijn als volgt: Tarwe 13,25 Walchersche kogel Rogge 12,75 boontjes 26,— Haver 9,50 N.H. bruine boonen 26,- Zomergerst 11,90 Citroen boonen 26,— Wintergerst 11,50 Walchersche witte Groene erwten 15, boonen 26,- Schokkers 15,— N.H. krombekken f 27,— Capucijners Kievitsboonen f 27,— Blaauwpeulen 16,— Waalsche boonen 16,— Wijker vale 16,— Duiveboonen f 15,— Mansholt of Hala 19,— Veldboonen f 15, Platte vale 27,— Mais f 13,25 Grauwe erwten Lijnzaad f 15,- Rozfinerwten 27,— Koolzaad f 20,— N.H. langstroo- Kanariezaad f 12,— erwten 27,— Zoete lupinen 23,— Gruno rozijn erwten 22,— Bittere lupinen 18, Halflang stroo- Zomerwikken 30, erwten 22,— Zandwikken 40, Stamboonen: Gewone bruine boonen (Zeeuwsche lange) 22,50 Gron. stroo- of Friesche woudboontjes 24,— Suikerbieten. De prijs voor suikerbieten zal bedragen 16,— per 1000 K.G. Aardappelen. Voor de consumptie-aardappelen zullen tot half November de volgende prijzen voor geleverd af boerderij betaald worden: (de prijsverhoogingen na half November zullen nog nader worden bekend gemaakt). Groep 1: Kleiaardappelen van de rassen Zeeuwsche Bonte en Blauwe, Roode Star, Bonte Roode Star, Furore, Westeinder Bonte en Blauwe, Koopmans Blauwe, Eigenheimers, Bonte en Blauwe Eigen heimers, Bevelander, Noordeling, Duivelander, Iduna, Iris, Komeet, Limosa, Bato, Nationaal, Populair, Deva, West-Brabander, Wilpo, Present, Record, Souvenir, Robijn3,75 per 100 K.G. Groep 2: Kleiaardappelen van de rassen Bintje, Alpha, Industrie en andere in groep 1 niet genoemde rassen 3,50 per 100 K.G. Groep 3: Zand- en Veenaardappelen, alle van geel- en geelwit- vleezige rassen3,30 per 100 K.G. De prijzen van de Duinzandaardappelen zullen nog nader worden bekend gemaakt In verband met den eventueelen verbouw van andere dan de boven genoemde rassen wordt er op gewezen, dat van te voren niet vaststaat of de witvleezige rassen aan het vee zullen mogen worden vervoederd. In het algemeen zullen zij moeten worden afgeleverd voor den voor fabrieksaardappelen geldenden prijs. Voor zoover niettemin de vervoedering van witvleezige rassen zal worden toegestaan, zal daarvoor een prijs gelden, welke ligt beneden dien van de groep 3. De prijs voor fabrieksaardappelen zal overeenkomen met een aard- appelmeeiprijs van 15,per 100 K.G. GEITEMELK IS UITERMATE GEZOND EN VOEDZAAM. Het is dan ook niet te verwonderen, dat vele 'bezitters van kleine gras velden en boomgaarden zich op de geiteniteelt gaan toeleggen. De eerste jonge geitjes van dit seizoen zijn reeds te Opmeer geboren. (Polygoon:) lig Mits binnen 4 uur na het winnen gekookt, lijdt zij er niet van. De heer J. Bakker, assistent aan het Landbouwhuis te Alkmaar, schrijft ons: Er werd onze aandacht op geves tigd, dat men onder de geitenhouders zoo vaak de meening hoort, dat de geitenmelk niet gekookt behoeft te worden. Dit zou dan niet noodig zijn, omdat er onder de geiten geen t. b. c., alsmede elk besmettelijk verwerpen zou voorkomen. De on gekookte melk zou dan veel gezon der zijn en mede daardoor beter ge schikt voor kinderen en zieken. Dik wijls meent men dat deze dieren on vatbaar voor deze ziekten zouden zijn. Dit is evenwel geheel onjuist, integendeel de geiten zijn minstens even vatbaar als het rundvee. Wel komen deze ziekten bij de geiten veel minder voor. Dit komt evenwel niet door de grootere onvatbaarheid, maar doordat de geiten veel minder met elkaar in