Schoonmaak-,Verhuizings-en Huwelijks problemen in oorlogstijd. Textieldistributie. BERICHT AAN ONZE LEZERESSEN. De aardappelenvoor ziening. Dat maken we van ge condenseerde melk! Waarom krijgt de eene huisvrouw wel nieuwe gordijnen en de andere niet. Een distributie-man aan het woord. (Van onzen Haagschen correspondent). Eeuwenlang heeft de wereld ge loofd in de wankele waarheid van het spreekwoord: „Kleeren maken den man". Nu komt daar opeens een charmante chansonnière in een Haagsch cabaret de betrekkelijk heid van deze waarheid bezingen door ons in een aardig liedje te vertellen, dat niet de kleeren, doch de punten den man maken, want een man-zonder-punten is een „heer", die slechts „gekleed" kan gaan met een hoogen hoed, een paar bretels, een paar sokophou ders en een paar handschoenen, eventueel in het koude jaargetijde gecompleteerd met een paar bon- vrije oorwarmers! En de distribu- tiedienst moest de juistheid hiervan bevestigen. Wij leven dus in de eeuw der pun ten. Maar ook de puntenkwestie heeft haar ups en down. In deze dagen is zij echter wel bijzonder actueel, want het is nu immers lente! Ik heb zelf de lente gezièn niet gevoeld toen ik gisteren, diep gedoken in mijn winterjas, in een verlaten def tige straat van ons onvolprezen Haagje een huis bespeurde zonder gordijnen voor de vensters en tóch bewoond. Met wijd-geopende ramen, een wit laken over de piano, een lap om de lamp, en zonder meubels. Een struische dienstbode haalde halsbre kende toeren uit in de vensterbank van de eerste étage, buitengaats Zwaaiend met een stok, waaraan een zeemlap bevestigd was, en binnen gaats stevig vastgehouden door een mevrouw met een stofdoek om het hoofd gewonden. Duidelijker kon het niet: dit was de Hollandsche lente in eigen persoon! Toen ik langs dit lentefeest liep, hoorde ik mevrouw tot de dienst bode zeggen: „Begrijp jij nu, waar die vergunning voor de nieuwe gor dijnen blijft?" Dit is inderdaad een vraag, die voor menigeen actueel kan worden in dezen voorjaasstijd. Om daarover eens iets meer te hooren, ben ik gaan praten met den heer Romswinkel, den chef van de afdeeling „Consumenten" van het Centraal Distributiekantoor, dat ge vestigd is in de Louise Henriette- straat in Den Haag. Daar klopt het hart van het heele Nederlandsche distributie-apparaat, bestaande uit 5000 hardwerkende ambtenaren, die telefoneeren en correspondeeren dat men er duizelig wordt. Het vormt 'den onmisbaren schakel tusschen de diverse Rijksbureaux, als daar zijn: het Rijksbureau voor de Textiel, het Rijksbureau voor de Voedselvoorzie ning, enz., en de honderden gemeen telijke distributiebureaux, teneinde die precies te vertellen, wat er nog wél en wat er niet meer kan worden verstrekt. De Gordijnen. „Gordijnen zoo zegt de heer Romswinkel ons desgevraagd zjjn momenteel natuurlijk een artikel, waarvoor het publiek storm loopt. Doch helaas zijn we genoodzaakt met de beperkte voorraden, die er nog zijn, zoo zuinig mogelijk om te springen. Wij weten nauwkeurig hoeveel vitrage er nog in Nederland voorhanden is; wij weten nauwkeu rig het nog beschikbare aantal kar petten; wij zijn volkomen op de hoogte van de houtvoorraden, de voorraden aardappelen en graan; kortom wij weten hier alles „van haver tot gort". Menige huisvrouw ie verbaasd, om niet te zeggen: vertoornd, dat nu juist zij niet in aanmerking komt voor een stel nieuwe vitrage-gordij nen, terwijl op de aanvrage van haar vriendin welwillend is beschikt. Men vergeet dan echter, dat de distributie volgens vaste maatstaven te werk •gaat. Indien we met menschen te doen hebben, die een inkomen ge nieten, dat boven een bepaald