De prijzen van onze groenten. - Slid|S StSlf&lns 1 8 SlsW -8 g II I Koolzaadverbouw tegen vet-tekort. De overgangstijd is dit jaar later en langer dan vorige jaren. Zomertijd. - Slatijd. Distributie van vaste brandstoffen. KROPSLA. Huishoudelijke problemen in oorlogstijd. Onze tuinkruiden. Aa O) cn o ■-» 0 o O <u O -C O w Q. O m O .s o a> <u x "H 73 |w| Xl 'Zl fljw <D O D|&Ng:«>Sg'ïï>l3 xi hg .g to y o o CO 0 <M 8 S o f.s .2 tï P i> o w> 3 *S «I "s Si? ti H |H TJ'O 0) 4-> 8 2 -s i a» to n w a> 3 .9*9 "2 3 "S 't™ ft °3g>g -11 O 353 o S S r. a S-8 "8 Si, O (11 no CO CN C rj o b H w S o N -A .K s"S.t .a .3 fi t> j M t< "3 ALKMAAR. SCHOENEN-DISTRIBUTIE. De Leider van den Distributie- dienst ALKMAAR maakt bekend, dat vanaf heden bij het Distributie kantoor Oudegracht 168, ingang Rid derstraat, weder aanvraagformulie ren voor schoenenbonnen No. 2 ver krijgbaar zijn. Er wordt evenwel met nadruk de aandacht op gevestigd, dat bij de afdoening der aanvragen eerst zij in de termen vallen, die nog geen schoenenbon hebben ontvangen. Verwisseling van een schoenenbon no. 2 voor een exemplaar van schoenenbon no. 1. is niet mogelijk. Verzoeken daartoe worden t e r- z ij d e gelegd. Nader zal worden bekend gemaakt wanneer aanvraagformulieren voor een schoenenbon no. 1 zullen worden afgegeven. De Leider voornoemd, H. BAKKER. BERGEN. SCHOENENBONNEN No. 2. Hierbij wordt bekend gemaakt, dat zij, die nog nimmer een schoe nenbon hebben ontvangen, van 7 Juli a.s. af een aanvraagformulier ter verkrijging van een schoenen bon no. 2, kunnen bekomen op het distributiekantoor Kerkstraat 2 te Bergen tegen overlegging van de distributiestamkaart. Schoenenbonnen no. 1 kunnen tot nadere bekendmaking niet wor den aangevraagd. De leider van den distributiekring. De Persdienst van het N.A.F. heeft het volgende manifest tot de boeren van Nederland gericht: „Deze week vestigt de actie Nederland voedt zichzelf" in het kader van den productieslag 1941 onze aandacht op het vetvraagstuk. Ons land, evenals Europa in het algemeen, heeft groote behoefte aan vetten. De vetproductie dient dus tot het uiterste te worden op gevoerd, teneinde het steeds nij pender worden van het vettekort te voorkomen. Koeien en varkens leveren vet. We zouden de teelt hiervan dus uit kunnen breiden, maareconomischer is het natuurlijk alleen wanneer het om vet en niet om vet-en-vleesch gaat den verbouw van oliehoudende zaden te vergrooten. Met dezen verbouw is immers een veel groo- tere vetopbrengst per ha te ver krijgen, dan met rundvee of var kens. Vooral het koolzaad is uiterst geschikt, orrtdat het de grootste vetopbrengst per ha geeft, acht maal zooveel zelfs als melkvee. De kapitalistische wereld, de we reld, die meer aan het geld dan aan lands- en volksbelang dacht, drukte het koolzaad jarenlang in een hoekje. De beteelde opper vlakte na 1900 bedroeg slechts 2 a 3000 ha in den tijd, dat ook Ne derlandsche bodemexploitatie nog niet zoozeer op, het buitenland was ingesteld', was dit getal veel hoo- ger. Gemiddeld werd jaarlijks ruim 23.000 ha met koolzaad be- teeld. Zoo moet het ook nu weer wor den. Onze vaderlandsche boeren moeten weten, dat het er nu om gaat een sterk volk te toonen, dat zichzelf wil en kan helpen, eensge zind is en het volksbelang boven de- belangen van het eigen ik stelt. Het manifest besluit: boeren van Nederland: uw volk vraagt om meer vet. Geeft hieraan gehoor door den koolzaadverbouw met Waarom nog zoo duur? Een veelvuldig voorkomende klacht van de Nederlandsche huis moeder in deze dagen betreft de groenten. lederen dag moet de