contact komen, waar door ze weinig kans hebben elkaar te infecteeren. Wordt het rundvee vrijwel altijd in grooten getale ge houden, van geiten houdt men dik wijls slechts één of enkele exempla ren. Uit vroegere statistieken van de slachthuizen blijkt wel, dat bijv. t. b. c. onder geiten inderdaad veel minder voorkomt dan bij het rund vee. Dat genoemde ziekte echter wel degelijk bij de geiten voorkomt, en zelfs soms in niet onbelangrijke mate, blijkt ook heel duidelijk uit een artikeltje van den heer Roest te Brielle, geschreven in het December nummer 1940 van De Geitenhouder. Daaruit blijkt dat van 66 geiten, die op kosten van de geitenfokvereeni- ging Nieuw Helvoet werden onder zocht op t. b. c., 6 dieren reageerden. Waar de t. b. c. dus wel degelijk voorkomt, achten wij het noodzake lijk voorzorgen te nemen, dat de menschen hierdoor niet worden besmet. De tuberculose komt voor in zgn. open- en gesloten vorm. De gesloten vorm, waarbij de t. b. c.- haard niet in contact met de buiten lucht komt, is voor de besmetting onschadelijk. Deze vorm kan door uitbreiding van den haard echter zeer goed in open vorm overgaan. Bij open t. b. c. wordt de smetstof bijv. door de longen en door de melk naar buiten gebracht. Dergelijke dieren zijn voor de omgeving zeer gevaarlijk, en men ruime ze dan ook zoo spoedig mogelijk op. Dat bijv. long-t. b. c. ook groote gevaren met zich kan brengen, vooral voor kin deren, die met de geiten spelen, zal duidelijk zijn. De door de longen naar buiten gebrachte smetstof kan blijven zweven en wordt dan later dikwijls ingeademd. Waar men als regel geen zekerheid heeft dat de geiten vrij zijn van t. b. c., achten wij het koken der melk noodzakelijk. Wanneer men de melk vijf minuten doorkookt, worden t.b.c.- bacteriën gedood. Kinderen en zieken, die de minste afweer- stoffen kunnen vormen, zullen het meest vatbaar zijn, terwijl men juist dikwijls meent dat zij de melk ongekookt moeten heb ben. In gevallen dat door een arts het rauw toedienen der melk wordt voor geschreven, is het noodzakelijk de dieren op t. b. c. te laten onder zoeken. Dit onderzoek is altijd wel gewenscht, vooral omdat de besmet ting niet alléén met de melk plaats heeft. Zoo lang dit onderzoek niet bij alle geiten en zoo nu en dan opnieuw gebeurt, achten wij het koken in ieder geval noodzakelijk. Vroeger nam men op grond van proeven veelal aan dat door het koken der melk de verteerbaarheid van het eiwit zeer sterk terug liep. In een artikel van den heer Zwager man (zie het Augustus-nummer van De Geit '37) is echter medegedeeld, dat de bekende kinderarts dr, Plantinga uit Den Haag had aange toond van hoe buitengewoon groote beteekenis de verschheid van de melk is, speciaal bij kindervoeding. Mits de melk binnen 4 uur na het winnen gekookt wordt, lijdt zij practisch niet van koken en blijkt haast nooit aanleiding te geven tot voedingsstoornissen. Blijkt dus aan den eenen kant de achteruitgang der voedingswaarde van de melk, mits versch gekookt, bij het koken zeer mee te vallen, aan den anderen kant stelt men zichzelf en zijn gezinsleden dan niet aan de gevaren bloot met de rauwe melk besmet te worden. Kookt daarom in ieder geval de melk van niet op t. b. c. onderzochte geiten. Wanneer ik U ervan beschuldig, dat ge niemand minder dan den Reus van Carentan in kleine stukjes op Uw bord hebt gesneden, ja dat ge zelfs meermalen