I
Distributie van jam, stroop enz.
BONNEN-NIEUWS. (Week van 7 luli tot en met 12 Juli).
j5
I
<D
T3
V
Z
r-< -w
«5
73 co
C H
1 J*
s
- a
73
.a 5
w
S-'S
i e
C
S
S S,sl,sSggtwtwd
a s4lflJS fa-B-a c'3 8
Ctt O tUO
B 43 0) A! B
D fi .Ï2
M! °l« S ■a-S-q
•g co JP
C
Q> T$
I loSÜIIll
fl g
WHJ
1 -S
s s
p'l
*11
,w
H E
S M 3 5
<D CL)
s
73
a 5
S S «3 S-»'S
S g C
0) o
bOjP
m flj w
01 £3 H B S <D
-Q TJ xi
w a> o .s
B -TS H <L>
8
3 e e S
.2} -a M
bo
y w rj
0 O Pi
- a? 4^ d
•a g
s S -
^1'
S
a o
Q X*
■b«
gel
CI
N C s
Si, a
0» a?
C
CD +j
-3 (S 43
B w u
Sf .B
SJ
O CO
S'S'8S8-mS^S
1
c3
h SS»
g g s -S g-3 -■
>2ft-É3°'S_aÉi»S!bó,a'5>:!tï
18
bu m
C P
r—I 4-1 B» B
N 0 ,2 >73
5> fS
g .a B 10
fl ,CO ^co
W.I
W)
co C3
Si. C 73
O
w> 5 cd
QJ CL) CD "3
ffi ap o
c o-ï
a> co 5-i CD
P» CO rO
B
§.s
B ,£2
rS
P> CO
ARTIKEL
Suiker
Koffie en Thee
Brood of gebak
Bloem, brood of gebak
Aardappelen
Melk
Boter
Vet
Vleesch
Vleeschwaren
Rijst, rijstebloem, rijstemeel,
rijstgries of gruttenmeel
Gort, gortmout of grutten
Havermout, havervlokken, haver-
bloem, aard.meelvlokken, gort,
gortmout of grutten.
Vermicelli, Macaroni of Spaghetti
Maizerta, griesmeel, sago, aard
appelmeel of puddingpoeder
of puddingsauspoeder
Kaas
Eieren
Zeep
Petroleum
BON No.
101 nieuwe kaart
46 A D
25 nieuwe broodkaart
9 Bik.
25 reserve
24 MK
22 en 23 B K
22 en 23 Vetk.
21 VK
21 Worst e. d.
43 AD
45 AD
44 AD
54 AD
55 AD
69 en 79 A D
68 en 78 A D
25 nieuwe kaart
38 AD
Bon K Textielkaart
bon 11 van de nieuw
uitgereikte bonkaart
„M" en „O"
GELDIG
7 Juli t. en m. 3 Aug.
23 Juni t. en m. 20 Juli
7 Juli t. en m. 13 Juli
16 Juni t. en m. 13 Juli
7 Juli t. en m. 13 Juli
7 Juli t. en m. 13 Juli
30 Juni t. en m. 16 Juli
30 Juni t. en m. 16 Juli
2 Juli t. en m. 9 Juli
2 Juli t. en m. 9 Juli
16 Juni t. en m. 13 Juli
16 Juni t. en m. 10 Aug.
16 Juni t. en m. 10 Aug.
RANTSOEN
1 kilogram
40 gr. thee of
250 gram koffiesurrogaat
100 gram brood of
1 rantsoen gebak
35 gram tarwebloem,
tarwemeel, roggebloem,
roggemeel of zelfrijzend
bakmeel
50 gram brood
half rantsoen gebak
2 kilogram
250 gram boter
250 gr. boter
xxxx) 50 gr. vleesch of een
half rantsoen vleeschwaren
xxxx) een half rantsoen
vleeschwaren
250 gram
250 gram
16 Juni t. enm. 10 Aug.
16 Juni t. en m. 10 Aug.
30 Juni t. en m. 13 Juli
t. en m. 13 Juli
7 Juli t. en m. 13 Juli
30 Juni t. en m. 3 Aug.
1 Mei t. en m. 31 Aug.
16 Juni t. en m. 10 Aug.
250 gram
100 gram
100 gram
100 gram per bon
1 ei
xx) zie noot
XXX) zie noot
2 liter
A
Ingang 14 Juli 500 gr. p. persoon in 4 weken.
De noodzakelijkheid eener juiste
voedingsvoorlichting.
Het werk van den Voedingsraad.
