De prijzen van onze groenten.
- Slid|S
StSlf&lns
1 8
SlsW
-8 g
II
I
Koolzaadverbouw tegen
vet-tekort.
De overgangstijd is dit jaar later en
langer dan vorige jaren.
Zomertijd. - Slatijd.
Distributie van vaste
brandstoffen.
KROPSLA.
Huishoudelijke problemen in oorlogstijd.
Onze tuinkruiden.
Aa
O)
cn
o
■-»
0
o
O
<u
O
-C
O
w
Q.
O
m
O
.s
o
a> <u
x "H 73
|w|
Xl 'Zl fljw <D O
D|&Ng:«>Sg'ïï>l3
xi hg .g to
y o
o
CO
0 <M
8 S
o f.s
.2
tï P i>
o w>
3 *S «I
"s
Si? ti
H |H
TJ'O 0)
4->
8 2 -s i
a» to n
w a> 3
.9*9
"2 3 "S
't™
ft
°3g>g
-11 O
353 o
S S r.
a S-8
"8 Si,
O (11 no
CO
CN C
rj
o b H
w S
o N
-A .K
s"S.t
.a .3 fi t>
j M
t< "3
ALKMAAR.
SCHOENEN-DISTRIBUTIE.
De Leider van den Distributie-
dienst ALKMAAR maakt bekend,
dat vanaf heden bij het Distributie
kantoor Oudegracht 168, ingang Rid
derstraat, weder aanvraagformulie
ren voor schoenenbonnen No. 2 ver
krijgbaar zijn.
Er wordt evenwel met nadruk de
aandacht op gevestigd, dat bij de
afdoening der aanvragen eerst zij in
de termen vallen, die nog geen
schoenenbon hebben ontvangen.
Verwisseling van een schoenenbon
no. 2 voor een exemplaar van
schoenenbon no. 1. is niet
mogelijk. Verzoeken
daartoe worden t e r-
z ij d e gelegd.
Nader zal worden bekend gemaakt
wanneer aanvraagformulieren voor
een schoenenbon no. 1 zullen worden
afgegeven.
De Leider voornoemd,
H. BAKKER.
BERGEN.
SCHOENENBONNEN No. 2.
Hierbij wordt bekend gemaakt,
dat zij, die nog nimmer een schoe
nenbon hebben ontvangen, van 7
Juli a.s. af een aanvraagformulier
ter verkrijging van een schoenen
bon no. 2, kunnen bekomen op het
distributiekantoor Kerkstraat 2 te
Bergen tegen overlegging van de
distributiestamkaart.
Schoenenbonnen no. 1 kunnen tot
nadere bekendmaking niet wor
den aangevraagd.
De leider van den
distributiekring.
De Persdienst van het N.A.F.
heeft het volgende manifest tot de
boeren van Nederland gericht:
„Deze week vestigt de actie
Nederland voedt zichzelf" in het
kader van den productieslag 1941
onze aandacht op het vetvraagstuk.
Ons land, evenals Europa in het
algemeen, heeft groote behoefte
aan vetten. De vetproductie dient
dus tot het uiterste te worden op
gevoerd, teneinde het steeds nij
pender worden van het vettekort
te voorkomen. Koeien en varkens
leveren vet. We zouden de teelt
hiervan dus uit kunnen breiden,
maareconomischer is het
natuurlijk alleen wanneer het om
vet en niet om vet-en-vleesch gaat
den verbouw van oliehoudende
zaden te vergrooten. Met dezen
verbouw is immers een veel groo-
tere vetopbrengst per ha te ver
krijgen, dan met rundvee of var
kens.
Vooral het koolzaad is uiterst
geschikt, orrtdat het de grootste
vetopbrengst per ha geeft, acht
maal zooveel zelfs als melkvee.
De kapitalistische wereld, de we
reld, die meer aan het geld dan
aan lands- en volksbelang dacht,
drukte het koolzaad jarenlang in
een hoekje. De beteelde opper
vlakte na 1900 bedroeg slechts
2 a 3000 ha in den tijd, dat ook Ne
derlandsche bodemexploitatie nog
niet zoozeer op, het buitenland was
ingesteld', was dit getal veel hoo-
ger. Gemiddeld werd jaarlijks
ruim 23.000 ha met koolzaad be-
teeld.
