Vacantie-kleeding. u s DE MOEILIJKHEDEN IN DEZEN TIJD. Wie vindt een nieuwen rijwielband uit? VAN DEN BAKKER Nederland voedtzichzelf ra N ra I S tg s! S s t b fi e s ft 6oP e n De voedselvoorziening en de bestrijding van de smokkelarij. Hoe kunnen wij een sma kelijke jus op vleeschlooze dagen bereiden MET INMAKEN VAN TOMATEN. O) O) O •-» e co S _e O u x O O O Over kleur, smaak en volume van het brood. De secretaris van een gewestelijke afdeeling van de organisatie der bakkers verzoekt ons opname van het volgende, dat aan alle afd.-secr. is gezonden: Nu in dezen tijd de moeilijkheden voor een ieder toenemen en vooral de voedselvoorziening buitengewone zorg zal eischen van iedereen, die er mede te maken heeft, is het geen wonder, dat het publiek en voor al de huismoeder iederen dag met buitengewone belangstelling let op de producten van den bakker, 'die zorgen moet, dat het voornaam ste voedselproduct het brood zoo goed mogelijk wordt afgeleverd. Daarom is het wel goed, deze huismoeders er op voor te bereiden, dat ook de broodvoorziening niet zoo goed meer zal gaan in den ko menden herfst en winter, dan wij dat gaarne wilden hebben, maar dat ook de bakker „moet roeien met de riemen, die hij heeft." Nu alleen graansoorten moeten worden gebruikt, die in eigen land zijn gewassen en die voor het brood niet zoo geëigend zijn, dan die hij voorheen uit het buitenland betrok, volgt daaruit vanzelf, dat het brood er niet zoo mooi zal uitzien, als wij dat altijd gewoon waren, want al was de kleur dan al wat donkerder geworden, de vorm en de hoogte van het brood was nog altijd zeer behoorlijk en ook de smaak was nog altijd zeer goed. Nu moet men er vooral om denken, dat de kwaliteit van het brood niet minder zal wor den, al zal er iets aan den smaak en vooral aan het uiter lijk van het brood veranderen, omdat het meel zal worden ge- - bruikt van gTanen, en misschien ook nog van peulvruchten en aardappelen, die echter alle zeer geschikt zijn voor de voed selvoorziening. De loopende geruchten van bijvoegingen van allerlei din gen, die voor de voedselvoor ziening van geen nut zijn en dus enkel maar zouden worden ge bruikt als vulling, zooals b.v. bloembollen, enz. zijn geheel uit de lucht gegrepen, zoodat men daarvoor niet bang behoeft te zijn. Maar de vorm, de kleur, de smaak en het volume van het brood zullen wel veranderingen ondergaan, die de bakker niet kan ontkomen en waarvoor hij het publiek bijtijds waarschuwt, omdat de huismoeder Een prijsvraag voor beroepstechnici en amateurs. Met den dag groeit het aantal personen, die zich genoodzaakt zien hun rijwiel op stal te zetten, omdat de oude banden versleten zijn en zij niet behooren tot die gelukkige enkelingen, aan wie nog een band kan worden verstrekt. Het feit, dat er slechts zeer wei nig rubberbanden beschikbaar zijn, zal men moeten accepteeren. Maar is het onvermijdelijk, dat daardoör wielrijdend Nederland moet gaan loopen? Reeds thans wagen enkele ondernemende personen zich op een fiets, waarvan de rubberband zoo goed mogelijk is vervangen door mogelijk haar troost wil zoeken bij een andere bakker, als zij brood ontvangt, dat anders is dan gewoon, en er nu op kan rekenen, dat iedere bakker met dezelfde moeilijkheden heeft te kampen. De regen in de oogstdagen maakt het graan ook niet beter, zooals een ieder, die nadenkt, wel kan begrij pen, zoodat de bakker, met al zijn vakkennis, die hem heden nog in het bijzonder wordt bijgebracht