DISTRIBUTIE-NIEUW S. i 3 c ia 1 6«sS E De keuringsdiensten waken. Pap ter aanvulling van den broodmaaltijd. s *ss53*rö GELDIGE BONNEN VOOR VOEDINGSMIDDELEN O f— OQ fL O - V wj O Is e PT* ore* CD CD CD crq tr 3 2. Pi N cd a> CD 3 fTp, CL O CD 3 S SÜ: 3 - a 2.5" K' BJ 3 ra <+0,3 j-- „.ra 0 3 3 g 3 3 Eü 3 3 ra 2 <3 N Dl CD CD g> 2 m »i n O CL 3 CD O- CD M S M O O 3 £-3' 2m i 3 'ï<5 01 I 3 N O CD ?T q fo 3-fT- O 01 **§sr% S 'wB.§o ffd p CD h rt> h> ao 3 3*3 2 Sra'.S.* PT 3 3 M-^ïq 3 S CD ju CD c+- 3.2 3 2' - 3 a. 5^ oi i-i (D €-+■ CL O-O), CD 00 n? 3 PI |_j 01 <n w »o 2 N 5 O (5 H- W g 3 g CD a ca 3 »-i CAi 5T t=L ;t3 s 01 g o 3" ra. '•s »~i O 3 S" CD cl^T CD PT qa CD tr «s: OQ CD t-i 3 5"' cd cD s pr« g Ü?s' ■Si - (to w n i/j - c/a w S S&ïsÊ-l »-4 2 sr co *- 3 to 3 Crq O O O - O !üf 0 E )^3 to w' CD J w 3 1 to g 00 7 to a - co?- <1 fD Oi CO -2 hj T3 ca |_a r-f- •T4 N \Ll p w CL O g 8 P-3 S Qrq CD 3 CL 3 s "cd* <1 p 3 öfc Noo 61# Alkmaarsche Courant van Zaterdag 4 October 1941. Ook tegen ondeugdelijke surrogaten. Weinig zaken trekken tegen woordig zoo de publieke belang stelling als de voeding en dus Waren onze verwachtingen hoog gespannen, toen we dezer dagen een bezoek brachten aan den keurings- iddenst van waren aan de Keizers gracht te Amsterdam, waar een staf yan veertig personen, onder leiding yan den directeur, ir. J. Straub, waakt tegen ongerechtigheden in jpnze voeding. De keurmeesters, die den gehee- len dag op pad zijn en winkels en markten bezoeken, brengen tal van monsters mede, die op het groote laboratorium worden onderzocht. Daar is de bakker die nu bonnen tekort komt en probeert door zijn brooden een kleinigheid onder het Voorgeschreven gewicht aan Vaste stof wel te verstaan, want dat Sa de maatstaf, die uitsluitend daar bij wordt aangelegd bakt. De melkboer, die wat water bij de melk doet, om „volle melk" zonder bon te kunnen verkoopen. In zekeren zin zijn de huisvrou wen hier zelf de oorzaak van deze knoeierijen, wijl zij veelal aandrang Uitoefenen op haar leveranciers om extra brood1 of melk zonder bon te krijgen. Surrogaten. Talrijke fabrikanten van surro gaten trachten hun waren onder de meest aanlokkelijke namen aan den jnan i.c. de vrouw te brengen en als men hen zou moeten geloo- yen, zou men meenen, dat het ver vangingsproduct dikwerf beter is Ban het origineel. Gelukkig is ook op dit terrein de keuringsdienst waakzaam. Hij ihoudt er rekening mede, dat aan een surrogaat uiteraard minder Jiooge eischen gesteld kunnen wor- iden dan aan het oorspronkelijke product, maar ook het vervangings- imiddel moet tenminste onschadelijk Voor menschelijke consumptie zijn en bovendien moet op de verpak king staan aangegeven, uit welke jbestanddeelen het is samengesteld. Daarbij moet duidelijk uitkomen, Bat het betreffende artikel een sur rogaat is. Het publiek weet dan (tenminste wat het koopt. Vooral in het begin moesten dan ook tal van Verpakkingen en etiketten voor Surrogaten worden afgekeurd. Het moet goed zijn. Het spreekt wel vanzelf, dat ook Verlangd wordt, dat het artikel ook inderdaad als vervangingsmiddel Scan worden gebruikt. Zoodoende kwam ook een fabrikantje, dat een prachtige flesch surrogaat-slaolie zond, bedrogen uit. Dé flesch bleek Slechts water met kleur- en bind