Zoo moet het ook nu weer wor
den. Onze vaderlandsche boeren
moeten weten, dat het er nu om
gaat een sterk volk te toonen, dat
zichzelf wil en kan helpen, eensge
zind is en het volksbelang boven
de- belangen van het eigen ik stelt.
Het manifest besluit: boeren van
Nederland: uw volk vraagt om
meer vet. Geeft hieraan gehoor
door den koolzaadverbouw met
Waarom nog zoo duur?
Een veelvuldig voorkomende
klacht van de Nederlandsche huis
moeder in deze dagen betreft de
groenten.
lederen dag moet de groentenboer
vele malen hooren, dat zijn groenten
in dezen tijd van het jaar nog zoo
duur zijn. Vergeleken bij vorige
jaren is dit ook inderdaad het geval.
Er worden echter verwijten aan de
overheid gericht en heeft het publiek
conclusies getrokken, welke iü
geenen deele in overeenstemming
zijn met de feiten.
Teneinde een juist beeld van den
bestaanden toestand te krijgen heeft
een verslaggever van het A. N. P.
zich tot een tot oordeelen bevoegde
instantie gewend, waar hem een
even duidelijk als deskundige uit-
eenzettng werd gegeven betreffende
het huidige prijspeil der groenten en
de factoren, welke hiertoe hebben
medegewerkt, terwijl hem ook ten
aanzien van de vooruitzichten inte
ressante mededeelingen werden
gedaan.
Overheid steunt den tuinder
niet meer.
Vooreerst zoo werd uiteengezet
speelt een rol het feit, dat dit jaar
in tegenstelling tot vorige jaren, de
tuinder geen steun uit de schatkist
meer ontvangt en dat hij in plaats
daarvan thans voor zijn product een
prijs krijgt, bestaande uit den kost
prijs plus een ondernemersloon. Het
vorige jaar is de tuinbouw nog, tot
Juni, gesteund met ongeveer zes
millioen gulden en in 1939 bedroeg
de tuinbouwsteen zelfs twintig mil
lioen. Intusschen was de steun, welke
de tuinbouwer in vorige jaren uit
de schatkist ontving, niet zoo groot,
dat productiekosten en ondernemers-
loon erin vervat waren. Het doel
van den steun, die binnen een be
perkten omvang werd gehouden,
was slechts den tuinbouw in stand te
houden.
Bij de redelijke belooning, die de
tuinbouwer dit jaar voor het eerst
van den consument ontving, moet
het publiek niet vergeten, dat de
productiekosten in den tuinbouw
ook zijn gestegen. Hierbij moet men
onder meer denken aan de prijzen
van mest en, bij de glascultuur, van
hout, van reparatiekosten enz.
De weersgesteldheid.
Dan is er een zeer belangrijke
factor: de weersgesteldheid. Het
koude weer, dat wij in het afgeloopen
voorjaar hebben gehad, heeft uiter-
kracht ter hand te nemen en juist
zooals uw grootvader deed, om
Nederland weer een opbrengst van
om en nabij de 23.000 ha. per jaar
bebouwd koolzaadland te leveren.
De. bevoegde instanties trachten
voor koolzaad een goeden prijs
vastgesteld te krijgen en voor
koolzaadverbouwers bovendien een
behoorlijke gift extra kunstmest
beschikbaar te stellen.
Hoe koolzaad het voordeeligst
en meest productief geteeld wordt,I
staat uitvoerig in het bericht van
de commissie Posthuma van deze
week, dat in de vakbladen is opge
nomen. Schenkt er aandacht aan,
de tijd om den grond door scheu
ring, bemesting of anderszins voor
deze teelt goed te maken is er n u.
Nederlandsche boeren, begrijpt
in deze uw taak en roeping, zorgt
ook voor de vetvoorziening van
eigen volk. Biedt aan het dreigen
de vettekort het hoofd. U kunt het.
Het is uw plicht uw eigen volk,
zooveel als eenigszins kan, te voe
den uit eigen bodem.
aard op de tegenwoordige prijzen
van vele soorten groenten invloed
uitgeoefend.
Enkele voorbeelden mogen dit
verduidelijken.
Tot de vorige week bedroeg de
productie aan asperges nog niet de
helft van die van het vorige jaar om
dien tijd. Ten gevolge van de lang
durige koude zal de opbrengst aan
asperges ook zeer ongunstig blijven.
De peen van den kouden grond,
die in andere jaren tegen 15 a 20 Juni
beschikbaar komt, is dit jaar nog niet
gereed.