groentenboer vele malen hooren, dat zijn groenten in dezen tijd van het jaar nog zoo duur zijn. Vergeleken bij vorige jaren is dit ook inderdaad het geval. Er worden echter verwijten aan de overheid gericht en heeft het publiek conclusies getrokken, welke iü geenen deele in overeenstemming zijn met de feiten. Teneinde een juist beeld van den bestaanden toestand te krijgen heeft een verslaggever van het A. N. P. zich tot een tot oordeelen bevoegde instantie gewend, waar hem een even duidelijk als deskundige uit- eenzettng werd gegeven betreffende het huidige prijspeil der groenten en de factoren, welke hiertoe hebben medegewerkt, terwijl hem ook ten aanzien van de vooruitzichten inte ressante mededeelingen werden gedaan. Overheid steunt den tuinder niet meer. Vooreerst zoo werd uiteengezet speelt een rol het feit, dat dit jaar in tegenstelling tot vorige jaren, de tuinder geen steun uit de schatkist meer ontvangt en dat hij in plaats daarvan thans voor zijn product een prijs krijgt, bestaande uit den kost prijs plus een ondernemersloon. Het vorige jaar is de tuinbouw nog, tot Juni, gesteund met ongeveer zes millioen gulden en in 1939 bedroeg de tuinbouwsteen zelfs twintig mil lioen. Intusschen was de steun, welke de tuinbouwer in vorige jaren uit de schatkist ontving, niet zoo groot, dat productiekosten en ondernemers- loon erin vervat waren. Het doel van den steun, die binnen een be perkten omvang werd gehouden, was slechts den tuinbouw in stand te houden. Bij de redelijke belooning, die de tuinbouwer dit jaar voor het eerst van den consument ontving, moet het publiek niet vergeten, dat de productiekosten in den tuinbouw ook zijn gestegen. Hierbij moet men onder meer denken aan de prijzen van mest en, bij de glascultuur, van hout, van reparatiekosten enz. De weersgesteldheid. Dan is er een zeer belangrijke factor: de weersgesteldheid. Het koude weer, dat wij in het afgeloopen voorjaar hebben gehad, heeft uiter- kracht ter hand te nemen en juist zooals uw grootvader deed, om Nederland weer een opbrengst van om en nabij de 23.000 ha. per jaar bebouwd koolzaadland te leveren. De. bevoegde instanties trachten voor koolzaad een goeden prijs vastgesteld te krijgen en voor koolzaadverbouwers bovendien een behoorlijke gift extra kunstmest beschikbaar te stellen. Hoe koolzaad het voordeeligst en meest productief geteeld wordt,I staat uitvoerig in het bericht van de commissie Posthuma van deze week, dat in de vakbladen is opge nomen. Schenkt er aandacht aan, de tijd om den grond door scheu ring, bemesting of anderszins voor deze teelt goed te maken is er n u. Nederlandsche boeren, begrijpt in deze uw taak en roeping, zorgt ook voor de vetvoorziening van eigen volk. Biedt aan het dreigen de vettekort het hoofd. U kunt het. Het is uw plicht uw eigen volk, zooveel als eenigszins kan, te voe den uit eigen bodem. aard op de tegenwoordige prijzen van vele soorten groenten invloed uitgeoefend. Enkele voorbeelden mogen dit verduidelijken. Tot de vorige week bedroeg de productie aan asperges nog niet de helft van die van het vorige jaar om dien tijd. Ten gevolge van de lang durige koude zal de opbrengst aan asperges ook zeer ongunstig blijven. De peen van den kouden grond, die in andere jaren tegen 15 a 20 Juni beschikbaar komt, is dit jaar nog niet gereed. Ook de bloemkool en andere groenten zijn verlaat. Wat de aardbeien betreft, heeft men sedert menschenheugenis niet beleefd, wat men dit jaar moet er varen, namelijk, dat er geen aan sluiting is tusschen de glascultuur en de teelt van den kouden grond. In