VISITEKAARTJES
VERBODEN.
Schrijfmachine
SPAARDA6
NIEUW
FRANKENBERG N.V.
HET SPOOKI
iIBoc/wi
(Jëfker
VRIJDAG [31 OCTOBER)
NUTSSPAARBANK
tot halt Dagblad-Reclame Is actueel
RADIO-CURSUS
Mevr. M. DE RUYTER-ENGELS.
NADERT J
MAKEN
OOK
NA 15 NOVEMBER A.S.
LAAT DUS T IJ DIG DRUKKEN BIJ
LANGESTRAAT 28.
Duit
De toeg<
De strijd in h
te koop gevraagd.
NED. STAATSLOTERIJ.
LEERT NU PAARDRIJDEN
KENNEMER MANEGE - TÊL. 2578
f^EVR.OLFF-VAN BOVEN
De reuk is veranderd...
maar NEET de kwaliteit!
NtDfcRLANDSCH FABRIKAAT,
BENOODIGDHEDEN: 1 ei, 6 eetlepels water, 125 gr.
suiker, 1 fleschje Dr. Oetker ,rum-aroma, fleschje
Dr. Oetker citroen-aroma, een weinig zout, 115 gr. bloem,
25 gr. Dr. Oetker custardpoeder, '/2 pakje Dr. Oetker
bakpoeder Backin, 75 gr. fijn gewreven witbrood,
165 gr. geraspte rauwe wortelen.
Dus slechts één ei en geen boter of vet.
BEREIDING: Klop den eierdooier met het water krachtig
tot schuim (bij voorkeur met een roede) en voeg langzamer
hand 3/4 van de suiker toe. Blijf slaan tot een dikke, crème-
achtige massa is verkregen. Werk dffor deze crème de smaak
stoffen. Klop het eiwit stijf en voeg er onder voortdurend
slaan langzamerhand de overige suiker aan toe. Het eiwit
moet zoo stijf zijn, dat een daarin gegeven messnede zicht
baar blijft. Doe dit nu op de eierdooier-crème en zeef daarop
het met custard en bakpoeder „Backin" gemengde bloem.
Voeg er het fijn gewreven witbrood en
wortel bij. Werk alles voorzichtig (niet
roeren!) door de crème en doe het in
OI een met vet bestreken en met papier
I bekleeden cake-vorm. BAKKEN: D9.de-
1 lijk bakken, ongeveer Ï6 minuten bij
matige hitte. De cake na het bakken
bestuiven met wat poedersuiker.
Doctor^Qétker'S
Bakpoeder
BAKPOEDER ..fêac&iri'
Brochure met bakrecepten ontvangt U na aanvrage bij
143ste Jaargar
Duitse!
Uit het hoofdkv
Führer, 29 Oct.
opperbevel van
maakt bekend:
Zooals in een
bekend gemaakt 1
infanterie in sam<
formaties van de
hardnekkige gevei
gang naar het scb
geforceerd. Bij d
door de zwaar ve<
digingsstellingen t
werden in den tijd
October'in totaal 1
nen gemaakt, alsm
wagens, 109 stuk!
eet groote hoev
oorlogsmateriaal 1
vernietigd. De v<
wordt thans achtei
Roemeensche t
een voor de N.W.-l
van Azof gelegen
men en van den v:
In het Donetzbe
verbonden troepen
ging van den wijl
met succes voort.
In den N. sec
Spaansche „blauw
een uitgebreiden
scheidene plaatsen
opnieuw een vrij
krijgsgevangenen j
De beteekenis v
naar de Krim.
Berlijn, 29 Oct. (D
ling op het leerberii
het DNB medegedee
doorbraak naar de 1
wisten een bolwerk
liezen, van waaruit
hoopt nog steeds het
in de flank te kun
Verder verliezen ze
voor het grootste dee
heid zich nog op de
kunnen bewegen.