bedrag is gelegen de grenzen hiervan houden we geheim dan deelen we hun mede, dat ze alleen maar voor kunstzijden gordijnen in aanmerking komen. Kunstzijde-gordijnen worden er vandaag aan den dag nog genoeg in ons land vervaardigd, in tegen stelling met vitrage-gordijnen, die bestaan uit katoen, waarvan we prac- tisch geen voorraad meer hebben. Vitrage is niettemin beduidend goedkooper in aanschaffing, zoodat we dit soort gordijnen voor de min der draagkrachtigen reserveeren. Natuurlijk dient er gecontroleerd te worden of de aanvrage gemoti veerd is. Vandaar dat de gemeente lijke distributiebureaux er contro leurs op na houden om zich persoon lijk van de kenba.tr gemaakte be hoeften te overtuigen. Dank zij het feit, dat overal steekproeven plaats vinden, hebben we toch wel de ga rantie, dat er weinig geknoeid wordt. Wat is een „versleten" karpet? Is een karpet kaal gewordéh, dan kan dat voor de Distributie nog geen reden zijn om een vergunning voor een nieuw te verstrekken. Als maat staf hebben we daarom aangenomen, dat het grondweefsel op verschillen de plaatsen zichtbaar geworden moet zijn. Bovendien moet U niet denken, dat wanneer iemand twee karpetten heeft, die in zoo'n desolaten toestand verkeeren, hij dan ook twee vergun ningen ontvangt. Want we zijn nu eenmaal gedwongen alle menschen, die het noodig hebben, iéts te laten vernieuwen. Zoo kan men wel een vergunning krijgen voor het ver nieuwen van een gespijkerd kleed voor één kamer, doch twee kamers tegelijk wordt te allen tijde ge weigerd. De cocos-vloerbedekking is bij kans volkomen uitgeput en wordt daarom weer geheel gereserveerd voor de minder draagkrachtigen. Wel is waar is cocos belangrijk duurder dan verto bijvoorbeeld, doch daar staat tegenover, dat het eerstge noemde veel langer meegaat en dus voordeeliger is. Linoleum, balatum en diverse kleedjes zijn niet gedistribueerd, zoo dat het in dezen schoonmaaktijd hoofdzakelijk de vitrages, karpetten en cocos zijn, die de grootste pro blemen opwerpen. Als men wil verhuizen Groot zijn soms ook de moeilijk heden, die een verhuizing met zich brengt, daar men zich niet meer de weelde kan permitteeren om het een na het ander maar af te danken. Indien men in z'n oude huis een smallen traplooper bezat en men heeft voor de nieuwe woning een breeden noodig, dan stellen wij ons op het standpunt, dat men dien smallen maar moet handhaven. Dat staat wel niet zoo mooi, doch zij, wier looper totaal versleten is, gaan vóór. Heeft het nieuwe huis een kamer méér, dan zijn wij nu ook weer niet zoo schriel, dat we de menschen zonder gordijnen en klee- den laten zitten. In een dergelijk ge val worden wel vergunningen ver strekt. Passen de sluitgordijnen echter niet, dan moet men maar net zoo lang meten tot het wel zoo ten naastenbij uitkomt, terwijl op een aanvraag voor een stel gordijnen, die men nogal eens voor suite-deuren pleegt te hangen, evenmin een ver gunning wordt gegeven. Nieuwe gor dijnen voor opklapbedden mogen ook niet meer gekocht worden, om dat we dit soort stoffeering niet als streng noodzakelijk beschouwen. Met het aanvragen van sluitgor dijnen moeten we overigens steeds extra op onze hoede zijn, want het vernuft van het publiek is tegen woordig bijzonder groot. Een paar mooie velours-gordijnen zijn, om slechts één ding te noemen, al her haaldelijk aangewend om er een paar aardige japonnetjes van te maken! En dat is natuurlijk de bedoeling niet. Daarvoor zijn de textielkaarten, waarmee een ieder rondkomen moet. I Huwelijks-bezwaren. Tenslotte vertelt de heer Roms winkel ons nog een en ander van de problemen, waarmee de bruidsparen van tegenwoordig