andere jaren wordt de prijs van de laatste aardbeien, welke onder glas geteeld zijn, gedrukt door den aanvoer van de eerste aardbeien van den kouden grond. De weersomstan digheden van dit jaar leiden uiter aard tot stijging van de aardbeien- prijzen. Wisselingen in den aanvoer. Er wordt geklaagd, dat de prijzen van groenten als radijs, spinazie en sla soms plotseling stijgen. De prijsschommelingen van der gelijke groenten zijn echter goed deels het gevolg van wisselingen in den aanvoer, waarvan de omgeving een groote rol speelt bij de prijs vorming. Wat spinazie en sla aangaat, de tijd, dat daarvan een groote over vloed werd aangevoerd, is op het oogenblik alweer voorbij. In den zomer is het zeer riskant, spinazie en sla te teelen, omdat enkele heete dagen deze groenten kunnen doen bederven. De boonenoogst is nog niet gereed. Ook in andere jaren beschikken wij eerst in Juli over boonen. Het koude weer, dat wij dit jaar achter den rug hebben, heeft op den boonenoogst geen belangrijken invloed, omdat men eerst tegen 10 of 20 Mei boonen pleegt te zaaien. Prinsesseboonen, snijboonen en pronkboonen beloven een matige opbrengst, maar de teelt is gelukkig zoo, dat dit gewas vol doende zal opleveren tot eind September. En tegen dit tijdstip zijn de herfstgroenten gereed. Binnenlandsche vraag is grooter. Bij de beoordeeling van de groen- tenprijzen in het algemeen behoort in aanmerking te worden genomen, dat de binnenlandse he vraag naar groenten veel grooter is dan in normalen tijd, als gevolg van de om standigheid, dat aardappelen en vet slechts in beperkte mate beschikbaar zijn. Naar groenten als radijs en to maten is veel meer vraag dan ge woonlijk, omdat men die als brood belegging wenscht te gebruiken, nu men zich de gewone broodbeleggin gen als kaas en worst slechts in be perkte mate kan aanschaffen. Het feit, dat men er meer en meer toe overgaat, sla en komkommer bij de boterham te eten, vergroot voorts de vraag naar deze groenten. In het algemeen kan worden ver klaard, dat er dit jaar naar schatting voor twintig tot dertig procent meer aan groenten is geteeld dan het vorig jaar. Maar het grootste deel dezer groenten is nog niet voor verbruik gereed. De moeilijke overgangstijd, welke elk jaar met zich brengt, na-, melijk de periode, gedurende welke de oude groente op zijn en de nieuwe groenten nog niet in vol- Sla kan ook zonder olie smakelijk worden toebereid. Hoewel reeds eenigen tijd sla te krijgen is, moet de echte slatijd nog aanbreken, want sla en zomerweer behooren toch eigenlijk onafscheide lijk bij elkaar. Wellicht zijn er huisvrouwen, die meenen, dat zij dit jaar niet ge regeld sla kunnen geven, omdat zij geen olie genoeg hebben om ze als van ouds mee klaar te maken. De slasausen, die verschillende fabrie ken maken, zouden haar natuurlijk kunnen helpen, maar deze zullen velen te kostbaar zijn. Gelukkig zijn er nog andere mogelijkheden, die ook zonder bonnen bereikbaar zijn. De eenvoudigste manier om sla aan te maken, is wel de toevoeging van een scheutje karnpmelk. Voor den maak hebben we verder het gebruikelijke uitje, wat zout en mis schien mosterd en azijn of citroen sap noodig maar karnemelk moet toch de sla eenigszins zacht (maken. Een beter resultaat wordt -verkre gen met hangop of met yoghurt. De hangop bereiden we uit karnemelk, op de volgende wijze: in een vergiet spreiden we een uitgespoeld, schoon servet uit (of een andere witte doek, die niet te los geweven is). Het vergiet zetten we op een pan of een emmer en dan schenken we de karnemelk in den doek. Het geheel dekken