Kan Nederland zichzelf voeden
P. (I)
Ctf
w fll
C tuO;S
o .a 0) 73
C n
Q)
_i X
H QJ O B CO ••-? C»
ft CÖ 7j Q> 73 <u
fi-S
n g
a P
M
s
ju w jr
bO co
fl»
CD
O N w
TJ a c -
H B o a
a -O a a J a 53
g Ö-3 |SN^ SW |W§^
bo r,
g 5 g Tj
d c a,
a g
M
'3
vy f.
<H a.
^a-qSH-nBg
rCj
<u O
<u 73
a
d u
sii ri
V
V bjD
a -g
o
B
9 -2
xx) 150 ?ram toiletzeep of 120
gram huishoudzeep of 200
gram zachte zeep (oude) of
150 gram (nieuwe samenstel
ling), of 300 gram zachte
zeeppasta of 250 gram zeep
poeder of 600 gram wasch-
(Op bonnen, wnarop staat ver
meld „4 rantsoenen - 400 gram
brood oi 4 rantsoenen gebak.)
13|4 liter melk
(27 Juli)
poeder.
xxx) Voor mannel. pers. boven 15
jaar 50 gr. scheerzeep, of één
tube dan wel een pot scheer-
crême. Op bon K v. d. textielk.
xxxx) Het rantsoen vleeschwaren,
dat per twee bonnen kan wor
den gekocht, bedraagt 75 gram
voor gerookt of gekookt var
kens-, rund-, kalfs-, paarden-
of schapenvleesch en voor ge
rookte worstsoorten, 100
gram voor gekookte worst
soorten, rolpens en knakworst.
125 gram voor leverartikelen,
tongenworst en nierbrood en
150 gram voor bloedworst oS
100 gr. verduurzaamde kip,
eend, gans of kalkoen, been
inbegrepen.
Distributie-Nieuws
No. 49.
(VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG).
7 Juli 1941.
Geen beperking, maar een
redelijke verdeeling.
De secretaris-generaal van het
departement van landbouw en
visscherij maakt bekend, dat een
aanvang zal worden gemaakt
met het distribueeren van jam,
marmelade, gelei, stroop, honing
en andere suikerhoudende boter
hamsmeersels, alsmede van
vruchten op siroop.
Wat gedistribueerd wordt.
Onr^r de distributie zullen vallen:
1. Alle soorten jam, huishoudjam,
vruchten- en rabarber jam, wortel-
jam, marmelade, huishoudmarme-
lade, gelei en huishoudgelei;
2. zwarte stroop (kandijstroop,
huishoudstroop, keukenstroop, riet
en bietsuikerstroop en marmelade);
3. alle soorten appelsiroop en
perensiroop, namaakappelsiroop,
huishoudappelsiroop, huishoudperen-
siroop;
4. honing en kunsthoning;
5. alle soorten vruchten op siroop;
6. vruchtenmoes (b.v. appelmoes),
vruchtenpuree (geen tomatenpuree)
en vruchtensaus;
7. Ontbijtgember, huishoudontbijt-
gember en gembersiroop;
8. de zoogenaamde boterham
pasta's, waaronder dus o.a. vallen
chocoladepasta en alle soorten ge
aromatiseerde en gecarameliseerde
gecondenseerde magere melk met
suiker.
Ter vermijding van misverstand
wordt er de aandacht op gevestigd,
dat vruchten op sap, vruchten
limonade, vruchtenlimonadesiroop,
vruchtenwijn en vruchtensap (o.a.
dus bessensap) niet onder de distri
butie zullen vallen.
Deze week geen
meer.
verkoop
In verband met de voorbereiding
der distributiemaatregelen is de af
levering van bovengenoemde onder
de distributie vallende artikelen aan
het publiek gedurende het tijdvak
van Maandag 7 Juli tot en met Zon
dag 13 Juli a.s. geheel verboden. De
winkeliers (detaillisten) mogen met
ingang van vandaag deze artikelen
nog slechts van den grossier of van
den fabrikant betrekken onder af
gifte van de door de plaatselijke dis
tributiediensten te verstrekken toe
wijzingen.
Volgende week begint de
distributie.
De distributie zal aanvangen
op Maandag 14 Juli. Het rant
soen zal 500 gram per periode
van 4 weken bedragen. De bon
voor het tijdvak van Maandag
14 Juli tot en met Zondag 10
Augustus zal nader worden aan
gewezen.
Voor kinderen of andere
groepen van personen zullen
geen extra rantsoenen beschik
baar worden gesteld.
