I Distributie van jam, stroop enz. BONNEN-NIEUWS. (Week van 7 luli tot en met 12 Juli). j5 I <D T3 V Z r-< -w «5 73 co C H 1 J* s - a 73 .a 5 w S-'S i e C S S S,sl,sSggtwtwd a s4lflJS fa-B-a c'3 8 Ctt O tUO B 43 0) A! B D fi .Ï2 M! °l« S ■a-S-q •g co JP C Q> T$ I loSÜIIll fl g WHJ 1 -S s s p'l *11 ,w H E S M 3 5 <D CL) s 73 a 5 S S «3 S-»'S S g C 0) o bOjP m flj w 01 £3 H B S <D -Q TJ xi w a> o .s B -TS H <L> 8 3 e e S .2} -a M bo y w rj 0 O Pi - a? 4^ d •a g s S - ^1' S a o Q X* ■b« gel CI N C s Si, a 0» a? C CD +j -3 (S 43 B w u Sf .B SJ O CO S'S'8S8-mS^S 1 c3 h SS» g g s -S g-3 -■ >2ft-É3°'S_aÉi»S!bó,a'5>:!tï 18 bu m C P r—I 4-1 B» B N 0 ,2 >73 5> fS g .a B 10 fl ,CO ^co W.I W) co C3 Si. C 73 O w> 5 cd QJ CL) CD "3 ffi ap o c o-ï a> co 5-i CD P» CO rO B §.s B ,£2 rS P> CO ARTIKEL Suiker Koffie en Thee Brood of gebak Bloem, brood of gebak Aardappelen Melk Boter Vet Vleesch Vleeschwaren Rijst, rijstebloem, rijstemeel, rijstgries of gruttenmeel Gort, gortmout of grutten Havermout, havervlokken, haver- bloem, aard.meelvlokken, gort, gortmout of grutten. Vermicelli, Macaroni of Spaghetti Maizerta, griesmeel, sago, aard appelmeel of puddingpoeder of puddingsauspoeder Kaas Eieren Zeep Petroleum BON No. 101 nieuwe kaart 46 A D 25 nieuwe broodkaart 9 Bik. 25 reserve 24 MK 22 en 23 B K 22 en 23 Vetk. 21 VK 21 Worst e. d. 43 AD 45 AD 44 AD 54 AD 55 AD 69 en 79 A D 68 en 78 A D 25 nieuwe kaart 38 AD Bon K Textielkaart bon 11 van de nieuw uitgereikte bonkaart „M" en „O" GELDIG 7 Juli t. en m. 3 Aug. 23 Juni t. en m. 20 Juli 7 Juli t. en m. 13 Juli 16 Juni t. en m. 13 Juli 7 Juli t. en m. 13 Juli 7 Juli t. en m. 13 Juli 30 Juni t. en m. 16 Juli 30 Juni t. en m. 16 Juli 2 Juli t. en m. 9 Juli 2 Juli t. en m. 9 Juli 16 Juni t. en m. 13 Juli 16 Juni t. en m. 10 Aug. 16 Juni t. en m. 10 Aug. RANTSOEN 1 kilogram 40 gr. thee of 250 gram koffiesurrogaat 100 gram brood of 1 rantsoen gebak 35 gram tarwebloem, tarwemeel, roggebloem, roggemeel of zelfrijzend bakmeel 50 gram brood half rantsoen gebak 2 kilogram 250 gram boter 250 gr. boter xxxx) 50 gr. vleesch of een half rantsoen vleeschwaren xxxx) een half rantsoen vleeschwaren 250 gram 250 gram 16 Juni t. enm. 10 Aug. 16 Juni t. en m. 10 Aug. 30 Juni t. en m. 13 Juli t. en m. 13 Juli 7 Juli t. en m. 13 Juli 30 Juni t. en m. 3 Aug. 1 Mei t. en m. 31 Aug. 16 Juni t. en m. 10 Aug. 250 gram 100 gram 100 gram 100 gram per bon 1 ei xx) zie noot XXX) zie noot 2 liter A Ingang 14 Juli 500 gr. p. persoon in 4 weken. De noodzakelijkheid eener juiste voedingsvoorlichting. Het werk van den Voedingsraad. Kan Nederland zichzelf voeden P. (I) Ctf w fll C tuO;S o .a 0) 73 C n Q) _i X H QJ O B CO ••-? C» ft CÖ 7j Q> 73 <u fi-S n g a P M s ju w jr bO co fl» CD O N w TJ a c - H B o a a -O a a J a 53 g Ö-3 |SN^ SW |W§^ bo r, g 5 g Tj d c a, a g M '3 vy f. <H a. ^a-qSH-nBg rCj <u O <u 73 a d u sii ri V V bjD a -g o B 9 -2 xx) 150 ?ram toiletzeep of 120 gram huishoudzeep of 200 gram zachte zeep (oude) of 150 gram (nieuwe samenstel ling), of 300 gram zachte zeeppasta of 250 gram zeep poeder of 600 gram wasch- (Op bonnen, wnarop staat ver meld „4 rantsoenen - 400 gram brood oi 4 rantsoenen gebak.) 13|4 liter melk (27 Juli) poeder. xxx) Voor mannel. pers. boven 15 jaar 50 gr. scheerzeep, of één tube dan wel een pot scheer- crême. Op bon K v. d. textielk. xxxx) Het rantsoen vleeschwaren, dat per twee bonnen kan wor den gekocht, bedraagt 75 gram voor gerookt of gekookt var kens-, rund-, kalfs-, paarden- of schapenvleesch en voor ge rookte worstsoorten, 100 gram voor gekookte worst soorten, rolpens en knakworst. 