2
S fl
a g
l-S 5-3
*«rsg
:i!I
l«
;-S
ill|l 8-g J
BJS|1aï
I a«i
fm
■S 3-3 «513 O
M«J
Islf
b|i
1 S S 2 i
Kookt ook de geitenmelk
De Reus van Carentan
vraagt uw aandacht!
BIETEN.TER AFWISSELING
OP ANDERE WIJZE
BEREID
VOOR DE HUISVROUW.
Witlof een Zondagsmaal
Nu spruiten worden aan
gevoerd eten we
spruitjes
9)
O
CO
-3"
&C
W -3
C 41
o J5
o
<U
T3
O CU
T-I T3
sT O
S-^ cM
S'gji
2, JH» G
g1 cuo G
c '3 .5 "S
s llr
g h 0)
ftc
sh
73 XI 73
S U 01
33 -o se
so
m .3 4)
3 6 3
i-sj g«
44 34
3 s
W 00'3 ra
8-a
G a) W -M
•ro a> <u
A rG
Sb *w 5
<u o o
co
r)
G G -G
G S «3 o
*2
$.8 Sa
rJO G
s g s
d> W C N
34 fo 33 fi
MM
9 .2,
n
SS
o
O 34
g.
O
W.H
H Bl«
ÖZ
*S ia w
■I 9 I "8 f
5 fe «"S 5
sS-^Su^
rt 0) o 'J
M 3 -B
f.SO B QiH
<3 3 -2 B ft>
3 i g "".g c 2,5
3 3 c'S^S'S
g 3® c:E?"e .5 a-a 9
4) C «i_,
:3S
g S n
g
3J u O ra
p pc, 33 T3 T3
H "«I* 1-s
,$«.8 m
rG
7ü <U
f-t i +j
■jf 3 jS
S <u g'jsS
•g^ Z2
■StJ-g
2 7(3
2
•9 .3
ra 5 s» 9
22 g
-M
ra -O c
2
0 34
.a.a,o|
lü
se -SI
e 34 "73
£S IS
DE PRIJZEN VAN DE AKKERBOUWPRODUCTEN VOOR
DEN KOMENDEN OOGST.
Het Rijksbureau voor de Voedselvoorziening in Oorlogstijd maakt
bekend, dat voor den komenden oogst de navolgende prijzen voor
akkerbouwproducten zijn vastgesteld.
Granen, peulvruchten en zaden.
De hieronder volgende prijzen voor granen, peulvruchten en zaden
gelden bij overname per 1 September voor het boerenschoon product
van gemiddelde kwaliteit. Voor deze producten zal het bewaarloon bij
afname later dan 1 September nog nader worden geregeld. Wel staat
reeds vast, dat het tijdstip, waarop door de overheid over de producten
wordt beschikt, beslissend zal zijn voor de vaststelling van het bewaar
loon.
De prijzen per 100 K.G. zijn als volgt:
Tarwe
13,25
Walchersche kogel
Rogge
12,75
boontjes
26,—
Haver
9,50
N.H. bruine boonen
26,-
Zomergerst
11,90
Citroen boonen
26,—
Wintergerst
11,50
Walchersche witte
Groene erwten
15,
boonen
26,-
Schokkers
15,—
N.H. krombekken
f
27,—
Capucijners
Kievitsboonen
f
27,—
Blaauwpeulen
16,—
Waalsche boonen
16,—
Wijker vale
16,—
Duiveboonen
f
15,—
Mansholt of Hala
19,—
Veldboonen
f
15,
Platte vale
27,—
Mais
f
13,25
Grauwe erwten
Lijnzaad
f
15,-
Rozfinerwten
27,—
Koolzaad
f
20,—
N.H. langstroo-
Kanariezaad
f
12,—
erwten
27,—
Zoete lupinen
23,—
Gruno rozijn
erwten
22,—
Bittere lupinen
18,
Halflang stroo-
Zomerwikken
30,
erwten
22,—
Zandwikken
40,
Stamboonen:
Gewone bruine boonen
(Zeeuwsche lange) 22,50
Gron. stroo- of Friesche
woudboontjes
24,—
Suikerbieten. De prijs voor suikerbieten zal bedragen 16,—
per 1000 K.G.