Ook de bloemkool en andere
groenten zijn verlaat.
Wat de aardbeien betreft, heeft
men sedert menschenheugenis niet
beleefd, wat men dit jaar moet er
varen, namelijk, dat er geen aan
sluiting is tusschen de glascultuur
en de teelt van den kouden grond.
In andere jaren wordt de prijs van
de laatste aardbeien, welke onder
glas geteeld zijn, gedrukt door den
aanvoer van de eerste aardbeien van
den kouden grond. De weersomstan
digheden van dit jaar leiden uiter
aard tot stijging van de aardbeien-
prijzen.
Wisselingen in den aanvoer.
Er wordt geklaagd, dat de prijzen
van groenten als radijs, spinazie en
sla soms plotseling stijgen.
De prijsschommelingen van der
gelijke groenten zijn echter goed
deels het gevolg van wisselingen in
den aanvoer, waarvan de omgeving
een groote rol speelt bij de prijs
vorming.
Wat spinazie en sla aangaat, de
tijd, dat daarvan een groote over
vloed werd aangevoerd, is op het
oogenblik alweer voorbij. In den
zomer is het zeer riskant, spinazie en
sla te teelen, omdat enkele heete
dagen deze groenten kunnen doen
bederven.
De boonenoogst is nog niet gereed.
Ook in andere jaren beschikken wij
eerst in Juli over boonen. Het koude
weer, dat wij dit jaar achter den rug
hebben, heeft op den boonenoogst
geen belangrijken invloed, omdat
men eerst tegen 10 of 20 Mei boonen
pleegt te zaaien. Prinsesseboonen,
snijboonen en pronkboonen beloven
een matige opbrengst, maar de teelt
is gelukkig zoo, dat dit gewas vol
doende zal opleveren tot eind
September. En tegen dit tijdstip zijn
de herfstgroenten gereed.
Binnenlandsche vraag is
grooter.
Bij de beoordeeling van de groen-
tenprijzen in het algemeen behoort
in aanmerking te worden genomen,
dat de binnenlandse he vraag
naar groenten veel grooter is dan in
normalen tijd, als gevolg van de om
standigheid, dat aardappelen en vet
slechts in beperkte mate beschikbaar
zijn. Naar groenten als radijs en to
maten is veel meer vraag dan ge
woonlijk, omdat men die als brood
belegging wenscht te gebruiken, nu
men zich de gewone broodbeleggin
gen als kaas en worst slechts in be
perkte mate kan aanschaffen. Het
feit, dat men er meer en meer toe
overgaat, sla en komkommer bij de
boterham te eten, vergroot voorts de
vraag naar deze groenten.
In het algemeen kan worden ver
klaard, dat er dit jaar naar schatting
voor twintig tot dertig procent meer
aan groenten is geteeld dan het vorig
jaar. Maar het grootste deel dezer
groenten is nog niet voor verbruik
gereed. De moeilijke overgangstijd,
welke elk jaar met zich brengt, na-,
melijk de periode, gedurende welke
de oude groente op zijn en de
nieuwe groenten nog niet in vol-
Sla kan ook zonder olie
smakelijk worden toebereid.
Hoewel reeds eenigen tijd sla te
krijgen is, moet de echte slatijd nog
aanbreken, want sla en zomerweer
behooren toch eigenlijk onafscheide
lijk bij elkaar.
Wellicht zijn er huisvrouwen, die
meenen, dat zij dit jaar niet ge
regeld sla kunnen geven, omdat zij
geen olie genoeg hebben om ze als
van ouds mee klaar te maken. De
slasausen, die verschillende fabrie
ken maken, zouden haar natuurlijk
kunnen helpen, maar deze zullen
velen te kostbaar zijn. Gelukkig zijn
er nog andere mogelijkheden, die
ook zonder bonnen bereikbaar zijn.
De eenvoudigste manier om sla
aan te maken, is wel de toevoeging
van een scheutje karnpmelk. Voor
den maak hebben we verder het
gebruikelijke uitje, wat zout en mis
schien mosterd en azijn of citroen
sap noodig maar karnemelk moet
toch de sla eenigszins zacht (maken.
Een beter resultaat wordt -verkre
gen met hangop of met yoghurt. De
hangop bereiden we uit karnemelk,
op de volgende wijze: in een vergiet
spreiden we een uitgespoeld, schoon
servet uit (of een andere witte
doek, die niet te los geweven is).