we af (met een bord of een deksel (maar dan een, waarvan de rand graaf is, zoodat er geen roest vlekken in den doek komen!) en over het deksel vouwen we de pun ten van den doek. Gieten we 's avonds de karnemelk -in den doek, dan is dan volgenden morgen het vocht er uitgelekt en kunnen we de „hangop" uit den doek scheppen. y, Liter kar nemelk levert zooveel hangop, dat we er voor 2 dagen slasaus aan heb ben. Ook yoghurt kan als slasaus ge bruikt worden. Het resultaat is wer kelijk zoo goed, dat het een proef neming |meer dan waard is. Waar kwark te krijgen is, kunnen we deze met een scheutje melk verdund inplaats van hangop of yoghurt gebruiken. Extra lekker kunnen we de yog hurt-, hangop- of karnemelksaus maken, door er een klein scheutje olie. of fabriekmatig bereide sla saus door te doen als we hier van toevallig wat in huis hebben. Hebben we dit niet, dan passen we bijvoorbeeld het volgende recept toe: Sla (zonder olie) voor 4 personen. 2 kroppen sla, hangop van 1/4 liter karnemelk, of 4 eetlepels yoghurt, óf 4 eetlepels karne melk, 1 uitje of preitje, wat mosterd, zout, eventueel een ei. Maak de sla schoon, maar gooi vooral niet méér weg dan noodig is. Verwijder slechts de nerven van de buitenste bladeren, de rest kan best meegegeten worden. Wasch de sla eenige malen in ruim water en slin ger ze daarna buiten droog in een doek. Snipper het uitje of preitje en doe het bij de sla in de slakom. Klop de hangop, de yoghurt of de karnemelk glad met 2 vorken of met een garde; voeg er wat zout en mosterd aan toe en eventueel een ei dooier (desgewenscht ook wat azijn of citroensap). Giet het slasausje over de sla en dien deze op. ALIDA HENSBROEK—REIDING. doende mate kunnen worden aan gevoerd, is dit -jaar later en langer dan andere jaren. Een troost voor het publiek is het dus, dat na dezen tijd weer eer» anderen tijd komt. De secretaris—generaal van het 'departement van handel, nijver heid en scheepvaart maakt bekend, dat gedurende het tijdvak van Dinsdag 1 Juli tot en met Donder dag 31 Juli 1941 de met „03 K.F." gemerkte bonnen van de kaarten M en N, welke zijn uitgereikt aan verbruikers, die voor kookdoelein- den op het uitsluitend gebruik van vaste brandstoffen, al dan niet in combinatie met petroleum aange wezen zijn, recht geven op het koo- pen van één eenheid vaste brand stoffen. Zooals reeds eerder is bekend 'gemaakt, is fabrieksturf niet op deze bonnen verkrijgbaar. Gedurende bovengenoemd tijd vak geven de met „generator- anthraciet zesde periode" gemerkte bonnen recht op het koopen van 1 hl (max. 75 kg) anthraciet noot jes V of 50 kg turfcokes, terwijl de met „generatorturf zesde periode" gemerkte bonnen gedurenden dit tijdvak recht geven op het koopen van 50 stuks baggerturf. Het Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad schrijft: lil veel gezinnen wordt de krop sla minder dan anders gegeten, om dat men de olie en het ei voor de slasaus mist. Dit behoeft geenszins een bezwaar te zijn. Men kan de olie en het ei vervangen door: 2 lepels tomatenpuree of puree van versche tomaten en 2 lepels Water of 2 lepels kwark en 3 lepels melk of taptemelk of 4 lepels hangop van 3 dl. karne melk of 4 lepels ongesuikerde geconden seerde melk of 4 lepels karnemelk of taptemelk en fijngemaakte aardappel of rabar- moes of 1 dl. taptemelk, gebonden met lepel aardappelmeel en desge wenscht water boter. De sla wordt vermengd (met azijn, citroensap of rabarbersap, desge wenscht wat zout, suiker, peper, mosterd, terwijl het gebruik van ge hakte tuinkruiden als peterselie, kervel, selderij, prei