middel te bevatten, kon dus in geen .enkel opzicht slaolie vervangen en piocht dan ook niet als zoodanig tin den handel worden gebracht. Een Van de slechts twee gevallen, dat jeen onderzocht surrogaat voor de gezondheid schadelijke stoffen bleek te bevatten, betrof een „pudding- eeder". Dit was gemaakt van ud water-plakmeel, dat in deze Èedanigheid om het beter voor hangen geschikt te maken een Jtleine hoeveelheid vergif (cyaan) bevatte. Natuurlijk werd de fabri cage van dit artikel onmiddellijk Stopgezet en hetgeen ervan reeds in bmloop was, in beslag genomen en Vernietigd. Boter- en cacao-surrogaat. Op twee surrogaat-artikelen ves tigde ir. Straub nog bijzonder de aandacht. Elk product dat dienen moet om een hoeveelheid boter te vergrooten, is vrijwel waardeloos. Het bestaat uit een verdikkings middel (meestal gelatine), waarbij men zelf water moet voegen. De hoeveelheid boter wordt dan ook niet vergroot, maar slechts het volume en men kan nagenoeg een zelfde resultaat bereiken door bijv. taptemelk (eventueel plus een bindstof) door de boter te roeren. Wat het artikel cacaodoppen be treft in den handel gebracht als surrogaat voor cacao, koffie of thee dit is een product, waarmee men zeer voorzichtig dient te zijn. De cacaodoppen zijn natuurlijk afkomstig uit den voor-oorlog- schen tijd en afkomstig uit veemen en andere opslagplaatsen, waar zij, als waardeloos product werden be handeld. Goeddeels zijn zij dan ook beschimmeld. Nu kan men welis waar door het branden een be werking, welke bijna al deze dop pen ondergaan de schimmelbac terie vernietigen, doch meestal is het branden onvoldoende en treedt na korten tijd de schimmel weer op. De zware en verantwoordelijke taak, welke op de keuringsdiensten rust, vraagt van hen groote inspan ning, die men zich echter gaarne getroost, wijl het gemeenschapsbe lang hier op het spel staat. Ook het publiek kan echter medehelpen en wel door zelf den keuringsdienst te waarschuwen, zoodra men meent, dat er met voedingsstoffen knoeierij in het spel is of ondeug delijke consumptie-artikelen in den handel worden gebracht Iedere keuringsdienst (zij zijn gevestigd in Alkmaar, Amsterdam, Assen, Dordrecht, Enschede, Goes, 's-Gra- venhage, Groningen, Haarlem, 's-Hertogenbosch, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en Zutphen) heeft een eigen rayon, waardoor zij tezamen het geheele land omvatten. Het voorlichtingsbureau van den voedingsraad schrijft: Het meest bekende aanvullende gerecht bij den broodmaaltijd is wel pap. In menig huisgezin zal het da gelij ksch bord pap weer in eere her steld zijn. Zoo kwaad is dat heele- maal niet want zoowel voor kinde ren, als voor volwassenen is pap als aanvulling heel gezond. Juist nu men vleesch, kaas en peulvruchten in het geheel niet of zoo nu en dan aan den maaltijd krijgt, is het noodig, dat men melk- gereehten gebruikt. Men hoort sommigen wel bewe ren, dat zij van pap houden. Veelal is dat echter een kwestie van ge woonte en dan: pap en pap is twee. Er zijn zooveel verschillende pap pen, dat het lang niet altijd zeker is, dat men geen van al die pappen smakelijk vindt. Wanneer men eens even de bind middelen nagaat, die te onzer be schikking staan, dan komt men tot de conclusie, dat er nog keuze te over is: