O <D Q 'T KAN VERKEEREN... De textielnijverheid op de Jaarbeurs. SURROGATEN op de Jaarbeurs. O CO ■4" «+- Bruineboonengehakt Men neme 175 gram. rauwe, brume boonen of 3/4 liter gekookte boonen, 200 gr. gekookte aardappelen, 1 ui, peper, zout, noot, wat paneermeel en 50 gr. boter. De gewasschen en geweekte boo nen in de hooikist of in couranten gaar laten worden, fijn maken en goed door elkaar kneden met de fijngemaakte aardappelen, de ge fruite of zeer fijn geraspte ui en de kruiden. Is de massa te droog, dan wat boonennat toevoegen; is ze te vochtig dan aardappelkruim. Een bal er van vormen en deze door paneer meel wentelen en aan alle zijden bruin bakken. Jus. Hierdoor doet men bij de in de pan achtergebleven boter 30 gr. of 3 afgestreken eetlepels bloem, 20 gr of een flinken lepel taptemelkpoe- der, een halve liter water, zout, pe per, aroma. De bloerr, in de rest van het vet bruin bakken. Het met het water aangemengde taptemelkpoeder toe voegen en de jus even laten koken. A les op smaak afmaken met de kruiden. Havermoutpap. Deze toespijs bereidt men van 1 liter melk of taptemelk, 60 gr. ha vermout, een weinig zout en 50 gr, suiker. De melk met het zout aan de kook brengen, de havermouth toevoegen en de pap laten binden; ten slotte de suiker er door roeren. WOENSDAG. Aardappelen. 3 kg. aardappelen in de schil ko ken. Uien met zure saus. Men neme 1 kg. uien, 2 dl. water, ongeveer een halve dl. azijn, wat zcut, peper en aardappelmeel. De uien schoonmaken, in tweeën snijden en in ongeveer een half uur gaar koken met niet meer dan 2 dl. water en een weinig zout. De azijn toevoegen, het vocht binden en alles op smaak af maken met een weinig peper. Gebakken leverworst. Men neme hiervoor 375 gr. lever worst (3 bonnen), wat bloem, 50 gr. toter of margarine of 40 gr. vet. De worst in vrij dikke plakken snijden, deze door een beetje bloem wentelen en vlug aan beide zijden bruin bakken. Jus. Zie Dinsdag, maar voeg, indien men het heeft, voor smaakverande- ring een weinig tomatenpuree toe. DONDERDAG. Aardappelen. 3 kg. aardappelen in de schil ko ken. Spruitjes, Men neme 1 kg. spruitjes, 20 gr. boter of margarine. De schoonge maakte spruitjes met een weinig water in ongeveer 20 minuten gaar en droog koken, de boter of marga rine er door schudden. De groente niet nastoven. Rundergehakt zonder brood. Men neme 300 gr. gehakt, 250 gr. gekookte aardappelen, wat peper, zout, noot, wat melk, paneermeel of een weinig beschuitkruim, 30 gr. boter of vet, wat aardappelmeel. De aardappelen fijn maken en met het gehakt en de kruiden vermen gen tot een samenhangende massa, waaraan zoo noodig wat melk wordt toegevoegd. Een bal er van vormen, deze door paneermeel of beschuit- kruim wentelen. Het gehakt mooi bruin bakken, wat water toevoegen en het gehakt in de jus gaar laten worden. De jus met zooveel water afmaken, dat de hoeveelheid groot genoeg is; de jus binden met een weinig aardappelmeel. VRIJDAG. Wortelen. 3 kg aardappelen in de schil ko ken. Aardappelen. Hiervoor neemt men 1 kg winter wortelen, wat aardappelmeel, gehak te peterselie. De wortelen afboenen, in gelijke, niet te dunne reepjes of plakjes snij den, opzetten met een bodempje ko kend water. De wortelen in ongeveer 3/4 uur gaar koken, het vocht bin den met wat aardappelmeel, de fijn gehakte peterselie er door roeren. Peterseliesaus. Men neme een halve liter water, een halve liter melk of taptemelk, 2 bouillonblokjes, een weinig peper, zout, aardappelmeel, peterselie. De bouillonblokjes in