VOORDE HUISVROUW, a*§i: ^•S»59^S82 V S B c tf g-s ss a Distributie van boter en margarine. Een verrassing voor de kinderen. Een goede groentesoep zonder vleesch. Wanneer en hoe eten we raapstelen HET PAROOL VOOR DE HUISVROUW... OVER KARNEMELK EN TAPTEMELK, Spinazie is gezond. O) O» co O M O IS c 5J ».S «3 Q 1 ft) 13 CU W o CO C «3 S 1 'E CQ 3 3 "S 10 ri VtO «rt -l—i' I pj tuO cO 4-» (U N tüO •O <U 'N SW m ca S 115 "E :5 "O I a S p a "C S 8 C J. L— 3 W -O ?j3CHT3 w Q ■i '2 -o rQ S x co 2 0) D w (1) *.§3 .2 M O CO 3 M .•SoM C •o 5 ja w o y 2 p ho +r o (-1 ±1 rrt C-1 C ihTJ O C Vt 3 'p CO o 5 H O A2 ■Q «SË 13 23«i TJ <V pCj 2Ï2 H tH S C ^.J3 <D CO rG <L) N O r 1 -w n fl) g So H G CJ -O W tuo *2 3 CO iS W S M •*"§•5 P N S >cr <D 13 I P "8 «•S-8 P-S' uz ,r VW vw lU FJ-I fj, I A W)rG CO 'O ÖCrü 'g: ■a m s a 3 <u ai - c M CU i> G 51 13 (D CO (D kw w t- ui - o) M QJ (Ti C '2 OJ O Li CL) c-1 G pp«3'0'üG 'ö9a> 3 -5 -3 n -5 SuCtfi •9 o b S SN o C SP CO ""l K m W: CO o <5 -s I I W ■S Süff .-0^5-S QO W w i W 3 co M S Jd tuO •O 9, o, >-1 S w -S3 QH 'S Sr o c o 10 -«o./? fisS 1MT3 hn'O 3 p HHI_c(L)-l->frlQP fl) S §5 a p .1 j Pc pG co O C* Li B -i s'-Sjs M£ c ±i o o ai o d, •O co g 0) P c P ft Cc P "3 ?K i o P tii *0 CD -+-» h r S g cox: HC r-i[O G rj B) rd (tl Ol U o K, -♦—^-1 b"' XJ iï rt J W S pG p/ r—4 ILI i-4 M ,V" G WW D rM W 2 G 'o t: s^-S^gss ,§^Ï3gggg'5:3o<0^^|;3i> g OSIM" ntiH o£n^^ff'J5-9-SPg-Scu£,8'cgT3 S-S^-SK^!^ g{||| ■o o 8> o o M tl - -tl P O CO ffl^w^^>-ö.S.S-o73Xip'S^W O rC x! G 6ó^ -S P'5"0' Sic 3 'F oo g ■C M "s S S -3 s S ïcK uQMS .SgSfi M O óu ui rrr rC i> h X di ca txo'O <d rG 0 ÖD ;g u° G |.S|; eiHÜfioflöSSa &g:3§ oi ïïS 2 <i)W b£) a; •5 °'H 5 gA X ÜiÜM Ss m s-o a StX! M N "O r J c n E-g O «i h S, ,^8-16 8^2 3 'oj !G 'k! K _r V s O. •a-s» r *r! pt< G ba CO rG c TJ <D G cö QJ p NXJIh1 rG - 'S G co ^^pS-gw pQ 0) 13 0) G 9 O gJ w S-SJI É5 <D n V c 4) to M N 5p5^ •ogo; j- .s 5> a *2» MoP.. hit (0 W m p? Ai po E ft) O CD X *0 S S S- M M S 8- g' O c ■- '8 o, 3 tc nwOMWOi^?? 0 N '73 I N «o 2 G (D G •G F-v es r^ .Sla fa^js-sga^g .s X CU 2 P -E o -0 ti "O S ff i g door MARTINE WITTOP KONING. Regel Uw inkoopen naar Uw beurs, maar over weeg Uw keuze goed. Als we te kust en te keur alles kunnen uitzoeken wat voor de ge zinsvoeding noodig is, dan kost het „boodschappen doen" niet veel in spanning, dan komt het hoogstens neer op het met eenig overleg vaststellen, wat we uit den be schikbaren voorraad voor van daag, wat we voor morgen en wat we voor overmorgen zullen nemen. Wordt echter onze keus beperkt door bepaalde distributie-maat regelen en stijgen tegelijkertijd de prijzen van zoo goed als alle ver- bruiksartikelen, dan kost het in koopen méér moeite; dan is het zaak, heel goed te overwegen wat we van onze dagelijksche levens behoeften wél en wat we niet kun nen missen. Er zijn ontegenzeggelijk levens middelen waaraan we ons gewend hebben, zonder dat ze voor onze voeding bepaald noodzakelijk zijn. We zouden ze kunnen beschouwen als genotmiddelen, die we welis waar graag gebruiken, maar die geen overwegenden invloed uit oefenen op onze gezondheid, die zelfs bij eenigszins overvloedig ge bruik ons eerder nadeel dan voor deel brengen. Als voorbeeld noem ik de suiker, waarvan de rant- roeneering zeer zeker het vroeger algemeen geldende kwantum