zeer aanbevo len kan worden. Algemeen bekend is de sla van kropsla, tomaat en komkommer; zeer. smakelijk zijn ook de combina ties van kropsla met bloemkool en tomaat of van kropsla met wortel en .komkommer. Men moet de sla zoo kort moge lijk voor het gebruik schoon maken en met het slasausje vermengen. De groene slabladen mogen vooral niet weggegooid worden. Zij hebben in verschillende opzichten meer waar de dan de bleeke deelen. De bereiding van stoofsla brengt ook in dezen tijd geen moeilijk heden met zich mee. De sla wordt schoon gemaakt klein gesneden en (gewasschen, met zout en zonder water gaar gekookt (kooktijd 20 innin.), daarna wordt het vocht met wat melk aangelengd en gebonden met wat aangemengde bloem. De recepten van de sla-kropjes „au jus" en de met gehakt gevulde slakropjes zullen eenige verandering moeten ondergaan. Men zou bijvoor beeld de gaar gekookte slakropjes met een tomatensaus kunnen geven; het vulsel van gehakt is te vervan gen door een pikante aardappel puree, waarin wat ui, peterselie, (peper) en zout verwerkt is of door een smeuig mengsel, van wat in heet water geweekt en goed uitge knepen brood en fijngehakte tuin kruiden, ui, zout, tomatenpuree en aroma. Een minder bewerkeijk en zeer voedzaam gerecht is de stamppot van rauwe stoofsla met aardappe- Jus en sausen. In dezen tijd wordt de huisvrouw gesteld voor vele problemen, waar van vele de voeding betreffen. Om deze voedingsproblemen tot een be vredigende oplossing te brengen, dienen we ons goed te realiseeren, welke levensmiddelen tot onze be schikking zijn en welke gerechten hiervan gemaakt kunnen worden, opdat onze voeding zoo volledig en ■smakelijk mogelijk is. Voor velen is tegenwoordig een groot probleem: Hoe maken we, nu er weinig vleesch en boter ter be schikking is, toch een smakelijke jus of saus. Een goede jus of saus draagt n.l. veel bij om de smakelijk heid van den maaltijd te verhoogen. Door het bakken van vleesch kan mooie bruine jus ontstaan. Tijdens het bakken trekken n.l. stoffen, o. a. eiwitten, uit het vleesch en de boter en deze komen als kleine bruine vlakjes op den bodem van de pan te liggen. Is het bezinksel bruin ge noeg, dan wordt de jus afgemaakt met water. Het bruine bezinksel lost op in het water en we krijgen zoo onze mooie bruine jus, welke we gewend waren te gebruiken. Nu het vleesch gerantsoeneerd is, is het moeilijk om van een klein stukje vleesch op deze manier veel mooie bruine jus te krijgen. Wordt een stukje vleesch gebakken, dan doet men verstandig om een hoe veelheid jus te maken/voor een paar dagen. Door bij het bakken van vleesch een lepel melkpoeder en/of een fijngesneden tomaat toe te voe gen, wordt het bruin worden van de jus bevorderd. Behalve met de kleur van de jus ondervinden we tegenwoordig moei lijkheden met de hoeveelheid boter. Omdat we weinig boter en veel wa ter moeten toevoegen om de jus te maken, wordt de jus tegenwoordig mager; er komen „oogjes" op de jus drijven. Om het vet gelijkmatig door de jus te verdeelen en de jus een mooier aanzien te geven, wordt ze even bijgehouden met iets aan gemengde bloem of maizqpa. We kunnen ook jus maken zonder vleesch te bakken. Ingrediënten, welke eveneens een bruin bezink sel op den bodem van de pan geven door verhitting met boter, zijn: melkpoeder, melkvellen, melk, bloem, paneermeel kerry, tomaat, ui. Hier volgen 2 recepten voor jus zonder vleesch. Namaakjus I. 100 gram (7 afgestr. lepels) boter, 6 gram (1 afgestr. lepel) melkpoe der, 6 gram (1 afgestr. lepel) melk poeder, zout, water. len, rust en taptemelkpoèder. De