door vakkundige leeraren en waar door hij alles in het werk stelt, wat mogelijk is om het brood zoo goed mogelijk te maken, niet meer het brood zal kunnen leveren, dat men van hem gewoon is te ontvangen. De kleur van het brood zal donkerder worden, het volume zal kleiner zijn en de vorm zal waarschijnlijk ook moeten over gaan tot plaat- of vloerbrood, omdat hij voor zijn pannen geen of zeer weinig olie zal kunnen krijgen. In dit verband willen wij nog op een andere bijzonderheid wijzen, die den bakkers veel moeite geeft. De huismoeder wordit wantrouwig, wanneer zij ziet, dat het brood klei ner wordt en vanzelfsprekend is het, dat zij de vraag gaat stellen: Ont vang ik nu wel voldoende brood voor mijn bonnen, waarop ik recht heb? En als zjj dan een brood van 400 of 800 gram, zooals de gewone term luidt, gaat wegen, blijkt het, dat er aan dat gewicht nog wel iets tekort is en dat het vaak maar 370 of 750 gram weegt, vooral als het in warme dagen is en het tijdstip van controle laat in den namiddag, zoodat het brood al ongeveer 12 uur oud is; hetgeen nog erger wordt, als er bijv. een maatregel zou worden getrof fen, waarbij alleen brood mag wor den verkocht, dat den vorigen dag is gebakken, waarbij het gewicht nog minder zal zijn. Men begrijpt wel, dat dit mindere gewicht een gevolg is van het uit drogen van het brood, maar men weet misschien nog niet, dat het juiste broodgewicht bij den bakker gecontroleerd wordt door de ambte naren van den Keuringsdienst en dat hij moet voldoen aan de eischen van de droge stof, zoodat elk brood, al weegt het ook minder dan de gangbare meening het eischt, het zelfde voedingsgehalte heeft, dat vereischt wordt voor de gegeven bonnen. Als onze huismoeders deze din gen eens willen nagaan en eens wil len bespreken met anderen, die er verstand van hebben en ook met hun eigen bakker zal deze minder moeite hebben met zijn klanten, omdat zij zullen begrijpen, dat hij het ook liever anders zou willen, maar dat de nood hem is opgelegd. ander materiaal met veerende eigenschappen. Welk is het beste middel om zon der^ normale banden toch van de fiets gebruik te kunnen maken? Op deze vraag zal het Nederlandsche intellect, zoowel van beroepstechnici als van amateurs zich werpen als gevolg van de prijsvraag, die het Centraal instituut voor industriali satie heeft uitgeschreven. Deze stichting, ressorteerend on der het departement van handel, nijverheid en scheepvaart, roept alle personen met goede ideeën op, een vervangingsconstructie te vinden voor den rubber rijwielband. Voor de beste oplossingen zullen prijzen worden beschikbaar gesteld, na be oordeeling door de jury, welke be staat uit de heeren: ir. J. Al, ver tegenwoordiger van de nijverheids organisatie T.N.O.; ir. E. C. van Er ven Dorens, vertegenwoordiger van de rijwielindustrie; R. N. Meyer, Wanneer wij met vacantie gaan, en 't is voor twee of drie weken, dan kunnen wij niet den geheelen inventaris van onze kleerenkast meenémen. Onze zomerjurken van shantung, zijde en voile nemen echter zóó weinig plaats in dat we daar wel een paar van mee kunnen nemen. Shantung wordt op 't oogenblik in de prachtigste kleuren en des sins gemaakt, oud-roze, diep nacht blauw en bronsgroen, waarvan we jurkjes maken die door de prach tige stof niet veel garneering noo- dig hebben. De rokken zijn, ondanks punten- kaarten, heel wijd en vallen in klokplooien tot even onder de knie. Natuurlijk nemen we ook nog een paar gemakkelijk