Schoonmaak-,Verhuizings-en Huwelijks
problemen in oorlogstijd.
Textieldistributie.
BERICHT AAN ONZE
LEZERESSEN.
De aardappelenvoor
ziening.
Dat maken we van ge
condenseerde melk!
Waarom krijgt de eene huisvrouw wel nieuwe gordijnen
en de andere niet.
Een distributie-man aan het woord.
(Van onzen Haagschen
correspondent).
Eeuwenlang heeft de wereld ge
loofd in de wankele waarheid van
het spreekwoord: „Kleeren maken
den man". Nu komt daar opeens
een charmante chansonnière in een
Haagsch cabaret de betrekkelijk
heid van deze waarheid bezingen
door ons in een aardig liedje te
vertellen, dat niet de kleeren,
doch de punten den man maken,
want een man-zonder-punten is
een „heer", die slechts „gekleed"
kan gaan met een hoogen hoed, een
paar bretels, een paar sokophou
ders en een paar handschoenen,
eventueel in het koude jaargetijde
gecompleteerd met een paar bon-
vrije oorwarmers! En de distribu-
tiedienst moest de juistheid hiervan
bevestigen.
Wij leven dus in de eeuw der pun
ten. Maar ook de puntenkwestie heeft
haar ups en down. In deze dagen is
zij echter wel bijzonder actueel, want
het is nu immers lente! Ik heb zelf
de lente gezièn niet gevoeld
toen ik gisteren, diep gedoken in
mijn winterjas, in een verlaten def
tige straat van ons onvolprezen
Haagje een huis bespeurde zonder
gordijnen voor de vensters en tóch
bewoond.
Met wijd-geopende ramen, een wit
laken over de piano, een lap om de
lamp, en zonder meubels. Een
struische dienstbode haalde halsbre
kende toeren uit in de vensterbank
van de eerste étage, buitengaats
Zwaaiend met een stok, waaraan een
zeemlap bevestigd was, en binnen
gaats stevig vastgehouden door een
mevrouw met een stofdoek om het
hoofd gewonden. Duidelijker kon
het niet: dit was de Hollandsche
lente in eigen persoon!
Toen ik langs dit lentefeest liep,
hoorde ik mevrouw tot de dienst
bode zeggen: „Begrijp jij nu, waar
die vergunning voor de nieuwe gor
dijnen blijft?"
Dit is inderdaad een vraag, die
voor menigeen actueel kan worden
in dezen voorjaasstijd.
Om daarover eens iets meer te
hooren, ben ik gaan praten met den
heer Romswinkel, den chef van de
afdeeling „Consumenten" van het
Centraal Distributiekantoor, dat ge
vestigd is in de Louise Henriette-
straat in Den Haag. Daar klopt het
hart van het heele Nederlandsche
distributie-apparaat, bestaande uit
5000 hardwerkende ambtenaren, die
telefoneeren en correspondeeren dat
men er duizelig wordt. Het vormt
'den onmisbaren schakel tusschen de
diverse Rijksbureaux, als daar zijn:
het Rijksbureau voor de Textiel, het
Rijksbureau voor de Voedselvoorzie
ning, enz., en de honderden gemeen
telijke distributiebureaux, teneinde
die precies te vertellen, wat er nog
wél en wat er niet meer kan worden
verstrekt.
De Gordijnen.
„Gordijnen zoo zegt de heer
Romswinkel ons desgevraagd zjjn
momenteel natuurlijk een artikel,
waarvoor het publiek storm loopt.
Doch helaas zijn we genoodzaakt met
de beperkte voorraden, die er nog
zijn, zoo zuinig mogelijk om te
springen. Wij weten nauwkeurig
hoeveel vitrage er nog in Nederland
voorhanden is; wij weten nauwkeu
rig het nog beschikbare aantal kar
petten; wij zijn volkomen op de
hoogte van de houtvoorraden, de
voorraden aardappelen en graan;
kortom wij weten hier alles „van
haver tot gort".