per persoon sterk heeft verminderd, maar die in de thans beschikbare hoeveelheid beter dan in de voor- oorlogsche jaren klopt met de voedingsleereischen. Naast de sui ker als zoodanig mogen we ook de voor een groot percentage uit sui ker bestaande artikelen hagel slag, chocoladestrooisel, enz. enz. op dezelfde wijze beschouwen: het daaraan uitgegeven geld zal beter besteed kunnen worden aan voedingsmiddelen, die ons lichaam méér te geven hebben. Eenigszins op dezelfde wijze kunnen we vleesch en vleeschwa- ren beoordeelen. Hun prijs staat allerminst in verhouding tot hun werkelijke voedingswaarde; hij is eerder gebaseerd op de ,,genots- waarde", een factor, die in dezen tijd natuurlijk niet buiten rekening mag worden gesteld, maar die toch niet den doorslag mag geven bij onze voedselkeus. Laat ik verder nog noemen de beschuit, de biscuits, de boterham- menkoek, de chocoladereepen. In de oogen van 't groote publiek ver tegenwoordigen ze een voedings waarde, die met succes zou kun nen aanvullen wat in het brood rantsoen thans ontbreekt. Die waardeering is onjuist, want ze houdt enkel rekening met het koolhydraatgehalte zonder dat aan de onmisbare bijbehoorende stoffen aandacht wordt geschonken. Het geld, aan een dergelijke z.g. bij voeding besteed, verbreekt de harmonie in onze voeding en juist die harmonie bepaalt de werke lijke waarde van ons diëet. We doen dus goed met van de genoemde artikelen een zoo spaar zaam mogelijk gebruik te maken: het op die manier bespaarde geld kan dan worden besteed voor an dere inkoopen, die wél noodzake lijk zijn. In de eerste plaats zouden we, wat de spijsbereiding betreft, den algemeenen raad willen geven: blijf vasthouden aan de goede Het Centraal distributiekantoor heeft voor de inlevering van bonnen van de boterkaart en de vetkaart door winkeliers, die boter of mar garine verkoopen, een regeling voor geschreven, welke afwijkt van de tot dusverre geldende. De aandacht van belanghebbenden wordt in dit ver band gevestigd op een in de bladen opgenomen officieele publicatie van den secretaris-generaal van het de partement van landbouw en vis- scherij. Ook in donkere tijden zijn er dagen, die gevierd moeten worden en vooral verjaardagen van kinderen mogen niet meer dan noodzakelijk is door de tijdsomstandigheden aan feestelijkheid inboeten. Tractaties in vloeibaren en vasten vorm dragen altijd het hare bij om de stemming er in te brengen of er in te houden. Niet alleen de smaak is hierbij van belang, maar ook de wijze van op dienen. Het rietje in de limonade, het mooie papiertje om de lekkernij zij verhoogen de feestvreugde. Ook is het steeds een succes, als kinderen op een huiselijk feestje ge- tracteerd worden op iets, dat ge woonlijk alleen maar in een restau rant of speeltuin wordt gegeven. Kent U b.v. de melkdranken, die in verschillende milkbars te krijgen zijn? Behalve dat het melk is met een vruchtensmaak, is deze drank gewoonlijk ook schuimend en mous seerend. We geven U hier een recept van zoo'n schuimenden drank, die, als er gedeeltelijk spuitwater ge bruikt wordt, ook zal „prikken", zoo als de kinderterm luidt. Tevens een recept van een ge zonde versnapering, die we ook in dezen tijd zelf kunnen maken, zon der van onze bonnen en ons huis houdgeld veel te gebruiken. Schuimende vruchtendrank (46 glazen). 