n.l. havermout, havervlok ken, haverbloem, havergort, gort, gortmout, gortbloem, gruttenmeel, aardappelmeelvlokken en gemengd meel en indien men het extra rant soen er voor wil gebruiken ook de aardappelen. Niet iedereen houdt van pap, die met een grof bindmiddel gebonden- is. Voor hen is hét dan zeker de moeite waard, de smakelijke pap van gortebloem eens te probeeren. LANGEDIJK. Extra brood voor tuinders. - Tuinders, die de vorige maand 40 losse rantsoenbonnen brood hebben ontvangen, kunnen zich daarvoor in de week van 5 t/m 11 Oct. wederom aan de kantoren vervoegen. Te Broek op Langendijk: Maan dag, zij wier achternaam begint met de letters A. t/m K.; Vrendag de letters L. t/m Z. Te Oudkarspel: Woensdag de let ters A. t/m K. en Zaterdag de let ters L. t/m Z. Te Zuidscharwoude: Voor Noord en Zuidscharwoude: Dinsdag de let ters A. en B.; Woensdag de letters C. t/m K., Donderdag de letters L. t/m R. en Vrijdag de letters S. t/m Z. De zittingstijden zijn iederen dag van 9 tot 12 uur. Voor extra brandstof ten behoeve van ruimten voor bijzondere doel einden in huizen met centrale ver warming kunnen op Maandag 6 October van 23 uur aan het kring kantoor te Zuidscharwoude aan vraagformulieren worden aange vraagd, welke na volledige invul ling weer zoo spoedig mogelijk in de brievenbussen der distributie kantoren dienen te worden bezorgd. Behalve in taptemelk (melk voor kinderen) en karnemelk kan men pap ook bereiden in de wei van hangop of kwark. Dit vocht bevat n.l. nog zouten, die van waarde voor het lichaam zijn. Door toevoeging van taptemelkpoeder wordt deze pap nog voedzamer en beter van smaak. Pappen, die in de hooikist wor den klaar gemaakt, moeten in water gekookt worden, het is n.l. verkeerd melk langen tijd te verhitten; zij gaat dan in waarde achteruit. Door deze pappen kan men vóór het op dienen wat taptemelkpoeder of ko kende taptemelk heen roeren. Wanneer men gort, havermout e.d. één nacht weekt, wordt zij snel ler gaar, zoodat men ook daardoor brandstof besparen kan. Voordeelig is het ook de suiker vóór het opdie nen door de pap te roeren. Nu volgen eenige recepten voor 4 personen van minder bekende pap soorten, die eens een afwisseling kunnen brengen. Aardappelpap met appelen. 3/4 liter taptemelk, 450 gr. rauwe aardapelen, 300 g. appelen, zout, pl.m. 60 g. suiker, stroop of honing. De geschilde aardappelen raspen. De melk aan den kook brengen, de aardappelmassa en de geschilde, in stukken gesneden appelen toevoe gen, en alles nog 10 minuten zachtjes laten trekken. De pap geven met suiker, stroop of honing of als zout gerecht, maar dan zonder ap pelen. Karnemelksche pap van gortebloem. 1 liter karnemelk, 60 gortebloem, zout. De gortebloem met karnemelk aanmengen, sterk verdunnen en onder goed roeren aan den kook brengen. Weer karnemelk toevoegen en laten doorkoken. Dit herhalen tot de pap goed van dikte is. Ze dan nog laten doorkoken tot de bloem geheel gaar is. Op deze wijze bereid, schift de karnemelk heel weinig. Pap van gortgrutten in de wei van hangop. y, liter wei van hangop, 40 g. gortgrutten, 50 gr. taptemelkpoeder. De gortgrutten weeken, de wei aan den kook brengen. De gortgrut ten erin strooien en onder nu en dan roeren zachtjes gaar koken. Kooktijd pl.m. 30 min. Het taptemelkpoeder