waschbare jurken mee: een marine-blauw japonnetje en bijpassend bolero'tje, afgezet met geborduurd band. Een donkerrood jurkje met witte bloe men en daarbij een kort wit jasje en turban. Voor koelere avonden is een donkerblauwe jas van dunne stof de meest practische dracht omdat we deze bijna bij al onze jurken kunnen dragen. vertegenwoordiger van de rijwiel bandenindustrie; ir. H. Zoetelief Norman, vertegenwoordiger van den A.N.W.B.; ir. F. J. N. Stades, ver tegenwoordiger van het C.I.V.I. Uiteraard zullen de voor een prijs in aanmerking komende oplossingen speciaal onder de huidige omstan digheden uitvoerbaar moeten zijn. Vernuftige ideeën, waaraan door grondstoffenschaarschte geen gevolg kan worden gegeven, zal de jury naast zich neer moeten leggen. Voor bruikbare gedachten zijn de vol gende prijzen beschikbaar: een eer ste prijs van 250, een tweede prijs van 100, vijf prijzen van f 50. De jury behoudt zich het recht voor, indien zij daartoe aanleiding aanwezig acht, de prijzen of een ge- deelfe daarvan niet toe te kennen. De uitspraak der jury is bindend; correspondentie kan daarover niet worden gevoerd. Het C.I.V.I. heeft het recht, iedere inzending ter beschikking van de Nederlandsche industrie te stellen, waarbij echter de rechten, voort vloeiende uit aangevraagde of ver leende octrooien, zullen worden ge ëerbiedigd. Voor zulk een beschik baarstelling zal aan de inzenders een door het C.I.V.I. vast te stellen vergoeding worden toegekend. In zendingen, welke het C.I.V.I. niet aan de industrie doorgeeft, kunnen desgewenscht weer ter beschikking van de inzenders worden gesteld. Beroep tegen de beslissingen van het C.I.V.I. in deze aangelegenheid is niet mogelijk en ook hierover kan niet worden gecorrespondeerd. Ook eenvoudige, niet gedetailleerd uitgewerkt ideeën, mits zij een bruikbaar element bevatten, komen voor een pijs in aanmerking. Een ieder, die meent over het probleehi van de rijwielbanden iets te kunnen zeggen, dat tot de oplossing daarvan kan bijdragen, wordt uitgenoodigd zijn gedachten op papier te zetten en ter kennis van de jury te bren gen. Inzendingen, bij voorkeur verge zeld van teekeningen of schetsjes, dienen, onder motto, te geschieden vóór 1 October 1941 bij het Cen traal instituut voor industrialisatie, Zezuidenhoutscheweg 81, 's-Gra- venhage. 's-Gravenhage, 21 Aug. Door de „Commissie dr. Posthuma" zijn 15.000 affiches verspreid over het geheele land, onder den titel „Ne derland voedt zich zelf. Productie slag 1941". De tekst van deze affi che, welke gericht is tot alle land en tuinbouwers, luidt als volgt: Als gevolg van den oorlog is ons land afgesloten van den aanvoer van voedingsmiddelen. Van dezen aanvoer was tot voor den oorlog ons volk met zijn voeding ten deele af hankelijk. Onze volksvoeding is derhalve geheel aangewezen op de producten van den Nederlandschen bodem. Eenerzijds als gevolg van de zeer groote bevolkingsdichtheid, ander zijds omdat vroeger het principieele belang van de eigen voortbrenging voor de eigen behoeftenbevrediging onvoldoende werd ingezien, dreigen voor verschillende producten tekor ten te zullen optreden. Men dient dezen toestand ernstig onder de oogen te zien. De land- en tuinbouwers van Nederland kunnen medehelpen om er voor te zorgen dat de gezondheids- en voedingstoe stand van ons volk gedurende en na den oorlog ongeschokt blijft door zooveel mogelijk en in zoo goed mo gelijke kwaliteit producten van het iand