te worstelen heb ben. Bij het aanvragen van een ver gunning voor een uitzet speelt naast het bewijsje dat men aangeteekend is, het salaris van den adspirant- echtgenoot een groote rol. Steeds moet het bruidje dan een bewijs meebrengen wat haar man straks op tafel kan leggen om gelukkig te zijn. Voorts moet zij het huurcontract toonen, omdat ook de huurprijs een factor is, waarmee rekening gehou den wordt. Hoe meer men verdient en hoe duurder men woont, hoe lan ger het verlanglijstje is. Al spreekt het vanzelf, dat men het niet te gek moet maken, want dan wordt er heusch wel het noodige geschrapt! Wil zoo'n jong paar, dat op trou wen staat, tot het laatste oogenblik wachten met het huren van een woning, dan kan het dus niet op tijd zijn uitzet binnen hebben, evenmin als de stoffeering, omdat hiervoor het aantal kamers van te voren dient opgegeven te worden. Helaas wordt ook met de trouwerij nog al eens een poging ondernomen om de Distributie om den tuin te leiden. Want de begeerten der jonge paren zijn vaak groot, terwijl de voorraden nu eenmaal voortdurend afnemen. Maar, zoo bestoot onze zegmsan vroo- lijk, voorloopig behoeft niemand zich nog ongerust te maken, dat het trouwen zal moeten worden stop gezet. Dat is gelukkig een van de weinige dingen, die nooit een pauze hebben gekend. Rectificatie. De secretaris-generaal van het de partement van handel, nijverheid en scheepvaart deelt mede, dat in de laatste alinea's van het persbericht van de vorige week (zie ons D.N. van Maandag 5 Mei) inzake de ar tikelen, welke op de textielkaart en op de toeslagkaart en die, welke op speciale punten verkrijgbaar zijn, enkele onjuistheden geslopen. Derhalve volgen hieronder deze laatste alinea's nogmaals in haar ge heel: Met nadruk wordt er derhalve de aandacht op gevestigd, dat alle stof fen aan het stuk, ook de katoenen en wollen stoffen, met uitzondering echter van stoffen voor winterjassen en wintermantels en stoffen voor alle soorten luiers en katoenen of graslinnen lakens verkrijgbaar zijn op de punten der textielkaart en/of toeslagkaart. Verder zijn alle stoffen aan het stuk, met uitzondering echter van alle katoen en wollen stoffen, op speciale B.G.-punten verkrijgbaar. Deze stoffen mogen niet op andere speciale punten worden betrokken. Katoenen stoffen zijn op speciale V.V.A.-punten verkrijgbaar en wol len stoffen op V.V.W.-punten. Deze katoenen en wollen stoffen mogen derhalve niet op andere speciale pun ten worden afgeleverd. Tot onze spijt moeten wij onzen lezeressen mededeelen, dat de schrijfster1 van de zoo gewaarderde rubriek: „De huis vrouw vraagt en geeft zelf raad" mevr. R. L.-H. eenige weken verhinderd is haar wekelijksche bijdragen te leve ren. Zoodra het haar eenigs- zins mogelijk is, zal mevr. L. haar rubriek weer opnemen. Redactie Alkmaarsche Courant. Het Rijksbureau voor de Voedsel voorziening schrijft ons: Een deel van het publiek blijkt in de meening te verkeeren, dat, al vorens de aardappelen werden ge rantsoeneerd, er in het geheel geen regeling behalve dan, wat den prijs aangaat van de aardappelen voorziening van ons volk bestond. Het schijnt nuttig, dit misverstand op te helderen, mede, omdat men dan een inzicht krijgt in de organisatie, welke ook met betrekking tot den nieuwen oogst zeer belangrijk werk zal moeten verrichten. De regeling, in October j.l. inge voerd, berust op de gedachte, dat voor de voorziening van ons volk niet alleen de gewilde kleiaardappelen noodig zijn, maar evenzeer de zand- aardappelen, alsmede een deel der aardappelen, die tot dusverre voor de fabricage van aardappelmeel wer den gebruikt. Hierbij moet men er