het water oplossen, de melk toevoegen en de vloeistof binden met aardappelmeel. Tenslotte de fijngehakte peterselie er door roeren. Gevulde groentenomelette Men neme voor het beslag 200 gr bloem, 2 eieren, 100 gr taptemelkpoe der, een halve liter water, wat zout, 50 gr boter, margarine of vet. Voor de vulling; wat winterwor tel, prei, selderij of andere soep groenten, tezamen ongeveer 250 gr. De bloem, het taptemelkpoeder, de eieren, het zout en het water tot een glad beslag mengen. Hiervan 2 of 4 pannekoeken bakken, afhanke lijk van de grootte van de pan; deze vullen met het groetenmengsel. Voor de vulling een gedeelte van de saus mengen met de fijngesneden, rauwe groenten. De gevulde omelette in drieën vouwen. ZATERDAG. Sla van aardappelen, witte boonen en bieten. Men neme hiervoor 1 kg koude, gekookte aardappelen, 250 gr rauwe witte boonen, 1 kg bieten, een halve liter melk, 30 gr bloem, 50 gr. boter, wat citroensap, peper, zout, aroma, peterselie. De witte boonen in hooikist of couranten gaar laten worden. De in de schil gekookte aardappelen in plakken, de bieten in kleine blokjes snijden. Aardappelen, bieten en boonen dooreenmengen. De melk binden met de-bloem, de boter toevoegen en de saus, onder nu en dan eonealtrc.taM ajteht-,,wa en dan roeren, laten afkoelen. De saus op smaak vermengen met de kruiden en het citroensap. Met deze saus de sla aanmaken. Hangop. Neem 3 liter karnemelk en wat bruine suiker. In een vergiet een in koud water uitgeknepen doek uitspreiden; de vergiet in een kom plaatsen en de karnemelk in de doek gieten. Af en toe de dikke massa met een lepel uitscheppen. Van deze hoeveelheid karnemelk is de hangop in 12 uur klaar. Tenslotte de hangop los klop pen, zoodat er geen klontjes meer in zijn. De bruine suiker er bij presen teeren. ZONDAG. Aardappelen. 3 kg aardappelen in de schil ko ken. Rhabarber. I kg rhabarber, ongeveer 200 gr. glucosestroop, wat aardappemeel. Dë bladeren en het ondereinde van de stelen verwijderen, de stelen in stukjes snijden en opzetten met weinig water. De rhabarber in on geveer 15 minuten gaar koken, de glucosestroop toevoegen en de groente zoo noodig binden met aard appelmeel. De bladeren en het ondereinde van de stelen verwijderen, de stelen in stukjes snijden en opzetten met weinig water. De rhabarber in on geveer 15 minuten gaar koken, de glucosestroop toevoegen en de groente zoo noodig binden met aard appelmeel. Indien rhabarber te duur mocht zijn, neme men gedroogde appeltjes. Hiervoor zijn noodig: 250 gr. ge droogde zure appelen, ongeveer 150 gr glucosestroop, een citroenschille tje en wat aardappelmeel. Zorgvuldig de klokhuizen uit de appelen verwijderen; de vruchten wasschen en een nacht weeken met zooveel water, dat ze juist bedekt zijn. Den volgenden dag opzetten met het weekwater, het schilletje en de glucosestroop. Zoodra de appelen zacht zijn, de vruchtenstukjes in de schaal leggen. Het vocht binden met wat aardappelmeel en over de appe len gieten. Rundvleesch. 