door de pap roeren en deze nog even doorwar men. Suiker of stroop bij de pap geven. Nu het mosselen-seizoen spoedig weer begint. Het voorlichtingsbureau van den voedingsraad deelt het volgend© mede: Zoo langzamerhand zijn de mos selen weer verkrijgbaar. Jammer genoeg genieten zij nog niet overal die bekendheid en popalarieteit, die zij wel verdienen. Mosselen zijn "••ijk aan kalk-t phospho -en ijzerzouten en vitami nen, stoffen, die ons lichaam niet kan missen. Zij bevatten daaren boven zooveel eiwit, dat een kg mosselen (d. i. 100 gr. mossel- vleesch) gelijk te stellen is met 75 gr. rundvleesch, iets wat men ia dezen tijd niet vergeten mag. Men staat misschien wat vreemd tegenover een voedingsmiddel dat men niet kent en dat er zoo anders uitziet dan wat men tot nu toe ge wend was. Het gebruik van mos selen zal velen echter meevallen, want mosselen zijn geheel als vleesch of in gerechten, die anders grootendeels uit vleesch bestaan te verwerken, hetgeen in eenige re cepten zal worden aangetoond. Sommigen zijn huiverig voor het gebruik van mosselen, omdat zij bang zijn voor vergiftiging. Mossel vergiftiging komt vrijwel niet voor, mits men maar geen doode of rauwe mosselen eet. Wel kunnen eenige personen niet tegen mosse len, zij zijn er overgevoelig voor. Deze overgevoeligheid blijkt eerst nadat men eenige malen mosselen heeft gegeten. Daarom is het ver standig in het begin slechts weinig mosselen te eten en de gevolgen af te wacht. Blijven de gevolgen uit dan kan men ze gewoon eten. Thans volgen eenige recepten: Mosselen schoonmaken. De open mosselen (deze zijn dood) verwijderen, evenals de slijkmosselen, die doordat de schelp met slijk gevuld is, zwaarder aan voelen, dan de andere. De mosselen, die reeds geknipt zijn afgeleverd, d. w. z. ontdaan van de trossen, waarmee ze met elkaar verbonden zijn, verder schoonmaken door ze te wasschen, af te borstelen en ze een poosje in water met zout (30 gr. zout op 1 liter water) te leggen, waardoor zij schoonspoelen. De ruwe mosse len eerst van elkaar knippen en. van dradenbundels en verder afval ontdoen. Mosselen koken. 3 kg. mosselen (600 gr. netto), zout, ui, peterselie, selderij, thijm, Voor de saus 25 gr. bloem of 20 gr, aardappelmeel, 3 dl. mosselwater, 3 dl. taptemelk, boter, peper, zout, peterselie. De mosselen opzetten met een. bodempje kokend water, zout en kruiden, weer snel aan de kook brengen en met de deksel op de pan koken tot alle schelpen open zijn (ong. 15 min.). De mosselen uit de schelpen ha len en met de saus bij de aardappe len en groenten (kool, koolraap, bieten, winterpeen, sla) geven. Daartoe het mosselwater zeven, de taptemelk toevoegen en het vocht binden met de aangemengde bloem, of het aardappelmeel. Wat boter toevoegen en de saus op smaak af maken met wat peper, zout en fijn gehakte peterselie. Liefhebbers eten de mosselen direct uit de schelp en dopen ze even in een mengseltje van azijn en zout. »*Mo - I (U CO to 00 H. N j I oi <j 1 oo s 3 w 1^3 ia S o? tjON i 3 to 00 00 t M CL 2 fD (T> CD CL 05 jü&i.s' S <r+ CT c-t- tra g ra p ,J ft» I I CL fD 2. 3 o c. 2 Is" l M-* CA3 X- XÊ^mS •°Xra» to" -1 "ï*5 £12 M X V I w A 31 I co N KseXg-.S fD W 3 «ïnM^ÖlD'O 2 3 O* p CTQ 3 fD i O) O h 0) N as.g.3» 3 w w 8- 2. N 2. o tg ra - rt- e: 3§2- 3 O.» S4 O K 3 rt* fD <rt- c-t- ert- i n N 3 O .