125 gram voor leverartikelen, tongenworst en nierbrood en 150 gram voor bloedworst oS 100 gr. verduurzaamde kip, eend, gans of kalkoen, been inbegrepen. Distributie-Nieuws No. 49. (VERSCHIJNT ELKEN MAANDAG). 7 Juli 1941. Geen beperking, maar een redelijke verdeeling. De secretaris-generaal van het departement van landbouw en visscherij maakt bekend, dat een aanvang zal worden gemaakt met het distribueeren van jam, marmelade, gelei, stroop, honing en andere suikerhoudende boter hamsmeersels, alsmede van vruchten op siroop. Wat gedistribueerd wordt. Onr^r de distributie zullen vallen: 1. Alle soorten jam, huishoudjam, vruchten- en rabarber jam, wortel- jam, marmelade, huishoudmarme- lade, gelei en huishoudgelei; 2. zwarte stroop (kandijstroop, huishoudstroop, keukenstroop, riet en bietsuikerstroop en marmelade); 3. alle soorten appelsiroop en perensiroop, namaakappelsiroop, huishoudappelsiroop, huishoudperen- siroop; 4. honing en kunsthoning; 5. alle soorten vruchten op siroop; 6. vruchtenmoes (b.v. appelmoes), vruchtenpuree (geen tomatenpuree) en vruchtensaus; 7. Ontbijtgember, huishoudontbijt- gember en gembersiroop; 8. de zoogenaamde boterham pasta's, waaronder dus o.a. vallen chocoladepasta en alle soorten ge aromatiseerde en gecarameliseerde gecondenseerde magere melk met suiker. Ter vermijding van misverstand wordt er de aandacht op gevestigd, dat vruchten op sap, vruchten limonade, vruchtenlimonadesiroop, vruchtenwijn en vruchtensap (o.a. dus bessensap) niet onder de distri butie zullen vallen. Deze week geen meer. verkoop In verband met de voorbereiding der distributiemaatregelen is de af levering van bovengenoemde onder de distributie vallende artikelen aan het publiek gedurende het tijdvak van Maandag 7 Juli tot en met Zon dag 13 Juli a.s. geheel verboden. De winkeliers (detaillisten) mogen met ingang van vandaag deze artikelen nog slechts van den grossier of van den fabrikant betrekken onder af gifte van de door de plaatselijke dis tributiediensten te verstrekken toe wijzingen. Volgende week begint de distributie. De distributie zal aanvangen op Maandag 14 Juli. Het rant soen zal 500 gram per periode van 4 weken bedragen. De bon voor het tijdvak van Maandag 14 Juli tot en met Zondag 10 Augustus zal nader worden aan gewezen. Voor kinderen of andere groepen van personen zullen geen extra rantsoenen beschik baar worden gesteld. Velen zullen de opmerking maken, dat er bij verschillende winkeliers den laatsten tijd geen jam meer was te krijgen. De waarheid is, dat sedert September j.l., juist, met het oog óp de groote behoefte tengevolge van de schaarschte van andere brood beleggingen, niet minder dan 175 van het gemiddelde van de drie vorige jaren aan den detailhandel geleverd. Wanneer geen jam meer in winkels was te krijgen, kan dit dus niet zijn oorzaak vinden in een gebrek aan dit artikel, maar moeten andere factoren in het spel wezen. In de z.g. sperweek, gedurende welke de winkeliers geen jas, stroop enz. aan hun klanten mogen ver- koopen (deze week dus), worden de winkeliers voorzien van een aantal jam- of strooprantsoenen, even groot als het aantal suikerbonnen, dat zij hebben ingeleverd. De keuze uit de verschillende artikelen is niet onbeperkt. De grootte van het rantsoen be-, draagt 