Kertsj weer
Berlijn, 29 Oct. (1
hebben Duitsche g
gen weer een aanval
haveninstallaties van
vengebouwen en ove
werden getroffen. Ee
ging in vlammen op,
bom getroffen te zijn
rondom Kertsj werd'
vrachtbooten van 300
zes schuiten tot zir
Zeven andere schepe
werden zwaar besch;
Het
Hensinki, 30 Oct.
van welingelichte
zijn na de vernietigin:
Russische divisie ten
Oaegameer de Sovje
de 2 Finsche brugj
over de Swir genom
gestort. De bolsjewist
terugtocht en hebbe
reeks plaatsen ontru
frontsector tusschen
Rukajaervi hebben ui
het Z. naar Paaten
Finsche formaties na
van deze plaats ten
Jaevimeer contact ge
verdere operaties zijr
troepen doorgedronge
MoeTimanskspoorlijn.
een belangrijk ver<
van de bolsjewisten i:
begonnen.
Het bezetten var
Berlijn, 29 Oct.
doorbraak door een
defensieline ten W. v
een afdeeling van de
hoede er in geslaagd
tisch vliegveld te v
danks alle tegenaanvi
de manschappen er i
behouden tot nieuwe
penonderdeelen gearr
Daar de afdeeling be!
was opgerukt dan
dreigde de voorraad
uitgeput te raken. Ee:
kers 20 begeleid
schmidtt-jagers landd'
de terwijl inderhaast
weergeschut en de be
gers het luchtruim
Eenige Rata-toesteller
middellijk door het
verdreven, terwijl 3
den neergeschoten. N;
hadden de soldaten
reservoirs der pantser
en namen na een kon
van het vliegveld.
De toesta
Berlijn, 29 Oct. (D
gevechtsvliegtuigen
menwerpers hebben
len sector hevige aan
nomen op bolsjewist:
concentraties en verds
In het gebied bij M
door de bolsjewiki b
met bommen en boo
stookt. Groote brande
de stellingen uit, u
gingen met hevige ex
ALKMAARSCHE COURANT VAN WOENSDAG 29 OCTOBER 1941. i I Pagina 4.
kriel
9.52 per
00 kg
f 0.13 per kg
kastomaten
tt
26.32 per
00
t>
it
0.35 per
Wortelen:
jonge bospeen
ff
9.52 per
00 bos
it
0.13 per h.
(roode) peen z. lof, fijn,
gewasschen
ff
9.52 per
00 kg
tt
0.13 per kg
id. z. lof, mid. grof, ongew.
ff
5.90 per
00
tt
tt
0.08 per
id. z. lof, grof, ongew.
ft
5.50 per
00
tt
it
0.08 per
id. z. lof, extra grof, ongew.
ft
5.per
00
tt
it
0.07 per
gele peen
ff
5.per
00
tt
tt
0.07 per
Kasboonen:
tl
44.24 per
00
tt
it
0.59 per
Stokboonen:
i
prinsesseboonen
ft
31.92 per
00
tt
tt
0.42 per
snij- en spekboonen
U
21.84 per
00
tt
tt
0.29 per
Stamboonen:
prinsesseboonen z. draad
ft
21.84 per
00
tt
it
0.29 per
andere soorten stamboonen
ft
18.48 per
00
tt
it
0.24 per
Pronkboonen
ft
14.per
00
tt
it
0.19 per
Roode kool
ff
6.50 per
00
tt
tt
0.09 per
Savoye kool (geel)
ft
6.50 per
00
tt
tt
0.09 per
Savoye kool (groen)
ft
7.50 per
00
tt
tt
0.10 per
Boerenkool
ti
7.50 per
00
it
it
0.10 per
Witte kool
t>
4.80 per
00
it
tt
0.07 per
Spitskool
tt
5.70 per
00
it
tt
0.08 per
Spruitkool (geschoond)
ff
30.80 per
00
tt
tt
0.41 per
(ongeschoond)
tt
19.60 per
00
it
tt
0.26 per
Komkommers:
boven 850 gram
t*
16.80 per
00 st.
tt
0.22 per st.
van 700850 gram
tt
14.per
00
it
it
0.19 per
van 600700 gram
tt
11.20 per
00
It
tt
0.15 per
van 500—600 gram
ft
7.84 per
00
it
tt
0.10 per
•stek
tt
10.64 per
00 kg
tt
0.14 per kg
Koolrabi
tt
5.04 per
00 st.
tt
0.07 per st.