beschikbaar te stellen. Uiteraard zijn uw mogelijkheden beperkt door allerlei redenen. Maar juist daarom is het thans, meer dan ooit, gewenscht de bestaande moge lijkheden tot het uiterste te benut ten. Spant daarom in het besef uwer verantwoordelijkheid met nog meer liefde en toewijding dan u reeds gewend waart te geven, al uw krachten in om van uw bedrijf te halen, wat er van te halen is om de uiterst bereikbare hoeveelheid ter beschikking te stellen van uw volks- De uitspraak van de jury zal wor den gepubliceeerd, onder meer in het weekblad „Economische Voor lichting", waarna inzenders worden verzocht zich bij het C.I.V.I. be kend te maken. V wm 00 CJ <u a 3 n <0 O oy o CM <D t_i t—i W H OJ o -g ffl X ■n M-1 M ►-1 c S i .*3 a) G •p h m -8 ►7 <L> co CJ bO o 2 <U <1) S O TJ 73 rO 73 n? 73 <D jX 8 H -C M 2 I'S' £.-3' M <D <U 73 C <1) co n u O rd 73 tuO g e v T3 ~2 "ei d .2 8 §73 g N S »2 o O 0) rC <D M 30 <d o r—1 wa tub C 'co W a O C tuo O tc 01 C N 73 Q O "O -Ö ,Q 12 2 S ^2 2 U2 73 cj O v .5 A p p W P O ft co p p 3 3 c <J U O 73 W M N i/) cm p p w u w p, SS 2 o O T3 s£ .ti w>-a -ë 25 rQ 73 0) tuo 'o 'E p O 3 O N 'Öj s (O p p 11) O U o ■a N e O O K JË --'3 S 8 TJ ft6» w p fl e P 3 2 W) co tuo p -M T3 U ir sOÏ CJ «TH C M di <D ■oBvc Q o 2 -H-g' i a ïj> J? I (M fl n X .2 O ;r-j o H c 2 p HH 73 To c p p W)73 .S c co p '2 tuo c P iS-a p 2 p els co n .2 2 o w S ft ft X «"3 S 8* 2 ,Q ra 2 t> c .j_, S,"1 a n xi 2 CJ e 11) P cf O P 2 fc o ra <u ra p ft ft S co o ■E X (A a -ti "2 tiO G 'c* p 50 32$%* P CM CM <j S c *8 co p p o uu 60 C c p ftp p co tj -p B p a*- rïfH 3 60 o -a.2 i> S3 cf ftT*- o ^Jra w o ra o o 2 "O c .S rajg1 ra h 73 ffl Xi S^^-s C* O ■o g a (0 QJ P ragS# ao 53 ra C J3 ra H ra ra ïi BS'S - ra o "g >-■0 w -2 C ar ra£ 2.Ï? 2. g Doeltreffende maatregelen in de grensgebieden. Verscheidene maatregeen, in den loop van den tijd genomen, hebben reeds herhaaldelijk aanleiding gege ven, erop te wijzen, hoe krachtig de overheid gr naar streeft de voedsel voorziening van ons volk in dezen tijd, waarin beperking onvermijde lijk is, zoo ruim mogelijk te maken. In dit verband moge de aandacht nog worden gevestigd op zekere voorzorgsmaatregelen, welke ge troffen zijn ter bestrijding van de smokkelarij in de grensgebieden. Ook deze maatregelen zijn noodza kelijk. Want het gaat natuurlijk niet aan, dat, nadat veel tijd, moeite en kosten aan onze bodemopbrengst zijn besteed, een min of meer be langrijk deel dezer voor ons eigen volk noodige productie clandestien over onze grenzen zou worden ge bracht. Om dit laatste zooveel mogelijk te voorkomen, heeft de overheid den desbetreffenden boeren met betrek king tot het dorschen van graan en peulvruchten en tot de aflevering ervan aan de Provinciale Inkoop- Centrales voor Akkerbouwproduc ten (de „Pica's") jpepaalde verplich tingen opgelegd. De getroffen maatregele hebben ten doel ten eerste om het dorschen te bespoedigen; ten tweede om het toezicht op het dorschen te ver scherpen; en ten derde om de telers te verplichten hun graan en peul vruchten aanstonds nadat die zijn gedorscht, ter beschikking van de Pica in hun gewest te stellen. Wat het dorschen betreft, ver dient vermelding, dat de opbrengst van de kleine bedrijven aan graan en peulvruchten aanstonds in haar geheel zal worden gedorscht. Op deze manier worden deze boerde rijen zoo spoedig mogelijk „leegge- dorscht". Den oogst van de groo- tere bedrijven zal men dorschen volgens een