300 gr rundvleesch, zout, peper, 30 gr boter, margarine of vet. Bitterkoekjesvla. Een halve liter melk, 35 gr suiker, wat vanillesuiker, 20 gr maizena, 100 gr bitterkoekjes en een weinig roode jam. De bitterkoekjes op een schuim spaan in de kokende melk dompelen en dan in een vlaschaaltje leggen. De suiker bij, de melk voegen en de melk binden met de maizena. De vla, onder nu en dan roeren, laten afkoelen, zoodat zich geen vlies kan vormen, de afgekoelde vla over de bitterkoekjes gieten en het geheel met wat roode jam garnee- ren. Gem. voedingswaarde per dag: cal. e V kh Maandag 1165 42 18 198 Dinsdag 1191 41 20 201 Woensdag 1356 36 46 190 Donderdag 1148 44 20 186 Vrijdag 1301 39 17 237 Zaterdag 1275 56 19 210 Zondag 1253 35 19 232 8689 239 159 1454 Gem. p. dag 1241 42 22 208 cal. caloriën, e éiwit, v vet, kh koolhydraten. Tegenzin in 'n verouderd recept verandert in trek in een modern gerecht. Ik herinner me nog heel goed de koolrolletjes met spek of worst, waarvan ik in de vacantie met de boerenfamilie, waar ik logeerde op het platte land, mocht meegenieten. De rolletjes waren naar mijn smaak wat vettig en taai, doch de boerin beweerde, dat kool niet te verteren was als men ze niet in het vet legde. Bovendien kon je kool eigenlijk om nog meer redenen niet eten, maar nou ja flink in het vet, dan kon het er mee door. Kool moest uren koken; ze werd 's morgens vroeg al op het vuur gezet, om gaar te wor den voor den maaltijd om twaalf uur. Den dag tevoren stond ze trou wens al gesneden. Dat die kool al heel veel van de voedingswaarde had ingeboet door het fijn verdeeld nog wel lange staan, zoodat de zuurstof vrij toe gang had en de daarvoor gevoelige stoffen dus makkelijk kon treffen, kwam in die dagen nog niet bij een huisvrouw op. Evenmin dat het langdurige koken afbreuk deed aan de voedingswaarde en de verteer baarheid ongunstig beïnvloedde. Ik weet ook nog, dat ik over de grens eens roode kool at, gestoofd in karnemelk. Die roode kool was door het urenlange sudderen boven een Centraal Distributiekantoor: Louise Henriëttestraat 10, 's-Gravenhage. Telefoon 7 2 010 0 Interlocaal letters XXX Inspecteur van het Westen des lands: D. J. Scheffel, Oudegracht 182, Alkmaar. vuurpot donkerbruin geworden. En daar hoorde nu weer karnemelk bij om ze wat blanker te maken, be weerde mijn gastvrouw Het was in Zwitserland, het land van de „Muesli", dat ik het eerst kennis maakte met de koolsalade, een van de moderne bereidingswijzen van de kool. Tegenwoordig ijveren onze deskun digen ervoor, tot het publiek te doen doordringen, welke groote beteeke- nis het rauw gebruik en het korte koken van groenten, met weinig water, voor het behoud der voedings stoffen heeft en er zijn tal van re cepten van onze Nederlandsche leer- aressen gepubliceerd, die daarmede rekening houden. Daarom wil ik de huisvrouw aanbevelen: Kook niet naar recepten anno 1890, doch neem een modern, frisch kookboekje ter hand! Gij zet den tegenzin in 't oude gerecht óm in een blij onthaal van Uw modern gerecht. Een voorbeeld? Probeer eens een van deze recepten ....en smakelijk eten! C. J. OOMS—VINCKERS. Roode kooltalud (voor 4 personen). (Recept van A. J. Reiding). 1 middelmatig groote roode kool (ongeveer ly pond); 1 zure appel; 1 ui; 20 gram (1 afgestreken eet lepel) boter; y L. (5 kopjes) water; 16 gr. (2 afgestreken eetlepels) aard appelmeel; y eetl. zout; 2 kruid nagelen, scheutje azijn; 100 gr. (1 ons) veldsla. Bereiding: Snijd de buitenblade ren van de kool en verwijder de stronk. Snipper de kool fijn, schil de stronk en snijdt deze in kleine stukjes. Kook de kool met de stukjes stronk 10 minuten in het water, Wasch de appel, verwijder het klok huis en snijd de appel in kleine stukjes. Voeg appel, scheutje azijn, 2 kruidnageltjes en zout toe en kook de kool nog een kwartier. Snipper de ui en bak deze lichtbruin in de boter. Bind de kool met het aangemengde aardappelmeel, roer de gebakken ui en de boter erdoor. Maak op smaak af met een weinig suiker of glucose stroop. Leg de kool pyramidevormig op een schotel en bestrooi haar met de goed uitgezochte en gewasschen veldsla. Deensche roodekool (voor 4 pers.) (Recept van A. J. Reiding). 