Roode uien
tt
7.50 per
00 kg
ft
0.10 per kg
Witte uien
tt
6.per
00
tt
tt
0.08 per
Sjalotten
tt
9.52 per
00
it
tt
0.13 per
Bieten:
I tot y, kg p. st.
tt
6.50 per
00
it
tt
0.09 per
II van y, kg1 kg p. st.
tt
5.50 per
00
it
it
0.08 per
Ill van 1i y kg p. st.
5.per
00
it
a
0.07 per
Gekookte bieten:
3 stuks of meer dan 3
stuks per kg
5»
12.88 per
00
tt
it
0.17 per
minder dan 3 st. p. kg
tt
11.31 per
00
tt
a
0.15 per
Kropsla (glas):
boven. 6 krop p. kg
tt
5.04 per
00 st.
>t
0.07 per st.
benéden 6 krop p. kg 4.50 per
Kropsla (koude grond):
boven 5 krop p. kg 4.50 per
beneden 5 krop p. kg 4.per
Andijvie 7.50 per
Spinazie:
koude grond 12.88 per
glas 18.48 per
Stoofsla 9.52 per
Postelein 18.48 per
Prei:
boven 10 mm Qj 9.52 per
tot 10 mm D 7.50 per
Bleekselderij:
boven 1 kg 8.96 per
van y21 kg 5.60 per
Knolselderij
I boven 10 cm Dk 10.08 per
II van 810 cm (3 7.84 per
III van 68 cm (3 6.16 per
beneden 6 cm 4.per
Koolrapen 4.50 per
Witlof 29.68 per
Schorseneeren:
A. tot 20 st. p. kg 20.16 per
B. tot 45 st. p. kg 14.— per
FRUIT:
Aardbeien 225.68 per
Meloenen:
groene ananas 42.— per
andere soorten 24.08 per
Perziken:
Extra (boven 7 cm 6) 40.88 per
Klasse I (v. 67 cm <S) 21.84 per
Klasse II (v. 56 cm ISO 12.88 per
Klasse III (v. 45 cm O) 5.04 per
Klasse IV (ben. 4 cm 46.48 per
Walnoten (binnenland) 96.88 per
00
00
00
00 kg
00
00
00
00
00
00
00 st.
00
00
00
00
00
00 kg
00
Oö
00
00
00
00
00 st.
00
00
00
00 kg
00
0.06 per
0.06 per
0.05 per
0.10 per kg
0.17 per
0.24 per
0.13 per
0.24 per
0.13 per
0.10 per
0.12 per st.
0.07 per
0.13 per
0.10 per
0.08 per
0.05 per
0.07 per kg
0.39 per
0.27 per
0.19 per
2.99 per
0.56 per
0.32 per
0.54 per st.
0.29 per
0.17 per
0.07 per
0.62 per kg
1.28 per
Voor de prijzen voor appelen wordt verwezen naar de publicatie van
14 October j.L No. 54. w
Voor het snijden van kool mag 3 cent per kg berekend worden, met
dien verstande, dat de kool na het snijden gewogen wordt.
Voor het schrappen van wortelen mag 1 cent per kg of per bos be
rekend worden, met dien verstande, dat de wortelen veór het schrap
pen gewogen worden.
Voor speciale bezorging van bestelde groenten en fruit mag door de
detaillisten 1 cent per kg in rekening gebracht worden boven den
werkelijken verkoopprijs af winkel.
HET VRAGEN VAN HOOGERE PRIJZEN IS STRAFBAAR.
BEWAAR DEZE OPGAVE EN GEBRUIK HAAR.
Nieuwe opgaven kunnen de vroegere ongeldig maken.
Defect geen bezwaar.
Brieven letter A 723 Bureau
van dit blad.
Vanaf 30 Oct. a.s. loten ver
krijgbaar bij de collectric$
Trekking le KI. 24 Nov. a.s.