500 gram per vier weken. Hoewel men de Tiovengenoemde arti kelen zal kunnen kiezen tot een to tale hoeveelheid van 500 gram per vier weken, en de consument dus groote vrijheid van keuze heeft tus- sehen' de desbetreffende boterham smeersels, kan deze keuze niet on beperkt wezen, doordat de productie mogelijkheden der verschillende fa brieken beperkt zijn. Een groot lief hebber van jam zal dus misschien in bepaalde gevallen, gedeeltelijk met stroop genoegen moeten nemen. En andersom. Er zal ongeveer evenveel jam als Stroop worden geleverd. Een potje jam in standaardverpak king bevat meestal een wat kleinere hoeveelheid dan 500 gram. Misschien zullen vele verbruikers, die zoo'n potje koopen en een bon voor 500 gram inleveren, geen prijs stellen op de hoeveelheid, waardoor zij hun ransoen van 500 gram kunnen vol maken. Maar zij hebben er wel recht op. Nemen zijzelf een potje of pannetje mee, dan kunnen zij dus een aanvullende hoeveelheid losse jam daarin krijgen. Tengevolge van de beperktheid der voorraden glazen potjes voor standaardverpakking zal jam trouwens in vele gevallen los, uit emmers of kistjes worden ver kocht. Men moet er rekeningmee houden, dat losse jam niet onbeperkt houdbaar is. Een verbruik van 500 gram per persoon per vier weken beteekent voor ons land een totaalverbruik van vierduizend vijfhonderd ton in dien tijd. Aangezien de vraag zich hoofd zakelijk op jam en stroop zal rich ten, kan men aannemen, dat van de totale behoeften ongeveer vierdui zend ton door jam en stroop zal moeten worden gedekt.» Ruime hoeveelheid. Als men weet, dat tot dusver der tienhonderd ton jam en elfhonderd ton stroop per vier weken geleverd werd, blijkt, dat de distributie van deze artikelen gepaard gaat met een aanmerkelijke verruiming van de tot dusverre in omloop gebrachte hoeveelheden. (Van onzen Haagschen correspondent.) In de Rolzaal van het gebouw der Grafelijke zalen aan het onvolpre zen Haagsche Binnenhof een zaal waaraan tallooze voor het een of ander felbegeerde doel geëxami neerde Nederlanders benauwde her inneringen bewaren! werd dezer dagen, onder auspiciën van liet de partement van landbouw en vis scherij, door het Rijksbureau voor de Voedselvoorziening in Oorlogs tijd een bijeenkomst belegd met ver schillende vakredactrices en redac teuren van dag- en weekbladen, ter bespreking van enkele vraagstuk ken op voedingsgebied. Door eèn vijftal deskundigen werden hier in structieve uiteenzettingen gegeven, in dit geval niet afgewisseld door muziek, doch met verschillende geurige,' smakelijke en voedzame spijzen, toebereid en samengesteld volgens de moderne beginselen op voedingsgebied en rekening houdend met de huidige omstandigheden. Bij deze gelegenheid heeft de directeur van het Voorlichtingsbu reau van den Voedingsraad, dr. C. den Hartog, in een korte beschou wing een antwoord gegeven op de vraag: „Is voedingsvoorlichting noodzakelijk?" De tijd is voorbij aldus dr. den Hartog dat de mensch gedreven door zijn instinct zijn voedsel zelf zoekt of zich voedt met door hem zelf op de jacht gedoode dieren. Van de voeding van den mensch uit de vroegste tijden weten wij weinig af, doch voor zoover uit oude sche dels of geraamten valt na te gaan, kwamen bepaalde afwijkingen, waarvan men de oorzaak in de voe ding zoek, zooals tandwolf, minder voor dan thans. Over veel andere gegevens beschikken wij niet. Ze ker is, dat bij de bepaling van het voedsel meer