bepaald systeem, waarbij de Pica vaststelt, hoevele malen een dorschmachine naar elke boerdrij mag worden vervoerd om daar telkens een deel van den oogst te bewerken. Opdat men de productie gedu rende het dorschen genoegzaam scherp zal kunnen controleeren zal de Pica dus aan het dorschen de lei ding geven. De teler kan bovendien worden verplicht zijn graan en peulvruchten, wanneer die van het land zijn gehaald, te deponeeren op bepaalde zetplaatsen, welke de Pica aanwijst. Deze maatregel, welke genooten, die het voedsel noodig hebben. Helpt ook elkander in den strijd voor de productie. Ter bevordering hiervan zijn behalve de landelijke commissie, gewestelijke en plaatse lijke commissies ingesteld, welke behulpzaam zullen zijn niet alleen met wenken, maar ook zullen trach ten arbeidskrachten beschikbaar te krijgen, indien deze in onvoldoende mate voorhanden zouden zijn, met de samenwerking tusschen akker- bouw- en veeteeltbedrijven, voor zoover hierdoor de voortbrenging gediend wordt en met alle andere middelen, welke tot het doel leiden. Toont in deze, in verschillende op zichten zoo sombere dagen, dat gij u van uw verantwoordelijkheid be wust zijt, dat gij u één voelt met ge heel-uw volk, dat uw werk in alle opzichten een dienst voor uw volk is, een dienst, welke voor nu en voor de toekomst het volle loon tvaard is. Moge u zoo den productieslag op vatten, dan kan door uw strijd voor de volksvoeding blijken, dat u één bent met uw volk en uw volk één is met u. vocral voor de kleine bedrijven van belang kan wezen, dient om, naast een bespoediging van de dorsch- campagne, tevens een zoo econo misch mogelijk gebruik van - de dorschcapaciteit te bewerkstelligen. Voorts zal de teler niet steeds ge heel vrij kunnen worden gelaten in de keuze van een loondorscher (d.i. een dorscher, die voor loon voor an deren dorscht). Wat de bespoediging van het dor schen aangaat, dit zal vooreerst ten goede komen aan het streven der overheid om vóór 1 December a.s. tweederden van den oogst door de telers te doen aanbieden bij de Pica's. En speciaal in de grensstre ken is het versnelde dorschen een uitstekend middel om smokkelarij te voorkomen. Den smokkelaars zal voor hun euveldaden als het- ware geen tijd worden gelaten! Zoo heeft bijvoorbeeld één der Pica's een regeling getroffen, volgens welke de boerderijen, naar gelang van hun grootte, vóór een bepaalden datum met dorschen gereed moeten zijn. Bedrijven tot een oppervlakte van een hectare moeten hun graan en peulvruchten vóór 15 September, bedrijven van een tot drie hectaren vóór 15 October en bedrijven van drie of vijf hectaren vóór 1 Decem ber a.s. hebben gedorscht. Deze Pica heeft verder voor Nederland sche telers, die graan of peulvruch ten op Belgisch grondgebied ver bouwen, een speciale regeling ge troffen. Deze telers moeten den oogst in ongedorschten toestand naar Nederland vervoeren en, onge acht de grootte van hun bedrijf, vóór 15 September met dorschen gereed zijn. Het schijnt niet uitgesloten, dat tegen deze regelingen bezwaren rijzen bij in de grensstreken geves tigde boeren, die zich niet aan smokkelarij hebben schuldig ge maakt en nu toch aan zekere ver plichtingen, welke vroeger niet op hen hebben gerust, worden onder worpen. Maar deze boeren kunnen die bezwaren, waarvan de ernst volstrekt niet wordt weggecijferd, met eenigen goeden wil wel over winnen. De moeilijkheden, welke de regelingen voor hen meebrengen, wegen niet op tegen