Velen zullen de opmerking maken,
dat er bij verschillende winkeliers
den laatsten tijd geen jam meer was
te krijgen. De waarheid is, dat sedert
September j.l., juist, met het oog óp
de groote behoefte tengevolge van
de schaarschte van andere brood
beleggingen, niet minder dan 175
van het gemiddelde van de drie
vorige jaren aan den detailhandel
geleverd. Wanneer geen jam meer
in winkels was te krijgen, kan dit
dus niet zijn oorzaak vinden in een
gebrek aan dit artikel, maar moeten
andere factoren in het spel wezen.
In de z.g. sperweek, gedurende
welke de winkeliers geen jas, stroop
enz. aan hun klanten mogen ver-
koopen (deze week dus), worden de
winkeliers voorzien van een aantal
jam- of strooprantsoenen, even groot
als het aantal suikerbonnen, dat zij
hebben ingeleverd.
De keuze uit de verschillende
artikelen is niet onbeperkt.
De grootte van het rantsoen be-,
draagt 500 gram per vier weken.
Hoewel men de Tiovengenoemde arti
kelen zal kunnen kiezen tot een to
tale hoeveelheid van 500 gram per
vier weken, en de consument dus
groote vrijheid van keuze heeft tus-
sehen' de desbetreffende boterham
smeersels, kan deze keuze niet on
beperkt wezen, doordat de productie
mogelijkheden der verschillende fa
brieken beperkt zijn. Een groot lief
hebber van jam zal dus misschien in
bepaalde gevallen, gedeeltelijk met
stroop genoegen moeten nemen. En
andersom. Er zal ongeveer evenveel
jam als Stroop worden geleverd.
Een potje jam in standaardverpak
king bevat meestal een wat kleinere
hoeveelheid dan 500 gram. Misschien
zullen vele verbruikers, die zoo'n
potje koopen en een bon voor 500
gram inleveren, geen prijs stellen
op de hoeveelheid, waardoor zij hun
ransoen van 500 gram kunnen vol
maken. Maar zij hebben er wel
recht op. Nemen zijzelf een potje
of pannetje mee, dan kunnen zij dus
een aanvullende hoeveelheid losse
jam daarin krijgen. Tengevolge van
de beperktheid der voorraden glazen
potjes voor standaardverpakking zal
jam trouwens in vele gevallen los,
uit emmers of kistjes worden ver
kocht.
Men moet er rekeningmee
houden, dat losse jam niet
onbeperkt houdbaar is.
Een verbruik van 500 gram per
persoon per vier weken beteekent
voor ons land een totaalverbruik van
vierduizend vijfhonderd ton in dien
tijd.
Aangezien de vraag zich hoofd
zakelijk op jam en stroop zal rich
ten, kan men aannemen, dat van de
totale behoeften ongeveer vierdui
zend ton door jam en stroop zal
moeten worden gedekt.»
Ruime hoeveelheid.
Als men weet, dat tot dusver der
tienhonderd ton jam en elfhonderd
ton stroop per vier weken geleverd
werd, blijkt, dat de distributie van
deze artikelen gepaard gaat met een
aanmerkelijke verruiming van de
tot dusverre in omloop gebrachte
hoeveelheden.
(Van onzen Haagschen
correspondent.)
In de Rolzaal van het gebouw der
Grafelijke zalen aan het onvolpre
zen Haagsche Binnenhof een
zaal waaraan tallooze voor het een
of ander felbegeerde doel geëxami
neerde Nederlanders benauwde her
inneringen bewaren! werd dezer
dagen, onder auspiciën van liet de
partement van landbouw en vis
scherij, door het Rijksbureau voor
de Voedselvoorziening in Oorlogs
tijd een bijeenkomst belegd met ver
schillende vakredactrices en redac
teuren van dag- en weekbladen, ter
bespreking van enkele vraagstuk
ken op voedingsgebied. Door eèn
vijftal deskundigen werden hier in
structieve uiteenzettingen gegeven,
in dit geval niet afgewisseld door
muziek, doch met verschillende
geurige,' smakelijke en voedzame
spijzen, toebereid en samengesteld
volgens de moderne beginselen op
voedingsgebied en rekening houdend
met de huidige omstandigheden.
Bij deze gelegenheid heeft de
directeur van het Voorlichtingsbu
reau van den Voedingsraad, dr. C.
den Hartog, in een korte beschou
wing een antwoord gegeven op de
vraag: „Is voedingsvoorlichting
noodzakelijk?"
De tijd is voorbij aldus dr. den
Hartog dat de mensch gedreven
door zijn instinct zijn voedsel zelf
zoekt of zich voedt met door hem
zelf op de jacht gedoode dieren.