2 d.L. gesuikerde bessensap (helft van een fleschje) óf 2 d.L. bessensap en ong. 1 eetl. suiker, y2 L. water óf V4 L. water en V, L. spuitwater, 50 G. (y2 ons) taptemelkpoeder. Meng het melkpoeder aan met een half kopje water tot een glad papje. Voeg onder voortdurend roeren met een garde (eiwitklopper) de rest van gewoonte van 1. m e I k per dag per persoon" en gebruik daarvan een gedeelte voor de spijsberei ding; nu de rantsoeneering ons minder volle melk toestaat, blijft ons nog de hulp over van kar nemelk, van taptemelk en van tapte m'e 1 k-p o e d e r. Verder denken we aan groen- t e. Kiezen we daarvan met over leg de soorten, die in het jaargetij passen en die ons daarom betrek kelijk goedkoop kunnen worden verkocht, dan voorzien we onze gezinsvoeding van talrijke stoffen, die het lichaam niet missen kan en die de goedkoope groentesoorten ons in grooteren overvloed te ge ven hebben dan het duur betaalde vleesch. Naast groente zou ik ook aan het fruit een plaats willen geven onder voorwaarde dan echter, dat de vruchten overvloedig aan de markt komen en dus goedkoop zijn. Is dat niet het geval, dan houden we ons liever aan de groente en we ruimen daaraan o. a. een plaats in bij onze broodmaaltijden: plakjes wortel, koolraap of rammenas, fijngesnipperde andijvie, zelfge- zaaide sterkers (tuinkers) behoe ven ons niet veel te kosten en hel pen ons aan een smakelijke, ge zonde broodbeleggiug. het water en het bessensap met de suiker toe. Klop den drank schuimig en zorg, dat er geen klontjes van melkpoeder in blijven zitten. Als spuitwater wordt gebruikt, voeg dit dan toe na het schuimig kloppen. Schenk de glazen vol en presenteer ze meteen (bij lang staan wordt het schuim eenigszins taai). Open Hangop-sandwiches (20 stuks). 5 dunne sneetjes bruin brood, 100 G. (1 ons) hangop, 1 bosje radijs, wat sterrekers, zout en desgewenscht peper. Besmeer de sneetjes brood met een dikke laag hangop en snijd ze in vieren of snijd met een glas drie of vier kleine rondjes uit elke boter ham en besmeer deze met hangop (dit kost echter meer brood). Beleg de stukjes met haive radijsjes of met sterrekers. Strooi er daarna wat zout over. Leg de sandwiches op een schotel en presenteer ze ter afwisseling van zoete versnaperingen. Zoolang de jonge groente nog te duur is, om er voor het geheele ge zin 'n flinke portie van te koopen, kunnen we er nu en dan gebruik van maken, om er, tezamen met wintergroenten, een rauwe sla of een smakelijke soep mee te be reiden. Voor het binden van groente soep wordt dikwijls rijst of ver micelli gebruikt. Hebben we deze niet meer voldoende ter beschik king, dan kunnen we echter ten minste even goed gebruik maken van aardappelen. In blokjes ge sneden zullen deze de soep binden, maar als ze niet worden fijnge- roerd, het gerecht toch niet te dik maken. Zoowel rauwe als gekookte aardappelen kunnen we gebrui ken; de rauwe moeten vanzelf sprekend langer meekoken. Willen we de soep niet te voed zaam hebben en toch aardappelen als bindmiddel gebruiken, dan moeten deze, inplaats van in blok jes gesneden, geraspt worden toe gevoegd. (Per liter nemen we bijv. 400 gram aardappelen in blokjes gesneden of 200 gram geraspte aardappelen). In zoo'n groentesoep met aard appelen kan vleesch wel gemist worden, tenminste als we er om de voedingswaarde te verhoogen melk aan toevoegen. Inplaats van melk kan zoo noodig ook ge bruik worden gemaakt van tapte melk of een overeenkomende hoe veelheid taptemelkpoeder. Wat de soort groente betreft deze kan met den tijd van het jaar wisselen; het behoeft heusch niet altijd wor- teltjes-bloemkool-peterselie-sel- derij te zijn. We laten een recept volgen: Groentesoep (voor vier personen). 