Menige huisvrouw ie verbaasd, om
niet te zeggen: vertoornd, dat nu
juist zij niet in aanmerking komt
voor een stel nieuwe vitrage-gordij
nen, terwijl op de aanvrage van haar
vriendin welwillend is beschikt. Men
vergeet dan echter, dat de distributie
volgens vaste maatstaven te werk
•gaat. Indien we met menschen te
doen hebben, die een inkomen ge
nieten, dat boven een bepaald bedrag
is gelegen de grenzen hiervan
houden we geheim dan deelen we
hun mede, dat ze alleen maar voor
kunstzijden gordijnen in aanmerking
komen. Kunstzijde-gordijnen worden
er vandaag aan den dag nog genoeg
in ons land vervaardigd, in tegen
stelling met vitrage-gordijnen, die
bestaan uit katoen, waarvan we prac-
tisch geen voorraad meer hebben.
Vitrage is niettemin beduidend
goedkooper in aanschaffing, zoodat
we dit soort gordijnen voor de min
der draagkrachtigen reserveeren.
Natuurlijk dient er gecontroleerd
te worden of de aanvrage gemoti
veerd is. Vandaar dat de gemeente
lijke distributiebureaux er contro
leurs op na houden om zich persoon
lijk van de kenba.tr gemaakte be
hoeften te overtuigen. Dank zij het
feit, dat overal steekproeven plaats
vinden, hebben we toch wel de ga
rantie, dat er weinig geknoeid
wordt.
Wat is een „versleten" karpet?
Is een karpet kaal gewordéh, dan
kan dat voor de Distributie nog geen
reden zijn om een vergunning voor
een nieuw te verstrekken. Als maat
staf hebben we daarom aangenomen,
dat het grondweefsel op verschillen
de plaatsen zichtbaar geworden moet
zijn. Bovendien moet U niet denken,
dat wanneer iemand twee karpetten
heeft, die in zoo'n desolaten toestand
verkeeren, hij dan ook twee vergun
ningen ontvangt. Want we zijn nu
eenmaal gedwongen alle menschen,
die het noodig hebben, iéts te laten
vernieuwen. Zoo kan men wel een
vergunning krijgen voor het ver
nieuwen van een gespijkerd kleed
voor één kamer, doch twee kamers
tegelijk wordt te allen tijde ge
weigerd.
De cocos-vloerbedekking is bij
kans volkomen uitgeput en wordt
daarom weer geheel gereserveerd
voor de minder draagkrachtigen. Wel
is waar is cocos belangrijk duurder
dan verto bijvoorbeeld, doch daar
staat tegenover, dat het eerstge
noemde veel langer meegaat en dus
voordeeliger is.
Linoleum, balatum en diverse
kleedjes zijn niet gedistribueerd, zoo
dat het in dezen schoonmaaktijd
hoofdzakelijk de vitrages, karpetten
en cocos zijn, die de grootste pro
blemen opwerpen.
Als men wil verhuizen
Groot zijn soms ook de moeilijk
heden, die een verhuizing met zich
brengt, daar men zich niet meer de
weelde kan permitteeren om het een
na het ander maar af te danken.
Indien men in z'n oude huis een
smallen traplooper bezat en men
heeft voor de nieuwe woning een
breeden noodig, dan stellen wij ons
op het standpunt, dat men dien
smallen maar moet handhaven. Dat
staat wel niet zoo mooi, doch zij,
wier looper totaal versleten is, gaan
vóór. Heeft het nieuwe huis een
kamer méér, dan zijn wij nu ook
weer niet zoo schriel, dat we de
menschen zonder gordijnen en klee-
den laten zitten. In een dergelijk ge
val worden wel vergunningen ver
strekt. Passen de sluitgordijnen
echter niet, dan moet men maar net
zoo lang meten tot het wel zoo ten
naastenbij uitkomt, terwijl op een
aanvraag voor een stel gordijnen, die
men nogal eens voor suite-deuren
pleegt te hangen, evenmin een ver
gunning wordt gegeven. Nieuwe gor
dijnen voor opklapbedden mogen
ook niet meer gekocht worden, om
dat we dit soort stoffeering niet als
streng noodzakelijk beschouwen.
Met het aanvragen van sluitgor
dijnen moeten we overigens steeds
extra op onze hoede zijn, want het
vernuft van het publiek is tegen
woordig bijzonder groot. Een paar
mooie velours-gordijnen zijn, om
slechts één ding te noemen, al her
haaldelijk aangewend om er een paar
aardige japonnetjes van te maken!
En dat is natuurlijk de bedoeling
niet. Daarvoor zijn de textielkaarten,
waarmee een ieder rondkomen moet.
I Huwelijks-bezwaren.