Het vergiet zetten we op een pan of
een emmer en dan schenken we de
karnemelk in den doek. Het geheel
dekken we af (met een bord of een
deksel (maar dan een, waarvan de
rand graaf is, zoodat er geen roest
vlekken in den doek komen!) en
over het deksel vouwen we de pun
ten van den doek. Gieten we 's avonds
de karnemelk -in den doek, dan is
dan volgenden morgen het vocht er
uitgelekt en kunnen we de „hangop"
uit den doek scheppen. y, Liter kar
nemelk levert zooveel hangop, dat
we er voor 2 dagen slasaus aan heb
ben.
Ook yoghurt kan als slasaus ge
bruikt worden. Het resultaat is wer
kelijk zoo goed, dat het een proef
neming |meer dan waard is.
Waar kwark te krijgen is, kunnen
we deze met een scheutje melk
verdund inplaats van hangop of
yoghurt gebruiken.
Extra lekker kunnen we de yog
hurt-, hangop- of karnemelksaus
maken, door er een klein scheutje
olie. of fabriekmatig bereide sla
saus door te doen als we hier
van toevallig wat in huis hebben.
Hebben we dit niet, dan passen we
bijvoorbeeld het volgende recept
toe:
Sla (zonder olie) voor 4 personen.
2 kroppen sla, hangop van 1/4
liter karnemelk, of 4 eetlepels
yoghurt, óf 4 eetlepels karne
melk, 1 uitje of preitje, wat
mosterd, zout, eventueel een
ei.
Maak de sla schoon, maar gooi
vooral niet méér weg dan noodig is.
Verwijder slechts de nerven van de
buitenste bladeren, de rest kan best
meegegeten worden. Wasch de sla
eenige malen in ruim water en slin
ger ze daarna buiten droog in een
doek. Snipper het uitje of preitje
en doe het bij de sla in de slakom.
Klop de hangop, de yoghurt of de
karnemelk glad met 2 vorken of
met een garde; voeg er wat zout en
mosterd aan toe en eventueel een ei
dooier (desgewenscht ook wat azijn
of citroensap). Giet het slasausje
over de sla en dien deze op.
ALIDA HENSBROEK—REIDING.
doende mate kunnen worden aan
gevoerd, is dit -jaar later en langer
dan andere jaren.
Een troost voor het publiek is het
dus, dat na dezen tijd weer eer»
anderen tijd komt.
De secretaris—generaal van het
'departement van handel, nijver
heid en scheepvaart maakt bekend,
dat gedurende het tijdvak van
Dinsdag 1 Juli tot en met Donder
dag 31 Juli 1941 de met „03 K.F."
gemerkte bonnen van de kaarten
M en N, welke zijn uitgereikt aan
verbruikers, die voor kookdoelein-
den op het uitsluitend gebruik van
vaste brandstoffen, al dan niet in
combinatie met petroleum aange
wezen zijn, recht geven op het koo-
pen van één eenheid vaste brand
stoffen.
Zooals reeds eerder is bekend
'gemaakt, is fabrieksturf niet op
deze bonnen verkrijgbaar.
Gedurende bovengenoemd tijd
vak geven de met „generator-
anthraciet zesde periode" gemerkte
bonnen recht op het koopen van
1 hl (max. 75 kg) anthraciet noot
jes V of 50 kg turfcokes, terwijl de
met „generatorturf zesde periode"
gemerkte bonnen gedurenden dit
tijdvak recht geven op het koopen
van 50 stuks baggerturf.
Het Voorlichtingsbureau van den
Voedingsraad schrijft:
lil veel gezinnen wordt de krop
sla minder dan anders gegeten, om
dat men de olie en het ei voor de
slasaus mist. Dit behoeft geenszins
een bezwaar te zijn. Men kan de
olie en het ei vervangen door:
2 lepels tomatenpuree of puree
van versche tomaten en 2 lepels
Water of
2 lepels kwark en 3 lepels melk
of taptemelk of
4 lepels hangop van 3 dl. karne
melk of
4 lepels ongesuikerde geconden
seerde melk of
4 lepels karnemelk of taptemelk
en fijngemaakte aardappel of rabar-
moes of
1 dl. taptemelk, gebonden met
lepel aardappelmeel en desge
wenscht water boter.