rijst dient om de aardappelen ge deeltelijk te vervangen. Het tapte- melkpoeder is 'in de plaats van vleesch toegevoegd. Daar gerechten, waarin rauwe groenten verwerkt zijn snel bederven, is het raadzaam te zorgen, dat men geen resten van dezen stamppot overhoudt. Recept van een stamppot van rauwe stoofsla, rijst en taptemelk- poeder (voor 4 personen): 1 kg. aardappelen, 3/4 kg. stoofsla, 150 gr. rijst, 200 gr. taptemelkpoeder, wat zout (wat boter). De schoongeboende en in stukken gesneden aardappelen met de ge- wasschén rust in ca. 4 dl. water en wat zout gaar koken (kooktijd 20 min.), het met wat water aange mengde taptemelkpoeder toevoegen en het geheel doorstampen. Vlak voor het opdoen, de goed gewas- schen en fijngesnipperde stoofsla (en de boter) er door mengen en de stamppot even door en door gaar laten worden. Bij wijze van variatie kan. men aan de stamppot fijngesneden toma ten of geraspte worteltjes toevoe gen. Laat de boter in een koekepan of braadpan lichtbruin wordgn en voeg hierbij het mengsel van droge bloem en melkpoeder. Laat de mas sa roerende goudbruin worden, leg een deksel op de pan en giet het water er bij. Laat de jus even door koken tot het bezinksel is opgelost en maak de jus op smaak af met iets zout. Namaakjus II. 100 gram (7 afgestr. lepels) boter, 9 gram (iy>afgestr. lepel) bloem, één tomaat, een stukje ui, water, zout. Laat de boter in een koekepan of braadpan lichtbruin worden en voeg hierbij de gewasschen en in stuk ken gesneden tomaat, het gesnipper de uitje en de bloem. Laat de massa goudbruin worden en maak de jus af met water en iets zout. N.B. In .den tijd, dat de tomaten duur zijn, kan tomatenpurée ge bruikt worden. Het is sinds jaren de gewoonte om bij gekookte, aardappelen jus te gebruiken. De jus geeft aan de aard appelen een pikanten smaak en we willen de jus daarom niet missen. Toch kunnen we ter afwisseling eens een saus bij de aardappelen geven. In vele gezinnen is het gewoonte om de aardappelen, als ze met visch worden opgediend, met een saus te presenteeren. Waarom zullen we als geen visch op tafel gebracht wordt, niet eens gebruik maken van een smakelijke saus? De vloeistoffen, die hiervoor ge bruikt kunnen worden zijn: bouil lon, groentewater, boonenwater, taptemelk en karnemelk. De smaakgevende stoffen kunnen verschillend zijn en hierdoor kun nen we zorgen voor de noodige va riatie. Botersaus. 30 gram (2 afgestr. lepels) boter, 30 gram (5 afgestr. lepels) bloem, y2 liter vloeistof, zout. Smelt de boter, voeg de bloem toe en roer tot een gelijkmatige massa is verkregen. Giet bij kleine hoe veelheden tegelijk, roerende de vloeistof bij. Laat de saus even doorkoken en maak ze af met zout. Peterseliesaus. Bereid deze saus als botersaus. Roer pl.m. 1 afgestreken lepel ge wasschen en fijngesneden peterselie van het vuur door de saus. Tomatensaus. 4 d.L. bouillon van 1 of 2 bouillon blokjes, 250 gram tomaten, ui of prei, peterselie, 30 gram (2 afgestr. lepels) boter, 30 gram (5 afgestr. lepels) -bloem. Fruit de ui èn pterselie in de helft van de boter in een gesloten pan ongeveer 10 minuten. Voeg dan de gewasschen en in stukken gesneden tomaten toe en laat deze gaar smo ren. Giet dan de bouillon, welke van een bouillonblokje gemaakt is, ér bij. Wrijf de tomatenmassa door een haarzeef en bind het vocht bij met aangemengde bloem of maizena. Laat de saus even doorkoken en maak ze van het vuur af met de rest van de boter en het zout. Zure saus. y. liter karnemelk, 30 gram (5 af gestr. lepels) bloem, 30 gram (2 af gestr. lepels) boter, zout. Meng