Tenslotte vertelt de heer Roms
winkel ons nog een en ander van de
problemen, waarmee de bruidsparen
van tegenwoordig te worstelen heb
ben. Bij het aanvragen van een ver
gunning voor een uitzet speelt naast
het bewijsje dat men aangeteekend
is, het salaris van den adspirant-
echtgenoot een groote rol. Steeds
moet het bruidje dan een bewijs
meebrengen wat haar man straks op
tafel kan leggen om gelukkig te zijn.
Voorts moet zij het huurcontract
toonen, omdat ook de huurprijs een
factor is, waarmee rekening gehou
den wordt. Hoe meer men verdient
en hoe duurder men woont, hoe lan
ger het verlanglijstje is. Al spreekt
het vanzelf, dat men het niet te gek
moet maken, want dan wordt er
heusch wel het noodige geschrapt!
Wil zoo'n jong paar, dat op trou
wen staat, tot het laatste oogenblik
wachten met het huren van een
woning, dan kan het dus niet op tijd
zijn uitzet binnen hebben, evenmin
als de stoffeering, omdat hiervoor
het aantal kamers van te voren
dient opgegeven te worden. Helaas
wordt ook met de trouwerij nog al
eens een poging ondernomen om de
Distributie om den tuin te leiden.
Want de begeerten der jonge paren
zijn vaak groot, terwijl de voorraden
nu eenmaal voortdurend afnemen.
Maar, zoo bestoot onze zegmsan vroo-
lijk, voorloopig behoeft niemand zich
nog ongerust te maken, dat het
trouwen zal moeten worden stop
gezet. Dat is gelukkig een van de
weinige dingen, die nooit een pauze
hebben gekend.
Rectificatie.
De secretaris-generaal van het de
partement van handel, nijverheid en
scheepvaart deelt mede, dat in de
laatste alinea's van het persbericht
van de vorige week (zie ons D.N.
van Maandag 5 Mei) inzake de ar
tikelen, welke op de textielkaart en
op de toeslagkaart en die, welke op
speciale punten verkrijgbaar zijn,
enkele onjuistheden geslopen.
Derhalve volgen hieronder deze
laatste alinea's nogmaals in haar ge
heel:
Met nadruk wordt er derhalve de
aandacht op gevestigd, dat alle stof
fen aan het stuk, ook de katoenen en
wollen stoffen, met uitzondering
echter van stoffen voor winterjassen
en wintermantels en stoffen voor
alle soorten luiers en katoenen of
graslinnen lakens verkrijgbaar zijn
op de punten der textielkaart en/of
toeslagkaart.
Verder zijn alle stoffen aan het
stuk, met uitzondering echter van
alle katoen en wollen stoffen, op
speciale B.G.-punten verkrijgbaar.
Deze stoffen mogen niet op andere
speciale punten worden betrokken.
Katoenen stoffen zijn op speciale
V.V.A.-punten verkrijgbaar en wol
len stoffen op V.V.W.-punten. Deze
katoenen en wollen stoffen mogen
derhalve niet op andere speciale pun
ten worden afgeleverd.
Tot onze spijt moeten wij
onzen lezeressen mededeelen,
dat de schrijfster1 van de zoo
gewaarderde rubriek: „De huis
vrouw vraagt en geeft zelf
raad" mevr. R. L.-H. eenige
weken verhinderd is haar
wekelijksche bijdragen te leve
ren. Zoodra het haar eenigs-
zins mogelijk is, zal mevr. L.
haar rubriek weer opnemen.
Redactie Alkmaarsche Courant.
Het Rijksbureau voor de Voedsel
voorziening schrijft ons:
Een deel van het publiek blijkt in
de meening te verkeeren, dat, al
vorens de aardappelen werden ge
rantsoeneerd, er in het geheel geen
regeling behalve dan, wat den
prijs aangaat van de aardappelen
voorziening van ons volk bestond.
Het schijnt nuttig, dit misverstand op
te helderen, mede, omdat men dan
een inzicht krijgt in de organisatie,
welke ook met betrekking tot den
nieuwen oogst zeer belangrijk werk
zal moeten verrichten.
De regeling, in October j.l. inge
voerd, berust op de gedachte, dat
voor de voorziening van ons volk niet
alleen de gewilde kleiaardappelen
noodig zijn, maar evenzeer de zand-
aardappelen, alsmede een deel der
aardappelen, die tot dusverre voor
de fabricage van aardappelmeel wer
den gebruikt.