De sla wordt vermengd (met azijn,
citroensap of rabarbersap, desge
wenscht wat zout, suiker, peper,
mosterd, terwijl het gebruik van ge
hakte tuinkruiden als peterselie,
kervel, selderij, prei zeer aanbevo
len kan worden.
Algemeen bekend is de sla van
kropsla, tomaat en komkommer;
zeer. smakelijk zijn ook de combina
ties van kropsla met bloemkool en
tomaat of van kropsla met wortel
en .komkommer.
Men moet de sla zoo kort moge
lijk voor het gebruik schoon maken
en met het slasausje vermengen. De
groene slabladen mogen vooral niet
weggegooid worden. Zij hebben in
verschillende opzichten meer waar
de dan de bleeke deelen.
De bereiding van stoofsla brengt
ook in dezen tijd geen moeilijk
heden met zich mee. De sla wordt
schoon gemaakt klein gesneden en
(gewasschen, met zout en zonder
water gaar gekookt (kooktijd 20
innin.), daarna wordt het vocht met
wat melk aangelengd en gebonden
met wat aangemengde bloem.
De recepten van de sla-kropjes
„au jus" en de met gehakt gevulde
slakropjes zullen eenige verandering
moeten ondergaan. Men zou bijvoor
beeld de gaar gekookte slakropjes
met een tomatensaus kunnen geven;
het vulsel van gehakt is te vervan
gen door een pikante aardappel
puree, waarin wat ui, peterselie,
(peper) en zout verwerkt is of door
een smeuig mengsel, van wat in
heet water geweekt en goed uitge
knepen brood en fijngehakte tuin
kruiden, ui, zout, tomatenpuree en
aroma.
Een minder bewerkeijk en zeer
voedzaam gerecht is de stamppot
van rauwe stoofsla met aardappe-
Jus en sausen.
In dezen tijd wordt de huisvrouw
gesteld voor vele problemen, waar
van vele de voeding betreffen. Om
deze voedingsproblemen tot een be
vredigende oplossing te brengen,
dienen we ons goed te realiseeren,
welke levensmiddelen tot onze be
schikking zijn en welke gerechten
hiervan gemaakt kunnen worden,
opdat onze voeding zoo volledig en
■smakelijk mogelijk is.
Voor velen is tegenwoordig een
groot probleem: Hoe maken we, nu
er weinig vleesch en boter ter be
schikking is, toch een smakelijke
jus of saus. Een goede jus of saus
draagt n.l. veel bij om de smakelijk
heid van den maaltijd te verhoogen.
Door het bakken van vleesch kan
mooie bruine jus ontstaan. Tijdens
het bakken trekken n.l. stoffen, o. a.
eiwitten, uit het vleesch en de boter
en deze komen als kleine bruine
vlakjes op den bodem van de pan
te liggen. Is het bezinksel bruin ge
noeg, dan wordt de jus afgemaakt
met water. Het bruine bezinksel
lost op in het water en we krijgen
zoo onze mooie bruine jus, welke we
gewend waren te gebruiken.
Nu het vleesch gerantsoeneerd is,
is het moeilijk om van een klein
stukje vleesch op deze manier veel
mooie bruine jus te krijgen. Wordt
een stukje vleesch gebakken, dan
doet men verstandig om een hoe
veelheid jus te maken/voor een paar
dagen. Door bij het bakken van
vleesch een lepel melkpoeder en/of
een fijngesneden tomaat toe te voe
gen, wordt het bruin worden van de
jus bevorderd.
Behalve met de kleur van de jus
ondervinden we tegenwoordig moei
lijkheden met de hoeveelheid boter.
Omdat we weinig boter en veel wa
ter moeten toevoegen om de jus te
maken, wordt de jus tegenwoordig
mager; er komen „oogjes" op de
jus drijven. Om het vet gelijkmatig
door de jus te verdeelen en de jus
een mooier aanzien te geven, wordt
ze even bijgehouden met iets aan
gemengde bloem of maizqpa.
We kunnen ook jus maken zonder
vleesch te bakken. Ingrediënten,
welke eveneens een bruin bezink
sel op den bodem van de pan geven
door verhitting met boter, zijn:
melkpoeder, melkvellen, melk,
bloem, paneermeel kerry, tomaat, ui.
Hier volgen 2 recepten voor jus
zonder vleesch.
Namaakjus I.