Aardappelen. Voor de consumptie-aardappelen zullen tot half
November de volgende prijzen voor geleverd af boerderij betaald
worden: (de prijsverhoogingen na half November zullen nog nader
worden bekend gemaakt).
Groep 1: Kleiaardappelen van de rassen Zeeuwsche Bonte en
Blauwe, Roode Star, Bonte Roode Star, Furore, Westeinder Bonte en
Blauwe, Koopmans Blauwe, Eigenheimers, Bonte en Blauwe Eigen
heimers, Bevelander, Noordeling, Duivelander, Iduna, Iris, Komeet,
Limosa, Bato, Nationaal, Populair, Deva, West-Brabander, Wilpo,
Present, Record, Souvenir, Robijn3,75 per 100 K.G.
Groep 2: Kleiaardappelen van de rassen Bintje, Alpha, Industrie
en andere in groep 1 niet genoemde rassen 3,50 per 100 K.G.
Groep 3: Zand- en Veenaardappelen, alle van geel- en geelwit-
vleezige rassen3,30 per 100 K.G.
De prijzen van de Duinzandaardappelen zullen nog nader worden
bekend gemaakt
In verband met den eventueelen verbouw van andere dan de boven
genoemde rassen wordt er op gewezen, dat van te voren niet vaststaat
of de witvleezige rassen aan het vee zullen mogen worden vervoederd.
In het algemeen zullen zij moeten worden afgeleverd voor den voor
fabrieksaardappelen geldenden prijs.
Voor zoover niettemin de vervoedering van witvleezige rassen zal
worden toegestaan, zal daarvoor een prijs gelden, welke ligt beneden
dien van de groep 3.
De prijs voor fabrieksaardappelen zal overeenkomen met een aard-
appelmeeiprijs van 15,per 100 K.G.
GEITEMELK IS UITERMATE GEZOND EN VOEDZAAM. Het
is dan ook niet te verwonderen, dat vele 'bezitters van kleine gras
velden en boomgaarden zich op de geiteniteelt gaan toeleggen. De
eerste jonge geitjes van dit seizoen zijn reeds te Opmeer geboren.
(Polygoon:)
lig Mits binnen 4 uur na het
winnen gekookt, lijdt zij er
niet van.
De heer J. Bakker, assistent aan
het Landbouwhuis te Alkmaar,
schrijft ons:
Er werd onze aandacht op geves
tigd, dat men onder de geitenhouders
zoo vaak de meening hoort, dat de
geitenmelk niet gekookt behoeft te
worden. Dit zou dan niet noodig
zijn, omdat er onder de geiten geen
t. b. c., alsmede elk besmettelijk
verwerpen zou voorkomen. De on
gekookte melk zou dan veel gezon
der zijn en mede daardoor beter ge
schikt voor kinderen en zieken. Dik
wijls meent men dat deze dieren on
vatbaar voor deze ziekten zouden
zijn. Dit is evenwel geheel onjuist,
integendeel de geiten zijn minstens
even vatbaar als het rundvee. Wel
komen deze ziekten bij de geiten
veel minder voor. Dit komt evenwel
niet door de grootere onvatbaarheid,
maar doordat de geiten veel minder
met elkaar in contact komen, waar
door ze weinig kans hebben elkaar
te infecteeren. Wordt het rundvee
vrijwel altijd in grooten getale ge
houden, van geiten houdt men dik
wijls slechts één of enkele exempla
ren. Uit vroegere statistieken van
de slachthuizen blijkt wel, dat bijv.
t. b. c. onder geiten inderdaad veel
minder voorkomt dan bij het rund
vee. Dat genoemde ziekte echter wel
degelijk bij de geiten voorkomt, en
zelfs soms in niet onbelangrijke
mate, blijkt ook heel duidelijk uit
een artikeltje van den heer Roest te
Brielle, geschreven in het December
nummer 1940 van De Geitenhouder.