Hierbij moet men er zorg voor
dragen, dat de zand- en veenaard-
nppelen, benevens de overgebleven
vroege aardappelen, "dus de minder
houdbare soorten, het eerst worden
geconsumeerd. De klei-aardappelen
kunnen beter lang worden bewaard
en zijn daarom voor verbruik in en
na den winter aangewezen.
Bovendien heeft men, door middel
van een centralisatie van het ver
voer, voor de aardappelenvoorziening
cok in een eventueele, lange, strenge
vorstperiode te waken.
Een en ander wordt bereikt door
een centralisatie van den groothan
del, georganiseerd in de Vereeniging
lot Behartiging van den Aardappe-
lenhandel (V. B. N. A.). In elke pro
vincie fungeert een Provinciaal
Bureau van de V. B. N. A., dat, in
samenwerking met de Provinciale
Inkoopcentrale van Akkerbouwpro
ducten (P. I. C. A.), de aardappelen
van de telers moet ontvangen. Voorts
bestaat in elk consumptiegebied een
Veykoopkantoor van de V. B. N. A.,
dat den kleinhandel en instellingen
als de centrale keukens van aard-
ppelen voorziet.
Een Provinciaal Bureau heeft dus
een monopolie voor het ontvangen
an consumptie-aardappelen van de
boeren. En een Verkoopkantoor heeft
een monopolie voor den aanvoer
van aardappelen en den verkoop
ervan aan den kleinhandel.
Drieërlei voordeel kan door deze
organisatie worden verkregen.
Ten eerste kunnen de minst-houd
bare aardappelen het eerst voor de
consumptie worden aangewend.
Ten tweede geschiedt het vervoer
zoo efficient mogelijk, daar alle
transportmiddelen worden gecombi
neerd voor den aanvoer.
Ten derde kan men er zeker van
zijn, dat men niet met, in de steden
gevormde, voorraden blijft zitten,
aangezien de geheele handel over het
Verkoopkantoor loopt.
Boven het complex, gevormd door
de organen der V, B. N. A, en de
F. I. C. A.'s, werken samen het
Hoofdkantoor der V. B. N. A. en de
Nederlandsche Inkoopcentrale van
Akkerbouwproducten (N. I. C. A.).
Hoofdzakelijk op de laatste rust o.m.
de taak, de groote steden van aard
appelen te voorzien.
Bij de N. I. C. A. wordt beslist,
hoeveel aardappelen in elke provin
cie moeten worden verladen en
waarheen zij behooren te worden
vervoerd. De N. I. C. A. draagt het
Provinciaal Bureau in een bepaalde
provincie op, een zekere hoeveelheid
aardappelen van de boeren af te
nemen en naar een bepaald Verkoop
kantoor te verzenden. Op deze wijze
kan de handel ertoe worden ge
bracht, voor één of twee weken een
voorraad aan te houden. Daaren
boven is het aldus mogelijk, voor een
eventueele vorstperiode een, door de
N. I. C. A. gefinancierden, voorraad
te vormen, welken de handel niet
kan financieren.
Door middel van dit stelsel is on
der meer bereikt, dat zand- en veen-
aardappelen, die anders onverbruikt
zouden zijn gebleven, in consumptie
zijn gebracht en dat voor aardappe
len een prijsregeling mogelijk was,
nog vóórdat de functie van Gemach
tigde voor de Prijzen was ingesteld.
Laatstgenoemde functionaris oefent
thans op de prijsregeling voor aard
appelen toezicht. Reeds sedert 1 Oc
tober zijn de consumptieprijzen voor
aardappelen precies vastgesteld, voo
het geheele land gelijk.
Deze al-omvattende regeling, welke
aanvankelijk volgens vele telers en
een groot deel van den handel veel
te ver ging, daar men ze niet noodig
achtte, is in het algemeen belang
noodzakelijk gebleven.
Oorspronkelijk heeft men de Ver
koopkantoren vrijelijk aan den klein
handel laten verkoopen, wat deze
kon opnemen. Maar reeds tijdens de
vorstperiode bleek dit in de groote
steden niet meer mogelijk. Het pu
bliek, hetwelk tot dat oogenblik
hoofdzakelijk zand- en veenaardap-
pelen had kunnen koopen, vermoed
de, dat dit ook na de vorst weer het
geval zou zijn, en was geneigd om,
toen tijdens de vorst kleiaardappelen
in consumptie werden gebracht, zoo
veel mogelijk daarvan op te nemen.