zorg voor dragen, dat de zand- en veenaard- nppelen, benevens de overgebleven vroege aardappelen, "dus de minder houdbare soorten, het eerst worden geconsumeerd. De klei-aardappelen kunnen beter lang worden bewaard en zijn daarom voor verbruik in en na den winter aangewezen. Bovendien heeft men, door middel van een centralisatie van het ver voer, voor de aardappelenvoorziening cok in een eventueele, lange, strenge vorstperiode te waken. Een en ander wordt bereikt door een centralisatie van den groothan del, georganiseerd in de Vereeniging lot Behartiging van den Aardappe- lenhandel (V. B. N. A.). In elke pro vincie fungeert een Provinciaal Bureau van de V. B. N. A., dat, in samenwerking met de Provinciale Inkoopcentrale van Akkerbouwpro ducten (P. I. C. A.), de aardappelen van de telers moet ontvangen. Voorts bestaat in elk consumptiegebied een Veykoopkantoor van de V. B. N. A., dat den kleinhandel en instellingen als de centrale keukens van aard- ppelen voorziet. Een Provinciaal Bureau heeft dus een monopolie voor het ontvangen an consumptie-aardappelen van de boeren. En een Verkoopkantoor heeft een monopolie voor den aanvoer van aardappelen en den verkoop ervan aan den kleinhandel. Drieërlei voordeel kan door deze organisatie worden verkregen. Ten eerste kunnen de minst-houd bare aardappelen het eerst voor de consumptie worden aangewend. Ten tweede geschiedt het vervoer zoo efficient mogelijk, daar alle transportmiddelen worden gecombi neerd voor den aanvoer. Ten derde kan men er zeker van zijn, dat men niet met, in de steden gevormde, voorraden blijft zitten, aangezien de geheele handel over het Verkoopkantoor loopt. Boven het complex, gevormd door de organen der V, B. N. A, en de F. I. C. A.'s, werken samen het Hoofdkantoor der V. B. N. A. en de Nederlandsche Inkoopcentrale van Akkerbouwproducten (N. I. C. A.). Hoofdzakelijk op de laatste rust o.m. de taak, de groote steden van aard appelen te voorzien. Bij de N. I. C. A. wordt beslist, hoeveel aardappelen in elke provin cie moeten worden verladen en waarheen zij behooren te worden vervoerd. De N. I. C. A. draagt het Provinciaal Bureau in een bepaalde provincie op, een zekere hoeveelheid aardappelen van de boeren af te nemen en naar een bepaald Verkoop kantoor te verzenden. Op deze wijze kan de handel ertoe worden ge bracht, voor één of twee weken een voorraad aan te houden. Daaren boven is het aldus mogelijk, voor een eventueele vorstperiode een, door de N. I. C. A. gefinancierden, voorraad te vormen, welken de handel niet kan financieren. Door middel van dit stelsel is on der meer bereikt, dat zand- en veen- aardappelen, die anders onverbruikt zouden zijn gebleven, in consumptie zijn gebracht en dat voor aardappe len een prijsregeling mogelijk was, nog vóórdat de functie van Gemach tigde voor de Prijzen was ingesteld. Laatstgenoemde functionaris oefent thans op de prijsregeling voor aard appelen toezicht. Reeds sedert 1 Oc tober zijn de consumptieprijzen voor aardappelen precies vastgesteld, voo het geheele land gelijk. Deze al-omvattende regeling, welke aanvankelijk volgens vele telers en een groot deel van den handel veel te ver ging, daar men ze niet noodig achtte, is in het algemeen belang noodzakelijk gebleven. Oorspronkelijk heeft men de Ver koopkantoren vrijelijk aan den klein handel laten verkoopen, wat deze kon opnemen. Maar reeds tijdens de vorstperiode bleek dit in de groote steden niet meer mogelijk. Het pu bliek, hetwelk tot dat oogenblik hoofdzakelijk zand- en veenaardap- pelen had kunnen koopen, vermoed de, dat dit ook na de vorst weer het geval zou zijn, en was geneigd om, toen