de bloem met een klein ge deelte van de karnemelk in een gaaf pannetje glad aan. Voeg dan de rest van de koude karnemelk toe en laat de saus onder voortdurend roeren, om schiften te voorkomen, aan den kook komen. Laat de saus even doorkoken en maak ze van het vuur af met de boter en iets zout. N.B. Deze saus smaakt uitstekend bij eenigzins zure groenten, n.l. kropsla en andere groentesla, roode bieten, postelein. AD. INT. Nu de uit het buitenland inge- voerde, specerijen schaarsch zijn, dient de aandacht meer op onze!' inheemsche kruiden gevestigd te worden. Evenals de specerijen maken zij de spijzen aantrekkelijk door hult aromatische oliën. Zij werken niet prikkelend en hebben een gunstig gen invloed op de gezondheid. De verschillende kruiden zijn in de stad moeilijk te krijgen. Doch? zij, die in het bezit zijn van een! tuin, een balkon of een zonnige ka- mer, kunnen er heel goed zelf een! kleine kweekerij- op na houden, daar de meeste kruiden gemakke lijk in gewonen tuingrond of in potten te kweeken zijn. Het is gemakkelijk altijd kruiden bij de hand te hebben. Daar de versche kruiden de meeste geur en smaak bezitten, komt het de er mee toebereide spijzen zeer ten goede, indien de kruiden vlak voor. het gebruik geplukt kunnen worden, In allerlei gerechten zijn kruiden te verwerken. Doordat de keuze ruim is en er talrijke combinaties van zijn te maken, is er ook afwis seling in den smaak van een ge recht te brengen. Door het gebruik van peterselie wordt niet alleen de smaak van het gerecht .verhoogd, maar ook --de voedingswaarde, daar peterselie zeer rijk aan ijzerzouten en vita minen is. Door koken verliezen de kruiden geheel of gedeeltelijk hun smaak, daarom moeten zij vlak voor het opdoen aan de spijzen worden toe gevoegd. Alleen basilicum, boonen- kruid, thijm en venkel kunnen zon der bezwaar met de spijzen meege- i kookt worden. Eenige voorbeelden van gerech ten, waarin kruiden verwerkt zijn? de geurige soepen van basili cum, kervel of dille; de peterselie- en kervelsaus, diö aan menig gerecht, zooals gekookte visch, gekookt vleesch, aardappe len en macaroni meer smaak ge ven; de basilicumsaus of de saus van boonenkruid met witte of bruine boonen; de ieder welbekende marinade van azijn, pimpernel, thijm, dra gon, prei en selderij, waarin het vleesch eenige dagen kan bewaard, worden; de in kruidenbouillon gekookte zoetwater visch; de nu zooveel gegeten sla, die met allerlei kruiden-variaties be reid kan worden, b.v. kropsla met bieslook, komkommersla met ven kel of dragon, tomatensla met dille; de boterhambelegsels, als sterre- kers, waaraan wat citroen of azijn en suiker toegevoegd is of wrongel (kwark) met fijngesneden peter selie, selderij, kervel of dragon met wat zout en citroensap; de van ouds bekende inmaak met dragon, venkel, pimpernel en andere kruiden. Door de kruiden te drogen of er kruiden-azijn van te trekken kan men er ook *s winters nog van genieten. Een bekend gerecht is de kruid- moes, die in sommige streken van ons land in verschillende variaties gegeten wordt. Het recept hiervan is als volgt (gerekend voor 4 pers. of man, vrouw en 3 of 4 kinderen); een liter karnemelk, zout, 100 gr. gort, wat pepermunt, venkel, thijm, zuring, kervel, pimpernel, marjo- lijn en desgewenscht bladeren van zwarte bessen. De gort een nacht laten weeken met 2dl. water, daarna met de karnemelk in ca. 2 uur gaar kokén. "Voor het opdoen de fijngesneden- bladeren en het zout toevoegen. Het kruidmoes kan ook met stroop gebruikt worden.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 8