Elke kleinhandelaar werd toen ge
rantsoeneerd op de hoeveelheid, die
hij vroeger noodig had gehad Dit
laatste herhaalde zich, toen, eenige
weken geleden, de zaïftl- en veen-
aardappelen op raakten en in de
groote steden uitsluitend klei-aard-
appelen werden aangevoerd. Een deel
van het publiek sloeg toen opnieuw
meer in, dan het voor zijn dage-
lijksch verbruik behoefde. De klein
handelaren leverden in de eerste
plaats aan oude klanten, maar bo
vendien schenen de 'voorraden,
vroeger door vele consumenten
gekocht, verbruikt, zoodat ook dezen
weer gingen koopen.
Overigens mag er wel eens aan
worden herinnerd, dat de oogst 1940
zeer slecht is geweest. Als gevolg
van de aardappelziekte was de pro
ductie laag en daardoor ging zelfs
na den oogst nog een deel der aard
appelen voor menschelijke consump
tie verloren, slechts voor veevoer
geschikt blijvende. Daarbij was de
uitpoot, o.a. ten gevolge van de inun
daties, beneden den normalen om
vang.
Het is vrij zeker, dat de uitpoot dit
jaar, vooral op de zandgronden, aan
merkelijk hooger zal zijn, in ver
band met de gewijzigde verhouding
tusschen de prijzen der verschillen
de soorten aardappelen. Tot den
verbouw van de meestopbrengende
soorten wordt men nu meer ge prik-
keld. Ook op de kleigronden, vooral
in het zuiden des lands, is intusschen
de uitpoot grooter.
Voorts zal thans een veel grooter
deel der veenkoloniale aardappelen
voor de consumptie kunnen worden
bestemd.
Naast het melkrantsoen kan
nu de voorradige geconden
seerde melk worden opge
bruikt.
In vele winkels prijken blikjes
gecondenseerde taptemelk en meni
ge huisvrouw zal wel eens zoo'n
blikje mee naar huis hebben geno
men, om te probeeren, hoe deze
„nieuwigheid" smaakt, die vóór den
oorlog immers vrijwel uitsluitend
werd gebruikt door de bewoners
van streken, waar weinig of geen
versche melk te krijgen is.
Over het algemeen kan de in
houd van deze blikjes sterker ver
dund worden, dan daarop staat aan
gegeven: gesuikerde gecondenseer
de taptemelk of vóór den oorlog in
geslagen gecondenseerde volle melk
met suiker kan verdund worden
met 3 a 4 maal zooveel water; ge
condenseerde ongesuikerde volle
melk met 3 maal zooveel water.
Men kan deze voor alle gevallen,
waarin men anders versche melk
met suiker neemt, verwerken, dus
vooral in puddingen en andere na
gerechten, pappen en pannekoeken.
Het voordeel is dan, dat op deze
wijze niet alleen het melk-, doch
tevens het suikerrantsoen voor an
dere doeleinden, beschikbaar blijft.
Huisvrouwen, die moeite hebben,
om met het suikerrantsoen uit te
komen, zullen dus stellig van zoo'n
klikje gecondenseerde taptemelk
met suiker veel gemak kunnen heb
ben!
Evenals versche taptemelk, tapte-
melkpoeder en karnemelk, bevat
ook gecondenseerde taptemelk vele
der noodzakelijke voedingstoffen,
behalve het vet en de daaraan ge
bonden vitamines, welke eraan ont
trokken zijn. Het is dus onjuist te
denken, dat deze producten weinig
waarde hebben voor onze voeding,
want vooral als bron van eiwitten,
koolhydraten en mineralen (o.a. de
kalk en de fosfor) verdienen zij
onze volle aandacht.
Voor de huisvrouw, die het maca-
roni-rantsoen eens op andere wijze
wil benutten, nu kaas gerantsoen.
neerd en ham moeilijk te krijgen isj
is het volgende recept geschikt:
Macaronipap (4 personen).
Benoodigdheden: 7)4 dl water,
2 a 2)4 dl gecondenseerde melk met
suiker, 125 g macaroni, eventueel
50 g krenten of rozijnen.
Meng de gecondenseerde melk
aan met het water en breng het aan
den kook. Strooi er de in stukjes ge
broken macaroni in. Laat de maca
roni zachtjes gaar koken (circa 30
min.). Laat naar verkiezing de laat
ste 10 minuten de goedgewasschen
krenten of rozijnen meekoken.