1 liter water, 2% dl (2'A kopje) melk; 250 g A pond) verschillen de groenten, als: spinazie, spruit jes, wortels, prei; 3 middelmatig groote aardappelen (ong. 200 g); 20 g boter (een afgestreken eet lepel); 2 bouillonblokjes, wat ker vel, zout en desgewenscht aroma. Snijd de spinazie fijn, snipper de wortel en de prei en snijd de spruitjes in tweeën- of in vieren. Smoor de groente vijf minuten in de boter. Voeg het water toe en rasp de met een harden borstel afgeboende aardappelen op een groeve rasp. Doe ze in de pan als het water aan den kook is; voeg ook de bouillonblokjes toe. Laat de soep 20 minuten zachtjes koken. Maak ze tenslotte af door toevoe ging van de kokende melk, de fijngesneden kervel en zoo noodig wat zout en aroma. Groenten van het seizoen zijn in den regel het goedkoopst. In veel gezinnen gebruikt men raapstelen slechts in stamppot. Toch zijn jonge raapsteeltjes als groente apart ook heel smakelijk, vooral als we een heelen langen winter door al zoo vaak stamppot gegeten hebben. Extra lekker en zacht zullen de raapstelen worden als we er wat spinazie doorheen mengen en deze tegelijk mee koken. (Ook bij stamp pot kunnen we dit doen, vooral als de steeltjes wat stugger worden). Een minder bekende bereidings wijze van raapsteeltjes is de verwer king tot sla ook hiermee kunnen we succes hebben, mits we er heel jonge raapsteeltjes voor gebruiken en er een andere, zachtsmakende groente aan toevoegen. We laten eenige recepten volgen: Groentesla met raapsteeltjes (als groente voor 4 personen) 250 g A pond) heel jonge raapsteeltjes, 250 g A pond) spinazie of andijvie, 250 g J4. pond) worteltjes of winter wortel, ui, 2 gekookte aard appelen, 2 eetl. olie en 1 eetl. azijn, óf 2 eetl. kwark (of yoghurt). Verwijder de worteltjes van de raapsteeltjes, wasch ze zorgvuldig en laat ze goed uitlekken of slinger ze droog in een doek. Hak ze daarna fijn. Doehetzelfde met de spinazie. (Als andijvie wordt gebruikt, dan deze na 't uitlekken uitknijpen en vervolgens zeer fijn snijden). Boen de worteltjes en rasp ze op een fijne rasp. Vermeng de groenten met elkaar. Wrijf de gekookte aardappe len fijn en vermeng ze met de olie en azijn of de kwark. Voeg wat ge raspte ui en wat zou toe. Meng dit slasausje door de groentesla en laat het er een kwartiertje intrekken. Raapstelen (groente voor 4 personen) 11/4 kg (2% pond) jonge raapstelen, 250 g (14 pond) spinazie, 14 afgestreken eelt. zout. Wasch de spinazie en de raap stelen zorgvuldig schoon, na van de laatste de worteltjes te hebben ver wijderd, Laat ze daarna goed uitlek ken. Breng ze zonder toevoeging van water en met wat zout aan de kook en laat ze slinken. Hak de groente (maar vang uitlekkend vocht op); laat ze daarna ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Bind zoo noodig het vocht met wat aangemengd aardap pelmeel (of desnoods met een ge- raspten rauwen aardappel.) Raapstelenstamppot (hoofdgerecht voor 4 personen). 