(D O - p fD w irf 3 3 3 CTQ fl> fD 3 3 s13 2 oi gL oj O 0 fD 0 o, O t- CA tO QJ 5. P 3 H 2 (D w 2 E! ai fD -- o3 vi 3 3 P OTP Möesss ZATERDAG 4 OCTOBER 1941 Elk der volgende bonnen Geeft recht op het koopen van: 5 Oct. t/m 11 Oct. 1941 38-4 Brood 38 Brood 38 Vleesch 38 Vl.waren 38 Melk I 38-A Aardap. 4 rants. Va rantsoen 1/2 rantsoen 1 rantsoen 1% liter 13/4 Kg. 5 Oct. t/m 1 Nov. 1941 121 Algemeen 122 Algemeen 123 Algemeen 124 t/m 127 Algemeen D en E Rijst 128 Algemeen 129 Algemeen 130 Algemeen 131 t/m 134 Algemeen 1 Kg. 250 gram 500 gram 1 rantsoen 250 gram 250 gram 250 gram 100 grain 100 gram 25 Sept. t/m 13 Oct. 1941 36-37 Boter I 250 gram 36-37 Vet 250 gram Brood of gebak Vleesch of vleeschwaren Melk Aardappelen Suiker Koffie-surrogaat Jam Bloem, brood of gebak Rijst Havermout Gort Vermicelli of maizena Kaas Boter Boter met reductie Beschikbaar per persoon 0 t/m 3 jaar 4 t/m 13 jaar 14 t/m Volwas 20 jaar senen Eenheid In tijdvak van één week 9 18 22 18 rants. lVs 3 3 3 rants. 7 3% liter 13/4 3% 51/4 3Vs Kg-, In tijdvak van vier weken 1 250 500 1 250 500 1 250 500 1 250 500 Kg. gram gram 4 4 4 4 rants. 500 250 250 100 250 250 100 250 250 100 250 250 100 gram gram gram gram 400 400 1 400 400 gram In tijdvak van 19 dagen 250 250 500 500 500 500 500 500 gram gram ATTENTIE! DE VOLGENDE BONNEN ZIJN NA ZATERDAG 4 OCT. NIET MEER GELDIG: 37 Brood, Vleesch, Vleeschwaren, Melk I, 38 Reserve Aardappelen, 34 t/m. 37 Bloem en Kaas, C Havermout en Rijst, 114 t/m. 119 Algemeen. De bonnen, welke met ingang van den Zondag zijn geldig verklaard, met uitzondering van die voor vleesch of vleeschwaren, mogen reeds op den daaraan voorafgaande» Zaterdag worden gebruikt. Het koopen van vkesch of vleeschwaren bij den kleinhandel op Maandag of Dinsdag is niet geoorloofd. EEN RANTSOEN tarwebloem, -meel, roggebloem, -meel, zelfrijzend bakmeel rijst, rijstemeel, -bloem, -gries, kindermeel havermout, -vlokken, -bloem, -gort, aardappelmeelvlokken, gruttemeel (gemengd meel) gort, gortmout, gortbloem, grutten (alle soorten), gruttemeel (gemengd meel), rijstgries, aardappeltapiola. vermicelli, macaroni, spaghetti maizena, sago, aardappelmeel óf zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of puddingsauspoeder jam, siroop, honing, enz. Bloem 70 gram Rijst 250 gram Havermout 250 gram Gort 250 gram Vermicelli 100 gram Maizena 100 gram 100 gram Jam 500 gram Voorts zijn nog geldig: Petroleum: Bonkaart M en O (2 L.) tot 5 October, Zeep bon 120 en bon C Zeep der Zeepkaarten P en Q tot 31 Oct., Scheerzeep bon J (Textielkaart) t.m. 31 December. Honden- en kattenbrood: bon 13 tot en met 31 October. Brandstoffen: Bonkaart J, bon 01, 02, 03, bonkaart K, 01, 02, 03, 04, bonkaart L, 01 t.e.m. 11 per bon één eenheid vaste brandstof. e. Bonkaart J, 05, 06, 07, bonkaart K, 05,06, 07, 08, p. bon één eenheid turf. Alle bonnen blijven geldig t.e.m. 31 December. Bonnen brandstoffen „één een heid" geldig t.e.m. 1 Mei 1942. Stamppot van mosselen met kool. 600 gr. gekookte mosselen (3 kg ruwe mosselen), 1 kg aardappe len, 1 kg savoyekool, witte of roode kool ,wat zout, taptemelk en boter of vet. De schoongeboende en in stukken gesneden aardappelen en de fijn geschaafde kool met een bodempje water en zout uur gaar koken. Wat boter of vet toevoegen, De bestanddeelen fijn stampen en de mosselen erdoor mengen. De stamp pot even door en door warm laten worden. Mosselengehakt, -koekjes. 