instinctmatig te werk werd gegaan dan nü het geval is. Hoe verder de ontwikkeling van den mensch ging, des te grooter werd het bewustzijn en des te meer werd het instinct naar den achter grond gedreven. De keuze van het voedsel werd meer verstandelijk Vele voedselvóorschriften uit het verre verleden zijn bekend. Zij droegen meestal een cultureel- godsdienstig karakter, doch waren ook vaak van geheel anderen aard. Uit het jaar 302 is b.v. een decreet bekend, waarbij de prijzen van alle levensmiddelen werden vastgesteld. De meeste voedingsvoorschriften waren, vanuit hygiënisch oogpunt beschouwd, van zeer groot belang voor de volksgezondheid en betrof fen een volksvoorlichting op groote schaal. Door het ophoopen van het menschdom in groote wooncentra kwam echter een nieuw element naar voren; het zelf verbouwen werd n.l. steeds minder, terwijl de bevolking op andere wijze in zijn behoefte moest voorzien. De ge schiedenis leert ons voldoende om trent de ongelijke verdeeling der voedingsmiddelen, die hierdoor in den loop der eeuwen bestaan heeft. Ook de steeds grooter wordende vlucht der levensmiddelen-industrie bracht nieuwe vraagstukken met zich mede. Uit dit korte overzicht wordt dui delijk wat wij ons vaak niet be wust zijn dat hetgeen wij zullen eten niet meer uitsluitend bepaald zal worden door ons hongergevoel en onzen eetlust. Ons instinct is te gering ontwikkeld om ons hierop veilig te kunnen verlaten. Voorlichting. Voorlichting over de keuze van ons voedsel is aldus een noodzake lijkheid geworden. Bij die keuze dient in de eerste plaats rekening gehouden te worden met wat in ons land voortgebracht of ingevoerd wordt. De voorlichting in vredestijd zal derhalve anders moeten zijn dan in oorlogstijd. In den huidigen' tijd is voorlich ting over de keuze van ons voedsel dubbel noodzakelijk, daar het sa menstellen der maaltijden door de beperking en distribueering der levensmiddelen verzwaard is gewor den. De keuze zal op verstandelijke overwegingen moeten berusten, ge grond op ervaringen van eeuwen her en gesteund door de moderne voedingsleer. In verschillende landen heeft de staat deze bewuste voedingsvoor lichting aan zich getrokken. In Ne derland is men met de voedingsvoor lichting in 1934 begonnen. Deze heeft zich in den loop der laatste jaren sterk uitgebreid en sinds de instelling van den Voedingsraad, in het begin van het jaar 1940, wordt doelbewust de richting aangegeven, waarin zich de voorlichting zal moe ten bewegen, in nauwe samenwer king met het Rijksbureau voor de Voedselvoorziening in Ooorlogstijd. Het Voorlichtingsbureau zorgt daar bij voor de coördinatie van de voor lichting op voedingsgebied. Deze coördinatie bleek dringend noodig, daar dóór velen zonder eenig verband eigen meeningen naar vo ren gebracht werden, vaak onvol doende rekening houdend met de werkelijkheid. De zoo noodzakelijke eenheid dreigde verloren te gaan, terwijl niets zoo verwarrend werkt op niet ter zake kundigen dan tegen- UITREIKING NIEUWE DISTRIBUTIEBESCHEIDEN. De Leider van den Distributie- dienst, Kring ALKMAAR, maakt bekend, dat zij, die verzuimd-heb ben hun nieuwe distributie-beschei den in het daarvoor gestelde tijd vak af te halen, deze alsnog in ontvangst kunnen nemen aan het Distributiekantoor Breedstraat 40, ALKMAAR, op Woensdag, 9 Juli, a.s., tusschen 912 of 1.30—4 uur. De Leider voornoemd, H. BAKKER.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 6