Van de voeding van den mensch uit
de vroegste tijden weten wij weinig
af, doch voor zoover uit oude sche
dels of geraamten valt na te gaan,
kwamen bepaalde afwijkingen,
waarvan men de oorzaak in de voe
ding zoek, zooals tandwolf, minder
voor dan thans. Over veel andere
gegevens beschikken wij niet. Ze
ker is, dat bij de bepaling van het
voedsel meer instinctmatig te werk
werd gegaan dan nü het geval is.
Hoe verder de ontwikkeling van
den mensch ging, des te grooter
werd het bewustzijn en des te meer
werd het instinct naar den achter
grond gedreven. De keuze van het
voedsel werd meer verstandelijk
Vele voedselvóorschriften uit het
verre verleden zijn bekend. Zij
droegen meestal een cultureel-
godsdienstig karakter, doch waren
ook vaak van geheel anderen aard.
Uit het jaar 302 is b.v. een decreet
bekend, waarbij de prijzen van alle
levensmiddelen werden vastgesteld.
De meeste voedingsvoorschriften
waren, vanuit hygiënisch oogpunt
beschouwd, van zeer groot belang
voor de volksgezondheid en betrof
fen een volksvoorlichting op groote
schaal. Door het ophoopen van het
menschdom in groote wooncentra
kwam echter een nieuw element
naar voren; het zelf verbouwen
werd n.l. steeds minder, terwijl de
bevolking op andere wijze in zijn
behoefte moest voorzien. De ge
schiedenis leert ons voldoende om
trent de ongelijke verdeeling der
voedingsmiddelen, die hierdoor in
den loop der eeuwen bestaan heeft.
Ook de steeds grooter wordende
vlucht der levensmiddelen-industrie
bracht nieuwe vraagstukken met
zich mede.
Uit dit korte overzicht wordt dui
delijk wat wij ons vaak niet be
wust zijn dat hetgeen wij zullen
eten niet meer uitsluitend bepaald
zal worden door ons hongergevoel
en onzen eetlust. Ons instinct is te
gering ontwikkeld om ons hierop
veilig te kunnen verlaten.
Voorlichting.
Voorlichting over de keuze van
ons voedsel is aldus een noodzake
lijkheid geworden. Bij die keuze
dient in de eerste plaats rekening
gehouden te worden met wat in ons
land voortgebracht of ingevoerd
wordt. De voorlichting in vredestijd
zal derhalve anders moeten zijn dan
in oorlogstijd.
In den huidigen' tijd is voorlich
ting over de keuze van ons voedsel
dubbel noodzakelijk, daar het sa
menstellen der maaltijden door de
beperking en distribueering der
levensmiddelen verzwaard is gewor
den. De keuze zal op verstandelijke
overwegingen moeten berusten, ge
grond op ervaringen van eeuwen
her en gesteund door de moderne
voedingsleer.
In verschillende landen heeft de
staat deze bewuste voedingsvoor
lichting aan zich getrokken. In Ne
derland is men met de voedingsvoor
lichting in 1934 begonnen. Deze
heeft zich in den loop der laatste
jaren sterk uitgebreid en sinds de
instelling van den Voedingsraad, in
het begin van het jaar 1940, wordt
doelbewust de richting aangegeven,
waarin zich de voorlichting zal moe
ten bewegen, in nauwe samenwer
king met het Rijksbureau voor de
Voedselvoorziening in Ooorlogstijd.
Het Voorlichtingsbureau zorgt daar
bij voor de coördinatie van de voor
lichting op voedingsgebied.
Deze coördinatie bleek dringend
noodig, daar dóór velen zonder eenig
verband eigen meeningen naar vo
ren gebracht werden, vaak onvol
doende rekening houdend met de
werkelijkheid. De zoo noodzakelijke
eenheid dreigde verloren te gaan,
terwijl niets zoo verwarrend werkt
op niet ter zake kundigen dan tegen-
UITREIKING NIEUWE
DISTRIBUTIEBESCHEIDEN.
De Leider van den Distributie-
dienst, Kring ALKMAAR, maakt
bekend, dat zij, die verzuimd-heb
ben hun nieuwe distributie-beschei
den in het daarvoor gestelde tijd
vak af te halen, deze alsnog in
ontvangst kunnen nemen aan het
Distributiekantoor Breedstraat 40,
ALKMAAR, op Woensdag,
9 Juli, a.s., tusschen 912 of
1.30—4 uur.
De Leider voornoemd,
H. BAKKER.