100 gram (7 afgestr. lepels) boter,
6 gram (1 afgestr. lepel) melkpoe
der, 6 gram (1 afgestr. lepel) melk
poeder, zout, water.
len, rust en taptemelkpoèder. De
rijst dient om de aardappelen ge
deeltelijk te vervangen. Het tapte-
melkpoeder is 'in de plaats van
vleesch toegevoegd. Daar gerechten,
waarin rauwe groenten verwerkt
zijn snel bederven, is het raadzaam
te zorgen, dat men geen resten van
dezen stamppot overhoudt.
Recept van een stamppot van
rauwe stoofsla, rijst en taptemelk-
poeder (voor 4 personen): 1 kg.
aardappelen, 3/4 kg. stoofsla, 150 gr.
rijst, 200 gr. taptemelkpoeder, wat
zout (wat boter).
De schoongeboende en in stukken
gesneden aardappelen met de ge-
wasschén rust in ca. 4 dl. water en
wat zout gaar koken (kooktijd 20
min.), het met wat water aange
mengde taptemelkpoeder toevoegen
en het geheel doorstampen. Vlak
voor het opdoen, de goed gewas-
schen en fijngesnipperde stoofsla
(en de boter) er door mengen en de
stamppot even door en door gaar
laten worden.
Bij wijze van variatie kan. men
aan de stamppot fijngesneden toma
ten of geraspte worteltjes toevoe
gen.
Laat de boter in een koekepan
of braadpan lichtbruin wordgn en
voeg hierbij het mengsel van droge
bloem en melkpoeder. Laat de mas
sa roerende goudbruin worden, leg
een deksel op de pan en giet het
water er bij. Laat de jus even door
koken tot het bezinksel is opgelost
en maak de jus op smaak af met
iets zout.
Namaakjus II.
100 gram (7 afgestr. lepels) boter,
9 gram (iy>afgestr. lepel) bloem,
één tomaat, een stukje ui, water,
zout.
Laat de boter in een koekepan of
braadpan lichtbruin worden en voeg
hierbij de gewasschen en in stuk
ken gesneden tomaat, het gesnipper
de uitje en de bloem. Laat de massa
goudbruin worden en maak de jus
af met water en iets zout.
N.B. In .den tijd, dat de tomaten
duur zijn, kan tomatenpurée ge
bruikt worden.
Het is sinds jaren de gewoonte
om bij gekookte, aardappelen jus te
gebruiken. De jus geeft aan de aard
appelen een pikanten smaak en we
willen de jus daarom niet missen.
Toch kunnen we ter afwisseling
eens een saus bij de aardappelen
geven.
In vele gezinnen is het gewoonte
om de aardappelen, als ze met visch
worden opgediend, met een saus te
presenteeren. Waarom zullen we als
geen visch op tafel gebracht wordt,
niet eens gebruik maken van een
smakelijke saus?
De vloeistoffen, die hiervoor ge
bruikt kunnen worden zijn: bouil
lon, groentewater, boonenwater,
taptemelk en karnemelk.
De smaakgevende stoffen kunnen
verschillend zijn en hierdoor kun
nen we zorgen voor de noodige va
riatie.
Botersaus.
30 gram (2 afgestr. lepels) boter,
30 gram (5 afgestr. lepels) bloem,
y2 liter vloeistof, zout.
Smelt de boter, voeg de bloem toe
en roer tot een gelijkmatige massa
is verkregen. Giet bij kleine hoe
veelheden tegelijk, roerende de
vloeistof bij. Laat de saus even
doorkoken en maak ze af met zout.
Peterseliesaus.
Bereid deze saus als botersaus.
Roer pl.m. 1 afgestreken lepel ge
wasschen en fijngesneden peterselie
van het vuur door de saus.
Tomatensaus.
4 d.L. bouillon van 1 of 2 bouillon
blokjes, 250 gram tomaten, ui of
prei, peterselie, 30 gram (2 afgestr.
lepels) boter, 30 gram (5 afgestr.
lepels) -bloem.
Fruit de ui èn pterselie in de helft
van de boter in een gesloten pan
ongeveer 10 minuten. Voeg dan de
gewasschen en in stukken gesneden
tomaten toe en laat deze gaar smo
ren. Giet dan de bouillon, welke van
een bouillonblokje gemaakt is, ér
bij. Wrijf de tomatenmassa door een
haarzeef en bind het vocht bij met
aangemengde bloem of maizena.
Laat de saus even doorkoken en
maak ze van het vuur af met de
rest van de boter en het zout.