tijdens de vorst kleiaardappelen in consumptie werden gebracht, zoo veel mogelijk daarvan op te nemen. Elke kleinhandelaar werd toen ge rantsoeneerd op de hoeveelheid, die hij vroeger noodig had gehad Dit laatste herhaalde zich, toen, eenige weken geleden, de zaïftl- en veen- aardappelen op raakten en in de groote steden uitsluitend klei-aard- appelen werden aangevoerd. Een deel van het publiek sloeg toen opnieuw meer in, dan het voor zijn dage- lijksch verbruik behoefde. De klein handelaren leverden in de eerste plaats aan oude klanten, maar bo vendien schenen de 'voorraden, vroeger door vele consumenten gekocht, verbruikt, zoodat ook dezen weer gingen koopen. Overigens mag er wel eens aan worden herinnerd, dat de oogst 1940 zeer slecht is geweest. Als gevolg van de aardappelziekte was de pro ductie laag en daardoor ging zelfs na den oogst nog een deel der aard appelen voor menschelijke consump tie verloren, slechts voor veevoer geschikt blijvende. Daarbij was de uitpoot, o.a. ten gevolge van de inun daties, beneden den normalen om vang. Het is vrij zeker, dat de uitpoot dit jaar, vooral op de zandgronden, aan merkelijk hooger zal zijn, in ver band met de gewijzigde verhouding tusschen de prijzen der verschillen de soorten aardappelen. Tot den verbouw van de meestopbrengende soorten wordt men nu meer ge prik- keld. Ook op de kleigronden, vooral in het zuiden des lands, is intusschen de uitpoot grooter. Voorts zal thans een veel grooter deel der veenkoloniale aardappelen voor de consumptie kunnen worden bestemd. Naast het melkrantsoen kan nu de voorradige geconden seerde melk worden opge bruikt. In vele winkels prijken blikjes gecondenseerde taptemelk en meni ge huisvrouw zal wel eens zoo'n blikje mee naar huis hebben geno men, om te probeeren, hoe deze „nieuwigheid" smaakt, die vóór den oorlog immers vrijwel uitsluitend werd gebruikt door de bewoners van streken, waar weinig of geen versche melk te krijgen is. Over het algemeen kan de in houd van deze blikjes sterker ver dund worden, dan daarop staat aan gegeven: gesuikerde gecondenseer de taptemelk of vóór den oorlog in geslagen gecondenseerde volle melk met suiker kan verdund worden met 3 a 4 maal zooveel water; ge condenseerde ongesuikerde volle melk met 3 maal zooveel water. Men kan deze voor alle gevallen, waarin men anders versche melk met suiker neemt, verwerken, dus vooral in puddingen en andere na gerechten, pappen en pannekoeken. Het voordeel is dan, dat op deze wijze niet alleen het melk-, doch tevens het suikerrantsoen voor an dere doeleinden, beschikbaar blijft. Huisvrouwen, die moeite hebben, om met het suikerrantsoen uit te komen, zullen dus stellig van zoo'n klikje gecondenseerde taptemelk met suiker veel gemak kunnen heb ben! Evenals versche taptemelk, tapte- melkpoeder en karnemelk, bevat ook gecondenseerde taptemelk vele der noodzakelijke voedingstoffen, behalve het vet en de daaraan ge bonden vitamines, welke eraan ont trokken zijn. Het is dus onjuist te denken, dat deze producten weinig waarde hebben voor onze voeding, want vooral als bron van eiwitten, koolhydraten en mineralen (o.a. de kalk en de fosfor) verdienen zij onze volle aandacht. Voor de huisvrouw, die het maca- roni-rantsoen eens op andere wijze wil benutten, nu kaas gerantsoen. neerd en ham moeilijk te krijgen isj is het volgende recept geschikt: Macaronipap (4 personen). Benoodigdheden: 7)4 dl water, 2 a 2)4 dl gecondenseerde melk met suiker, 125 g macaroni, eventueel 50 g krenten of rozijnen. Meng de gecondenseerde melk aan met het water en breng het aan den kook. Strooi er de in stukjes ge broken macaroni in. Laat de