1 kg raapstelen, 250 g (14! pond) spinazie, 2 kg aardap pelen, 20 g boter of vet (1 af- gestr. eetl.) 1 of 2 kopjes melk, 1 eetl. zout. Wasch de spinazie en de raapste len, na van de laatste de worteltjes te hebben verwijderd; laat ze daar na goed uitlekken. Hak de groente, of maal ze door een groentemolen. Boen de aardappelen schoon met een harden borstel maar zorg, dat niet alle schil wordt verwijderd. Snijd ze in vieren en breng ze met de groente samen in één pan aan den kook, onder toevoeging van 't zout en 2 kopjes water. Laat groente en aardappelen A uur zachtjes koken. Stamp ze daarna even door elkaar, onder toe voeging van de boter of het vet en de gekookte melk. BEZORG UW GEZIN OOK THANS DE NOODIGE VITAMINES! Let op eenvoud en lage kosten van bereiding der spijzen. De minst ingewikkelde en minst kostbare zijn nit voe dingsoogpunt vaak het ver- kieslijkst. Zoo langzamerhand dringt het tot steeds meer huisvrouwen door, dat de vitamines tot de onmisbare be- standdeelen van ons voedsel be- hooren. I Wat vitamine C betreft, moeten we bedacht zijn op eenige eigen schappen, waardoor er bij onoor deelkundige bereiding van b.v. groente en aardappelen een groot deel van verloren kan gaan. Deze eigenschappen zijn: le oplosbaarheid in water; 2e gevoeligheid voor zuurstof uit de lucht; 3e gevoeligheid voor verhitting. Door groente lang in het water te laten staan vooral als ze eenmaal fijngesneden is kan, tengevolge van de eerstgenoemde eigenschap, het vitamine-C-gehalte verminderen. Dit geldt ook voor zuurkool, of beter gezegd: dit geldt vooral voor zuur kool, daar juist het vocht veel vita- anine-C bevat. Als het wasschen om hygiënische reden dus niet noodzakelijk is, dan loten we het liever na (m.a.w. zelf- ingemaakte zuurkool niet was schen!). Daar vitamine-C door inwerking van zuurstof uit de lucht zijn werk zaamheid geheel of ten deele kan verliezen, is het raadzaam een stamppot met zuurkool slechts even te stampen beter nog: even door elkaar te roeren daar langdurig stampen intense vermenging met lucht veroorzaakt. In verband met laatstgenoemde eigenschap van vitamine-C, gevoelig heid voor verhitting, is het aan te raden zuurkool (en ook andere groen te) niet langer dan een half uur te koken en zoo nu en dan deze groen te eens rauw te gebruiken. Een proefneming met onderstaand recept zal U ervan overtuigen, dat ook de op deze wijze bereide zuur kool uitstekend smaakt zoowel bij of op een bruine boterham, als ook met in schil gekookte aarnappelen. Zuurkoolsalade. (Een hapje bij de boterham voor vier personen). 250 gr. y2 jond) zuurkool, 1 groote, zure appel, 4 of 5 gekookte aardappelen, een stukje ui, 2 eetlepels kwark, yoghurt of hangop, wat zout en desgewenscht aroma. Snijd de zuurkool zeer fijn en vermeng ze met de kwark, yoghurt of hangop, de fijngewreven aardap pelen en wat zout. Laat het mengsel een half uurtje staan en roer er vóór het gebruik den geraspten zuren appel en de gesnipperde ui door. ALIDA REIDING. Drukwerk is meestal haastwerk. Wij zjjn daarvoor speciaal ingericht. N. V. HERMS. COSTER ZOON ALKMAARSCHE COURANT. De publieke opinie over taptemelk is onjuist. Het is dikwijls een raadsel, hoe bepaalde ideeën postvatten. Waarom bijvoorbeeld vindt men het ééne tooneelstuk zóó mooi, dat het