een soep van hem hebt gekookt, waarvan heel Uw gezin zonder één moment van ge wetenswroeging heeft gesmuld, dan zult ge waarschijnlijk ietwat wrevelig zeggen: Het zijn nu geen tijden voor sprookjes; huisvrouwen hebben waarlijk wel iets béters te doen, dan naar dergelijke griezelverhalen te luisteren! Maar dit is geen sprook je, want de Reus van Carentan is een goede soort prei en waar Uw belangstelling op het oogenblik te recht gericht is op voedingsproble men, kunt ge dus gerust iets van Uw kostbaren tijd besteden om hier over iets naders te vernemen. Prei is een smakelijke, gezonde groente en kan in Februari en Maart een welkome afwisseling vormen met de vele koolsoorten. Ge weet toch, dat groenten bijzondere beteekenis hebben voor onze gezondheid, daar ze o.a. mineralen en vitamines bevat ten en dat een hoeveelheid van 4 ons bladgroente of 2 y ons niet-slinken- de groente per persoon (in beide ge vallen ongeveer 2)4 ons in gekook- ten toestand) allerminst een over dreven dagrantsoen mag heeten? „Afwisseling van spijs doet eten" en ook daarom is het zoo aanbevelens waardig, ter afwisseling eens aan prei te denken. Onze Reus van Carentan behoort tot de familie der Liliaceeën (Lelie- achtigen) en is zóó gehard, dat hij zonder bescherming strenge vorst kan verdragen, zoodat tot April of Mei de prei kan worden geoogst. Er is zomer- en winterprei; de teelt volgt op die van vroege aard appelen, worteltjes, tuinboonen e.d., de zaaitijd is half April en het uit- planten geschiedt tegen Juli op een heel bijzondere manier, om de prei zoo kostelijk mogelijk te doen worden. De voren, waarin men de jonge plantjes zet op circa 20 c.M. afstand van elkaar, worden namelijk lang zamerhand gevuld, waardoor het witte stengeldeel lang wordt. Dat prei bij het bereiden van onze zoo populaire erwtensoep onmisbaar is, weet ge natuurlijk allen, doch niet minder smakelijk en gezond is ze, wanneer ze wordt klaargemaakt als in de beide volgende recepten: I. Gestoofde prei (4 personen). (recept van Martine Wittop Koning). 2 groote bossen prei, 2 d.L. van het kooknat, y2 d.L. azijn, 5 G. zout, wat peper, 15 G. bloem, 20 G. boter. Maak de prei schoon, snijdt ze in stukken van ongeveer 6 c.M. lengte en kook ze gaar met een bodempje water en wat zout (ongeveer y, uur). Laat ze op een vergiet uit lekken, maar bewaar het vocht om daarvan de saus te bereiden. Ver warm voor de saus roerende de boter met de bloem, voeg er langzamer hand de 2d.L. warm preinat en den azijn bij en meng het sausje door de gaargekookte prei. Roer er desver- kiezende bij het opdoen een geklopt ei door. II. Preisoep (voor 4 personen). (recept van A. J. Goetheer). Ruim iy2 K.G. aardappelen, 1 K.G. prei, 2 ons taptemelkpoeder, 2 ons rijst, 4 L. water, peper, zout, 4 bouil- lonolokjes, 40 G. boter. Smoor de gesnipperde prei circa 10 minuten in de boter. Voeg het water, de fijngesneden aardappelen, de gewasschen rijst en het zout toe. Kook de soep in ongeveer y uur gaar. Maak ze op smaak af met de peper en de bouillonblokjes. Roer op het laatst de aangemengde melk poeder door de soep en laat ze even meekoken. Wordt bij deze soep een boterham gegeven, dan kan ze als volledige maaltijd dienen. Laat dus de Reus van Carentan nog dikwijls op tafel verschijnen en vergeet ook die andere goede prei soort, de „Brabantsche winterprei" niet! Ze bevatten beide de bescher mende stoffen, waaraan wij zoozeer behoefte hebben. 