Daaruit blijkt dat van 66 geiten, die
op kosten van de geitenfokvereeni-
ging Nieuw Helvoet werden onder
zocht op t. b. c., 6 dieren reageerden.
Waar de t. b. c. dus wel degelijk
voorkomt, achten wij het noodzake
lijk voorzorgen te nemen, dat de
menschen hierdoor niet worden
besmet. De tuberculose komt voor
in zgn. open- en gesloten vorm.
De gesloten vorm, waarbij de t. b. c.-
haard niet in contact met de buiten
lucht komt, is voor de besmetting
onschadelijk. Deze vorm kan door
uitbreiding van den haard echter
zeer goed in open vorm overgaan.
Bij open t. b. c. wordt de smetstof
bijv. door de longen en door de melk
naar buiten gebracht. Dergelijke
dieren zijn voor de omgeving zeer
gevaarlijk, en men ruime ze dan ook
zoo spoedig mogelijk op. Dat bijv.
long-t. b. c. ook groote gevaren met
zich kan brengen, vooral voor kin
deren, die met de geiten spelen, zal
duidelijk zijn. De door de longen
naar buiten gebrachte smetstof kan
blijven zweven en wordt dan later
dikwijls ingeademd.
Waar men als regel geen
zekerheid heeft dat de geiten
vrij zijn van t. b. c., achten wij
het koken der melk noodzakelijk.
Wanneer men de melk vijf
minuten doorkookt, worden t.b.c.-
bacteriën gedood. Kinderen en
zieken, die de minste afweer-
stoffen kunnen vormen, zullen
het meest vatbaar zijn, terwijl
men juist dikwijls meent dat zij
de melk ongekookt moeten heb
ben.
In gevallen dat door een arts het
rauw toedienen der melk wordt voor
geschreven, is het noodzakelijk de
dieren op t. b. c. te laten onder
zoeken. Dit onderzoek is altijd wel
gewenscht, vooral omdat de besmet
ting niet alléén met de melk plaats
heeft. Zoo lang dit onderzoek niet
bij alle geiten en zoo nu en dan
opnieuw gebeurt, achten wij het
koken in ieder geval noodzakelijk.
Vroeger nam men op grond van
proeven veelal aan dat door het
koken der melk de verteerbaarheid
van het eiwit zeer sterk terug liep.
In een artikel van den heer Zwager
man (zie het Augustus-nummer van
De Geit '37) is echter medegedeeld,
dat de bekende kinderarts dr,
Plantinga uit Den Haag had aange
toond van hoe buitengewoon groote
beteekenis de verschheid van de
melk is, speciaal bij kindervoeding.
Mits de melk binnen 4 uur na het
winnen gekookt wordt, lijdt zij
practisch niet van koken en blijkt
haast nooit aanleiding te geven tot
voedingsstoornissen.
Blijkt dus aan den eenen kant de
achteruitgang der voedingswaarde
van de melk, mits versch gekookt,
bij het koken zeer mee te vallen, aan
den anderen kant stelt men zichzelf
en zijn gezinsleden dan niet aan de
gevaren bloot met de rauwe melk
besmet te worden. Kookt daarom in
ieder geval de melk van niet op
t. b. c. onderzochte geiten.
Wanneer ik U ervan beschuldig,
dat ge niemand minder dan den Reus
van Carentan in kleine stukjes op
Uw bord hebt gesneden, ja dat ge
zelfs meermalen een soep van hem
hebt gekookt, waarvan heel Uw
gezin zonder één moment van ge
wetenswroeging heeft gesmuld, dan
zult ge waarschijnlijk ietwat wrevelig
zeggen:
Het zijn nu geen tijden voor
sprookjes; huisvrouwen hebben
waarlijk wel iets béters te doen, dan
naar dergelijke griezelverhalen te
luisteren! Maar dit is geen sprook
je, want de Reus van Carentan is
een goede soort prei en waar Uw
belangstelling op het oogenblik te
recht gericht is op voedingsproble
men, kunt ge dus gerust iets van
Uw kostbaren tijd besteden om hier
over iets naders te vernemen.