maca roni zachtjes gaar koken (circa 30 min.). Laat naar verkiezing de laat ste 10 minuten de goedgewasschen krenten of rozijnen meekoken. En wanneer ook u kinderen hebt, die hun pap met scheppen suiker „lekker" plegen te maken, geef ze dan eens de volgende pap, die zon der eenige toevoeging al zoet ge noeg is: De opgedane ervaring heeft geleid tot het aanbrengen van verbeterin gen in onderdeelen der regeling en in de controle. Een voordeel is ook, dat de regeling ditmaal aanstonds van den nieuwen oogst af werkt, zoodat men van den aanvang af zich van den omvang der consumptie op de hoogte kan stellen en tevens kan voorkomen, dat aardappelen, voor n^nschelijlc verbruik geschikt, als veevoer worden aangewend. Een en ander geeft reden om te verwachten, dat dit jaar een grootere hoeveelheid aardappelen, dan ver leden jaar, voor menschelijke con sumptie beschikbaar zal zijn. OFFICIEELE PUBLICATIE VAN HET DEPARTEMENT VAN LANDBOUW EN VISSCHERIJ. DISTRIBUTIE VAN SLAOLIE. Voorschriften voor detaillisten. De Secretaris-Generaal van het Departement van Landbouw ei» Visscherij maakt bekend, dat de detaillisten de bonnen „17", welke f zij van hun klanten hebben ontvangen, in het tijdvak van Maandag J 19 tot en met Vrijdag 23 Mei, bij de distributiediensten dienen in te leveren. Zij behoeven zich daarbij niet te houden aan den voor hun codenummer vastgestelden inleveringsdag. Voorts dienen zij te zorgen, dat de bonnen van de boterkaart, waarvoor zij toewijzingen, voor slaolie wenschen te ontvangen, de bonnen van de vetkaart.'-S waarvoor zij toewijzingen voor slaolie wenschen te ontvangen, en de bonnen van de vetkaart, waarvoor zij toewijzingen voor margarine wenschen te ontvangen, op afzonderlijke opplakvellen in veelvouden van 10, elk met een afzonderlijk ontvangstbewijs MD 201, worden ingeleverd. Rijstebrij of andere pap (4 personen). Benoodigdheden: 9 dl water, 2 <4 dl a 3 dl gecondenseerde melk met suiker, 125 g rijst. Wasch de rijst, meng de gecon denseerde melk aan met het water en breng ze aan den kook. Strooi er dan de rijst in en laat ze op een klein vuur zachtjes doorkoken. Kook ter afwisseling een citroen schilletje of een vanillestokje mee •of strooi er vóór het opdoen wat ge malen cocos overheen. Breng het brandstofgebruik en de aanbrandkansen tot een minimum terug door de rijst in kranten of in de hooikist te koken. Maal desver- kiezend de rijst tot rijstegries de totale kooktijd wordt daardoor 20 minuten. Gebruik bij gebrek aan rijst an dere ter beschikking staande bind middelen, b.v.: havermout, boek weitegort, bloem, parelgort, maï zena, aardappelmeel. Ja wanneer we dat maken van de voorradige gecondenseerde melk, die voor het meerendeel thans toch moet worden opgebruikt, dan vroo- liiken we niet alleen den disch op, doch bovendien kunnen de huisge- nooten tijdig de waardevolle stof fen benutten, die gecondenseerde melk in geconcentreerden vorm be vat. Zooals van diverse zijden im mers reeds werd medegedeeld, is' de duurzaamheid van geconden seerde melk beperkt en is het ver standig, gecondenseerde melk, die het vorige jaar werd bereid, te ver bruiken of in elk geval goed in het oog te houden, door er een proefje van te nemen. Nederland stelt veel belang in vitamine C. De natuur helpt! Ja zei niet Brederode reeds: „Het kan verkeeren?" Hoe betrekkelijk kort immers- is het geleden, dat slechts een kleine groep vooruitstrevende menschen zich hier te lande verdiepte in de voedingsleer en onder andere de bij zondere eigenschappen van vitamine C naar waarde wist te schatten! En thans is het zoo ver gekomen,-, dat in breede lagen der bevolking het besef