1. Een dagelijksch gebruik van 2 1/2 ons groente is voor een volwassene gewenscht. 2. Men koope voornamelijk de groente(n), welke het sei zoen oplevert. Wanneer we het op schoolsche wijze zeggen, dan is de Beta vulgaris (de bekende biet of kroot) een plan tengeslacht uit de familie der Gan- zevoetachtigen, welke twee jaar bloeit, doch slechts het eerste jaar als groente kan dienen, daar ze het tweede jaar houtachtig wordt. Huisvrouwen zullen zich evenwel meer om den goeden smaak van het bietje bekommeren, om recepten, teneinde het ook eens op „andere wijze" op tafel te brengen, om den prijs en niet op z'n minst om het feit, dat het een zeer gezond voedsel vormt voor het gezin! Deze zoo gezellig-rood getinte groente, die alleen reeds door haar kleur den disch iets vroolijks ver mag te geven en die men in de groote steden in gekookten toestand kan koopen hetgeen in niet ge ringe mate het gemak van de huis vrouw dient! wordt jaarlijks in een hoeveelheid van ruim acht millioen kilogram op de veilingen aangevoerd voor consumptie! In de maanden van den grootsten aanvoer September, October, November, Februari en Maart is de prijs uiteraard het laagst, zoodat de huis vrouw er ook wat déze groente be treft het verstandigst aan zal doen, ze juist in dié maanden op tafel te laten komen. Bieten bevatten vele waardevolle voedingsstoffen, waarvan vooral ge noemd dienen te worden de zouten en vitamines, die voor onze gezond heid van zeer veel belang zijn. Een bekende wijze om bieten te serveeren is wel, ze als een slaatje klaar te maken met wat olie en azijn, wat suiker, peper, zout en gesnipperde ui. Ter afwisseling zijn de volgende twee bereidingswijzen stellig de moeite waard, om eens te worden nagevolgd: I, Bieten met appelen (voor 4 personen) (recept van Martine Wittop Koning). 2 flinke bieten of 4 kleinere, 1 uitje, 4 zure appelen, 30 g. boter, iets zout, 3 kruidnagelen. Wasch de bieten goed schoon. Kook ze in ruim water met zout gaar (ongeveer I uur). Neem er het vel af, rasp de bieten op een grove rasp of snijd ze in dunne plakjes of in dobbelsteentjes. Laat ze met het fijngesnipperde uitje, de in partjes gesneden appelen, een scheutje water, de boter, het zout en de kruidnagelen even stoven tot de appelen tot moes geworden zijn en de groente daardoor voldoende ge bonden is. II. Stamppot van bieten (voor 4 personen). (recept van A. J. Goetheer), Stamppot: Ruim 3 kg. aard appelen, 1 kg. gekookte bieten, 200 g. ui, 200 g. kwark, azijn, peper, zout. Jus: 40 g. boter, 2 lepels tapte melkpoeder, 4 lepels bloem, 8 dl. water, peper, zóut, 4 bouillonblokjes of aroma. Kook de schoongeborstelde en in stukken gesneden aardapelen met de ui in weinig water gaar. Snijdt de gekookte bieten in kleine stukjes, vermeng de kwark met de azijn, wat zout en peper en voeg alles bij de aardappelen. Stamp de massa door een en maak de stamppot op smaak af. Maak van de boter, de melk poeder, de bloem, het water en de kruiden een smakelijke jus. Deze maaltijd is volledig, zeer smakelijk en kost weinig aan ingre diënten en gas. De telers geven zich alle moeite, om U goede bieten te kunnen leve ren; gedurende den winter bedt men ze zelfs in indroog zand of men be waart ze zorgvuldig in vorstvrije rekken maak dus een ruim ge bruik van deze gezonde groente! MANYA BEUKMAN. door MARTINE WITTOP KONING. Vijftig a