avond aan avond volle zalen trekt en laat men het andere, mis schien betere, „als een baksteen val len"? Waarom ook draagt men den een of anderen sportheld onder luid ge juich op de schouders in het rond en gevoelt men niet de minste behoefte om een ander, die op wetenschappe lijk of artistiek terrein iets presteert en oneindig veel meer voor de wereld beteekent, ooit te zien of te leeren kennen, laat staan te bejube len? Ook op voedingsgebied heeft „men" zoo zijn eigen meeningen, die soms door intuïtie raak zijn, maar dikwijls ook in het geheel niet ge baseerd op zelfs de geringste kennis van de voedingsleer. Dit vindt men goed en dat vindt men slecht en oneindig veel moeite moeten de deskundigen op dit ter rein zich getroosten in het belang van een juist oordeel over bepaalde producten. Om zéér actueel te zijn, nu de melk gedistribueerd werd: van kar nemelk zullen zeer velen direct volmondig beamen, dat ze gezond voor ons is, doch taptemelk be schouwt men vaak als een drank „waar niets in zit". En toch bevatt&i beide vrijwel precies dezelfde voedingsstoffen! Ziedaar een dier onverklaarbare grilligheden van de publieke opinie. Aan karnemelk zoowel als aan taptemelk is het vet weliswaar ont trokken, doch ons lichaam heeft nog zooveel andere stoffen noodig en eiwit, koolhydraten, kalk, fosfor en ijzer bleven in karnemelk en tapte melk achter, in vrijwel gelijke hoe veelheden als in volle melk. Daarom is het onjuist, om tapte melk niet, evenals karnemelk, als een uitstekend voedingsmiddel te waardeeren. Door haar neutralen smaak zal taptemelk zich zelfs beter dan karnemelk leenen voor de be reiding van allerlei gerechten. Met taptemelk kan men allerlei pappen klaarmaken, op vrijwel de zelfde wijze als met volle melk. Ook soepen, stamppotten, sausen, vla's en puddingen, die men vaak zondei melk bereidt, kunnen aan smaak en voedingswaarde winnen door het ge bruik van taptemelk. Een voorbeeld van een taptemelk bereiden stamppot voor dezen tijd van het jaar volge hier. Hij is voor twee personen een volledige maal tijd voor vier personen een vol ledige maaltijd, indien er een soep aan vooraf gaat of een nagerecht op volgt. Stamppot van versche bladgroente. (Raapstelen, andijvie, spinazie, postelein, stoofsla, enz.) 1% kg aardappelen, ongeveer 3/4 kg bladgroente, 4 dl. (4 kleine theekopjes) taptemelk, 50 g (2 A afgestreken eetlepel) boter of vet, wat zout. Leg onder in de pan de sehoonge- borstelde, in parten gesneden aard appelen met slechts een klein bo dempje kokend water; leg er de zorgvuldig gewasschen, maar daarna goed droog uitgeknepen groente op al of niet fijngesneden en laat op een zacht vuur alles samen gaar en droog koken. Voeg er de tapte melk bij, laat die aan de kook komen en stamp dan de groente met de aardappelen door ekaar, onder toe voeging van het vet en van zooveel zout, als voor den smaak noodig blijkt. Huisvrouwen, wanneer u tapte melk door de maaltijden verwerkt en uw echtgenoot en kinderen proe ven, dat het goed smaakt, dan draagt gij er in belangrijke mate toe bij, om de publieke opinie over dit voe dingsmiddel ten goede te verande ren. Ge helpt de deskundigen op voe dingsgebied, die er nu, meer dan ooit, voor ijveren om onze volksge zondheid in deze moeilijke tijden op peil te houden. Drie vragen des ti)ds met een