doordringt, dat de voeding niet uitsluitend mag worden beoor deeld naar smakelijkheid, „maagvul ling" of prijs, doch bovenal naar deugdelijkheid. Men ziet in, dat de maaltijden in nauw verband moeten staan met de werkelijke behoeften van het lichaam, men beijvert zich, om een doelbewuste keuze te doen uit de diverse levensmiddelen'erf en men spreekt over vitamine-C! Waarvoor medici en deskundigen op voedingsgebied voorheen steeds geijverd hebben, wordt thans ver wezenlijkt: men gaat geleidelijk" de voeding met andere oogen bekijken. Men gaat zich interesseeren voor de voedingswaarde der maaltijden, voor de betere kooktechniek, waardoor de waarde der levensmiddelen zoo veel mogelijk behouden blijft, voor de stoffen, waaruit het voedsel be staat! Dit noopt de huisvrouw-van-goe - den-wil en welke Nederlandsche huisvrouw zou dat niet zijn? tot eenig nadenken. Het gaat daarbij' om bij de thans zoo veel besproken vitamine C-aangelegenheden te blij- ben, om de vraag: Hoe kunnen we vitamine C, waarover zooveel geschreven wordt en die onmisbaar voor de gezondheid blijkt te zijn, dan eigenlijk goed en het voordeeligst tot ons nemen? Welnu, de meest eenvoudige natuurproducten kunnen u helpen! Daar zijn bijvoorbeeld onze aard- appelen, die als een belangrijke vita- f minie-C-bron beschouwd kunnen worden, mits we ze in de schil met slechts een bodempje water lcoken. Behalve vitamine C leveren ze ons dan nog zetmeel, eiwit, kalk, fosfor, ijzer, sporen jodium en vitamines van de B-groep! De meeste groenten en vruchten bevatten vitamine-C; sinaasappelen, grape-fruit, citroenen, rijpe tomaten, f spruitjes, peterselie, waterkers en de diverse koolsooten zijn zeer rijk aan vitamine-C; een iets mindere, maar| toch nog aanmerkelijke hoeveelheid bevatten jonge sappige wortelen, I ramenas, rapen, radijsjes, aalbessen, frambozen,- kersen en kruisbessen. Weinig vitamine-C komt voor int appelen, peren, perziken, abrikozen, j Daar de meeste van de hier ge- noemde vruchten er nog niet zijn er\ terdege rekening gehouden moet worden met den prijs voor sinaasap pelen en citroenen, zal men er goed aan doen, nu als broodbelegging ge raspte worteltjes, raapjes en radijs jes, bestrooid met wat zout, te kie zen. Van de dierlijke producten is melk het eenige, waarin in beperkte mate vitamine-C kan voorkomen, afhan kelijk van het voedsel van de koe en. de juiste behandeling van het pro duct (niet blootstellen aan zon en. licht, slechts éénmaal koken, niet op- warmen). Eet de koe namelijk veel groenvoer en wortelen, dan komt in de melk vitamine C voor; wordt ze gevoed met gedroogd voer, hooi, stroo etc., dan bevat de melk weinig vitamine C. Doe dus uit de hier genoemde na- tuurproducten een keuze, die in. overeenstemming is- met uw smaak, uw middelen en het seizoen en ge kunt de onaangename verschijn- f selen ,die bij gebrek aan vitamine C optreden, voorkomen. Welke deze verschijnselen dan wel zijn? f. Een volkomen gebrek aan vita mine C in de voeding veroorzaakt scheurbuik; een gedeeltelijk gebrelt kan de oorzaak zijn van vermoeid-*") béid,prikkelbaarheid en slechten- groei en eetlust van kinderen. Bo- vendien heeft een tekort aam deze vitamine een slechten invloed op het gebit. Ook de bekende, zoogenaamde „voorj aars vermoeidheid" is een ge volg van een tekort van vitamine C. t ug v an \_v_n t »«-«-» - Nederland interesseert zich plotse- j ling en hevig voor vitamine C Moge het dan ook een verstandige keuze doen uit de producten van zijn bodem, teneinde een tekort aan dit vitamine op verstandige wijze tegen, te gaan. MANTSA BEUKWA3Ü

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 8