En wanneer ook u kinderen hebt,
die hun pap met scheppen suiker
„lekker" plegen te maken, geef ze
dan eens de volgende pap, die zon
der eenige toevoeging al zoet ge
noeg is:
De opgedane ervaring heeft geleid
tot het aanbrengen van verbeterin
gen in onderdeelen der regeling en
in de controle. Een voordeel is ook,
dat de regeling ditmaal aanstonds
van den nieuwen oogst af werkt,
zoodat men van den aanvang af zich
van den omvang der consumptie op
de hoogte kan stellen en tevens kan
voorkomen, dat aardappelen, voor
n^nschelijlc verbruik geschikt, als
veevoer worden aangewend.
Een en ander geeft reden om te
verwachten, dat dit jaar een grootere
hoeveelheid aardappelen, dan ver
leden jaar, voor menschelijke con
sumptie beschikbaar zal zijn.
OFFICIEELE PUBLICATIE VAN HET DEPARTEMENT VAN
LANDBOUW EN VISSCHERIJ.
DISTRIBUTIE VAN SLAOLIE.
Voorschriften voor detaillisten.
De Secretaris-Generaal van het Departement van Landbouw ei»
Visscherij maakt bekend, dat de detaillisten de bonnen „17", welke f
zij van hun klanten hebben ontvangen, in het tijdvak van Maandag J
19 tot en met Vrijdag 23 Mei, bij de distributiediensten dienen in te
leveren. Zij behoeven zich daarbij niet te houden aan den voor hun
codenummer vastgestelden inleveringsdag. Voorts dienen zij te
zorgen, dat de bonnen van de boterkaart, waarvoor zij toewijzingen,
voor slaolie wenschen te ontvangen, de bonnen van de vetkaart.'-S
waarvoor zij toewijzingen voor slaolie wenschen te ontvangen, en de
bonnen van de vetkaart, waarvoor zij toewijzingen voor margarine
wenschen te ontvangen, op afzonderlijke opplakvellen in
veelvouden van 10, elk met een afzonderlijk ontvangstbewijs
MD 201, worden ingeleverd.
Rijstebrij of andere pap
(4 personen).
Benoodigdheden: 9 dl water, 2 <4
dl a 3 dl gecondenseerde melk met
suiker, 125 g rijst.
Wasch de rijst, meng de gecon
denseerde melk aan met het water
en breng ze aan den kook. Strooi er
dan de rijst in en laat ze op een
klein vuur zachtjes doorkoken.
Kook ter afwisseling een citroen
schilletje of een vanillestokje mee
•of strooi er vóór het opdoen wat ge
malen cocos overheen.
Breng het brandstofgebruik en de
aanbrandkansen tot een minimum
terug door de rijst in kranten of in
de hooikist te koken. Maal desver-
kiezend de rijst tot rijstegries de
totale kooktijd wordt daardoor 20
minuten.
Gebruik bij gebrek aan rijst an
dere ter beschikking staande bind
middelen, b.v.: havermout, boek
weitegort, bloem, parelgort, maï
zena, aardappelmeel.
Ja wanneer we dat maken van
de voorradige gecondenseerde melk,
die voor het meerendeel thans toch
moet worden opgebruikt, dan vroo-
liiken we niet alleen den disch op,
doch bovendien kunnen de huisge-
nooten tijdig de waardevolle stof
fen benutten, die gecondenseerde
melk in geconcentreerden vorm be
vat. Zooals van diverse zijden im
mers reeds werd medegedeeld, is'
de duurzaamheid van geconden
seerde melk beperkt en is het ver
standig, gecondenseerde melk, die
het vorige jaar werd bereid, te ver
bruiken of in elk geval goed in het
oog te houden, door er een proefje
van te nemen.
Nederland stelt veel belang
in vitamine C.
De natuur helpt!
Ja zei niet Brederode reeds:
„Het kan verkeeren?"
Hoe betrekkelijk kort immers- is
het geleden, dat slechts een kleine
groep vooruitstrevende menschen
zich hier te lande verdiepte in de
voedingsleer en onder andere de bij
zondere eigenschappen van vitamine
C naar waarde wist te schatten!