1. middelmatig groote roode kool (ly pond); y d.L. (1/2 kopje) bes sensap; 16 gr. (2 afgestreken eet lepels) aardappelmeel; y L. (5 kopjes) water; 2 eetlepels geconden seerde, gesuikerde magere melk of 1/4 L. melk en suiker naar smaak (circa y eetl. suiker); y2 eetl. zout, 2 kruidnagelen, kaneel; eetl. boter. Bereiding: Snijd de buitenblade ren van de kool, verwijder de stronk en snipper de helft van de kool fijn. Schil de stronk en snijdt hem in kleine stukjes. Kook de kool, en de stronk een kwartier in het water. Rasp de andere helft van de kool en voeg deze met het bessensap, de kruidnagelen en een theelepeltje kaneel bij de kokende kool en kook alles nog een kwartier. Bindt de kool met het aangemengde aard appelmeel en roer de geconden seerde melk erdoor Dien de kool goed heet op met uienrijst of aard appelen in de schil. Tot het meest belangwekkende ter Jaarbeurs behoort de groote collectieve inzending van de Ne derlandsche textielnijverheid, die de geheele vierde etage van het derde Jaarbeursgebouw inneemt. Men zal wel weten, dat het initia tief tot deze collectieve demonstra tie werd genomen door de N.V. In ternationaal kunstzijde verkoop kantoor te Arnhem en de bedoeling ervan is, het nieuwe beeld van de Nederlandsche textielindustrie naar voren te brengen Niet minder dan 100 Nederlandsche kunstzijden- verwerkende industrieën nemen er aan deel, 33 weverijen en drukke rijen, 22 tricotagefabrieken, 14 band- en lintfabrieken, 8 garen- en sajetfabrieken en dan talrijke spe- ciaal-fabrikanten. Geen wonder dat deze collectieve demonstratie getuigt van een zeer groote veel zijdigheid. Het spreekt vanzelf, dat hiervoor een grootscheepsche opzet noodig was en in het ontwerpen daarvan is men dan ook geslaagd. De demonstratie trekt de aandacht van deskundigen en leeken en het valt nu reeds te voorspellen, dat het leeuwendeel van de belangstelling op de Jaarbeurs zoowel van be langhebbenden (en eigenlijk is elk lid van de Nederlandsche volksge meenschap dat) als van buiten staanders zich op deze demonstra tie zal richten. De Jaarbeurs is nu' nog pas een paar dagen oud, maar er verdringt zich op de vierde étage van het derde gebouw een menigte, zooals men daar nog zel den voor bepaalde stands Zal heb ben gezien, en geen wonder, want er is hier wat belangwekkends te zien. Wie zich interesseert voor stoffen in het algemeen krijgt óp deze Beurs gelegenheid te zien wat er te maken is met bthulp van kunstzijde, waarvan de kwaliteit de laatste jaren nog aanzienlijk is •gestegen. Men begrijpe dit goed, kunstzijde wordt niet alleen ver werkt voor modestoffen, voor stof fen dus, die als bovenkleeding worden gedragen. Ook is de toe passing niet verder beperkt tot ondergoederen, maar kunstzijde wordt ook gebruikt voor allerlei doeleinden, die vroeger katoen of wol vroegen. Men maakt met behulp van kunstzijde tapijten, brandslangen, telefoonsnoeren en wat al niet meer. Wie ter Jaarbeurs eens even goed uit de oogen kijkt, krijgt den indruk, dat kunstzijde op zeer breed terrein kan worden toege past. Maar het groote publiek zal toch de grootste belangstelling too- nen voor de stoffen. De „man in' de straat" heeft immers in het alge meen alleen belangstelling voor wat hem rechtstreeks aangaat en voor een willekeurig iemand beteekent dan de textielindustrie die groep van fabrieken, die zorgt, dat er op