het groote be lang, dat schuilt in een beveiliging van onze voedselproductie ten bate van ons volk. Deze beveiliging wordt door de genomen maatregelen in ruiime mate gediend. Het alge meen, dat hier op het spel staat, zal den doorslag moeten geven. Ver trouwd mag worden, dat ook de boerenstand, die immers reeds vroe ger heeft getoond van goeden wille te zijn, dit zal inzien. Het voorlichtingsbureau van den voedingsraad schrijft: Deze vraag keert eiken dag weer en vraagt steeds om een oplossing. Sommige huisvrouwen passen de volgende methode toe. Zij maken bij het vleesch, dat op de bonnen ver krijgbaar is, een zeer groote hoe veelheid jus, zoodat zij voor ver scheidene dagen voldoende hebben. Het gevolg is echter, dat deze .waterige" jus niet smakelijk en niet voedzaam is en dat de huisge- r.ooten nooit meer een echte lekkere vleesch jus te proeven krijgen. Het bevalt daarom in de practijk beter bij de beschikbare hoeveel heid vleesch een normale portie jus te maken en de overige dagen een Het Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad schrijft: Voor degenen, die ook 's winters in den een of- anderen vorm over do tomaten willen beschikken, is de tijd van inmaken langzamerhand aangebroken. Er zijn verschillende conservee- ringsmethoden-, doch niet alle zijn even sterk aan te bevelen. Zoo is hel drogen van de tomaten zeer omslachtig. Tomaten in het zout hebben het nadeel, dat ze zeer moeilijk te ontzouten zijn en dat men een weinig smakelijk en vita mine-arm product krijgt. Chemische conserveermiddelen, zooals benzoezure natron zijn voor het inmaken van tomaten en in het algemeen voor den inmaak af te raden. Het is de huisvrouw niet altijd mogelijk de juiste hoeveel heid aan den inmaak toe te voegen, zoodat een oogenschijnlijk goed product in werkelijkheid schadelijk' kan zijn. Groote zindelijkheid is een van de eerste voorwaarden bij den in maak. Bij het gebruik van chemi sche conserveermiddelen loopt men het gevaar, dat de huisvrouw min der nauwkeurig gaat worden. De beste methode is nog steeds ge bruik te maken van warmte (pas- teuriseeren, steriliseeren). Voor het steriliseeren (pasteuriseeren) )be- schikt niet iedereen over de noodige inmaakglazen met gummiring en ook moet met het brandstofvraag- stuk rekening worden gehouden. Er zullen echter ook nog eenige berichten over maaltijden, die wei nig brandstof vragen, verschijnen. De brandstof, die zoodoende wordt uitgespaard, kan dan aan den in maak besteed worden. Voor het steriliseeren pasteuri seeren) komen in de eerste plaats tomaten van prima kwaliteit in aanmerking. De uit eigen tuin ge oogste tomaten zijn hiervoor wel het meest geschikt; Moet men de tomaten koopen, dan overtuige men zich terdege of de waar wel versch is, daar aangestoken tomaten de kans op bederf zeer verhoogen. Indien de huisvrouw suiker voor het iiynaken wil gebruiken, zal zij van de tomaten (zelfs van onrijpe) een zeer smakelijke jam kunnen bereiden. Pasteuriseeren van heele tomaten. De tomaten in heet water dompe len, schillen en zoo dicht mogelijk op elkaar in de flesschen leggen. Da overblijvende ruimte aanvullen met water tot even boven de vruchten. De flesschen sluiten met een gum miring, een deksel en een knip (de rand van de flesch, de gummiring, en het deksel moeten goed vochtig zijn) en het geheel gedurende een half uur bij een temperatuur van SO gr. pasteui'iseeren. Tomatenmoes en tomatensap In flesschen. Benoodigdheden voor den