enkelvoudige oplossing. Hoe radijs, wortel en kool raap kunnen helpen. Er zijn drie huisvrouwelijke pro- biemen-van-dezen-tijd,'die voor een goed deel in één keer kunnen worden opgelost en deze oplossing is eigenlijk zoo simpelals het bekende ei van Columbus. Ten eerste is daar de moeilijk heid: Hoe kom ik aan een smake lijke broodbelegging? Ten tweede rijst de vraag: Kan het fruit, dat thans zoo schaarsch is, misschien worden vervangen? En ten derde peinzen velen hier over: Hoe kan ik het middagmaal ook zonder vleesch vollédig maken? Welnu wanneer ge radijs, kool- of knolraap en rauwe wortel op de boterham raspt en er desge wenscht wat zout over strooit, hebt ge niet alleen een pittige, smakelijke broodifcelegging, doch tevens ver vangt ge dan tot op zekere hoogte het fruit. Het vitamine-gehalte van deze gewassen is evenals dat van citroenen, sinaasappelen en grape fruit belangrijk en voor onze voe ding in dezen tijd van het jaar van bijzondere beteekenis.. Op deze wijze worden dus de twee eérstê vragen opgelost: men verbétert de voeding, het huisoudbudget vaart er wél bij ener komt wat af wisseling in de eenonigheid van de koffietafel-1941! Over enkele dezer gewassen wil ik u iets naders vertellen, want weten wij eigenlijk niet véél te weinig van de eenvoudige, maar toch zoo gezonde dingen, die deel behooren uit te maken van onze dagelijksche voeding? De radijsjes behooren tot de fa milie der Kruisbloemigen. De eerste exemplaren komen uit bakken en z.g. „warenhuizen", de volgende echter uit den vollen grond. De plant blijft klein en ontwikkelt zich snél, zoodat onze tuinders haar altijd als tusschengewas bij andere producten telen, b.v. bij erwten, aardbeien, bloemkool en wortelen. Daar radijs niet veel warmte noo dig heeft, kan men haar reeds eind Februari begin Maart zaaien. Er zijn zomer-, hersfst- en win terwortels en hoeveel zorg de kwee kers zich geven, om u smakelijke peentjes te bezorgen moge o.a. uit het volgende blijken, wanneer de zomerwortels gezaaid moeten wor den van Februari tot Maart, wordt het zaad eerst 24 uur in water ge weekt en daarna een week lang in een zakje opgehangen ter kieming alvorens tot zaaien wordt overge gaan. Den geheelen winter, tot April toe, worden de winterpenen aange voerd; daarna komen vooral in Mei, Juni en Juli de tuin worteltjes op de veilingen; de laatste jaren werden van deze belangrijke vita minebron hoeveelheden tot zelfs acht millioen kilogram in Juni aan gevoerd. En om thans op de laatste vraag terug te komendoor het ge bruik van deze nieuwe broodbeleg sels kan men van het kaasrantsoen desgewenscht een deel voor het middagmaal reserveeren. De kaas kan men in plaats van vleesch goed verwerken door stamppot, een saus je, soep of groente. Wanneer men oude soorten raspt en jonge en be legen soorten in blokjes snijdt en door de gerechten mengt, krijgen deze een pittigen smaak en een hooger gehalte aan eiwit, vet, zou ten en anders voor de voeding be langrijke stoffen. Radijs, wortel, in het algemeen dagelijks wat rauws, óók op de boterham, dat is de enkelvoudige oplossing voor drie vragen des tijds! MANY A BEUKMAN. Heel vroeg in bet voorjaar Kan de spinazie reeds op de markt worden gebracht, daar ze voor haar ontwik keling slechts weinig warmte noodig heeft, zoodat de kweekers m Januax-i en soms