Prei is een smakelijke, gezonde
groente en kan in Februari en Maart
een welkome afwisseling vormen met
de vele koolsoorten. Ge weet toch,
dat groenten bijzondere beteekenis
hebben voor onze gezondheid, daar
ze o.a. mineralen en vitamines bevat
ten en dat een hoeveelheid van 4 ons
bladgroente of 2 y ons niet-slinken-
de groente per persoon (in beide ge
vallen ongeveer 2)4 ons in gekook-
ten toestand) allerminst een over
dreven dagrantsoen mag heeten?
„Afwisseling van spijs doet eten" en
ook daarom is het zoo aanbevelens
waardig, ter afwisseling eens aan
prei te denken.
Onze Reus van Carentan behoort
tot de familie der Liliaceeën (Lelie-
achtigen) en is zóó gehard, dat hij
zonder bescherming strenge vorst
kan verdragen, zoodat tot April of
Mei de prei kan worden geoogst.
Er is zomer- en winterprei; de
teelt volgt op die van vroege aard
appelen, worteltjes, tuinboonen e.d.,
de zaaitijd is half April en het uit-
planten geschiedt tegen Juli op een
heel bijzondere manier, om de prei
zoo kostelijk mogelijk te doen
worden.
De voren, waarin men de jonge
plantjes zet op circa 20 c.M. afstand
van elkaar, worden namelijk lang
zamerhand gevuld, waardoor het
witte stengeldeel lang wordt.
Dat prei bij het bereiden van onze
zoo populaire erwtensoep onmisbaar
is, weet ge natuurlijk allen, doch niet
minder smakelijk en gezond is ze,
wanneer ze wordt klaargemaakt als
in de beide volgende recepten:
I. Gestoofde prei (4 personen).
(recept van Martine Wittop Koning).
2 groote bossen prei, 2 d.L. van het
kooknat, y2 d.L. azijn, 5 G. zout, wat
peper, 15 G. bloem, 20 G. boter.
Maak de prei schoon, snijdt ze in
stukken van ongeveer 6 c.M. lengte
en kook ze gaar met een bodempje
water en wat zout (ongeveer y,
uur). Laat ze op een vergiet uit
lekken, maar bewaar het vocht om
daarvan de saus te bereiden. Ver
warm voor de saus roerende de boter
met de bloem, voeg er langzamer
hand de 2d.L. warm preinat en den
azijn bij en meng het sausje door de
gaargekookte prei. Roer er desver-
kiezende bij het opdoen een geklopt
ei door.
II. Preisoep (voor 4 personen).
(recept van A. J. Goetheer).
Ruim iy2 K.G. aardappelen, 1 K.G.
prei, 2 ons taptemelkpoeder, 2 ons
rijst, 4 L. water, peper, zout, 4 bouil-
lonolokjes, 40 G. boter.
Smoor de gesnipperde prei circa
10 minuten in de boter. Voeg het
water, de fijngesneden aardappelen,
de gewasschen rijst en het zout toe.
Kook de soep in ongeveer y uur
gaar. Maak ze op smaak af met de
peper en de bouillonblokjes. Roer op
het laatst de aangemengde melk
poeder door de soep en laat ze even
meekoken.
Wordt bij deze soep een boterham
gegeven, dan kan ze als volledige
maaltijd dienen.
Laat dus de Reus van Carentan
nog dikwijls op tafel verschijnen en
vergeet ook die andere goede prei
soort, de „Brabantsche winterprei"
niet! Ze bevatten beide de bescher
mende stoffen, waaraan wij zoozeer
behoefte hebben.
1. Een dagelijksch gebruik van
2 1/2 ons groente is voor een
volwassene gewenscht.
2. Men koope voornamelijk de
groente(n), welke het sei
zoen oplevert.