tijd een nieuw japonnetje, een nieuwe mantel, een jas of een pak kan worden aangeschaft. En het gemid delde Jaarbeurspubliek bestaat natuurlijk voor het overgroote deel uit menschen, die wel belangheb bend zijn voor bepaalde branches, maar die gewoon publiek vormen ten aanzien van al het andere, dat ter Beurze verhandeld wordt. En zoo komt het, dat bij de textielaf- deeling het grootste deel van de 'belangstellenden wordt gevormd door niet direct geïnteresseerden. Men heeft wel eens neiging in 'deze tijden, dat kunstzijde eigenlijk zoon beetje „ersatz" is, evenals melkwol of celwol. Maar wie zijn oogen eens de kost geeft, geneest van die veronderstelling al heel gauw. Het gaat met deze vezelpro ducten precies als met de beetwor telsuiker. Deze werd indertijd ook beschouwd als een surrogaat voor de rietsuiker. Maar men kan zich tegenwoordig de wereld zonder beetwortelsuiker niet meer voor stellen. Ook wanneer deze dagen van strijd tot de historie zullen behooren, zullen de vezelstoffen, die nu In dezen oorlog hun aller beste kans kregen, hun positie blijven behouden. Er wordt nu nog wel eens lachend over gesproken, dat wanneer men een costuum draagt van melkwol, de poes u miauwende achterna zal loopen, terwijl men bij warm weer zal moe ten oppassen, dat zijn regenjas niet zuur wordt. Dat zijn natuurlijk maar grapjes. Over tien jaar zal een aanzienlijk deel van de mensch- heid in melkwol gehuld gaan en een ander deel in celwol, die ge maakt wordt uit stroo e. d. Nu hebben wij telkenmale ge sproken over kunstzijde en het is vooral dat woord kunstzijde, dat doet denken aan surrogaat. Marga rine is een volwaardig voedings middel geworden, al ig roomboter dan niet te vervangen. Maar dat zou het nimmer geworden zijn, wanneer men was blijven spreken van „kunstboter", zooals aanvanke lijk het geval was. Daarom is men ook den naam van kunstzijde aan het wegwerken. Kunstzijde is ook eigenlijk geen kunstzijde. Het is een vezel, die toevallig veel op zijde lijkt en ook eenige eigen schappen heeft van zijde, maar die in wezen van geheel anderen aard is. Kunstzijde is geen kunstmatige zijde. En daarom is voortaan kunst zijde ook geen „kunsf'zijde meer, maar zal het deh naam dragen van rayon. De fabricage van deze vezelstof staat op zeer hoog peil. Geen won der, men denkt wel eens, dat kunst zijde iets van de laatste jaren is, maar wie zijn herinnering eens laat werken weet wel, dat men om streeks den vorigen oorlog al heel wat tricotdassen zag, die ook van rayon waren gemaakt. Achter de fabricage staat dan ook reeds een ervaring van 20 a 30 jaar, waarbij men telkens vorderingen heeft ge maakt, dank zij den toegewijden staf van zeer bekwame technici, die zich aan de verbetering van de kunstzijde wijden. Inderdaad heeft het rayon een graad van volmaakt heid bereikt, die ieders bewonde ring afdwingt. Bij een proef, die men eenige jaren geleden nam, bleek trouwens wel dat eigenlijk niemand in staat was de rayon te onderscheiden van echte zijde. Een ander voorbeeld van de uitmun tendheid van rayon is wel, dat de kunstzijde-industrie in Amerika hand over hand toeneemt, ondanks het feit, dat de katoen daar in schier onbeperkte hoeveelheden ter beschikking staat Wat de expositie ter Jaarbeurs betreft, groote belangstelling on dervinden daar de opgestelde weef getouwen en tricotagemachines, welke laten zien, op welke wijze de stof, de vitrage, de kousen en sok ken, het lint, band, enz. tot stand komen. Ook hier komt tot uiting, hoezeer het publiek liever