En thans is het zoo ver gekomen,-,
dat in breede lagen der bevolking
het besef doordringt, dat de voeding
niet uitsluitend mag worden beoor
deeld naar smakelijkheid, „maagvul
ling" of prijs, doch bovenal naar
deugdelijkheid. Men ziet in, dat de
maaltijden in nauw verband moeten
staan met de werkelijke behoeften
van het lichaam, men beijvert zich,
om een doelbewuste keuze te doen
uit de diverse levensmiddelen'erf
en men spreekt over vitamine-C!
Waarvoor medici en deskundigen
op voedingsgebied voorheen steeds
geijverd hebben, wordt thans ver
wezenlijkt: men gaat geleidelijk" de
voeding met andere oogen bekijken.
Men gaat zich interesseeren voor de
voedingswaarde der maaltijden, voor
de betere kooktechniek, waardoor
de waarde der levensmiddelen zoo
veel mogelijk behouden blijft, voor
de stoffen, waaruit het voedsel be
staat!
Dit noopt de huisvrouw-van-goe -
den-wil en welke Nederlandsche
huisvrouw zou dat niet zijn? tot
eenig nadenken. Het gaat daarbij'
om bij de thans zoo veel besproken
vitamine C-aangelegenheden te blij-
ben, om de vraag:
Hoe kunnen we vitamine C,
waarover zooveel geschreven wordt
en die onmisbaar voor de gezondheid
blijkt te zijn, dan eigenlijk goed
en het voordeeligst tot ons
nemen? Welnu, de meest eenvoudige
natuurproducten kunnen u helpen!
Daar zijn bijvoorbeeld onze aard-
appelen, die als een belangrijke vita- f
minie-C-bron beschouwd kunnen
worden, mits we ze in de schil met
slechts een bodempje water lcoken.
Behalve vitamine C leveren ze ons
dan nog zetmeel, eiwit, kalk, fosfor,
ijzer, sporen jodium en vitamines
van de B-groep!
De meeste groenten en vruchten
bevatten vitamine-C; sinaasappelen,
grape-fruit, citroenen, rijpe tomaten, f
spruitjes, peterselie, waterkers en de
diverse koolsooten zijn zeer rijk aan
vitamine-C; een iets mindere, maar|
toch nog aanmerkelijke hoeveelheid
bevatten jonge sappige wortelen, I
ramenas, rapen, radijsjes, aalbessen,
frambozen,- kersen en kruisbessen.
Weinig vitamine-C komt voor int
appelen, peren, perziken, abrikozen, j
Daar de meeste van de hier ge-
noemde vruchten er nog niet zijn er\
terdege rekening gehouden moet
worden met den prijs voor sinaasap
pelen en citroenen, zal men er goed
aan doen, nu als broodbelegging ge
raspte worteltjes, raapjes en radijs
jes, bestrooid met wat zout, te kie
zen.
Van de dierlijke producten is melk
het eenige, waarin in beperkte mate
vitamine-C kan voorkomen, afhan
kelijk van het voedsel van de koe en.
de juiste behandeling van het pro
duct (niet blootstellen aan zon en.
licht, slechts éénmaal koken, niet op-
warmen). Eet de koe namelijk veel
groenvoer en wortelen, dan komt in
de melk vitamine C voor; wordt ze
gevoed met gedroogd voer, hooi,
stroo etc., dan bevat de melk weinig
vitamine C.
Doe dus uit de hier genoemde na-
tuurproducten een keuze, die in.
overeenstemming is- met uw smaak,
uw middelen en het seizoen en ge
kunt de onaangename verschijn- f
selen ,die bij gebrek aan vitamine C
optreden, voorkomen.
Welke deze verschijnselen dan wel
zijn? f.
Een volkomen gebrek aan vita
mine C in de voeding veroorzaakt
scheurbuik; een gedeeltelijk gebrelt
kan de oorzaak zijn van vermoeid-*")
béid,prikkelbaarheid en slechten-
groei en eetlust van kinderen. Bo-
vendien heeft een tekort aam deze
vitamine een slechten invloed op het
gebit.
Ook de bekende, zoogenaamde
„voorj aars vermoeidheid" is een ge
volg van een tekort van vitamine C.
t
ug v an \_v_n t »«-«-» -
Nederland interesseert zich plotse- j
ling en hevig voor vitamine C
Moge het dan ook een verstandige
keuze doen uit de producten van zijn
bodem, teneinde een tekort aan dit
vitamine op verstandige wijze tegen,
te gaan. MANTSA BEUKWA3Ü