Wanneer we het op schoolsche
wijze zeggen, dan is de Beta vulgaris
(de bekende biet of kroot) een plan
tengeslacht uit de familie der Gan-
zevoetachtigen, welke twee jaar
bloeit, doch slechts het eerste jaar
als groente kan dienen, daar ze het
tweede jaar houtachtig wordt.
Huisvrouwen zullen zich evenwel
meer om den goeden smaak van het
bietje bekommeren, om recepten,
teneinde het ook eens op „andere
wijze" op tafel te brengen, om den
prijs en niet op z'n minst om het
feit, dat het een zeer gezond voedsel
vormt voor het gezin!
Deze zoo gezellig-rood getinte
groente, die alleen reeds door haar
kleur den disch iets vroolijks ver
mag te geven en die men in de
groote steden in gekookten toestand
kan koopen hetgeen in niet ge
ringe mate het gemak van de huis
vrouw dient! wordt jaarlijks in
een hoeveelheid van ruim acht
millioen kilogram op de veilingen
aangevoerd voor consumptie! In de
maanden van den grootsten aanvoer
September, October, November,
Februari en Maart is de prijs
uiteraard het laagst, zoodat de huis
vrouw er ook wat déze groente be
treft het verstandigst aan zal doen,
ze juist in dié maanden op tafel te
laten komen.
Bieten bevatten vele waardevolle
voedingsstoffen, waarvan vooral ge
noemd dienen te worden de zouten
en vitamines, die voor onze gezond
heid van zeer veel belang zijn.
Een bekende wijze om bieten te
serveeren is wel, ze als een slaatje
klaar te maken met wat olie en
azijn, wat suiker, peper, zout en
gesnipperde ui.
Ter afwisseling zijn de volgende
twee bereidingswijzen stellig de
moeite waard, om eens te worden
nagevolgd:
I, Bieten met appelen
(voor 4 personen)
(recept van Martine Wittop Koning).
2 flinke bieten of 4 kleinere,
1 uitje, 4 zure appelen, 30 g. boter,
iets zout, 3 kruidnagelen.
Wasch de bieten goed schoon.
Kook ze in ruim water met zout
gaar (ongeveer I uur). Neem er het
vel af, rasp de bieten op een grove
rasp of snijd ze in dunne plakjes of
in dobbelsteentjes. Laat ze met het
fijngesnipperde uitje, de in partjes
gesneden appelen, een scheutje
water, de boter, het zout en de
kruidnagelen even stoven tot de
appelen tot moes geworden zijn en
de groente daardoor voldoende ge
bonden is.
II. Stamppot van bieten
(voor 4 personen).
(recept van A. J. Goetheer),
Stamppot: Ruim 3 kg. aard
appelen, 1 kg. gekookte bieten, 200 g.
ui, 200 g. kwark, azijn, peper, zout.
Jus: 40 g. boter, 2 lepels tapte
melkpoeder, 4 lepels bloem, 8 dl.
water, peper, zóut, 4 bouillonblokjes
of aroma.
Kook de schoongeborstelde en in
stukken gesneden aardapelen met de
ui in weinig water gaar. Snijdt de
gekookte bieten in kleine stukjes,
vermeng de kwark met de azijn, wat
zout en peper en voeg alles bij de
aardappelen. Stamp de massa door
een en maak de stamppot op smaak
af. Maak van de boter, de melk
poeder, de bloem, het water en de
kruiden een smakelijke jus.
Deze maaltijd is volledig, zeer
smakelijk en kost weinig aan ingre
diënten en gas.
De telers geven zich alle moeite,
om U goede bieten te kunnen leve
ren; gedurende den winter bedt men
ze zelfs in indroog zand of men be
waart ze zorgvuldig in vorstvrije
rekken maak dus een ruim ge
bruik van deze gezonde groente!
MANYA BEUKMAN.
door
MARTINE
WITTOP KONING.