zelfs al in December gaan zaaien. De kweeker geeft zich veel 2org om ons in het prille voorjaar al van de malsche blaadjes te laten genieten. Hij gebruikt ten eerste buitengewoon veel zaad, teneinde een te groot verlies te voorkomen, voorts zoekt hij beschutte plaatsjes uit aan den Zuidkant van muren of schuttingen en tenslotte voorziet hij de plantjes van de noodige voedings stoffen. Spinazie moet om er den geheelen zomer over te kunnen beschikken, telkens opnieuw gezaaid worden, verdient de spinazie nu uit voedings oogpunt al deze zorgen? Een portie spinazie van 250 gr. op het bord gewogen, heeft rauw een gewicht van 400 gr., daar deze groen te sterk slinkt. Een dergelijke een persoons portie bevat ca. 10 gr. ei wit, - dus evenveel als 50 gr. of A ons vleesch. De spinazie bevat bovendien de waardevolle mineralen, waaronder vooral het ijzer een belangrijke plaats inneemt,, de. vitaminen a, bl en c. De spinazie moet zoo versch mo gelijk gebruikt worden. Men heeft nagegaan, dat spinazie, die drie da gen in een groentenwinkel bewaard werd, reeds 80 pet. van het vitamine c gehalte verloren had. Het is dus geenszins onverschillig in welken staat de groente gekocht en genut tigd wordt. Een plant is een levend organisme, waarin dadelijk nadat het van den wortel is afgesneden, belangrijke afstervingsprocessen be ginnen. Hoe minder ver deze pro cessen zijn gevorderd op het oogen- blik, dat wij de plant nuttigen, des te vollediger is de groente voor ons als voedingsmiddel. Het komt er daarom op aan de groente zoo versch mogelijk te gebruiken. Er bestaat een groot verschil tus- schen bladgroenten, waartoe de spi nazie behoort, en de aardappelen, wortelen, koolraap en bieten. Deze laatsten behouden nog langen tijd na het oogsten leven en groeikracht, terwijl de bladgroenten onmiddellijk afsterven. De huisvrouw kan dit af stervingsproces stuiten door de ge wassen en goed uitgeknepen spina-1 zie zoo vlug mogelijk aan den kook te brengen. Nastoven en veel omroeren is uit den booze, daar dan door lang durige verwarming en aanraking met de lucht, voedingsstoffen verlo ren gaan. Het overtollige vocht bindt men, of wordt in soep gebruikt. Een in ons land niet zoo bekende, doch heel gezonde en smakelijke vorm om spinazie op te dienen, is in den vonn van sla. Hiervoor heeft men een veelkleinere hoeveelheid groenten noodig dan voor het koken, hetgeen de huishoudportemonnaie ten goede komt. Men zoekt de spinazie zorg vuldig uit en wascht ze tot ze geheel zonder zand is, laat ze zoo droog mogelijk uitlekken en snijdt ze zeer fijn. Als sausje gebruikt men een weinig hangop en eventueel kwark, pikant gemaakt met peper, zout, prei en desgewenscht wat aroma. De beteekenis, die het nuttigen van versche groenten voor onze voe ding heeft, maakt het noodig, dat men zich een zekere matiging in het gebruik van „inmaak" oplegt. Wie de groenten-kalender raadpleegt, zal bespeuren, dat vrijwel het geheele jaar door versche groenten beschik baar zijn. De „inmaak" mag dan ook alleen beschouwd worden als een bijdrage tot afwisseling van het me nu, en staat belangrijk achter bij de versche groenten. Daar spinazie da eerste voorjaars-groente is, die inge maakt wordt, is het raadzaam met het bovenstaande rekening te hou-

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 10