iets levendiets bewegends ziet dan iets statisch. Want hoeveel belang stelling men ook toont voor de pro ducten, het publiek is niet weg te slaan voor de machines, die de ge sponnen draden verwerken. Dit is heel begrijpelijk, maar het.is ook heel nuttig, dat het publiek wat nauwer kenmis maakt met de in dustrie van zijn land. De waardee ring voor wat ons vaderland pres teert kan er slechts door stijgen. En juist op het gebied van de textiel cn ook op dat van de rayon heeft ons vadexdand een uitmuntende naam. De jaarbeurs voorjaar 1941 draagt volkomen het kenmerk van een beurs in oorlogstijd. Er is meer vraag dan aanbod. De voor zitter, dr. F. H. Fentener van Vlissingen, heeft daarop bij den lunch voor de persvertegenwoor digers ook even gewezen. Vroeger was immers in het algemeen de situatie zoo, dat er meer aanbod dan vraag op de beurs was, maar thans is er meer vraag dan aanbod. Daar dit verschijnsel zich niet al leen ter beurze voordoet, wordt de beurs zeer druk bezocht; door het verminderde aanbod hoopt of ver onderstelt menige afnemer immers, dat hij op de beurs wellicht iets van zijn gading kan vinden ter vervanging van datgene, wat hij niet kon krijgen. Wat hem dan ook in vele gevallen gelukt. En ziet hier het nut van de jaarbeurs dui delijk bewezen. De beurs probeert en beoogt het intermediair te zijn tusschen verkooper en kooper en hem de gelegenheid te schenken in onmiddellijke opeenvolging ver gelijkingen te maken tusschen de verschillende offerten. Juist in deze tijden komt dit tot zijn recht. „Ik word op 't oogenblik niet bediend, zooals ik dat wensch, laat ik eens op de beurs zien, of er geen ver- koopers zijn, die hebben wat ik kan gebruiken zoo redeneert de zakenman. Daaraan is het wellicht voor een zeer belangrijk deel toe te schrij ven, dat het ter beurze zoo druk is. Rijen van een paar honderd men schen, die wenschen toegelaten te worden, zijn bij deze beurs geen zeldzaamheid. Men kan ze dage lijks waarnemen, die files van wachtenden. Dit heeft zich vroeger niet in die mate voorgedaan. De koopers, dat zijn grossiers en winkeliers, zoeken ter beurze naar dingen, die ze kunnen gebruiken, omdat ze andere artikelen niet of moeilijk kunnen verkrijgen. Daar toe behooren ook de surrogaten voor levens- en genotmiddelen. Ook alweer artikelen, die het pu bliek rechtstreeks interesseeren. Er kunnen nog zulke mooie ma chines ter beurze te zien zijn, de belangstelling daarvoor is alleen te vinden bij de direct belangheb benden of bij degenen, die gevoel voor machines bezitten. Maar wie is er nu niet belanghebbend bij koffie of thee, die op het oogen blik niet vrij te koop is? Het ge volg was dan ook, dat de surroga ten weer verschenen, allerlei on bekende stoffen, mengsels en wat al niet meer, die probeeren de thee of de koffie te vervangen. Welis waar zijn thee noch koffie levens middelen in den meest geijkten zin des woords, maar deze genot middelen staan zoo in het teeken van de belangstelling van de Ne derlanders, dat zij wel haast gelijk te stellen zijn met levensmiddelen. Vandaar, dat er als het ware hon derdtallen chemici en anderen zijn opgestaan, om het publiek geluk kig te maken met vervangingsmid delen. En dit vindt men op de Jaarbeurs weerspiegeld. Men vindt ze in het algemeen op de derde étage, in de groep voedings- en genotmiddelen. Wij hebben de moeite genomen om verschillende fabrikanten van deze surrogaten eens een bezoek te brengen en overal werden wij met de grootst mogelijke bereidheid in de gele genheid