Vijftig a zestig jaar geleden werd
er in Holland ook zoo nu en dan lof
gegeten; door de liefhebbers wél
te verstaan, want de vrij bittere
smaak van dit „suikerijlof" (verbas
tering van chichorei) trok lang niet
iedereen aan.
De groente werd geoogst als losse
toefjes bladeren, die in 't voorjaar
evenals de nóg vroeger verschijnen
de paardenbloem-uitloopers, de mol
sla intuïtief door velen als „ge
zond" werden beschouwdin een
tijd toen de vitamines en hun rol nog
diep in 't duister lagen!
De Belgische kweekers ontdekten
voor deze groente nieuwe mogelijk
heden, die én vorm èn smaak ten
goede kwamen. Zij zaaiden ze in 't
voorjaar, dunden de jonge plantjes
uit tot ze een onderlingen afstand
van 15 cm hadden en hielden ze ge
durende den zomer goed los door den
grond nu en dan met den „hak" te
bewerken. Omstreeks Nov. werden
de planten gerooid; de wortel werd
ingekort en de bladeren werden tot
2 a 3 cm boven den wortel afgesne
den. De aldus voorbereide plantjes
werden rechtstandig neergezet in een
20 cm diepe kuil, ze werden bedekt
met een 25 cm dikke laag fijne aarde
en ze groeiden dan uit tot de stevig
gesloten blanke struikjes, die hun re
putatie van „Brusselsch witlof" ook
buiten de grenzen van België eer
aandeden.
Wat was natuurlijker dan dat ook
de tuinders in Nederland zich op de
cultuur van een zoo gewilde winter
groente gingen toeleggen? Zelfs ama
teurs wisten er in hun moestuin
goede resultaten mee te bereiken.
Tegenwoordig mag dan ook mis
schien het predicaat „Brusselsch" lof
de herinnering levendig houden aan
het pionierswerk van de Belgische
kweekers witlof zonder meer
duidt thans het product aan, dat van
uit verschillende Hollandsche tuin
bouwstreken gedurende de laatste
jaren van November tot en met April
via de veilingen de huisvrouw be
reikt in een regelmatigen maande-
lilkschen aanvoer van rond ander
half millioen kg en dat haar wordt
aangeboden tegen een prijs, die on
der het bereik van zeer vele gezin
nen valt.
Tusschen de goedkoopere winter
groenten door, de voor stamppot bij
uitstek geschikte kool, wortelen uien
en rapen, vormt het als afzonderlij
ke groente bereide lof in concur
rentie misschien met de schorsenee-
ren en de spruitjes een welkome
afwisseling voor den Zondagschen
maaltijd. Fijngesnipperd of in heele
struikjes, voorzien van een melk-,
een bouillon- of een kaassausje,
komt de groente bij vleesch en bij
aardappelen goed tot haar recht.
We geven vandaag een voorbeeld
van 't eerste geval, terwijl we bin
nenkort op eenige tusschenschotels
zullen terugkomen.
Gesnipperd witlof zonder boter
(4 pers.): 1 a 1X> kg witlof, 50
gr. (y ons of 6 volle eetlepels)
geraspte jonge kaas, 40 gr. (4
afgestreken eetlepels) bloerih,
2y dl melk, wat zout.
Maak het lof schoon, snipper het,
wasch het, laat het even uitlekken
en breng het dan zonder water vlug
aan den kook. Laat het op een zacht
vuur gaar worden (een klein half
uur).
Meng intusschen op een zacht vuur
in een klein pannetje de bloem met
de kaas en 1 dl van de melk tot een
gelijk deeg je, verdun dit scheutje
voor scheutje met de rest van de
melk en laat de dikke saus een
oogenblik doorkoken. Roer ze door
het gaargekookte lof en maak de
groente op smaak af met wat zout en
desgewenscht wat nootmuskaat.
(Zonder gebruik van boter maakt
de saus een „roomigen" indruk en
verzacht ze den anders voor menig
een te sterk uitkomenden groente-
smaak).
1. Met weinig kokend water
kort koken.