in maak: Eenige flesschen met bijpas sende kurken, een pan of ketel met zeef, rooster of vischplaat. De tomaten wasschen, in vieren snijden en vlug tot moes koken. De massa door een zeef wrijven en daarbij zorg dragen, dat geen pitjes in de puree geraken, omdat deze het gevaar voor bederf vergrooten. Het moes al of niet inkoken, de goed schoongemaakte flesschen er mee vullen en de uitgekookte kur ken er schuin opzetten. De fles schen in de pan plaatsen, met wa ter, dat niet warmer is dan de fles schen. Het water aan den kook brengen en het moes gedurende 20 minuten steriliseeren. De flesschen uit de pan nemen en met de kurken afsluiten. De kurken gelijk snijden en dan de aldus gesloten flesschen in gesmolten lak of kaarsvet dom pelen. Tomaten jam 2 ij a 3 potjes. 1 kg tomaten, 1 theelepel kaneel, 3/4 kg suiker, fijne kruidnagel, zoo mogelijk gemberpoeder, 5 gram ci troenzuur. De tomaten in heet water dom pelen of boven een gasvlam hou den, schillen, doorsnijden en zonder water aan den kook brengen. De massa inkoken tot 2/3 van het volu me. De suiker en de kruiden toe voegen en de jam laten afkoelen, niet meer vloeien. De jam heet in de goed schoongemaakte potjes doen. De potjes zoo vol mogelijk vullen en afsluiten met een stukje vochtig cellophane, dat met een elastiekje of touwtje strak over het potje wordt gespannen. Een scho teltje op het potje plaatsen, het ge heel omkeeren en zoo laten afkoe len. smakelijke „namaak"-jus te berei den. Het is aan te raden eens een van de onderstaande recepten te ge bruiken. Jus voor vleeschlooze dagen. 1. 4 afgestreken eetlepels bloem, 2 afgestreken eetlepels boter, een mespunt taptemelkpoeder, ongeveer yi liter water, zout. In een gietijzeren pannetje de boter smelten. De bloem en het melkpoeder toevoegen en het meng sel onder goed roeren gelijkmatig bruin van kleur laten worden. Het water toevoegen en de saus met zout op smaak afmaken. Dit grondrecept kan, naar smaak, gewijzigd worden door toevoeging van een uitje, dat in de boter ge fruit is, een tomaat, laurierblad, peterselie, aroma, bouillonblokje, soja, peper enz. Mocht de kleur te licht zijn, dan kan een mespuntje koffiestroop of gebrande suiker worden toegevoegd. De smaak van vleeschjus wordt het dichtst benaderd, indien aan het grondrecept alleen wat aroma toe gevoegd wordt. Jus voor vleeschlooze dagen (zonder boter). 2. 40 g. bloem (5 eetlepels), Jj1 liter water of (en) taptemelk of boonèn- water, 2 bouillonblokjes, zout, aro ma. De droge bloem langzaam en on der flink roeren in een koekepan ge lijkmatig bruin laten worden. Het water (en/of taptemelk, boo nenwater) aan den kook brengen en de bouillonblokjes er in oplossen. De bloem met wat bouillon aan mengen en al roerende in de koken de vloeistof gieten, De saus even doorkoken (naar verkiezing boter er door roeren) en op smaak afmaken met wat aroma en zout. Het is raadzaam voor eenige kee- ren tegelijk gebruinde bloem te ma ken, daar dit niet in een oogenblik klaar is. Bruine boonensaus. Yd liter bruine-boonennat, 50 g. gaargekookte bruine boonen, uitje, water boter, aardappelmeel, zout, aroma. Het uitje fijn snipperen, in de boter fruiten, het boonenwater toe voegen en aan den kook brengen. De boonen malen of fijn wrijven, aas de saus toevoegen en het geheel even flink laten doorkoken. De saus op smaak afmaken met wat aroma en zout en zoonoodig binden met wat aardappelmeel.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 8