gesteld om een proefje te nemen met het surrogaat. De meeste van deze surrogaten zijn synthetisch samengesteld. Zij trachten in kleur en in smaak de illusie te schenken van werkelijke thee. Want de koffie kan in dezen tijd buiten beschouwing worden gelaten, omdat de vervaardiging van koffie-surrogaten thans onder rijksleiding geschiedt en niet meer vrij is. Dus het is vooral de thee- ersatz, die de aandacht trekt. Wel nu, wij moeten dit zeggen, dat er theesurrogaten zijn, die heel aar dig in kleur en smaak de echte thee nabij komen. De zuivere smaak kan men echter ondanks alle pogingen nog niet vinden. Dat is trouwens de meening van alle fabrikanten, die wij ter beurze spraken. Het is tenslotte surrogaat. En men toont zich al zeer tevreden, wanneer, men de opmerking maakt, dat alhoewel het dan nog geen thee is, men in ieder geval een smakelijken en opwekkenden drank heeft genoten. Er is overigens wel verschil in de surrogaten. Er zijn er waaruit men de aromasmaak te duidelijk proeft. Zij zijn bereid met behulp van alcohol en ondanks de kleine hoeveelheden verloochent zich die alcohol-origine niet geheel. Dat beteekgnt niet, dat men bij deze surrogaten alcoholhoudenden drank te genieten kr'ijgt. Daarvoor is het kleine beetje alcohol, dat bij de fabricage gebruikt werd, te zeer verdund. Andere - missen den nasmaak, maar hebben weer andere gebre ken. Maar over het algemeen kan men wel zeggen, dat men op het •gebied van de thee-ersatz al heel aardig geslaag is. Wanneer het pu bliek in sterke mate op de surro gaten is aangewezen, dan zal het niet lang meer duren, of de thee drinkers bemerken niet eens meer, dat zij surrogaat consumeeren. De ersatz beperkt zich echter niet tot deze genotmiddelen. Er zijn fabrikanten, die zich met veel succes hebben toegelegd op de vervaardiging van allerlei surro gaten. Zoo heeft men plaatsver vangende middelen weten te ma ken voor, allerlei soorten spece rijen, Men vleit zich niet met de idee, dat zij voorgoed de echte specerijen kunnen vervangen, al zijn er ersetzspecerijen, die zoo bedriegelijk van geur en smaak zijn, dat niet geheel deskundigen er door misleid worden. Voor ve len zal dit surrogaat in ieder geval een uitkomst zijn. Want wat is ko ken zonder wat pikanterie, ook al is het gebruik van specerijen mis schien niet altijd even gezond? Ook op ander terrein heeft men zich geworpen. Men denke eens aan mayonnaise. Die is ook niet meer te maken, of men moet wat eieren hebberi en wat slaolie. Maar er zijn ook voor de mayonnaise surrogaten, die het heel aardig doen. En dan is er nog surrogaat, voor puddingpoeders, voor soepen, bouillons, paneermeel, zeeppoeder en nog veel meer. Onder de zeeppoeders bevinden zich ook verschillende surrogaten in dien zin, dat er bij zijn, die uit stekend geschikt zijn voor het doen van de wasch, maar die geen eigenlijke zeep vormen. Maar deze waschmiddelen zijn zoo samenge steld, dat men er zonder schade de wasch goed of althans wel mee kan doen. Tenslotte is' er nog een surrogaat van werkelijk groot nut, dat is het z.g. Calvé-wit, een melkeiwitpro- duct, dat kip-eiwit vervangt en wel in alle opzichten, dus ook voor de bereiding van schuim en voor luchtig maken van verschillende spijzen. Daarnevens bezit het hoo- ge voedingswaarde. Het Calvé-wit heeft dan ook eigenlijk minder de beteekenis van een surrogaat, dan wel van een nieuw zeer nuttig pro duct, dat zoo goed als zeker ook na den oorlogstijd zal stand hou den.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 8