Toez. v. loten na ontv. postw. of
giro plus Tl/i ct. v. frank.
Emmastraat 21. Alkmaar.
Tel. 4319. Giro 337053.
op den traditio-
neelen jaarlijkschen
IS DE
onafgebroken
geopend
van 9 uur
-uiet
aatr, 2
BISCUITS
- CHOCOLA
IN DE GEZELLIGE RIJBAAN DER
Dir. Frans de Jager.
Muziek - gezelligheid - sfeer.
«SSlfc
BEGINT fy NOV.A.S. HAAR
Victorientje is er niet alleen voor de
biscuitjes ze kan ook nog op iets anders
tracteerenOp bonbonsU weet toch,
dat Victoria naast haar biscuitfabriek ook
een heel groote chocola-fabriek heeft?
„Ik vind het alleen zoo jammer, dat
ik niet zooveel op bonbons kan trac
teeren als ik zelf wel zou willen",
zegt Victorientje. „Wij moeten nu
eenmaal heel zuinig zijn. Daarom zijn
sommige soorten bonbons ook ver
vallen en is de productie van andere
verminderd. Maar daar staat tegenover,
dat wij de bonbons, die nu nog
even heerlijk zijn als vóór den oorlog,
nog kunnen blijven maken. Proeft U
maar eens, als U een doos Victoria-
bonbons hebt kunnen koopende
Victoria-bonbons die er zijn nou,
die zijn fijn
OFFICIEELE PUBLICATIE VAN DEN GEMACHTIGDE
VOOR DE PRIJZEN.
GROSSIERS- EN DETAILLISTENPRUZEN VOOR
GROENTEN EN FRUIT.
Bericht No. 57.
De hieronder volgende groenten- en fruitprijzen zijn geen vast
gestelde maximumprijzen. Zij geven in de eerste kolem den hoogsten
prijs aan, waartegen de grossier de producten aan den detailhandel mag
afleveren, terwijl in de tweede kolom den consument een richtlijn
gegeven wordt voor de prijzen, die hem ten hoogste in rekening
mogen worden gebracht.
Boven deze prijzen zullen in dit tijdvak in geen geval groenten of
fruit aan den detaillist, resp. consument, mogen worden verkocht, ook
niet, wanneer deze van de beste kwaliteit zijn.
Daar deze prijzen zijn gegrond op groenten en fruit van de beste
kwaliteit, zullen in de meeste gevallen de verkoopprijzen lager moeten
liggen.
Deze prijslijst geldt van 29 October tot en met 4 November 1941.
GROENTEN.
Bloemkool: Grossiersprijzen. Detaillisten-
extra boven 30 cm over prijzen.
den kop gemeten 17.92 per 100 st. 0.24 per st.
sorteering I van
25—30 cm tXidem 14.56 per 100 0.19 per
sorteering II van
1825 cm O idem 11.20 per 100 0.15 per
Tomaten:
goede kwaliteit 19.60 per 100 kg 0.26 per kg
misvormd 15.12 per 100 0.20 per
Heeft U al ingeschreven voor dezen nuttigen en leer-
zamen cursus, die U tevens punten zal besparen!
Na storting van f 1 ,S0 op postrekenirtg 400.000
van den Nederlandschen Omroep ontvangt U een
grondpatroon, patronenpapier, een verkleinde cen
timeter en verder elke week een werkceekehing
met beschrijving. Duur van den cursus 20 weken
Wij gebruiken (noodgedwongen
den laatsten tijd 'n ander oplosmid
del voor onze Erdal, waardoor de
reuk „anders" werd. Van invloed
op de kwaliteit is dat echter niet
omdat de eigenschappen der edele was-
soorten, welke wij voor Erdal nog
steeds gebruiken, onveranderd bleven.
Denk eraan: ook met Erdal
moet U zuinig zijn! Dun in
smeren, flink uitborstelen en na-
wrijven en steeds de doos direct dicht
maken, opdat er niets vervliegen
kan en de goede crème
niet uitdroogt!