2. De minder mooie zijn nog
uitstekend voor den stamppot.
Spruitjes zijn één van de meest
gezonde wintergroenten; ze bevatten
verschillende belangrijke voedings
stoffen en het groote voordeel is, dat
ze juist in de strenge wintermaan
den versch te krijgen zijn. Spruitjes
zijn n.l. tegen vorst bestand; ws
eten spruitjes immers niet eerder
dan wanneer het gevroren heeft,
zooals beweerd wordt, omdat ze an
ders niet lekker zouden smaken! De
werkelijke reden is m.i. evenwel,
dat we, wanneer de vorst over de
spruitjes gegaan is, geen last meer
hebben van rupsjes en ander onge
dierte.
Van de spruitkoolplant gebruiken
wij in den regel alleen de kleine
spruitkooltjes, welke groeien in de
oksels van de bladeren van de plant;
boven aan de plant zit echter nog
een groote, losse spruit, die heel lek
ker is om er b.v. stamppot van te
koken.
Goede bereiding van spruitjes.
Zooals gezegd, zijn spruitjes een
zeer gezonde wintergroente, mits we
er voor zorgen, dat er tijdens de be
reiding geen bestanddeelen verloren
gaan.
We zetten de spruitjes op met
weinig kokend water en een beetje
zout, juist zooveel water, als er in
ongeveer 20 minuten op kan ver-
■koken. De spruitjes zijn dan gaar;
we schudden ze even om met een
stukje boter vóór we ze op tafel
brengen. Desgewenscht kan er een
weinig nootmuskaat over geraspt
worden.
Inplaats van met boter, kunnen
we de spruitjes ook met een scheutje
melk stoven. Zoodra de spruitjes gaar-
en droog zijn, gieten we er een
beetje melk over en wachten, totdat
de melk aan den kook is; dan binden
we de melk af met gekruimelde be
schuit of met maizena.
Stammpot van spruitkool in
één pan.
Hiervoor gebruiken we dus de
losse spruiten, die boven aan de
spruitkoolplant groeien of ook wel'
erg groote spruitjes, die er niet zoo
ooglijk meer uit zien, om als groente
op tafel gebracht te worden. Voor
den stamppot legen we de liefst on
geschilde, goed geboende en gepitte
aardappelen onder' in de pan en er
bovenop de schoongemaakte en ge
wasschen spruitjes We gieten er zoo
veel water op, dat de aardappelen
Vialf onder staan en brengen alles
aan den kook; na y uur is de stamp
pot gaar en droog. We gieten er dan
wat melk bij (voor 4 personen on
geveer y L.)zoodra de melk kookt,
stampen we alles door elkaar met
vet of boter en maken den stamppot
op smaak af met zout.
Wanneer we geen vleesch bij den
stamppot geven, is het ook zeer
smakelijk, om op het allerlaatste
oogenblik wat geraspte kaas door
den stamppot te roeren.
Bij schaarschte aan vleesch en
vet kunnen andere producten
aanvullen.
In dezen tijd, waar er een
schaarschte aan vleesch en vet
heerscht, is het aan te raden, in het
middagmaal meer gebruik te maken
van melk, melkpoeder en kaas.
U weet waarschijnlijk, dat som
mige waardevojle stoffen o.a. ei
wit die in vleesch voorkomen,
ook in melk aanwezig zijn en niet
alleen in volle melk, maar vooral
puist in tapterpelkpoefler en in 20
plus kaas. Het is dus aanbevelens
waardig, om zoo nu en dan, in de
plaats van het vleesch, melk, melk
poeder of kaas-te gebruiken.
Voor 4 personen gebruiken we dan
iy ons kaas (belegen 40 plus) en
y L. melk of Xy .ons kaas (belegen
40 plus) en 3 afgestreken eetlepels
melkpoeder.
HENNY VAN DEN BERG.
ALLE HOUT IS NOG GEEN
TIMMERHOUT.
Bent U klaar met het kippen
hok, papa? Mag ik de hamer nu dan
hebben?