zestig jaar geleden werd er in Holland ook zoo nu en dan lof gegeten; door de liefhebbers wél te verstaan, want de vrij bittere smaak van dit „suikerijlof" (verbas tering van chichorei) trok lang niet iedereen aan. De groente werd geoogst als losse toefjes bladeren, die in 't voorjaar evenals de nóg vroeger verschijnen de paardenbloem-uitloopers, de mol sla intuïtief door velen als „ge zond" werden beschouwdin een tijd toen de vitamines en hun rol nog diep in 't duister lagen! De Belgische kweekers ontdekten voor deze groente nieuwe mogelijk heden, die én vorm èn smaak ten goede kwamen. Zij zaaiden ze in 't voorjaar, dunden de jonge plantjes uit tot ze een onderlingen afstand van 15 cm hadden en hielden ze ge durende den zomer goed los door den grond nu en dan met den „hak" te bewerken. Omstreeks Nov. werden de planten gerooid; de wortel werd ingekort en de bladeren werden tot 2 a 3 cm boven den wortel afgesne den. De aldus voorbereide plantjes werden rechtstandig neergezet in een 20 cm diepe kuil, ze werden bedekt met een 25 cm dikke laag fijne aarde en ze groeiden dan uit tot de stevig gesloten blanke struikjes, die hun re putatie van „Brusselsch witlof" ook buiten de grenzen van België eer aandeden. Wat was natuurlijker dan dat ook de tuinders in Nederland zich op de cultuur van een zoo gewilde winter groente gingen toeleggen? Zelfs ama teurs wisten er in hun moestuin goede resultaten mee te bereiken. Tegenwoordig mag dan ook mis schien het predicaat „Brusselsch" lof de herinnering levendig houden aan het pionierswerk van de Belgische kweekers witlof zonder meer duidt thans het product aan, dat van uit verschillende Hollandsche tuin bouwstreken gedurende de laatste jaren van November tot en met April via de veilingen de huisvrouw be reikt in een regelmatigen maande- lilkschen aanvoer van rond ander half millioen kg en dat haar wordt aangeboden tegen een prijs, die on der het bereik van zeer vele gezin nen valt. Tusschen de goedkoopere winter groenten door, de voor stamppot bij uitstek geschikte kool, wortelen uien en rapen, vormt het als afzonderlij ke groente bereide lof in concur rentie misschien met de schorsenee- ren en de spruitjes een welkome afwisseling voor den Zondagschen maaltijd. Fijngesnipperd of in heele struikjes, voorzien van een melk-, een bouillon- of een kaassausje, komt de groente bij vleesch en bij aardappelen goed tot haar recht. We geven vandaag een voorbeeld van 't eerste geval, terwijl we bin nenkort op eenige tusschenschotels zullen terugkomen. Gesnipperd witlof zonder boter (4 pers.): 1 a 1X> kg witlof, 50 gr. (y ons of 6 volle eetlepels) geraspte jonge kaas, 40 gr. (4 afgestreken eetlepels) bloerih, 2y dl melk, wat zout. Maak het lof schoon, snipper het, wasch het, laat het even uitlekken en breng het dan zonder water vlug aan den kook. Laat het op een zacht vuur gaar worden (een klein half uur). Meng intusschen op een zacht vuur in een klein pannetje de bloem met de kaas en 1 dl van de melk tot een gelijk deeg je, verdun dit scheutje voor scheutje met de rest van de melk en laat de dikke saus een oogenblik doorkoken. Roer ze door het gaargekookte lof en maak de groente op smaak af met wat zout en desgewenscht wat nootmuskaat. (Zonder gebruik van boter maakt de saus een „roomigen" indruk en verzacht ze den anders voor menig een te sterk uitkomenden groente- smaak). 