Zure saus.
y. liter karnemelk, 30 gram (5 af
gestr. lepels) bloem, 30 gram (2 af
gestr. lepels) boter, zout.
Meng de bloem met een klein ge
deelte van de karnemelk in een
gaaf pannetje glad aan. Voeg dan
de rest van de koude karnemelk toe
en laat de saus onder voortdurend
roeren, om schiften te voorkomen,
aan den kook komen. Laat de saus
even doorkoken en maak ze van het
vuur af met de boter en iets zout.
N.B. Deze saus smaakt uitstekend
bij eenigzins zure groenten, n.l.
kropsla en andere groentesla, roode
bieten, postelein.
AD. INT.
Nu de uit het buitenland inge-
voerde, specerijen schaarsch zijn,
dient de aandacht meer op onze!'
inheemsche kruiden gevestigd te
worden.
Evenals de specerijen maken zij
de spijzen aantrekkelijk door hult
aromatische oliën. Zij werken niet
prikkelend en hebben een gunstig
gen invloed op de gezondheid.
De verschillende kruiden zijn in
de stad moeilijk te krijgen. Doch?
zij, die in het bezit zijn van een!
tuin, een balkon of een zonnige ka-
mer, kunnen er heel goed zelf een!
kleine kweekerij- op na houden,
daar de meeste kruiden gemakke
lijk in gewonen tuingrond of in
potten te kweeken zijn.
Het is gemakkelijk altijd kruiden
bij de hand te hebben. Daar de
versche kruiden de meeste geur en
smaak bezitten, komt het de er
mee toebereide spijzen zeer ten
goede, indien de kruiden vlak voor.
het gebruik geplukt kunnen worden,
In allerlei gerechten zijn kruiden
te verwerken. Doordat de keuze
ruim is en er talrijke combinaties
van zijn te maken, is er ook afwis
seling in den smaak van een ge
recht te brengen.
Door het gebruik van peterselie
wordt niet alleen de smaak van het
gerecht .verhoogd, maar ook --de
voedingswaarde, daar peterselie
zeer rijk aan ijzerzouten en vita
minen is.
Door koken verliezen de kruiden
geheel of gedeeltelijk hun smaak,
daarom moeten zij vlak voor het
opdoen aan de spijzen worden toe
gevoegd. Alleen basilicum, boonen-
kruid, thijm en venkel kunnen zon
der bezwaar met de spijzen meege- i
kookt worden.
Eenige voorbeelden van gerech
ten, waarin kruiden verwerkt zijn?
de geurige soepen van basili
cum, kervel of dille;
de peterselie- en kervelsaus, diö
aan menig gerecht, zooals gekookte
visch, gekookt vleesch, aardappe
len en macaroni meer smaak ge
ven;
de basilicumsaus of de saus van
boonenkruid met witte of bruine
boonen;
de ieder welbekende marinade
van azijn, pimpernel, thijm, dra
gon, prei en selderij, waarin het
vleesch eenige dagen kan bewaard,
worden;
de in kruidenbouillon gekookte
zoetwater visch;
de nu zooveel gegeten sla, die
met allerlei kruiden-variaties be
reid kan worden, b.v. kropsla met
bieslook, komkommersla met ven
kel of dragon, tomatensla met
dille;
de boterhambelegsels, als sterre-
kers, waaraan wat citroen of azijn
en suiker toegevoegd is of wrongel
(kwark) met fijngesneden peter
selie, selderij, kervel of dragon met
wat zout en citroensap;
de van ouds bekende inmaak
met dragon, venkel, pimpernel en
andere kruiden.
Door de kruiden te drogen of er
kruiden-azijn van te trekken kan
men er ook *s winters nog van
genieten.
Een bekend gerecht is de kruid-
moes, die in sommige streken van
ons land in verschillende variaties
gegeten wordt. Het recept hiervan
is als volgt (gerekend voor 4 pers.
of man, vrouw en 3 of 4 kinderen);
een liter karnemelk, zout, 100 gr.
gort, wat pepermunt, venkel, thijm,
zuring, kervel, pimpernel, marjo-
lijn en desgewenscht bladeren van
zwarte bessen.
De gort een nacht laten weeken
met 2dl. water, daarna met de
karnemelk in ca. 2 uur gaar kokén.
"Voor het opdoen de fijngesneden-
bladeren en het zout toevoegen.
Het kruidmoes kan ook met stroop
gebruikt worden.