40'0 gr. mosselen, 50 gr. brood of 100 gr. aardappelen, wat water, zout, peper, gesnipperde ut, fijn gehakte peterselie en wat boter. Het brood weeken in het water en evenalsde aardappelen fijn maken. De mosselen fijn snijden en vermengen met het brood of de aardappelen en de kruiden. Van het mengsel één groote bal of kleine balletjes of koekjes vor men en deze als gehakt braden. ADVERTEEREN GELD WEGSMIJTEN Dacht U dat Uw concurrent zoo dom is? Een modern zakenman if „bij de tijd" en adverteert in de ALKMAARSCHE COURANT. Wat gebeurt er met de in beslag genomen levensmiddelen Men leest zoo dikwijls in de cou rant, dat kleine of groote partijen aardappelen, kaas, vleesch e d. door opsporingsambtenaren b.v. marechaussee of controleurs van den Centralen crisis-controledienst in beslag genomen zijn, omdat in strijd werd gehandeld met de dis- iributiewet, het voedselvoorzie- nmgsbesluit of andere dergelijke bepalingen. Wat gebeurt er nu met deze voorraden? Worden ze vernietigd? Het antwoord op de vraag, wat cr met deze goederen gebeurt, is zeer eenvoudig: ze komen op nor male wijze in den handel en kun nen later door het publiek tegen inlevering der distributiebonnen als het goederen geldt, die onder de distributiebepalingen vallen worden gekocht. Zoo eenvoudig als het antwoord is, zoo moeilijk is deze regel in de praktijk zonder uitzonderingen te handhaven. Daar het hier voedings middelen dus in het algemeen licht bederfelijke waar betreft moest de regejing met alle waarborgen om geven worden ten einde te voor komen, dat door bederf een groot verlies zou ontstaan. Die waarbor gen zijn o.m. gevonden in een ver snelling van de justitieele proce dure en in een deskundigen opslag. Soms doén zich echter gevallen voor, waarin men den regel niet kan handhaven, het gaat hier im mers hoofdzakelijk om clandestiene waar, die dikwijls langen tijd op een ongeschikte plaats is verborgen geweest of onder ongunstige weers omstandigheden aan een langdurig en ondeskundig vervoer is blootge steld geweest. Deze waar is dikwijls niet meer van die kwaliteit, dat men haar den grossiers op him toewijzingen of het publiek op zijn bonnen tegen den normalen prijs mag leveren. In de practijk moet geval voor geval bekeken worden, waarbij men zich dikwijls voor vrij wel onoplosbare problemen ziet ge steld. Doch als regel geldt, dat de in beslag genomen voorraden langs den normalen weg in den handel komen en de gevallen, waarin de levensmiddelen bederven, zijn bijna altijd toe te schrijden aan bovengenoemde omstandigheden, waarbij dus reeds half bedorven waren in beslag werden genomen. Hoe komen nu de in beslag geno men voorraden in den handel? In beginsel zijn de crisisorganisa ties (b.v. voor kippen en eieren de Nederlandsche centrale voor eieren er. pluimvee, voor groenten en fruit de Nederlandsche groenten- en fruitcentrale, enz.) als kooper aan gewezen. De plaatselijke toeewij zingscommissie is aangewezen om er voor te zorgen, dat de crisisor ganisatie den voorraad opkoopt. Deze regeling geldt natuurlijk in de