1. Met weinig kokend water kort koken. 2. De minder mooie zijn nog uitstekend voor den stamppot. Spruitjes zijn één van de meest gezonde wintergroenten; ze bevatten verschillende belangrijke voedings stoffen en het groote voordeel is, dat ze juist in de strenge wintermaan den versch te krijgen zijn. Spruitjes zijn n.l. tegen vorst bestand; ws eten spruitjes immers niet eerder dan wanneer het gevroren heeft, zooals beweerd wordt, omdat ze an ders niet lekker zouden smaken! De werkelijke reden is m.i. evenwel, dat we, wanneer de vorst over de spruitjes gegaan is, geen last meer hebben van rupsjes en ander onge dierte. Van de spruitkoolplant gebruiken wij in den regel alleen de kleine spruitkooltjes, welke groeien in de oksels van de bladeren van de plant; boven aan de plant zit echter nog een groote, losse spruit, die heel lek ker is om er b.v. stamppot van te koken. Goede bereiding van spruitjes. Zooals gezegd, zijn spruitjes een zeer gezonde wintergroente, mits we er voor zorgen, dat er tijdens de be reiding geen bestanddeelen verloren gaan. We zetten de spruitjes op met weinig kokend water en een beetje zout, juist zooveel water, als er in ongeveer 20 minuten op kan ver- ■koken. De spruitjes zijn dan gaar; we schudden ze even om met een stukje boter vóór we ze op tafel brengen. Desgewenscht kan er een weinig nootmuskaat over geraspt worden. Inplaats van met boter, kunnen we de spruitjes ook met een scheutje melk stoven. Zoodra de spruitjes gaar- en droog zijn, gieten we er een beetje melk over en wachten, totdat de melk aan den kook is; dan binden we de melk af met gekruimelde be schuit of met maizena. Stammpot van spruitkool in één pan. Hiervoor gebruiken we dus de losse spruiten, die boven aan de spruitkoolplant groeien of ook wel' erg groote spruitjes, die er niet zoo ooglijk meer uit zien, om als groente op tafel gebracht te worden. Voor den stamppot legen we de liefst on geschilde, goed geboende en gepitte aardappelen onder' in de pan en er bovenop de schoongemaakte en ge wasschen spruitjes We gieten er zoo veel water op, dat de aardappelen Vialf onder staan en brengen alles aan den kook; na y uur is de stamp pot gaar en droog. We gieten er dan wat melk bij (voor 4 personen on geveer y L.)zoodra de melk kookt, stampen we alles door elkaar met vet of boter en maken den stamppot op smaak af met zout. Wanneer we geen vleesch bij den stamppot geven, is het ook zeer smakelijk, om op het allerlaatste oogenblik wat geraspte kaas door den stamppot te roeren. Bij schaarschte aan vleesch en vet kunnen andere producten aanvullen. In dezen tijd, waar er een schaarschte aan vleesch en vet heerscht, is het aan te raden, in het middagmaal meer gebruik te maken van melk, melkpoeder en kaas. U weet waarschijnlijk, dat som mige waardevojle stoffen o.a. ei wit die in vleesch voorkomen, ook in melk aanwezig zijn en niet alleen in volle melk, maar vooral puist in tapterpelkpoefler en in 20 plus kaas. Het is dus aanbevelens waardig, om zoo nu en dan, in de plaats van het vleesch, melk, melk poeder of kaas-te gebruiken. Voor 4 personen gebruiken we dan iy ons kaas (belegen 40 plus) en y L. melk of Xy .ons kaas (belegen 40 plus) en 3 afgestreken eetlepels melkpoeder. HENNY VAN DEN BERG. ALLE HOUT IS NOG GEEN TIMMERHOUT. Bent U klaar met het kippen hok, papa? Mag ik de hamer nu dan hebben?

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 8