eerste plaats voor die goederen, die zonder bezwaar eenigen tijd opge slagen kunnen blijven. Met vleesch en vleeschwaren is het anders ge steld. Wanneer het, onvoorwaarde lijk goedgekeurd vleesch betreft, wordt rechtstreeks het gedecentra liseerde apparaat van de ertsisorga- nisatie ingeschakeld, nt. de p'aatse- lijke toewijzingscommissra. Nadat de provinciale voeds-.commissaris van het parket de opdracht heeft gekregen om te verkoopen, zorgt de plaatselijke toewijz'r.gscommissie voor de verdere veraeehng onder de slagers. Voorwaardelijk goedgekeurd vleesch (dat meestal van clandestie ne slachtingen afkomstig zal zijn) kan óf worden gesteriliseerd óf over de vrijbank worden verkocht, d.w.z. onder toezicht van een amb tenaar van den keuringsdienst voor waren of een opsporingsambtenaar. Vleeschwaren worden, voorzoover ze voorwaardelijk worden goedge keurd, gesteriliseerd. Dit is eerst mogelijk sinds een wijziging van de vleeschkeurlngswet kort geleden in" werking is getreden. Voordien moesten vleeschwaren altijd worden vernietigd. Wanneer slachtrijp vee in beslag wordt genomen, wordt dit aan de Nederlandsche veehouderij- centrale verkocht, die dit laat slachten en voor de verdeeling on der de slagers zorgt draagt. Niet slachtrijp vee wordt op de marlot verkocht. Het is dus duidelijk, dat de hier boven geschetste gang van zaken alle waarborgen inhoudt voor een zoo gering mogelijk verlies aan levensmiddelen na inbeslagneming. Natuurlijk zijn er zeer moeilijke producten, waarmede men soms van den algemeenen regel moet afwij ken, b.v. groenten en visch. die wel niet in distributie zijn, doch niet buiten veiling of afslag mogen wor den verkocht. Deze goederen be derven snel en met spoed moeten er dikwijls koopers voor gevonden worden, die den normalen prijs betalen. Men kan zoo komen tot bijna onoplosbare problemen, wan neer in een zeer klein dorpje een groote hoeveelheid visch wordt aangehouden en in beslag geno men. Veelal zal ter plaatse niet eens een voldoende aantal koopers kun nen worden gevonden en gebrek aan tijd en vervoermiddelen ver hinderen transport naar een groo- ter consumptiegebied. Bij den ver koop zal de normale prijs moeten worden verkregen, daar ook de rechtszekerheid van den verdachte met waarborgen dient te blijven omgeven. Men moet nl .rekening houden met de mogelijkheid dat de economische rechter den man vrij spreekt of ontlast van rechtsver volging in welk geval deze laatste, zooal niet zijn goederen, dan toch de waarde daarvan moet terug ontvangen. Ook kan het geval zich voordoen, dat de in beslag genomen goederen niet bedorven zijn, doch in een zoo- danigen staat verkeeren, dat geen groothandelaar ze zal willen koo pen, hetgeen b.v. bij chocolade kan voorkomen. Deze goederen worden dan in de praktijk ter beschikking gesteld van bepaalde instellingen als weeshuizen, gevangenissen e. d. Men heeft met deze regeling in het bijzonder willen voorkomen, het geen b.v. in de periode 1914-1918 veelvuldig geschiedde, dat levens middelen eenige jaren in het poli tiebureau lagen te bederven. Maar de algemeene regel is en blijft: de in beslag genomen goede ren komen zoo spoedig mogelijk in den handel.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaarsche Courant | 1941 | | pagina 7